Младият Пападопулос в лапите на дъртите шпиони

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7498001 Младият Пападопулос в лапите на дъртите шпиони Младият Пападопулос в лапите на дъртите шпиони www.24chasa.bg

Едно разклонение от скандала “Тръмп – Путин”, което засяга и България

В лондонската кръчма “Кенсингтънска винарна” е закачена паметна плоча със следния текст:

“ДОНАЛД ТРЪМП

тук попадна в беда, когато в един разговор на чаша вино стана дума за руското хакерство.”

И отдолу: “Разследването на Мюлър”

За какво иде реч? През май 2016 г. тук се срещат младият сътрудник в кандидатпрезидентската кампания на Тръмп Джордж Пападопулос и бившият външен министър на Австралия Джордж Даунър, който по това време е висш комисар (High Commisioner) на Австралия в Обединеното кралство – чисто церемониална, но много престижна длъжност. Когато Даунър посещава Бъкингамския дворец, Нейно Величество изпраща теглена от 6 коня карета да го докара.

Срещата е по покана на Даунър. Целта му е да чуе от младия наивник думите, които преди 2-3 дни му е подхвърлил друг агент на МИ6, малтийският професор Джоузеф Мифсуд. А именно, че руснаците са хакнали досиетата на Хилари и ще дадат едно рамо на Тръмп за изборите.

Не е съвсем ясно дали Пападопулос е казал такова нещо, но Даунър го съобщава по-нататък, то стига до ФБР и става основание за шпионирането на Тръмп. Разговорът в кръчмата е капан, заложен от цяла мрежа западни разузнавания – британското, американското, италианското, австралийското и най-вероятно турското.

Как това засяга България? Засяга ни, ако се интересуваме откъде ще се снабдяваме с газ в бъдеще,

след като Путин

врътне кранчето

Четете нататък.

Вече е ясно, че разследването срещу Тръмп е най-големият шпионски скандал в човешката история. Сега тече разследване на разследването, а между демократи и републиканци в Конгреса се води истинска война. Премеждията на Джордж Пападопулос са само едно от поне 10-те разклонения на скандала.

По онова време той е 28-годишен ерген с интерес към гаджетата, газовите находища и кариера в политиката. Американец от гръцки произход, той завършва университет в Чикаго и защитава магистратура по въпросите на сигурността в лондонския Юнивърсити колидж. Освен английски владее свободно гръцки, арабски и френски – идеално за глобален играч.

Започва да си търси работа някъде из коридорите на властта и успява да пробие в Института “Хъдсън” – изключително престижeн консервативен изследователски център по международните въпроси. В списъка на сътрудниците му се виждат имена като Хенри Кисинджър, Раймонд Арон, Даниел Бел и така нататък.

Принципът на института е, че сътрудниците трябва да намират спонсори за своите разработки. Пападопулос предлага нещо ново – че

американската политика

трябва да се преориентира

от Турция към Гърция

И естествено, намира щедри спонсори с гръцки фамилии. В разработките му се защитава тезата, че при Ердоган Турция се превръща във враждебна на САЩ сила и затова САЩ би трябвало да я изолират, като създадат нов средиземноморски съюз между САЩ, Израел, Египет, Кипър и Гърция.

Главният извод е, че газопроводът, който според проектите трябва да докара газ от офшорните залежи на Израел и Кипър, трябвало да влезе в Европа през Гърция. А не през Турция, както се планира до този момент. И тъй като тази теза се прокарва под егидата на престижния институт “Хъдсън”, Пападопулос започва да присъства на всевъзможни симпозиуми, приеми и съвещания.

Това живо ни интересува, тъй като ние тук още преговаряме дали да правим хъб към Турция, към Гърция или и към двете. И не е съвсем ясно дали газът ще дойде от Русия, или от Израел. Чудно е дали изобщо ще дойде.

Разбира се, това докарва много неприятности на младия експерт. В края на своите премеждия, след като излиза от затвора и става герой на републиканците, той пише книга. В нея твърди, че трябва да се разследва “Дали турското разузнаване, което е враждебно към моите идеи, се е свързало

с оперативните работници

на американската

дълбока държава?” *

Според него – да. Висшият комисар Даунър е работел за много елитната британска частна шпионска компания “Хакулит”, а тя вероятно е имала поръчка от Турция да го накисне. Ако е така, значи Турция също играе роля в комплота срещу Тръмп.

През 2015 г. Пападопулос праща своето резюме на Кори Левандовски, шефа на кампанията на Тръмп в ранния ѝ етап. Докато чака отговор, той е поканен за директор по енергийните въпроси във фирма, наречена “Лондонски център за международна законова практика”. Според Пападопулос тази фирма не се занимава толкова с право, колкото с шпионски задачи. През март 2016 г. той получава покана от Левандовски да работи за Тръмп и веднага приема. В лондонския център обаче му казват, че първо трябва да отиде в Рим на семинар в т. нар. “Линк институт”. Това е школа за шпиони, която работи за ЦРУ и ФБР.

В института “Линк” Пападопулос е поет от неговия ректор Винченцо Скоти, бивш външен министър на Италия. Той пък го представя на професор Джоузеф Мифсуд, който щял да му създаде връзки с Русия. Нали Тръмп обещава, че ще подобри отношенията с Путин – ето му човека, който ще помогне!

Както знаем, неотдавна в САЩ приключи разследването на специалния прокурор Мюлър. Един от изводите е, че нито Тръмп е сътрудничил с Русия, нито пък който и да било американец. Но за проф. Мифсуд в доклада пише, че е руски шпионин. Но истината е, че той е по-скоро свързан със западната разузнавателна мрежа.

От няколко месеца Мифсуд се укрива. Говори се дори, че е убит. Но явно е жив, тъй като от време на време се обажда чрез своя швейцарски адвокат. Последното му изявление е, че е бил заставен да се заеме с Пападопулос от Винченцо Скоти, бившия италиански външен министър!

След няколко дни двамата са в Лондон и Мифсуд кани Пападопулос на вечеря. Там го запознава с

“племенницата

на Путин” – красива

млада жена,

която не говори английски. Тя щяла да го свърже със “семейството” и така да направят връзката между Тръмп и Путин. Руският посланик в Лондон вече знаел за Пападопулос и скоро щял да го приеме.

“Отначало не му повярвах, - казва Джордж. - Затова отидох до моята стара фирма, центъра за международна законова практика, и попитах дали тази жена наистина е племенничка на Путин. Истина е – отговарят му. Вече я били проверили!

После се оказва, че всичко е било блъф. Нито красавицата е племенница на Путин, нито посланикът знае за него, нито Мифсуд има сериозни връзки с Русия.

В началото на май 2016 г. Мифсуд кани Пападопулос на закуска в 5-звезден хотел в Лондон и му съобщава, че току-що се връща от Русия. Там от “семейството” му казали, че Путин разполага с компрометиращите имейли на Хилари и скоро ще ги публикува, за да помогне на Тръмп.

Минават още 2-3 дни и Пападопулос е поканен на срещата във винарната в Кенсингтън. Там висшият комисар Даунър навежда разговора за Русия, вади телефона и започва да записва. Пападопулос не си спомня дали е казал нещо за имейлите, но така или иначе Даунър го накисва.

Това е само малка част от приключенията на младия Пападопулос. През ден той се среща с бивши и настоящи министри, посланици, професори шпиони от влиятелни мозъчни тръстове и

красиви блондинки

с впечатляващи

еркери,

които му се

предлагат

И накрая капанът щраква. В един момент той е арестуван от ФБР, разпитван и заплашен с 25 г. затвор. Притискат го да признае, че е споделял “руските” си контакти с хората на Тръмп, но той се опъва. Опитват се да го принудят да носи микрофон и да шпионира, но той отказва. Накрая се признава за виновен, че е излъгал за нещо по време на разпитите, и го осъждат на 14 дена затвор, колкото да се отърват от него. Днес Пападопулос е национален герой за републиканците, а книгата със спомените му е бестселър.

Аз я прочетох и останах с впечатлението, че ако Пападопулос работи за някаква държава, тя е гръцката. Той е приет там на най-високо ниво. В един от разговорите Панос Каменос, тогава министър на отбраната, му казва, че стратегическата цел е САЩ да преместят ядрените си оръжия от Турция в Гърция!

https://www.amazon.com/Deep-State-Target-Crosshairs-President/dp/1635764939

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Видеозавещание: Убиецът Полфрийман е пуснат, без дори да е платил кръвнината

Предсрочното освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман от затвора логично предизвика възмущение. През 2007 година той уби студент в центъра на София.Това каза в рубриката "Завещание на седмицата" крими репортерът Кирил Борисов. Вижте какво друго каза по темата във видеото: Предсрочното освобождаване от затвора на австралиеца Джок Полфрийман

Хутите ли ни качиха бензина?

Те са добри бойци и стават все по-точни, но ракетите по саудитските нефтени инсталации дойдоха от север Вече пета година хутите в Йемен се целят по Саудитска Арабия. Удрят по градове, летища, въобще по каквото и където сварят. Ние, разбира се, пет пари не даваме за това, тъй като знаем, че Саудитска Арабия през същото това време здраво бомбардира

От кого да защитим “европейския начин на живот” - от мигрантите или от популистите?

Урсула фон дер Лайен е изправена пред труден баланс “Защита на нашия европейски начин на живот” - тези няколко думи отприщиха въпроси и критики, след като бъдещият председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ги предложи като название на нов портфейл в комисията. Гласовете от блоковете на либералите, зелените и социалистите

22 срещу 23 септември

През 1908 г. имаме връх, после идва дългата българска нощ на омразата  Септември е най-добрият и най-лошият месец в българската история. В него е поредицата от дати, които са символ на българския триумф и трагедия. В тях попадат и Денят на Независимостта - 22 септември 1908 г., и 23 септември 1923 г

Шпионски игри по Томислав Дончев

Съветът за административна реформа под вещото ръководство на вицепремиера Томислав Дончев е одобрил в понеделник малко ексцентрична методология за наблюдение на чиновниците по метода “Таен клиент”. Донякъде прилича на “Шеф под прикритие”, но без реквизит Основното е, че министерствата ще могат да задължават със заповед служителите си да действат

Вече се вижда с просто око: властта на Ердоган се разпада

Ердоган има сериозен проблем. През последните месеци стотици хиляди членове напуснаха партията му. Сред тях са множество авторитетни личности. Вече се вижда с просто око: властта на Ердоган се разпада. Дълго време Ахмет Давутоглу беше една от най-влиятелните фигури в турската политика. От 2002 година нататък,

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Пловдив - бялата политическа лястовица в местните избори

Опитът да се води разговор и да бъдат разбрани нагласите на хората за промяна е знак за смислена политическа  надпревара В Пловдив се очертава смислена политическа надпревара и добре подготвени кандидати за кметския пост. Осъзнаването от ГЕРБ на необходимостта от промяна в начина на управление и идеите на Здравко Димитров в сферата на културата и

Чакат ни по-високи цени на бензина още утре

Скок ще има и при хранителните стоки, може и на парното и тока, ако цените на петрола се задържат високи Цената на петрола скочи исторически най-високо от 60 до почти 72 долара за барел след дронната атака на най-голямата рафинерия в света в Саудитска Арабия. Поскъпва изходната цена на нефта, а оттам и на всички нефтопродукти

“Файненшъл таймс”: Кристалина Георгиева – упорита и откровена

Има проницателен политически инстинкт и способност да постига консенсус Кристалина Георгиева има необикновено ясен спомен къде и кога открива първата си банкова сметка, пише в анализ “Файненшъл таймс”. Било е през 1987 г., Георгиева е била на 34 г. и току-що е пристигнала като научен сътрудник в Лондонското училище по икономика от родната си

За бедните - не през пенсиите, а чрез социално подпомагане: плюсове и минуси

Общините трябва да започнат да доставят услуги за най-бедните и самотни възрастни Идеята на ВМРО да се отпуска държавна помощ за най-бедните пенсионери, която да допълва и изравнява размера на техните пенсии с прага на бедност, заслужава внимание. Защото, забележете, за разлика от друг път, когато направо се отива на предложение “Увеличете им

Кои производства скочиха и кои се свиха най-много у нас за 10 г.

Заетите в отрасъла на облеклата и обувките намаляха с 1/3 3,5 пъти увеличение на оборотите при производството на велосипеди Новите центрове на експорта - Пловдив, София-област, Стара Загора, Сливен, Габрово Протича дълбока трансформация на българската икономика. В десетилетието след глобалната криза и присъединяването на страната към ЕС

Коментар на седмицата №1: Англия поема към най-тежката зима след Втората световна война

Въпросът вече е дали няма да въвлече в нов конфликт и целия Запад Англичаните много се интересуват от метеорологичната прогноза. Не че очакват да се случат някакви ужасяващи катаклизми на обитавания от тях остров, а защото разговорът за времето е ритуал в техния живот. Някои познавачи на английската народопсихология твърдят,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber