Ангел Джамбазки: БКП и “Демократична България” е едно и също - на тях Македония не им е важна

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7523357 Ангел Джамбазки: БКП и “Демократична България” е едно и също - на тях Македония не им е важна Ангел Джамбазки: БКП и “Демократична България” е едно и също - на тях Македония не им е важна www.24chasa.bg
СНИМКА: Десислава Кулелиева

Още акценти от интервюто:

Няма нито една друга комунистическа партия по света освен българската, която да е обявила война на собствения си народ

Възможно е и българският еврокомисар да оглави Европейската комисия

Опасността за Европейския парламент и Европейската комисия е да има голяма коалиция между ЕНП, крайнолевите Зелени, които са марксисти и болшевики, социалистите и либералите

Да поздравим президента Пендаровски за куража - каза историческата истина, че Гоце Делчев е българин

Държа на транспортната комисия в Европарламента, за да продължа борбата срещу пакета “Макрон”

Голяма част от “Демократична България” или са учили в Москва, или пращани в Лондон по линия на БКП, или роднините им са били големи функционери

С евродепутата и зам.-председател на ВМРО разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА

- Г-н Джамбазки, много сме доволни, че президентът на Македония г-н Пендаровски най-накрая каза: Гоце Делчев е българин. Но вие пак имате някакви забележки. Какви?

- На първо място, не можем да кажем, че сме много доволни, че някой е казал историческа истина. Историческа истина - и толкова. Не можеш да очакваш похвала или поздравление, когато казваш нещо вярно. В този смисъл Георги Николов Делчев сам себе си е обявил за българин. Той е български учител, роден в българско семейство, учил в българско училище, преподавал в българско училище, български офицер. И пише за себе си, че е българин. Така че тук спор не може да има. Нямаше спор. Имаше една фалшификация, насаждана в продължение на 70 години от Скопие и Белград и от техните ментори от Коминтерна, които измислиха македонската нация.

Можем да поздравим президента Пендаровски за това, че прояви кураж. Защото в Скопие това все още е кураж - да казваш историческата истина по отношение на българското културно и историческо наследство в Македония. Можем да го поздравим за куража. Той е един от първите, които се осмеляват да започнат да разрушават изкуствените прегради, поставени преди много години от антибългарски елементи.

- Какво тогава продължава все още да ви възпламенява?

- Не можем да приемем опитите с една истина да се казва една лъжа. Защото да, Гоце Делчев е бил българин, е българин, самоопределил се е като българин, но не, Гоце Делчев не се е борил за никаква независима държава Македония. По времето, в което живее, воюва и се сражава Георги Николов Делчев, такова понятие “независима Македония” няма. Няма такова нещо. Ясно е записано в устава на тайната македоно-одринска революционна организация, на българските върховни комитети, на Българо-македонския комитет, на Вътрешната македоно-одринска революционна организация. Забележете, всички те носят в името си “македоно-”, но всички те до една са български. Много просто - защото по това време, когато говориш за македонец и за Македония, е ставало ясно, че става дума за българин, който живее в тази част на България. Много е просто. И нищо различно. Във всички устави и всички документи на тези организации ясно е записано, че тези организации се борят само и единствено за прилагането на член 23 от Берлинския договор. Това означава автономия на Македония и Одринско като първа стъпка към довършването на Съединението.

Когато през 1893 г. се основава ВМРО в Солун от Дамян Груев, д-р Татарчев, Петър Попарсов, Андон Димитров и т. н. - част от тях са учили Гоце Делчев, те ясно казват: “Ние не можем в програмните документи да напишем директно присъединяване на тези области към България, защото ще настроим великите сили в нарушение на Берлинския конгрес.” Затова се стъпва първо на член 23 от Берлинския договор, който казва, че населението на Македония и Одринско трябва да има автономия в рамките на Османската империя.

Така че не става дума за никаква независимост на Македония. Никога не е ставало и няма как да стане. Понятието “независима Македония” се появява три десетилетия след смъртта на Гоце Делчев. Както е известно, Гоце Делчев загива на 4 май 1903 г. в сражение с турската потеря над село Баница. 30 години по-късно започва да се говори за независима Македония, и то в контекста на Комунистическия интернационал, и то в контекста на националното предателство на ръководителите на БКП.

- Кога виждате Македония в ЕС и НАТО?

- Когато престанат да изопачават, лъжат, злоупотребяват, крадат и фалшифицират българската история. Тогава би могло да се случи. Защото в учредителните договори ясно е записано, че за да има присъединяване към ЕС, нито една държава не може да има отворени въпроси със своите съседи. А тук се злоупотребява с нашето минало, с нашите корени, с нашето самоопределение и самосъзнание. Защото това не е просто посегателство над исторически личности! Една трета от българите имат корени в Македония. Една трета от българите са свързани по някакъв начин с тези националноосвободителни борби. Ако някой иде в софийските гробища, ще види колко хора са били родом от Македония.

Истински българи, които са правили всичко възможно, за да бъде България единна, свободна, силна и независима. Няма да позволим на шепа останали сърбомани в Белград, изпратени в Скопие, да злоупотребяват и да ни се качват по главата. Историята е много ясна. Фактите са много ясни. Македонската политическа нация има своя рождена дата. За такава можем да приемем 2 август 1944 г., когато група български комунисти се събират в манастира “Прохор Пчински”, под прикритието на Илинден, да приемат така наречената декларация АСНОМ - Антифашистко събрание за национално освобождение на Македония. Това е пряка намеса на Коминтерна, която прави саботаж - предава България. Тези български комунисти правят саботаж срещу родината си. Те всички до един са български граждани, всичките до един са българи по произход. Това са “основателите” на Македония и македонската нация - български комунисти. До един. Доказано. До един.

- И са били и сърбомани освен комунисти.

- Да. Сърбомани, защото се сърбеят, а не защото са сърби по произход.

Така че българските комунисти се оказват в световен мащаб уникални с това, че извършват национално предателство. Няма нито една друга комунистическа партия по света, която да е обявила война на собствения си народ, каквато е ситуацията към 1944 г. - българските комунисти водят война срещу собствената си нация, срещу собствената си държава, срещу собствения си народ. Това е безспорен факт.

Вижте им документите, вижте им рождените свидетелства, писмата, които са писали до Борис III. Например един от най-големите партизани в Македония - Михайло Апостолски, е помилван от цар Борис III след писмо от баща му, който казва, че синът му Михайло Апостолски е добро българче и добър човек, добър българин. И е бил зачислен сред войниците на Българската армия. След което, когато се сменя властта и Югославия окупира отново тези земи, тича първи да стане югославянин, първи чуждопоклонник. Тези неща може да бъдат проследени. Ние не възразяваме, че днес има политическа нация, в рамките на която има хора, които са убедени, че са македонци. Това, за съжаление, е вече политически факт. Ние възразяваме, когато някой злоупотребява с българската история и се опитва да каже, че днес в Македония няма българи - има, и то голяма българска общност с българско национално самосъзнание. Възразяваме, когато шепа агенти на чужда държава се опитват да ни правят на глупаци.

И тук много интересно се преплитат две линии. Много интересно.

- Какви са тези две линии?

- Току-що обясних защо македонизмът до голяма степен е продукт на националното предателство на Българската комунистическа партия. Може да проверите имената на Георги Димитров, на Добри Терпешев, Михайло Апостолски, Васил Коларов. Те извършват национално предателство.

Но три пъти по-интересен е моментът сега, днес, години по-късно - в момента - парадоксално - македонизма защитават тези, които би трябвало да са най-големите борци за свобода и самоопределение. Погледнете професорите и цялата клика около “Демократична България”. Те до един пускаха сумати статии в стила “Ама какво се занимавате с Гоце Делчев? Какво значение има кой е Гоце Делчев? Ние сега не трябва да спорим, трябва да гледаме напред!”. Тоест имаме някаква хипотеза на продължаващ нихилизъм, на продължаващо безродие. Това са хора, които се опитват да ни кажат: “Оставете, всичко е минало вече и няма какво да се занимаваме. Не трябва да пречим на тези хора, трябва да ги оставите такива, каквито са!”. Погледнете какво са писали Николай Слатински, Ивайло Дичев. Те се опитват да ни кажат, че това е без значение, питат защо пречим на македонците. Това, че искаме да защитим историческите си корени, било всъщност само комплексарски народ, и така нататък...

Много интересно се покриват политически тези две линии.

- На комунистите и на “Демократична България”?

- На БКП и техните наследници. Абсолютно. Защото една част от тези хора имат сериозни номенклатурни биографии. Една голяма част от тези хора, които днес са в “Демократична България”, или са учили в Москва, или пък са изпращани в Лондон по линия на комунистическата партия, или пък роднините им са били някакви големи функционери. Там са все дипломати, посланици. Нали се сещате, че през комунизма да си дипломат и посланик нямаш шанс, ако не си свързан по някакъв начин с БКП. Не искам да ги цитирам поименно, за да не си помисли някой, че това е лична нападка, но ако погледнете биографиите им, ще видите, че по-голямата част от тях имат много тежки номенклатурни корени.

- Ами обсъдете ги тези въпроси с евродепутата на “Демократична България” Радан Кънев, като се видите в Европейския парламент.

- Европейският парламент още не е почнал да работи. Може след 2 юли, като стартира. Но фактът е, че безобразното, безотговорно поведение по отношение на българската кауза в Македония продължава. И двете линии някак са свързани с БКП, с политическото ляво в България.

- Оставате ли в групата на Европейските консерватори и реформисти в Европейския парламент?

- Да. С г-н Слабаков оставаме в нея.

- Остава ли британецът Камал председател?

- Не, не го избраха. Бяха избрани двама съпредседатели - полякът Ришард Легутко и Рафаеле Фито, понеже имаме шестима италианци в групата.

- 5 дни преди Европейският съвет да разреши сложния въпрос кой да оглави Европейската комисия, смятате ли, че България има шанс за зам.-председател на ЕК? А защо не и за председател, след като се оказа, че нито един от водещите кандидати не може да получи мнозинство в ЕП?

- Оказа се това, което ние казахме. Ние казахме, че системата с водещите кандидати е лъжа и че хич няма да се споразумеят след това. По време на предизборната кампания обяснявахме защо това ще се случи, по начина, по който се случи. Е, случи се. Опасността за Европейския парламент и Европейската комисия сега е да има голяма коалиция между крайнолевите Зелени, които са марксисти и болшевики, социалистите и “Обнови Европа” - бившите либерали, които се срамуват от името си и се прекръстиха, след като Макрон изиска това от тях.

- Защо го поиска?

- Защото се провалиха и сега се маскират. И ако към тази коалиция се присъедини и ЕНП, ще бъде много срамно и много показателно. Защото ще паднат всички маски. Както обясняваха, че са различни, че нямат нищо общо с политическите противници, ако сега седнат да гласуват рамо до рамо, къде ще бъде разликата?

- И вашият водещ кандидат Захредил няма шанс.

- Ние ще гласуваме за него. Не е казано, че не може. Може да се гласува за всеки.

- Но нито един от водещите кандидати няма да събере гласовете.

- Няма да съберат, защото се оказа, че се лъжат помежду си, защото всичките гласуват срещу другите.

- И в тази ситуация може да се прибегне до председател от по-малка държава, като България например.

- Възможно е да се случи. Много е дразнещо, когато се фиксира, че за някой пост трябва да бъде избрана жена. Нямам прогноза кой ще оглави комисията. Няма смисъл да гадая.

- В кои комисии ще сте в този мандат?

- Ще ги разпределят тепърва. Поискали сме транспорт, поискали сме външни работи, правна комисия, култура.

- Вие лично, предполагам, че държите на транспортната, за да продължите борбата срещу пакета “Макрон”?

- Точно така.

- И накрая един въпрос от вътрешната политика. Вие с ГЕРБ нямате проблеми, но вътре в така наречената малка коалиция как ще продължите, като не си говорите?

- За вътрешна политика по-добре говорете с депутатите от българския парламент. Те са всеки ден там, всеки ден трябва да вземат решения. Нямам намерение да обсъждам въпроса. Членовете на коалицията оставаме в нея. Няма никакъв проблем. Ако някой иска да напуска, да напусне. Но както виждате, никой не иска да напуска.

CV

Роден на 21 март 1979 г. в София

Завършил право в Юридическия факултет на СУ “Св. Кл. Охридски”

Член на ВМРО от 1997 г. През 2014 г. е избран за зам.-председател на партията

Общински съветник в София (2011-2014 г.)

На 25 май 2014 г. е избран за евродепутат. На последните евроизбори, проведени на 26 май тази година, получи нов мандат в Европейския парламент. Там е част от групата Европейските консерватори и реформисти

Има дъщеря

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Стоян Мавродиев: Няма аргументи за покачване на лихвите до 2020 г.

Очаквам бизнесът да продължи да ползва изгодни кредити, казва главният изпълнителен директор на Българската банка за развитие - Г-н Мавродиев, когато говорим за банки, въпросът, който вълнува най-много всеки българин, е ясен – свършват ли скоро ниските лихви? От лятото на миналата година банкерите говорят,

Росен Желязков: Кой ще е първи за концесията на летище София, ще стане ясно тази седмица

Въпреки инвестициите в нови вагони и мотриси не очаквам билетът за влак да поскъпне, казва министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Важни са ни достоверността и изпълнимостта в предложенията на кандидатите за летището Ако имаме хранилка за БДЖ, колкото и да даваме, пак ще даваме Очакваме новите мотриси да влязат в

Майкъл Болтън: Първият ми хит дойде чак като станах на 34 г.

На концерта в зала 1 на НДК на 18 юли, публиката ще чуе най-известните ми песни, но със симфоничен оркестър - Г-н Болтън, защо избрахте да работите с филхармония за новия си албум А Symphony of Hits? - От много време мечтаех да направя този албум с най-големите си хитове с цял симфоничен оркестър. Може би едно от първите ми и наистина

Иван Бърнев: В Карлови Вари ни аплодираха толкова дълго, че чак ми стана неудобно

Иван Бърнев играе главна роля в победителя от фестивала в Карлови Вари “Бащата”. Образът му е на скептичен фотограф, който се опитва да вразуми баща си. Бърнев има над 20-годишна кариера в киното, като е играл в десетки български и чуждестранни филми. - Г-н Бърнев, как дойде предложението към вас да участвате в “Бащата”?

Проф. Иво Петров: Нищо не ми е дадено наготово – тръгнах от $ 12 заплата, 15 г. сме живели в 1 стая, специализирах със заем и работа на 2 места

В ексклузивно двойно интервю за в. "24 часа" дъщерята на известния лекар д-р Глория Адам казва: Създаваме си поединично живот в розови балони, но ни липсва хъс да направим един голям за всички. Проф. д-р Иво Петров е сред най-утвърдените кардиолози у нас, боготворен от пациентите си. Медицински директор е на “Аджибадем Сити клиник Сърдечно-съдов

Кирил Маричков: Извадихме си бележки от Киноцентъра, че ще играем хайдути, за да не ни подстрижат насила

По икономически причини ни прощаваха, защото “Щурците” носехме много пари на Концертна дирекция На 30 октомври в зала 1 на НДК ще има голям концерт “Кирил Маричков на 75 години”. Датата не е избрана случайно, тогава е рожденият ден на популярния български изпълнител. Във връзка с годишнината на страниците на вестник “24 часа” публикуваме

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Хасан Улусой: Като баща се притеснявам за децата в училищата на ФЕТО в България

Не знаем какво наливат в главите на учениците и с какви идеи ги тровят, затова родителите им трябва да внимават, казва турският посланик у нас - Г-н посланик, тези дни се навършват 3 години от опита за държавен преврат в Турция. Отърси ли се страната от шока, който преживя през юли 2015 г? - Вярвам,

Доц. Янка Тянкова: Закъсняхме 10 г. със закон за несъстоятелност на физическите лица

Всяко укриване на доходи води до много тежки последствия - длъжникът трябва да е предупреден за тази отговорност, казва преподавателката във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” - Доц. Тянкова, споделяте ли критиките на проф. Огнян Герджиков към законопроекта на омбудсмана за личния фалит? - Прочетох законопроекта, мотивите към него,

Проф. Дончо Хрусанов: Разрешението за строеж на “Златен век” е действащо и валидно

Има и други подобни строежи, но никой не спира строителството им. Това създава правна несигурност и липса на предвидимост в действията на администрацията - Проф. Хрусанов, проучили сте в детайли казуса “Златен век”. Какво е вашето становище за спирането на строежа му? - В този казус има редица процесуални нарушения, които, за съжаление,

Прокурор Христо Колев: Новият главен прокурор трябва да е от кариерата, да е “горял” в работата, за да влезе с летящ старт

Очаква го още по-труден мандат, казва членът на Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите в България  - Прокурор Колев, Асоциацията на прокурорите държи наследникът на Сотир Цацаров да е от прокуратурата. Защо? - Отговорът на вашия въпрос изглежда логичен и прост - защото ще е запознат със спецификата на работата и ще може да влезе в

Николина Ангелкова: Българският туризъм от години работи в пазарна среда, конкуренцията, не държавата определя цените

Заедно с бранша и местните власти работим за успешен летен сезон, следим внимателно прогнозите – оптимистични или песимистични, важни са финалните резултати, казва министърът на туризма  - Госпожо Ангелкова, в началото на годината предупредихте чрез интервю за “24 часа”, че тази година летният сезон ще е труден.

Александър Георгиев: Намордникът не възпитава – все едно да сложим на хората по една верига, за да не правят поразии

l Законът и в момента е добър, но липсва контрол l Виновни са безотговорните стопани - кучето е хищник, оставено само, то започва да развива хищническите си инстинкти l Носенето на намордник може да доведе до агресия и смърт. Означава забрана за кучето, но свали ли го, мисли, че всичко му е разрешено - Необходими ли са промените в закона,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber