Проф. Атанас Тасев: Търговете, по които НЕК продава ток, не създават условия за манипулации

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7523297 Проф. Атанас Тасев: Търговете, по които НЕК продава ток, не създават условия за манипулации Проф. Атанас Тасев: Търговете, по които НЕК продава ток, не създават условия за манипулации www.24chasa.bg

Законовото задължение да търгува енергията от малки ВЕИ носи високи финансови рискове за държавната компания

- Как ще коментирате обвиненията на работодателските организации, че подготвяният търг за продажба на ток от НЕК буди съмнение за манипулации на пазара?

- Смятам, че писмото на Асоциацията на работодателските организации в България (АОРБ) предоставя определени тези като истини от последна инстанция и изключва правото на другата страна за защита. Като се отчете авторитетът на такава голяма работодателска организация като АОРБ, това поражда необосновано напрежение в обществото.

Високата волатилност на цените на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) се дължи не на ниската ликвидност, а на неадекватната пазарна политика на потребители, които не използват европейските борсови практики.

да играят на пазара с портфейл, базиран основно на двустранни договори, а се втурнаха изключително в сектора на платформата “Ден напред”, което доведе до изкривяване на нормалната борсова практика и естествено – до вдигане на цената на електроенергията за определени интервали от време.

На пръв поглед изглежда логично, че при тези условия може да играе само силен във финансово отношение играч, който след търга ще фрагментира пазара и ще реализира висока печалба. В най-общия случай това е вярно, но не в този.

В отговора на НЕК ясно е казано, че в коментирания случай се търгуват количества енергия, които се генерират от ВЕИ в диапазона от 1 до 4 мвт. Реализацията на този тип енергия на платформата “Ден напред” носи високи финансови рискове за НЕК.

Допълнителни рискове възникват и от действието на новия механизъм за заплащане. Фондът за гарантиране на стабилността на енергийната система (ФСЕС) при новия метод заплаща премия над прогнозната пазарна цена за съответната група ВЕИ и не компенсира разликата под прогнозната пазарна.

При висока ликвидност възможността да се получи премия само при продадена енергия ще доведе до намаляване на цената за реализация, което е от полза за крайните потребители. Но ще увеличи загубите за НЕК, което е недопустимо предвид огромните дефицити в баланса на дружеството.

За конкретния случай считам, че процедурата е организирана от НЕК така, че да бъде спечелена от голям играч, който може да поеме рисковете, и това не се крие.

- Считате ли, че провеждането на тези търгове за електроенергия е прозрачно?

- Всеки търг се провежда на т.нар. централизиран пазар за двустранни договори, чиито правила са еднакви за всички участници. Всяка сделка се провежда единствено на специализираната платформа на БНЕБ. Информацията е прозрачна и леснодостъпна за всички заинтересовани лица. Условията се обявяват публично. Не допускам институция като НЕК да се опитва да прави манипулации.

За да се избегнат допълнително съмненията за манипулиране, подробната информация за всички търгове се обявява достатъчно време преди тяхното провеждане и всички заинтересовани компании могат да се подготвят за участие. НЕК обявиха, че търгът се организира, за да може да бъде изпълнено законовото задължение на обществения доставчик да реализира енергията от ВЕИ производители.

- Каква е причината НЕК да бъде задължена по законов ред да реализира енергията конкретно на малките ВЕИ?

- От въвеждането в експлоатация на ВЕИ в страната НЕК като обществен доставчик беше в режим на задължително изкупуване на цялата произведена електроенергия от ВЕИ на преференциална цена. Поради стохастичния характер “има слънце - има ток”, “има вятър - има ток” и т.н. на производството на този вид енергия, балансирането на електроенергийната система се поддържаше от НЕК и от Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

Поради традиционно продължителната рестриктивна ценова политика на енергийния регулатор при този режим на функциониране се породи огромен текущ ценови дефицит в НЕК - средногодишно около 700 млн. лв. Ако законодателят не бе въвел структурата на ФСЕС, то до края на преференциалния период на функциониране на ВЕИ щеше да се натрупа дефицит в НЕК от около 14 млрд. лева.

С няколко изменения на Закона за енергетиката бе въведен диапазон на задължителното изкупуване на енергия от ВЕИ с мощност до 1 мвт. Пак по решение на парламента на НЕК се вмени да търгува на свободния пазар енергията от ВЕИ в диапазона от 1 до 4 мвт. Не коментирам дали това решение е правилно, но в стремежа си НЕК да намери оптимално решение се стигна закономерно до сблъсък с интересите на големите енергийни потребители. От години в енергетиката се води битка кой да не плати по-голямата сметка. Както се вижда, тази битка навлиза в доста остра фаза.

В случая НЕК поема целия търговски риск от въпросните сделки, явявайки се в ролята на посредник. Истината е, че благодарение на въвеждането на този законов ангажимент на НЕК към енергията на малките ВЕИ се намалява рискът за тези малки играчи на пазара, които получат максималния си паричен поток.

- Как ще коментирате факта, че в последния момент от НЕК взеха решение да разделят търга на два по-малки?

- Предполагам, че условията на търга са изменени именно поради изостреното обществено внимание към обявената процедура. Благодарение на тази стъпка се предостави възможност за участие на по-голям брой по-малки търговски компании.които притежават по-малки финансови възможности за покупка на електрическа енергия, с което се увеличава рискът за НЕК и малките производители на енергия.

Това последващо действие от страна на НЕК е било продиктувано от стремежа на компанията да осъществява винаги прозрачни сделки и процедури, които да отговарят на законодателството, и да не бъдат създавани абсолютно никакви предпоставки за обществено напрежение и недоволство по повод действията на компанията. Все пак следва да се напомни, че намеса в пазарните политики на НЕК под натиск не води до оптимални решения. Разделянето на търга на лотове не гарантира по-доброто изпълнение на задачата за минимизация на риска пред НЕК и максимизация на печалбата.

- Смятате ли, че работодателите са тези, които трябва да насочват вниманието на обществото към организирането на подобни сделки?

- Всеки има право на различно мнение по темата. Организациите от типа на АОБР са създадени да защитават интересите на своите учредители. Това обаче не означава, че в държавата следва да се въведе правилото на играта с критерий нулева сума. Ще поясня – равновесие в играта с нулева сума означава аз печеля, а ти губиш или обратно.

Цивилизационната норма на поведение е да се търси равновесие на база на консенсус. Научно е доказано, че ако в некоалиционните игри се играе едностранно от позиция егоист, то теоретически равновесие се постига при по-лоши за егоиста резултати, отколкото в игра, при която се отчитат интересите на другата страна.

Когато се правят подобни предложения от иначе авторитетни организации, подчертано защитаващи едностранно интересите на своите асоциирани членове, а не се разглежда проблемът комплексно, резултатът ще бъде повишено напрежение в обществото. Да не забравяме, че НЕК е част от държавата и от Българския енергиен холдинг. Време е да започнем да уважаваме държавата си и нейните институции. Още повече че общественият доставчик е един от играчите, които съблюдават в най-пълна степен действащото законодателство.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Марта Вачкова: Баща ми страдаше от Митко Бомбата. А аз се радвам, когато ме сочат: Виж, мамо, сестра Жекова!

Актрисата отпразнува 60-ия си юбилей на морето заобиколена от приятели, както в детството си - Г-жо Вачкова, това лято отпразнувахте 60-ия си юбилеен рожден ден на морето, нали така? - Да, като в детството ми. Когато бях малка, винаги прекарвах рождения си ден на морето. От една страна, като ученичка страдах, че не съм със съучениците си

Асен Александров: Най-сетне на учителя се дава свобода той да е царят в клас, а не учебната програма

Атестирането е добър подход, трябва да се мисли и за стимули на тази база - сега разликата между най-добрия и най-лошия преподавател е до 30 лв. на месец, казва директорът на столичното 51-о средно училище "Елисавета Багряна" - Г-н Александров, защо трябва учителите да бъдат атестирани - за първи път се въвежда редовно оценяване на всеки 4 години

Кирил Добрев: Дребнавостта не отива на БСП и ако нещо е добро за София - като Мая Манолова, няма проблем да го подкрепим

Още акценти от интервюто със зам.-председателя на БСП: Само ние имаме вроден инстинкт да оставяме на заден план тяснопартийните си интереси. Изискваме обаче уважение и принципност В тази кампания ще изненадаме избирателя с изцяло ново поколение политици в БСП, готово да влезе сега в местната власт.

Румяна Коларова: Мая Манолова изчаква септемврийската социология и е нервна - името й се коментира прекалено рано

Още акценти от интервюто: Местните избори са вододелът - оттях зависи както бъдещето на ГЕРБ, така и на лидера на БСП Номинациите ще тръгнат след 15 септември. До тогава може да има промяна в нагласите България има нужда от конструктивна лява алтернатива. Иначе дясното ще започне да предлага социалните решения Слави Трифонов е пред

Емил Нешев: Единствени в ЕС сме без хеликоптер линейка, а ни трябват поне 5 за реакция в “златния час”

Още акценти от интервюто: Лятно време спасяването е само на ръце, колата стига, докъдето има път, казва шефът на Планинската спасителна служба Губят се хората, които подценяват планината Само през миналата седмица имахме 10 спасителни акции  Издирването на туристи може да струва и 150 хил. евро Тръгвайте към върховете с уважение и респект В

Таро Коно: България е силен лидер в усилията за просперитет на Балканите

В Черно и Южнокитайско море трябва да се гарантира свобода на корабоплаването и мирно разрешаване на споровете,  казва министърът на външните работи на Япония - Г-н министър, каква е основната цел на посещението ви в България? - За мен е изключително радостно, че имам възможността да посетя България по повод “трите годишнини” в японско-българските

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Тихомир Безлов: Големи чужди разузнавания нямат проблем да получат наши лични данни

Хакерите на НАП - или анархисти на ХХI в., или гонят меркантилна цел - Хакнаха НАП, последва опит, но безуспешeн, да хакнат Комисията за защита на личните данни. Онзиден пък научихме, че измамници се възползват от ситуацията и се опитват да крадат пароли от банки чрез имейли. На какво да отдадем хакерската активност в горещото лято, г-н Безлов

Гадателката на Берлускони: Ще има голяма икономическа криза и след 10 г. българите ще се върнат в родината

Европейският съюз ще се промени, чакат ни проблеми с еврото и успехи във футбола, прогнозира гадателката на Берлускони  - Теодора Стефанова - Според вашата прогноза българите от чужбина ще се завърнат обратно в България след 10 години... - Да, убедена съм, че ще се случи това. Една голяма маса българи, дори такива от смесени бракове,

Проф. Емил Ботев: Активна е сеизмичната зона в Гърция и Западна Турция, ние сме в период на затишие

-  Очакваме трус от Вранча, дано не е с магнитуд над 7,5, защото ще разлюлее сериозно северните ни райони - Ние сме си “отметнали” катастрофите по статистика в началото на миналия век - Проф. Ботев, да се плашим ли от труса с магнитуд 6 в Измир? Преди това в четвъртък там люля и 4,8, предните дни земетресения се усетиха в Гърция, а и в София.

Манолова: Кафявите лъжи срещу мен няма да ме спрат, а само ще ме амбицират, реша ли да се кандидатирам

Още акценти от интервюто с омбудсмана: Освен кандидата на “Спаси София” не съм чула някой друг да се е заявил. Кое  налага аз да го правя? Не аз се бавя, а някой много бърза. Не вярвайте на “източници до мен, които били наясно с моите планове” - съвсем не са Става все по-трудно, дори невъзможно да защитавам гражданите,

Д-р Стефан Панайотов: Синдромът на заучената безпомощност - когато всички ти казват, че не ставаш за нищо, е най-голямото зло за ромските квартали

С Тончо Токмакчиев правим форум театър - постановки със социални проблеми, които засега са неразрешими, казва лекарят - Д-р Панайотов, какво представлява форум театърът, който организирате в Сливен и който засега представяте основно пред ромската общност там? - Преди години бях в Сърбия, където гледах представление на форум театър.

Екатерина Захариева: Съседите ни осъзнаха, че с антибългарска политика не се печелят избори

Предвиждаме законови промени, които ще спестят на хората пари за посреднически услуги, казва външният министър - Г-жо министър, наскоро българската дипломация празнува своята 140-ата годишнина. С какво смятате, че вашият мандат като министър на външните работи ще бъде запомнен в историята? - Едва ли някой човек би посмял да си постави оценка от

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber