Златко Живков: Монтана се променя трайно - става по-приветлив град и по-добро място за живеене

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7509180 Златко Живков: Монтана се променя трайно - става по-приветлив град и по-добро място за живеене Златко Живков: Монтана се променя трайно - става по-приветлив град и по-добро място за живеене www.24chasa.bg
Златко Живков: Монтана се променя трайно - става по-приветлив град и по-добро място за живеене

По европейска програма вложихме големи инвестиции в образователната инфраструктура, казва кметът на града

За 4 години бяха ремонтирани всички обществени сгради в 23-те села на общината - кметства, читалища, църкви

Пред старт е площадката за едрогабаритни и опасни отпадъци, започваме изграждане на инсталация за компост

- Г-н Живков, как посрещате празника на Монтана?

- За първи път ще посрещнем празника си в нов храм, посветен на небесния покровител на града - Свети Дух. Първата копка бе направена през 2007 г. Всякa година инвестирахме в него и вложенията достигнаха над 3,5 млн. лева. С малки изключения всички тези средства са осигурени през бюджета на общината. Вече се появиха и първите външни дарители като Ротари клуб и почетния гражданин на Монтана проф. Иван Гаврилов.

В днешно време храм

се строи с много

любов и много трудно

От едно обрасло с храсталаци и неуредено място ние го превърнахме в един прекрасен парк с достолепен молитвен дом. Ще бъде открита дарителска сметка за всички, които искат да се включат и допринесат за това храмът да стане още по-красив.

- През тази година бяха отворени още две дарителски кампании - за възстановяване скулптурата на Диана и за отваряне на трети жп прелез в рамките на града. Ще разкажете ли за тях?

- Статуята на богинята Диана е знакова за града от 70-те години на ХХ в. Имаше голяма обществена нагласа за нейното възстановяване, след като през 90-те бе открадната. По моя инициатива бе открита сметка за набиране на средства и с много усилия, последователност и упоритост това е една от успешните ни кампании. Скулптурата вече е отлята и е монтирана в центъра на Монтана.

Сигурен съм, че съвсем скоро и новият прелез ще бъде пуснат и така ще се съкрати голяма част от пътя на хората, които работят в Индустриалната зона на града. По-лесно и бързо ще стигат до удобното си място. Това е важно в днешния динамичен свят.

- Последните няколко строителни сезона в общината бяха с фокус градска среда и образователна инфраструктура. През 2019-а къде са насочени основните инвестиции?

- Монтана е зелен град с много паркове и градини.

През последните

2 години изцяло

бяха променени

4 от парковете

и един булевард по Оперативна програма “Региони в растеж”. Говоря за “Огоста”, “Монтанензиум”, “Калето”, градската градина и бул. “Хаджи Димитър”. Инвестицията е 6,2 млн. лева.

Слънчевата градина също бе ремонтирана и така целият вътрешен зелен кръг на Монтана е в съвсем различен вид. Направихме и изцяло нов парк около храма “Свети Дух”. Всичките тези места за отдих на хората от града и гостите му са с нови елементи - пейки, осветление, озеленяване, системи за видеонаблюдение, фонтани, детски и фитнес площадки, оформени велоалеи.

Най-голяма е промяната в парк “Огоста”, в който се намира и стадионът. Цялата тази зона, за която всички казваха, че не може да изглежда по-добре заради непрекъснатите вандалски прояви, сега е един европейски парк.

Безспорно най-посещаван е парк “Монтанензиум” около езерото в централната част на града. “Калето” също е любимо място на жителите на града. То е историческо не само заради крепостта и извора, но и заради носталгията по близкото минало с ловния дом и статуята Диана, хълмистия терен и горската растителност.

Централната градска градина е проектирана през 30-те години на XX век от арх. Младен Кръстев. Разположена е на мястото на пазарището във Фердинанд (днес Монтана). Тържественото ѝ откриване се състояло на 18 юли 1937 г. по времето на втория мандат на кмета Гоцо Митов. Площта на целия парк е 21 431 кв. метра.

Реновирана е изцяло. В един от квадратите му е поставен бюст-паметник на кмета Гоцо Митов, за да се помни направеното от него.

Освен парковата система големи инвестиции бяха вложени в образователната инфраструктура пак по европейската програма “Региони в растеж”. Обновихме сградата, в която се намират двете гимназии - езиковата “Петър Богдан” и природо-математическата “Свети Климент Охридски”, сградата на III и IV училище, сградите на детските градини “Калинка” и “Приказен свят”. Да не забравяме, че в Монтана

бе построена

една изцяло нова

детска градина,

което не се случва много често в другите градове. Тя е в кв. “Кошарник” и е направена в рамките на проект, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Много работа бе свършена и в селата - през последните 4 г. бяха ремонтирани всички обществени сгради в 23-те села на общината. Това са кметствата, читалищата и църквите. Изпълнихме обещанието във всяко село да има храм. Бе построена нова черква в село Трифоново. Изграждат се още в селата Долна Рикса, Войници и Крапчене. В Белотинци купихме сграда за читалището и в момента я обновяваме.

Само в този строителен сезон са отворени близо 100 обекта за ремонти в общината.

- Къде ще бъдат най-големите инвестиции през тази година?

- Най-много средства ще бъдат насочени отново за екология. Казвам отново, защото през годините Монтана се доказа, като сериозен бенефициент по програма “Околна среда” на Европейския съюз.

Успяхме да изградим всички необходими съоръжения за пречистване на водата и оползотворяване на отпадъците. След депото, изградено с евросредства,

инвестирахме в градска

пречиствателна станция

за отпадни води, реконструкция на водопроводната мрежа и канализацията и сепарираща инсталация. Пред пуск е площадка за едрогабаритни и опасни отпадъци.

Изграждаме и инсталация за превръщането на зелените отпадъци в компост.

В момента общината е сред трите заедно със София и Бургас, която е включена и в двете европейски програми, които финансират мерки за подобряване качеството на въздуха - “Околна среда” и “Лайф”. Монтана е град с изцяло газифициран обществен сектор има и много домакинства, които са газоснабдени, но по-голяма част от хората се отопляват с твърдо гориво. Както знаем, то е и основен замърсител на въздуха през зимата.

Проучванията са в ход и се надявам пилотните домакинства, които ще получат финансиране за преминаване на екологично отопление, да стартират още в края на тази година.

Съвсем наскоро

общината

инвестира

в електрически

велосипеди за

специалистите,

които проверяват комуналните обекти в града.

Това е също крачка за подобряване чистотата на въздуха. Стремим се към въвеждане на все по-екологични форми за управление на дейностите в градската среда.

- Сред приоритетите е и спортната инфраструктура.

- Спортът е феномен и манталитет. Заедно с образованието е сред най-важните инвестиции за всички хора, затова не може да бъде подценяван. Комплексът на стадиона е пълен с деца - над 300 са подрастващите, които тренират футбол в различните възрастови групи.

Това важи за волейбола и за баскетбола, за всички индивидуални спортове. В Монтана има регистрирани 28 спортни клуба. Към тях общината има последователна политика.

В следващия период

основна цел ще

бъде изграждането

на нова спортна зала

Монтана не може да кандидатства за финансиране по програмата за селските райони. Знаете, че по нея бяха изградени големи спортни съоръжения в много от малките общини.

Тук при нас, където имаме два отбора с национални и международни отличия, е необходимо да има нова многофункционална зала, която да отговаря на европейските изисквания и да събира нарастващата спортна публика.

- Колко европейски проекта изпълнява Монтана?

- Когато стане дума за проекти, ние, кметовете, изтъкваме предимно статистиката. Това е свързано с желанието да покажем колкото е възможно повече проекти и колко сме подготвени за тях.

За мен обаче по-важно е да се отчита тяхната устойчивост, защото тя определя доколко са необходими тези проекти, а не броят и стойността им. Това е смисълът - направените инвестиции да са в промяна, която отговаря на очакванията на хората, да имат по-добра среда за живот, да се чувстват по-спокойни и по-сигурни.

Усилията ни са насочени точно към такива цели. Изключително съм доволен, че имаме много факти в подкрепа на това и

огромен обем

свършена работа

по 19-те проекта,

които изпълняваме

И предвид това искам да пожелая на хората да имат самочувствието, че градът ни е все по-добро място за живеене, по-приветлив и по-чист, по-безопасен, а това е изключително важно и от огромно значение за всички нас!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Александър Александров

Александър Александров: Може да намалим цената на парното с 10%, ако правим повече ток

“Топлофикация” излиза самостоятелно на енергийната борса, казва изпълнителният директор на софийското дружество Още акценти При инвестиция от половин милиард лева бихме увеличили производството на електроенергия 4 пъти Да се надяваме, че до Коледа на следващата година ще имаме избран външен мениджър

Стоян Мавродиев: “Японизация” на европейската икономика е по-вероятен сценарий от този за дълбока рецесия

Стоян Мавродиев: “Японизация” на европейската икономика е по-вероятен сценарий от този за дълбока рецесия

Има риск от комбинация на застаряващо население, нисък ръст на БВП, висок държавен дълг и ниска инфлация ББР не ангажира държавния бюджет, а привлича ресурс единствено на базата на собственото си добро финансово състояние, казва главният изпълнителен директор на ББР - Г-н Мавродиев, какви са вашите очаквания за българската икономика и банковата

Стоянка Мутафова  на 97-ия си рожден ден  в зала 1 на НДК

Вижте последното интервю на Стоянка Мутафова пред "24 часа"

На 6-и декември легендарната актриса Стоянка Мутафова почина на 97 години. Вижте последното й интервю пред "24 часа" от април тази година: За кралицата на българския театър и нейния любим 100 била мярка за най-голямата любов Кралицата на комедията Стоянка Мутафова навърши 97 години на 2 февруари. Отпразнува рождения си ден и отбеляза 70 години на

Димитър Радев: Няма основание да се очаква глобална криза с мащабите на онази отпреди десетина години

Димитър Радев: Няма основание да се очаква глобална криза с мащабите на онази отпреди десетина години

Банковият сектор сега е в състояние да устои и на най-негативния сценарий, категоричен е управителят на Българската народна банка Още акценти: Очаквам всички условия за пълноценното ни участие в ЕРМ-2 и Банковия съюз да бъдат изпълнени през 2020 г. Въвеждането на еврото ще стимулира институциите за политики и мерки с голям икономически

Димитър Николов: Град, който строи нови училища, има бъдеще - Бургас е такъв

Димитър Николов: Град, който строи нови училища, има бъдеще - Бургас е такъв

Скоро бургазлии сами ще казват какво искат пред дома си и нещата ще се случват по-бързо Държа на вниманието към детайла, тъй като да откриваш дефекти в новоизпълнен проект, дразни не само живеещите наблизо хора, но и мен Много важно е средното образование да е обвързано с нуждите на бизнеса, който не търси само висшисти

Нели Стефанова е родена през 1958 г. във Велико Търново. Завършила е книгоиздаване в Москва. Работила е като симултанен преводач. След 1989 г. основава издателство “Византия” и е сред първите частни издатели у нас.

Нели Стефанова: За превода на “Под игото” надават викове като фенове на футболен мач

Има тенденция децата у нас да си говорят на английски, казва преводачката на "Под игото" със съвременни термини - Преведохте “Под игото”, взривихте мрежата и възмутихте филолози. Смятате ли го за грешка, г-жо Стефанова? - В никакъв случай. Защото всяко подобно явление се появява на белия свят само ако от него има остра обществена необходимост

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Арх. Любо Георгиев: 74% от хората в центъра са напълно доволни от живота в София

Арх. Любо Георгиев: 74% от хората в центъра са напълно доволни от живота в София

През 2050 г. София ще е компактен, но не презастроен град, който се управлява заедно с гражданите, казва в интервю ръководителят на екипа на "Визия за София" и директор на "Софпроект" Още акценти от интервюто: Софиянци се вълнуват от градската среда, транспорта и околната среда Рестриктивни мерки като по-скъпа синя зона например са

Искрен Веселинов: Хибриди и коли на газ да плащат по-ниски данъци

Искрен Веселинов: Хибриди и коли на газ да плащат по-ниски данъци

Общините да слагат минимален праг на облагане за старите автомобили Осигурени са пари за доброволна казарма, очакваме ГЕРБ да си спазят ангажимента към управленската програма и да я гласуваме В интерес на Северна Македония е да се разреши въпросът с историята, ние от ВМРО няма да допуснем да се посяга на мъртвите и да се

Радослав Златков: Качеството на мрежите и услугите трябва да е водещо

Радослав Златков: Качеството на мрежите и услугите трябва да е водещо

Във “Виваком” сме готови за 5G, от стратегията ни като оператор зависи как ще бъде развита новата технология, казва главният технически директор на “Виваком”: - При демонстрацията на възможностите на 5G мрежата на “Виваком” казахте, че се гордеете с нея. Каква е причината за това? - Гордея се с всичките ни мрежи, защото, на първо място смятам

ЕМИЛ КАРАНИКОЛОВ

Емил Караниколов: Предлагаме на съседи да се обединим за производство на коли на бъдещето

Състезаваме се за инвестиции помежду си и обираме трохите, казва министърът на икономиката Още акценти С “Хюндай” работата ни продължава усилено със същия професионализъм и отговорност както с "Фолксваген" - Г-н Караниколов, бяхте в САЩ в екипа на премиера Бойко Борисов. Извън темите на разговорите с президента Доналд Тръмп за покупката на F-16

Петя Димитрова: Стартираме мащабна трансформация на още по-голямата си клонова мрежа, за да осигурим отлично потребителско изживяване

Петя Димитрова: Стартираме мащабна трансформация на още по-голямата си клонова мрежа, за да осигурим отлично потребителско изживяване

Успяхме да осъществим придобиването на Банка Пиреос България в рекордно кратък срок, с което Пощенска банка става още по-голямa и силна, казва главният изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на Пощенска банка - Г-жо Димитрова, през тази седмица открихте на уникално събитие три нови “дигитални” офиса на Пощенска банка

БОЯН РАШЕВ

Боян Рашев: Ако искаме чисти градове, ни трябват евтин ток, газ и парно

Най-големият замърсител е отоплението с дърва и въглища в домакинствата, казва експертът по управление на околната среда и ресурсите, управляващ партньор в denkstatt: Г-н Рашев, какъв е делът на тецовете в замърсяването на въздуха и в промените в климата? - Активисти, политици, лобисти продължават да смесват замърсяването на въздуха и

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber