Джордж Маргонис: 3 месеца след като преминах на IQOS, моята зъболекарка позна, че съм спрял цигарите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7519781 Джордж Маргонис: 3 месеца след като преминах на IQOS, моята зъболекарка позна, че съм спрял цигарите Джордж Маргонис: 3 месеца след като преминах на IQOS, моята зъболекарка позна, че съм спрял цигарите www.24chasa.bg
Джopдж Mapгoниc е гeнepaлeн мeниджъp нa “Филип Mopиc Бългapия” от 2016 г. Имa над 17 г. oпит във “Филип Морис Интернешънъл”, като кapиepaтa мy зaпoчвa от oтдeл “Прoдaжби” в “Пaпacтpaтoc” - гpъцкия филиaл нa кoнцepнa. Мapгoниc e зaвъpшил мapкeтинг и мeниджмънт в Texнoлoгичния oбpaзoвaтeлeн инcтитyт в Aтинa. Имa мaгиcтъpcкa cтeпeн пo бизнec aдминиcтpaция oт yнивepcитeтa “Kингcтън”, Beликoбpитaния.

До края на годината ще отворим в София колцентър със 100 души, които ще покриват българския и италианския пазар, а до 2020 г. очакваме броят им да нарасне двойно, казва генералният мениджър на “Филип Морис България”

В началото на юни “Филип Морис България” представи националната инициатива “IQOS Отворени врати”. На медийната среща бяха обявени първите резултати от кампанията и бъдещите бизнес планове, което стана и повод за настоящото интервю.

- Г-н Маргонис, кога за пръв път пробвахте IQOS?

- През 2014 г., когато устройството за нагряване на тютюн беше пуснато пилотно на два тестови пазара в Милано и Нагоя. Имаше план сред тези пилотни градове да бъде и Солун, но поради забавяне в крайна сметка устройството бе пуснато само в Италия и Япония.

- А помните ли момента, в който това се случи, и какво беше усещането?

- Помня, разбира се. Беше в Нюшател, Швейцария, в т.нар. Куб – научно-изследователския център на “Филип Морис Интернешънъл”. Тогава аз все още работех за гръцкия филиал на компанията “Папастратос”. Първият досег с продукта за всекиго е различен, но за мен това беше страхотно изживяване. Аз съм тежък пушач, пуша от 16-годишен, по две кутии на ден. И в момента, в който за първи път пробвах IQOS, си казах: Това нещо е наистина страхотно! По-леко е, кара ме да се чувствам много по-добре. На практика съм фен на този продукт още преди да започна работа за него. През 2016 г. в Гърция също пуснахме на пазара IQOS. Тогава започнах да убеждавам всички около мен, които пушат, да се откажат от цигарите и да преминат към по-добрата бездимна алтернатива. Първо беше жена ми, после брат ми, след това други роднини и познати. Един от големите фенове на устройството е моята зъболекарка. Знаете ли, три месеца след като спрях цигарите и преминах на IQOS, отидох на преглед при нея. Тя е сред най-добрите парадонтолози в Гърция и след като ме прегледа, ме попита дали случайно не съм спрял да пуша, защото венците ми са се заздравили.

- Аз самият не пуша, но след 2014 г., когато бях в научноизследователския център на “Филип Морис Интернешънъл” в Швейцария, също започнах да убеждавам пушачите около мен да преминат към IQOS. Въпреки че в България тогава това устройство бе абсолютно непознато. Сега, 5 години по-късно, мисля, че имате голям успех у нас.

- В България този продукт бе познат много преди официалното му пускане. Имаше хора, които си го бяха купили от чужбина. В много среди, свързани с бизнеса, иновациите и технологиите, хората вече знаеха за бездимната алтернатива, очакваха я и в България, затова, когато стартирахме, вече имахме много запалени фенове. И това, разбира се, ни помогна много. Веднага след старта първите пушачи, които преминаха на IQOS, бяха най-вече в София, но имаше и такива, които пътуваха специално от градове като Пловдив и Варна само за да си го купят. Имаше много голям интерес. Хората тук по принцип обичат иновациите. Българите винаги са се интересували от наука и нови технологии и затова устройството за нагряване на тютюн IQOS се радва на толкова добър прием. Любопитството по принцип тук е на високо ниво, освен това има много хора, които формират общественото мнение. София, бих казал, е трендсетърски град и всичко това помогна за нашето силно начало. Много бързо спечелихме вниманието и на масовата аудитория, по-бързо, отколкото в която и да било друга страна в Европейския съюз. Сега вече сме в етап, в който трябва да видим дали всички тези хора, които спряха да пушат и преминаха на IQOS, ще останат на него, или някои от тях ще се върнат обратно към цигарите. Това е голямото предизвикателство и този въпрос е в основата на инициативата “Отворени врати”, която стартирахме в началото на юни.

- Разкажете повече за тази инициатива, какво целите с нея?

- С инициативата искаме да насърчим потребителите на IQOS да ни питат всичко, което ги интересува за самия продукт. Но тази кампания е и за всички останали, които имат въпроси или нещо не им е ясно. Също и за десетките хиляди търговци на дребно, които биха искали да знаят повече за продукта, който предлагат на пълнолетните пушачи. Искаме да сме сигурни, че всички тези хора имат цялата информация. Отворени сме за въпроси през цялото време, разбира се, но с тази инициатива искаме да стимулираме диалог и да приканим всички наши потребители да зададат свободно своите въпроси. 

- Получавате ли странни въпроси?

- Получаваме много и най-разнообразни въпроси. Има много хора, които се интересуват от научните изследвания и клиничните проучвания, които провеждаме, и такива, които по-конкретно питат за изследванията на “Филип Морис Интернешънъл” за слюнкоотделянето при използване на IQOS в сравнение с пушенето на цигари. Вероятно това са зъболекари, които се интересуват от въпроса заради свои пациенти. Защото почистващата функция на слюнката отслабва при пушенето на цигари и това увеличава риска от образуването на кариес, гингивит или парадонтоза, какъвто беше моят случай, за който ви разказах. При употребата на IQOS нямаме дим и пепел и образуването на вредни вещества, сред които и катрани, е намалено с 95 процента спрямо цигарения дим. В този смисъл сме убедени, че това е по-добрата алтернатива, въпреки че не е безрискова.

- Предполагам, че има и такива хора, които са получили IQOS като подарък например и просто започват да го използват, без много да се церемонят. А би трябвало да знаят как да го почистят най-малкото. Може би крайната цел на тази кампания е, давайки максимална информация, да увеличите броя на хората, отказали се окончателно от цигарите?

- Ние наистина вярваме, че най-доброто нещо, което всеки може да направи, е да не започва да пуши изобщо или да спре, ако вече употребява тютюн. За тези, които не могат или не искат да спрат, преминаването към бездимни алтернативи, които елиминират горенето, като системата за нагряване на тютюн IQOS, е по-добрият вариант. За да усетят напълно предимствата на продукта, пушачите трябва да спрат изцяло цигарите, защото иначе ефектът не е толкова голям. Надяваме се да сме от полза на всички онези пълнолетни пушачи, които са получили устройството като подарък или пък са чули от приятели, че IQOS е по-добрата алтернатива от цигарите, и веднага са си го купили без много предварителна информация. Всеки, който се интересува как се използва, почиства и зарежда устройството или има други въпроси, свързани със системата за нагряване на тютюн и научните изследвания, които стоят зад разработката , може да се обърне към нас. Освен това насърчаваме хората да ни се обаждат или пишат и да ни дават обратна връзка за опита си. Цялата събрана информация от клиентите се анализира и след това тази обратна връзка се използва при разработката на продуктови подобрения и оптимизации. Същото важи и за търговците на дребно. Пример за това е появата на най-новата серия устройства IQOS 3 и IQOS 3 Multi, които са разработени изцяло на база на получената обратна връзка от потребителите ни по света. Сега например понижаваме цените на почистващите стикове за устройството по препоръка на клиентите, защото почистването на устройството е много важно за качеството на изживяването и правилната употреба. С две думи, стремим се да сме близо до потребителите си и да поддържаме нужното високо ниво на клиентско обслужване, така че да са винаги доволни.

- Знаете ли колко хора в България използват IQOS, колко от тях пушат и цигари и какъв е процентът на изцяло преминалите на бездимни продукти?

- Трудно е да се отговори с точност на този въпрос по различни причини. Но това, което можем да кажем със сигурност, е, че повече от 160 хил. души към момента ползват устройството IQOS в България. Това са пълнолетни пушачи, които са избрали по-добрата алтернатива на цигарите. От тях между 60-70% са тези, които са спрели изцяло да пушат и са преминали напълно към устройството, което се доближава до общата тенденция в Европа.

- Главният изпълнителен директор на “Филип Морис Интернешънъл” Андре Каланцопулос съобщи по време на фестивала “Уебит” в София през май, че отваряте нов колцентър в България. Разкажете повече за това.

- Да, наистина планираме отварянето на колцентър в София, който ще осигурява поддръжка на клиентите ни в България и Италия. Възможно е след това да планираме оттук и покриването на повече пазари. С тази дейност ние разширяваме партньорската си база, като вече имаме споразумение с “Консентрикс” - една от най-добре представящите се компании в тази сфера, така че до края на 2019 г. ще имаме наети 100 души, като през 2020 г. планираме да удвоим броя на хората, които ще работят за нашия колцентър.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Александър Александров

Александър Александров: Може да намалим цената на парното с 10%, ако правим повече ток

“Топлофикация” излиза самостоятелно на енергийната борса, казва изпълнителният директор на софийското дружество Още акценти При инвестиция от половин милиард лева бихме увеличили производството на електроенергия 4 пъти Да се надяваме, че до Коледа на следващата година ще имаме избран външен мениджър

Стоян Мавродиев: “Японизация” на европейската икономика е по-вероятен сценарий от този за дълбока рецесия

Стоян Мавродиев: “Японизация” на европейската икономика е по-вероятен сценарий от този за дълбока рецесия

Има риск от комбинация на застаряващо население, нисък ръст на БВП, висок държавен дълг и ниска инфлация ББР не ангажира държавния бюджет, а привлича ресурс единствено на базата на собственото си добро финансово състояние, казва главният изпълнителен директор на ББР - Г-н Мавродиев, какви са вашите очаквания за българската икономика и банковата

Стоянка Мутафова  на 97-ия си рожден ден  в зала 1 на НДК

Вижте последното интервю на Стоянка Мутафова пред "24 часа"

На 6-и декември легендарната актриса Стоянка Мутафова почина на 97 години. Вижте последното й интервю пред "24 часа" от април тази година: За кралицата на българския театър и нейния любим 100 била мярка за най-голямата любов Кралицата на комедията Стоянка Мутафова навърши 97 години на 2 февруари. Отпразнува рождения си ден и отбеляза 70 години на

Димитър Радев: Няма основание да се очаква глобална криза с мащабите на онази отпреди десетина години

Димитър Радев: Няма основание да се очаква глобална криза с мащабите на онази отпреди десетина години

Банковият сектор сега е в състояние да устои и на най-негативния сценарий, категоричен е управителят на Българската народна банка Още акценти: Очаквам всички условия за пълноценното ни участие в ЕРМ-2 и Банковия съюз да бъдат изпълнени през 2020 г. Въвеждането на еврото ще стимулира институциите за политики и мерки с голям икономически

Димитър Николов: Град, който строи нови училища, има бъдеще - Бургас е такъв

Димитър Николов: Град, който строи нови училища, има бъдеще - Бургас е такъв

Скоро бургазлии сами ще казват какво искат пред дома си и нещата ще се случват по-бързо Държа на вниманието към детайла, тъй като да откриваш дефекти в новоизпълнен проект, дразни не само живеещите наблизо хора, но и мен Много важно е средното образование да е обвързано с нуждите на бизнеса, който не търси само висшисти

Нели Стефанова е родена през 1958 г. във Велико Търново. Завършила е книгоиздаване в Москва. Работила е като симултанен преводач. След 1989 г. основава издателство “Византия” и е сред първите частни издатели у нас.

Нели Стефанова: За превода на “Под игото” надават викове като фенове на футболен мач

Има тенденция децата у нас да си говорят на английски, казва преводачката на "Под игото" със съвременни термини - Преведохте “Под игото”, взривихте мрежата и възмутихте филолози. Смятате ли го за грешка, г-жо Стефанова? - В никакъв случай. Защото всяко подобно явление се появява на белия свят само ако от него има остра обществена необходимост

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Арх. Любо Георгиев: 74% от хората в центъра са напълно доволни от живота в София

Арх. Любо Георгиев: 74% от хората в центъра са напълно доволни от живота в София

През 2050 г. София ще е компактен, но не презастроен град, който се управлява заедно с гражданите, казва в интервю ръководителят на екипа на "Визия за София" и директор на "Софпроект" Още акценти от интервюто: Софиянци се вълнуват от градската среда, транспорта и околната среда Рестриктивни мерки като по-скъпа синя зона например са

Искрен Веселинов: Хибриди и коли на газ да плащат по-ниски данъци

Искрен Веселинов: Хибриди и коли на газ да плащат по-ниски данъци

Общините да слагат минимален праг на облагане за старите автомобили Осигурени са пари за доброволна казарма, очакваме ГЕРБ да си спазят ангажимента към управленската програма и да я гласуваме В интерес на Северна Македония е да се разреши въпросът с историята, ние от ВМРО няма да допуснем да се посяга на мъртвите и да се

Радослав Златков: Качеството на мрежите и услугите трябва да е водещо

Радослав Златков: Качеството на мрежите и услугите трябва да е водещо

Във “Виваком” сме готови за 5G, от стратегията ни като оператор зависи как ще бъде развита новата технология, казва главният технически директор на “Виваком”: - При демонстрацията на възможностите на 5G мрежата на “Виваком” казахте, че се гордеете с нея. Каква е причината за това? - Гордея се с всичките ни мрежи, защото, на първо място смятам

ЕМИЛ КАРАНИКОЛОВ

Емил Караниколов: Предлагаме на съседи да се обединим за производство на коли на бъдещето

Състезаваме се за инвестиции помежду си и обираме трохите, казва министърът на икономиката Още акценти С “Хюндай” работата ни продължава усилено със същия професионализъм и отговорност както с "Фолксваген" - Г-н Караниколов, бяхте в САЩ в екипа на премиера Бойко Борисов. Извън темите на разговорите с президента Доналд Тръмп за покупката на F-16

Петя Димитрова: Стартираме мащабна трансформация на още по-голямата си клонова мрежа, за да осигурим отлично потребителско изживяване

Петя Димитрова: Стартираме мащабна трансформация на още по-голямата си клонова мрежа, за да осигурим отлично потребителско изживяване

Успяхме да осъществим придобиването на Банка Пиреос България в рекордно кратък срок, с което Пощенска банка става още по-голямa и силна, казва главният изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на Пощенска банка - Г-жо Димитрова, през тази седмица открихте на уникално събитие три нови “дигитални” офиса на Пощенска банка

БОЯН РАШЕВ

Боян Рашев: Ако искаме чисти градове, ни трябват евтин ток, газ и парно

Най-големият замърсител е отоплението с дърва и въглища в домакинствата, казва експертът по управление на околната среда и ресурсите, управляващ партньор в denkstatt: Г-н Рашев, какъв е делът на тецовете в замърсяването на въздуха и в промените в климата? - Активисти, политици, лобисти продължават да смесват замърсяването на въздуха и

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber