Ръководната длъжност в Брюксел за 5 години: добра заплата и натоварен график

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7517536 Ръководната длъжност в Брюксел за 5 години: добра заплата и натоварен график Ръководната длъжност в Брюксел за 5 години: добра заплата и натоварен график www.24chasa.bg
Според Жан-Клод Юнкер това е работа на пълен работен ден, по 18 часа дневно. Снимка РОЙТЕРС

Той пилотира изпълнителната власт на ЕС, ръководи екип, в който се говори на много езици, преговоря с най-големите световни лидери, но няма нито самолет, нито ведомствено жилище. Новият председател на Европейската комисия ще встъпи в длъжност на 1 ноември и вчера на европейска среща на високо равнище се обсъждаха кандидатите за него.

Според настоящия титуляр, Жан-Клод Юнкер от Люксембург, "това е работа на пълен работен ден, по 18 часа дневно". Владеенето на английски е задължително, френският е допълнително предимство, както и всеки друг европейски език.

Петгодишният мандат може да бъде повторен само веднъж. Ето какви са прерогативите и задачите на тази длъжността:

Непривлекателен кабинет

Човекът, който е лицето на Европа, има офис на 13-ия етаж на "Берлемон", сграда с кръстовидна форма, построена през 60-те години на мястото на бивш манастир (откъдето идва името й) и обновена в края на миналия век след 15-годишно отстраняване на азбест. Тя няма нищо общо с блясъка на Елисейския дворец или канцлерството в Берлин.

Разположена е в доста сив квартал, който носи името на родения в Люксембург французин Робер Шуман, един от бащите основатели на Европа.

Пред "Берлемон", от другата страна на "Рю дьо ла Лоа", улицата, която е почти като минаваща през града магистрала, се намира Съветът, където по няколко пъти годишно се събират държавните и правителствените ръководители на Съюза.

Тази сграда, наречена "Юстус Липсиус" (по името на белгийския хуманист от 16-и век), постоянно напомня на председателя на Европейската комисия, че правомощията му са ограничени, тъй като лидерите на държавите от ЕС и Европейският парламент вземат решенията въз основа на негови предложения.

Тлъста заплата

Заплатата е следната: 27 903, 32 евро бруто на месец (облагани с 45 процента данък), към които всеки месец има добавка за квартира от 4 185,50 евро и 1 418,07 евро за разходи.

Ако има дете, което да издържа, председателят на Еврокомисията получава добавка от 410,11 евро и помощ за ученик от 100,18 евро.

За сравнение, френският президент печели много по-малко: неговата месечна заплата е 15 140,45 евро бруто, заедно с всички добавки.

Председателят на Еврокомисията няма служебно жилище. Затова има две възможности - да живее в един от многобройните апартаменти в европейския квартал, да наеме къща в престижните и зелени общини Волув Сен Пиер или Волув Сен Пиер/Сен Ламбер или Укл, т.е. във фламандската част Тервюрен, или, както г-н Юнкер, да спи в хотел.

За пътуванията си председателят на изпълнителната власт на ЕС трябва да ползва редовни полети като всички.

Служители от 28 държави

Председателят на Еврокомисията има под свое ръководство около 33 000 служители, които са от 28-е държави членки (ако се стигне до Брекзит, те ще са 27).

Основният работен език е английският и това ще остане така, дори ако Обединеното кралство напусне Съюза. Другите два работни езика са френският, чието влияние значително намаля след разширяването на ЕС на Изток, и немският.

Под прякото ръководство на председателя е Колегиумът на 27-те комисари, по един от всяка държава от ЕС (плюс тази на председателя).

Председателят ги избира на базата на предложения на страните членки. След това трябва да бъдат одобрени от Европейския парламент.

Датчанката Маргрете Вестагер, кандидатка за председателския пост на Еврокомисията, обеща да има балансирано разпределение между мъже и жени.

Заседания на Еврокомисията в сряда

Под ръководството на своя председател Европейската комисия предлага законодателство, задължително за целия ЕС, следи за зачитането на конкуренцията между предприятията, като евентуално налага глоби и договаря търговски споразумения между ЕС и целия свят.

Комисията се събира на заседание един път седмично, най-често в сряда в Брюксел, но веднъж месечно заседава във вторник в Страсбург.

Един път годишно, през септември, председателят на Еврокомисията изнася реч за състоянието на Евросъюза на пленарно заседание на Европейския парламент в Страсбург, донякъде по образец на американския президент, който говори през януари пред Конгреса.

/БТА/

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Да сме живи и здрави, млади и слаби!

Течът от НАП ни дава толкова нови шансове, #стигастемрънкали Като се затвори една врата, ще се отвори друга пред теб! Татко винаги така ме е успокоявал при разни беди житейски. И да ви кажа – прав се оказа. Сигурно и на министър Горанов татко му е бил толкова мъдър. Ето сега, при проблема с изтичането на данните на почти всички граждани на

Хак да ни е, имбецили!

През седмицата разбрахме, че сме станали жертва на най-голямата хакерска атака в историята. Практически е засегнат всеки един пълнолетен българин. Вижте видеозавещанието на седмицата от Виктор

Питат ли ме дей зората - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Вижте останалите карикатури

Въшката на челото

Учете смисъла на българските думи, защото да не владееш родния си език, освен позорно е и опасно Винаги съм смятал, че да изпъстряш речта си с банални английски думички, е като въшка на челото. Колкото и умни неща да казваш, ако пускаш лафове като “малко съпорт от моите приятели” или “има пойнт в този ивент”,

Коментар на седмицата №3: Учени: “Възродителен процес” и “голямата екскурзия” са тоталитарни и обидни понятия

Те са цинични изрази на комунистическия режим в България, защото става дума за безмилостно етническо претопяване и прочистване, съпроводени с кървави разправи с всяка съпротива “Въпреки изминалите 30 години от принудителното изселване на турците от България темата е трудна, парлива, има политическа натовареност и много често политиците я

Красен Станчев: България има забележителни успехи в опазването на природата

Покрай възхитата от едно изследване, което показвало, че 1 трлн новозасадени дървета щели да "спасят" Земята, не е лошо да се знаят две неща: 1. Една голяма звезда в центъра на Слънчевата система има не съвсем забелязана роля в температурите тук; 2. В ЕС- сравнителен план България е единствената страна със съществено разраснал се горски фонд -

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Песомразката Корнелия - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Вижте останалите карикатури

Трите предимства на госпожа Урсула фон дер Лайен

След дълги кандърми европейските лидери най-сетне се споразумяха и избраха новия лидер на ЕС. Това е германката Урсула фон дер Лайен. Тя е известна с три неща. Първо, името й е по-лесно от това на Анегрет Крамп-Каренбауер. Второ, има седем деца. И трето, досега беше военен министър. Самите германци нямат нищо против да аутсорснат Урсула в Брюксел.

Радост и братско в Христа общение в Киев

Ние, представителите на поместните православни църкви, бяхме осрещнати много сърдечно, по братски Православните християни в Украйна посрещат митрополит Гавриил. По молба на Негово Блаженство Киевския и на цяла Украйна митрополит Онуфрий, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и по решение на Светия синод на БПЦ бях с

Виновни са не кучетата, а стопаните им - идиоти

Животинската агресия няма да бъде озаптена с глоби от 300 лв. за разхождане на куче над 5 кг без повод в града Кучемразците са хора, които не обичат дори себеподобните си. Те си изкарват комплексите върху нещастните животинки, тъй като иначе са страхливи и срещу човек не могат да се изправят. Но по-големи комплексари са онези идиоти,

Ако спазвате законите, изядени няма да има

Кучелюбите са креслива общност, която смята всяко ограничение за нарушение на гражданските им права Пиша за кучешкия проблем от над 20 години. Толкова отдавна, че по онова време нямаше фейсбук. Като написах първата си статия и на другия ден отидох на работа, телефонът звънеше неистово. Вдигнах, а отсреща един глас попита: “Ей, боклук,

Не, искането за истината за комунизма в учебниците не е цензура

Как те да създават общност,ако в различни училища иградове се учат 5 различни,често противоречащи сиистината за историята? През изтеклата седмица тече много разгорещена размяна на мнения за начина, по който комунизмът трябва да бъде представен в учебниците по история.Чуха се остри и аргументирани упреци към някои от предлаганите учебници.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber