Провокация към подкуп и полиграф - защо не?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7509070 Провокация към подкуп и полиграф - защо не? Провокация към подкуп и полиграф - защо не? www.24chasa.bg

В Наказателния кодекс трябват промени - по-малко състави, но съответстващи на днешната реалност

България отдавна е изпълнила всички изисквания за приемане в Шенген. Нещо повече - може би сме държавата, направила такъв уникален пакет от усилия, които да доведат до реални мерки, пазещи отлично границите на ЕС. И специални отношения с Турция, и стена срещу емигрантите, и комбинирани усилия между армия и полиция. Сигурно може и още, но не за толкова кратък период от време.

България отдавна е изпълнила всички изисквания за приемане в еврозоната. Малко държави от еврозоната спазват така стриктно изискванията за членство, както България. Защо тогава не ни приемат?

Да, България продължава да е с най-нисък жизнен стандарт в ЕС, но това ни е и изходната позиция. От друга страна, темповете ни на развитие не са лоши. Особено като се има предвид, че голяма част от най-добрите ни специалисти се изсмукват от развитите държави в ЕС - нещо, което те отлично знаят. Не съм убеден и че официалните статистики, според които Румъния има по-висок стандарт от България, са точни. Наблюденията ми на място не говорят за такава ситуация. В крайна сметка Евростат се базира на националните статистики.

Над 90% от колите, произвеждани в Европа, имат части, произведени в България. Страната ни е сред първите 10 държави в света с най-бърз интернет. Заплатите се покачват с около 10% годишно, което си е впечатляващо. Ако щете - ние имаме един от най-високите дялове хора, знаещи чужди езици.

Не може да се отрече, че правителството полага много усилия и за привличане на чужди инвестиции, и за влизане в Шенген, и в еврозоната.

Холандия най-директно декларира, че няма да влезем в Шенген поради проблеми с корупцията. И други държави в ЕС са на същото мнение, но са по-дипломатични. Последният доклад на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка показа сериозен напредък. Но, изглежда, това не се споделя от някои от държавите в ЕС. А решението в крайна сметка зависи от тези държави.

Можем ли да променим ситуацията?

Главният прокурор предостави на “24 часа” доклад за борбата срещу корупцията по високите етажи на властта. Докладът бе поискан по реда на Закона за достъп до обществена информация. Там са изброени немалко вече взети мерки срещу корупцията. Първата е създаването на Специализирания наказателен съд и съответната му прокуратура. Втората е Законът за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Законът изисква от лицата, заемащи висши държавни длъжности, да отчитат наистина много и детайлна информация за имущественото си положение. Това обстоятелство, а и добре работещият публичен регистър по вписванията направиха възможни и проверките по “Апартаментгейт”. Правомощията на КПКОМПИ са най-големите спрямо подобни органи по света. Даже може да се твърди, че създават известни рискове за бизнеса, а и известно дублиране с правомощията на данъчните. Но и не може да бъде обвинена държавата ни, че не полага усилия в борбата срещу корупцията.

В

доклада на главния прокурор се казва, че 140 лица на висши държавни длъжности - министри, зам.-министри, депутати, шефове на агенции, кметове, магистрати, агенти на ДАНС, полицаи, дънъчни, митничари - са разследвани за корупция. Цифрата е впечатляваща. Имам чувството, че подобни цифри сякаш плашат държавите в ЕС. А би следвало да е обратното. Няма да забравя как като започна разследването “Батко и Братко” в АПИ, ни спряха европейските фондове. А би следвало да ни похвалят, че всяко съмнение за корупция се разследва. Дали не трябва да поработим по тези въпроси и да поубеждаваме по-ефективно наблюдателите от европейските държави. Дали са наети максимално добрите пиар и лобистки фирми в тази насока? Защото при много по-фрапиращи случаи, като при видеото с вицеканцлера на Австрия, нещата си отминават и заминават, без да се засяга имиджа на съответната държава.

Независимо от броя на разследванията, не може да се отрече обстоятелството, че немалко шумни процеси завършват с оправдателни присъди. Дали да не се помисли и за привличане на специалисти по наказателно право като консултанти на прокуратурата и на разследващите органи. Това и сега не е забранено от закона. А би следвало да се уреди в закона. Особено при престъпления на “бели якички”, където се изискват изключителни специализирани знания.

Г

лавният прокурор смята, че е наложително да се увеличи броят на съдиите в Специализирания наказателен съд. В Специализираната прокуратура има 110 прокурори, а в съда - 23-ма съдии.

Главният прокурор правилно констатира, че много от текстовете в НК “са пригодени за една отминала реалност”. Голямата част от изявените специалисти по наказателно право са на мнение, че е необходим нов НК. С по-малко състави за престъпления, но съответстващи на днешната действителност. Според нашия НК твърде много неща са обявени за престъпления. Което няма как да не отвлича прокуратурата от основните ѝ цели.

Може би е време да се направят промени в законите, които да са тясно свързани с практически начини за установяване на престъпленията. В САЩ масово се използва провокацията към подкуп и това води до изключително ефективни резултати при средно големи случаи на корупция. България е сред държавите, където самата провокация към подкуп е обявена за престъпление. Но България не е нито Норвегия, нито Швеция. Съдът по правата на човека изрично се е произнесъл, че провокацията към подкуп е допустима, стига да се регламентира в съответния закон като специално разузнавателно средство, което да се разреши от съдия.

В световен мащаб най-ефективният начин за борба срещу корупцията при висшите чиновници е проверката с детектор на лъжата (полиграф). Но в България едва ли ще бъде въведено. И сега полиграфът се използва изключително успешно в специалните служби на почти всички държави, в полицията и учрежденията на много държави, а също и в много от корпорациите.

А дали не трябва да се въведе и обучение на хората на високи позиции - как да се държат, докато заемат тези позиции? Защото именно скандалите оставят трайно впечатление у външните наблюдатели.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Йорданка Фандъкова би спечелила изборите в София със или без балотаж (Обзор)

Ако се кандидатира за кмет на София, Йорданка Фандъкова вероятно ще бъде преизбрана. Това показват данни от национално представително проучване на Центъра за анализи и маркетинг (ЦАМ), проведено сред 1014 пълнолетни граждани на Столичната община между 24 юни и 3 юли т.г. На първи тур Фандъкова води с 36% пред евентуална кандидатура на Мая

Търговското споразумение с Меркосур открива огромни възможности и отстоява ценностите на ЕС

На 28 юни, петък, ЕС и четирите държави от Южна Америка, които съставляват Меркосур — Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай, постигнаха историческо споразумение за премахване на пречките пред търговията и за утвърждаване на строги общи правила. Както всички търговски споразумения, то открива за дружествата от ЕС възможността да продават

Да не надценяваме 100-те милиона емигрантски евро - имат и тъмна страна

Трябва ни изпреварващ растеж за дълъг период - как може да стане В междинната прогноза на Европейската комисия за икономиката в ЕС на пръв поглед няма изненади. Очакванията за растежа и ключови показатели през 2019 и 2020 г. са сходни с предишната прогноза от месец май – за 2019 г. се предвижда ръст на БВП от 1,2% за еврозоната и 1,

А защо го въведохте бе, главанаци? Машинното гласуване - една напред, две назад

Изборният ни кодекс е от 2014 г. досега е променян, цифром и словом, 16 пъти!?! По правило - в навечерието на всеки пореден избор. Типично по български. Той въведе и машинното гласуване като “модерен и технологичен” начин за фиксиране волята на избирателя. В последните европейски избори то влезе в действие. И какво се оказа? Било грешка!?!

Часът на истината за германката Урсула фон дер Лайен в Европейския парламент

Кандидатурата на германката Урсула фон дер Лайен, която се надява да стане първата жена председател на Европейската комисия, ще бъде подложена утре на гласуване от евродепутатите в Страсбург, като това ще е една трудна партия, в която евроскептиците може да изиграят решаваща роля. За да стане приемник на Жан-Клод Юнкер от Люксембург, Фон дер Лайен,

Коментар на седмицата №2: Защо всички искат нов автомобилен завод?

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 45 000 прочитания Защото е мащабна, дългосрочна и стратегическа инвестиция, при това експортно ориентирана Новият автомобилен завод на “Фолксваген” предизвика фурор на Балканите. Практически всички страни от региона участваха в състезанието и

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

“Рекултивация” е думата за Черноморието

Трябват стратегически решения и архитектурна мисъл, за да има места за спане и за танцуване, без да се стига до насъскване на кучета и прокурори Още преди 14 години стана ясно, че на Българското Черноморие туризмът няма да потръгне. През лятото, когато излезе албумът на “Ъпсурт” Quattro, застрояването вече се разгръщаше.

Какво следва за Турция и САЩ в спора за ракетните системи С-400?

Спорът между съюзниците в НАТО Турция и САЩ би могъл да стигне до кулминация във връзка с доставката на модерна руска ракетна отбранителна система в Анкара. САЩ заплашиха със санкции във връзка с купуването на отбранителната система С-400. .......... Спорът между САЩ и Турция във връзка със закупуването от Анкара на руска ракетна система

Какво висше е най-изгодно и кое е най-приятно да учиш?

Сравнение между най-добре платените специалности у нас и в Германия и най-желаните от кандидат-студентите Конфуций е казал: “Намери си работа, която ти харесва, и никога няма да ти се налага да работиш.” Звучи добре, но невинаги човек е най-добър в това, което му е приятно. Освен това има много по-добре платени работи,

Дачич атакува грубо, рязко и остро, но Борисов отигра много бързо

На срещата на лидерите в Сараево българският премиер успя да постигне разбиране по този въпрос, изясниха се позициите между Белград и София и скандалът приключи Темата за Косово е изключително важна, тя е първостепенна за Сърбия. Сръбската държава разглежда всички други приоритети през тази призма.

Как да спрем убийствата на жени и деца у нас

Адекватна защита от семейно насилие - как се прави в САЩ и Германия Поредният смъртен случай заради домашно насилие у нас прикова вниманието за няколко дни повече от обичайното. Причината бе, че този път жертва е не жената в семейството, а 4-годишното ѝ дете, което бе убито по особено жесток начин. Бащата го хвърли от мост над река Янтра.

Иран наруши ядрен лимит, а президентът Тръмп няма стратегия за отговор

Когато президентът Доналд Тръмп изтегли Съединените щати от ядреното споразумение с Иран и възобнови санкциите, отговорът на Техеран бе лесно предвидим и предречен от мнозина: Той ще започне да преминава отвъд границите, за които се съгласи по обогатяването на уран и по другите дейности, които могат да го доведат до създаване на ядрено оръжие.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber