Даниела Машева: Няма пречка жена да е главен прокурор, но разговор с политици за наследника на Сотир Цацаров не водим

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7516320 Даниела Машева: Няма пречка жена да е главен прокурор, но разговор с политици за наследника на Сотир Цацаров не водим Даниела Машева: Няма пречка жена да е главен прокурор, но разговор с политици за наследника на Сотир Цацаров не водим www.24chasa.bg
Даниела Машева - член на ВСС, избран от квотата на прокурорите СНИМКА: Йордан Симeонов

Водещо за всяка кандидатура е да притежава качества като ръководител и да взема законосъобразни решения, казва в интервю членът на Висшия съдебен съвет и говорител на прокурорската колегия Даниела Машева

- Г-жо Машева, кандидатите за нов главен прокурор ще станат ясни между 18 и 29 юли. Вие като член на прокурорската колегия какъв човек сте склонна да номинирате?

- На първо място, кандидатът трябва да отговаря на профила, зададен в Закона за съдебната власт, където са очертани изисквания за професионални и нравствени качества. Не можем да добавяме изисквания и критерии, защото това означава, че се прави опит да се допише законът заради конкретна личност. Законът изисква кандидатът да притежава поведение, което да отговаря на висок стандарт за спазване на етичните норми, и самият той да налага такъв стандарт. Също така да е много добър професионалист, да има съществен принос в развитието на правото, в налагането на върховенството на закона. Необходимо е да има и отлични организационни и административни качества.

- Не звучат ли някак кухо тези законови обосновки? Как всъщност ще се измерват качествата на кандидатите?

- Ще се прави преценка, която се извършва на база на цялата документация, която кандидатите ще представят – кадрова справка, мотивация за номинацията им, концепция и други. Всички тези обстоятелства ще бъдат обсъдени и взети предвид от членовете на пленума на ВСС, тъй като изборът става с квалифицирано мнозинство. В самата процедура има етап, в който комисиите по атестирането и конкурсите и по професионалната етика към прокурорската колегия дават също становища за наличието на професионалните качества на кандидата и спазването на етичните правила. Освен това има и възможност за становища от професионалните организации на магистратите, от висшите училища, от научни организации, като отделно от това те могат да поставят въпроси, които да бъдат зададени на кандидатите по време на изслушването им.

- Трябва ли бъдещият главен прокурор да е завършил право в Софийския университет, каквото мнение се среща в юридическите среди?

- Според мен няма значение кое висше учебно заведение е завършил. Това би звучало дискриминационно!

- Бъдещият обвинител №1 да е кристален човек, горял в прокуратурата, обявиха от Асоциацията на прокурорите за наследника на Сотир Цацаров.

- Уважавам становището на Асоциацията на прокурорите, в която и аз съм членувала. Да,

би било добре

той да бъде

човек от

системата на

прокуратурата

Най-важното е следващият главен прокурор да има необходимите организационни качества да може да ръководи прокуратурата, да взима законосъобразни решения и съответно да носи отговорност за тях. Това за мен ще е водещото за всяка една кандидатура.

- Време ли е за жени в прокуратурата? Доскоро Цацаров имаше три заместнички, но след освобождаването на Пенка Богданова вече са 2 (Мария Шишкова и Ася Петрова).

- Няма пречка жена да бъде главен прокурор. Управленският екип на настоящото ръководство на прокуратурата е доказателство, че има много добри жени професионалисти, както и жени прокурори, които биха могли да заемат тази длъжност.

- Колко номинации за главен прокурор очаквате?

- Като максимален брой смятам, че номинациите могат да бъдат три. Това се дължи на числения състав на прокурорската колегия, която се състои от 11 души – минимум трима могат да номинират. За мен е логично 9-ма членове да възпроизведат три кандидатури, изключвайки кандидатурата, която може да предложи министърът на правосъдието. Законът не внася ограничение за броя кандидатурите, но считам, че един член от прокурорската колегия би следвало да подкрепя само една кандидатура.

- Надхвърли ли президентът Радев правомощията си с консултациите с представители на съдебната власт за избора на главен прокурор?

- Не, не смятам, че е надхвърлил правомощията си, тъй като всички срещи, които той проведе, са насочени именно към това - гражданското общество да има по-голяма яснота за тази процедура, която предстои. Всичките тези консултации имат характер на обществени консултации. Те са полезни, защото всички организации, участвали на консултациите, имаха възможност да изразят мнението си. Впрочем на 12 август ще изтече срокът, който се явява краен номинирате кандидати да представят своите концепции пред ВСС. Те ще стоят минимум 2 месеца на сайта ни. Постигнахме оптимален вариант на разполагане на процедурата във времето. От една страна, тя да бъде открита във възможно най-ранния срок (15 юли), а от друга - ако има успешен избор, той да е факт на 24 октомври, така че да може бъдещият главен прокурор да има време на адаптация до изтичането на мандата на настоящия на 10 януари 2020 г.

- Президентът попита какво е това изявена независимост, цитирайки законовите предпоставки за качествата на кандидатите. Обяснете.

- Независимостта означава бъдещият главен прокурор в своята лична и професионална дейност по никакъв начин

да не се поддава

на чужди

влияния и

въздействия,

които могат да

променят

решението му

Единственото, от което би следвало да се води, е спазването на закона.

- Бившият конституционен съдия Румен Ненков каза, че 3-мата големи се избират с участието на политици. Ще успее ли този състав на ВСС да удържи независимостта въпреки парламентарната квота?

- Ние вече веднъж удържахме нашата позиция за независимост, тъй като в началото на мандата ни проведохме повторно избор за председател на ВАС. Лично за себе си мога да кажа, че и тогава, и сега спрямо мен не е имало опит за политическо влияние. Нямам впечатление да се правят опити за политическо въздействие и по отношение на останалите колеги в прокурорската колегия, избрани от парламентарната квота. Досега не сме имали разговори с политици по темата за избор на главен прокурор. Предполагам, че хората, които говорят тези неща, имат свое виждане, имат опит в миналото, натъквали са се на такива обстоятелства. Понастоящем няма никакви основания за подобни опасения, няма и повод това да се говори в публичното пространство, тъй като само ще породи съмнения у гражданите, че процедурата няма да бъде обективна и прозрачна.

- Представляващият ВСС Боян Магдалинчев допусна, че може и да няма избор от първия път, ако кандидатурите са слаби.

- Много е вероятно и да няма избор, имайки предвид, че се изисква квалифицирано мнозинство от минимум 17 от общо 25 гласа. Т.е. да не се съберат необходимият брой от гласове, ако членовете на ВСС не се обединят около една кандидатура, при условие че номинираните са няколко. Възможно е обаче дори само при една налична кандидатура да имаизбор. И това по никакъв начин няма да опорочи процедурата.

- Ако хипотетично няма избор, какво ще стане след изтичането на мандата на Цацаров?

- Ако няма избор до 10 януари 2020 г., ръководството на прокуратурата трябва да се поеме от заместник, който ще бъде назначен като изпълняващ функциите на главен прокурор. Ние обаче така сме разположили процедурата във времето, че ако се наложи, да се проведе и втора преди изтичането на мандата на настоящия главен прокурор.

- Каква оценка ще поставите на мандата на Цацаров?

- Той се справи и продължава да се справя много добре като главен прокурор. Добър професионалист е, има качества за администриране, за оперативност, за бързина и за ефективност. Работи много добре с всички колеги в прокуратурата. От позицията ми на член на ВСС ще отбележа положителната стъпка за реформирането на съдебната карта на районните прокуратури. Сега предстои втори етап на реформата по предложение на главния прокурор.

- Спецпрокурор или градски да разследва тримата големи след разрешение на ВСС. Как ще коментирате тази идея, която предлага правосъдният министър Данаил Кирилов?

- На пръв прочит за мен коя прокуратура ще бъде компетентна да разследва т.нар. тримата големи не е най-същественият въпрос. По-скоро внимателно трябва да се обсъди предложението, че като компетентност на пленума на ВСС е включено правомощие за даване на разрешение за започване на наказателно производство срещу главния прокурор или председателите на двете върховни съдилища. Тъй като по представения законопроект предложение за такова разрешение може да бъде направено от минимум трима членове на съответната колегия на ВСС, както и от министъра на правосъдието, се поставя въпросът кой може да сигнализира членовете на ВСС. И по-конкретно на база на какви данни те ще изготвят и внесат своето предложение. Трябва да се прецезира и какво ще представлява това започване на наказателно производство – образуване или повдигане на обвинение. Образуването на наказателно производство съгласно НПК може да се случи само за разкриване на престъпление, а не срещу определено лице. Когато се съберат достатъчно данни и доказателства, че определено лице е извършител на престъплението, тогава се пристъпва към повдигане на обвинението.

---------

CV

- Завършва право в СУ “Св.Климент Охридски”

- През 1992-1993 г. е младши прокурор в Софийската районна прокуратура. По-късно става и редови прокурор там

- През 2001-2006 г. работи в Софийската градска прокуратура

- От 2006 г. е прокурор във ВКП

- През 2009-2011 г. е зам.-министър на правосъдието, след това отново се връща във ВКП

- През 2017 г. е избрана за член на ВСС от квотата на прокурорите

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Анна Александрова: Справедливо ли е дело за тройно убийство да продължава 16 г. и убиецът да получи 16 г. затвор?

Подкрепихме отпадането на съкратеното съдебно следствие за умишлените убийства заради нашите избиратели, казва шефката на правната комисия в парламента  - Г-жо Александрова, вие и народните представители Димитър Лазаров и Красимир Ципов внесохте промени в НПК, които, ако бъдат гласувани, ще дадат възможност делата за условно предсрочно

Любен Милев: Целта ни е победа, за да прекратим порочните практики в Благоевград

В последните години в общината бе реализиран класически модел на злоупотреба с власт, казва водачът на листата за общински съветници на БСП Голямата ни цел е след 4 г. подкрепеният от нас кмет Румен Томов да открие кампанията си за втори мандат с отчет за инвестиции, нови работни места и по-висок стандарт на хората в града - Социолозите

Кристоф Ламбер: Бих се снимал в български филм, само ми дайте добър сценарий и режисьор

Много харесвам традиционната ви кухня, виното и съм голям фен на “Под прикритие” Кристоф Ламбер е роден през 1957 г. в Ню Йорк. Баща му е френски дипломат. Дълги години живее във Франция, където завършва драматургия в парижката консерватория. Едни от най-големите му и запомнящи се роли са в “Тарзан от рода Грейстоук”

Иван Портних: Отваряме Варна към морето – с нови проекти

Готов съм с ясна програма за управление, с осигурено финансиране, обяви досегашният кмет и кандидат на ГЕРБ за нов мандат Г-н Портних, защо предстоящите избори на 27-ми октомври са важни за Варна? На 27-ми октомври ще бъде определена посоката за развитие на Варна за следващите 4 години. Затова е важно хората да избират внимателно

Георги Икономов: Банско се превръща в топдестинация за спортен туризъм с ясен план, добра координация и много работа

Градът ни не е просто населено място, а маркетингов продукт, който представлява страната ни, казва кандидатът на ГЕРБ за кмет на Банско: - Г-н Икономов, през 2017 г. Банско бе обявено за европейски град на спорта, а през 2018-а и 2019-а много изявени спортисти развяха знамето на община Банско на почетните стълбички в цял свят.

Калин Поповски, ВМРО: Време е за промяна в Плевен

Преди четири години хората на Каракачанов издигнаха и избраха Спартански. Сега са силно разочаровани от него - Г-н Поповски, защо се кандидатирахте за кмет на Плевен? - Кандидатирам се за кмет на Плевен със самочувствието на човек, който познава града и неговите проблеми и нужди в детайли. Знам и ще отстоявам основните европейски принципи в

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Актьорът Михаил Петров: На моята възраст знам, че на човек не са му нужни чак толкова битови благинки

Доайенът от Народния театър дарява парите от юбилейния си спектакъл за млада актриса Михаил Петров е роден на 8 октомври 1949 г. Негов полубрат от първия брак на майка му е Юлиан Вучков. Завършва актьорско майсторство за драматичен театър във ВИТИЗ “Кръстьо Сарафов” през 1971 г. в класа на проф. Любомир Кабакчиев и вече 47 сезона е актьор в

Иван Тотев: Ако не беше европейската столица на културата, в Пловдив нямаше да се случат смели проекти

Това домакинство оставя огромно богатство за поколенията Чак през 2032 г. България може да получи такова домакинство Около 20 млн. лева отидоха за събития B края на първия си мандат през 2014 г. кметът Иван Тотев чу от международното жури, че Пловдив печели надпреварата за европейска столица на културата

Последното интервю на Милчо Левиев пред "24 часа"

Преподавал съм по целия свят, в България има най-много талантливи личности, казва Милчо Левиев в последното си интервю пред "24 часа". Прочетете го

Мирослав Йотов: Най-много проблеми има с евтините уреди

Последния път проверявахме уреди за грижа за косата - преси, маши и сешоари. Почти от всяка проба имаше нередности, казва директорът на дирекция “Контрол на пазара” към ДАМТН - За какво следи вашата дирекция “Контрол на пазара” по отношение на електроуредите, г-н Йотов? - Главна дирекция “Контрол на пазара”,

Проф. Иво Петров: Има една причина да вляза в политиката - Йорданка Фандъкова. Тя: Поканих не просто експерти, а и активни граждани

Управлението трябва да се дигитализира - на машина рушвет не може да се даде, казва в интервю световноизвестният кардиолог Започваме усилена работа в кварталите - улици, паркинги, осветление, пейки и детски площадки, казва в интервю столичният кмет и кандидат за нов мандат Още акценти от двойното интервю: Фандъкова: Запознахме се,

Мариус Куркински: Светът е непоносимо засукан, но аз виждам спасение

“Киномания” се открива с новия филм на големия режисьор и актьор, който тази година навършва половин век. Камен Донев, Ана Пападопулу и Димитър Рачков са сред звездите в разтърсващата сага по Хайтов На 14 ноември т.г. “Киномания” ще бъде открита в НДК с новия филм на Мариус Куркински “Засукан свят”.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber