Кирил Добрев: Нинова отдавна искаше лидерството й да бъде потвърдено с пряк избор, но аз я спрях и сгреших

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7510761 Кирил Добрев: Нинова отдавна искаше лидерството й да бъде потвърдено с пряк избор, но аз я спрях и сгреших Кирил Добрев: Нинова отдавна искаше лидерството й да бъде потвърдено с пряк избор, но аз я спрях и сгреших www.24chasa.bg

Още акценти от интервюто със зам.-председателя на БСП:

Някои от менторите в БСП ги слушаме вече 30 г. - те се появяват, когато има пожар, но никога, когато трябва да се гаси

Нямам никакво съмнение, че оттеглянето на оставката на Нинова беше най-разумното за нашите членове, макар да не се разбира отвън

Изненадват ме по-старите апаратчици, които не разбират, че партията се промени и няма как с черно-бял филм да впечатлиш аудитория, която отдавна гледа 3D филми

- Г-н Добрев, очаквахте ли конгресът да се развие така? Разработеният от “Позитано” сценарий е предвиждал агитките, които искат оттегляне на оставката на Нинова, но тя май изненада всички, като го направи сама?

- Това, което описвате, изглежда като сцена от някакъв много ретро партиен филм. Всъщност моите другари, които искаха главата на Нинова сега, разказваха този сценарий по медиите. Не им се сърдя. Те толкова си могат. Не използвам овехтели практики, които дават временен и повърхностен ефект. Изненадват ме обаче по-старите апаратчици, колеги на моя баща, които не си направиха труда да разберат, че за тези години партията се промени. Няма как с черно-бял филм да впечатлиш аудитория, която отдавна гледа 3D филми. Между другото, с жаждата си за медийни изяви и партийна власт те така мотивираха структурите, че свършиха и моята работа... Знаете ли какъв е проблемът - някои от менторите в партията ги слушаме вече 30 г. Те се появяват, когато има пожар, но никога, когато трябва да се гаси.

- С този ход Нинова не се ли дискредитира - подава оставка, оттегля оставка... защо бе този цирк?

- Истината е, че Нинова

тепърва ще

търпи щети

по собствения

си имидж

и това е нейната лична цена, която ще плати, за да не хвърли партията в хаос. Нямам съмнение, че оттеглянето на оставката ѝ беше най-разумното за нашите членове, но това трудно може да се разбере извън партията. Да, има оставка, после няма, но да видим какво се случи между подаването и оттеглянето. Такъв алъш-вериш с натиск и влияние не съм виждал върху делегати и организации досега. Тези хора не заслужават това, а в същото време се оказва, че на практика “ние отгоре с нашите решения” сме им го причинили. Не само че сме виновни, но и нямахме механизми да го спрем, защото се прави от “другари”.

Ще ви кажа нещо, което не се знае - Нинова отдавна искаше председателството ѝ да бъде потвърдено от пряк избор, още при първия опит за бламиране в Националния съвет, но аз сгреших, като я разубедих. Аргументът ми беше, че постоянно сме от избори в избори, изготвяме визии - активен партиен живот в опозиция и в нелеки условия. В онзи момент сметнах, че ще се изтълкува като прищявка. Затова знам 100%, че когато подаде оставка, тя бе напълно искрена, че иска да мине през пряк избор. Но залогът се оказа или спокойствието в партията, или нейният авторитет. Тя избра партията, затова я подкрепям.

- Какво следва? Партията остана разделена и след конгреса. Как ще мотивирате онези, които са разочаровани от лидерката, да продължат да работят за БСП? Направи ми впечатление, че се хвалите с добри резултати на евровота в някои региони, но не са ли това структури главно на опозиционерите - Ямбол, Видин...

- Като зам.-председател по организационната дейност никога не съм делил структурите на опозиционни и “наши”. Нямам намерение да омаловажавам труда на един или друг наш член, а и на практика се доказва това, което не съм спирал да повтарям -

за партията

може да се

работи и без

постове

Като гледах вота в неделя, мога да кажа, че няма “опозиционни бастиони”. Има хора, които милеят за БСП, и аз съм бил и ще остана с тях във всяка битка, която предстои. За мен голямата цел е победата над ГЕРБ, а не вътрешнопартийното оцеляване на този и онзи.

Структурите ни в тези 3 г. проведоха 3 национални избора и две вътрешнопартийни кампании. Днес, в навечерието на местните избори, е дошло време ние като ръководство да направим всичко възможно да създадем условия нашите хора по места да спечелят. За да искаш националната власт, трябва да си представен силно в местната. На нас не ни трябват само постове, а и лостове, за да променим България. Затова пред БСП няма по-важна задача от местните избори. Ще положа всички усилия да свалим напрежението и да насочим енергията си към предстоящия вот. Евроизборите ни показаха, че в 60 общини БСП е първа политическа сила, в 136 реално е на балотаж. Т.е.

в 200 от 265

общини БСП има

потенциала да

спечели изборите

и тук най-важен е въпросът за партньора. Всичките усилия трябва да бъдат насочени в това за местните избори БСП да има партньор в лицето на хората, които лека-полека преодоляват страха си от машината ГЕРБ.

- Мнозина определиха конгреса като безсмислен - след оттеглянето на оставката залата се изпразни.

- На практика конгресът отхвърли решенията на НС, с които уж беше бламирана Нинова. По вашата логика може да се каже, че и делегатите не се вълнуват от анализите, по които НС спори с часове - за запетаи, абзаци... Тук ми хрумва въпросът

дали пък

Националният

съвет не се е

откъснал от

истинските теми

за социалистите? Заслужава си да помислим, защото, залисани във вътрешнопартийни битки, излиза, че ние спорим за едно, а хората ги вълнува съвсем друго. За мен конгресът даде вот на доверие за реформите в БСП и те трябва да продължат.

- Един от аргументите да няма пряк избор сега е липсата на пълен електронен регистър на членовете ви. Колко вече са с електронни карти?

- Кой каза, че електронният регистър не е готов? Това е пак опорна точка на хората, които не искат пряк избор. А те не го искат, защото така ще изгубят напълно влиянието си върху избора на лидер. Много е просто - ако кажете, и утре може да проведем гласуването. Всяка партийна организация е предала списък на членовете си. Всеки член е заведен в електронния регистър и има право на глас. Какъв е проблемът? Нали направихме референдум преди президентските избори. В него се включиха 72 493 членове, което е 73,19% избирателна активност. Проблемът е в главата на хора, които си мислят, че могат да дърпат конците в БСП задкулисно, докато са живи. Няма да стане. Партията иска да върви по друг път.

- Кажете истината за касата на БСП. Според Овчаров в нея има около 300-400 хиляди, което е твърде малко. Според ваши другари в началото на годината е имало 10 милиона - какво се случи с тях?

- Темата пари засягат хора, по времето на които ни обраха партийната каса, и все още нямаме обяснение как се е случило и кой носи отговорност. Не мога да взема отношение по административните въпроси, но мога да кажа как и за какво се харчи субсидията. Половината отива за структурите ни и за медиите на БСП. Държа да подчертая, че три от разкритията за корупционни скандали в държавата излязоха от медиите на БСП. За мен свободата на словото няма цена.

Структурите ни никога през последните години не са получавали толкова пари за партийна дейност. Дори и най-малките общини в смесени райони се финансират допълнително, за да има партиен живот. В организационната работа заменихме, образно казано, пишещите машини с компютри. Лично съм се борил 10 пъти да увеличим средствата за обучение на кадрите, като започнем от шефове на основни организации и завършим с областни предизборни щабове. Боли ме, че темата за парите я повдигат хора, които през по-голямата част от живота си са били или на партийна заплата, или доходите им са били свързани с партията. Но Нинова даде отговор - всеки партиен член може да види как е изразходван всеки лев в последните 3 г.

Визитка

Роден на 18 април 1972 г. в София

Завършил е хидрогеология в Минно-геоложкия университет и финанси в УНСС

Депутат пет мандата от БСП, последно от Габрово

Зам.-председател на БСП

Член на Националния съвет и на Изпълнителното бюро на БСП, двигател на предизборните кампании на соцпартията

Син е на покойния вътрешен министър Николай Добрев

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Стоян Мавродиев: Няма аргументи за покачване на лихвите до 2020 г.

Очаквам бизнесът да продължи да ползва изгодни кредити, казва главният изпълнителен директор на Българската банка за развитие - Г-н Мавродиев, когато говорим за банки, въпросът, който вълнува най-много всеки българин, е ясен – свършват ли скоро ниските лихви? От лятото на миналата година банкерите говорят,

Росен Желязков: Кой ще е първи за концесията на летище София, ще стане ясно тази седмица

Въпреки инвестициите в нови вагони и мотриси не очаквам билетът за влак да поскъпне, казва министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Важни са ни достоверността и изпълнимостта в предложенията на кандидатите за летището Ако имаме хранилка за БДЖ, колкото и да даваме, пак ще даваме Очакваме новите мотриси да влязат в

Майкъл Болтън: Първият ми хит дойде чак като станах на 34 г.

На концерта в зала 1 на НДК на 18 юли, публиката ще чуе най-известните ми песни, но със симфоничен оркестър - Г-н Болтън, защо избрахте да работите с филхармония за новия си албум А Symphony of Hits? - От много време мечтаех да направя този албум с най-големите си хитове с цял симфоничен оркестър. Може би едно от първите ми и наистина

Иван Бърнев: В Карлови Вари ни аплодираха толкова дълго, че чак ми стана неудобно

Иван Бърнев играе главна роля в победителя от фестивала в Карлови Вари “Бащата”. Образът му е на скептичен фотограф, който се опитва да вразуми баща си. Бърнев има над 20-годишна кариера в киното, като е играл в десетки български и чуждестранни филми. - Г-н Бърнев, как дойде предложението към вас да участвате в “Бащата”?

Проф. Иво Петров: Нищо не ми е дадено наготово – тръгнах от $ 12 заплата, 15 г. сме живели в 1 стая, специализирах със заем и работа на 2 места

В ексклузивно двойно интервю за в. "24 часа" дъщерята на известния лекар д-р Глория Адам казва: Създаваме си поединично живот в розови балони, но ни липсва хъс да направим един голям за всички. Проф. д-р Иво Петров е сред най-утвърдените кардиолози у нас, боготворен от пациентите си. Медицински директор е на “Аджибадем Сити клиник Сърдечно-съдов

Кирил Маричков: Извадихме си бележки от Киноцентъра, че ще играем хайдути, за да не ни подстрижат насила

По икономически причини ни прощаваха, защото “Щурците” носехме много пари на Концертна дирекция На 30 октомври в зала 1 на НДК ще има голям концерт “Кирил Маричков на 75 години”. Датата не е избрана случайно, тогава е рожденият ден на популярния български изпълнител. Във връзка с годишнината на страниците на вестник “24 часа” публикуваме

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Хасан Улусой: Като баща се притеснявам за децата в училищата на ФЕТО в България

Не знаем какво наливат в главите на учениците и с какви идеи ги тровят, затова родителите им трябва да внимават, казва турският посланик у нас - Г-н посланик, тези дни се навършват 3 години от опита за държавен преврат в Турция. Отърси ли се страната от шока, който преживя през юли 2015 г? - Вярвам,

Доц. Янка Тянкова: Закъсняхме 10 г. със закон за несъстоятелност на физическите лица

Всяко укриване на доходи води до много тежки последствия - длъжникът трябва да е предупреден за тази отговорност, казва преподавателката във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” - Доц. Тянкова, споделяте ли критиките на проф. Огнян Герджиков към законопроекта на омбудсмана за личния фалит? - Прочетох законопроекта, мотивите към него,

Проф. Дончо Хрусанов: Разрешението за строеж на “Златен век” е действащо и валидно

Има и други подобни строежи, но никой не спира строителството им. Това създава правна несигурност и липса на предвидимост в действията на администрацията - Проф. Хрусанов, проучили сте в детайли казуса “Златен век”. Какво е вашето становище за спирането на строежа му? - В този казус има редица процесуални нарушения, които, за съжаление,

Прокурор Христо Колев: Новият главен прокурор трябва да е от кариерата, да е “горял” в работата, за да влезе с летящ старт

Очаква го още по-труден мандат, казва членът на Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите в България  - Прокурор Колев, Асоциацията на прокурорите държи наследникът на Сотир Цацаров да е от прокуратурата. Защо? - Отговорът на вашия въпрос изглежда логичен и прост - защото ще е запознат със спецификата на работата и ще може да влезе в

Николина Ангелкова: Българският туризъм от години работи в пазарна среда, конкуренцията, не държавата определя цените

Заедно с бранша и местните власти работим за успешен летен сезон, следим внимателно прогнозите – оптимистични или песимистични, важни са финалните резултати, казва министърът на туризма  - Госпожо Ангелкова, в началото на годината предупредихте чрез интервю за “24 часа”, че тази година летният сезон ще е труден.

Александър Георгиев: Намордникът не възпитава – все едно да сложим на хората по една верига, за да не правят поразии

l Законът и в момента е добър, но липсва контрол l Виновни са безотговорните стопани - кучето е хищник, оставено само, то започва да развива хищническите си инстинкти l Носенето на намордник може да доведе до агресия и смърт. Означава забрана за кучето, но свали ли го, мисли, че всичко му е разрешено - Необходими ли са промените в закона,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber