Дракула е с български корени, продължава държавническата традиция на Асеневци

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7500222 Дракула е с български корени, продължава държавническата традиция на Асеневци Дракула е с български корени, продължава държавническата традиция на Асеневци www.24chasa.bg
Проф. Пламен Павлов (вляво) и доц. Николай Кънев

В психологически план ние с румънците сме много близки, казват преподавателите във ВТУ проф. Пламен Павлов и доц. Николай Кънев

- Господа историци, защо твърдите, че Дракула е българин?

Доц. Николай Кънев: Всъщност ние твърдим, че родът, от който произхожда Дракула, е с български корен. Това е династията, която създава Влашкото княжество в началото на XIV в., чийто първи представител Иванко Бесараб е част от българската аристокрация.

Той подобно на много други български аристократи има смесен българо-кумански произход. Тази династия в различните си разклонения управлява във Влахия до 1659 г., т.е. близо 4 века и половина. Неслучайно през по-голямата част от този период

българският език

е официален за

княжеството

В известен смисъл, ако България не беше паднала под османско владичество, вероятно Влашкото княжество щеше да има съвсем друг етно-политически характер.

В този смисъл Влад Дракула като представител на тая династия съвсем логично има български корени. Митът за граф Дракула е всъщност един събирателен образ. Става въпрос за двама влашки владетели - баща и син, които се смесват.

Влад Дракула всъщност е прозвище, което означава “потомък на Дракон”, а Влад Цепеш - неговият син, е този, който е известен с жестокостите си в борбата срещу османските завоеватели. Жестокости, които може на нас да ни правят голямо впечатление, но те са отговор на начина, по който действат османците.

Той не прави нищо различно от това, което е научил, докато е бил заложник в османския двор. Всички тези неща, които нас ни потрисат, османците са ги правили - набиване на кол, одирани живи и т.н.

Проф. Пламен Павлов: Нека да не забравяме, че влашките и молдовските владетели носят титлата Велик войвода - титла на областен владетел във Второто българско царство. Нека да припомним, че в официалните документи - кореспонденцията на цар Калоян с папа Инокентий Трети, се говори за църква на България и Влахия и той се нарича император на България и Влахия. Влахия е просто една географска област, в която тогава доминира българското население. Езикът, който използват и Влад Дракула, и Влад Цепеш - Дракула II, е български. И това са документи не само на високо равнище, а дори най-елементарни - за продажба на воденица или някаква нива. Това показва, че езикът е масово говорим и така е било до Първата световна война.

Не мога да си

обясня защо в

социалните мрежи

реагират: Как така

ще е българин?

Самосъзнанието на тези владетели е българско. Те продължават българската държавна традиция след падането на Второто българско царство. Неслучайно в психологически план ние с румънците сме много близки. Трябва да се стъпи на това и да се върви към по-хармонични отношения между двата народа въпреки горчилката от историята.

- Боляринът Бесар, който е погребан в “Св. 40 мъченици”, ли е родоначалникът на тази династия?

Проф. Пл. П.: Трудно ми е да кажа, защото самият Бесаров пръстен и съответно гробът не могат да бъдат датирани със сигурност. Но виждаме, че носи името Бесар - името на тази българо-куманска династия, означава, че е един от най-големите български боляри. Нищо чудно да е управлявал земи оттатък Дунава, но просто да е починал у нас.

Но това не е случайно - това е царската църква. Там са погребани, така да се каже, сеньорите на българската земя, ако използваме западната терминология. Това румънците много старателно го избягват. Аз имам някаква надежда, че и румънската наука постепенно ще се отдръпне поне от най-крайните постановки. Те говореха за Влахо-българско царство, говореха за това, че Търново е столица на Влахия, но в крайна сметка българската държавна идея е продължавана в такъв смисъл и от Влад Цепеш.

- Лансирането на тази теза в момента е само за възстановяване на историческата правда или има и ревност към това как румънците успяват да експлоатират образа на Дракула?

Проф. Пл. П.: Нито замъкът Бран, нито Сигишоара са категорично свързани с Влад Цепеш. Той е бил заложник още по време на детството си - първо в Унгарското кралство, после в османския двор. Дори някои обясняват тази негова жестокост с това, че прочутият Мехмед II е имал сексуални щения към по-малкия му брат Раду и оттам той до такава степен ненавижда завоевателите.

Истина е, че Дракула е пребивавал в българските земи през зимата на 1461 г. и най-правдоподобно е да е пребивавал в Свищов, сигурно е бил и в Русе. Манастирът Комана, създаден от него, където е и гробът му, на практика е близо и до двата града.

Но той се чувства продължител на българските царе, на своя дядо Мирчо Стари и се опитва да вземе тези земи във Влашкото войводство.

Доц. Н. К.:

Влашките земи по

това време трудно

могат да бъдат

делени от

българското

землище,

тъй като много голяма част от населението е българско, държавната традиция е българска, династията е българска, някак си дори неестествено изглежда земите на юг от Дунава да бъдат разглеждани като български, а тези на север - не.

Това разделение има място едва със създаването на съвременния модерен румънски национализъм, който има необходимост от рязко разграничаване между българи и румънци и формиране на единна румънска нация. Като се започне от края на XIX в. и до днес те се опитват да намерят етническа приемственост с колонистите от времето на Римската империя.

Топонимията въпреки чистките, които се правят, продължава да е доминиращо българска - автентичното Търговище е запазено там. Първата столица на Влашко - Къмпулунг, всъщност наричат Дългопол или Дълго поле.

- Откога техните владетели имат Йоан пред името си, както Асеневци?

Проф. Пл. П.: Това се дължи при българските царе на Йоан Асен I и на св. Йоан Рилски. Тази традиция е много силно залегнала. Йоан във Влашко и Молдова се превръща като част от титлата. Така до Йоан Александър Куза - първия владетел на обединена Румъния, винаги те са Йоан. Освен това, като говорим за Влад Цепеш Дракула,

майка му се казва

според едни данни

Снежана, а според

други - Василка

Значи Влад Цепеш е от влахо-молдовски род, но и двата рода са с българска кръв и българска основа.

Даже влашките владетели от XIX в. са най-активните дарители на нашите манастири - и на Преображенския, и на Рилския, дори и на манастира “Св. Наум” на Охридското езеро. Стефан Велики - молдовският владетел, който е първи братовчед на Влад Цепеш Дракула, пък е най-големият дарител на Зографския манастир освен българските царе.

Това също показва една много стара духовна традиция. Мощите на св. Петка се пазят днес в Яш благодарение на Василий Лупо, който е родом от Арбанаси до Разград. Там с огромни букви пише “Св. Параскева Терновская”.

- А имат ли почва в историческите извори легендите, че Влад Цепеш е имал жена и наследник в Свищов?

Проф. Пл. П.: Такива легенди се раждат навсякъде. Те могат да имат някаква основа, тъй като средновековните владетели са живи хора.

Българският цар Иван Асен III мислехме, че има две извънбрачни дъщери, оказа се, че са три. Да речем патриарх Йосиф II, може би най-големият българин в международен план, е извънбрачен син на Иван Шишман и 23 години е Вселенски патриарх. Т.е. има какво да преоткриваме от нашата история. Не сме любители на самоцелните сензации. Нашата история е толкова богата, че дава възможност да откриваме нови неща дори в XXI в. и е крайно време постепенно да я възстановим. Ние

имаме голям

дълг към

нашето минало

Доц. Н. К.: Не мога да не си мисля каква би била съдбата на Влашко и на Молдова, ако там османските власти не бяха наложили в началото на XVIII в. т.нар. фанариотски князе - гърци, като част от тази политика на фанариотската аристокрация, която ще роди Мегали идеята.

Същите тези, използвайки близостта си с османските султани, налагат отстраняване на съществуващите национални династии и започват романизация на обществото.

- Има ли вече реакция от страна на румънските историци?

Проф. Пл. П.: От историци не съм чувал, но от страна на някакъв евродепутат - да. Нормално е да има такива реакции, но ние

никога не сме

правили кражба

на чужда история

и нямаме потребност от подобно нещо, напротив - аз мисля, че в духа на диалога между двете нации и двете научни школи просто можем по-добре да разберем кои сме, какви сме и къде отиваме. Да се види нашето общо българско минало. То е българско и най-ясният знак за това е мартеницата.

Доц. Н. К.: Има я в Северна Гърция, в днешна Македония, в Румъния - територията на българското царство. Едва ли това е традиция, която е свързана с политическо господство.

Мартеницата ни

показва какво е

разпространението

на българите

през XVII в. Това е меродавен маркер за пространството на българското етническо землище тогава.

Проф. Пл. П.: Истината я има в документите и най-вече в техните влашки и молдовски документи, които на практика са част от българския език, част от нашата национална памет.

- Ако се върнем на Дракула, само художествена измислица ли е това, че е бил вампир?

Проф. Пл. П.: Брам Стокър внася в книгата си непознати за западния човек балкански неща, но късни. Съотнесено към историята на XV в., освен набиването на кол друго вярно няма.

Доц. Н. К.: Този мит, който е създаден на Запад, неслучайно е свързан с Трансилвания. По времето, когато е създаван, за западния човек най-източната позната територия е Трансилвания - оттам нататък започва Близкият изток. В този мит има невероятно смесване, освен на Влад Дракула и неговия син Влад Цепеш имаме смесване и на едни късни наслоения, които наистина са свързани с Трансилвания.

През XVII в. има емблематичен случай, но става въпрос за жена

аристократка,

която е пиела

кръвта на

млади

момичета,

за да се запази млада. Тя в крайна сметка е екзекутирана.

За Запада Трансилвания е свързана с такива мрачни порядки - кръвопиене, мистични създания. Т.е. вплитат се по невероятен начин неща, свързани с фолклора, и в един момент реалните факти се изгубват. Само историкът може да открие къде исторически факт е оказал някакво влияние при формирането на цялата тая представа, която в крайна сметка за западния читател ще изкристализира в измисления образ на граф Дракула.

Проф. Пл. П.: По-скоро

Влад Цепеш

трябва да го

запомним като

борец срещу

османската

експанзия

Човек, който се опитва да освободи земите на юг от Дунава. Този период ние историците го познаваме, но широката публика малко го знае и така се зараждат митовете.

- Как ще се отразят тези исторически факти на българския туризъм?

Проф. Пл. П.: Идеята на проф.Николай Овчаров и на кмета на Свищов Генчо Генчев е много плодотворна. Свищов трябва да се възроди. Той е град с много голямо значение, който западна по-скоро поради подценяването на дунавския път.

Там рано или късно ще има мост и е хубаво, че вече имаме един перфектен античен обект - какъвто е Нове, и другото е един също много хубав средновековен обект. Това, което излиза от разкопките, е впечатляващо. Става дума за една от най-важните крепости на Търновското царство, една от последните твърдини на цар Иван Шишман.

Това дава възможност да се засили дунавският туризъм и е много перспективно.

- Но акцентът не пада на Иван Шишман, явно Дракула се продава по-добре?

Проф. Пл. П.: Самият Дракула се чувства наследник на Иван Шишман. До Минчо Стари, неговия дядо, митническия закон е на България. Първият митническият закон на Влашкото воеводство е, защото вече я няма България.

Доц. Н. К.: Що се отнася до експлоатирането на различни легенди от местните общности, за да развиват културния туризъм, това е съвсем естествено и го има по целия свят. Нека да видим какво правят нашите съседи - гърците, самите румънци, турците.

Съществуването

на тези измислици

не пречи на

науката

Ако местният бизнес си ги поддържа, създава дори, в името на развитието на местната общност, в това няма нищо укоримо. Разбира се, историческата наука не трябва да дава необосновано рамо на измислици. Нека ние, историците, да си вършим нашата работа, а ако резултатите представляват интерес, нека бъдат използвани.

Проф. Пл. П.: Но ето в Свищов проф. Николай Овчаров намери ядра от оръдия. Намери документи, в които се казва как същият Влад Цепеш Дракула поръчвал оръдия да му бъдат изработени в Брашов. Тук връзката между документите и находките е категорична и това показва, че този човек е превземал свищовската крепост и че там най-вероятно е резидирал.

А нека и многоройните румънски туристи видят в Търново чий наследник се е чувствал Дракула.

- Трябва ли ни още един фронт на историческо противопоставяне след македонския?

Доц. Н. К.: Те говореха за Второто българско царство като Влахо-българско, а в последните години започнаха да говорят за Румъно-българско царство. За държавата на Асеневци, която не е българска, разбирате ли колко е скандално!

Ние си мълчим, румънците приказват и в крайна сметка на Запад започват да го приемат за чиста монета. Докато старите учени се отнасяха с насмешка към румънските съчинения, днес вече младите учени в Европа смятат това за факти.

Проф. Пл. П: Като с Македония - като се повтаря една лъжа 10 000 пъти, тя става истина.

С нашето мълчание ние си отваряме непрекъснато тези фронтове. Най-голямата ни грешка е, че ние допускаме битката на наша собствена територия. И с македонския въпрос също е така.

Визитки

Проф. Пламен Павлов завършва история във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” през 1982 г. От 1984 г. е преподавател по история на Византия и балканските държави през периода IV-XV век във ВТУ, професор, доктор по история. В периода 1998–2002 г. е председател на Държавната агенция за българите в чужбина. Инициатор и участник в създаването на различни научни, културни и обществени проекти. В периода 2014–2018 г. е член на Българска академия на науките и изкуствата. Председател на Кръг “Будител”. През 2016 г. става председател на Център за медиевистични изследвания във ВТУ. През 2018 г. е избран за председател на фондация “Васил Левски”.

Доц. д-р Николай Кънев завършва през 1994 г. история във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. През 2007 г. придобива образователна и научна степен доктор по история. Преподава във ВТУ, а преди и в Шуменския университет. През 2015 г. става доцент по средновековна обща история, история на Византия и средновековна история на балканските народи в катедра “Стара и средновековна история” при Историческия факултет на ВТУ. Зам.-декан на Историческия факултет.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Искрен Веселинов: Минималната пенсия трябва да се изравни с прага на бедност - 340 лева

Пенсионерите ще получават повече, отколкото сега, с ново социално плащане Още акценти от интервюто: Разликата от 100 лева трябва да се покрива от държавата, това би струвало 1 млрд. лв. годишно Не очаквам в края на мандата минималната пенсия да бъде повече от 250-260 лв., защото не сме сами в управлението В случаите на тежки убийства и телесни

Кинорежисьорът Милко Лазаров: Ако бизнесът ни подкрепи, “Ага” може и да се пребори за “Оскар”

Успехът зависи от скъпа рекламна кампания - Честита българска номинация за “Оскар”, г-н Лазаров! Има ли “Ага” шансове да вземе наградата за чуждестранен филм, след като спечели толкова много награди на кинофестивали по цял свят - Оскарите са обратно на фестивалите. На фестивалите искат премиери, филмът да не е показван никъде

Симеон Пешов: Не сме лакоми да изяждаме печалбата, инвестираме в компанията

Спартански съм възпитавал децата си. Минали са от ниските нива до управлението на компанията, казва президентът на "Главболгарстрой" 32 г. работя в тази компания, в 29 от тях съм неин ръководител. Главното в целия ми период на управление е грижа за хората и за младите  - Г-н Пешов, казвали сте, че сте благословен с двама синове и с дъщеря

Десислава Кръстева: Първолак стоя под чина цял срок, във втория се научи да сяда

Педагози, родители и деца трябва да са един екип, казва учителката вдъхновителка - Гостопожо Кръстева, родители ви определят като педагог вдъхновител. Какви по-различни методи от колегите си използвате, за да запалите интереса на децата към училище? - Всеки един учител е вдъхновител и може да изгради собствена система за работа с децата

Калоян Паргов: Подкрепа за Мая като граждански кандидат дава шанс за първия от 30 г. пробив на БСП в София

Още акценти от интервюто с лидера на БСП - София: Целта ни е да сме решаващ фактор в следващото управление на столицата Този път надпреварата в столицата ще е доста оспорвана - между едни от най-рейтинговите политици в държавата, каквито са и Манолова, и Фандъкова Декларацията на МВнР и  шпионският скандал хвърлят петно върху отношенията ни с

Д-р Иван Иванов: С 43 млн. лв. инвестиции променихме Севлиево за 8 г. и това се усеща

Всички училища и детски градини са ремонтирани. Инвестираме в младите, казва кметът на града Общината е без задължения и с рекорден бюджет Имаме 1200 компании, които влагат средства в производствата си и в градската среда - Д-р Иванов, на финала на втория управленски мандат какво отчитате като най-сериозен успех за Севлиево

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Димитър Луджев: Чудо е, че извършихме толкова радикални реформи при тази съпротива от страна на старата система

Отговарям в новата си книга “Преходно време” на всички, които през 1990 г. искаха да пометем комунистите: Е, как ще изметеш един милион и двеста хиляди души - Трийсет години стигат ли, г-н Луджев, за да се напише обективен анализ на първите години от демокрацията в България? - В съвременната историография е прието след срок от 25 години

Васил Велев: Кризата е вече тук, не бива да губим време

Някои предприятия минаха на 4-дневна работна седмица, работят с 25% под капацитета си, казва председателят на АИКБ  - Господин Велев, НСИ разпространи миналата седмица доста неблагоприятни, направо песимистични оценки на бизнеса за стопанската конюнктура за август. Има очаквания за влошаване на икономическото състояние на предприятията.

Борислав Сарафов: Страхът от Гешев всъщност е страх от институцията Прокуратура

Г-н Сарафов, Прокурорската колегия на ВСС единодушно издигна номинацията на Иван Гешев за главен прокурор. Безалтернативна ли бе неговата кандидатура или кадровиците този път се съобразиха с мнението на гилдията – на прокурорите и следователите? Изборът на главен прокурор е един от най-важните избори в нашата държава и много очи гледат "втренчено"

Здравко Димитров: Ако човек с проблем ме потърси, не го оставям за другия ден

Огромна отговорност е да се ползваш с доверието на Бойко Борисов, казва кандидатът на ГЕРБ за кмет на Пловдив Никога не вземам еднолични решения, винаги питам експерти и граждани - Г-н Димитров, кое ви накара да се кандидатирате за кмет на Пловдив? - Имам добри планове за развитието на Пловдив. Ще ги представя в седмицата след 15 септември.

Лорд Себастиан Коу: Положението с Брекзит не ми харесва

Атлетиката преодоля кризата, сигурен е президентът на световната федерация Лорд Себастиан Нюболт Коу е роден на 29 септември 1956 г. в Хамърсмит до Лондон. Един от най-великите спортисти за всички времена. Двукратен олимпийски шампион на 1500 метра от игрите в Москва и Лос Анджелис, като печели сребро на 800 метра на същите игри.

Проф. д-р Драгомир Драганов: СССР не ни освободи през септември 1944 г., окупира ни

Когато на 8-9 септември разбиват затворите, колко криминални престъпници излизат заедно с политическите затворници и се включват в масовия терор Зависимостта ни от Москва премина през три етапа - Какво е навлизането на съветските войски в България в началото на септември 1944 г. - окупация или освобождение, проф. Драганов?

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber