Хасан Улусой: Като баща се притеснявам за децата в училищата на ФЕТО в България

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7555070 Хасан Улусой: Като баща се притеснявам за децата в училищата на ФЕТО в България Хасан Улусой: Като баща се притеснявам за децата в училищата на ФЕТО в България www.24chasa.bg
Д-р Хасан Улусой е посланик на Турция в България от 21 ноември 2017 г. Роден е на 15 септември 1966 г. в Гьореле/Гиресун. Завършил е Факултета по политически науки на Истанбулския университет и е защитил докторантура в Близкоизточния технически университет. Служил е в дипломатически мисии на Турция в Нигерия, Иран и Швейцария, бил е и зам.-постоянен представител в ПП на Съвета на Европа в Страсбург. Първият му пост като посланик е бил в Ниамей, Нигер (2012-2014). СНИМКА: Румяна Тонeва

Не знаем какво наливат в главите на учениците и с какви идеи ги тровят, затова родителите им трябва да внимават, казва турският посланик у нас

- Г-н посланик, тези дни се навършват 3 години от опита за държавен преврат в Турция. Отърси ли се страната от шока, който преживя през юли 2016 г?

- Вярвам, че много неща се промениха и постигнахме голям прогрес от тогава, но нека преди това да припомня на хората в приятелска и съюзническа страна като България какво се случи. Това бе най-кървавата терористична атака, правена някога в Турция. Направен бе опит да бъдат убити президентът и членове на правителството, парламентът бе бомбардиран, както президентството и други важни институции.

Това не бе просто опит за държавен преврат, а за промяна на конституционния ред и демократично избраните институции в страната.

Този опит бе извършен от ФЕТО – терористичната организация на Фетулах Гюлен и инфилтрираните от нея хора в армията и службите за сигурност. И наистина беше голям шок за Турция, затова сме благодарни на всички приятелски страни, които тогава ни подкрепиха. Трябва да подчертая, че от самото начало приятелска и съседска

България бе до нас,

в подкрепа на нашата

демократична система.

В онази нощ турските граждани излязоха на улицата, за да защитят демократичните устои на страната. Мнозина бяха убити от метежниците терористи – 251 души загубиха живота си, а ранените бяха повече от 2000. Това беше голяма драма за Турция, но както казах, за тези три години постигнахме голям прогрес в изкореняване на структурите на ФЕТО, както в Турция, така и в други страни, където тези елементи живееха.

В продължение на много години мрежите на ФЕТО съществуваха под прикритието на благотворителни организации, но по същество това е криминална структура с много лица. Едно от тези лица бе инфилтрирано сред армията. За 40 години те бяха навлезли във всички сфери на обществото, докато не направиха опит за смяна на конституционния ред в страната.

- Каква е съдбата на заговорниците?

- Много от тези хора бяха заловени, арестувани, дадени под съд. Вече има и много издадени присъди. Осъдителни присъди бяха издадени на повече от 3000 терористи, участници или помагачи в опита за преврат. Разбира се, турското законодателство предвижда всякакви вътрешноправни механизми и всички тези хора могат да обжалват присъдите си на по-горна инстанция, стигайки до Конституционния съд, след което има възможност и да се обърнат към съда в Страсбург. Така че това е един дълъг процес. Но могат да се кажат две сигурни неща.

Първо, бе установено по един категоричен начин кой стои зад опита за преврат. Това е Фетулах Гюлен. Има достатъчно самопризнания и доказателства за това как са давани инструкциите, ясна е цялата схема на заговора и кой стои зад него.

Разбира се, продължават опитите лидерът на ФЕТО да бъде екстрадиран от САЩ, но засега няма прогрес по този въпрос.

Другото сигурно нещо е, че

структурите на ФЕТО

в държавната администрация

бяха разкрити и прочистени.

Поради тази причина много хора бяха отстранени от служба. Вече повече от 6000 души се върнаха на своите длъжности. Бе създадена и специална комисия, която приема жалби на хора, които смятат, че са безпричинно отстранени. Общо 126 хил. души са подали жалби в комисията и техните досиета се проверяват.

Освен в държавната администрация хората на ФЕТО бяха намерили място и в различни сфери на турското общество – в икономиката, в медиите, в образователната система, здравеопазването, банковото дело, въобще навсякъде. Дейността на фирмите им, служещи за параван, бе прекратена.

- С тези хора не беше ли по-трудно да се справите?

- Те също до голяма степен бяха възпрени, но нашите усилия трябва да продължат, защото никога не можем да бъдем сигурни, че тези идеи са изкоренени. Няма как да сме сигурни с хора, които са индоктринирани, чиито мозъци са били промити.

Това е опасно и за страните, в които някои от тези хора в момента живеят. Въпреки всичко за тези 3 години бе постигнат голям успех. Много международни организации обявиха ФЕТО за терористична група, като например Организацията за ислямска кооперация (ОИК), Азиатската парламентарна асамблея, а дори и някои държави като Пакистан и Севернокипърската турска република излязоха със съдебни решения по този въпрос. Това е също голям прогрес.

- Има ли хора, свързани с ФЕТО, които се крият в България?

- Още в самото начало ние поискахме тези хора да бъдат екстрадирани и това се случи.

- И вече няма такива?

- Има хора, които по някакъв начин са свързани с ФЕТО, както и в други страни по света. Но всичко зависи от съответното законодателство, от конкретния случай, дали има извършени престъпления на територията на въпросната страна и т.н. Но тези, които бяха свързани с опита за държавен преврат, бяха екстрадирани вече, за което сме благодарни на българските власти. По линия на антитероризма ние имаме чудесно сътрудничество с Министерството на вътрешните работи и прокуратурата.

Големият проблем идва от факта, че хората на ФЕТО са откривали училища почти навсякъде по света, също така вестници, издателства, бизнес организации... Занимавали са се с благотворителност и т.н. Формално не са нарушавали законите на съответните страни, но са били като спящи клетки на организацията. Най-притеснителен е случаят с училищата. Навсякъде те са регистрирани според местното законодателство и са на добро ниво, дават стипендии на местни ученици,

цялата им дейност е

съвсем легална. Но те рекрутират

децата и ги индоктринират.

Това, което наливат в главите им, е скритата опасност. Възпитаниците на тези училища биха могли един ден да представляват опасност за интересите на въпросната държава.

Затова досега от над 20 страни постигнахме повече от 100 екстрадиции по този въпрос. А в други 18 страни училищата бяха прехвърлени към турската фондация “Маариф”, която е спонсорирана от турската държава и целта е да преобразува училищата на ФЕТО в нормални училища.

В други 36 страни тези училища бяха окончателно затворени. Това са главно африкански и азиатски страни, но има и няколко такива училища в европейски страни.

- В България мисля, че има 2 такива училища, какво мислите за тях?

- Знам, че има такива училища и в България, свързани с тази структура. Правим демарши по този въпрос. Изглежда, че всичко е съгласно законовите процедури на вашата страна.

Мога само да предупредя родителите на децата, които учат в тези училища, да са бдителни. Трябва да внимават, защото децата им могат да бъдат засегнати. Ние не знаем какво се налива в главите на тези деца и с какви идеи са тровени. Притесняваме се за бъдещето на тези деца. Казвам го съвсем сърдечно и искрено, като баща.

Иначе още веднъж мога да благодаря на българските власти за подкрепата.

- Преди европейските избори в България се получи недоразумение с едно ваше изказване за българите, които говорят турски, което бе възприето от някои среди като искане за задължително изучаване на турски език в България.

- Всичко, което казах тогава, може да се прочете и дори да се види и чуе едно към едно, защото го качихме в социалните медии на турски и на български език и като текст, и като видео. Това, което казвам, е много ясно. Думите ми бяха интерпретирани и предадени неправилно.

Аз съм в България почти 2 г. вече и целта ни е една – да насърчаваме българо-турските отношения във всички насоки. Турция няма негативен дневен ред спрямо България, мога да ви уверя, а и мисля, че всички българи, които познавам, знаят това.

Разбира се, има хора и кръгове, които разбират нещата по друг начин. Но ще подчертая още веднъж, Турция няма никакви лоши намерения към България, единствената цел е да насърчаваме културата на съвместно и добросъседско съществуване.

Ние сме съседи и това не може да се промени. Винаги ще сме съседи. Затова просто трябва да живеем в разбирателство и добросъседство. Това е единственото, което се опитвам да правя тук.

Не трябва да забравяме и друго, ние сме съюзници. Намираме се в един общ отбранителен съюз – НАТО – вече 15 г. Но дори и много преди това. Даже по време на Първата световна война сме били съюзници.

Турските войници

са били в Добруджа

рамо до рамо с българските

войници, воювали са на една страна и са умирали заедно. Гробовете им са там, в Добруджа. Посетих ги и си дадох сметка, че тези турски войници са умрели, защитавайки България.

Разбира се, 4 години по-рано, в Балканската война, българи и турци воюват едни срещу други, но после имаме голям обрат. И мисля, че това е началото на нашето съюзничество. Сега сме заедно в НАТО и слава Богу не сме имали повече такъв горчив опит.

- Сега битката помежду ни е на друг фронт - коя страна да вземе завода на “Фолксваген”.

- Това не е битка, по-скоро е състезание. Не следя случая отблизо, но мисля, че и други страни участват в тази надпревара. Нека спечели по-добрият.

Но дори и ако вземем тази голяма инвестиция, тя би могла да спомогне за по-голям икономически обмен помежду ни. Ако например в Турция има голяма инвестиция, това може да доведе до странични инвестиции и в България. И обратното.

Има много турски инвеститори, които произвеждат тук, в България, автомобилни части за европейски компании. Близостта създава възможности за коопериране и джойнт венчър. Всяка голяма турска инвестиция в България се отразява положително на хората, а и на отношенията ни. Затова нека да заложим на позитивното.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Доц. Даниел Вачков: Българо-македонската комисия се обедини за цар Самуил, за Гоце Делчев разговорите не са лесни

Надявам се да стигнем до решения, които да са исторически коректни и същевременно да са приемливи за двете общества, казва директорът на Института за исторически изследвания при БАН - Доц. Вачков, член сте на българо-македонската комисия, която трябва да обсъди общата история и образователните програми.

Проф. Генчо Начев: Предлаганият здравен модел е стъпка в правилната посока, но ако се въведе изведнъж, има риск да фалира цялата система

Без остойностяване на медицинските услуги, въвеждане на критерии за качество и жесток контрол всеки допълнителен лев за здраве само ще потъне, казва директорът на УМБАЛ "Света Екатерина" Още 2005 г. можехме да въведем диагностично свързаните групи. Изчисленията тогава показаха, че разходът ще се качи с 50%, и тази стъпка не се предприе

Шефът на Пътна полиция: Заснехме 10 746 шофьори с превишена скорост над 50 км/ч

Издали сме 950 370 акта, фиша и електронни фиша за първите 7 месеца на годината, казва Росен Рапчев - Комисар Рапчев, август месец традиционно е най-тежък откъм катастрофи. Какви мерки вземате това лято? - Не само август, а трите летни месеца – юни, юли и август, са най-натоварени и с най-сериозен пътен травматизъм. 78 са загиналите през август м

Николай Вълканов: За бизнеса е важно да има стабилност в управлението за 4 г. Като правиш 300 млн. лева инвестиции, а се промени рамката, ще настъпи катастрофа

От две години има спад на цените на металите с 30%, въпреки товаинвестираме и увеличаваме заплати, казва председателят на Българската минно-геоложка камара и зам.-председател на КРИБ  Още акценти Слава богу, че правителството на г-н Борисов не се поддаде на спекулативни искания, той обеща, че за целия мандат няма да се увеличат данъците,

Вероника Имова: Методи Лалов трябва да изготви съдебни актове по 111 дела, преди ВСС да приеме оставката му

Важно е имиджът на магистрата да е чист, ако ще става политик, казва членът на Съдийската колегия на ВСС Вероника Имова - Г-жо Имова, след проваленото заседание на Съдийската колегия на ВСС, на което не беше освободен Методи Лалов като съдия, той упрекна кадровия орган и вас персонално, че не му позволявате да подаде оставка,

Проф. Антоний Тодоров: С Мая Манолова за първи път има условия за пробив в управлението на ГЕРБ в столицата

Още акценти от интервюто: Тя в момента не е изпълнителна власт, за да решава проблеми. Нейната работа като омбудсман е именно да говори И Фандъкова, като е започнала като кмет, не е имала по-голям опит от нея. Хората се учат Нинова развърза ръцете на градската организация да подкрепи кандидатура на обществения защитник в София Резултатите

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Марта Вачкова: Баща ми страдаше от Митко Бомбата. А аз се радвам, когато ме сочат: Виж, мамо, сестра Жекова!

Актрисата отпразнува 60-ия си юбилей на морето заобиколена от приятели, както в детството си - Г-жо Вачкова, това лято отпразнувахте 60-ия си юбилеен рожден ден на морето, нали така? - Да, като в детството ми. Когато бях малка, винаги прекарвах рождения си ден на морето. От една страна, като ученичка страдах, че не съм със съучениците си

Асен Александров: Най-сетне на учителя се дава свобода той да е царят в клас, а не учебната програма

Атестирането е добър подход, трябва да се мисли и за стимули на тази база - сега разликата между най-добрия и най-лошия преподавател е до 30 лв. на месец, казва директорът на столичното 51-о средно училище "Елисавета Багряна" - Г-н Александров, защо трябва учителите да бъдат атестирани - за първи път се въвежда редовно оценяване на всеки 4 години

Кирил Добрев: Дребнавостта не отива на БСП и ако нещо е добро за София - като Мая Манолова, няма проблем да го подкрепим

Още акценти от интервюто със зам.-председателя на БСП: Само ние имаме вроден инстинкт да оставяме на заден план тяснопартийните си интереси. Изискваме обаче уважение и принципност В тази кампания ще изненадаме избирателя с изцяло ново поколение политици в БСП, готово да влезе сега в местната власт.

Румяна Коларова: Мая Манолова изчаква септемврийската социология и е нервна - името й се коментира прекалено рано

Още акценти от интервюто: Местните избори са вододелът - оттях зависи както бъдещето на ГЕРБ, така и на лидера на БСП Номинациите ще тръгнат след 15 септември. До тогава може да има промяна в нагласите България има нужда от конструктивна лява алтернатива. Иначе дясното ще започне да предлага социалните решения Слави Трифонов е пред

Емил Нешев: Единствени в ЕС сме без хеликоптер линейка, а ни трябват поне 5 за реакция в “златния час”

Още акценти от интервюто: Лятно време спасяването е само на ръце, колата стига, докъдето има път, казва шефът на Планинската спасителна служба Губят се хората, които подценяват планината Само през миналата седмица имахме 10 спасителни акции  Издирването на туристи може да струва и 150 хил. евро Тръгвайте към върховете с уважение и респект В

Николай Димитров: Промените в Несебър са видими и ярки, за мен най-важна е оценката на хората

Не само градът, а и съставните селища са живи и многолюдни, казва кметът на Несебър  Държа на проектите с директно отношение към подобряване на жизнените условия в общината Административното ръководство се старае да предоставя максимално качествени и достъпни услуги независимо от финансовия ресурс - Г-н Димитров,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber