Партия на субсидия може да е по-доходно от хазарт и наркотици

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7498084 Партия на субсидия може да е по-доходно от хазарт и наркотици Партия на субсидия може да е по-доходно от хазарт и наркотици www.24chasa.bg

Ако искат да се финансират честно, българските партии да си събират членския внос, а не да товарят всеки гражданин с такса политика

Кой иска да е милионер? Това е оригиналното име на играта “Стани богат”. Само че в тази игра, за да станеш милионер, трябва да покажеш сериозни знания, да имаш късмет и да положиш като цяло доста умствен труд.

Има обаче изключително бърз и сравнително безболезнен начин за забогатяване. Основаваш партия, печелиш само 1% на изборите и в края на първата година вече си милионер. Бизнес, който, оказва се, е по-доходен от хазарт, оръжие и наркотици, взети заедно. При това съвсем законно и гарантирано, а на всичкото отгоре ти плаща абсолютно всеки гражданин. Защото от 2001 г. в данъците на всеки има компонент такса политика.

От началото на века бе въведено изплащането на държавни субсидии на партиите, поне на тези, които са в парламента. Направи го тогавашното управление на СДС, за да се гарантира равен старт на политическите сили. И да ги направи независими от корупция и клиентелизъм.

Лека-полека държавните субсидии обраснаха и при последния им вариант за политическите партии българските данъкоплатци плащат над 38 млн. лв. на година. И при това надплащат над 6 млн. лв., както стана ясно след справките, изискани от Слави Трифонов.

Ако трябва да сме честни,

държавната субсидия нито

гарантира равен старт на

партиите, нито ги предпази

от корупция и клиентелизъм

Но им гарантира бързи и лесни печалби на гърба на всеки един гражданин. И към края на миналата година партиите на държавна субсидия са имали натрупани общо 43 милиона лева. Печалба след приспадане на разходите за дейността им. Поне, ако не са излъгали в счетоводните си отчети пред Сметната палата за 2018 г.

Тези отчети всъщност само потвърждават, че вкарването на партия в границата от 1% на избори, за да докопа субсидия, е много як бизнес. Крещящият пример е “Възраждане”. Формацията на Костадин Костадинов не влезе в парламента, но докопа субсидийката, а Костадинов като истинска патриотична отломка обеща да дарява цялата субсидия за добри каузи. Според отчетите на партията му не го прави, а вместо това към края на 2018 г. е успял да натрупа налични 532 хил. лв. Разходи за дейност почти няма, дарил е около 50 хил. лв. Членски внос няма, въпреки че често успява да мобилизира гласовити агитки от момчета с леко позабръснати глави за какви ли не хибридни и откровено идиотски каузи. Та с малко крещене срещу мигранти, истанбулски конвенции, турци, роми и продажни политици Костадинов е вече наполовина милионер. В левове, не в копейки.

Всъщност Костадинов е бедняк на фона на останалите партии.

ГЕРБ има натрупани към

края на 2018 г. над

23 млн. лв., БСП над

6 млн., ДПС - 6,5 млн. лв.,

ВМРО - 2,5 млн., “Атака” и НФСБ по 1,5 млн. лв., с толкова разполага и “Воля”.

След като премиерът Бойко Борисов обяви предложението си партийната субсидия да бъде намалена от 11 на 1 лв. за получен на избори глас, се появиха няколко аргумента срещу него от различни партии. Обобщени, те звучат по следния начин – партиите ще са неравнопоставени, ще са податливи на корупция, няма откъде да се издържат.

Партиите обаче и сега са неравнопоставени. Ако се съди по представените пред Сметната палата редовни годишни отчети, в България функционират 128 партии. От тях държавна субсидия получават 8. Останалите 120 са очевидно неравнопоставени с едни 38 млн. лв. поне.

Опитът от 2001 г. насам пък показва, че държавната субсидия не прави партиите неподатливи на корупция. Опитът на Германия, където субсидия получават много повече партии показва същото. И там политическите организации имат черни каси, в които постъпват неофициални дарения срещу услуги.

Но най-лесно може да бъде оборен третият аргумент. А именно, че няма откъде да се финансират. Ами от членски внос. Защото в момента няма нищо по-лесно от това да си партиен член и да чакаш “нашите” да вземат властта, за да се облажиш от добра работа. Членският внос на ГЕРБ е 2 лв. на година, на БСП масово е левче.

Въпреки че социалистите са въвели прогресивна скала и за най-богатите си членове искат по 1% от доходите им като членски внос. В ДПС вноската е от 50 ст. за най-бедните членове до 5 лв. за депутатите. От левче до 10 лв. се плаща във ВМРО. А “Атака” според последния им финансов отчет дори не събира членски внос. Или поне приход от членски внос не се декларира пред Сметната палата, което, ако го има, е незаконно.

Приходите от членски внос, оказва се, не могат дори да покрият нормалното функциониране на партиите. Най-голямата по брой членове продължава да е БСП. Но дори социалистите събират едва 938 хил. лв. на година от членски внос, а си плащат 2,5 млн. лв. като заплати на партийни функционери и апарат. Толкова са заплатите и в ГЕРБ, където пък приходът от членовете е едва 161 хил. лв. Шокиращо, но дори ДПС, която има поне 20 хиляди членуващи по-малко от ГЕРБ, успява да събере 493 хил. лв. от членски внос. Но и тук заплатите на партийния апарат са два пъти по-големи от постъпленията на това перо.

Логичният въпрос е защо членският внос на партиите е толкова малък. Не е ли редно именно членовете им да имат по-голям дял в издръжката на партиите, а не неутралните гледащи сеир данъкоплатци?

Според данни на партиите поне тези, които са в парламента, имат зад гърба си около 350 хил. души членска маса. Ами нека тези хора просто да си плащат за идеите, които подкрепят. По 11 лв. примерно. Това ще гарантира на седемте партии в парламента общо около 4 млн. лв. С още 3 млн. от държавната субсидия ще могат да си разделят общо 7 млн. лв. Би трябвало да им стигнат за нормалното функциониране на партийния апарат. Освен ако и тук числата от отчетите не са коригирани така надолу, че да не изглеждат прекалено нагли.

Ако партиите си направят членския внос в такъв размер, че да им покрива функционирането, или пък намалят очевидно раздутите си апарати, сметката ще е доста по-честна. Защото едва ли всеки българин, дори негласуващите, е съгласен парите от данъците му да отиват за трупане на милиони в сметки. Пък били те и партийни.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Не бива да се люшкаме от една в друга крайност за субсидиите

Разбираемо е да се намалят с лев-два, но от 11 да станат 1 лев за глас, показва липса на устойчивост в регулациите Намаляването на субсидията ще се отрази зле на жизнеспособността на партиите у нас. Може би има нужда от известно редуциране - с лев-два е разбираемо, но от 11 да се направи на 1 лев,

Долче вита.bg, или защо са тапите по границата с Гърция

Горещите теми от фейсбук вълнуват само малкия център на столицата, на жителите извън това каре не им дреме Малко суперлативно звучи в първия момент, но като се замислиш по-задълбочено, придобива резон - България е най-щастливата държава на света. Е, айде, да не е баш на първо място, но трябва да е в челните редици,

Провокация към подкуп и полиграф - защо не?

В Наказателния кодекс трябват промени - по-малко състави, но съответстващи на днешната реалност България отдавна е изпълнила всички изисквания за приемане в Шенген. Нещо повече - може би сме държавата, направила такъв уникален пакет от усилия, които да доведат до реални мерки, пазещи отлично границите на ЕС.

Вестникари, защо спите за ДДС-то?

Едно време ние поне бихме тъпана Чърчил бил казал, че българите са единственият народ в Европа, който след баня си казва “честито”. Не знам дали наистина го е казал, но днес ние сме единственият народ в Европа (освен Унгария), който удря вестниците с пълното ДДС! А това е много по-голям резил от ежегодното къпане.

Севда Шишманова: US дистрибуторите дори искаха да инвестират в продължението на “Под прикритие”

Докато бях програмен директор на БНТ 1, финансовите постъпления от тях бяха регулярни След доклада, който Емил Кошлуков - временно изпълняващ длъжността генерален директор на БНТ, представи пред Съвета за електронни медии на 12 юни, “24 часа” потърси Севда Шишманова, бивш програмен директор на обществената телевизия, по повод изказването му,

Коментар на седмицата №1: Тъмният интернет ражда октопода на новата мафия

В списък с разбити пароли в даркнет има над 40 имейла на българското правителство и 10 на фондовата борса Търсиш нещо, проверяваш в гугъл и той бълва милиони резултати. Мислиш ли обаче, че търсачката е прекарала тези няколко милисекунди в запитвания и претърсвания на цялата мрежа? Не, дори не се е докоснала до една трета.

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Коментар на седмицата №2: Връстниците налагат на тийнейджъра: стани уникален, направи нещо да блеснеш

Какво могат да направят родителите, когато открият, че с детето им става нещо тревожно Мнозина се питат дали родителите на 16-годишния ученик от Пловдив са постъпили правилно, като са информирали ДАНС, че с детето им се случва нещо тревожно и че е влязъл в контакт с “Ислямска държава”. Да, разбира се, че са постъпили правилно.

Коментар на седмицата №3: Ученикът "терорист" и комплексарската ни държава

Още като прочетох, че в Пловдив е предотвратен терористичен акт, първото, което си помислих, бе: какъв ли опит за PR стои зад тази новина? За голям наш късмет, като изключим атентата в Сарафово, засега международният тероризъм е обърнал гръб на България. Иначе като човек, който повече от 20 години е наблюдавал работата на полицията и службите,

Летница, Божурище, Аксаково - шампиони по скок на заетост

Голяма част от увеличаването на наетите е в Южна България, но някои от най-добре представящите се пазари на труда са на север. Референдумите срещу инвестиции вървят ръка за ръка с бедността Общият брой на наетите в страната през 2017 г. се увеличава с 2,9% в сравнение с 2011 г. Но на общинско ниво картината е далеч по-интересна,

Иран, САЩ и Заливът: какво следва?

САЩ и Иран вече имат две напълно противоположни оценки за нападенията срещу двата танкера. Американският държавен секретар Майк Помпейо бързо и категорично хвърли вината върху Техеран. "Тази оценка", каза той, се "основава на разузнавателни данни, използваните оръжия, нивото на експертни познания, необходими за извършването на операцията,

През уеб каналите джихадът ловко стигна до децата - вече не вербува на улицата

Радикалните идеи пълзят през мултимедия, компютърни игри, уеб сериали Начинът, по който “Ислямска държава” рекрутира юноши, е показан в един филм - “Пътят към Истанбул”. Сюжетът разказва за пътуването на белгийката Елизабет до Сирия, където търси единствената си дъщеря Елоди, на 18 г. Тя се присъединила към “Ислямска държава”,

Всички се отклониха от пътя и вкупом негодни станаха*

Националният отбор по футбол е точно толкова слаб, колкото заслужават и футболисти, и треньори, и ръководители, и фенове “Днес е хубав ден за българския футбол. Националният отбор няма мач.” Този виц, надничащ от всеки трети мъжки профил във фейсбук от понеделник насам, доста ясно отразява настроенията на българските запалянковци.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber