Пламен Русев: 60 млн. евро е въздействието на Webit върху икономиката на София

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7498334 Пламен Русев: 60 млн. евро е въздействието на Webit върху икономиката на София Пламен Русев: 60 млн. евро е въздействието на Webit върху икономиката на София www.24chasa.bg

Webit не се мести, той е българин. Истината е, че подобни събития се наложиха като най-добрата и ефективна реклама на една дестинация и държавите инвестират десетки милиони, за да имат възможността да бъдат техни домакини - така променят бъдещето си.

- Каква е равносметката от тазгодишното издание на Webit, г-н Русев?

- Най-важното за нас е, че от 681 година досега за първи път идват 120 държави в България. Никога в 1338 годишната история на страната ни не се е случвало досега. И на много други държави не се е случвало! Това ни дава едно особено удоволствие и гордост. Светът все повече нарича София дигитална столица благодарение на Webit. Тук бяха хора на много по-високо ниво от миналата година, по това се съди доколко една дестинация се превръща в топ дестинация - толкова високопоставени хора да отделят от времето си да дойдат, означава, че ние сме направили нещо уникално. Експертите оценяват, че 60 млн. евро е въздействието на Webit върху икономиката на София и страната. Нямаше нито един свободен хотел в София, стая в 3-звезден хотел струваше 800 лв. на вечер. Общо 15 178 бяха регистрираните хора, като в тази бройка над 60% са чужденци. Дойдоха над 500 инвеститори, над 500 световни медии, доведохме корпорации и компании, които отварят и тепърва ще откриват офиси тук. Това означава работни места и по-висок стандарт на живот. Но преди всичко означава, че младите хора ще се връщат и ще правят успешна кариера в България! Освен тези пари Webit носи на София и глобален имидж, който никой не може да купи. Фестивалът налага държавата като дестинация за иновации. технологии, бъдеще, дестинация за конгресен туризъм, а той носи милиарди. Всички институции ни помагаха. Кметът на София и нейния екип, ни бяха изключителна логистична подкрепа. Помолихме министъра на транспорта да ни позволи да посрещаме гостите от летището и да ги качваме на нашите автомобили, защото миналата година Джокович (Йелена, съпругата на тенисиста Новак Джокович, която е директор на фондацията му за образователни инициативи) плати 80 лв. от летището до зала “Армеец”. Министърът веднага реагира и имахме възможност да осигурим перфектния имидж на България. Имахме над 300 доброволци, които поеха гостите и им показваха София След това влязоха в зала, която няма къде да видят по света - зала 1 на НДК, която е страхотна сама по себе си, но ние я направихме извънземна. Всички хиляди посетители от 120 държави станаха прави и почетоха химна на България преди Президентът да ги приветства с добре дошли наред с кмета на София и българския евро-комисар - Мария Габриел, което е страхотен сигнал. подобни послания пред публиката на Webit носят огромни плюсове за България по света.

- Кои бяха най-впечатляващите проекти и личности, които София посрещна?

- Бъдещето каца първо в София, защото Webit е в първата част на годината, всички останали събития са във втората. Тук идват хората, за да видят последните иновации и открития - летящи хора и апарати, роботи, едни от най-уникалните технологии във всяка част на бизнеса и живота - транспорт и мобилност, финанси, космос, маркетинг, сигурност, здравеопазването - на сцената човек правеше операции с лазери с виртуална реалност. Тук беше част от световния иновативен елит - над 450 глобални лидери наред с 15000 посетители от 120 държви. Тук беше проф Дениъл Крафт, който е символът на експоненциалната медицина, председател на катедрата по медицина на бъдещето в Singularity University, и професор в Стандфърдския университет, проф Шафи Ахмед - председател на Webit Health Summit и най-гледаният хирург в историята на човечеството, изп. директор на гиганта Еърбъс - отбрана и космос, бившият председател на Световната Здравна Организация - един от най-влиятелните хора в света. Започнахме с разговори за Европа - и мястото и в бъдещето, блокчейн и финанси, дълголетието, това, че възрастта е само цифра, което значи, че тя може да бъде безкрайно голяма. Вече има технологии за 3D печатане на органи. Имаше и хора от сферата на отбраната, финансови технологии, иновации, дигитален маркетинг, дигитални забавления и медии, тук бяха изпълнителните директори на всички медийни корпорации.

- Тази година наградният фонд на Founders Games беше рекорден - 1 милион долара. Кой ги спечели?

- Ние направихме най-голямото състезание за стартиращи компании в света с над 4070 кандидати. Успяхме да мотивираме много партньори и създадохме награден фонд от 1 млн. долара, което е безпрецедентно. Големият победител е английската компания WeFarm, презентирана от българка. Другите в топ 5 бяха уникални компании, чудехме се кой от всички да спечели. В WeFarm няма много технология, но социалният ефект от дейността ? е огромен. Искахме да дадем финансиране - те получиха общо 700 хил., за да покажем как предприемачеството трябва да бъде отговорно, защото те променят живота на стотици фермери по света, като създадоха най-голямата фермерска дигитална мрежа. В журито бяха партнцорът в знаковият фонд Lakestar - Гилат Новик, изпълнителният директор и партньор в IBM Services Хесус Мантас (17 милиарда компания), създателят на Yahoo Messenger - Шаукат Шамим и неговата нова Youplus, в която и аз съм инвеститор, директорът на фонда на шейх Ал Хасан бин Али Бин Рашид, на Обединените арабски емирства, Диего Пешиатини и Даниел Крафт.

- Защо решихте догодина Webit да смени домакина си и да не е в София?

- Webit не се мести, той винаги ще остане български. Но истината е, че без сериозно финансиране от държавата не можем да бъдем конкурентни. Няма как Webit да оцелее срещу най-големия му конкурент в Европа “Уебсъмит”, за който Португалия плати 110 млн. евро (по 11 милиона за 10 години). Аз в България досега го правех, защото вярвах, че трябва. На 60 милиона евро е оценено въздействието на “Webit” върху икономиката на София и България. От институциите получихме много логистична помощ от всички. Със Софийска община работим в прекрасен синхрон с кмета Фандъкова и нейния екип, за което им благодарим от сърце. Тази година щандът на Столична община беше един от най-посещаваните. С министъра на образованието Красимир Вълчев направихме съвместно най-голямото събитие в Европа (ако не и в света), което вдъхновява децата за бъдещето - 3000 деца от България, най-умните, цветът на нацията, бяха избрани от министерството, което финансира пътуването им до София и част от разходите. С Министерството на труда и социалните грижи дадохме възможност на много хора да видят бъдещето и се надявам, че ще променим не малко животи към по-добро и ще помогнем на много хора да намерят своето бъдеще. Но трябваше да дойдат всички на длъжности в администрацията, които могат да помогнат и обещаят на всички тези глобални компани и иноватори да открият и стартират бизнес в София. Ето, държавата се обедини около сделката с “Фолксваген” - много хубава, мултимилиардна сделка, но на “Уебит” можеше да се направят 10 по-малки такива, но общата им финансова и социална стойност да бъде по-голяма. Държавата наистина се променя с бързи темпове, но винаги на бизнеса му се иска да е по-бързо. Webit трябва да расте, а тук не може повече поради липса на хотели и липсата. Факт е че въпреки липсата на на финансирането, което други наши конкуренти получават всяка от последните 3 години Webit расте с около 50% на година. Подобни събития (а те се броят на пръстите на ръцете) се превърнаха в единствената реклама на държави, като инвестиционна дестинация и за това другите държави отделят милиони, за да домакинстват такива. Това ни поставя в много трудна позиция, когато се изправяме срещу мултимилионни рекламни бюджети, огромни средства, които другите плащат за хонорари за лектори и други...

- Защо избрахте точно Валенсия?

- Трябва да кажа, че в 11 годишната история на Webit ние за първи път обявяваме подобен отворен търг, за нов домакин на голямото ни събитие за Европа. До сега пряко сме се договаряли с различните правителства и градове, в които провеждаме Webit като Истанбул, Дубай, Сингапур, Делхи. В този търг 27 града наддаваха да са домакини на Webit.Festival Europe 2020, сред които Лондон, Париж, Тел Авив, Виена, Амстердам, Мадрид, Ротердам, Будапеща., Валенсия. Беше изключително тежък процес, защото дори за олимпийските игри не са наддавали толкова много държави от Европа. Избрахме най-амбициозния град и най-амбициозната държава. Макар, че имахме локации, които предлагаха много повече финансов ресурс, избрахме Валенсия заради огромната им амбиция! Сред факторите, по които избирахме бяха колко голям може да стане Webit на база леглова база, колко голям би бил нашия принос в промяната на средата - подобно на световната промяна, която направихме за София и България. Други включват готовността на институциите на всички нива да работят в пълен сихнхрон с нас, предоставянето на сигурност, защото представяте ли си нещо да се случи и посетители от 120 държави да пострадат. Опазване на околната среда, финансовата подкрепа, самото място, където ще се провежда събитието. За пример в София, ние платихме около 100 хил. лв на НДК за наем, по света навсякъде ни дават място безплатно, защото знаят какво носим като възможности, реклама и стойност (в милиони) на града домакин. България и конкретно София тепърва трябва да развие конкресно бюро, което да може да привлича, финансира и работи с глобални събития като Webit. Конкуренцията за нас и такива формати, които мотивират целия свят да кацне в града-домакин в световен мащаб е огромна и ако България не реагира сега ще загуби в дългосрочен план. Ние сме готови да помогнем в този процес, защото занем как работят подобни организации отвътре.

- Какво ще представлява новият ви проект Webit.Balkans?

- Това ще бъде Webit, който ще бъде много по-полезен на държавата ни. Премиерът Борисов успя да артикулира в европейски мащаб България като един координатор и хъб на Западните Балкани. Това беше огромна негова заслуга, трябва да му се признае. Защото маркетингът е много важен - България имаше страхотен маркетинг благодарение на европейското председателство, но ако не се капитализира в последствие - ще е голяма загуба за страната. Аз съм убеден, че Webit може да помогне, като продължи да фокусира София като хъб за региона. Затова в Давос нарекох България - "локална технологична суперсила”. Сега трябва да се обединим и работим в тази посока, надявам се и държавата да се присъедини към нас. Фокусиран Webit.Balkans ще донесе много политически ползи, ще влезем в зони, важни за региона, ще поканим останалите държави да се срещнат с лидерите, които ще доведем.

- С какво София се наложи като дигитална столица на света?

- С много работа и визия. Преди 3 години реших, че трябва да променим използваното от световните медии определение за София - столицата на най-бедната държава в ЕС. с нещо, което привлича, а не отблъсква инвеститоти и бъдеще. Ние работим с над 2500 световни медии, имаме общност от над 800 хил. души по цял свят и можем да правим такива чудеса, защото вярваме в тях. Сега медии като “Форбс”, която 20 години пишеше само негативни новини за София, The Economist, Al Jazeera и много други споделят, че Webit е наложил София като дигитална столица.

- Освен с Webit с какво друго София изпреварва останалите градове?

- Всяка една дестинация има своите положителни страни. Вижте Румъния, която е три пъти по-голяма от нас - защо не наричат Букурещ дигитална столица, а София? Те също имат гениални програмисти, големи компании в дигиталната среда. Талантът е равно разпределен, въпросът е как го показваш на света, какъв ти е маркетинга. Имемно Webit е тази голяма и успешна маркетинг машина на България. В страната успя да се развие една добре работеща предприемаческа екосстема, благодарение на работата на много хора и защото много хора повярваха. Аз получавам стотици писма на година, в които хората ни благодарят, че сме им върнали самоуважението и самоувереността. Вярвам, че това е най-важното. Ако хората не се страхуват от бъдещето, а искат те да го създават, нещата се случват - и мисля, че това отличава България от региона.

- Миналата година гост беше роботът София, а тази - компаньонът Хармъни. Хората готови ли сме за изкуствения интелект и новите технологии?

- Има много иновации, които поставят човечеството пред огромни предизвикателства. За първи път показваме робот компаньон - той е с изкуствен интелект, хуманоиден, който има функции и да бъде интимен с хората. Това може и най-верочтно ще промени социалната единица, семейството. Ние не казваме дали нещо е хубаво, или лошо, ние сме глобална общност, чиято цел е да подготвим хората за бъдещето и да създаваме моралните правила. Да предпазваме от негативни последици, като се наложихме като форум за дискусия за бъдещето. Никой не е готов за това, никой дори от световните иноватори не е готов за това, което предстои.

- А как можем да се подготвим?

- Като говорим за това, като се срещаме заедно с най-големите умове и поставяме правилните въпроси. Затова 120 държави идват в София. Хората споделят своите виждания и страхове, защото трябва да си голям глупак да не се страхуваш. Но това не е страх от бъдещето, а от лошо използване на технологиите. Има хора като мен, които вярваме, че технологиите трябва да помагат на хората. Защото имаме много накъде да ставаме по-добри, а една компютърна симулация може да ни покаже каква ще бъде щетата или ползата от едно наше действие. Това е страхотна възможност. Ние за първи път създаваме нещо, което е по-умно от нас, ние играем богове и напредваме със страшна сила. В тази промяна създаваме свой конкурент в лицето на изкуствения интелект, което е много здравословно. Но има и лоши хора, които използват технологиите не само за добро, а това е страшно, защото технологиите стават все по-мощни и могат да доведат до много проблеми.

- Затова не трябва ли да има законодателство в тази насока?

- Затова идват хора от политическия елит в цял свят, затова имаме Webit в Давос по време на икономическия форум. Мария Габриел като еврокомисар по дигиталната икономика и общество направи много законодателни промени. Някои от тях бяха лидерски за Европа спрямо останалия свят, което трябва да ? се признае - в киберсигурността, блокчейн, изкуствен интелект, а от скоро България се нареди сред световните сили със суперкомпютър.

- Застрашават ли технологиите работните ни места?

- Винаги иновациите променят социалната и работната среда. Но когато има промяна, това означава, че трябва да се учим и адаптираме. Времето, в което първо учиш, после работиш, отдавна е отминало - новото време, в което живеем изисква от всеки да учи всеки ден - до края на живота си. И не само говоря за това, аз самият го и правя. Освен, че за да съм в крак с промените всеки ден отделям по няколко часа да следя и да се образовам, в това число и институционално - например защитих докторантура в Медицинския Университет във Варна на тема Дигитални решения за управления на социални и здравни предизвикателства. Ако изостанеш, тогава не само роботът ще ти вземе работата. Иначе човекът ще се преквалифицира, ще се развие - а не е ли това най-важното в живота - да се развивамеи да създаваме стойност не само за себе си, а за обществото ни. Няма как да сложим прът в колелата на прогреса.

CV

- Д-р Пламен Русев е инвеститор, филантроп и успешен български предприемач

- Основател и изпълнителен председател на Webit Foundation

- Доктор на Медицинския университет “Проф. д-р П. Стоянов”, магистър по математика и информатика от Софийския университет “Св. Климент Охридски”, бакалавър по маркетинг и мениджмънт от Икономическия университет - Варна

- Доктор хонорис кауза на един от най-големите университети на Южна Америка - Удабол, както и на българския - Варненския свободен университет “Черноризец Храбър”

- През 2018 е избран от ЕК като член на Блокчейн Обсърватори и Форум и от CC forum като топ инвеститор в блокчейн за годината.

- През 2018 г. е обявен от Министерството на външните работи за посланик на добра воля на България за дигитални технологии и дигитална икономика

- Преди седмица бе поканен от Харвардския Университет, във факултета на Медицинското Училище като оценител

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Корнелия Нинова: Отказвам разговори за пари и власт с отделни личности в БСП. От това ми идват проблемите

Друга партия не може да събере 50 000 души, водени от идеи, а не от лични интереси и не принудително докарани 50 хиляди показаха на Бузлуджа, че БСП не е разделена. Партията не съм нито аз, нито пленумът - ние сме временно избрани да изпълняваме политиката ѝ Виждаме различно ролята на държавата в управлението на финансите - бихме оставили процент

След арест на румънска банда телефонните измами намаляха с 33 процента

Имаше няколко сигнала за двамата убити край Негован, но не стигнахме до следа, казва заместник-директорът на Главна дирекция "Национална полиция" старши комисар Николай Хаджиев - Старши комисар Хаджиев, в последните дни работите по намерените двамата убити край с. Негован. Какво може да кажете за разследването

Доц. Даниел Вачков: Българо-македонската комисия се обедини за цар Самуил, за Гоце Делчев разговорите не са лесни

Надявам се да стигнем до решения, които да са исторически коректни и същевременно да са приемливи за двете общества, казва директорът на Института за исторически изследвания при БАН - Доц. Вачков, член сте на българо-македонската комисия, която трябва да обсъди общата история и образователните програми.

Проф. Генчо Начев: Предлаганият здравен модел е стъпка в правилната посока, но ако се въведе изведнъж, има риск да фалира цялата система

Без остойностяване на медицинските услуги, въвеждане на критерии за качество и жесток контрол всеки допълнителен лев за здраве само ще потъне, казва директорът на УМБАЛ "Света Екатерина" Още 2005 г. можехме да въведем диагностично свързаните групи. Изчисленията тогава показаха, че разходът ще се качи с 50%, и тази стъпка не се предприе

Шефът на Пътна полиция: Заснехме 10 746 шофьори с превишена скорост над 50 км/ч

Издали сме 950 370 акта, фиша и електронни фиша за първите 7 месеца на годината, казва Росен Рапчев - Комисар Рапчев, август месец традиционно е най-тежък откъм катастрофи. Какви мерки вземате това лято? - Не само август, а трите летни месеца – юни, юли и август, са най-натоварени и с най-сериозен пътен травматизъм. 78 са загиналите през август м

Вероника Имова: Методи Лалов трябва да изготви съдебни актове по 111 дела, преди ВСС да приеме оставката му

Важно е имиджът на магистрата да е чист, ако ще става политик, казва членът на Съдийската колегия на ВСС Вероника Имова - Г-жо Имова, след проваленото заседание на Съдийската колегия на ВСС, на което не беше освободен Методи Лалов като съдия, той упрекна кадровия орган и вас персонално, че не му позволявате да подаде оставка,

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Нанси Шилър: Дарихме 221 млн. долара в 886 проекта

Повече от половината от тези средства са отпуснати от Фондация “Америка за България” за образование в страната, казва президентът на Фондацията Част от екипа на “Америка за България”, отговарящ за проектите на фондацията заедно с президентката Нанси Шилър, разказват за някои от най-успешните ѝ инициативи

Проф. Антоний Тодоров: С Мая Манолова за първи път има условия за пробив в управлението на ГЕРБ в столицата

Още акценти от интервюто: Тя в момента не е изпълнителна власт, за да решава проблеми. Нейната работа като омбудсман е именно да говори И Фандъкова, като е започнала като кмет, не е имала по-голям опит от нея. Хората се учат Нинова развърза ръцете на градската организация да подкрепи кандидатура на обществения защитник в София Резултатите

Марта Вачкова: Баща ми страдаше от Митко Бомбата. А аз се радвам, когато ме сочат: Виж, мамо, сестра Жекова!

Актрисата отпразнува 60-ия си юбилей на морето заобиколена от приятели, както в детството си - Г-жо Вачкова, това лято отпразнувахте 60-ия си юбилеен рожден ден на морето, нали така? - Да, като в детството ми. Когато бях малка, винаги прекарвах рождения си ден на морето. От една страна, като ученичка страдах, че не съм със съучениците си

Асен Александров: Най-сетне на учителя се дава свобода той да е царят в клас, а не учебната програма

Атестирането е добър подход, трябва да се мисли и за стимули на тази база - сега разликата между най-добрия и най-лошия преподавател е до 30 лв. на месец, казва директорът на столичното 51-о средно училище "Елисавета Багряна" - Г-н Александров, защо трябва учителите да бъдат атестирани - за първи път се въвежда редовно оценяване на всеки 4 години

Кирил Добрев: Дребнавостта не отива на БСП и ако нещо е добро за София - като Мая Манолова, няма проблем да го подкрепим

Още акценти от интервюто със зам.-председателя на БСП: Само ние имаме вроден инстинкт да оставяме на заден план тяснопартийните си интереси. Изискваме обаче уважение и принципност В тази кампания ще изненадаме избирателя с изцяло ново поколение политици в БСП, готово да влезе сега в местната власт.

Румяна Коларова: Мая Манолова изчаква септемврийската социология и е нервна - името й се коментира прекалено рано

Още акценти от интервюто: Местните избори са вододелът - оттях зависи както бъдещето на ГЕРБ, така и на лидера на БСП Номинациите ще тръгнат след 15 септември. До тогава може да има промяна в нагласите България има нужда от конструктивна лява алтернатива. Иначе дясното ще започне да предлага социалните решения Слави Трифонов е пред

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber