Иван Бърнев: В Карлови Вари ни аплодираха толкова дълго, че чак ми стана неудобно

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7556343 Иван Бърнев: В Карлови Вари ни аплодираха толкова дълго, че чак ми стана неудобно Иван Бърнев: В Карлови Вари ни аплодираха толкова дълго, че чак ми стана неудобно www.24chasa.bg
Иван Бърнев в кадър от филма "Бащата" СНИМКИ: КАДРИ ОТ "БАЩАТА"

Иван Бърнев играе главна роля в победителя от фестивала в Карлови Вари “Бащата”. Образът му е на скептичен фотограф, който се опитва да вразуми баща си. Бърнев има над 20-годишна кариера в киното, като е играл в десетки български и чуждестранни филми.

В новата лента Иван Бърнев си партнира с актьора Иван Савов.

- Г-н Бърнев, как дойде предложението към вас да участвате в “Бащата”?

- С режисьорите сме работили първо в сериала “Къде е Маги?”. Тогава станахме и приятели. След това те ни поканиха заедно с Маргита (Маргита Гошева - съпругата на Иван Бърнев, бел. авт.) в “Урок”. После в “Слава” се разминах с тях, защото бях в чужбина с един спектакъл.

Познаваме се даже още от студенти. Играх в едно студентско филмче на Кристина Грозева “Последната пастирка”. С Петьо се запознахме в движение. Може би най-ценното при тях е, че те дават възможност на актьора за съавторство във филма. Тогава се получават най-добрите роли.

- От трейлъра се вижда, че “Бащата” има много драматични и мистични сцени. Какъв е той по жанр?

- Някои го наричат Road Movie (от англ. “филм по пътя”), други - трагикомедия. И двете категории пасват за “Бащата”, но самият той към коя е по-близо... аз не мога да кажа. Може би е нужен критик?

- Режисьорите Петър Вълчанов и Кристина Грозева винаги слагат във филмите части от истински истории. Какво от “Бащата” е по действителен случай?

- Истинската история е само начален тласък на сюжета в “Бащата”. След като майката на Петър Вълчанов си отива, съседката отива при него и баща му и казва, че има пропуснато обаждане от майката на Петър, която са погребали в същия ден. Това им се е сторило доста странно и са се замислили как тази случка може да се развие.

Знаете, че след падането на Берлинската стена в Източна Европа съвсем

нашумяха всички

баячки, врачки

и т.н. Във филма бащата, който е художник, тръгва да търси истината зад това телефонно обаждане, а синът, който е изключително прагматичен човек и не вярва в медиуми, се опитва да върне баща си обратно в реалността. В целия този път, който изминават, извървяват и път към себе си.

- Вашият герой е синът фотограф, който е в конфликт с баща си. Какво ви затрудни най-много в ролята?

- Някаква генерална трудност не съм имал, но аз присъствах от първия до последния кадър. Това е изключително изморително. Моят герой от първата сцена до финала, винаги е в кадър. Това е и много отговорно, трябва да бъда през цялото време достоверен.

Някакъв друг вид трудност ми беше това, че съм експресивен човек и лесно показвам чувствата си. Героят ми е с много висок лимит на търпение. Въпреки всичките дивотии, през които минавах с Иван Савов трябваше да се обирам, а не да избухвам.

- Заснемате филма още през 2017 г. Тежки ли бяха снимките тогава?

- Не, не бяха никак тежки. Екипът беше само от приятели, хванахме най-приятния момент от есента. Не снимахме много дълго и ще запомня снимките с много забава и смях, особено пък с Иван Савов. Той има изключително чувство за хумор.

- Къде бяха локациите на снимките?

- Снимките бяха в т. нар. от нас “Ню Бухово”. (Смее се.) Село Бухово е близо до София и е много удобно. Има всичко – селски тип локации и по-градски тип. Там е сниман “Урок”, половината от “Слава” също.

- Имате ли си любима сцена от филма?

- Имам няколко. В едната аз и Иван Савов се спречкваме. Героите ни са на прага на дома на гледача и там става един конфликт. В много от сцените сме в кола, затова и някои наричат филма – филм по пътя.

- Вие се връщате обратно в България, преди да бъдат обявени победителите във фестивала в Карлови Вари. Откъде научихте за успеха?

- Бях на спектакъла “Одисей” на Маргита в Пловдив. Бях оставил телефона си настрани, без звук. След спектакъла видях, че Петър Вълчанов ми беше звънял, както и други от екипа. След това аз им звънях, но те пък не ми вдигаха. Ясно е, че е било истерия и лудница около тях заради новината, а по-късно ми изпратиха съобщение. Така научих за наградата.

- Защо според вас “Бащата” спечели това голямо отличие в Карлови Вари?

- Филмът показва най-близките отношения в семейството, а тази година журито търсеше точно такива истории. Например специалната награда на журито отиде при филма “Лара”. Той разказва за майка с провалена музикантска кариера, а синът ѝ е преуспяващ музикант. Явно тази година фокусът пада върху такъв тип теми.

Друга причина е, че Бащата е трагикомичен филм. Погледнато е и през забавната страна на нещата.

- Как премина представянето на филма на фестивала в Карлови Вари?

- Мина много неочаквано за мен. Нищо не подсказваше, че ще вземем голямата награда.

По време на

първата прожекция

в зала с 1000 души

реакциите не бяха силни. Там, където беше смешно, нямаше взрив от смях. Искаше ми се повече. В края обаче част от публиката си тръгна, но останаха много хора, които много дълго ни аплодираха с Иван Савов. Кланяхме се и чак ни стана неудобно, толкова дълго продължиха аплодисментите. На 3 юли сутринта беше втората прожекция, а пред вратите на залата се виеше една огромна опашка от хора, които си бяха купили билет и това за български филм, който все още не е спечелил никаква награда. Залата беше с 300 места и беше пълна. Тогава след прожекцията имахме среща с публиката.

- Какво ви попитаха зрителите?

- Някои веднага ме свързаха с чешкия филм “Обслужвал съм английския крал”, в който съм снимал преди 13 г. с известния им режисьор Иржи Менцел. Спомниха си, че играя в главната роля. Питаха ме за нея.

Говорих за това, че в “Бащата” актьорите имахме свободата да бъдем съавтори. Например имах момент, в който се оказа, че съм по пантофи, а вече бяхме снимали много сцени. Режисьорите казаха, че продължаваме и нататък така, и аз си заснех половината филм по пантофи. (Смее се.) Това може да се случи само при тези режисьори. Превърнаха дефекта в ефект.

- Правим ли вече филми, достойни за “Оскар”?

- Може да се зададе и въпросът: “Дават ли вече оскари за такива филми като нашите?” Имаше едни времена, в които никога не бихме си помислили, че големите кинофоруми ще проявяват интерес към това, което ние правим в малкото балканско регионче. За да стигнем до “Оскар” обаче, трябва да настояваме с присъствие, да се появяваме често в големите форуми като тези в Берлин, Кан, Локарно, Карлови Вари. Само така в един момент наш филм ще може да бъде допуснат и до номинация за “Оскар”.

- Вие сте едно от най-големите лица на българското кино. Как се развива седмото изкуство у нас през последното десетилетие?

- Имаме страхотни филми в последните години, които достойно могат да влязат в селекция за “Оскар”.

Проблемът е, че

нямаме постоянство

Например при румънското кино всяка година излизат много филми и може да се отбира. При нас филмопроизводството е малко, излиза един на 2 г., който да бъде забелязан и само той тръгва по фестивали. Нямаме тази елементарна логика, че количеството ще роди качеството.

Всяка година на големите филмови форуми има тема фокус. При оскарите например едната година е темата за бежанците, другата е отношението към различните и т.н. Ако имаме постоянство с филми, все някой ще отговаря на тази тема и ще влезе в селекцията.

Знам, че много искаме да имаме филм с награда от Кан и, от оскарите, но това не би трябвало да бъде цел. Трябва да се произвеждат филми, които да са гледаеми и да върнат доверието на българския зрител към нашенското кино.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

След арест на румънска банда телефонните измами намаляха с 33 процента

Имаше няколко сигнала за двамата убити край Негован, но не стигнахме до следа, казва заместник-директорът на Главна дирекция "Национална полиция" старши комисар Николай Хаджиев - Старши комисар Хаджиев, в последните дни работите по намерените двамата убити край с. Негован. Какво може да кажете за разследването

Доц. Даниел Вачков: Българо-македонската комисия се обедини за цар Самуил, за Гоце Делчев разговорите не са лесни

Надявам се да стигнем до решения, които да са исторически коректни и същевременно да са приемливи за двете общества, казва директорът на Института за исторически изследвания при БАН - Доц. Вачков, член сте на българо-македонската комисия, която трябва да обсъди общата история и образователните програми.

Проф. Генчо Начев: Предлаганият здравен модел е стъпка в правилната посока, но ако се въведе изведнъж, има риск да фалира цялата система

Без остойностяване на медицинските услуги, въвеждане на критерии за качество и жесток контрол всеки допълнителен лев за здраве само ще потъне, казва директорът на УМБАЛ "Света Екатерина" Още 2005 г. можехме да въведем диагностично свързаните групи. Изчисленията тогава показаха, че разходът ще се качи с 50%, и тази стъпка не се предприе

Шефът на Пътна полиция: Заснехме 10 746 шофьори с превишена скорост над 50 км/ч

Издали сме 950 370 акта, фиша и електронни фиша за първите 7 месеца на годината, казва Росен Рапчев - Комисар Рапчев, август месец традиционно е най-тежък откъм катастрофи. Какви мерки вземате това лято? - Не само август, а трите летни месеца – юни, юли и август, са най-натоварени и с най-сериозен пътен травматизъм. 78 са загиналите през август м

Николай Вълканов: За бизнеса е важно да има стабилност в управлението за 4 г. Като правиш 300 млн. лева инвестиции, а се промени рамката, ще настъпи катастрофа

От две години има спад на цените на металите с 30%, въпреки товаинвестираме и увеличаваме заплати, казва председателят на Българската минно-геоложка камара и зам.-председател на КРИБ  Още акценти Слава богу, че правителството на г-н Борисов не се поддаде на спекулативни искания, той обеща, че за целия мандат няма да се увеличат данъците,

Нанси Шилър: Дарихме 221 млн. долара в 886 проекта

Повече от половината от тези средства са отпуснати от Фондация “Америка за България” за образование в страната, казва президентът на Фондацията Част от екипа на “Америка за България”, отговарящ за проектите на фондацията заедно с президентката Нанси Шилър, разказват за някои от най-успешните ѝ инициативи

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Проф. Антоний Тодоров: С Мая Манолова за първи път има условия за пробив в управлението на ГЕРБ в столицата

Още акценти от интервюто: Тя в момента не е изпълнителна власт, за да решава проблеми. Нейната работа като омбудсман е именно да говори И Фандъкова, като е започнала като кмет, не е имала по-голям опит от нея. Хората се учат Нинова развърза ръцете на градската организация да подкрепи кандидатура на обществения защитник в София Резултатите

Марта Вачкова: Баща ми страдаше от Митко Бомбата. А аз се радвам, когато ме сочат: Виж, мамо, сестра Жекова!

Актрисата отпразнува 60-ия си юбилей на морето заобиколена от приятели, както в детството си - Г-жо Вачкова, това лято отпразнувахте 60-ия си юбилеен рожден ден на морето, нали така? - Да, като в детството ми. Когато бях малка, винаги прекарвах рождения си ден на морето. От една страна, като ученичка страдах, че не съм със съучениците си

Асен Александров: Най-сетне на учителя се дава свобода той да е царят в клас, а не учебната програма

Атестирането е добър подход, трябва да се мисли и за стимули на тази база - сега разликата между най-добрия и най-лошия преподавател е до 30 лв. на месец, казва директорът на столичното 51-о средно училище "Елисавета Багряна" - Г-н Александров, защо трябва учителите да бъдат атестирани - за първи път се въвежда редовно оценяване на всеки 4 години

Кирил Добрев: Дребнавостта не отива на БСП и ако нещо е добро за София - като Мая Манолова, няма проблем да го подкрепим

Още акценти от интервюто със зам.-председателя на БСП: Само ние имаме вроден инстинкт да оставяме на заден план тяснопартийните си интереси. Изискваме обаче уважение и принципност В тази кампания ще изненадаме избирателя с изцяло ново поколение политици в БСП, готово да влезе сега в местната власт.

Румяна Коларова: Мая Манолова изчаква септемврийската социология и е нервна - името й се коментира прекалено рано

Още акценти от интервюто: Местните избори са вододелът - оттях зависи както бъдещето на ГЕРБ, така и на лидера на БСП Номинациите ще тръгнат след 15 септември. До тогава може да има промяна в нагласите България има нужда от конструктивна лява алтернатива. Иначе дясното ще започне да предлага социалните решения Слави Трифонов е пред

Емил Нешев: Единствени в ЕС сме без хеликоптер линейка, а ни трябват поне 5 за реакция в “златния час”

Още акценти от интервюто: Лятно време спасяването е само на ръце, колата стига, докъдето има път, казва шефът на Планинската спасителна служба Губят се хората, които подценяват планината Само през миналата седмица имахме 10 спасителни акции  Издирването на туристи може да струва и 150 хил. евро Тръгвайте към върховете с уважение и респект В

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber