Проф. Драгомир Драганов: Каквото и да се напише за соца, все ще има недоволни - и отляво, и отдясно

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7521468 Проф. Драгомир Драганов: Каквото и да се напише за соца, все ще има недоволни - и отляво, и отдясно Проф. Драгомир Драганов: Каквото и да се напише за соца, все ще има недоволни - и отляво, и отдясно www.24chasa.bg
проф. Драгомир Драганов

На младите той трябва да се обясни умно и без емоции

- Прикриват ли се факти и събития за комунистическия режим в новите учебници по история за 2019 - 2020 г., както твърдят обвинителите на написаното в тях, проф. Драганов?

- Най-напред искам да изкажа съчувствието си към колегите, които е трябвало да описват този период от историята на България.

- Защо съчувствие?

- Защото каквото и да се напише, винаги ще има недоволни - и отляво, и отдясно. Едните ще викат, че не е достатъчно добре написано, другите ще се сърдят, че са много розови краските, с които то е описано.

И авторите ще бъдат все криви и виновни. Трябва да се има предвид едно много важно нещо - че става въпрос за учебник за десети клас. Това се деца на 17 години, нали така? На тях трябва да им се обяснят само основните неща.

- Кои са тези неща?

- Трябва да им се обясни, че това е един период от българската история, в който става социална революция.

- Не беше ли социалистическа?

- Не, социална е, защото цялото общество се обръща с хастара наопаки. Това е период на огромно преселение на хора от селото към града, от земята към заводите... Ей тия неща трябва да обяснят на младите хора. Имаме ли някакви постижения в културата? Май да. Имаме ли някакви постижения в спорта? Май да. Превръщаме ли се от аграрна в индустриално-аграрна държава? Май да. Ето тези неща трябва да се разкажат...

- Добре, а Народният съд и стотиците, избити без съд и присъда? Ами лагерите, Белене?... Това също са факти и събития от този период. За тях не трябва ли да се пише?

- Да, те са изключително важни неща и да, трябва да се пише и за тях. Това е периодът, в който една нова класа иска да установи своята власт. И в този си стремеж тя не жали никакви средства. А освен това разполага и с целия репресивен апарат на държавата.

- Какво трябва да се знае за тези страховити лагери?

- Лагери е имало в два периода от онова време. Първият етап е от 1946-1947 г. до 1953-1954 г. А вторият - от 1956 до 1962 г. Това са около 10-11 години. 35 години остават, тоест през този период вече няма лагери, закрити са. През този период нещо друго се е правило.

Всичко трябва да се разкаже много спокойно, много умно и без емоции. Забелязах, че като излезе учебникът “История и цивилизации” - този поне, който аз видях, - веднага наскачаха точно по тези теми - че нямало написано колко лош е комунизмът.

Да, той е антидемокрация в сталинския си вид и недемокрация в нашенския му вид - личен режим на Тодор Живков. Всичко това трябва да се обясни на много прост и разбираем език. А това никак не е лесно.

- Ако на вас, проф. Драганов, ви възложат да напишете учебник за тези 45 години социализъм, защото до комунизъм така и не стигнахме и никой не знае точно какво е той, - какво ще напишете в тях?

- Ще разделя периода от 45 години на три. Първо от 1944 до 1953-1954 г. Това е времето на опита за налагане на сталинския модел в социализма в България. След това от 1956 г., грубо казано, до края на 60-те години - установяване и укрепване на личния режим на Тодор Живков.

Този период обаче е свързан и с индустриализацията на страната. Имаме висок ръст на външната търговия и износ на селско-стопанска продукция.

Третият етап вече е на личния режим на Живков. Този етап до голяма степен вървеше така - ако вие не ме закачате, и аз няма да ви закачам.

- Към кого беше отправено това?

- Към обществото по принцип. Оставете ме да ви управлявам, а аз ще ви оставя да си мърморите. Нещо такова. Но всичко това е много трудно да се обясни на тези млади хора. 90% от тях няма да го повярват. Ще кажат, че това не е възможно, не е могло да бъде. То и техните родители вече го забравят, помнят го само бабите и дядовците. Неблагодарен е този период, затова в началото ви казах, че изразявам своето съчувствие към колегите, които са го писали и които ще понесат съответните ругатни.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Eмил Радев пред „24 часа”: Държавата да наложи 1 милион лева глоба на фирмата!

- Г-н Радев, името ви изплува като проследявано при декриптирането на компютъра на Кристиян Бойков. Вероятно защото бяхте спряган за бъдещ главен прокурор? - И аз така си го обяснявам. Без да ме засяга лично, обаче най-много съм погнусен обаче от ровенето в данните на онкодиспансер. Това е много чувствителна информация. - Знаете ли повече?

Ето цялото шокиращо интервю на Иван Гешев с разкритията за атаката на НАП

Иван Гешев – зам.-главен прокурор, в интервю за предаването „Сутрешен блок“ по БНТ  Водещ: Вчера цялата Прокурорска колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) издигна кандидатурата на зам.-главния прокурор Иван Гешев за нов обвинител № 1 на държавата. Така Гешев е първата и единствена до този момент кандидатура за наследник на Сотир Цацаров.

Доц. д-р Бони Петрунова: Имаме 85% сигурни данни, за да възстановим базиликата в Плиска

Храмът е символ на желанието забългарска империя и съперничество с Рим и Константинопол Моментът, в който Борис решава да приобщи България към модерния свят, е знаков също колкото влизането ни в ЕС Каменните блокове от базиликата са били иззети за строежа на малките гари на хиршовата железница. Божидар Димитров ги връща обратно Със строежа на

Иранският посланик: Екип Б* стои зад напрежението в Персийския залив

Не искаме война, но ако ни нападнат, ще отговорим твърдо, казва  Сейед Мохаммад Джавад Расули - посланик на Ислямска република Иран в София - Г-н посланик, как ескалацията на напрежението в Персийския залив и рискът споразумението за иранската ядрена програма от 2015 г. да се провали ще се отразят на отношенията на Иран с Европа и в частност с

Министър Ананиев отново предлага само промяна във финансирането, а не решаване на проблемите

Личните разходи за здраве ще се увеличат, защото ще има и дейности, които не се покриват по основния пакет и хората ще трябва да си направят допълнително здравно осигуряване или да ги заплащат, казва Валентина Градинарска, главен изпълнителен директор на “Животозастрахователен институт” АД И още: - Здравната вноска се запазва 8%,

Елка Зарева: В ТЕЦ “Бобов дол” ще се горят отпадъци по примера на редица държави от ЕС

Трансформацията на централата към алтернативни горива ще допринесе за прехода на България към т.нар. зелена икономика, казва главният еколог на централата - От известно време се разпространява информация, че ТЕЦ “Бобов дол” планира да изгаря отпадъци. До какви ползи очаквате да доведе това, инженер Зарева?

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Теодосий Теодосиев: Ученикът става победител в международна олимпиада с 20 хил. часа труд и нищо наготово

Базиликата в Плиска да се превърне в национален символ - хората имат нужда от вдъхновение, от нещо, заради което да загубят съня си, казва учителят по физика - Г-н Теодосиев, масово се коментира, че резултатите на седмокласниците по математика на националното външно оценяване тази година са ниски. Но не е ли твърде късно,

Кирил Маричков: Наша песен дълго време беше на първо място в класация в ГДР

С “Щурците” сме свирили във всички соцстрани. Навсякъде можехме да пеем на английски, само тук не разрешаваха На 30 октомври в зала 1 на НДК ще има голям концерт “Кирил Маричков на 75 години”. Датата не е избрана случайно, тогава е рожденият ден на популярния български изпълнител. Във връзка с годишнината на страниците на вестник “24 часа”

Любо Нейков: Дори и малка слава да имаш, това е голямо тегло

Имаме екипите, които да се занимават и в трите посоки - риалити, сериал и игрален филм. Сериозно мислим поне за два от тези три варианта Това интервю е част от по-голям материал, озаглавен “Господари на сериалите” - “кавър стори” на новия брой на списание TREND, което ще е на пазара от понеделник.

Красимир Даскалов: Хората в Девин имат повече надежда след направените основни промени

Инвестициите в общината надхвърлят 30 млн. лв. в инфраструктурни обекти, вътрешни улици, водопроводна мрежа, в социалната и образователната инфраструктура, в областта на спорта, казва кметът на града След като бе подменен старият топлопровод за минералната вода, ръстът на туристи е 40% - Г-н Даскалов, туризмът е запазената марка на община Девин.

Николай Мелемов: Смолян се променя към добро - трудно, но много видимо

Когато станах кмет, не съм обещавал чудеса - в администрацията има финансова дисциплина, градът е подреден и приветлив. Мога да гледам съгражданите си в очите и те го знаят Съборът на Рожен се посещава от 300 хил. души. Той запазва традициите и обичаите ни. Сигурен съм, че по-грандиозно събитие у нас няма - Г-н Мелемов,

Ненков: Толсистемата ще измерва и теглото, за претоварен камион ще се плаща повече

Тя ще се ползва и от всички следващи правителства, казва зам.-председателят на регионалната комисия в парламента Александър Ненков - Г-н Ненков, с колеги от ГЕРБ внесохте промени в Закона за пътищата, с които се отлага толсистемата с до 6 месеца. Какво наложи промените? - Две са основните причини.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber