Провокация към подкуп и полиграф - защо не?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7509070 Провокация към подкуп и полиграф - защо не? Провокация към подкуп и полиграф - защо не? www.24chasa.bg

В Наказателния кодекс трябват промени - по-малко състави, но съответстващи на днешната реалност

България отдавна е изпълнила всички изисквания за приемане в Шенген. Нещо повече - може би сме държавата, направила такъв уникален пакет от усилия, които да доведат до реални мерки, пазещи отлично границите на ЕС. И специални отношения с Турция, и стена срещу емигрантите, и комбинирани усилия между армия и полиция. Сигурно може и още, но не за толкова кратък период от време.

България отдавна е изпълнила всички изисквания за приемане в еврозоната. Малко държави от еврозоната спазват така стриктно изискванията за членство, както България. Защо тогава не ни приемат?

Да, България продължава да е с най-нисък жизнен стандарт в ЕС, но това ни е и изходната позиция. От друга страна, темповете ни на развитие не са лоши. Особено като се има предвид, че голяма част от най-добрите ни специалисти се изсмукват от развитите държави в ЕС - нещо, което те отлично знаят. Не съм убеден и че официалните статистики, според които Румъния има по-висок стандарт от България, са точни. Наблюденията ми на място не говорят за такава ситуация. В крайна сметка Евростат се базира на националните статистики.

Над 90% от колите, произвеждани в Европа, имат части, произведени в България. Страната ни е сред първите 10 държави в света с най-бърз интернет. Заплатите се покачват с около 10% годишно, което си е впечатляващо. Ако щете - ние имаме един от най-високите дялове хора, знаещи чужди езици.

Не може да се отрече, че правителството полага много усилия и за привличане на чужди инвестиции, и за влизане в Шенген, и в еврозоната.

Холандия най-директно декларира, че няма да влезем в Шенген поради проблеми с корупцията. И други държави в ЕС са на същото мнение, но са по-дипломатични. Последният доклад на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка показа сериозен напредък. Но, изглежда, това не се споделя от някои от държавите в ЕС. А решението в крайна сметка зависи от тези държави.

Можем ли да променим ситуацията?

Главният прокурор предостави на “24 часа” доклад за борбата срещу корупцията по високите етажи на властта. Докладът бе поискан по реда на Закона за достъп до обществена информация. Там са изброени немалко вече взети мерки срещу корупцията. Първата е създаването на Специализирания наказателен съд и съответната му прокуратура. Втората е Законът за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Законът изисква от лицата, заемащи висши държавни длъжности, да отчитат наистина много и детайлна информация за имущественото си положение. Това обстоятелство, а и добре работещият публичен регистър по вписванията направиха възможни и проверките по “Апартаментгейт”. Правомощията на КПКОМПИ са най-големите спрямо подобни органи по света. Даже може да се твърди, че създават известни рискове за бизнеса, а и известно дублиране с правомощията на данъчните. Но и не може да бъде обвинена държавата ни, че не полага усилия в борбата срещу корупцията.

В

доклада на главния прокурор се казва, че 140 лица на висши държавни длъжности - министри, зам.-министри, депутати, шефове на агенции, кметове, магистрати, агенти на ДАНС, полицаи, дънъчни, митничари - са разследвани за корупция. Цифрата е впечатляваща. Имам чувството, че подобни цифри сякаш плашат държавите в ЕС. А би следвало да е обратното. Няма да забравя как като започна разследването “Батко и Братко” в АПИ, ни спряха европейските фондове. А би следвало да ни похвалят, че всяко съмнение за корупция се разследва. Дали не трябва да поработим по тези въпроси и да поубеждаваме по-ефективно наблюдателите от европейските държави. Дали са наети максимално добрите пиар и лобистки фирми в тази насока? Защото при много по-фрапиращи случаи, като при видеото с вицеканцлера на Австрия, нещата си отминават и заминават, без да се засяга имиджа на съответната държава.

Независимо от броя на разследванията, не може да се отрече обстоятелството, че немалко шумни процеси завършват с оправдателни присъди. Дали да не се помисли и за привличане на специалисти по наказателно право като консултанти на прокуратурата и на разследващите органи. Това и сега не е забранено от закона. А би следвало да се уреди в закона. Особено при престъпления на “бели якички”, където се изискват изключителни специализирани знания.

Г

лавният прокурор смята, че е наложително да се увеличи броят на съдиите в Специализирания наказателен съд. В Специализираната прокуратура има 110 прокурори, а в съда - 23-ма съдии.

Главният прокурор правилно констатира, че много от текстовете в НК “са пригодени за една отминала реалност”. Голямата част от изявените специалисти по наказателно право са на мнение, че е необходим нов НК. С по-малко състави за престъпления, но съответстващи на днешната действителност. Според нашия НК твърде много неща са обявени за престъпления. Което няма как да не отвлича прокуратурата от основните ѝ цели.

Може би е време да се направят промени в законите, които да са тясно свързани с практически начини за установяване на престъпленията. В САЩ масово се използва провокацията към подкуп и това води до изключително ефективни резултати при средно големи случаи на корупция. България е сред държавите, където самата провокация към подкуп е обявена за престъпление. Но България не е нито Норвегия, нито Швеция. Съдът по правата на човека изрично се е произнесъл, че провокацията към подкуп е допустима, стига да се регламентира в съответния закон като специално разузнавателно средство, което да се разреши от съдия.

В световен мащаб най-ефективният начин за борба срещу корупцията при висшите чиновници е проверката с детектор на лъжата (полиграф). Но в България едва ли ще бъде въведено. И сега полиграфът се използва изключително успешно в специалните служби на почти всички държави, в полицията и учрежденията на много държави, а също и в много от корпорациите.

А дали не трябва да се въведе и обучение на хората на високи позиции - как да се държат, докато заемат тези позиции? Защото именно скандалите оставят трайно впечатление у външните наблюдатели.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

"Тренд": 1/4 от решилите да гласуват още не са сигурни за кого

Най-важно е новият главен прокурор да е честен и неподкупен, показват данните от проучване на изследователския център “Тренд” по поръчка на “24 часа” С приближаването на местните избори желанието за участие във вота се увеличава. Над половината от тези, които имат намерение да гласуват, вече твърдо са избрали за кого ще дадат своя вот

Икономиката ни расте сред глобален спад. Какви са сценариите?

Двигателят е вътрешното потребление МВФ намали очакванията си за глобалния растеж за 2019 и 2020 г. Прогнозата за 2019 г. е за нарастване на световния БВП от 3% (най-ниска стойност след кризата от 2008-2009 г.) и 0,4 процентни пункта по-ниска от предвижданията, представени в априлския преглед. Растежът за 2020 г

“Алфа рисърч”: Всеки трети в Пловдив ще гласува за Здравко Димитров (Обзор)

Кандидатът на ГЕРБ в Пловдив - Здравко Димитров, убедително води с 29,9% пред основния си опонент Славчо Атанасов от НФСБ, подкрепата за когото е 22,2%. Димитров е удвоил дистанцията с Атанасов в сравнение с началото на кампанията. Днес почти всеки 3-и пловдивчанин, решен да гласува на 27 октомври, ще пусне бюлетина за Димитров

Шестте ни региона се развиват по-бързо от Румъния и Гърция

- Според най-новия индекс за конкурентоспособност в ЕС за 2019 г. всички части на България стават по-привлекателни за фирми и граждани през последните 3 години - Северозападът вече не е последен, изпреварва 4 гръцки, един испански, Френска Гвиана и Майот Българските региони стават по-привлекателни за граждани и фирми през последните 3 години

"Патриотични игри"

На изборите в София съществува един политически залог, който сякаш остава в периферията на обществения интерес на фона на сблъсъка между Фандъкова и Манолова. Става въпрос за това как ще бъде поделено т. нар “патриотично пространство”. Защо този въпрос е важен? Първо, той касае структурата и функционирането на управляващото парламентарно

По македонския въпрос и за пайдушкото хоро

Скопие трябва да бъде поканено за преговори за влизане в ЕС преди Белград и това е патриотизъм Разбира се, че комиксовата история, която си измислиха в Скопие, е повече от смешна. Но въпреки това България трябва да престане да се репчи на режима в Скопие и да направи всичко по силите си република Северна Македония и Албания тутакси да влязат в

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Коментар на седмицата №1: На 18, с мощна кола, без опит, нощем. Кой ти дава право да убиеш 5-има и да самоубиеш себе си?!

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал близо 218 000 прочитания. Няколко въпроса към обществото, преди да изсъхне вестникарското мастило и да забравим поредната касапница на пътя Малцина ще се сетят за поета Николай Хрелков, от чиято “Балада за три сестри” вземам назаем “Нощ лежи над село

Коментар на седмицата №2: Ердоган влезе в капана

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 192 000 прочитания. Възникна надежда наистина да правим фаувета  Когато през 1990 г. Саддам Хюсеин нахлу в Кувейт, той бе останал с погрешното впечатление, че Вашингтон няма нищо против. После се оказа,

Коментар на седмицата №3: За “българския” и “английския” расизъм

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал близо 32 500 прочитания. Расизмът няма етнос, злото и тъпотията не са национални понятия. България преживява един от най-срамните моменти в новата си история. Българите са определени като расисти, нацисти. Не отделни тъпанари, а цялата нация.

Дума на седмицата: Расизъм

Белите цигани от “Люлин”, които ни изложиха пред цял свят България бе опозорена пред цял свят като расистка нация заради група хулигани, които се подиграват на чернокожите футболисти от отбора на Англия, викайки “У-у-у”, както правели човекоподобните. Иначе българите няма как да са расисти по простата причина, че и на нас не ни е чист косъмът

Путин с 62% рейтинг сред българите, Макрон - с 32%

От 4 на 29% са се увеличили доволните от живота за 30 г., но 57% смятат, че преди икономическото положение на хората е било по-добро 40% от българите смятат, че децата им ще живеят по-богато от родителите си. Този оптимизъм е значително по-нисък във Франция - 16%, и Гърция - 26 на сто. 57% от поляците обаче вярват в по-доброто финансовото бъдеще

Макрон да се върже за мачтата на обединена Европа

Макрон все по-очевидно изоставя идеята за обединена Европа - обединена в рамките на нейните географски и културни граници. Причините за това не се коренят в трудностите за управление на настоящата многообразна конструкция на ЕС след голямото разширяване от предходното десетилетие. Тези трудности са факт

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber