Младият Пападопулос в лапите на дъртите шпиони

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7498001 Младият Пападопулос в лапите на дъртите шпиони Младият Пападопулос в лапите на дъртите шпиони www.24chasa.bg

Едно разклонение от скандала “Тръмп – Путин”, което засяга и България

В лондонската кръчма “Кенсингтънска винарна” е закачена паметна плоча със следния текст:

“ДОНАЛД ТРЪМП

тук попадна в беда, когато в един разговор на чаша вино стана дума за руското хакерство.”

И отдолу: “Разследването на Мюлър”

За какво иде реч? През май 2016 г. тук се срещат младият сътрудник в кандидатпрезидентската кампания на Тръмп Джордж Пападопулос и бившият външен министър на Австралия Джордж Даунър, който по това време е висш комисар (High Commisioner) на Австралия в Обединеното кралство – чисто церемониална, но много престижна длъжност. Когато Даунър посещава Бъкингамския дворец, Нейно Величество изпраща теглена от 6 коня карета да го докара.

Срещата е по покана на Даунър. Целта му е да чуе от младия наивник думите, които преди 2-3 дни му е подхвърлил друг агент на МИ6, малтийският професор Джоузеф Мифсуд. А именно, че руснаците са хакнали досиетата на Хилари и ще дадат едно рамо на Тръмп за изборите.

Не е съвсем ясно дали Пападопулос е казал такова нещо, но Даунър го съобщава по-нататък, то стига до ФБР и става основание за шпионирането на Тръмп. Разговорът в кръчмата е капан, заложен от цяла мрежа западни разузнавания – британското, американското, италианското, австралийското и най-вероятно турското.

Как това засяга България? Засяга ни, ако се интересуваме откъде ще се снабдяваме с газ в бъдеще,

след като Путин

врътне кранчето

Четете нататък.

Вече е ясно, че разследването срещу Тръмп е най-големият шпионски скандал в човешката история. Сега тече разследване на разследването, а между демократи и републиканци в Конгреса се води истинска война. Премеждията на Джордж Пападопулос са само едно от поне 10-те разклонения на скандала.

По онова време той е 28-годишен ерген с интерес към гаджетата, газовите находища и кариера в политиката. Американец от гръцки произход, той завършва университет в Чикаго и защитава магистратура по въпросите на сигурността в лондонския Юнивърсити колидж. Освен английски владее свободно гръцки, арабски и френски – идеално за глобален играч.

Започва да си търси работа някъде из коридорите на властта и успява да пробие в Института “Хъдсън” – изключително престижeн консервативен изследователски център по международните въпроси. В списъка на сътрудниците му се виждат имена като Хенри Кисинджър, Раймонд Арон, Даниел Бел и така нататък.

Принципът на института е, че сътрудниците трябва да намират спонсори за своите разработки. Пападопулос предлага нещо ново – че

американската политика

трябва да се преориентира

от Турция към Гърция

И естествено, намира щедри спонсори с гръцки фамилии. В разработките му се защитава тезата, че при Ердоган Турция се превръща във враждебна на САЩ сила и затова САЩ би трябвало да я изолират, като създадат нов средиземноморски съюз между САЩ, Израел, Египет, Кипър и Гърция.

Главният извод е, че газопроводът, който според проектите трябва да докара газ от офшорните залежи на Израел и Кипър, трябвало да влезе в Европа през Гърция. А не през Турция, както се планира до този момент. И тъй като тази теза се прокарва под егидата на престижния институт “Хъдсън”, Пападопулос започва да присъства на всевъзможни симпозиуми, приеми и съвещания.

Това живо ни интересува, тъй като ние тук още преговаряме дали да правим хъб към Турция, към Гърция или и към двете. И не е съвсем ясно дали газът ще дойде от Русия, или от Израел. Чудно е дали изобщо ще дойде.

Разбира се, това докарва много неприятности на младия експерт. В края на своите премеждия, след като излиза от затвора и става герой на републиканците, той пише книга. В нея твърди, че трябва да се разследва “Дали турското разузнаване, което е враждебно към моите идеи, се е свързало

с оперативните работници

на американската

дълбока държава?” *

Според него – да. Висшият комисар Даунър е работел за много елитната британска частна шпионска компания “Хакулит”, а тя вероятно е имала поръчка от Турция да го накисне. Ако е така, значи Турция също играе роля в комплота срещу Тръмп.

През 2015 г. Пападопулос праща своето резюме на Кори Левандовски, шефа на кампанията на Тръмп в ранния ѝ етап. Докато чака отговор, той е поканен за директор по енергийните въпроси във фирма, наречена “Лондонски център за международна законова практика”. Според Пападопулос тази фирма не се занимава толкова с право, колкото с шпионски задачи. През март 2016 г. той получава покана от Левандовски да работи за Тръмп и веднага приема. В лондонския център обаче му казват, че първо трябва да отиде в Рим на семинар в т. нар. “Линк институт”. Това е школа за шпиони, която работи за ЦРУ и ФБР.

В института “Линк” Пападопулос е поет от неговия ректор Винченцо Скоти, бивш външен министър на Италия. Той пък го представя на професор Джоузеф Мифсуд, който щял да му създаде връзки с Русия. Нали Тръмп обещава, че ще подобри отношенията с Путин – ето му човека, който ще помогне!

Както знаем, неотдавна в САЩ приключи разследването на специалния прокурор Мюлър. Един от изводите е, че нито Тръмп е сътрудничил с Русия, нито пък който и да било американец. Но за проф. Мифсуд в доклада пише, че е руски шпионин. Но истината е, че той е по-скоро свързан със западната разузнавателна мрежа.

От няколко месеца Мифсуд се укрива. Говори се дори, че е убит. Но явно е жив, тъй като от време на време се обажда чрез своя швейцарски адвокат. Последното му изявление е, че е бил заставен да се заеме с Пападопулос от Винченцо Скоти, бившия италиански външен министър!

След няколко дни двамата са в Лондон и Мифсуд кани Пападопулос на вечеря. Там го запознава с

“племенницата

на Путин” – красива

млада жена,

която не говори английски. Тя щяла да го свърже със “семейството” и така да направят връзката между Тръмп и Путин. Руският посланик в Лондон вече знаел за Пападопулос и скоро щял да го приеме.

“Отначало не му повярвах, - казва Джордж. - Затова отидох до моята стара фирма, центъра за международна законова практика, и попитах дали тази жена наистина е племенничка на Путин. Истина е – отговарят му. Вече я били проверили!

После се оказва, че всичко е било блъф. Нито красавицата е племенница на Путин, нито посланикът знае за него, нито Мифсуд има сериозни връзки с Русия.

В началото на май 2016 г. Мифсуд кани Пападопулос на закуска в 5-звезден хотел в Лондон и му съобщава, че току-що се връща от Русия. Там от “семейството” му казали, че Путин разполага с компрометиращите имейли на Хилари и скоро ще ги публикува, за да помогне на Тръмп.

Минават още 2-3 дни и Пападопулос е поканен на срещата във винарната в Кенсингтън. Там висшият комисар Даунър навежда разговора за Русия, вади телефона и започва да записва. Пападопулос не си спомня дали е казал нещо за имейлите, но така или иначе Даунър го накисва.

Това е само малка част от приключенията на младия Пападопулос. През ден той се среща с бивши и настоящи министри, посланици, професори шпиони от влиятелни мозъчни тръстове и

красиви блондинки

с впечатляващи

еркери,

които му се

предлагат

И накрая капанът щраква. В един момент той е арестуван от ФБР, разпитван и заплашен с 25 г. затвор. Притискат го да признае, че е споделял “руските” си контакти с хората на Тръмп, но той се опъва. Опитват се да го принудят да носи микрофон и да шпионира, но той отказва. Накрая се признава за виновен, че е излъгал за нещо по време на разпитите, и го осъждат на 14 дена затвор, колкото да се отърват от него. Днес Пападопулос е национален герой за републиканците, а книгата със спомените му е бестселър.

Аз я прочетох и останах с впечатлението, че ако Пападопулос работи за някаква държава, тя е гръцката. Той е приет там на най-високо ниво. В един от разговорите Панос Каменос, тогава министър на отбраната, му казва, че стратегическата цел е САЩ да преместят ядрените си оръжия от Турция в Гърция!

https://www.amazon.com/Deep-State-Target-Crosshairs-President/dp/1635764939

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Не бива да се люшкаме от една в друга крайност за субсидиите

Разбираемо е да се намалят с лев-два, но от 11 да станат 1 лев за глас, показва липса на устойчивост в регулациите Намаляването на субсидията ще се отрази зле на жизнеспособността на партиите у нас. Може би има нужда от известно редуциране - с лев-два е разбираемо, но от 11 да се направи на 1 лев,

Долче вита.bg, или защо са тапите по границата с Гърция

Горещите теми от фейсбук вълнуват само малкия център на столицата, на жителите извън това каре не им дреме Малко суперлативно звучи в първия момент, но като се замислиш по-задълбочено, придобива резон - България е най-щастливата държава на света. Е, айде, да не е баш на първо място, но трябва да е в челните редици,

Провокация към подкуп и полиграф - защо не?

В Наказателния кодекс трябват промени - по-малко състави, но съответстващи на днешната реалност България отдавна е изпълнила всички изисквания за приемане в Шенген. Нещо повече - може би сме държавата, направила такъв уникален пакет от усилия, които да доведат до реални мерки, пазещи отлично границите на ЕС.

Вестникари, защо спите за ДДС-то?

Едно време ние поне бихме тъпана Чърчил бил казал, че българите са единственият народ в Европа, който след баня си казва “честито”. Не знам дали наистина го е казал, но днес ние сме единственият народ в Европа (освен Унгария), който удря вестниците с пълното ДДС! А това е много по-голям резил от ежегодното къпане.

Севда Шишманова: US дистрибуторите дори искаха да инвестират в продължението на “Под прикритие”

Докато бях програмен директор на БНТ 1, финансовите постъпления от тях бяха регулярни След доклада, който Емил Кошлуков - временно изпълняващ длъжността генерален директор на БНТ, представи пред Съвета за електронни медии на 12 юни, “24 часа” потърси Севда Шишманова, бивш програмен директор на обществената телевизия, по повод изказването му,

Коментар на седмицата №1: Тъмният интернет ражда октопода на новата мафия

В списък с разбити пароли в даркнет има над 40 имейла на българското правителство и 10 на фондовата борса Търсиш нещо, проверяваш в гугъл и той бълва милиони резултати. Мислиш ли обаче, че търсачката е прекарала тези няколко милисекунди в запитвания и претърсвания на цялата мрежа? Не, дори не се е докоснала до една трета.

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Коментар на седмицата №2: Връстниците налагат на тийнейджъра: стани уникален, направи нещо да блеснеш

Какво могат да направят родителите, когато открият, че с детето им става нещо тревожно Мнозина се питат дали родителите на 16-годишния ученик от Пловдив са постъпили правилно, като са информирали ДАНС, че с детето им се случва нещо тревожно и че е влязъл в контакт с “Ислямска държава”. Да, разбира се, че са постъпили правилно.

Коментар на седмицата №3: Ученикът "терорист" и комплексарската ни държава

Още като прочетох, че в Пловдив е предотвратен терористичен акт, първото, което си помислих, бе: какъв ли опит за PR стои зад тази новина? За голям наш късмет, като изключим атентата в Сарафово, засега международният тероризъм е обърнал гръб на България. Иначе като човек, който повече от 20 години е наблюдавал работата на полицията и службите,

Летница, Божурище, Аксаково - шампиони по скок на заетост

Голяма част от увеличаването на наетите е в Южна България, но някои от най-добре представящите се пазари на труда са на север. Референдумите срещу инвестиции вървят ръка за ръка с бедността Общият брой на наетите в страната през 2017 г. се увеличава с 2,9% в сравнение с 2011 г. Но на общинско ниво картината е далеч по-интересна,

Иран, САЩ и Заливът: какво следва?

САЩ и Иран вече имат две напълно противоположни оценки за нападенията срещу двата танкера. Американският държавен секретар Майк Помпейо бързо и категорично хвърли вината върху Техеран. "Тази оценка", каза той, се "основава на разузнавателни данни, използваните оръжия, нивото на експертни познания, необходими за извършването на операцията,

През уеб каналите джихадът ловко стигна до децата - вече не вербува на улицата

Радикалните идеи пълзят през мултимедия, компютърни игри, уеб сериали Начинът, по който “Ислямска държава” рекрутира юноши, е показан в един филм - “Пътят към Истанбул”. Сюжетът разказва за пътуването на белгийката Елизабет до Сирия, където търси единствената си дъщеря Елоди, на 18 г. Тя се присъединила към “Ислямска държава”,

Всички се отклониха от пътя и вкупом негодни станаха*

Националният отбор по футбол е точно толкова слаб, колкото заслужават и футболисти, и треньори, и ръководители, и фенове “Днес е хубав ден за българския футбол. Националният отбор няма мач.” Този виц, надничащ от всеки трети мъжки профил във фейсбук от понеделник насам, доста ясно отразява настроенията на българските запалянковци.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber