Иран, САЩ и Заливът: какво следва?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7506778 Иран, САЩ и Заливът: какво следва? Иран, САЩ и Заливът: какво следва? www.24chasa.bg
Един от атакуваните танкери в Оманския залив СНИМКА: Ройтерс

САЩ и Иран вече имат две напълно противоположни оценки за нападенията срещу двата танкера. Американският държавен секретар Майк Помпейо бързо и категорично хвърли вината върху Техеран.

"Тази оценка", каза той, се "основава на разузнавателни данни, използваните оръжия, нивото на експертни познания, необходими за извършването на операцията, неотдавнашни подобни ирански нападения срещу корабоплаването и факта, че нито една прокси група, действаща в района, няма ресурсите и уменията за толкова сложни действия."

Доста категорична присъда, но досега не са дадени особени подробности за какви точно разузнавателни данни става дума и до каква степен експертният анализ на щетите на двата танкера е подкрепен от друга информация: сателитно или друго проследяване на придвижването на някакви други замесени плавателни съдове и т.н.

Някои може да кажат, че е опасно да се прибързва с оценките.

Ясно е също така, че ако САЩ възнамеряват да отговорят, особено с военни средства, тогава много страни, дори приятелски правителства, ще искат подробна информация какви точно са разузнавателните данни на САЩ.

Иран, от своя страна, побърза да отрече, че е замесен по какъвто и да е начин във вчерашните инциденти.

Всъщност той се опита да отклони въпроса за вината, като на практика настоя, че е станал жертва на инсценировка.

"Някой", заяви ирански служител, "се опитва да дестабилизира отношенията между Иран и международната общност".

Американските аргументи обаче съвсем не са свързана само с последното нападение.

Правителството на Тръмп настоява, че Иран е извършвал подобни действия и преди. САЩ вече заявиха, че Иран е имал пръст в нападенията с магнитни мини срещу други танкери преди месец.

Помпейо подробно се аргументира, като настоя, че "като цяло тези непредизвикани нападения са явна заплаха за международния мир и сигурност, очевидна атака срещу свободата на корабоплаването и неприемлива кампания за изостряне на напрежението".

Това са тежки обвинения, а въпросът, който неизбежно следва, е какво са готови да направят САЩ?

Единият подход може да са съгласуваните дипломатически действия; усилия за постигане на международно порицание заедно с усилия за по-голямо изолиране на Иран чрез допълнителни икономически санкции.

Но почти няма съмнение, че засилването на санкциите е допринесло за сегашната ситуация, увеличавайки натиска върху Техеран, вероятно до такава степен, че някои елементи в страната - навярно Корпусът на гвардейците на ислямската революция (КГИР), който си има свои автономни военноморски сили, са решили да нанесат ответен удар.

Независимо кой е извършил нападенията срещу танкерите, напрежението неизбежно се повишава.

Могат ли САЩ да предприемат някакъв вид наказателен военен отговор?

Каква ще бъде позицията на техните съюзници сред държавите от Залива и извън региона?

И какви могат да бъдат последиците от военни действия?

Опасни времена

Възможно е да има съвсем реална опасност Иран да започне някакъв вид хибридна война, спорадични и доста разпръснати нападения срещу корабоплаването, което да доведе до повишаване на цените на петрола и застрахователните премии и вероятно да насърчи по-нататъшни наказателни отговори.

Това е неприятна перспектива за всички заинтересовани, при която има риск от опасно изостряне на напрежението.

Никой в действителност не мисли, че Иран или САЩ наистина желаят същински конфликт.

За американците, въпреки значителната им военна сила, евентуална въздушна и морска война с Иран би създала всевъзможни опасности.

Въпреки своята на моменти войнствена реторика президентът Тръмп досега не показва желание да предприема големи военни действия в чужбина. Одобрените от него американски удари в Сирия бяха до голяма степен символични.

Опасността, както винаги, е от случайна, а не от преднамерена война.

Независимо кой е извършил нападенията срещу танкерите, Техеран и Вашингтон взаимно си отправят сигнали, но може би не възприемат точно посланията, които всеки от тях има предвид.

Иран например може би разглежда засилването на американското присъствие в региона отчасти като шумни заплахи и отчасти като опит за сплашване в район, който той смята за свой заден двор - сплашване, което не е склонен да приеме.

Само да предположим, че някои елементи в КГИР например погрешно разберат сигналите.

Да предположим, че те смятат, че имат много повече свобода да отстояват позициите си във водите на Залива, отколкото американците са готови да приемат?

С други думи, вместо "да изпробват границите", което може би смятат, че правят, да преприемат действия, които Вашингтон и техните съюзници просто няма да допуснат да останат ненаказани?

Това е рецепта за конфликт - международен или друг. Това са опасни времена.

Много от съюзниците на Вашингтон като Франция и Германия вече призовават към предпазливост.

В ярък контраст говорител на външното министерство на Великобритания просто каза, че британското правителство "твърдо се съгласява с оценката на САЩ".

Но ако САЩ наистина обмислят да предприемат действия, тогава ще трябва да представят своите доказателства ясно и убедително.

В случай че не успее да го направи, Тръмп рискува да нанесе още по-големи вреди на пострадалите връзки на Вашингтон с някои от най-отдавнашните му партньори.

/БТА/

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Защо рокът губи избори

И защо балканската музика ги печели Най-новото проучване на “Тренд” показва, че която политическа сила разчита на рок концертите, няма голям шанс да бие на изборите у нас. В бъдеще шансът още ще се спихва, тъй като младите хора до 30 г. си падат по чалгата, наречена попфолк. А между балканската чалга и американския рок зее пропаст,

Тръмп размахва чука на санкциите, експерти се чудят до какво ще доведе това

Да я наречем дипломация на принудата. Администрацията на Тръмп агресивно прилага икономически санкции като първостепенен инструмент във външната политика до степен, невиждана от десетилетия, или дори може би никога досега. Мнозина изказват съмнения за резултатите, макар че чиновниците настояват, че наказанията постигат целите си.

Коментар на седмицата №1: Мощен износ + автомобилен завод - дали ставаме една нова Словакия?

Трябва ново гориво, за да стане българският експорт солиден двигател на икономиката Износът за полугодието нараства с 6,3% спрямо година по-рано и надхвърли 27,8 млрд. лева, макар през юни да се отчита спад. Данните заслужават поне пет коментара: 1. Износът достигна 27,8 млрд. лева и ако динамиката се запази до края на годината, през 2019 г.

Коментар на седмицата №2: Какво е да си беден в САЩ и в България

Чиновници ползват статистиките за бедност за политики, които водят до повече бедност Понятието бедност е по-скоро чувство, отколкото обективен измерител. Ако сложите американец с 500 000 долара годишна заплата и 3 милиона долара спестявания в Бел Еър, Лос Анджелис, много е вероятно той да ви каже не просто че не се чувства богат и финансово

Коментар на седмицата №3: Стари коли = смърт на пътя

Статистиката продължава да е безмилостна и доказва с всеки изминал месец, че колкото по-стари и неподържани са автомобилите, толкова повече е смъртта на пътя. Близо 1 млн. са автомобилите над 20 г. у нас, показва редовният анализ на Евростат. В същото време над 3000 тежки катастрофи с 328 загинали са станали в страната за първите седем месеца на

Новите хора и техните понятия

Свръхактивните деца преди бяха невъзпитани, а на #Metoo им викаха “доячки” Естествено е светът да се променя, за да върви напред, но напоследък нещата неусетно се объркват, вместо да става по-прост, той се усложнява. Има например едни деца, които крещят, правят сцени, зъбят се, раздават ритници, най-нагло лъжат,

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Какво е да си беден в САЩ и в България

Чиновници ползват статистиките за бедност за политики, които водят до повече бедност Понятието бедност е по-скоро чувство, отколкото обективен измерител. Ако сложите американец с 500 000 долара годишна заплата и 3 милиона долара спестявания в Бел Еър, Лос Анджелис, много е вероятно той да ви каже не просто че не се чувства богат и финансово

Партийната система в Русия деградира

Социолози от центъра "Левада" публикуваха данни от допитване през юли. На жители на Русия е бил зададен въпросът за кого ще гласуват, ако следващата неделя бъдат свикани избори за парламент. Най-близката кампания за нова Държавна дума всъщност предстои през 2021 г., но тенденциите от последните година-две се открояват доста ясно и със сигурност ще

Проф. Иван Тодоров: В САЩ провокацията към подкуп е могъщ инструмент срещу средната корупция

Подкрепата за нов НК е много положителна Чисто от правна гледна точка смятам за много положителна подкрепата за нов Наказателен кодекс. И специално за декриминализиране на много на брой незначителни престъпления. Многократно съм писал, че те изяждат времето на прокуратурата и я отклоняват от съществените ѝ задачи

3 неща, които вдигат заплатите във вашия град

Къде са центровете, които издърпват икономически цели региони Какви са условията, за да има високи заплати в едно населено място у нас? Данните на НСИ за заплатите по области за второто тримесечие на 2019 г. позволяват да се направят изводи. (Виж картата.) Прави впечатление, че Враца изпреварва повечето области по заплати

Проф. Георги Близнашки: Концепцията на Гешев е реалистична и прагматична

Няма фантасмагории, а стъпва на закона Концепцията на Иван Гешев беше много приятна изненада и не навлиза в минното поле на политиката. Ако трябва да я характеризирам с две думи - реализъм и прагматизъм. Така си представям начина, по който трябва да се държи потенциалният главен прокурор. Няма фантасмагории, не влиза в полемики.

Мощен износ + автомобилен завод - дали ставаме една нова Словакия?

Трябва ново гориво, за да стане българският експорт солиден двигател на икономиката Износът за полугодието нараства с 6,3% спрямо година по-рано и надхвърли 27,8 млрд. лева, макар през юни да се отчита спад. Данните заслужават поне пет коментара: 1. Износът достигна 27,8 млрд. лева и ако динамиката се запази до края на годината, през 2019 г

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber