Пламен Русев: 60 млн. евро е въздействието на Webit върху икономиката на София

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7498334 Пламен Русев: 60 млн. евро е въздействието на Webit върху икономиката на София Пламен Русев: 60 млн. евро е въздействието на Webit върху икономиката на София www.24chasa.bg
Пламен Русев: 60 млн. евро е въздействието на Webit върху икономиката на София

Webit не се мести, той е българин. Истината е, че подобни събития се наложиха като най-добрата и ефективна реклама на една дестинация и държавите инвестират десетки милиони, за да имат възможността да бъдат техни домакини - така променят бъдещето си.

- Каква е равносметката от тазгодишното издание на Webit, г-н Русев?

- Най-важното за нас е, че от 681 година досега за първи път идват 120 държави в България. Никога в 1338 годишната история на страната ни не се е случвало досега. И на много други държави не се е случвало! Това ни дава едно особено удоволствие и гордост. Светът все повече нарича София дигитална столица благодарение на Webit. Тук бяха хора на много по-високо ниво от миналата година, по това се съди доколко една дестинация се превръща в топ дестинация - толкова високопоставени хора да отделят от времето си да дойдат, означава, че ние сме направили нещо уникално. Експертите оценяват, че 60 млн. евро е въздействието на Webit върху икономиката на София и страната. Нямаше нито един свободен хотел в София, стая в 3-звезден хотел струваше 800 лв. на вечер. Общо 15 178 бяха регистрираните хора, като в тази бройка над 60% са чужденци. Дойдоха над 500 инвеститори, над 500 световни медии, доведохме корпорации и компании, които отварят и тепърва ще откриват офиси тук. Това означава работни места и по-висок стандарт на живот. Но преди всичко означава, че младите хора ще се връщат и ще правят успешна кариера в България! Освен тези пари Webit носи на София и глобален имидж, който никой не може да купи. Фестивалът налага държавата като дестинация за иновации. технологии, бъдеще, дестинация за конгресен туризъм, а той носи милиарди. Всички институции ни помагаха. Кметът на София и нейния екип, ни бяха изключителна логистична подкрепа. Помолихме министъра на транспорта да ни позволи да посрещаме гостите от летището и да ги качваме на нашите автомобили, защото миналата година Джокович (Йелена, съпругата на тенисиста Новак Джокович, която е директор на фондацията му за образователни инициативи) плати 80 лв. от летището до зала “Армеец”. Министърът веднага реагира и имахме възможност да осигурим перфектния имидж на България. Имахме над 300 доброволци, които поеха гостите и им показваха София След това влязоха в зала, която няма къде да видят по света - зала 1 на НДК, която е страхотна сама по себе си, но ние я направихме извънземна. Всички хиляди посетители от 120 държави станаха прави и почетоха химна на България преди Президентът да ги приветства с добре дошли наред с кмета на София и българския евро-комисар - Мария Габриел, което е страхотен сигнал. подобни послания пред публиката на Webit носят огромни плюсове за България по света.

- Кои бяха най-впечатляващите проекти и личности, които София посрещна?

- Бъдещето каца първо в София, защото Webit е в първата част на годината, всички останали събития са във втората. Тук идват хората, за да видят последните иновации и открития - летящи хора и апарати, роботи, едни от най-уникалните технологии във всяка част на бизнеса и живота - транспорт и мобилност, финанси, космос, маркетинг, сигурност, здравеопазването - на сцената човек правеше операции с лазери с виртуална реалност. Тук беше част от световния иновативен елит - над 450 глобални лидери наред с 15000 посетители от 120 държви. Тук беше проф Дениъл Крафт, който е символът на експоненциалната медицина, председател на катедрата по медицина на бъдещето в Singularity University, и професор в Стандфърдския университет, проф Шафи Ахмед - председател на Webit Health Summit и най-гледаният хирург в историята на човечеството, изп. директор на гиганта Еърбъс - отбрана и космос, бившият председател на Световната Здравна Организация - един от най-влиятелните хора в света. Започнахме с разговори за Европа - и мястото и в бъдещето, блокчейн и финанси, дълголетието, това, че възрастта е само цифра, което значи, че тя може да бъде безкрайно голяма. Вече има технологии за 3D печатане на органи. Имаше и хора от сферата на отбраната, финансови технологии, иновации, дигитален маркетинг, дигитални забавления и медии, тук бяха изпълнителните директори на всички медийни корпорации.

- Тази година наградният фонд на Founders Games беше рекорден - 1 милион долара. Кой ги спечели?

- Ние направихме най-голямото състезание за стартиращи компании в света с над 4070 кандидати. Успяхме да мотивираме много партньори и създадохме награден фонд от 1 млн. долара, което е безпрецедентно. Големият победител е английската компания WeFarm, презентирана от българка. Другите в топ 5 бяха уникални компании, чудехме се кой от всички да спечели. В WeFarm няма много технология, но социалният ефект от дейността ? е огромен. Искахме да дадем финансиране - те получиха общо 700 хил., за да покажем как предприемачеството трябва да бъде отговорно, защото те променят живота на стотици фермери по света, като създадоха най-голямата фермерска дигитална мрежа. В журито бяха партнцорът в знаковият фонд Lakestar - Гилат Новик, изпълнителният директор и партньор в IBM Services Хесус Мантас (17 милиарда компания), създателят на Yahoo Messenger - Шаукат Шамим и неговата нова Youplus, в която и аз съм инвеститор, директорът на фонда на шейх Ал Хасан бин Али Бин Рашид, на Обединените арабски емирства, Диего Пешиатини и Даниел Крафт.

- Защо решихте догодина Webit да смени домакина си и да не е в София?

- Webit не се мести, той винаги ще остане български. Но истината е, че без сериозно финансиране от държавата не можем да бъдем конкурентни. Няма как Webit да оцелее срещу най-големия му конкурент в Европа “Уебсъмит”, за който Португалия плати 110 млн. евро (по 11 милиона за 10 години). Аз в България досега го правех, защото вярвах, че трябва. На 60 милиона евро е оценено въздействието на “Webit” върху икономиката на София и България. От институциите получихме много логистична помощ от всички. Със Софийска община работим в прекрасен синхрон с кмета Фандъкова и нейния екип, за което им благодарим от сърце. Тази година щандът на Столична община беше един от най-посещаваните. С министъра на образованието Красимир Вълчев направихме съвместно най-голямото събитие в Европа (ако не и в света), което вдъхновява децата за бъдещето - 3000 деца от България, най-умните, цветът на нацията, бяха избрани от министерството, което финансира пътуването им до София и част от разходите. С Министерството на труда и социалните грижи дадохме възможност на много хора да видят бъдещето и се надявам, че ще променим не малко животи към по-добро и ще помогнем на много хора да намерят своето бъдеще. Но трябваше да дойдат всички на длъжности в администрацията, които могат да помогнат и обещаят на всички тези глобални компани и иноватори да открият и стартират бизнес в София. Ето, държавата се обедини около сделката с “Фолксваген” - много хубава, мултимилиардна сделка, но на “Уебит” можеше да се направят 10 по-малки такива, но общата им финансова и социална стойност да бъде по-голяма. Държавата наистина се променя с бързи темпове, но винаги на бизнеса му се иска да е по-бързо. Webit трябва да расте, а тук не може повече поради липса на хотели и липсата. Факт е че въпреки липсата на на финансирането, което други наши конкуренти получават всяка от последните 3 години Webit расте с около 50% на година. Подобни събития (а те се броят на пръстите на ръцете) се превърнаха в единствената реклама на държави, като инвестиционна дестинация и за това другите държави отделят милиони, за да домакинстват такива. Това ни поставя в много трудна позиция, когато се изправяме срещу мултимилионни рекламни бюджети, огромни средства, които другите плащат за хонорари за лектори и други...

- Защо избрахте точно Валенсия?

- Трябва да кажа, че в 11 годишната история на Webit ние за първи път обявяваме подобен отворен търг, за нов домакин на голямото ни събитие за Европа. До сега пряко сме се договаряли с различните правителства и градове, в които провеждаме Webit като Истанбул, Дубай, Сингапур, Делхи. В този търг 27 града наддаваха да са домакини на Webit.Festival Europe 2020, сред които Лондон, Париж, Тел Авив, Виена, Амстердам, Мадрид, Ротердам, Будапеща., Валенсия. Беше изключително тежък процес, защото дори за олимпийските игри не са наддавали толкова много държави от Европа. Избрахме най-амбициозния град и най-амбициозната държава. Макар, че имахме локации, които предлагаха много повече финансов ресурс, избрахме Валенсия заради огромната им амбиция! Сред факторите, по които избирахме бяха колко голям може да стане Webit на база леглова база, колко голям би бил нашия принос в промяната на средата - подобно на световната промяна, която направихме за София и България. Други включват готовността на институциите на всички нива да работят в пълен сихнхрон с нас, предоставянето на сигурност, защото представяте ли си нещо да се случи и посетители от 120 държави да пострадат. Опазване на околната среда, финансовата подкрепа, самото място, където ще се провежда събитието. За пример в София, ние платихме около 100 хил. лв на НДК за наем, по света навсякъде ни дават място безплатно, защото знаят какво носим като възможности, реклама и стойност (в милиони) на града домакин. България и конкретно София тепърва трябва да развие конкресно бюро, което да може да привлича, финансира и работи с глобални събития като Webit. Конкуренцията за нас и такива формати, които мотивират целия свят да кацне в града-домакин в световен мащаб е огромна и ако България не реагира сега ще загуби в дългосрочен план. Ние сме готови да помогнем в този процес, защото занем как работят подобни организации отвътре.

- Какво ще представлява новият ви проект Webit.Balkans?

- Това ще бъде Webit, който ще бъде много по-полезен на държавата ни. Премиерът Борисов успя да артикулира в европейски мащаб България като един координатор и хъб на Западните Балкани. Това беше огромна негова заслуга, трябва да му се признае. Защото маркетингът е много важен - България имаше страхотен маркетинг благодарение на европейското председателство, но ако не се капитализира в последствие - ще е голяма загуба за страната. Аз съм убеден, че Webit може да помогне, като продължи да фокусира София като хъб за региона. Затова в Давос нарекох България - "локална технологична суперсила”. Сега трябва да се обединим и работим в тази посока, надявам се и държавата да се присъедини към нас. Фокусиран Webit.Balkans ще донесе много политически ползи, ще влезем в зони, важни за региона, ще поканим останалите държави да се срещнат с лидерите, които ще доведем.

- С какво София се наложи като дигитална столица на света?

- С много работа и визия. Преди 3 години реших, че трябва да променим използваното от световните медии определение за София - столицата на най-бедната държава в ЕС. с нещо, което привлича, а не отблъсква инвеститоти и бъдеще. Ние работим с над 2500 световни медии, имаме общност от над 800 хил. души по цял свят и можем да правим такива чудеса, защото вярваме в тях. Сега медии като “Форбс”, която 20 години пишеше само негативни новини за София, The Economist, Al Jazeera и много други споделят, че Webit е наложил София като дигитална столица.

- Освен с Webit с какво друго София изпреварва останалите градове?

- Всяка една дестинация има своите положителни страни. Вижте Румъния, която е три пъти по-голяма от нас - защо не наричат Букурещ дигитална столица, а София? Те също имат гениални програмисти, големи компании в дигиталната среда. Талантът е равно разпределен, въпросът е как го показваш на света, какъв ти е маркетинга. Имемно Webit е тази голяма и успешна маркетинг машина на България. В страната успя да се развие една добре работеща предприемаческа екосстема, благодарение на работата на много хора и защото много хора повярваха. Аз получавам стотици писма на година, в които хората ни благодарят, че сме им върнали самоуважението и самоувереността. Вярвам, че това е най-важното. Ако хората не се страхуват от бъдещето, а искат те да го създават, нещата се случват - и мисля, че това отличава България от региона.

- Миналата година гост беше роботът София, а тази - компаньонът Хармъни. Хората готови ли сме за изкуствения интелект и новите технологии?

- Има много иновации, които поставят човечеството пред огромни предизвикателства. За първи път показваме робот компаньон - той е с изкуствен интелект, хуманоиден, който има функции и да бъде интимен с хората. Това може и най-верочтно ще промени социалната единица, семейството. Ние не казваме дали нещо е хубаво, или лошо, ние сме глобална общност, чиято цел е да подготвим хората за бъдещето и да създаваме моралните правила. Да предпазваме от негативни последици, като се наложихме като форум за дискусия за бъдещето. Никой не е готов за това, никой дори от световните иноватори не е готов за това, което предстои.

- А как можем да се подготвим?

- Като говорим за това, като се срещаме заедно с най-големите умове и поставяме правилните въпроси. Затова 120 държави идват в София. Хората споделят своите виждания и страхове, защото трябва да си голям глупак да не се страхуваш. Но това не е страх от бъдещето, а от лошо използване на технологиите. Има хора като мен, които вярваме, че технологиите трябва да помагат на хората. Защото имаме много накъде да ставаме по-добри, а една компютърна симулация може да ни покаже каква ще бъде щетата или ползата от едно наше действие. Това е страхотна възможност. Ние за първи път създаваме нещо, което е по-умно от нас, ние играем богове и напредваме със страшна сила. В тази промяна създаваме свой конкурент в лицето на изкуствения интелект, което е много здравословно. Но има и лоши хора, които използват технологиите не само за добро, а това е страшно, защото технологиите стават все по-мощни и могат да доведат до много проблеми.

- Затова не трябва ли да има законодателство в тази насока?

- Затова идват хора от политическия елит в цял свят, затова имаме Webit в Давос по време на икономическия форум. Мария Габриел като еврокомисар по дигиталната икономика и общество направи много законодателни промени. Някои от тях бяха лидерски за Европа спрямо останалия свят, което трябва да ? се признае - в киберсигурността, блокчейн, изкуствен интелект, а от скоро България се нареди сред световните сили със суперкомпютър.

- Застрашават ли технологиите работните ни места?

- Винаги иновациите променят социалната и работната среда. Но когато има промяна, това означава, че трябва да се учим и адаптираме. Времето, в което първо учиш, после работиш, отдавна е отминало - новото време, в което живеем изисква от всеки да учи всеки ден - до края на живота си. И не само говоря за това, аз самият го и правя. Освен, че за да съм в крак с промените всеки ден отделям по няколко часа да следя и да се образовам, в това число и институционално - например защитих докторантура в Медицинския Университет във Варна на тема Дигитални решения за управления на социални и здравни предизвикателства. Ако изостанеш, тогава не само роботът ще ти вземе работата. Иначе човекът ще се преквалифицира, ще се развие - а не е ли това най-важното в живота - да се развивамеи да създаваме стойност не само за себе си, а за обществото ни. Няма как да сложим прът в колелата на прогреса.

CV

- Д-р Пламен Русев е инвеститор, филантроп и успешен български предприемач

- Основател и изпълнителен председател на Webit Foundation

- Доктор на Медицинския университет “Проф. д-р П. Стоянов”, магистър по математика и информатика от Софийския университет “Св. Климент Охридски”, бакалавър по маркетинг и мениджмънт от Икономическия университет - Варна

- Доктор хонорис кауза на един от най-големите университети на Южна Америка - Удабол, както и на българския - Варненския свободен университет “Черноризец Храбър”

- През 2018 е избран от ЕК като член на Блокчейн Обсърватори и Форум и от CC forum като топ инвеститор в блокчейн за годината.

- През 2018 г. е обявен от Министерството на външните работи за посланик на добра воля на България за дигитални технологии и дигитална икономика

- Преди седмица бе поканен от Харвардския Университет, във факултета на Медицинското Училище като оценител

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Доц. Рачо Стоев

Доц. д-р Рачо Стоев: Децата, родени по време на Виденовата криза, са по-ниски

Веганството се явява много по-нетолерантна форма на идеология от православието, което  освобождава децата от пост, казва ръководителят на секция по антропология към Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей на БАН - Доц. Стоев, как се променя антропологично българинът

Иван Гешев: Конфискация на автомобила при пияни и дрогирани шофьори ще има огромен възпиращ ефект

Иван Гешев: Конфискация на автомобила при пияни и дрогирани шофьори ще има огромен възпиращ ефект

Още акценти от интервюто на главния прокурор пред "24 часа": Прочетох, че НСО чака от нас информация. Колебая се дали това е нахалство, или некомпетентност, или и двете  Ние сме общият враг, който сплотява хора като подсъдимия Василев, подсъдимия Прокопиев и други олигарси Ще дам всичко от себе си, за да направя това

Йордан Цонев: Кризата показа дефектите, пътя за отстраняването им трябва сами да намерим

Йордан Цонев: Кризата показа дефектите, пътя за отстраняването им трябва сами да намерим

Сегашният икономически модел се изчерпва, доколкото увеличи неравенствата. Свят, в който 1% от хората притежават повече от останалите 99%, е обременен с огромни социални конфликти, казва зам.-председателят на ПГ на ДПС ДПС коригира мярката 60/40 и тя стана работеща, също някои от заемите на ББР за хората и за бизнеса ДДС може да се диференцира

Георги Марков

Георги Марков: Провал с коронакризата може да помете правителства в Европа

Начинът, по който се справи Борисов, му носи нов мандат, казва депутатът от ГЕРБ Още акценти от интервюто: Няма друг демократ в Европа като Бойко, грижи се и за опозицията От аферата в Костинброд, вдъхновена от Мая Манолова, създаде цял омбудсман Какво е да строши лев да развие и “Да, България” с т.нар

Стефан Тамбуев, издател: Вестникът е арбитър на новини, да му дадем глътка въздух

Стефан Тамбуев, издател: Вестникът е арбитър на новини, да му дадем глътка въздух

С периодичния печат хората се информират в дълбочина. А той е сред силно пострадалите в кризата - Инициатор сте на петиция за намаляване на ДДС за печатните издания. Какви са вашите очаквания от внасянето на тази петиция в парламента, г-н Тамбуев? - Очаквам, че тази поправка ще бъде приета от народните представители

Нора Гудев е психотерапевт в Лондон.

Нора Гудев, психотерапевт: На хората им е нужен кураж, а не всяване на страх

Има полза от епидемията - интересуваме се повече от здравето си, казва българката, която преболедува К-19 и помага на бездомни в Лондон Българката Нора Гудев е психотерапевт в Лондон. Идва преди 12 г. в британската столица, за да учи журналистика, но още по време на следването си започва да помага на хора, преминаващи през трудни житейски ситуации

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Даме Стойков

Даме Стойков: Преживях ужаса COVID-19, имам антитела, ще давам кръв за серум

Мерките срещу коронавируса бяха взети навреме и това смекчи броя на заразените Председателят на Обединени спортни клубове “Локомотив” (Сф) и вицепрезидент на федерацията по джудо Даме Стойков бе заразен с коронавирус през март. След лечение в болница и карантина той се възстанови. През април бившият национал по джудо и участник на олимпийските

МУРАВЕЙ РАДЕВ

Муравей Радев: Свалянето на ДДС и раздаването на пари може да доведе до Виденова катастрофа

Има по-лесно решение – 150 млн. лв. да постъпят в хазната, а този бизнес да ги получи директно по определени правила и ред веднага, казва бившият финансов министър Още акценти: Когато нещо работи добре, не се пипа. Дори и с благородни на пръв поглед цели Повече държава - да, ако може, двойно повече, но в публичния сектор

Екатерина Тупарева

Екатерина Тупарева: Надявам се българските рекламодатели да подкрепят повече българските медии

Фармацията, финансите и магазините са категориите, чиито инвестиции в реклама нарастват, казва главният изпълнителен директор на комуникационната компания “Огилви груп България” - Г-жо Тупарева, има ли голям спад на рекламния пазар у нас заради пандемията от коронавирус? - Очакваната икономическа криза в световен мащаб, за съжаление

Черният сценарий: наесен силна втора  вълна COVID-19, съчетана с грип и морбили

Черният сценарий: наесен силна втора вълна COVID-19, съчетана с грип и морбили

СЗО оценява, че се справяме с коронавируса, но отпускане може да нанесе такъв удар 3 в 1  Сега е добър момент за малко забавяне на темпото на живот и продължаване на внимателното общуване на ръба на физическата изолация Истината е, че никой не може да “види” ясно в бъдещето как ще се държи пандемията България отрано взе мерки

КРИСТИАН КОСТОВ

Кристиан Костов: В Москва излизаме само до супермаркет или аптека

Правя музика за европейския, азиатския и англо-американския пазар Кристиан Костов стана популярен у нас покрай участието си в “Х Фактор” през 2015 и 2016 г., когато се класира втори. През 2017 г. представя страната ни на Евровизия. Миналата година участва в най-голямото тв шоу за професионални световни изпълнители в Китай - Singer

Проф. Васил Николов: Български език се говори над 10 века, няма македонски

Проф. Васил Николов: Български език се говори над 10 века, няма македонски

В Австрия говорят вариант на немския, но се чувстват австрийци - аналогична ситуация с нас и Северна Македония - БАН издаде книга, според която официалният език на Република Северна Македония е югозападна писмено-регионална норма на българския език. Какво означава тази формулировка, проф. Николов? - Като зам

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber