Ниски лихви – поне още година

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7498048 Ниски лихви – поне още година Ниски лихви – поне още година www.24chasa.bg

Заради ниската

инфлация

няма причини

Европейската

централна банка

да ги повишава

На своето изнесено заседание във Вилнюс управителят на Европейската централна банка Марио Драги обяви, че очаква запазване на сегашните рекордно ниски лихви поне до средата на следващата година. Мандатът на Драги изтича след броени месеци - през октомври 2019 г., но решенията на ЕЦБ са приети единодушно от управителния съвет – което гарантира, че ще продължат да действат поне в началото на следващата година. На практика ЕЦБ удължава с половин година своето предишно решение да държи лихвите ниски до края на 2019 г.

Твърде ниска

инфлация

Като цяло съвременните централни банки вдигат лихвите, когато инфлацията е по-висока от заложената цел. Идеята е, че с високите лихви централните банки борят високата инфлация и предотвратяват прегряването на икономиката. Когато инфлацията е ниска и намалява, няма причина да се вдигат лихвите.

За ЕЦБ целта е инфлацията да бъде близо до 2%, но не по-висока от 2%. Обаче на практика инфлацията е много по-ниска. За последните пет години инфлацията в еврозоната е едва 0,82% средногодишно и в нито една година не е достигнала целта от 2%.

И това не е изключение. В цялото десетилетие след световната финансова криза инфлацията е твърде ниска. Наскоро Евростат публикува данните за инфлацията през май 2019 г. и се отчита рязко забавяне – от 1,7% през април инфлацията спадна до едва 1,2% през май. Очакванията на ЕЦБ са ниските нива на инфлация да се запазят през цялата 2019, 2020 и дори 2021 година.

За последните пет години в еврозоната са създадени повече от 10 милиона нови работни места и като цяло икономиката се развива доста успешно. Въпреки това не се отчита прегряване на икономиката и инфлационен натиск. При липса на инфлация ЕЦБ няма да прекърши икономическото възстановяване с високи лихви – напротив, ще се опита да го поддържа и стимулира за по-дълго време.

Световна

тенденция

Заради тази ниска инфлация няма причини Европейската централна банка да повишава лихвите. Точно обратното, ниската и намаляваща инфлация е аргумент в обратната посока – към разхлабване на паричната политика и дори намаление на лихвите.

Всъщност тази тенденция не е само европейска, а обхваща голяма част от света. Например централни банки като тази в Австралия и Индия тези дни обявиха намаление на лихвите, а дори най-голямата централна банка в света – Федералният резерв на САЩ – дава силни индикации, че ще промени посоката и ще намали лихвите съвсем скоро. Съвсем доскоро очакванията бяха, че Федералният резерв ще продължи да повишава лихвите, така че промяната е рязка в посока към разхлабване.

Причините за тенденцията към разхлабване са глобални. Например търговската война между САЩ и Китай вместо да приключи, каквито бяха очакванията, започна да се разширява. Опасенията са, че търговската война може рязко да забави световната икономика, а това означава почти автоматично и спад на инфлацията – нещо, което вече се наблюдава в редица страни. В Европа Брекзит се отложи, но все още не е ясно как и кога ще се реализира, което създава голяма несигурност, а това влияе негативно на икономиката.

Когато има световна тенденция на разхлабване на монетарната политика, еврозоната също ще бъде принудена да се включи. Особено ако САЩ намалят лихвите, ЕЦБ ще трябва да действа, за да не позволи рязко поскъпване на еврото, което ще доведе до още по-ниска инфлация или дори дефлация.

Ниски лихви и

повече кредити

Освен обещанието за ниски лихви поне до средата на 2020 година ЕЦБ обяви и нещо по-сериозно като монетарно разхлабване - 3-годишна програма за нисколихвени заеми. От септември 2019 до март 2021 г. всяко тримесечие ЕЦБ ще предоставя на банките евтин ресурс за кредитиране. Тук потенциално говорим за трилиони евро, като целта е този ресурс да отиде в реалната икономика. За да стимулира кредитирането, ЕЦБ ще предложи по-ниски лихви на тези банки, които кредитират най-много. Всъщност за най-активните в кредитирането ЕЦБ предлага дори отрицателни лихви – т.е. ЕЦБ ще плаща на банките, за да отпускат кредити.

Всичко това означава, че благоприятните монетарни, кредитни и лихвени условия ще продължат не само до средата на 2020 година, а най-вероятно и в началото на 2021 година. Ще има повече и по-евтин ресурс за кредитиране в еврозоната, а и в страни като България, които са силно интегрирани с европейската икономика. Това ще се отрази позитивно и на притока на чужди капитали и инвестиции към България – особено ако страната продължи с реформите и успее да влезе в “чакалнята на еврозоната”. В резултат ще има положителен принос към икономическия растеж и растежа на заплатите.

Рекордно ниските лихви и растежът на кредитирането в България също ще продължат по-дълго заради монетарното разхлабване в еврозоната, като основният риск е да не се стигне до прегряване. На практика в момента лихвите по ипотеки и кредити за бизнеса са по-ниски от инфлацията, което означава, че реалната лихва е отрицателна. Колкото по-дълго продължава това благоприятно положение, толкова повече домакинства и фирми ще искат да се възползват от него. Неслучайно БНБ превантивно повиши капиталовите изисквания за банките, за да внимават в натрупването на кредитен риск.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Дългът с по-ниска лихва спестява половин млрд. лв.

Начинът на обслужване на дълга ще освободи допълнителни средства в бюджета На 19 юни 2019 г. Министерството на финансите проведе два аукциона за продажба на 10,5-годишни и 20-годишни държавни ценни книжа (ДЦК), деноминирани в левове. Бяха пласирани ДЦК в общ обем от 300,6 млн. лв., в т.ч. 200 млн. лв. за 10,5-годишни книжа и 100,6 млн. лв.

Коментар на седмицата №1: Евроизборите засилиха още ГЕРБ пред БСП за кметския вот

Проучване на изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа” показва: При рейтинга на президента се задържа негативната тенденция - Увеличена електорална дистанция между двете основни политически сили; - ВМРО и “Демократична България” с парламентарно представителство при избори днес; - Мнозинството българи не смятат,

Коментар на седмицата №2: За ползата от филма “Чернобил”

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 28 000 прочитания. Отваря очите на заслепените от науката и техническия прогрес Минисериалът “Чернобил” е великолепен. Това е кино от най-високо качество и затова всички говорят за него. Това е цялата тайна - киното вече не е в Холивуд,

Коментар на седмицата №3: Долче вита.bg, или защо са тапите по границата с Гърция

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал над 21 000 прочитания. Горещите теми от фейсбук вълнуват само малкия център на столицата, на жителите извън това каре не им дреме Малко суперлативно звучи в първия момент, но като се замислиш по-задълбочено,

Имамоглу - отстраненият кмет на Истанбул, който предизвиква Ердоган

Почти неизвестен само допреди няколко месеца, отстраненият кмет на Истанбул Екрем Имамоглу се наложи като изявена фигура на една опозиция, дълго време неспособна да пробие бронята на президента Реджеп Тайип Ердоган. С правоъгълните си очила, със спокойствието си и белите си ризи, закопчани до врата, Имамоглу няма заплашителен вид.

Има ли край адът за родителите на пребитото бебе Никол

Четири години стигат дори когато заседават български съдии! Единадесет удара с юмрук в главата и тялото за 4 астрономически минути. Така бе посрещната Никол в нашия враждебен свят преди 4 г. Пребита от една акушерка, чието професионално и човешко призвание е да дава живот. Но вместо това в онази фатална нощ излива гнева си (с неясно какъв

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

За няколко сребърника повече (Видео)

Или на кого пречи бързото отчуждаване Един закон като че ли се превърна в основна мисия на президента Румен Радев през последните седмици - то не бе вето, не бе сезиране на Конституционния съд. Става въпрос за промените в Закона за държавната собственост. Каква е историята накратко - парламентът прие текстове,

Тик-так, тик-так... Великобритания ще има нов премиер, но проблемите остават

Двамата претенденти за наследници на британската премиерка Тереза Мей, Борис Джонсън и Джереми Хънт, обещаха да успеят в това, в което тя се провали: да доведат докрай процеса на Брекзит. Но те ще се сблъскат със същите трудности. Тик-так, тик-так... Датата на Брекзита е определена - 31 октомври. Следващият обитател на Даунинг стрийт номер 10 ще

Как изборите пренаредиха политическата география на Европа

Европейският съюз ще трябва да търси нови коалиции по много нови теми като климат и върховенството на правото в следващия мандат. Изводът е от нов доклад на Европейския съвет за външна политика. Проучването, озаглавено „Как се управлява фрагментиран ЕС: Какво казаха европейците във вота“, разкрива какво казват резултатите от изборите за ЕП по

Защо не намаляване на общата ставка на ДДС?

17 неща, които трябва да знаем, преди да намаляваме диференцирано данъка Различните предложения за сваляне на ДДС засега пораждат само въпроси. Преди те да получат отговори, е безсмислено което и да е от предложенията да се приема на сериозно. Ето само някои от тези въпроси: 1. Придружено ли е всяко предложение с мнения на фискалния съвет на

Проф. Драгомир Драганов: 1 евро субсидия и явни частни донори

Дебатите какъв да е размерът на субсидиите за партиите продължават с пълна сила. Ето мненията на политолога доц. Стойчо Стойчев, проф. Драгомир Драганов и изборния експерт Димитър Димитров.  Партийната субсидия трябва примерно да е равна на тази в Германия - 1 евро. Във Франция държавата субсидира общо партиите с 66 млн.

Иранският възел отново се заплита

Иран отново е в центъра на вниманието. САЩ и най-близките им съюзници (Израел, страните от Залива, Великобритания) обвиниха Техеран в диверсии срещу доставките на петрол на световния пазар. Това е много сериозно обвинение, след което по принцип може да последват мерки, вкл. военни. Впрочем и преди такива заплахи означаваха голяма вероятност за

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber