Юрий Асланов: Когато е заплашено идейното оцеляване на БСП, тя няма да се замисли да жертва дори лидера си

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7500171 Юрий Асланов: Когато е заплашено идейното оцеляване на БСП, тя няма да се замисли да жертва дори лидера си Юрий Асланов: Когато е заплашено идейното оцеляване на БСП, тя няма да се замисли да жертва дори лидера си www.24chasa.bg
Юрий Асланов: Когато е заплашено идейното оцеляване на БСП, тя няма да се замисли да жертва дори лидера си

Ето акценти от интервюто със социолога и член на Националния съвет на БСП:

Атаката за унищожаване на партията върви по много линии, а при Нинова пробиха лесно - невежа е в идеологическо отношение и не разбира какво говори

ГЕРБ спечели тези избори благодарение на БСП

Отказахме се от разговора за бъдещето и за Европа и отстъпихме терен на Борисов - по неговия примитивен начин да говори, че докарва пари, и да открива заводи, за които е забравил, че вече веднъж е открил

Изградихме си кампанията на база колосални грешки - не може целта да е да превърнеш европейски избори в национални

За този един месец кампания тази на ГЕРБ е била във възходящ тренд, а на БСП - не

Докладът на ИБ за изборите не бе приет, работна група ще напише нов такъв за конгреса

- Г-н Асланов, вие бяхте една от изненадите на пленума на БСП - не само с оставката ви, но и с остри думи към ръководството и проведената от него предизборна кампания. Смятах, че сте от кръга на Корнелия Нинова, но ето, че и я критикувахте. Какви са аргументите ви?

- Може би съм прекалено дълго в тази партия и много от нещата за мен са преживени, всеки път като че ли се изправям пред някакво дежавю. Защото към всеки от лидерите на тази партия в моя живот - с всички съм работил пряко от Тодор Живков досега, винаги съм се отнасял с надежда и доброжелателно в началото. И съм ги подкрепял всички без изключение, докато не съм осъзнавал, че от един момент нататък те са се превръщали в опасност за партията.

- Опасност е силна дума. С какво Нинова е опасна за БСП?

- Искам да изляза от разговора за имената, който тече в момента. Когато Румен Овчаров изправя до стената и изброява имена, с които партията няма бъдеще, удобно забравя себе си. Целта е да се отклони вниманието от същинския проблем на БСП - да видим, че този път партията наистина е в голяма опасност. И тук не става дума за Корнелия Нинова. Нейната роля също е преувеличена. Тази идеологическа атака срещу партията - комбинирана отвътре и отвън, е от един кръг, който аз добре познавам. И концепциите не са от днес или от вчера. При Нинова пробиха лесно, защото в идеологическо отношение тя е невежа и дори не разбира какво говори. Докато заявката беше: “Аз ще променя партията”, докато сменяше този с онзи - няма нищо по-естествено от това, дори е необходимо, мълчах. Сега заявката е друга - идейната ориентация на партията, характерът на БСП.

- Какво визирате?

- Заявката ѝ, че необходимата платформа е т.нар. ляв консерватизъм. БСП в цялата си история е била на огромна дистанция от подобни идеологически доктрини. Тази доктрина се появи в края на 1996-1997 г. в лицето на един кръг, който се отдели от партията, обяви ѝ война, създаде друг политически проект, който също дълго време беше във война. Тогава неговите представители, които сега са съветници на Нинова, имаха изказвания как, докато я има БСП, няма да има левица в България.

- Росен Карадимов ли визирате?

- Съзнателно не искам да цитирам имена. Там има всякакви - политолози, политици, социолози, икономисти... Затова си позволих да държа този висок тон на пленума - че партията ни е в опасност. Тъй като ръководството на партията не разбира какво говори и не знае в каква партия членува. Да ни обясняват, че ние вървим натам, защото това искат хората и това ни е зададено в обществения контекст! Този същият обществен контекст не се задава само на нас, но и на Бойко Борисов, само че той не е толкова глупав, за да клъвне тази въдица, както видяхме. Но БСП за разлика от ГЕРБ и всички останали, които днес се нагаждат по тая мода на обществото, утре - по другата, никога не е вървяла след общественото мнение в цялата си история. Тя се е опитвала да го води, в много случаи и насилствено. Но се е опитвала да води хората, а не да тича след тях.

- И сега ръководството иска да промени това, така ли?

- Поводът за спора сега беше предизборната платформа, на която ние дадохме отпор още предишния ден в комисията по идейно развитие. Опитаха да наложат внушението, че ние сме загубили изборите донякъде и за това, че излязохме с такава платформа.

- Не измести ли обаче самото ръководство в кампанията акцента си от “Визия за Европа” към корупцията и проблемите у нас?

- Това е другата причина. В началото на кампанията - месец и повече преди изборите, в щаба ми беше зададен въпросът от кой момент нататък ние ще трябва да приключим с темата за корупцията и да минем на европейска тематика. Моят отговор беше, че моментът е пропуснат. Не за първи път се явяваме на европейски избори и много добре знаем, че на тях не излизат ядосани и гневни хора заради ситуацията в страната. В сравнение с парламентарните излизат много по-образовани, по-активни и по-богати хора, които вписват бъдещето си през европейския контекст.

Освен това изградихме кампанията на база колосални грешки. Не можеш да си поставиш за цел да превърнеш европейски избори в национални. И от една погрешно поставена цел, погрешна стратегия и погрешна тактика да очакваш добри резултати.

В същото време ГЕРБ беше в най-слабата си форма, откакто е партия. По-нисък резултат не е постигала досега. И пак победи. Не може заслугата за тази победа да е на Бойко Борисов и ГЕРБ, тя е на БСП. Няма друг, който има принос за тази победа. И стигаме до анализа на изборния резултат.

- За който имаше спорове на пленума и трактовки бил ли е приет, или не...

- Беше ни представен доклад, който предизвика остра реакция. В него имаше много цифри, всичко представено ни като данни беше точно. Но анализ нямаше. И изведнъж в края на този доклад се появиха няколко извода, които не е ясно откъде са се взели. Цитирам: “БСП не успя да постигне основната си цел да се наложи като парламентарна алтернатива на управляващото мнозинство и да предизвика предсрочни парламентарни избори”. Ние в щаба такава цел не сме формулирали, тя се върна в щаба като решение на Изпълнителното бюро.

- Точен извод, но се чудя кой е очаквал нещо друго, при положение че БСП не беше в парламента последните 3-4 месеца преди изборите?

- Така е. С какви послания и инструменти БСП може да постигне такава цел, след като 3 месеца не беше парламентарна сила и трябваше да се утвърждава като парламентарна група. Който ми каже как се води такава кампания, ще го призная за по-умен от мен.

В началото в този щаб събрахме много експерти и направихме дизайн на кампанията - характер, цели, инструменти, визия, всичко. И на няколко пъти решенията, които приемахме на щаб, се подменяха с решения на Изпълнителното бюро. В това няма нищо противоуставно или друго - ИБ е политически орган и може да води кампанията както намери за добре. Не знам защо на тези експерти се плащаше, губеше се време и т.н. Нямаше нищо по-логично да си подам оставката от щаба, защото аз от средата на кампанията спрях и да посещавам заседанията му. Той беше безсмислен, кампанията не се управляваше от него...

- Да ви върна обаче на този доклад за кампанията - след пленума имаше различни трактовки дали е бил приет, или не, дали Нинова е била бламирана, или не, тя не бе избрана начело на работната комисия за доработването му...

- Такъв доклад не беше приет и се възложи на работна група под председателството на Валери Жаблянов да направи нов за конгреса. И в решението беше отбелязано, че сърцевината на бъдещия доклад трябва да е другият - за “Визия за Европа”, който бе изработен от идейната комисия и бе приет с мнозинство.

- Излъга ли Нинова пред медиите като каза, че пленумът е приел доклада ѝ?

- Проследих по време това нейно изявление и се оказа, че е говорила това, преди пленумът да е приключил. Тя още не знаеше или е била прекалено убедена, че проекторешенията ще бъдат приети. Но на финала те бяха отхвърлени.

- Значи тогава Нинова бе бламирана?

- Това с бламирането е публицистичен жанр. В крайна сметка какво значи бламиране? Не всяко предложение на ръководството в Националния съвет се е приемало, нормално е. Въпрос на трактовка. Освен това тя не е автор на този доклад, за да се чувства бламирана.

Не видях смисъл от този доклад изобщо. Ако целта бе да се информират членовете за резултатите - всички ги знаят. Можеше да се каже - победител в съревнованието е Ямбол, заради което получава знамето на трудовата слава и лека кола “Волга”, а на стената на позора са тези и тези... Това не е анализ. А откъде се появяват изводите, не е ясно.

- Казахте, че не ГЕРБ спечели тези избори. А БСП ги изгуби, така ли?

- БСП ги спечели за ГЕРБ, има разлика. БСП помогна на ГЕРБ да ги спечели. Ще цитирам няколко числа. Каква е била мобилизацията на двете партии преди кампанията: БСП - 86%, ГЕРБ - 71%. Добра мобилизация и за двете. По време на кампанията мобилизацията на БСП спада с 3% до 83%, а ГЕРБ качва на 78%. В изборния ден БСП пада на 79%, а ГЕРБ качва на 84%.

- “Благодарение” на поведението на Нинова и водачката Елена Йончева ли?

- Благодарение както на усилията на Борисов да минимизира щетите, така и на БСП, която втвърди електората на ГЕРБ и разколеба своя.

И втори показател - кога, кой и как е взел решение да гласува за съответната партия. За БСП: преди кампанията - 91% от гласувалите за нея дотогава, по време на кампанията 8% са придадени, в последния момент - 1%. За ГЕРБ: преди кампанията 68% са взели решение, по време на кампанията - 18% и в последния момент - 14%. Кампанията на ГЕРБ е била във възходящ тренд за 1 месец, а в БСП не. Т.е. ние говорим за следното - всички сондажи преди изборите бяха точни - имаше преимущество в разликата на БСП, тя беше постигнала добра стартова позиция, която в кампанията проигра заради всички тези грешки, които вече споменахме.

Освен това вече описах профила на тези, които гласуват на евроизбори - това са хора, които искат да им се опише бъдеще, да им се продаде надежда. Хора, които бяха много притеснени в онзи европейски контекст, който беше преди изборите и за който, слава богу, мрачните очаквания не се оправдаха. БСП не мина в това поле. БСП, която винаги е говорила за бъдещето, отказа да води такъв разговор. Тя си остана във вътрешните си проблеми и в корупцията.

Нито една от много стойностните ни идеи в платформата не бе развита в кампанията. Нито за социалния стълб на ЕС, нито за защита на принципа за равен труд и равно заплащане в общоевропейски стандарт, нищо! Ние отстъпихме терен на Бойко Борисов - по неговия примитивен и профански начин да говори: Ето, тук идват едни пари, докарвам ги, магистрали, едни заводи - всеки ден откриваше, даже някои по два пъти, беше забравил, че ги е откривал преди това... Примитивен, но достоверен разказ. Опитаха се да ми кажат, че този контекст за корупцията ни го зададоха хората - те не го зададоха само на нас, но и на Борисов. Защо той не налапа въдицата?

Защо дори когато говорихме за ЕС и за европейска тематика, ние изваждахме напред нещата, които не ни харесват в европейската политика. Или различията, които имаме с ПЕС.

Не е вярно, че БСП е антиевропейска партия. Ако в обществото има 68% доверие в ЕС, точно толкова са и сред гласоподавателите на БСП. Но ние допуснахме да създадем този образ - че едва ли не имаме някакви колебания по тази тема. И естествено, че хората, които преди кампанията бяха настроени дори да отидат и да накажат ГЕРБ чрез нас, се отказаха да го направят.

Един млад колега в агенцията Стефан Георгиев произведе прекрасна метафора за БСП: “Вие непрекъснато говорихте колко са вредни слънчевите лъчи и в последния момент се опитахте да накарате хората да отидат на плаж!” Което много точно описва начина, по който построихме тази кампания, и защо се получи този резултат.

- Не се ли получи това, което беше на парламентарните избори - хората се уплашиха в последния момент от агресивния тон на Нинова?

- Не, има разлика. Тогава причините бяха други. Още от президентските избори насам се копира един и същи модел на кампания и се пренася механично върху всяка следваща. Тоест ние превръщаме правителството на Борисов в залог за резултата и очакваме да спечелим тези избори. Без значение какви са и каква е спецификата им. И ако продължим по същия начин, отсега нататък само ще губим избори. Когато дочакаме парламентарните, вече ще е късно.

- Как ще продължи вътрешната битка в БСП сега? Чувам различни сценарии за когреса - той ще се превърне във вот на доверие на Нинова, тя ще бъде свалена, ще има или не пряк избор...

- Може да се случи всичко или нищо, не може да се прогнозира. За мен е важно да се излезе от разправията около имената. Да спрем да се посочваме с пръсти кой е виновен, за да могат да се направят бързи и точни изводи и да се извлекат поуките от грешките. Защото политическото време е много малко, трябва да влезем в кампанията за местните избори, които от гледна точка на перспективата за партията са далеч по-важни от отминалите европейски. Структурите и гласоподавателите чакат някакъв сигнал в тази посока.

- Но разделителната линия този път е прекалено дълбока.

- Разделителната линия не може да изчезне. Докато беше някаква междуличностна крамола, както и да е. Може би е естествена болест, но е временно състояние. Сега обаче се превърна в идеен и ценностен спор за ориентацията на партията, че някой иска да пренапише програмата ѝ, да промени нейния характер. И тази атака идва чрез ръководството. Пак повтарям, че когато Нинова говори тези неща, тя не знае какво казва, защото е идеологически невежа - нито е чела, нито разбира смисъла.

Но тъй като атаката е силна, се надявам в партията да са се съхранили инстинктът за оцеляването във всякакви ситуации и рефлексът ѝ когато има опасност, да реагира, без да се замисля. Все пак говорим за партия, която е жестока, тя е изключила от редиците си шестима свои лидери. Единия направо го е обесила - Трайчо Костов. Тя няма да се замисли, когато е заплашена дори от лидера си, за да оцелее и да продължи напред, да го жертва. Надявам се, че на всички тези хора ще им дойде разумът в главата, ако държат да има такава партия - социалистическа, възникнала на база на марксистките традиции, на велики имена, които са подарили социализма на 1/3 от Европа, та чак до Русия. Партия, която в преамбюла на своята програма е записала, че едно от нейните лица си остава историческото преодоляване на капитализма, че тя няма да даде да бъде превърната в нещо друго и да прилича на ГЕРБ, каквито са желанията на някои хора.

- И отново стигаме до смяната на лидера, колкото и да бягате от тази тема.

- Не искам да влизам в темата, защото това не е на дневен ред сега. Това трябва да се направи в едно по-спокойно време - следващата година, както е разписано по устав. Сега да излезем от тази криза, макар и с някакво временно решение.

- Да има временен избор на лидер?

- Да, временен представляващ, който да довърши мандата. И в едно свободно от преки политически задачи време да се направи в спокойна обстановка избор, както си му е редът по устав. Без всякакви спешни и извънредни процедури - от основните организации, с номинации, както е нормалният ред. А не сега - дайте за един месец, защото някой иска да се качи на Бузлуджа като преизбран председател. Не става така. Ако е имал тази идея, да не си е подавал оставката.

Но за мен важното е, че атаката за унищожаването на партията в момента върви по много линии - и отвън, и отвътре. Тя е много по-силна откогато и да било и БСП трябва да прояви разум и рефлекс. Да оцени заплахата, че някой иска да я превърне в нещо друго и удобно за ГЕРБ.

Визитка:

Роден на 18 юли 1951 г. във Варна

Завършил икономика в София и социология в Москва

Собственик и управител на социологическа агенция АФИС

Член на УС на Института за социална интеграция от неговото създаване и негов председател в периода от 2008 до 2011 г.

Автор на книгата “Неприлични думи”, на множество научноизследователски публикации, монографии, студии и на над 1500 публикации в периодичния печат

Член на Националния съвет на БСП

На заседанието в събота хвърли оставка като член на предизборния щаб на партията

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Доц. Рачо Стоев

Доц. д-р Рачо Стоев: Децата, родени по време на Виденовата криза, са по-ниски

Веганството се явява много по-нетолерантна форма на идеология от православието, което  освобождава децата от пост, казва ръководителят на секция по антропология към Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей на БАН - Доц. Стоев, как се променя антропологично българинът

Иван Гешев: Конфискация на автомобила при пияни и дрогирани шофьори ще има огромен възпиращ ефект

Иван Гешев: Конфискация на автомобила при пияни и дрогирани шофьори ще има огромен възпиращ ефект

Още акценти от интервюто на главния прокурор пред "24 часа": Прочетох, че НСО чака от нас информация. Колебая се дали това е нахалство, или некомпетентност, или и двете  Ние сме общият враг, който сплотява хора като подсъдимия Василев, подсъдимия Прокопиев и други олигарси Ще дам всичко от себе си, за да направя това

Йордан Цонев: Кризата показа дефектите, пътя за отстраняването им трябва сами да намерим

Йордан Цонев: Кризата показа дефектите, пътя за отстраняването им трябва сами да намерим

Сегашният икономически модел се изчерпва, доколкото увеличи неравенствата. Свят, в който 1% от хората притежават повече от останалите 99%, е обременен с огромни социални конфликти, казва зам.-председателят на ПГ на ДПС ДПС коригира мярката 60/40 и тя стана работеща, също някои от заемите на ББР за хората и за бизнеса ДДС може да се диференцира

Георги Марков

Георги Марков: Провал с коронакризата може да помете правителства в Европа

Начинът, по който се справи Борисов, му носи нов мандат, казва депутатът от ГЕРБ Още акценти от интервюто: Няма друг демократ в Европа като Бойко, грижи се и за опозицията От аферата в Костинброд, вдъхновена от Мая Манолова, създаде цял омбудсман Какво е да строши лев да развие и “Да, България” с т.нар

Стефан Тамбуев, издател: Вестникът е арбитър на новини, да му дадем глътка въздух

Стефан Тамбуев, издател: Вестникът е арбитър на новини, да му дадем глътка въздух

С периодичния печат хората се информират в дълбочина. А той е сред силно пострадалите в кризата - Инициатор сте на петиция за намаляване на ДДС за печатните издания. Какви са вашите очаквания от внасянето на тази петиция в парламента, г-н Тамбуев? - Очаквам, че тази поправка ще бъде приета от народните представители

Нора Гудев е психотерапевт в Лондон.

Нора Гудев, психотерапевт: На хората им е нужен кураж, а не всяване на страх

Има полза от епидемията - интересуваме се повече от здравето си, казва българката, която преболедува К-19 и помага на бездомни в Лондон Българката Нора Гудев е психотерапевт в Лондон. Идва преди 12 г. в британската столица, за да учи журналистика, но още по време на следването си започва да помага на хора, преминаващи през трудни житейски ситуации

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Даме Стойков

Даме Стойков: Преживях ужаса COVID-19, имам антитела, ще давам кръв за серум

Мерките срещу коронавируса бяха взети навреме и това смекчи броя на заразените Председателят на Обединени спортни клубове “Локомотив” (Сф) и вицепрезидент на федерацията по джудо Даме Стойков бе заразен с коронавирус през март. След лечение в болница и карантина той се възстанови. През април бившият национал по джудо и участник на олимпийските

МУРАВЕЙ РАДЕВ

Муравей Радев: Свалянето на ДДС и раздаването на пари може да доведе до Виденова катастрофа

Има по-лесно решение – 150 млн. лв. да постъпят в хазната, а този бизнес да ги получи директно по определени правила и ред веднага, казва бившият финансов министър Още акценти: Когато нещо работи добре, не се пипа. Дори и с благородни на пръв поглед цели Повече държава - да, ако може, двойно повече, но в публичния сектор

Екатерина Тупарева

Екатерина Тупарева: Надявам се българските рекламодатели да подкрепят повече българските медии

Фармацията, финансите и магазините са категориите, чиито инвестиции в реклама нарастват, казва главният изпълнителен директор на комуникационната компания “Огилви груп България” - Г-жо Тупарева, има ли голям спад на рекламния пазар у нас заради пандемията от коронавирус? - Очакваната икономическа криза в световен мащаб, за съжаление

Черният сценарий: наесен силна втора  вълна COVID-19, съчетана с грип и морбили

Черният сценарий: наесен силна втора вълна COVID-19, съчетана с грип и морбили

СЗО оценява, че се справяме с коронавируса, но отпускане може да нанесе такъв удар 3 в 1  Сега е добър момент за малко забавяне на темпото на живот и продължаване на внимателното общуване на ръба на физическата изолация Истината е, че никой не може да “види” ясно в бъдещето как ще се държи пандемията България отрано взе мерки

КРИСТИАН КОСТОВ

Кристиан Костов: В Москва излизаме само до супермаркет или аптека

Правя музика за европейския, азиатския и англо-американския пазар Кристиан Костов стана популярен у нас покрай участието си в “Х Фактор” през 2015 и 2016 г., когато се класира втори. През 2017 г. представя страната ни на Евровизия. Миналата година участва в най-голямото тв шоу за професионални световни изпълнители в Китай - Singer

Проф. Васил Николов: Български език се говори над 10 века, няма македонски

Проф. Васил Николов: Български език се говори над 10 века, няма македонски

В Австрия говорят вариант на немския, но се чувстват австрийци - аналогична ситуация с нас и Северна Македония - БАН издаде книга, според която официалният език на Република Северна Македония е югозападна писмено-регионална норма на българския език. Какво означава тази формулировка, проф. Николов? - Като зам

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber