Връстниците налагат на тийнейджъра: стани уникален, направи нещо да блеснеш

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7500170 Връстниците налагат на тийнейджъра: стани уникален, направи нещо да блеснеш Връстниците налагат на тийнейджъра: стани уникален, направи нещо да блеснеш www.24chasa.bg

Какво могат да направят

родителите, когато открият, че с

детето им става нещо тревожно

Мнозина се питат дали родителите на 16-годишния ученик от Пловдив са постъпили правилно, като са информирали ДАНС, че с детето им се случва нещо тревожно и че е влязъл в контакт с “Ислямска държава”.

Да, разбира се, че са постъпили правилно.

Много деца в тази възраст имат проблем - било то в поведение, в емоционален план, било с взаимоотношения, но и често крият тези проблеми.

А в случая говорим за много сериозен проблем.

Но по принцип и родителите крият, тъй като това оспорва тяхната родителска компетентност, а и общо взето е в българския манталитет - ние сме свикнали да скриваме проблемите под килима. Затова смятам, че родителите в този случай са постъпили изключително добре.

Оттук насетне, доколкото зная, те съдействат и това ще обедини всички усилия. А и когато те са близо до детето си и следват правилните напътствия, това ще е от изключителна полза.

Много често родителското криене и неглижиране (защото това е дете и то е сгрешило) след това води до по-тежки последствия.

Колкото и родителите да познават детето си, невинаги имат ресурс да се справят с проблемите. В случаи като този намесата на психолог е от изключително значение. Първо, защото родителите са силно емоционално свързани с детето. От една страна, това може да ги подведе и

те да му вменят

много повече

вина и

отговорност, която да го блокира, да го накара още повече да се крие и да отиде към друг тип привързаност и към хора, които повече го приемат. От друга страна, пак поради емоции много родители могат да неглижират тежестта на проблема и той да се разрасне. Затова е добре родителите да работят с психолог, а когато се налага - и с психиатър. Защото не трябва да се подминава и тази сериозна точка, че понякога има и патология, която е необходимо много добре да се прецени от специалист психиатър.

Какво може да е провокирало поведение като това на ученика от Пловдив?

В последните години има тенденция, която все повече взема връх. Още от ранна детска възраст, след това тийнейджърите, тези, които са вече на 18-19 г., навсякъде има мултиплициране на идеята за уникалност, за свръхспособности, свръхпредлагане, от което те много лесно и бързо избират и на практики няма лимит.

В днешно време родителите много често се притесняват и дори страхуват от децата, защото децата им постоянно са критични. Те много често са възпитавани в духа на това “всичкоимане”, “всичкоможене” и свръхпоощрение, което стига до тираничност.

Много често поради това, че родителите се притесняват от децата си, искат те да ги одобряват, да са абсолютно доволни, щастливи и задоволени и правят всичко за тях с най-добрите идеи и намерения,

децата стават

тиранични,

искат пълна власт и налагане. И това е едната тенденция.

Другата е с търсенето на свръхвъзможности и уникалност. Интелигентни, можещи, разбрани деца, когато говориш с тях на 4 очи, са много продуктивни, умни. В същото време те имат нужда от приемане, от идентичност - да се намерят в група, да бъдат уникални, свръхспособни, със свръхвъзможности, да са над другите. Цялата култура предизвиква това у децата. Неслучайно има постоянни предизвикателства, изключително много свръхизисквания в тяхната среда - самите тийнейджъри един на друг си поставят

тежки

изисквания,

които ги

провокират

И родителите вече не са такъв голям фактор за случването на поведенчески проблеми или за излизане извън рамките на нормата в поведението.

Родителите са важен фактор, но провокациите не идват толкова от това, че родителите не те разбират и приемат.

Връстниците станаха изключително

 провокативни, груби и цинични

и са много тежка и висока летва един за друг. Какво се случва? Децата търсят уникалност, различност, търсят нещо, с което много силно и ултимативно да блеснат. И в момента, в който се появят индивид, група хора, течение, които ги приемат, поощряват, разбират, дават им възможност да бъдат уникални, компетентни, специални, да изявят способностите си, да бъдат оценени. Какъвто е случаят с момчето от Пловдив - то е било специално поканено, гласувано му е доверие, направило е нещо, което малко хора могат да направят за определено време. Това дава възможност да се задоволят едни много значими потребности за тази възраст - да бъдеш приет в група, да формираш идентичност. Ти се свързваш с някакви хора, придобиваш ценностната им система, техните нагласи, ставаш един от тях, ставаш специален, уникален и съответно си нещо повече от връстниците си. Това, което навсякъде се постулира в интернет.

Когато едно дете е на 14, 15, 16 или 18 г., то няма социален опит, няма възможност да избира между това кое е приемливо и адекватно. Емоциите бушуват, те са бързопреходни,

ценностната система на всички твои

връстници те ръчка ти да си уникален

по някакъв начин, лесно се влиза в такива схеми.

Родителите трябва да са изключително бдителни. Често, когато децата са умни, находчиви, но по някакъв начин са изолирани от средата, в един момент могат да тръгнат в посока наркотици, алкохол, вербуване в организации, които са с разпространение на престъпна дейност. Има обаче понякога симптоми, свързани с промяна в навиците, с нови механизми на действия. Може да се появи прекалено добро поведение, дори с формата на примирение, само да се замажат очите вкъщи. Или започва тотално изолиране и отчуждение и отхвърляне на всички досегашни навици в семейството.

Затова виждам от моята практика, че вече има родители, които използват механизми за онлайн следене и знаят във всеки момент детето им къде влиза, по какъв начин общува. Това не е прекрачване на границите, но те виждат директориите, в които влизат децата.

Освен това от ранна детска възраст родителите дават толкова голям избор на децата, че те не могат да се ориентират и тогава много лесно, когато някой ги подхване отвън и им предложи нещо стабилно като рамка с добра перспектива, те не опитват да правят избор, защото някой вече ги е манипулирал и е направил този избор. Има отпадане на правила във възпитанието. Когато няма правила, няма зачитане на авторитети - тогава няма рамка. И когато дойде някой - група или организация, на практика много лесно може да ни придърпа детето. Това се случваше преди с религиозни направления, които нямат у нас историческа почва, с престъпните групи - това е формата, при която много деца търсят свръхпровокации или себенараняване (което е деструктивна форма на изразяване).

Случаят в Пловдив е по-различен от всички и апелира за много повече внимание към емоционалните процеси при тийнейджърите. В тази възраст е характерно черно-бялото мислене и ако емоционално ме провокират, аз не мога да откажа, защото още нямам тази гъвкавост.

Ако се откажа, отивам в черния за

мен спектър и ставам аутсайдер

И затова много лесно се провокират един друг, а могат да бъдат провокирани и отвън. Естествено, хормоналните процеси също водят до тази лабилност. Фактът, че в днешно време много често при тийнейджърите няма усещане за отговорност поради прекомерно многото избори и малкото правила и рамки. Съответно много често се стига до това, че тийнейджърите не осъзнават отговорностите и не мислят за последствията. Те действат импулсивно и това е така, защото много родители в желанието си да помогнат на децата си - да ги направят успешни и добри, им помагат във всичко, скриват дадени проблеми. Има куп случаи, в които родители отиват в училище и се карат с учителя или с директора за провинения на детето си. Много родители от ранна възраст в детската градина презаписват детето си от група в група, от една градина в друга, защото нещо се случва с детето, но винаги са виновни възпитателите и оттам тръгва процес, при който детето няма лимит. И когато стане тийнейджър, на база на черно-бялото мислене, хормоналните процеси, бурните емоции, липсата на опит плюс липсата на мислене за последствията, може да направи абсолютно всичко, ако е достатъчно реактивно и емоционално като физиология. Затова от много ранна възраст възрастните трябва да възпитават детето да отлага желанията си, да изчаква, защото това го прави адекватен на социалните изисквания човек и личност.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Как Хайтов предсказа битката за София

Един разказ за секс, професионален дълг и партийни хитринки Bсеки е чел “Мъжки времена” на Хайтов, но пак да напомня за какво иде реч. Един завалия си харесва яка мома от съседното село и наема батката комшия да я краде. Тя обаче не иска завалията, а желае батката. И успява по пътя да го съблазни на една поляна

Затворът е наказание, а не пътен лист за живота

Снизхождението на българските съдии към убийците, изнасилвачите, крадците поражда всеобщото недоверие към всичко Мисля, че е въпрос на седмици хиляди хора по села, градове и даже в столицата (културни хора, софиянци) да излязат с искане за възстановяване на смъртното наказание. Това ще изглежда варварско

Ново руско атомно оръжие може да превърне САЩ в необитаема пустиня

По всичко личи, че в случай на ядрен конфликт, Москва би искала да попълни своя арсенал и да разшири възможностите да сложи край на цивилизацията, пише Себастиен Роблин в статия за американското списание The National Interest. На 22 май 2018 г. руската подводница „Юрий Долгорукий“ се плъзна под вълните на Бяло море в Северния ледовит океан

Коментар на седмицата №1: Техническият директор Пламен Костов за втори път дърпа шалтера на "Хоризонт"

Първият път е бил по време на вътрешен бунт - през 2001 г. “Хоризонт” се бунтува срещу генералния директор Иван Бориславов, разказа Красимир Луканов във фейсбук Техническият директор на БНР Пламен Костов е спрял излъчването на програма “Хоризонт” на 13 септември, когато радиото замлъкна между 6 и 11 часа

Коментар на седмицата №2: Нека да дръпнем шалтера на генералния директор на БНР сега!

В наръчника на всеки конспиратор и превратаджия дори и в технологичния XXI век пише колко важна институция е националното радио. Независимо дали действието се развива в Боливия, в Индонезия или в Гърция, радиото е една от най-важните точки за превземане при преврат за смяна на властта. В родна България може и да сме изостанали в някои показатели

Бумът на индустриалните зони

София и Пловдив са двете водещи дестинации С наближаването на местните избори все повече се заговори за обособяването на индустриални зони в различни региони в страната. Кметът на София обяви, че се предвижда изграждането на четири нови индустриални зони, като най-голямата ще е в северните райони на столицата – „Кремиковци”,

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Кратък наръчник за разпознаване на фалшиви социологически данни

Девет признака, че проучването е съмнително Както обикновено, с наближаването на предизборната кампания в новинарските емисии зачестява появата на данни от “социологически изследвания” на различни агенции, които често се застъпват като дати на обявяване, но си противоречат като изводи и прогнози. Това създава усещането за “стъкмистика” в

Защо тези избори не са лесни за прогнозиране

Очаквам балотаж Манолова - Фандъкова, който да завърши в полза на Фандъкова Можем да очакваме разширяването на изборните резултати на БСП, но те едва ли ще са високо конкурентоспособни. Впрочем такива биха могби да бъдат в около 60 общини. Въпросът е дали след тях ще има знакови общини, след това областни градове

Как да познаем кое социологическо проучване иска да ни подхлъзне. Капанът “Предизвестена победа” и други хватки

Съмнителни са данни, които казват “Кандидатът Х печели, а Y губи” и са анкетирани под 1000 души. Също - ако са от телефонна анкета, или са правени в момент, когато няма формирани солидни електорални нагласи Зададат ли се избори, започват да прехвърчат данни от социологически сондажи далече преди кампанията.

Видеозавещание: Убиецът Полфрийман е пуснат, без дори да е платил кръвнината

Предсрочното освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман от затвора логично предизвика възмущение. През 2007 година той уби студент в центъра на София.Това каза в рубриката "Завещание на седмицата" крими репортерът Кирил Борисов. Вижте какво друго каза по темата във видеото: Предсрочното освобождаване от затвора на австралиеца Джок Полфрийман

Хутите ли ни качиха бензина?

Те са добри бойци и стават все по-точни, но ракетите по саудитските нефтени инсталации дойдоха от север Вече пета година хутите в Йемен се целят по Саудитска Арабия. Удрят по градове, летища, въобще по каквото и където сварят. Ние, разбира се, пет пари не даваме за това, тъй като знаем, че Саудитска Арабия през същото това време здраво бомбардира

От кого да защитим “европейския начин на живот” - от мигрантите или от популистите?

Урсула фон дер Лайен е изправена пред труден баланс “Защита на нашия европейски начин на живот” - тези няколко думи отприщиха въпроси и критики, след като бъдещият председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ги предложи като название на нов портфейл в комисията. Гласовете от блоковете на либералите, зелените и социалистите

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber