Дракула е с български корени, продължава държавническата традиция на Асеневци

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7500222 Дракула е с български корени, продължава държавническата традиция на Асеневци Дракула е с български корени, продължава държавническата традиция на Асеневци www.24chasa.bg
Проф. Пламен Павлов (вляво) и доц. Николай Кънев

В психологически план ние с румънците сме много близки, казват преподавателите във ВТУ проф. Пламен Павлов и доц. Николай Кънев

- Господа историци, защо твърдите, че Дракула е българин?

Доц. Николай Кънев: Всъщност ние твърдим, че родът, от който произхожда Дракула, е с български корен. Това е династията, която създава Влашкото княжество в началото на XIV в., чийто първи представител Иванко Бесараб е част от българската аристокрация.

Той подобно на много други български аристократи има смесен българо-кумански произход. Тази династия в различните си разклонения управлява във Влахия до 1659 г., т.е. близо 4 века и половина. Неслучайно през по-голямата част от този период

българският език

е официален за

княжеството

В известен смисъл, ако България не беше паднала под османско владичество, вероятно Влашкото княжество щеше да има съвсем друг етно-политически характер.

В този смисъл Влад Дракула като представител на тая династия съвсем логично има български корени. Митът за граф Дракула е всъщност един събирателен образ. Става въпрос за двама влашки владетели - баща и син, които се смесват.

Влад Дракула всъщност е прозвище, което означава “потомък на Дракон”, а Влад Цепеш - неговият син, е този, който е известен с жестокостите си в борбата срещу османските завоеватели. Жестокости, които може на нас да ни правят голямо впечатление, но те са отговор на начина, по който действат османците.

Той не прави нищо различно от това, което е научил, докато е бил заложник в османския двор. Всички тези неща, които нас ни потрисат, османците са ги правили - набиване на кол, одирани живи и т.н.

Проф. Пламен Павлов: Нека да не забравяме, че влашките и молдовските владетели носят титлата Велик войвода - титла на областен владетел във Второто българско царство. Нека да припомним, че в официалните документи - кореспонденцията на цар Калоян с папа Инокентий Трети, се говори за църква на България и Влахия и той се нарича император на България и Влахия. Влахия е просто една географска област, в която тогава доминира българското население. Езикът, който използват и Влад Дракула, и Влад Цепеш - Дракула II, е български. И това са документи не само на високо равнище, а дори най-елементарни - за продажба на воденица или някаква нива. Това показва, че езикът е масово говорим и така е било до Първата световна война.

Не мога да си

обясня защо в

социалните мрежи

реагират: Как така

ще е българин?

Самосъзнанието на тези владетели е българско. Те продължават българската държавна традиция след падането на Второто българско царство. Неслучайно в психологически план ние с румънците сме много близки. Трябва да се стъпи на това и да се върви към по-хармонични отношения между двата народа въпреки горчилката от историята.

- Боляринът Бесар, който е погребан в “Св. 40 мъченици”, ли е родоначалникът на тази династия?

Проф. Пл. П.: Трудно ми е да кажа, защото самият Бесаров пръстен и съответно гробът не могат да бъдат датирани със сигурност. Но виждаме, че носи името Бесар - името на тази българо-куманска династия, означава, че е един от най-големите български боляри. Нищо чудно да е управлявал земи оттатък Дунава, но просто да е починал у нас.

Но това не е случайно - това е царската църква. Там са погребани, така да се каже, сеньорите на българската земя, ако използваме западната терминология. Това румънците много старателно го избягват. Аз имам някаква надежда, че и румънската наука постепенно ще се отдръпне поне от най-крайните постановки. Те говореха за Влахо-българско царство, говореха за това, че Търново е столица на Влахия, но в крайна сметка българската държавна идея е продължавана в такъв смисъл и от Влад Цепеш.

- Лансирането на тази теза в момента е само за възстановяване на историческата правда или има и ревност към това как румънците успяват да експлоатират образа на Дракула?

Проф. Пл. П.: Нито замъкът Бран, нито Сигишоара са категорично свързани с Влад Цепеш. Той е бил заложник още по време на детството си - първо в Унгарското кралство, после в османския двор. Дори някои обясняват тази негова жестокост с това, че прочутият Мехмед II е имал сексуални щения към по-малкия му брат Раду и оттам той до такава степен ненавижда завоевателите.

Истина е, че Дракула е пребивавал в българските земи през зимата на 1461 г. и най-правдоподобно е да е пребивавал в Свищов, сигурно е бил и в Русе. Манастирът Комана, създаден от него, където е и гробът му, на практика е близо и до двата града.

Но той се чувства продължител на българските царе, на своя дядо Мирчо Стари и се опитва да вземе тези земи във Влашкото войводство.

Доц. Н. К.:

Влашките земи по

това време трудно

могат да бъдат

делени от

българското

землище,

тъй като много голяма част от населението е българско, държавната традиция е българска, династията е българска, някак си дори неестествено изглежда земите на юг от Дунава да бъдат разглеждани като български, а тези на север - не.

Това разделение има място едва със създаването на съвременния модерен румънски национализъм, който има необходимост от рязко разграничаване между българи и румънци и формиране на единна румънска нация. Като се започне от края на XIX в. и до днес те се опитват да намерят етническа приемственост с колонистите от времето на Римската империя.

Топонимията въпреки чистките, които се правят, продължава да е доминиращо българска - автентичното Търговище е запазено там. Първата столица на Влашко - Къмпулунг, всъщност наричат Дългопол или Дълго поле.

- Откога техните владетели имат Йоан пред името си, както Асеневци?

Проф. Пл. П.: Това се дължи при българските царе на Йоан Асен I и на св. Йоан Рилски. Тази традиция е много силно залегнала. Йоан във Влашко и Молдова се превръща като част от титлата. Така до Йоан Александър Куза - първия владетел на обединена Румъния, винаги те са Йоан. Освен това, като говорим за Влад Цепеш Дракула,

майка му се казва

според едни данни

Снежана, а според

други - Василка

Значи Влад Цепеш е от влахо-молдовски род, но и двата рода са с българска кръв и българска основа.

Даже влашките владетели от XIX в. са най-активните дарители на нашите манастири - и на Преображенския, и на Рилския, дори и на манастира “Св. Наум” на Охридското езеро. Стефан Велики - молдовският владетел, който е първи братовчед на Влад Цепеш Дракула, пък е най-големият дарител на Зографския манастир освен българските царе.

Това също показва една много стара духовна традиция. Мощите на св. Петка се пазят днес в Яш благодарение на Василий Лупо, който е родом от Арбанаси до Разград. Там с огромни букви пише “Св. Параскева Терновская”.

- А имат ли почва в историческите извори легендите, че Влад Цепеш е имал жена и наследник в Свищов?

Проф. Пл. П.: Такива легенди се раждат навсякъде. Те могат да имат някаква основа, тъй като средновековните владетели са живи хора.

Българският цар Иван Асен III мислехме, че има две извънбрачни дъщери, оказа се, че са три. Да речем патриарх Йосиф II, може би най-големият българин в международен план, е извънбрачен син на Иван Шишман и 23 години е Вселенски патриарх. Т.е. има какво да преоткриваме от нашата история. Не сме любители на самоцелните сензации. Нашата история е толкова богата, че дава възможност да откриваме нови неща дори в XXI в. и е крайно време постепенно да я възстановим. Ние

имаме голям

дълг към

нашето минало

Доц. Н. К.: Не мога да не си мисля каква би била съдбата на Влашко и на Молдова, ако там османските власти не бяха наложили в началото на XVIII в. т.нар. фанариотски князе - гърци, като част от тази политика на фанариотската аристокрация, която ще роди Мегали идеята.

Същите тези, използвайки близостта си с османските султани, налагат отстраняване на съществуващите национални династии и започват романизация на обществото.

- Има ли вече реакция от страна на румънските историци?

Проф. Пл. П.: От историци не съм чувал, но от страна на някакъв евродепутат - да. Нормално е да има такива реакции, но ние

никога не сме

правили кражба

на чужда история

и нямаме потребност от подобно нещо, напротив - аз мисля, че в духа на диалога между двете нации и двете научни школи просто можем по-добре да разберем кои сме, какви сме и къде отиваме. Да се види нашето общо българско минало. То е българско и най-ясният знак за това е мартеницата.

Доц. Н. К.: Има я в Северна Гърция, в днешна Македония, в Румъния - територията на българското царство. Едва ли това е традиция, която е свързана с политическо господство.

Мартеницата ни

показва какво е

разпространението

на българите

през XVII в. Това е меродавен маркер за пространството на българското етническо землище тогава.

Проф. Пл. П.: Истината я има в документите и най-вече в техните влашки и молдовски документи, които на практика са част от българския език, част от нашата национална памет.

- Ако се върнем на Дракула, само художествена измислица ли е това, че е бил вампир?

Проф. Пл. П.: Брам Стокър внася в книгата си непознати за западния човек балкански неща, но късни. Съотнесено към историята на XV в., освен набиването на кол друго вярно няма.

Доц. Н. К.: Този мит, който е създаден на Запад, неслучайно е свързан с Трансилвания. По времето, когато е създаван, за западния човек най-източната позната територия е Трансилвания - оттам нататък започва Близкият изток. В този мит има невероятно смесване, освен на Влад Дракула и неговия син Влад Цепеш имаме смесване и на едни късни наслоения, които наистина са свързани с Трансилвания.

През XVII в. има емблематичен случай, но става въпрос за жена

аристократка,

която е пиела

кръвта на

млади

момичета,

за да се запази млада. Тя в крайна сметка е екзекутирана.

За Запада Трансилвания е свързана с такива мрачни порядки - кръвопиене, мистични създания. Т.е. вплитат се по невероятен начин неща, свързани с фолклора, и в един момент реалните факти се изгубват. Само историкът може да открие къде исторически факт е оказал някакво влияние при формирането на цялата тая представа, която в крайна сметка за западния читател ще изкристализира в измисления образ на граф Дракула.

Проф. Пл. П.: По-скоро

Влад Цепеш

трябва да го

запомним като

борец срещу

османската

експанзия

Човек, който се опитва да освободи земите на юг от Дунава. Този период ние историците го познаваме, но широката публика малко го знае и така се зараждат митовете.

- Как ще се отразят тези исторически факти на българския туризъм?

Проф. Пл. П.: Идеята на проф.Николай Овчаров и на кмета на Свищов Генчо Генчев е много плодотворна. Свищов трябва да се възроди. Той е град с много голямо значение, който западна по-скоро поради подценяването на дунавския път.

Там рано или късно ще има мост и е хубаво, че вече имаме един перфектен античен обект - какъвто е Нове, и другото е един също много хубав средновековен обект. Това, което излиза от разкопките, е впечатляващо. Става дума за една от най-важните крепости на Търновското царство, една от последните твърдини на цар Иван Шишман.

Това дава възможност да се засили дунавският туризъм и е много перспективно.

- Но акцентът не пада на Иван Шишман, явно Дракула се продава по-добре?

Проф. Пл. П.: Самият Дракула се чувства наследник на Иван Шишман. До Минчо Стари, неговия дядо, митническия закон е на България. Първият митническият закон на Влашкото воеводство е, защото вече я няма България.

Доц. Н. К.: Що се отнася до експлоатирането на различни легенди от местните общности, за да развиват културния туризъм, това е съвсем естествено и го има по целия свят. Нека да видим какво правят нашите съседи - гърците, самите румънци, турците.

Съществуването

на тези измислици

не пречи на

науката

Ако местният бизнес си ги поддържа, създава дори, в името на развитието на местната общност, в това няма нищо укоримо. Разбира се, историческата наука не трябва да дава необосновано рамо на измислици. Нека ние, историците, да си вършим нашата работа, а ако резултатите представляват интерес, нека бъдат използвани.

Проф. Пл. П.: Но ето в Свищов проф. Николай Овчаров намери ядра от оръдия. Намери документи, в които се казва как същият Влад Цепеш Дракула поръчвал оръдия да му бъдат изработени в Брашов. Тук връзката между документите и находките е категорична и това показва, че този човек е превземал свищовската крепост и че там най-вероятно е резидирал.

А нека и многоройните румънски туристи видят в Търново чий наследник се е чувствал Дракула.

- Трябва ли ни още един фронт на историческо противопоставяне след македонския?

Доц. Н. К.: Те говореха за Второто българско царство като Влахо-българско, а в последните години започнаха да говорят за Румъно-българско царство. За държавата на Асеневци, която не е българска, разбирате ли колко е скандално!

Ние си мълчим, румънците приказват и в крайна сметка на Запад започват да го приемат за чиста монета. Докато старите учени се отнасяха с насмешка към румънските съчинения, днес вече младите учени в Европа смятат това за факти.

Проф. Пл. П: Като с Македония - като се повтаря една лъжа 10 000 пъти, тя става истина.

С нашето мълчание ние си отваряме непрекъснато тези фронтове. Най-голямата ни грешка е, че ние допускаме битката на наша собствена територия. И с македонския въпрос също е така.

Визитки

Проф. Пламен Павлов завършва история във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” през 1982 г. От 1984 г. е преподавател по история на Византия и балканските държави през периода IV-XV век във ВТУ, професор, доктор по история. В периода 1998–2002 г. е председател на Държавната агенция за българите в чужбина. Инициатор и участник в създаването на различни научни, културни и обществени проекти. В периода 2014–2018 г. е член на Българска академия на науките и изкуствата. Председател на Кръг “Будител”. През 2016 г. става председател на Център за медиевистични изследвания във ВТУ. През 2018 г. е избран за председател на фондация “Васил Левски”.

Доц. д-р Николай Кънев завършва през 1994 г. история във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. През 2007 г. придобива образователна и научна степен доктор по история. Преподава във ВТУ, а преди и в Шуменския университет. През 2015 г. става доцент по средновековна обща история, история на Византия и средновековна история на балканските народи в катедра “Стара и средновековна история” при Историческия факултет на ВТУ. Зам.-декан на Историческия факултет.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Шефът на Пътна полиция: Заснехме 10 746 шофьори с превишена скорост над 50 км/ч

Издали сме 950 370 акта, фиша и електронни фиша за първите 7 месеца на годината, казва Росен Рапчев - Комисар Рапчев, август месец традиционно е най-тежък откъм катастрофи. Какви мерки вземате това лято? - Не само август, а трите летни месеца – юни, юли и август, са най-натоварени и с най-сериозен пътен травматизъм. 78 са загиналите през август м

Николай Вълканов: За бизнеса е важно да има стабилност в управлението за 4 г. Като правиш 300 млн. лева инвестиции, а се промени рамката, ще настъпи катастрофа

От две години има спад на цените на металите с 30%, въпреки товаинвестираме и увеличаваме заплати, казва председателят на Българската минно-геоложка камара и зам.-председател на КРИБ  Още акценти Слава богу, че правителството на г-н Борисов не се поддаде на спекулативни искания, той обеща, че за целия мандат няма да се увеличат данъците,

Вероника Имова: Методи Лалов трябва да изготви съдебни актове по 111 дела, преди ВСС да приеме оставката му

Важно е имиджът на магистрата да е чист, ако ще става политик, казва членът на Съдийската колегия на ВСС Вероника Имова - Г-жо Имова, след проваленото заседание на Съдийската колегия на ВСС, на което не беше освободен Методи Лалов като съдия, той упрекна кадровия орган и вас персонално, че не му позволявате да подаде оставка,

Нанси Шилър: Дарихме 221 млн. долара в 886 проекта

Повече от половината от тези средства са отпуснати от Фондация “Америка за България” за образование в страната, казва президентът на Фондацията Част от екипа на “Америка за България”, отговарящ за проектите на фондацията заедно с президентката Нанси Шилър, разказват за някои от най-успешните ѝ инициативи

Проф. Антоний Тодоров: С Мая Манолова за първи път има условия за пробив в управлението на ГЕРБ в столицата

Още акценти от интервюто: Тя в момента не е изпълнителна власт, за да решава проблеми. Нейната работа като омбудсман е именно да говори И Фандъкова, като е започнала като кмет, не е имала по-голям опит от нея. Хората се учат Нинова развърза ръцете на градската организация да подкрепи кандидатура на обществения защитник в София Резултатите

Асен Александров: Най-сетне на учителя се дава свобода той да е царят в клас, а не учебната програма

Атестирането е добър подход, трябва да се мисли и за стимули на тази база - сега разликата между най-добрия и най-лошия преподавател е до 30 лв. на месец, казва директорът на столичното 51-о средно училище "Елисавета Багряна" - Г-н Александров, защо трябва учителите да бъдат атестирани - за първи път се въвежда редовно оценяване на всеки 4 години

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Кирил Добрев: Дребнавостта не отива на БСП и ако нещо е добро за София - като Мая Манолова, няма проблем да го подкрепим

Още акценти от интервюто със зам.-председателя на БСП: Само ние имаме вроден инстинкт да оставяме на заден план тяснопартийните си интереси. Изискваме обаче уважение и принципност В тази кампания ще изненадаме избирателя с изцяло ново поколение политици в БСП, готово да влезе сега в местната власт.

Румяна Коларова: Мая Манолова изчаква септемврийската социология и е нервна - името й се коментира прекалено рано

Още акценти от интервюто: Местните избори са вододелът - оттях зависи както бъдещето на ГЕРБ, така и на лидера на БСП Номинациите ще тръгнат след 15 септември. До тогава може да има промяна в нагласите България има нужда от конструктивна лява алтернатива. Иначе дясното ще започне да предлага социалните решения Слави Трифонов е пред

Емил Нешев: Единствени в ЕС сме без хеликоптер линейка, а ни трябват поне 5 за реакция в “златния час”

Още акценти от интервюто: Лятно време спасяването е само на ръце, колата стига, докъдето има път, казва шефът на Планинската спасителна служба Губят се хората, които подценяват планината Само през миналата седмица имахме 10 спасителни акции  Издирването на туристи може да струва и 150 хил. евро Тръгвайте към върховете с уважение и респект В

Николай Димитров: Промените в Несебър са видими и ярки, за мен най-важна е оценката на хората

Не само градът, а и съставните селища са живи и многолюдни, казва кметът на Несебър  Държа на проектите с директно отношение към подобряване на жизнените условия в общината Административното ръководство се старае да предоставя максимално качествени и достъпни услуги независимо от финансовия ресурс - Г-н Димитров,

Таро Коно: България е силен лидер в усилията за просперитет на Балканите

В Черно и Южнокитайско море трябва да се гарантира свобода на корабоплаването и мирно разрешаване на споровете,  казва министърът на външните работи на Япония - Г-н министър, каква е основната цел на посещението ви в България? - За мен е изключително радостно, че имам възможността да посетя България по повод “трите годишнини” в японско-българските

Тихомир Безлов: Големи чужди разузнавания нямат проблем да получат наши лични данни

Хакерите на НАП - или анархисти на ХХI в., или гонят меркантилна цел - Хакнаха НАП, последва опит, но безуспешeн, да хакнат Комисията за защита на личните данни. Онзиден пък научихме, че измамници се възползват от ситуацията и се опитват да крадат пароли от банки чрез имейли. На какво да отдадем хакерската активност в горещото лято, г-н Безлов

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber