Прокурор Христо Колев: Новият главен прокурор трябва да е от кариерата, да е “горял” в работата, за да влезе с летящ старт

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7553075 Прокурор Христо Колев: Новият главен прокурор трябва да е от кариерата, да е “горял” в работата, за да влезе с летящ старт Прокурор Христо Колев: Новият главен прокурор трябва да е от кариерата, да е “горял” в работата, за да влезе с летящ старт www.24chasa.bg

Очаква го още по-труден мандат, казва членът на Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите в България 

- Прокурор Колев, Асоциацията на прокурорите държи наследникът на Сотир Цацаров да е от прокуратурата. Защо?

- Отговорът на вашия въпрос изглежда логичен и прост - защото ще е запознат със спецификата на работата и ще може да влезе в нея с “летящ старт”. Няма да загуби време, което е изключително ценно като ресурс, който не можем да върнем.

От друга страна, ще са налице приемственост и ангажираност за запазване на постигнатите резултати и надграждане на положителните практики. Смятам, че изключително силно послание към прокурорите би бил избор на кандидат с професионално развитие и кариерно израстване в прокуратурата.

Вярваме, че да си прокурор, е не просто професия, а призвание. Именно затова професионалист от кариерата, който е “горял” в нея, който

познава отвътре

всички силни и

слаби страни,

борил се е ежедневно с трудностите и несгодите, който е наясно със спецификите на системата, би бил най-подходящият кандидат.

- На срещи при президента Румен Радев и с прокурорската колегия на ВСС асоциацията очерта профила на бъдещия главен прокурор. Описахте го като човек с изключителни професионални и нравствени качества, да бъде кристалночист, с харизма, визионер с модерно мислене. Звучи някак общо и доста претенциозно. Бъдете по-конкретен.

- Действително в тези срещи асоциацията потвърди своята позиция, че бъдещият главен прокурор трябва да притежава изключително високи професионални и нравствени качества. Той следва да има безукорен авторитет както сред магистратските среди, така и неоспорими морални и етични качества, да не е близък до лобита, политически и икономически кръгове.

Главният прокурор по длъжност е ръководител с мандат 7 г. Поради това трябва да бъде професионалист, който има визия за бъдещето. То всъщност чука на вратата ни - изграждането на Европейската прокуратура, продължаването на процеса на окрупняването на прокуратурите, въвеждането на електронно правосъдие и не само.

Той трябва да е обърнат и към прокурорите, които някак всички удобно забравяме, че сме все пак живи хора. Главният прокурор трябва да има визия и за хората в прокуратурата. Една от основните политики, които следва да води, е да се ангажира за промяна на условията на труд - материална осигуреност, работна натовареност, медицински прегледи, застраховки на магистрати и служители, оптимизация на определяне на класове при заплащане на служителите.

Затова смятаме, че новият главен прокурор е наложително да отстои пред ВСС

по-голям бюджет

с оглед на

опазване на

здравето на

прокурорите

и служителите.

- Как може да се гарантира, че няма да има разминаване между това, което кандидатът е написал в концепцията и това, което ще направи впоследствие, когато оглави институцията?

- Въпросът отново ме кара да се върна на първия, като ви отговоря, че гаранцията е работата на кандидата до момента. Ако той е прокурор, тя ще е видима и проследима чрез съответните обвинителни актове, работа в съдебната зала, отношения с колеги, разбира се, и извършените атестации до момента. Затова, когато кандидатите напишат своята концепция и я защитават пред ВСС, ще можем да сравним предложеното с досегашната работа на всеки кандидат. Чрез работата най-добре изпъкват и качествата на всеки.

- Има ли прокурор, който отговаря на изискванията, които поставяте? Асоциацията има ли свой фаворит?

- Убедени сме, че има прокурори, които отговарят на изискванията, нещо повече - те са повече от един. Смятаме, че именно при избора който ще направи ВСС, тези кандидати ще изложат своите концепции и по-добрият ще победи.

Искам ясно да заявя, че нито в управителния съвет, които сме във връзка ежедневно, нито от наши членове е бил поставян въпрос за персонална номинация.

В нашето становище бяха казани ясно вижданията и надеждите на повечето ни колеги за качествата на следващия главен прокурор, на когото

с оглед на

големите

очаквания

предстои още

по-труден мандат

Това е и отговор на отразеното във вашата медия, че асоциацията има свой конкретен фаворит.

- Един от прокурорите, чието име се спряга като евентуален претендент - Иван Гешев, каза, че очаква кална и мръсна битка. Вие прогнозирате ли върху номинираните да се изсипе порой от компромати?

- Очакванията на всички са големи, поради това следващият главен прокурор следва да отговори на високите стандарти за този пост. Искрено се надявам изборът да не се превърне в кална и мръсна битка и замеряне с компромати, а да е избор между концепции и личности.

- Може ли жена да оглави прокуратурата?

- Асоциацията очерта качествата, които следва да притежава бъдещият главен прокурор. Поради което няма никаква пречка да е жена, притежаваща тези качества. Дори и в настоящия момент има жени прокурори, които се справят повече от успешно.

- Ще имате възможност да отправите въпроси към кандидатите. Какво ще ги питате?

- Най-важният ресурс на всяка една система са работещите в нея хора. В концепциите си кандидатите следва да имат отговор по въпросите за гарантиране на справедлива натовареност, за квалификацията и обученията, за равна, реална и базирана на справедливи критерии възможност за кариерно развитие и израстване, за прозрачност и обективност при провежданите процедури за избор на административни ръководители.

Следва да попитаме и каква е неговата позиция, политика и перспектива за развитие на прокуратурата не само с хоризонт предстоящия 7-годишен мандат, но и в по-дългосрочен план.

Как ще отстоява

независимостта

на прокуратурата

и безалтернативното ѝ място в съдебната система. Ще продължат ли реформата и преструктурирането на съдебната карта, въвеждането и развитието на електронното правосъдие, връзките и развитието на Европейската прокуратура, засилването на международното сътрудничество в сферата на ефективното противодействие на престъпността и тероризма. Не без значение е и мнението му за медийната политика.

- Какво мислите за подготвяните промени в закона за разследването на тримата големи?

- Принципното ни становище е, че тези правила следва да важат и за тримата ръководители, защото само така ще се постигне необходимото съответствие с конституционно гарантирания им равен статут, както и спазването на принципа важните решения, засягащи съдебната власт, да се приемат с квалифицирано мнозинство от членовете на ВСС. Смятаме и че министърът на правосъдието не следва да разполага с правомощие да внася предложение за отстраняване от длъжност.

- Според вас в момента няма ли възможност да се разследва главният прокурор?

- Няма пречка и към момента за разследване не само на главния прокурор, но и на председателя на ВКС и на ВАС. Предлаганите правила обаче ще дадат гаранция и за тримата големи. Не следва да ни убягва и въпросът, че на досъдебното производство господар е прокурорът, но на съдебното е съдът. В крайна сметка именно съдът ще постанови крайния акт, а правомощията на главния прокурор са относими към тези на председателя на ВКС и на ВАС.

CV

l Роден е на 30 октомври 1970 г. в Айтос

l Завършил е ЮФ при Бургаския свободен университет през 1995 г.

l От май 1996 до май 1997 г. е съдебен кандидат в Бургаския окръжен съд

l В прокуратурата постъпва на 5 януари 1998 г. като младши прокурор в Карнобат, където последователно заема длъжностите прокурор и зам. районен прокурор

l От април 2012 г. е в районната прокуратура в Бургас

l От октомври 2017 г. е прокурор в окръжната прокуратура в Бургас

l В Асоциацията на прокурорите е от 2015 г.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Томислав Дончев: След вота наесен трябва да обсъдим общинска надбавка върху данъка на доходите

Така ще им дадем средства да финансират развитието си, казва вицепремиерът Има общини, които дори не могат да си назначат главен архитект Служители посрещнаха реформата с “Така е било, така ще бъде. Тези какво си мислят?” - Г-н Дончев, не ви ли шокираха резултатите от проверката на тайните клиенти в администрацията?

Стоян Мавродиев: Няма аргументи за покачване на лихвите до 2020 г.

Очаквам бизнесът да продължи да ползва изгодни кредити, казва главният изпълнителен директор на Българската банка за развитие - Г-н Мавродиев, когато говорим за банки, въпросът, който вълнува най-много всеки българин, е ясен – свършват ли скоро ниските лихви? От лятото на миналата година банкерите говорят,

Росен Желязков: Кой ще е първи за концесията на летище София, ще стане ясно тази седмица

Въпреки инвестициите в нови вагони и мотриси не очаквам билетът за влак да поскъпне, казва министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Важни са ни достоверността и изпълнимостта в предложенията на кандидатите за летището Ако имаме хранилка за БДЖ, колкото и да даваме, пак ще даваме Очакваме новите мотриси да влязат в

Майкъл Болтън: Първият ми хит дойде чак като станах на 34 г.

На концерта в зала 1 на НДК на 18 юли, публиката ще чуе най-известните ми песни, но със симфоничен оркестър - Г-н Болтън, защо избрахте да работите с филхармония за новия си албум А Symphony of Hits? - От много време мечтаех да направя този албум с най-големите си хитове с цял симфоничен оркестър. Може би едно от първите ми и наистина

Иван Бърнев: В Карлови Вари ни аплодираха толкова дълго, че чак ми стана неудобно

Иван Бърнев играе главна роля в победителя от фестивала в Карлови Вари “Бащата”. Образът му е на скептичен фотограф, който се опитва да вразуми баща си. Бърнев има над 20-годишна кариера в киното, като е играл в десетки български и чуждестранни филми. - Г-н Бърнев, как дойде предложението към вас да участвате в “Бащата”?

Даниела Дариткова: Всяка община ще номинира по 3-ма кандидати за кмет, а Изпълнителната комисия на ГЕРБ ще реши кой от тях да е

Още акценти от интервюто: По-високият членски внос ще замести намалената партийна субсидия. Хората без работа и пенсионерите ще плащат по 50 стотинки на месец, а евродепутатите - по 500 лева на година. Предстои да уточним колко да е вносът за народните представители Имам диалог с хора от БСП, но не и с Нинова.

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Кирил Маричков: Извадихме си бележки от Киноцентъра, че ще играем хайдути, за да не ни подстрижат насила

По икономически причини ни прощаваха, защото “Щурците” носехме много пари на Концертна дирекция На 30 октомври в зала 1 на НДК ще има голям концерт “Кирил Маричков на 75 години”. Датата не е избрана случайно, тогава е рожденият ден на популярния български изпълнител. Във връзка с годишнината на страниците на вестник “24 часа” публикуваме

Хасан Улусой: Като баща се притеснявам за децата в училищата на ФЕТО в България

Не знаем какво наливат в главите на учениците и с какви идеи ги тровят, затова родителите им трябва да внимават, казва турският посланик у нас - Г-н посланик, тези дни се навършват 3 години от опита за държавен преврат в Турция. Отърси ли се страната от шока, който преживя през юли 2015 г? - Вярвам,

Доц. Янка Тянкова: Закъсняхме 10 г. със закон за несъстоятелност на физическите лица

Всяко укриване на доходи води до много тежки последствия - длъжникът трябва да е предупреден за тази отговорност, казва преподавателката във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” - Доц. Тянкова, споделяте ли критиките на проф. Огнян Герджиков към законопроекта на омбудсмана за личния фалит? - Прочетох законопроекта, мотивите към него,

Проф. Дончо Хрусанов: Разрешението за строеж на “Златен век” е действащо и валидно

Има и други подобни строежи, но никой не спира строителството им. Това създава правна несигурност и липса на предвидимост в действията на администрацията - Проф. Хрусанов, проучили сте в детайли казуса “Златен век”. Какво е вашето становище за спирането на строежа му? - В този казус има редица процесуални нарушения, които, за съжаление,

Прокурор Христо Колев: Новият главен прокурор трябва да е от кариерата, да е “горял” в работата, за да влезе с летящ старт

Очаква го още по-труден мандат, казва членът на Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите в България  - Прокурор Колев, Асоциацията на прокурорите държи наследникът на Сотир Цацаров да е от прокуратурата. Защо? - Отговорът на вашия въпрос изглежда логичен и прост - защото ще е запознат със спецификата на работата и ще може да влезе в

Николина Ангелкова: Българският туризъм от години работи в пазарна среда, конкуренцията, не държавата определя цените

Заедно с бранша и местните власти работим за успешен летен сезон, следим внимателно прогнозите – оптимистични или песимистични, важни са финалните резултати, казва министърът на туризма  - Госпожо Ангелкова, в началото на годината предупредихте чрез интервю за “24 часа”, че тази година летният сезон ще е труден.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber