Ангел Джамбазки: БКП и “Демократична България” е едно и също - на тях Македония не им е важна

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7523357 Ангел Джамбазки: БКП и “Демократична България” е едно и също - на тях Македония не им е важна Ангел Джамбазки: БКП и “Демократична България” е едно и също - на тях Македония не им е важна www.24chasa.bg
СНИМКА: Десислава Кулелиева

Още акценти от интервюто:

Няма нито една друга комунистическа партия по света освен българската, която да е обявила война на собствения си народ

Възможно е и българският еврокомисар да оглави Европейската комисия

Опасността за Европейския парламент и Европейската комисия е да има голяма коалиция между ЕНП, крайнолевите Зелени, които са марксисти и болшевики, социалистите и либералите

Да поздравим президента Пендаровски за куража - каза историческата истина, че Гоце Делчев е българин

Държа на транспортната комисия в Европарламента, за да продължа борбата срещу пакета “Макрон”

Голяма част от “Демократична България” или са учили в Москва, или пращани в Лондон по линия на БКП, или роднините им са били големи функционери

С евродепутата и зам.-председател на ВМРО разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА

- Г-н Джамбазки, много сме доволни, че президентът на Македония г-н Пендаровски най-накрая каза: Гоце Делчев е българин. Но вие пак имате някакви забележки. Какви?

- На първо място, не можем да кажем, че сме много доволни, че някой е казал историческа истина. Историческа истина - и толкова. Не можеш да очакваш похвала или поздравление, когато казваш нещо вярно. В този смисъл Георги Николов Делчев сам себе си е обявил за българин. Той е български учител, роден в българско семейство, учил в българско училище, преподавал в българско училище, български офицер. И пише за себе си, че е българин. Така че тук спор не може да има. Нямаше спор. Имаше една фалшификация, насаждана в продължение на 70 години от Скопие и Белград и от техните ментори от Коминтерна, които измислиха македонската нация.

Можем да поздравим президента Пендаровски за това, че прояви кураж. Защото в Скопие това все още е кураж - да казваш историческата истина по отношение на българското културно и историческо наследство в Македония. Можем да го поздравим за куража. Той е един от първите, които се осмеляват да започнат да разрушават изкуствените прегради, поставени преди много години от антибългарски елементи.

- Какво тогава продължава все още да ви възпламенява?

- Не можем да приемем опитите с една истина да се казва една лъжа. Защото да, Гоце Делчев е бил българин, е българин, самоопределил се е като българин, но не, Гоце Делчев не се е борил за никаква независима държава Македония. По времето, в което живее, воюва и се сражава Георги Николов Делчев, такова понятие “независима Македония” няма. Няма такова нещо. Ясно е записано в устава на тайната македоно-одринска революционна организация, на българските върховни комитети, на Българо-македонския комитет, на Вътрешната македоно-одринска революционна организация. Забележете, всички те носят в името си “македоно-”, но всички те до една са български. Много просто - защото по това време, когато говориш за македонец и за Македония, е ставало ясно, че става дума за българин, който живее в тази част на България. Много е просто. И нищо различно. Във всички устави и всички документи на тези организации ясно е записано, че тези организации се борят само и единствено за прилагането на член 23 от Берлинския договор. Това означава автономия на Македония и Одринско като първа стъпка към довършването на Съединението.

Когато през 1893 г. се основава ВМРО в Солун от Дамян Груев, д-р Татарчев, Петър Попарсов, Андон Димитров и т. н. - част от тях са учили Гоце Делчев, те ясно казват: “Ние не можем в програмните документи да напишем директно присъединяване на тези области към България, защото ще настроим великите сили в нарушение на Берлинския конгрес.” Затова се стъпва първо на член 23 от Берлинския договор, който казва, че населението на Македония и Одринско трябва да има автономия в рамките на Османската империя.

Така че не става дума за никаква независимост на Македония. Никога не е ставало и няма как да стане. Понятието “независима Македония” се появява три десетилетия след смъртта на Гоце Делчев. Както е известно, Гоце Делчев загива на 4 май 1903 г. в сражение с турската потеря над село Баница. 30 години по-късно започва да се говори за независима Македония, и то в контекста на Комунистическия интернационал, и то в контекста на националното предателство на ръководителите на БКП.

- Кога виждате Македония в ЕС и НАТО?

- Когато престанат да изопачават, лъжат, злоупотребяват, крадат и фалшифицират българската история. Тогава би могло да се случи. Защото в учредителните договори ясно е записано, че за да има присъединяване към ЕС, нито една държава не може да има отворени въпроси със своите съседи. А тук се злоупотребява с нашето минало, с нашите корени, с нашето самоопределение и самосъзнание. Защото това не е просто посегателство над исторически личности! Една трета от българите имат корени в Македония. Една трета от българите са свързани по някакъв начин с тези националноосвободителни борби. Ако някой иде в софийските гробища, ще види колко хора са били родом от Македония.

Истински българи, които са правили всичко възможно, за да бъде България единна, свободна, силна и независима. Няма да позволим на шепа останали сърбомани в Белград, изпратени в Скопие, да злоупотребяват и да ни се качват по главата. Историята е много ясна. Фактите са много ясни. Македонската политическа нация има своя рождена дата. За такава можем да приемем 2 август 1944 г., когато група български комунисти се събират в манастира “Прохор Пчински”, под прикритието на Илинден, да приемат така наречената декларация АСНОМ - Антифашистко събрание за национално освобождение на Македония. Това е пряка намеса на Коминтерна, която прави саботаж - предава България. Тези български комунисти правят саботаж срещу родината си. Те всички до един са български граждани, всичките до един са българи по произход. Това са “основателите” на Македония и македонската нация - български комунисти. До един. Доказано. До един.

- И са били и сърбомани освен комунисти.

- Да. Сърбомани, защото се сърбеят, а не защото са сърби по произход.

Така че българските комунисти се оказват в световен мащаб уникални с това, че извършват национално предателство. Няма нито една друга комунистическа партия по света, която да е обявила война на собствения си народ, каквато е ситуацията към 1944 г. - българските комунисти водят война срещу собствената си нация, срещу собствената си държава, срещу собствения си народ. Това е безспорен факт.

Вижте им документите, вижте им рождените свидетелства, писмата, които са писали до Борис III. Например един от най-големите партизани в Македония - Михайло Апостолски, е помилван от цар Борис III след писмо от баща му, който казва, че синът му Михайло Апостолски е добро българче и добър човек, добър българин. И е бил зачислен сред войниците на Българската армия. След което, когато се сменя властта и Югославия окупира отново тези земи, тича първи да стане югославянин, първи чуждопоклонник. Тези неща може да бъдат проследени. Ние не възразяваме, че днес има политическа нация, в рамките на която има хора, които са убедени, че са македонци. Това, за съжаление, е вече политически факт. Ние възразяваме, когато някой злоупотребява с българската история и се опитва да каже, че днес в Македония няма българи - има, и то голяма българска общност с българско национално самосъзнание. Възразяваме, когато шепа агенти на чужда държава се опитват да ни правят на глупаци.

И тук много интересно се преплитат две линии. Много интересно.

- Какви са тези две линии?

- Току-що обясних защо македонизмът до голяма степен е продукт на националното предателство на Българската комунистическа партия. Може да проверите имената на Георги Димитров, на Добри Терпешев, Михайло Апостолски, Васил Коларов. Те извършват национално предателство.

Но три пъти по-интересен е моментът сега, днес, години по-късно - в момента - парадоксално - македонизма защитават тези, които би трябвало да са най-големите борци за свобода и самоопределение. Погледнете професорите и цялата клика около “Демократична България”. Те до един пускаха сумати статии в стила “Ама какво се занимавате с Гоце Делчев? Какво значение има кой е Гоце Делчев? Ние сега не трябва да спорим, трябва да гледаме напред!”. Тоест имаме някаква хипотеза на продължаващ нихилизъм, на продължаващо безродие. Това са хора, които се опитват да ни кажат: “Оставете, всичко е минало вече и няма какво да се занимаваме. Не трябва да пречим на тези хора, трябва да ги оставите такива, каквито са!”. Погледнете какво са писали Николай Слатински, Ивайло Дичев. Те се опитват да ни кажат, че това е без значение, питат защо пречим на македонците. Това, че искаме да защитим историческите си корени, било всъщност само комплексарски народ, и така нататък...

Много интересно се покриват политически тези две линии.

- На комунистите и на “Демократична България”?

- На БКП и техните наследници. Абсолютно. Защото една част от тези хора имат сериозни номенклатурни биографии. Една голяма част от тези хора, които днес са в “Демократична България”, или са учили в Москва, или пък са изпращани в Лондон по линия на комунистическата партия, или пък роднините им са били някакви големи функционери. Там са все дипломати, посланици. Нали се сещате, че през комунизма да си дипломат и посланик нямаш шанс, ако не си свързан по някакъв начин с БКП. Не искам да ги цитирам поименно, за да не си помисли някой, че това е лична нападка, но ако погледнете биографиите им, ще видите, че по-голямата част от тях имат много тежки номенклатурни корени.

- Ами обсъдете ги тези въпроси с евродепутата на “Демократична България” Радан Кънев, като се видите в Европейския парламент.

- Европейският парламент още не е почнал да работи. Може след 2 юли, като стартира. Но фактът е, че безобразното, безотговорно поведение по отношение на българската кауза в Македония продължава. И двете линии някак са свързани с БКП, с политическото ляво в България.

- Оставате ли в групата на Европейските консерватори и реформисти в Европейския парламент?

- Да. С г-н Слабаков оставаме в нея.

- Остава ли британецът Камал председател?

- Не, не го избраха. Бяха избрани двама съпредседатели - полякът Ришард Легутко и Рафаеле Фито, понеже имаме шестима италианци в групата.

- 5 дни преди Европейският съвет да разреши сложния въпрос кой да оглави Европейската комисия, смятате ли, че България има шанс за зам.-председател на ЕК? А защо не и за председател, след като се оказа, че нито един от водещите кандидати не може да получи мнозинство в ЕП?

- Оказа се това, което ние казахме. Ние казахме, че системата с водещите кандидати е лъжа и че хич няма да се споразумеят след това. По време на предизборната кампания обяснявахме защо това ще се случи, по начина, по който се случи. Е, случи се. Опасността за Европейския парламент и Европейската комисия сега е да има голяма коалиция между крайнолевите Зелени, които са марксисти и болшевики, социалистите и “Обнови Европа” - бившите либерали, които се срамуват от името си и се прекръстиха, след като Макрон изиска това от тях.

- Защо го поиска?

- Защото се провалиха и сега се маскират. И ако към тази коалиция се присъедини и ЕНП, ще бъде много срамно и много показателно. Защото ще паднат всички маски. Както обясняваха, че са различни, че нямат нищо общо с политическите противници, ако сега седнат да гласуват рамо до рамо, къде ще бъде разликата?

- И вашият водещ кандидат Захредил няма шанс.

- Ние ще гласуваме за него. Не е казано, че не може. Може да се гласува за всеки.

- Но нито един от водещите кандидати няма да събере гласовете.

- Няма да съберат, защото се оказа, че се лъжат помежду си, защото всичките гласуват срещу другите.

- И в тази ситуация може да се прибегне до председател от по-малка държава, като България например.

- Възможно е да се случи. Много е дразнещо, когато се фиксира, че за някой пост трябва да бъде избрана жена. Нямам прогноза кой ще оглави комисията. Няма смисъл да гадая.

- В кои комисии ще сте в този мандат?

- Ще ги разпределят тепърва. Поискали сме транспорт, поискали сме външни работи, правна комисия, култура.

- Вие лично, предполагам, че държите на транспортната, за да продължите борбата срещу пакета “Макрон”?

- Точно така.

- И накрая един въпрос от вътрешната политика. Вие с ГЕРБ нямате проблеми, но вътре в така наречената малка коалиция как ще продължите, като не си говорите?

- За вътрешна политика по-добре говорете с депутатите от българския парламент. Те са всеки ден там, всеки ден трябва да вземат решения. Нямам намерение да обсъждам въпроса. Членовете на коалицията оставаме в нея. Няма никакъв проблем. Ако някой иска да напуска, да напусне. Но както виждате, никой не иска да напуска.

CV

Роден на 21 март 1979 г. в София

Завършил право в Юридическия факултет на СУ “Св. Кл. Охридски”

Член на ВМРО от 1997 г. През 2014 г. е избран за зам.-председател на партията

Общински съветник в София (2011-2014 г.)

На 25 май 2014 г. е избран за евродепутат. На последните евроизбори, проведени на 26 май тази година, получи нов мандат в Европейския парламент. Там е част от групата Европейските консерватори и реформисти

Има дъщеря

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Мирослав Лайчак: България е в топ 4 на желаните дестинации за почивка на словаците

Отлагането на преговорите с Албания и Северна Македония беше стратегическа грешка, а споразумението на Сърбия с Евразийския съюз ще се отрази зле на преговорите с ЕС, казва външният министър на Словакия - Г-н министър, доколкото знам, сте започнали дипломатическата си кариера като стажант в посолството на Чехословакия в София

Здравко Димитров: За пловдивчани ще съм диалогичният кмет, който чува съгражданите си и вярва на експертите

Пловдив е красив и харесван, ще му дам тласък да стане още по-привлекателен, казва кандидатът за кмет на Пловдив от ГЕРБ Борисов отново потвърди, че започва външния ринг на града Гарантирам - администрацията ще заработи за хората, а не обратно Никога не съм действал на инат, човек греши, когато не слуша другите - Г-н Димитров,

Доц. Стойчо Стойчев: Отпадането на мониторинга е признание за международния облик на България

Правителството направи каквото зависеше от него. Топката сега е в полето на съдебната власт, казва политологът - Успех или закономерност е отпадането на мониторинга на Европейската комисия над България, доц. Стойчев? - Отговорът е и да, и не. Да, защото това е признание за международния облик на България,

Любомир Дреков: Улици за новите квартали, засилен ремонт на тротоари и още зони за отдих в район “Лозенец”

Ще работя за скоростен трамвай от зоопарка до центъра и метрото да стигне до “Витоша ВЕЦ - Симеоново”, казва в интервю кметът на столичния район "Лозенец" - Г-н Дреков, защо отново искате доверието на хората в “Лозенец”? - Защото работата по промяната на район “Лозенец”, която започнахме, трябва да продължи и всички проекти, които изпълняваме,

Николай Димитров: Община Несебър няма нито един просрочен лев към бюджета

Продължаваме с грижата за хората от всяка възраст, казва независимият кандидат-кмет за четвърти мандат За 12 г. постигнахме много, имам ясна стратегия за града - Г-н Димитров, предизборната кампания е към края си. Проведохте десетки срещи, отчетохте свършеното през трите си мандата във всяко съставно селище

Луис Бенсън: Джунглата на рекламния бизнес е доминирана от мъже

See It Be It - социалната програма на фестивала в Кан, поставя на фокус талантливите жени, казва основателката й Рекламисти, продуценти, писатели и дизайнери от 8 държави пристигат в София на 27 октомври, за да участват в социалната програма See It Be It Bulgaria: Next level. Тя е част от най-авторитетния рекламен фестивал в света Cannes Lions,

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Христо Апостолов: Предвиждам нов линеен парк, паркинг и детски градини в “Красно село”

За 4 г. обновихме 5590 кв. м пътни настилки, 25 195 кв. м тротоари и 25 детски площадки, казва в интервю кметът на район "Красно село" и кандидат за нов мандат от ГЕРБ и СДС Христо Апостолов - Г-н Апостолов, защо се кандидатирате отново за кмет на “Красно село” и какви са основните акценти в програмата ви? - Обичам "Красно село”

Доц. Иван Стойнев: Законът не забранява една компания да притежава и застраховател, и търговец на ток

Конгломератни концентрации се разглеждат положително, тъй като чрез обединяването на дейности би могло да се стигне до нов продукт или услуга и да се подобри състоянието на потребителя, казва адвокатът и преподавател по конкурентно право Смущение буди продължаващото придържане на КЗК към постулати за оценка на концентрациите

Доц. д-р Румяна Коларова: Манолова залага на емоционален градус, Фандъкова - на трезва преценка

Парадокс е, но ако искате да запазите статуквото, трябва да гласувате за Манолова - Преполовихме изборната кампания - имаме ли основание да твърдим, че София ще последва примера на Будапеща, където Орбан загуби, доц. Коларова? - Все още нито една социологическа агенция не е дала резултат, който да отчита ефекта от самата предизборна кампания

Тони Симидчиева: Здравко Димитров е достъпен, вслушва се в хората и ще е добър кмет

СДС застава зад него, мобилизира членове и симпатизанти за вота, казва водачката на листата на кандидат-съветниците от СДС в Пловдив - Г-жо Симидчиева, преди дни сините в Пловдив официално заявиха подкрепата си за кандидат-кмета на ГЕРБ Здравко Димитров. Защо? - ГЕРБ е дясна партия, част от ЕНП, също както и СДС.

Проф. Владов: Спасихме с 16 реоперации трансплантиран пациент - и под 1% шанс да има, не спирам

Хирургията е силно лекарство за самодоволството: както си хвърчиш и – пуф на земята! Важно е да се поучиш, да се поотупаш, да станеш и да продължиш, казва проф. д-р Никола Владов. Какъв друг да станеш, ако не лекар, когато си роден на 19.Х. и баща ти е отличен хирург? Проф. Никола Владов, дмн, празнува едновременно личния си празник и Деня на

Теодор Ушев: Докато пътувах за последната среща с баща ми, бях герой във “Физика на тъгата”

Филмът не е автобиографичен, а персоналният ми прочит на книгата на Господинов - за историята на няколко генерации, изгубени в търсене на свободата, казва световноизвестният аниматор в интервю за "24 часа" - Г-н Ушев, ще бъдете специален гост със своя вечер на “Киномания”. Българската публика за първи път ще види не само новия ви филм “Физика

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber