Голямо туткане падна, докато се сетят да защитят ученика от Пловдив

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7502024 Голямо туткане падна, докато се сетят да защитят ученика от Пловдив Голямо туткане падна, докато се сетят да защитят ученика от Пловдив www.24chasa.bg
В броя на “24 часа” от 11 юни вестникът публикува на първа страница категоричната си позиция срещу публикуването на имената на ученика от Пловдив.

Загуби се ценно време, а всякаквите там агенции за

защита и закрила трябваше да действат светкавично,

за да предпазят детето и неговото семейство от

заклеймяване и стигматизация

Голямо туткане падна от всякаквите отговорни институции, докато се сетят най-после, че са длъжни да защитят ученика от Пловдив, за когото от МВР съобщиха, че е влязъл във връзка с джихадисти от терористичната “Ислямска държава”.

Един сайт с афинитет към нечистоплътните ментета на дописки обяви имената на 16-годишното момче, на неговите родители, пусна техни снимки, изпрати репортери, които да го дебнат в училище, пред магазина на баща му, дори при учителите му от основното училище. Без това момче да е обвинено, без да има каквато и да е присъда, някакви златокопачи на т.нар. лайкове и бройки прочитания в сайта им

си позволиха

нещо, което е

абсолютно

забранено и

недопустимо

за една цивилизована държава и за всяко нормално общество, което все още е запазило инстинктите си за самосъхранение.

Не може дори да се каже, че това е долнопробна журналистика, защото за каква ти тук журналистика въобще може да се говори, когато не са спазени елементарни принципи.

Но да ги оставим да си гонят тъпите бройки прочитания и влизания в сайта! Къде обаче бяха Държавната агенция за закрила на детето, Агенцията за защита на личните данни, Съюзът на българските журналисти? Защо им трябваха повече от 24 часа, за да им просветне, че се е случило нещо толкова грозно и недопустимо срещу едно на практика напълно беззащитно 16-годишно дете, срещу неговите родители, срещу близките им.

Всички те нямат

на въоръжение

мощното оръжие

на една медия,

та била тя и неподвластна на елементарните журналистически правила, за да опитат да се защитят. Защо една Агенция за защита на детето се бори за най-незначителни и дребни детайли, когато е нарушено личното пространство на едно дете, а в случая ѝ трябваха часове наред, за да се самосезира, да прави проверка дали въпросната информационна агенция, съобщила името на ученика, е нарушила Закона за закрила на детето. Проверка щели да правят! Да правят, ама кой ще ги чака, когато момчето от Пловдив и цялото им семейство са буквално пържени на бавен огън!

Ще поемат ли от Агенцията за закрила на детето своята част от отговорността с бъдеща дата - какви последици ще има за нравственото, физическото, психическото здраве и социалното развитие на 16-годишния ученик, след като бяха оповестени имената му, както и гимназията, в която учи.

Кой ще застане зад него и зад неговото семейство, как ще им помогнат да се справят с тази ужасно сложна ситуация, ще им предложат ли някакви извънредни мерки и грижи, няма ли да се наложи да се приложат механизми като при защитените свидетели (каквито сме гледали само по филмите, уви!)?

Вместо това сега от Агенцията за закрила на детето ще искат от специализираните служби за борба с тероризма и радикализацията да им дадат указания как да действат в подобни ситуации.

Да не говорим за разните правозащитници, които изобщо не се сетиха до този момент да покажат, че са загрижени за съдбата на момчето. Странно защо? Явно то не попада в техните фокус групи, които обгрижват със специално внимание десетилетия наред.

Нека сме наясно - в случаи като този няма място за празни приказки и много бла-бла.

Трябва да се

действа много

бързо,

буквално на минутата от всички т.нар. отговорни институции. Няма място за чудене, за мотаене, за туткане, за бавене на топката, защото става въпрос за съдбата и бъдещето на български граждани.

Едно дете буквално е станало жертва на ислямистите, привлечено за тяхната идиотска кауза, без да си дава сметка за последствията. Е, останалите възрастни и зрели граждани с какво му показаха, че им пука за съдбата му, че ги е грижа за него, че искат и могат да му помогнат? Дотук май с нищо особено.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Не бива да се люшкаме от една в друга крайност за субсидиите

Разбираемо е да се намалят с лев-два, но от 11 да станат 1 лев за глас, показва липса на устойчивост в регулациите Намаляването на субсидията ще се отрази зле на жизнеспособността на партиите у нас. Може би има нужда от известно редуциране - с лев-два е разбираемо, но от 11 да се направи на 1 лев,

Долче вита.bg, или защо са тапите по границата с Гърция

Горещите теми от фейсбук вълнуват само малкия център на столицата, на жителите извън това каре не им дреме Малко суперлативно звучи в първия момент, но като се замислиш по-задълбочено, придобива резон - България е най-щастливата държава на света. Е, айде, да не е баш на първо място, но трябва да е в челните редици,

Провокация към подкуп и полиграф - защо не?

В Наказателния кодекс трябват промени - по-малко състави, но съответстващи на днешната реалност България отдавна е изпълнила всички изисквания за приемане в Шенген. Нещо повече - може би сме държавата, направила такъв уникален пакет от усилия, които да доведат до реални мерки, пазещи отлично границите на ЕС.

Вестникари, защо спите за ДДС-то?

Едно време ние поне бихме тъпана Чърчил бил казал, че българите са единственият народ в Европа, който след баня си казва “честито”. Не знам дали наистина го е казал, но днес ние сме единственият народ в Европа (освен Унгария), който удря вестниците с пълното ДДС! А това е много по-голям резил от ежегодното къпане.

Севда Шишманова: US дистрибуторите дори искаха да инвестират в продължението на “Под прикритие”

Докато бях програмен директор на БНТ 1, финансовите постъпления от тях бяха регулярни След доклада, който Емил Кошлуков - временно изпълняващ длъжността генерален директор на БНТ, представи пред Съвета за електронни медии на 12 юни, “24 часа” потърси Севда Шишманова, бивш програмен директор на обществената телевизия, по повод изказването му,

Коментар на седмицата №1: Тъмният интернет ражда октопода на новата мафия

В списък с разбити пароли в даркнет има над 40 имейла на българското правителство и 10 на фондовата борса Търсиш нещо, проверяваш в гугъл и той бълва милиони резултати. Мислиш ли обаче, че търсачката е прекарала тези няколко милисекунди в запитвания и претърсвания на цялата мрежа? Не, дори не се е докоснала до една трета.

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Коментар на седмицата №2: Връстниците налагат на тийнейджъра: стани уникален, направи нещо да блеснеш

Какво могат да направят родителите, когато открият, че с детето им става нещо тревожно Мнозина се питат дали родителите на 16-годишния ученик от Пловдив са постъпили правилно, като са информирали ДАНС, че с детето им се случва нещо тревожно и че е влязъл в контакт с “Ислямска държава”. Да, разбира се, че са постъпили правилно.

Коментар на седмицата №3: Ученикът "терорист" и комплексарската ни държава

Още като прочетох, че в Пловдив е предотвратен терористичен акт, първото, което си помислих, бе: какъв ли опит за PR стои зад тази новина? За голям наш късмет, като изключим атентата в Сарафово, засега международният тероризъм е обърнал гръб на България. Иначе като човек, който повече от 20 години е наблюдавал работата на полицията и службите,

Летница, Божурище, Аксаково - шампиони по скок на заетост

Голяма част от увеличаването на наетите е в Южна България, но някои от най-добре представящите се пазари на труда са на север. Референдумите срещу инвестиции вървят ръка за ръка с бедността Общият брой на наетите в страната през 2017 г. се увеличава с 2,9% в сравнение с 2011 г. Но на общинско ниво картината е далеч по-интересна,

Иран, САЩ и Заливът: какво следва?

САЩ и Иран вече имат две напълно противоположни оценки за нападенията срещу двата танкера. Американският държавен секретар Майк Помпейо бързо и категорично хвърли вината върху Техеран. "Тази оценка", каза той, се "основава на разузнавателни данни, използваните оръжия, нивото на експертни познания, необходими за извършването на операцията,

През уеб каналите джихадът ловко стигна до децата - вече не вербува на улицата

Радикалните идеи пълзят през мултимедия, компютърни игри, уеб сериали Начинът, по който “Ислямска държава” рекрутира юноши, е показан в един филм - “Пътят към Истанбул”. Сюжетът разказва за пътуването на белгийката Елизабет до Сирия, където търси единствената си дъщеря Елоди, на 18 г. Тя се присъединила към “Ислямска държава”,

Всички се отклониха от пътя и вкупом негодни станаха*

Националният отбор по футбол е точно толкова слаб, колкото заслужават и футболисти, и треньори, и ръководители, и фенове “Днес е хубав ден за българския футбол. Националният отбор няма мач.” Този виц, надничащ от всеки трети мъжки профил във фейсбук от понеделник насам, доста ясно отразява настроенията на българските запалянковци.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber