Какво висше е най-изгодно и кое е най-приятно да учиш?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7555102 Какво висше е най-изгодно и кое е най-приятно да учиш? Какво висше е най-изгодно и кое е най-приятно да учиш? www.24chasa.bg
Какво висше е най-изгодно и кое е най-приятно да учиш?

Сравнение между най-добре платените

специалности у нас и в Германия и

най-желаните от кандидат-студентите

Конфуций е казал: “Намери си работа, която ти харесва, и никога няма да ти се налага да работиш.”

Звучи добре, но невинаги човек е най-добър в това, което му е приятно. Освен това има много по-добре платени работи, които не са толкова приятни. Така че на човек много често му се налага да вземе трудно решение.

В България в момента съобразно получаваните средни брутни месечни възнаграждения е най-изгодно да учиш следните специалности в съответните университети (според рейтинга на висшите училища в България):

- “Информатика” в СУ “Кл. Охридски” - 3804 лв.

- “Администрация и управление” в Американския университет в Благоевград – 3194 лв.

- “Информатика и компютърни науки” в Нов български университет – 3142 лв.

- “Комуникационна и компютърна техника” в Техническия университет – София, – 2820 лв.

- “Математика” в СУ – 2756 лв.

Не бива да се лъжете за реалните възнаграждения на няколко специалности в България. Например лекарите, психолозите, юристите, а и други специалисти все още получават много възнаграждения, които не отчитат. Има хирурзи с официален месечен доход над 50 хил. лв. и поне още толкова допълнителен доход. Наводняването с някои видове специалности като например юристите поради липсата на намеса на държавата снижи съществено възнаграждението на много от младите юристи. Но не и на най-добрите.

Как ще е в бъдеше – най-добре е да погледнем как стоят нещата в Германия, въпреки че перспективата да се доближим до държави като нея е поне 20 г. По брутната си месечна заплата

най-високо

платените

специалисти в

Германия

вземат следните средни брутни месечни заплати през първата година от работата си:

1. Най-високо платените специалисти са в сферата на инженерен мениджмънт. Те стартират с месечна заплата от 4500 евро. Да поясня – инженерният мениджмънт предполага да имаш диплома на инженер + специализация или магистърска степен по мениджмънт. Обикновено човек работи като инженер, преди да учи за инженерен мениджмънт.

2. Инженер например в областта на машиностроенето получава средно възнаграждение в размер на 4300 евро.

3. Юристите стартират с 4250 евро месечно възнаграждение. Да не забравяме, че в Германия юристите се скъсват от учене по 12 часа на ден, решават непрекъснато казуси в упражненията и нямат нищо общо с масовото образование, което се получава в България. След първи курс отпадат над 50% от студентите.

4. Лекари – въпреки изключително натоварената и отговорна работа, която имат, в първата година на практикуване на професията възнаграждението им месечно възлиза на 4200 евро. Смея да твърдя, че добрите български лекари все по-малко отстъпват на лекарите в Германия.

5. Програмист - получава месечно възнаграждение в размер на 4000 евро. Проектантите на софтуерни продукти, които изготвят алгоритъма, по който се прави софтуерът и които са специалисти в съответната област – например инженери или икономисти, получават повече. Българските програмисти с нищо не им отстъпват.

6. Специалист в естествените науки – математик, биолог, химик, физик, получава възнаграждение в размер от 3950 евро.

7. Икономист - възнаграждение от 3700 евро.

8. Психолог – възнаграждение в размер на 3600 евро.

9. Стоматолог - възнаграждение в размер на 3391 евро.

За да получите реалната покупателна способност на заплатите в Германия спрямо България, би следвало да ги разделите на 2,3. И ще видим, че водещите специалисти в България се доближават много до съответните специалисти в Германия.

Да хвърлим поглед върху най-търсените основни специалности в СУ “Кл. Охридски”:

- “Психология”

- “Информатика”

- “Право”

- “Фармация”

- “Английска филология”

- “Педагогика”

- “Журналистика”

- “Медицина”

Какво се вижда – най-търсени са като цяло обществените, а не точните науки. А всъщност те не са най-доходоносните. Медицината е с много по-голяма перспектива от повечето от изброените специалности, а стои зад тях.

Обществените науки използват структурата на езика и поначало се учат по-лесно и занимаването с тях е по-приятно за повечето хора. Ако не учиш редовно математика, всяка следваща година нещата стават по-зле.

Не е така при обществените науки. В допълнение - математиката и естествените науки се отдават на по-малко хора и изискват доста повече учене. А математиката именно като точно изградена наука научава на логическо мислене. Математиката все повече се използва и в обществените науки. Изводът е, че

в училище трябва да

се набляга повече на

математиката

и е крайно време да има задължителна матура по математика. И тези, които имат интерес към точните или естествените науки, да се специализират още в гимназията. За останалите не е необходимо да зубрят примерно химически формули или биологични видове, при положение че в живота няма да им трябват. Повечето от неспециалистите примерно по химия си спомнят само формулата на водата, а някои и на алкохола.

Психологията е интересна за всички. А и българите имат много изявени проблеми с депресията, тревожността и самочувствието. Поради недостатъчното специалисти психологията е все още доходоносна. Но като гледам с какви темпове се учи психология и от кого ли не –

скоро ще се наводни

от психолози

А, за съжаление, нашата психология все още е далеч от американската. За разлика например от подготовката на специалистите ни по някои инженерни науки.

Много от най-търсените професии – шофьори на тирове и големи камиони, работещи в областта на туризма, машинни оператори, готвачи, строителни работници, плочкаджии, кофражисти, водопроводчици, елтехници и пр., нямат никаква нужда от висше образование.

Средното професионално образование е напълно достатъчно. А ще получават доста повече от завършилите безполезни специалности в университетите.

Държавата започва да осъзнава този прост факт. Вече много от младите хора и родителите им също го осъзнават. Но далеч не достатъчно.

Крайно време е държавата да цени парите, които отделя за образование. Да плаща само за нужните за развитието ни специалности, и то само ако студентите имат определен успех. Да изисква студентите да подписват договори, че ще работят поне 5 г. в България, ако искат да ползват безплатно образование. Крайно време е да се спре практиката преподавателите да пътуват из страната и да четат лекции на много места. Така ще отпаднат и излишните специалности и университети.

Дали преподавателите си задават въпроса защо са най-търсени училищата и университетите, където изискванията са най-високи. Ами защото излезлите оттам специалисти са най-ценни. Така че, ако един факултет или университет иска да бъде търсен – да си повиши качествено изискванията, а

не на изпит да

се пускат трагични

случаи

Крайно време е студентите да разберат, че работата по време на следването е възможна само ако е по специалността им. Да учиш право и да си примерно целогодишно продавач, означава, че няма да станеш истински юрист. Но ако работиш през лятото на строеж и учиш за строителен инженер – това е окей. При сериозно обучение като медицина на практика не може да се работи.

Крайно време е да се разбере, че в ерата на интернет, мястото на лекциите е там, а в университета студентите трябва да имат упражнения – там се получават уменията и се става професионалист.

Не бива с лека ръка да се загърбва и задочното обучение, но да е допустимо само в зависимост от упражняваната професия. Например какво по-естествено да учиш право, ако работиш в МВР.

Всеки може да си направи изводите. Струва ми се, че едновременно се налага да се гледа и какво се търси в България и какво се търси в по-развитите държави. Държавата да обуздава увлеченията да се подготвят огромно количество ненужни кадри.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Владимир Путин обяви реформа, която  вероятно ще го задържи  в реалната власт и  след 2024 г.
СНИМКИ:  РОЙТЕРС

Путин започва загадъчна реформа

Майките ръкопляскат, коментаторите пият аспирин Сензационните реформи, които руският президент Путин възвести на 15 януари, могат да се сравнят с котката на Шрьодингер, която според квантовата физика може да е хем жива, хем мъртва едновременно – всичко зависи от гледната точка. Според патриотите – путинисти

Обръщението на Путин се излъчва върху огромен екран  в Москва.
СНИМКА: РОЙТЕРС

Русия в 2024-а: back in the USSR*

Новият тренд, изглежда, ще е силен премиер и слаб президент при връщане на съветската система с ръководната роля на партията Руският президент Владимир Путин изненада в сряда всички - от Москва, през Брюксел и Вашингтон, с програмно вместо традиционно формално обръщение към Федералното събрание. В речта си към парламента той очерта бъдещето

България уби Андреа и Аксел, Норвегия щеше да ги спаси

България уби Андреа и Аксел, Норвегия щеше да ги спаси

При всяко престъпление с деца има обща линия - липсва родител, но и помощ от институциите и хората Над 330 000 деца живеят така и са бъдещите маргинали и изверги, а политиците се занимават с фалшиви новини На 16 март 2001 г. майка с психично заболяване уби детето си, 3-годишния Пепи. Това разгоря огромни протести и като че ли бе първото

Борисов с престолонаследника на Абу Даби и египетския президент на откриването на военната база в Беренис

Защо Борисов стигна и до Червено море

Явно от този бряг се вижда по-добре бъдещето на енергийните потоци в Средиземноморието Присъствието на премиера Бойко Борисов в компанията на египетския президент Абделфатах Сиси и престолонаследника на Абу Даби шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян на откриването на военната база Беренис на брега на Червено море онзиден бе изненада за мнозина

35-о място за България в световна класация по качество на живот

35-о място за България в световна класация по качество на живот

Всяка година US News&World Report, BAV Group и Wharton School на университета в Пенсилвания класират най-добрите държави в света по 9 критерия. В новото издание на индекса са включени 73 държави, които се представят най-добре по комбинация индикатори за развитие, икономика и качество на живот. В цялостната класация България е на 58-а позиция

Бездомният Валентин се надява да получи покрив.

Валентин и отхвърлените хора - тест човеци ли сме, или бездушни сенки

Дано добри хора му помогнат. А другите знайни и незнайни в подобно положение? Поредният зов за помощ. Мен все още те ме впечатляват. Все още не ги подминавам с досадата “аре пак”. Този случай е в дългата поредица на отхвърлените от живота. Българи. Сънародници. Съпричастници в общото ни битие. Вкратце - нищо ново

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Димитър Ганев за новите 30 години: Как да се впишем в Четвъртата индустриална революция (Видео)

Димитър Ганев за новите 30 години: Как да се впишем в Четвъртата индустриална революция (Видео)

Може ли България да постигне ускорено развитие през следващите 30 години? Може, ако формулира дневен ред от силни и работещи каузи. Три десетилетия след началото на демократичните промени е време за поглед към хоризонта на новите 30 години. Национални приоритети, които да привлекат и спечелят интереса и енергията на българите и да служат като

Убиха Андреа и Кристин, а социалните ги няма, те тормозят удобни жертви

Убиха Андреа и Кристин, а социалните ги няма, те тормозят удобни жертви

Гледам тъжните новини от врачанското село Галиче и се чудя как можаха в края на лятото сливенските роми да се вържат на фалшивата новина, че социалните ще отнемат децата им направо от училище? Първо, в България социалните не влизат в циганските махали, както и инспекторите на енергото и тези от ВиК. Но социалните не само не влизат в укрепените от

Юлиан Попов

Добра новина! Нормализира се търговското салдо с Русия

Зад цифрите често се крият не просто търговски отношения Излязоха предварителните данни на НСИ за търговията с трети страни. Износът за Русия се е качил с 31% (или с 230 млн.) и вече доближава 1млрд. лева. Не съм ровил да видя на какво се дължи това, голям дял е фармацевтика. Така Русия започва да става поне на хартия средно значим търговски

Иван Тодоров

Какво е да убиеш хладнокръвно на 18 и дни след това? И защо наказанията трябва да се променят

l Държавата да се намесва при деца, зарязани от родителите си, които растат по улиците l Де се диференцира отговорността на 16 и 17-годишните Вероятният извършител на зверското изнасилване и убийство на 18 годишната ученичка в с. Галиче е 17 годишният ром Аксел – неучил, неработещ. След убийството спокойно задигнал 250 лв

Принцът и жена му като българи. Хванаха терминал 2

Принцът и жена му като българи. Хванаха терминал 2

И британският суверен, и нашият са деветата дупка на кавала Каква е приликата между британската политическа система и българската? В това, че и в двете държави суверенът няма никаква власт. А каква е разликата? Там за суверен се води кралската институция, а у нас – народът. Но и там, и тук държавата не бръсне суверена си за 5 стотинки

Язовирите от години се стопанисват паразитно. Държавата  защо не е спряла това?

Язовирите от години се стопанисват паразитно. Държавата защо не е спряла това?

Арестът на министъра на околната среда и водите Нено Димов миналата седмица заради водната криза в Перник и вноса на боклук от Италия предизвика много дискусии. Обърнахме се към политолозите Анастас Стефанов от Изследователски център “Тренд”, доц. Стойчо Стойчев и доц. Румяна Коларова с въпросите какви знаци дава това събитие и какви ще са

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber