Иван Бърнев: В Карлови Вари ни аплодираха толкова дълго, че чак ми стана неудобно

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7556343 Иван Бърнев: В Карлови Вари ни аплодираха толкова дълго, че чак ми стана неудобно Иван Бърнев: В Карлови Вари ни аплодираха толкова дълго, че чак ми стана неудобно www.24chasa.bg
Иван Бърнев в кадър от филма "Бащата" СНИМКИ: КАДРИ ОТ "БАЩАТА"

Иван Бърнев играе главна роля в победителя от фестивала в Карлови Вари “Бащата”. Образът му е на скептичен фотограф, който се опитва да вразуми баща си. Бърнев има над 20-годишна кариера в киното, като е играл в десетки български и чуждестранни филми.

В новата лента Иван Бърнев си партнира с актьора Иван Савов.
В новата лента Иван Бърнев си партнира с актьора Иван Савов.

- Г-н Бърнев, как дойде предложението към вас да участвате в “Бащата”?

- С режисьорите сме работили първо в сериала “Къде е Маги?”. Тогава станахме и приятели. След това те ни поканиха заедно с Маргита (Маргита Гошева - съпругата на Иван Бърнев, бел. авт.) в “Урок”. После в “Слава” се разминах с тях, защото бях в чужбина с един спектакъл.

Познаваме се даже още от студенти. Играх в едно студентско филмче на Кристина Грозева “Последната пастирка”. С Петьо се запознахме в движение. Може би най-ценното при тях е, че те дават възможност на актьора за съавторство във филма. Тогава се получават най-добрите роли.

- От трейлъра се вижда, че “Бащата” има много драматични и мистични сцени. Какъв е той по жанр?

- Някои го наричат Road Movie (от англ. “филм по пътя”), други - трагикомедия. И двете категории пасват за “Бащата”, но самият той към коя е по-близо... аз не мога да кажа. Може би е нужен критик?

- Режисьорите Петър Вълчанов и Кристина Грозева винаги слагат във филмите части от истински истории. Какво от “Бащата” е по действителен случай?

- Истинската история е само начален тласък на сюжета в “Бащата”. След като майката на Петър Вълчанов си отива, съседката отива при него и баща му и казва, че има пропуснато обаждане от майката на Петър, която са погребали в същия ден. Това им се е сторило доста странно и са се замислили как тази случка може да се развие.

Знаете, че след падането на Берлинската стена в Източна Европа съвсем

нашумяха всички

баячки, врачки

и т.н. Във филма бащата, който е художник, тръгва да търси истината зад това телефонно обаждане, а синът, който е изключително прагматичен човек и не вярва в медиуми, се опитва да върне баща си обратно в реалността. В целия този път, който изминават, извървяват и път към себе си.

- Вашият герой е синът фотограф, който е в конфликт с баща си. Какво ви затрудни най-много в ролята?

- Някаква генерална трудност не съм имал, но аз присъствах от първия до последния кадър. Това е изключително изморително. Моят герой от първата сцена до финала, винаги е в кадър. Това е и много отговорно, трябва да бъда през цялото време достоверен.

Някакъв друг вид трудност ми беше това, че съм експресивен човек и лесно показвам чувствата си. Героят ми е с много висок лимит на търпение. Въпреки всичките дивотии, през които минавах с Иван Савов трябваше да се обирам, а не да избухвам.

- Заснемате филма още през 2017 г. Тежки ли бяха снимките тогава?

- Не, не бяха никак тежки. Екипът беше само от приятели, хванахме най-приятния момент от есента. Не снимахме много дълго и ще запомня снимките с много забава и смях, особено пък с Иван Савов. Той има изключително чувство за хумор.

- Къде бяха локациите на снимките?

- Снимките бяха в т. нар. от нас “Ню Бухово”. (Смее се.) Село Бухово е близо до София и е много удобно. Има всичко – селски тип локации и по-градски тип. Там е сниман “Урок”, половината от “Слава” също.

- Имате ли си любима сцена от филма?

- Имам няколко. В едната аз и Иван Савов се спречкваме. Героите ни са на прага на дома на гледача и там става един конфликт. В много от сцените сме в кола, затова и някои наричат филма – филм по пътя.

- Вие се връщате обратно в България, преди да бъдат обявени победителите във фестивала в Карлови Вари. Откъде научихте за успеха?

- Бях на спектакъла “Одисей” на Маргита в Пловдив. Бях оставил телефона си настрани, без звук. След спектакъла видях, че Петър Вълчанов ми беше звънял, както и други от екипа. След това аз им звънях, но те пък не ми вдигаха. Ясно е, че е било истерия и лудница около тях заради новината, а по-късно ми изпратиха съобщение. Така научих за наградата.

- Защо според вас “Бащата” спечели това голямо отличие в Карлови Вари?

- Филмът показва най-близките отношения в семейството, а тази година журито търсеше точно такива истории. Например специалната награда на журито отиде при филма “Лара”. Той разказва за майка с провалена музикантска кариера, а синът ѝ е преуспяващ музикант. Явно тази година фокусът пада върху такъв тип теми.

Друга причина е, че Бащата е трагикомичен филм. Погледнато е и през забавната страна на нещата.

- Как премина представянето на филма на фестивала в Карлови Вари?

- Мина много неочаквано за мен. Нищо не подсказваше, че ще вземем голямата награда.

По време на

първата прожекция

в зала с 1000 души

реакциите не бяха силни. Там, където беше смешно, нямаше взрив от смях. Искаше ми се повече. В края обаче част от публиката си тръгна, но останаха много хора, които много дълго ни аплодираха с Иван Савов. Кланяхме се и чак ни стана неудобно, толкова дълго продължиха аплодисментите. На 3 юли сутринта беше втората прожекция, а пред вратите на залата се виеше една огромна опашка от хора, които си бяха купили билет и това за български филм, който все още не е спечелил никаква награда. Залата беше с 300 места и беше пълна. Тогава след прожекцията имахме среща с публиката.

- Какво ви попитаха зрителите?

- Някои веднага ме свързаха с чешкия филм “Обслужвал съм английския крал”, в който съм снимал преди 13 г. с известния им режисьор Иржи Менцел. Спомниха си, че играя в главната роля. Питаха ме за нея.

Говорих за това, че в “Бащата” актьорите имахме свободата да бъдем съавтори. Например имах момент, в който се оказа, че съм по пантофи, а вече бяхме снимали много сцени. Режисьорите казаха, че продължаваме и нататък така, и аз си заснех половината филм по пантофи. (Смее се.) Това може да се случи само при тези режисьори. Превърнаха дефекта в ефект.

- Правим ли вече филми, достойни за “Оскар”?

- Може да се зададе и въпросът: “Дават ли вече оскари за такива филми като нашите?” Имаше едни времена, в които никога не бихме си помислили, че големите кинофоруми ще проявяват интерес към това, което ние правим в малкото балканско регионче. За да стигнем до “Оскар” обаче, трябва да настояваме с присъствие, да се появяваме често в големите форуми като тези в Берлин, Кан, Локарно, Карлови Вари. Само така в един момент наш филм ще може да бъде допуснат и до номинация за “Оскар”.

- Вие сте едно от най-големите лица на българското кино. Как се развива седмото изкуство у нас през последното десетилетие?

- Имаме страхотни филми в последните години, които достойно могат да влязат в селекция за “Оскар”.

Проблемът е, че

нямаме постоянство

Например при румънското кино всяка година излизат много филми и може да се отбира. При нас филмопроизводството е малко, излиза един на 2 г., който да бъде забелязан и само той тръгва по фестивали. Нямаме тази елементарна логика, че количеството ще роди качеството.

Всяка година на големите филмови форуми има тема фокус. При оскарите например едната година е темата за бежанците, другата е отношението към различните и т.н. Ако имаме постоянство с филми, все някой ще отговаря на тази тема и ще влезе в селекцията.

Знам, че много искаме да имаме филм с награда от Кан и, от оскарите, но това не би трябвало да бъде цел. Трябва да се произвеждат филми, които да са гледаеми и да върнат доверието на българския зрител към нашенското кино.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Сейед Мохаммад Джавад Расули е роден на 23 ноември 1959 г. Магистър по Международни право. Започва работа в Министерството на външните работи на Иран през 1985 г. Работил е иранските мисии в Катар и Филипините, бил е генерален консул в Мюнхен и Хамбург. Първият му мандат като посланик е в Саудитска Арабия (2010 – 2014). От 2018 г. е посланик на Иран у нас.

Иранският посланик: Солеймани няма отношение към атентата в Бургас, това е фалшива новина

Израел се опитва да прикрие своите собствени терористични нападения, като обвинява нас, казва Сейед Мохаммад Джавад Расули - Г-н посланик, познавахте ли лично ген. Солеймани? - Всички го познаваха. Той беше гост във всеки ирански дом. Ген. Солеймани е добре известен не само на всички иранци, но и на хората в региона, много мил

Доц. д-р Лъчезар Иванов

Доц. д-р Лъчезар Иванов: Ако д-р Дечев е забелязал злоупотреби, защо мълча досега? Да не намигва към фармакомпаниите?

С колеги от 4 парламентарни формации внесохме предложение през 2015 г. частните болници да не правят обществени поръчки, защото това ни задължи ЕС - Доц. Иванов, шефът на здравната каса д-р Дечо Дечев съзря лобизъм в закон, внесен от вас, който дал възможност на частните болници да ощетяват НЗОК със 7 пъти по-скъпи лекарства

Нона Караджова

Нона Караджова: За първи път с подмяната на стари печки европари ще отиват директно за домакинствата

Допускам, че кризата с водата в Перник е заради комбинация от няколко фактора - предизборна ситуация и надеждата, че ще се сбъднат прогнозите да завали, казва Караджова Още акценти от интервюто: По официални данни на МОСВ в България не са внасяни опасни отпадъци Министърът и служителите на МОСВ не могат да обикалят всички язовири в

Иван Нейков

Иван Нейков: Защо ни е 9-часов работен ден? Има 14 вида гъвкаво работно време в кодекса

По-къс работен ден и работна седмица мотивират работника да се труди по-качествено. Това е бъдещето, казва бившият социален министър Още акценти от интервюто с Иван Нейков Никоя от работодателските организации не ще да припознае предложението за вдигането на извънредния труд от 150 на 300 часа годишно Нормално е моделът за работно време

Николина Ангелкова

Ангелкова: Оттегляме текста за зони за парти и семеен туризъм

Твърдо вярвам и така работя - промените в туризма се правят при доказан очакван ефект и за улеснение на работещите  в сектора, вслушвам се в бранша, казва Николина Ангелкова, министър на туризма - Госпожо Ангелкова, предстои окончателното гледане на промените в Закона за туризма в парламента. Какво мотивира зонирането на курортите и определянето

Милен Керемедчиев е роден на 27 септември 1968 г. Бил е зам.-министър на икономиката в правителството на Симеон Сакскобургготски, генерален консул в Дубай (2005-2007) и зам.-министър на външните работи в правителството на Сергей Станишев (2007-2009). В последните години се занимава с консултантски бизнес.

Милен Керемедчиев: Тръмп печели от кризата с Иран, но бизнесът в Дубай губи

Убийството на ген. Солеймани качи рейтинга на американския президент с 2% и той вече използва това в кампанията за втори мандат, казва анализаторът - Г-н Керемедчиев, след като се разминахме с третата световна война,въпреки апокалиптичните анализи, как ще коментирате събитията, на които бяхме свидетели

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Георги Харизанов: Очаквам още обвинения!  Има и по-виновни по веригата!

Георги Харизанов: Очаквам още обвинения! Има и по-виновни по веригата!

Арестът на министъра в оставка Нено Димов е знак, че омертата “докато си на власт, не те закачат”, приключи с идването на Иван Гешев като главен прокурор Не по-малка от тази на министъра, а дори и по-голяма отговорност носят експертите и началниците на басейнови дирекции и РИОСВ за случая с безводието в Перник Твърденията

Тони Димитрова

Тони Димитрова: До септември графикът ми е запълнен - и в страната, и в чужбина

2019 г. беше много натоварена и динамична, сега си мечтая за почивка Приятел композитор пише нова песен за мен, но я пази в тайна, ще бъде изненада - Тони, в какво настроение посрещате рождения си ден? - Изнервено, ако трябва да съм откровена. От сутринта ме почнаха с поздравления във фейсбук, но не смогвам на всички да отговоря

Проф. Пламен Нинов

Проф. д-р Пламен Нинов: 2 пъти по-малко вода има през 2019 г. в сравнение с предишната

Нищо друго няма да напълни язовир “Студена” освен вода от небето, казва заместник генералният директор на НИМХ - Проф. Нинов, с какви водни ресурси разполага България в момента? - В Националния институт по метеорология и хидрология поддържаме мониторингови мрежи за наблюдения на водите, ползваме модерни методики, а когато правим своите анализи

Ридван Караходжа: Разбрах, че съм българин, след като отворих един стар куфар на дядо ми

Ридван Караходжа: Разбрах, че съм българин, след като отворих един стар куфар на дядо ми

Научих сам книжовния български език - от речник, казва Ридван, който е уволнен, защото отказал да преподава на турски в Гърция и сега иска бг паспорт - Ридван, вашата история звучи невероятно. Възможно ли е да не знаете през половината си живот, че имате български предци и да го научите от документ? - Откъде да знам - майка ми е неграмотна жена

Спас Гърневски

Спас Гърневски: Не изпитвам вина, че продадох терена с антиките, Пловдив беше пред фалит

- Четвърт век там е дупка, в която са заровени пари и нищо не може да се построи - Заем от 328 млн. неденоминирани лева висеше като дамоклев меч над общината - Към онзи момент през 1996 г. да мислим за нов музей, беше утопия - Бизнесменът Димитър Георгиев е в правото си да търси атрактивно място за своите инвестиции От няколко дни архитектурната

Адвокат Евтимов: 4-дневна работна седмица? Да - искам да бъда обграден от щастливи хора

Адвокат Евтимов: 4-дневна работна седмица? Да - искам да бъда обграден от щастливи хора

За лятото планираме 6-часов работен ден, дори може и 5-часов Заплатите остават същите - Адвокат Евтимов, как се роди идеята за 4-дневна работна седмица във вашата кантора? - Тя не е моя и аз никъде не претендирам за новаторство. Идеята за 4-дневна работна седмица за първи път стартира в Швеция през 2015 г

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber