Какво висше е най-изгодно и кое е най-приятно да учиш?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7555102 Какво висше е най-изгодно и кое е най-приятно да учиш? Какво висше е най-изгодно и кое е най-приятно да учиш? www.24chasa.bg

Сравнение между най-добре платените

специалности у нас и в Германия и

най-желаните от кандидат-студентите

Конфуций е казал: “Намери си работа, която ти харесва, и никога няма да ти се налага да работиш.”

Звучи добре, но невинаги човек е най-добър в това, което му е приятно. Освен това има много по-добре платени работи, които не са толкова приятни. Така че на човек много често му се налага да вземе трудно решение.

В България в момента съобразно получаваните средни брутни месечни възнаграждения е най-изгодно да учиш следните специалности в съответните университети (според рейтинга на висшите училища в България):

- “Информатика” в СУ “Кл. Охридски” - 3804 лв.

- “Администрация и управление” в Американския университет в Благоевград – 3194 лв.

- “Информатика и компютърни науки” в Нов български университет – 3142 лв.

- “Комуникационна и компютърна техника” в Техническия университет – София, – 2820 лв.

- “Математика” в СУ – 2756 лв.

Не бива да се лъжете за реалните възнаграждения на няколко специалности в България. Например лекарите, психолозите, юристите, а и други специалисти все още получават много възнаграждения, които не отчитат. Има хирурзи с официален месечен доход над 50 хил. лв. и поне още толкова допълнителен доход. Наводняването с някои видове специалности като например юристите поради липсата на намеса на държавата снижи съществено възнаграждението на много от младите юристи. Но не и на най-добрите.

Как ще е в бъдеше – най-добре е да погледнем как стоят нещата в Германия, въпреки че перспективата да се доближим до държави като нея е поне 20 г. По брутната си месечна заплата

най-високо

платените

специалисти в

Германия

вземат следните средни брутни месечни заплати през първата година от работата си:

1. Най-високо платените специалисти са в сферата на инженерен мениджмънт. Те стартират с месечна заплата от 4500 евро. Да поясня – инженерният мениджмънт предполага да имаш диплома на инженер + специализация или магистърска степен по мениджмънт. Обикновено човек работи като инженер, преди да учи за инженерен мениджмънт.

2. Инженер например в областта на машиностроенето получава средно възнаграждение в размер на 4300 евро.

3. Юристите стартират с 4250 евро месечно възнаграждение. Да не забравяме, че в Германия юристите се скъсват от учене по 12 часа на ден, решават непрекъснато казуси в упражненията и нямат нищо общо с масовото образование, което се получава в България. След първи курс отпадат над 50% от студентите.

4. Лекари – въпреки изключително натоварената и отговорна работа, която имат, в първата година на практикуване на професията възнаграждението им месечно възлиза на 4200 евро. Смея да твърдя, че добрите български лекари все по-малко отстъпват на лекарите в Германия.

5. Програмист - получава месечно възнаграждение в размер на 4000 евро. Проектантите на софтуерни продукти, които изготвят алгоритъма, по който се прави софтуерът и които са специалисти в съответната област – например инженери или икономисти, получават повече. Българските програмисти с нищо не им отстъпват.

6. Специалист в естествените науки – математик, биолог, химик, физик, получава възнаграждение в размер от 3950 евро.

7. Икономист - възнаграждение от 3700 евро.

8. Психолог – възнаграждение в размер на 3600 евро.

9. Стоматолог - възнаграждение в размер на 3391 евро.

За да получите реалната покупателна способност на заплатите в Германия спрямо България, би следвало да ги разделите на 2,3. И ще видим, че водещите специалисти в България се доближават много до съответните специалисти в Германия.

Да хвърлим поглед върху най-търсените основни специалности в СУ “Кл. Охридски”:

- “Психология”

- “Информатика”

- “Право”

- “Фармация”

- “Английска филология”

- “Педагогика”

- “Журналистика”

- “Медицина”

Какво се вижда – най-търсени са като цяло обществените, а не точните науки. А всъщност те не са най-доходоносните. Медицината е с много по-голяма перспектива от повечето от изброените специалности, а стои зад тях.

Обществените науки използват структурата на езика и поначало се учат по-лесно и занимаването с тях е по-приятно за повечето хора. Ако не учиш редовно математика, всяка следваща година нещата стават по-зле.

Не е така при обществените науки. В допълнение - математиката и естествените науки се отдават на по-малко хора и изискват доста повече учене. А математиката именно като точно изградена наука научава на логическо мислене. Математиката все повече се използва и в обществените науки. Изводът е, че

в училище трябва да

се набляга повече на

математиката

и е крайно време да има задължителна матура по математика. И тези, които имат интерес към точните или естествените науки, да се специализират още в гимназията. За останалите не е необходимо да зубрят примерно химически формули или биологични видове, при положение че в живота няма да им трябват. Повечето от неспециалистите примерно по химия си спомнят само формулата на водата, а някои и на алкохола.

Психологията е интересна за всички. А и българите имат много изявени проблеми с депресията, тревожността и самочувствието. Поради недостатъчното специалисти психологията е все още доходоносна. Но като гледам с какви темпове се учи психология и от кого ли не –

скоро ще се наводни

от психолози

А, за съжаление, нашата психология все още е далеч от американската. За разлика например от подготовката на специалистите ни по някои инженерни науки.

Много от най-търсените професии – шофьори на тирове и големи камиони, работещи в областта на туризма, машинни оператори, готвачи, строителни работници, плочкаджии, кофражисти, водопроводчици, елтехници и пр., нямат никаква нужда от висше образование.

Средното професионално образование е напълно достатъчно. А ще получават доста повече от завършилите безполезни специалности в университетите.

Държавата започва да осъзнава този прост факт. Вече много от младите хора и родителите им също го осъзнават. Но далеч не достатъчно.

Крайно време е държавата да цени парите, които отделя за образование. Да плаща само за нужните за развитието ни специалности, и то само ако студентите имат определен успех. Да изисква студентите да подписват договори, че ще работят поне 5 г. в България, ако искат да ползват безплатно образование. Крайно време е да се спре практиката преподавателите да пътуват из страната и да четат лекции на много места. Така ще отпаднат и излишните специалности и университети.

Дали преподавателите си задават въпроса защо са най-търсени училищата и университетите, където изискванията са най-високи. Ами защото излезлите оттам специалисти са най-ценни. Така че, ако един факултет или университет иска да бъде търсен – да си повиши качествено изискванията, а

не на изпит да

се пускат трагични

случаи

Крайно време е студентите да разберат, че работата по време на следването е възможна само ако е по специалността им. Да учиш право и да си примерно целогодишно продавач, означава, че няма да станеш истински юрист. Но ако работиш през лятото на строеж и учиш за строителен инженер – това е окей. При сериозно обучение като медицина на практика не може да се работи.

Крайно време е да се разбере, че в ерата на интернет, мястото на лекциите е там, а в университета студентите трябва да имат упражнения – там се получават уменията и се става професионалист.

Не бива с лека ръка да се загърбва и задочното обучение, но да е допустимо само в зависимост от упражняваната професия. Например какво по-естествено да учиш право, ако работиш в МВР.

Всеки може да си направи изводите. Струва ми се, че едновременно се налага да се гледа и какво се търси в България и какво се търси в по-развитите държави. Държавата да обуздава увлеченията да се подготвят огромно количество ненужни кадри.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Как се спират педофилите?

Химическата кастрация не е необратима. Повечето държави предлагат превенция и тренират хора с такъв нагон да го контролират Химическа кастрация за педофили и жестоки изнасилвачи. Гласове за въвеждането на тази крайна мярка се появиха у нас още след жестокото убийство на журналистката Виктория Маринова.

Испанските стълби в Рим и новият туризъм

Как се справя Европа с туристическото цунами Неотдавна една снимка обиколи всички медии в света и предизвика загрижени коментари за бъдещето на туризма. На снимката се вижда как по пътя за Еверест се е събрала опашка като пред соцмагазин за банани по Нова година. Десетки хиляди алпинисти и любители чакат своя ред

Защо отношенията на Русия с Г-7 рухнаха

Тази седмица държавният глава на САЩ Доналд Тръмп ще посети Франция, за да присъства на срещата на върха на Г-7. Въпреки това, вместо да планира срещите си със световните лидери в югозападния френски курорт Биариц, американският лидер се съсредоточи върху страна, която няма да бъде представена на форума

Къде са лидерите? И защо не искат столицата?

В политиката битка не се пропуска. Ако вярваш, че предлагаш добър продукт, излизаш Нормално ли е някой, когото хората не разпознават, като го видят на улицата или по телевизията, да очаква, че ще бъде избран за кмет на столицата? Да, съгласна съм, че право да се кандидатира има всеки български гражданин, навършил 18 г

Тръмп е продукт на нарцистична медийна епоха

Неотдавна гледах телевизионния дебат от 1980 г. между тогавашния президент демократ Джими Картър и републиканския му съперник и бивш губернатор на Калифорния Роналд Рейгън. От дистанцията на времето този дебат впечатлява, не заради някакви запомнящи се крилати фрази (рейгъновото "Хайде пак почнахте" почти не се класира), а заради тон и съдържание

Днес Кристин. А вчера Виктория, Мирослава, Вероника... Още колко убийци ще помилваме?

Ако започна да пиша с какви глупости се занимават българските депутати, това със сигурност ще е най-дългият и забавен текст в живота ми. Любимото ми е как приемат някакъв закон и после го поправят 50 пъти, като първият поправителен идва месец-два след като са го гласували в пленарната зала. Разбира се, няма да крия, фаворит ми е изборният закон

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Матео Салвини - лидерът на италианските суверенисти е повален, но още е в играта

С лозунга си "Италианците на първо място" и тирадите си срещу "нелегалните", които не спира да повтаря в туитове и видеоматериали във Фейсбук, Матео Салвини, ръководителят на крайнодясната "Лига", възнамеряваше да вземе властта в Италия, като взриви управляващата правителствена коалиция. Изглежда обаче, че той загуби

Как можех да направя един измамник политически герой

Технологията на разбунване на либералните духове във фейсбук Представете си малка павирана уличка в широкия център на София в късния следобед, тишина, коли минават все по-рядко, няколко жени пушат и бърборят пред фризьорски салон и козметично студио. По тротоара точно срещу нашия вход върви отблъскваща фигура - двуметров мъж с огромен корем,

Защо коренякът софиянец хем е антикомунист, хем има носталгия по комунизма

Страда дълбоко, без да си признава, по онова време, което покрай жителството го даряваше с признание за неговата “изключителност” Коренякът софиянец, обикновено с корен, не по-дълбок от този на хортензия или мъх, има един особен и тежък шизофренен комплекс - скрита много по-дълбоко от корена му носталгия по комунизма,

Убийството на Кристин: след две присъди - още по-голяма жестокост

Как затворът да променя насилниците, не да ги ожесточава Според прокуратурата заподозреният за убийство Мартин Трифонов е направил пълни самопризнания за изнасилването и убийството по особено жесток и мъчителен начин на Кристин. Което заедно с другите известни обстоятелства в досъдебното производство прави Мартин почти сигурен извършител.

Защо рокът губи избори

И защо балканската музика ги печели Най-новото проучване на “Тренд” показва, че която политическа сила разчита на рок концертите, няма голям шанс да бие на изборите у нас. В бъдеще шансът още ще се спихва, тъй като младите хора до 30 г. си падат по чалгата, наречена попфолк. А между балканската чалга и американския рок зее пропаст,

Тръмп размахва чука на санкциите, експерти се чудят до какво ще доведе това

Да я наречем дипломация на принудата. Администрацията на Тръмп агресивно прилага икономически санкции като първостепенен инструмент във външната политика до степен, невиждана от десетилетия, или дори може би никога досега. Мнозина изказват съмнения за резултатите, макар че чиновниците настояват, че наказанията постигат целите си.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber