Дългът с по-ниска лихва спестява половин млрд. лв.

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7519646 Дългът с по-ниска лихва спестява половин млрд. лв. Дългът с по-ниска лихва спестява половин млрд. лв. www.24chasa.bg

Начинът на обслужване на дълга ще освободи допълнителни средства в бюджета

На 19 юни 2019 г. Министерството на финансите проведе два аукциона за продажба на 10,5-годишни и 20-годишни държавни ценни книжа (ДЦК), деноминирани в левове. Бяха пласирани ДЦК в общ обем от 300,6 млн. лв., в т.ч. 200 млн. лв. за 10,5-годишни книжа и 100,6 млн. лв. за 20-годишните книжа. Постигнатата среднопретеглена доходност на аукционите възлезе на 0,41% за 10,5-годишните книжа и 1,60% за 20-годишните книжа.

Интересът към аукциона е голям - общият размер на подадените поръчки надмина 700 милиона лева, но МФ е одобрило само офертите с най-ниски лихви. Постигнатата лихва при 10,5-годишните книжа е рекордно ниска. Рекорд е поставила и новата емисия 20-годишни облигации, която е най-дългосрочната емисия, емитирана на вътрешния пазар.

Най-вероятно емисията се налага, за да може да се финансира закупуването на новите военни самолети F16, които вероятно ще се платят наведнъж. В допълнение трябва от време на време да се издават книжа със срок от 10,5 години, тъй като по тях се изчисляват дългосрочните лихви – а те са индикатор за изпълнение на изискванията за влизане в еврозоната. Как се отразява тази емисия на държавния дълг?

Новите ценни книжа за 300,6 милиона лева представляват единствения нов дълг, взет от Министерството на финансите тази година. Това е логично, тъй като бюджетът е на излишък и от началото на годината не се е налагало да се вземат нови дългове. В същото време според бюлетина на Министерството на финансите “Дълг и гаранции на подсектор държавно управление” знаем, че от началото на годината до края на април са извършени плащания по стари дългове за 1581,1 милиона лева (вкл. 1,2 милиарда лева главници и останалото са лихви). Дългът е намалял още малко през май, но данните ще излязат в края на другата седмица. Като дял от БВП държавният дълг е намалял от 22% от БВП в края на 2018 г. на около 20% от БВП към момента.

Лихвите по изплатените стари дългове са високи – най-високите надминаваха 7% годишно, докато лихвите по новия дълг са доста по-ниски - между 0,4% и 1,6%. По груби изчисления в резултат на по-ниските лихви и намаления размер на дълга ще се спестят разходи за лихви от около 40-50 милиона лева годишно. За целия срок на новоиздадения дълг спестяванията ще възлязат на над половин милиард лева. Тези средства ще останат в държавния бюджет и ще могат да се използват за други приоритетни цели, каквито преценят парламентът и правителството.

Към края на миналата година България беше на трето място в ЕС по най-нисък държавен дълг, с малка разлика от Люксембург. Сега с новото намаление на дълга от началото на тази година вероятно сме достигнали второ място, приближавайки се към лидера Естония.

Според прогнозите на Европейската комисия държавният дълг ще продължи да намалява през следващите години и ще достигне около 18% от БВП през 2020 г. По-дългосрочната прогноза на Министерството на финансите предвижда дългът да спадне до 16,7% през 2022 г. Това е спад почти наполовина – тъй като само преди 2-3 г. дългът беше почти 30% от БВП.

Много по-ниският дълг и значително по-ниските лихви при рефинансиране гарантират спад на разходите за обслужване на дълга – така че през следващите години можем да очакваме допълнителни спестявания от разходи за лихви. През 2022 г. предстои изплащане на външен дълг за 1,25 милиарда евро – ако там се постигне същото спестяване, това ще спести още 40-50 милиона лева лихвени разходи. Като цяло държавният дълг няма да е тежест на бюджета през следващите години. В същото време ще се освободят допълнителни средства в бюджета, които могат да се насочат към приоритетни цели за обществото. Не на последно място, ниският дълг намалява риска на страната и позитивният ефект се пренася и към цената на частното финансиране и обема на инвестициите в икономиката.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Американски войски в Саудитска Арабия: възможен ли е нов конфликт в Залива?

Това се случва за първи път, откакто те напуснаха Саудитска Арабия през 2003 г.: американските войски ще се завърнат в петролното кралство в Залива на фона на силно напрежение с Иран и нови инциденти в региона. Това ще е първото подобно разполагане от изтеглянето на американските войски от саудитска територия,

Борис Джонсън и Джереми Хънт - 2-ма консерватори готови за Брекзит без сделка

И двамата кандидати за приемник на министър-председателката Тереза Мей - Борис Джонсън и Джереми Хънт, искат процесът на Брекзит да приключи, дори с цената на напускане без споразумение, макар и с някои нюанси. Извън Брекзита обаче вижданията на двамата не са много сходни. Ето кратко обобщение на позициите им: Борис Джонсън ============= Възраст:

Защо хората са за орязана субсидия, като знаят, че така партиите ще са по-зависими

Дори сред червените избиратели доминира одобрение за намалената субсидия Данните от юлската вълна от проучването на “Тренд” по поръчка на вестник “24 часа” не регистрират изненади. Инерцията на резултатите от европейските избори продължава да дава своето отражение, а летният отпускарски сезон ни кара да гледаме и с малко повече оптимизъм.

Повече гласност - повече демокрация

Ако информацията за доходите беше публична, нямаше да има скандал с опазването на т.нар. лични данни Седмицата ще се запомни с т. нар. източване на лични данни от базата на НАП. Имената, ЕГН-тата и доходите на 5,1 млн. българи са били прехвърлени на някакъв външен сървър и днес злите сили могат да правят с тях каквото си искат.

Борисов с 36% рейтинг, Каракачанов - с 29%, Нинова - с 24%

Убедените, че кабинетът ще изкара мандата, са 3 пъти повече от предвиждащите предсрочен вот, показва проучване на изследователски център "Тренд" по поръчка на "24 часа" Увеличава се делът на убедените, че правителството ще изкара пълен мандат. Борисов продължава да е най-одобряваният партиен лидер.

Коментар на седмицата №2: Айтитата - млади хора с над 3000 лв. заплата, без да са на висока позиция

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 23 836прочитания Най-динамичният сектор - 8000 нови работни места от 2017 г. насам. Концентриран е в София, Пловдив и Варна През последните 10 години българската икономика търпи сериозни промени. Най-големият ръст на наетите лица в единичен сектор

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Коментар на седмицата №3: А защо го въведохте бе, главанаци? Машинното гласуване - една напред, две назад

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал над 22 264 прочитания Изборният ни кодекс е от 2014 г. досега е променян, цифром и словом, 16 пъти!?! По правило - в навечерието на всеки пореден избор. Типично по български. Той въведе и машинното гласуване като “модерен и технологичен” начин за

Как да пътуваме - с кола, самолет или влак

Плюсове и минуси по сигурност и как стоят нещата в България и по света По данни на правителствения Национален център за здравна статистика на САЩ за периода 2000 - 2010 г. на един изминат километър в самолет вероятността да изгубим живота си поради самолетна злополука на самолет на авиокомпания, (без малките въздушни таксита),

Ще рискува ли Ердоган с операция в Сирия?

Кризата между Турция и САЩ заради покупката от Анкара на руски системи за противовъздушна отбрана С-400 може би изтласка в ъгъла за известно време турската заплаха за военно нахлуване в Северна Сирия срещу кюрдските Сили за защита на народа (СЗН). Темата обаче се върна в дневния ред в момент, когато Анкара засилва военното си присъствие по

Ако ще протестирате, защо по сутиен?

Родните феминистки плахо имитират “Фемен”, украинките по цици Тези дами, които протестират срещу “Направи го сега” - кампанията на Иван и Андрей за насърчаване на раждаемостта, – всъщност й помагат да бъде успешна. Обяснявам. Това е кампания с двойно възвратно действие. Тя провокира, за да предизвика мисловен процес Много ясно,

Защо новият президент на Украйна се нуждае от втора изборна победа?

Изминаха два и половина месеца, откак комикът Володимир Зеленски спечели голяма победа на президентските избори в Украйна. Тогава това бе приветствано като политически трус, но Зеленски все още не може да назначи министрите, които иска, нито да вкара предизборните си обещания в законодателството. Всичко това може да се промени след парламентарните

Накъде плава турският кораб

Управлението на Ердоган доведе до укори (засега не и до строги санкции) от САЩ към съюзника им от Босфора, че не може да държи в ръце две "огнени играчки" - и самолети Ф-35, и системи С-400. Доставката на дългосрочно поръчаните 116 самолета се замразява, а турските пилоти на обучение в Америка се приземяват.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber