Прокурор Христо Колев: Новият главен прокурор трябва да е от кариерата, да е “горял” в работата, за да влезе с летящ старт

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7553075 Прокурор Христо Колев: Новият главен прокурор трябва да е от кариерата, да е “горял” в работата, за да влезе с летящ старт Прокурор Христо Колев: Новият главен прокурор трябва да е от кариерата, да е “горял” в работата, за да влезе с летящ старт www.24chasa.bg

Очаква го още по-труден мандат, казва членът на Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите в България 

- Прокурор Колев, Асоциацията на прокурорите държи наследникът на Сотир Цацаров да е от прокуратурата. Защо?

- Отговорът на вашия въпрос изглежда логичен и прост - защото ще е запознат със спецификата на работата и ще може да влезе в нея с “летящ старт”. Няма да загуби време, което е изключително ценно като ресурс, който не можем да върнем.

От друга страна, ще са налице приемственост и ангажираност за запазване на постигнатите резултати и надграждане на положителните практики. Смятам, че изключително силно послание към прокурорите би бил избор на кандидат с професионално развитие и кариерно израстване в прокуратурата.

Вярваме, че да си прокурор, е не просто професия, а призвание. Именно затова професионалист от кариерата, който е “горял” в нея, който

познава отвътре

всички силни и

слаби страни,

борил се е ежедневно с трудностите и несгодите, който е наясно със спецификите на системата, би бил най-подходящият кандидат.

- На срещи при президента Румен Радев и с прокурорската колегия на ВСС асоциацията очерта профила на бъдещия главен прокурор. Описахте го като човек с изключителни професионални и нравствени качества, да бъде кристалночист, с харизма, визионер с модерно мислене. Звучи някак общо и доста претенциозно. Бъдете по-конкретен.

- Действително в тези срещи асоциацията потвърди своята позиция, че бъдещият главен прокурор трябва да притежава изключително високи професионални и нравствени качества. Той следва да има безукорен авторитет както сред магистратските среди, така и неоспорими морални и етични качества, да не е близък до лобита, политически и икономически кръгове.

Главният прокурор по длъжност е ръководител с мандат 7 г. Поради това трябва да бъде професионалист, който има визия за бъдещето. То всъщност чука на вратата ни - изграждането на Европейската прокуратура, продължаването на процеса на окрупняването на прокуратурите, въвеждането на електронно правосъдие и не само.

Той трябва да е обърнат и към прокурорите, които някак всички удобно забравяме, че сме все пак живи хора. Главният прокурор трябва да има визия и за хората в прокуратурата. Една от основните политики, които следва да води, е да се ангажира за промяна на условията на труд - материална осигуреност, работна натовареност, медицински прегледи, застраховки на магистрати и служители, оптимизация на определяне на класове при заплащане на служителите.

Затова смятаме, че новият главен прокурор е наложително да отстои пред ВСС

по-голям бюджет

с оглед на

опазване на

здравето на

прокурорите

и служителите.

- Как може да се гарантира, че няма да има разминаване между това, което кандидатът е написал в концепцията и това, което ще направи впоследствие, когато оглави институцията?

- Въпросът отново ме кара да се върна на първия, като ви отговоря, че гаранцията е работата на кандидата до момента. Ако той е прокурор, тя ще е видима и проследима чрез съответните обвинителни актове, работа в съдебната зала, отношения с колеги, разбира се, и извършените атестации до момента. Затова, когато кандидатите напишат своята концепция и я защитават пред ВСС, ще можем да сравним предложеното с досегашната работа на всеки кандидат. Чрез работата най-добре изпъкват и качествата на всеки.

- Има ли прокурор, който отговаря на изискванията, които поставяте? Асоциацията има ли свой фаворит?

- Убедени сме, че има прокурори, които отговарят на изискванията, нещо повече - те са повече от един. Смятаме, че именно при избора който ще направи ВСС, тези кандидати ще изложат своите концепции и по-добрият ще победи.

Искам ясно да заявя, че нито в управителния съвет, които сме във връзка ежедневно, нито от наши членове е бил поставян въпрос за персонална номинация.

В нашето становище бяха казани ясно вижданията и надеждите на повечето ни колеги за качествата на следващия главен прокурор, на когото

с оглед на

големите

очаквания

предстои още

по-труден мандат

Това е и отговор на отразеното във вашата медия, че асоциацията има свой конкретен фаворит.

- Един от прокурорите, чието име се спряга като евентуален претендент - Иван Гешев, каза, че очаква кална и мръсна битка. Вие прогнозирате ли върху номинираните да се изсипе порой от компромати?

- Очакванията на всички са големи, поради това следващият главен прокурор следва да отговори на високите стандарти за този пост. Искрено се надявам изборът да не се превърне в кална и мръсна битка и замеряне с компромати, а да е избор между концепции и личности.

- Може ли жена да оглави прокуратурата?

- Асоциацията очерта качествата, които следва да притежава бъдещият главен прокурор. Поради което няма никаква пречка да е жена, притежаваща тези качества. Дори и в настоящия момент има жени прокурори, които се справят повече от успешно.

- Ще имате възможност да отправите въпроси към кандидатите. Какво ще ги питате?

- Най-важният ресурс на всяка една система са работещите в нея хора. В концепциите си кандидатите следва да имат отговор по въпросите за гарантиране на справедлива натовареност, за квалификацията и обученията, за равна, реална и базирана на справедливи критерии възможност за кариерно развитие и израстване, за прозрачност и обективност при провежданите процедури за избор на административни ръководители.

Следва да попитаме и каква е неговата позиция, политика и перспектива за развитие на прокуратурата не само с хоризонт предстоящия 7-годишен мандат, но и в по-дългосрочен план.

Как ще отстоява

независимостта

на прокуратурата

и безалтернативното ѝ място в съдебната система. Ще продължат ли реформата и преструктурирането на съдебната карта, въвеждането и развитието на електронното правосъдие, връзките и развитието на Европейската прокуратура, засилването на международното сътрудничество в сферата на ефективното противодействие на престъпността и тероризма. Не без значение е и мнението му за медийната политика.

- Какво мислите за подготвяните промени в закона за разследването на тримата големи?

- Принципното ни становище е, че тези правила следва да важат и за тримата ръководители, защото само така ще се постигне необходимото съответствие с конституционно гарантирания им равен статут, както и спазването на принципа важните решения, засягащи съдебната власт, да се приемат с квалифицирано мнозинство от членовете на ВСС. Смятаме и че министърът на правосъдието не следва да разполага с правомощие да внася предложение за отстраняване от длъжност.

- Според вас в момента няма ли възможност да се разследва главният прокурор?

- Няма пречка и към момента за разследване не само на главния прокурор, но и на председателя на ВКС и на ВАС. Предлаганите правила обаче ще дадат гаранция и за тримата големи. Не следва да ни убягва и въпросът, че на досъдебното производство господар е прокурорът, но на съдебното е съдът. В крайна сметка именно съдът ще постанови крайния акт, а правомощията на главния прокурор са относими към тези на председателя на ВКС и на ВАС.

CV

l Роден е на 30 октомври 1970 г. в Айтос

l Завършил е ЮФ при Бургаския свободен университет през 1995 г.

l От май 1996 до май 1997 г. е съдебен кандидат в Бургаския окръжен съд

l В прокуратурата постъпва на 5 януари 1998 г. като младши прокурор в Карнобат, където последователно заема длъжностите прокурор и зам. районен прокурор

l От април 2012 г. е в районната прокуратура в Бургас

l От октомври 2017 г. е прокурор в окръжната прокуратура в Бургас

l В Асоциацията на прокурорите е от 2015 г.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Иван Портних: Отваряме Варна към морето – с нови проекти

Готов съм с ясна програма за управление, с осигурено финансиране, обяви досегашният кмет и кандидат на ГЕРБ за нов мандат Г-н Портних, защо предстоящите избори на 27-ми октомври са важни за Варна? На 27-ми октомври ще бъде определена посоката за развитие на Варна за следващите 4 години. Затова е важно хората да избират внимателно

Георги Икономов: Банско се превръща в топдестинация за спортен туризъм с ясен план, добра координация и много работа

Градът ни не е просто населено място, а маркетингов продукт, който представлява страната ни, казва кандидатът на ГЕРБ за кмет на Банско: - Г-н Икономов, през 2017 г. Банско бе обявено за европейски град на спорта, а през 2018-а и 2019-а много изявени спортисти развяха знамето на община Банско на почетните стълбички в цял свят.

Акад. Юлиан Ревалски: Много млади хора вече работят в БАН, проблемът е да ги задържим

Академията е експертен и духовен център на България, политиците все повече ни търсят за съвети, казва председателят на БАН - Акад. Ревалски, БАН стана на 150 години, каква е ролята на академията в обществото в момента? - БАН е най-старата национална организация в новата българска история. Първоначално е създадена като Книжовно дружество през 1869

Калин Поповски, ВМРО: Време е за промяна в Плевен

Преди четири години хората на Каракачанов издигнаха и избраха Спартански. Сега са силно разочаровани от него - Г-н Поповски, защо се кандидатирахте за кмет на Плевен? - Кандидатирам се за кмет на Плевен със самочувствието на човек, който познава града и неговите проблеми и нужди в детайли. Знам и ще отстоявам основните европейски принципи в

Актьорът Михаил Петров: На моята възраст знам, че на човек не са му нужни чак толкова битови благинки

Доайенът от Народния театър дарява парите от юбилейния си спектакъл за млада актриса Михаил Петров е роден на 8 октомври 1949 г. Негов полубрат от първия брак на майка му е Юлиан Вучков. Завършва актьорско майсторство за драматичен театър във ВИТИЗ “Кръстьо Сарафов” през 1971 г. в класа на проф. Любомир Кабакчиев и вече 47 сезона е актьор в

Последното интервю на Милчо Левиев пред "24 часа"

Преподавал съм по целия свят, в България има най-много талантливи личности, казва Милчо Левиев в последното си интервю пред "24 часа". Прочетете го

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Мирослав Йотов: Най-много проблеми има с евтините уреди

Последния път проверявахме уреди за грижа за косата - преси, маши и сешоари. Почти от всяка проба имаше нередности, казва директорът на дирекция “Контрол на пазара” към ДАМТН - За какво следи вашата дирекция “Контрол на пазара” по отношение на електроуредите, г-н Йотов? - Главна дирекция “Контрол на пазара”,

Проф. Иво Петров: Има една причина да вляза в политиката - Йорданка Фандъкова. Тя: Поканих не просто експерти, а и активни граждани

Управлението трябва да се дигитализира - на машина рушвет не може да се даде, казва в интервю световноизвестният кардиолог Започваме усилена работа в кварталите - улици, паркинги, осветление, пейки и детски площадки, казва в интервю столичният кмет и кандидат за нов мандат Още акценти от двойното интервю: Фандъкова: Запознахме се,

Мариус Куркински: Светът е непоносимо засукан, но аз виждам спасение

“Киномания” се открива с новия филм на големия режисьор и актьор, който тази година навършва половин век. Камен Донев, Ана Пападопулу и Димитър Рачков са сред звездите в разтърсващата сага по Хайтов На 14 ноември т.г. “Киномания” ще бъде открита в НДК с новия филм на Мариус Куркински “Засукан свят”.

Теодор Осиковски: Връщаме се на пазара в енергетиката с новопридобита фирма

Купих компания, която работи за АЕЦ “Козлодуй”, ще я развием, казва собственикът на КМС С екип от “Енергоремонт холдинг”, който дойде при мен, започваме отначало - Г-н Осиковски, ако правехме това интервю преди 2 години, щях да ви питам за “Енергоремонт холдинг”. Сега ви виждаме в “Евро Техноконсулт”, която закупува КМС. Каква е тази фирма

Виолета Коритарова: За да улесним хората, вече половината общини в България могат да издават имотни скици

Нотариусите предпочитат сами да си вадят документите от Кадастрално-административната информационна система, казва шефката на Агенцията по геодезия, картография и кадастър - Госпожо Коритарова, какво стана с идеята, която бе лансирана едновременно с вашето назначаване на поста преди една година – на геодезистите да се даде право да издават имотни

Мирослав Петров: Плевен има нужда от инвеститори и вече работя да доведа фирми в града

Градът е в демографска катастрофа, с инфраструктура и индустриална зона ще стане привлекателен за бизнеса и добър за живот на гражданите си, казва кандидатът на ГЕРБ за кмет - Г-н Петров, какви са вашите аргументи в битката за Плевен? - Плевен е видял много битки. Това е поредната. Но тя ще е битка за доброто на плевенчани

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber