Признахме: лицемерието продължава. А сега накъде?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7495167 Признахме: лицемерието продължава. А сега накъде? Признахме: лицемерието продължава. А сега накъде? www.24chasa.bg

Официализирането на проучванията и допитванията в изборния ден ги прави негодни за пропаганда, те стават просто информация

Колкото и да е логична промяната в закона, няма да стане факт без активна кампания и сериозна медийна подкрепа

Ангажирането с обществено значими теми и последователност докрай в търсене на решение по горещи проблеми са две от характеристиките на съвременната качествена журналистика.

Медиите отдавна

не са само

отразяващи

събитията,

все по-често те са проактивни – организират събития, кампании, дискусии, превръщат се във фактор при търсенето на изход от заплетени казуси.

Затова не се изненадах, че “24 часа” стартира втори опит за промяна в Изборния кодекс, за да премахне забраната за оповестяване на социологически проучвания и допитвания в деня преди изборите и по време на вота.

Със сигурност вдъхновение за римейка дойде и от позициите на ключови фигури, изразени в изборния ден. Това е лицемерие и много пъти съм го казвал, заяви премиерът Бойко Борисов в отговор на репортер на медията дали подкрепя отпадането на забраната за огласяване на междинни екзитполове. Сходна бе реакцията и на главния прокурор Сотир Цацаров: “Излишно е да лицемерничим. Едва ли статистиката в деня на вота ще повлияе в последния момент на избирателя.”

Буквално часове след приключването на изборите за Европейски парламент от

“24 часа”

връчиха новото

старо

предложение

за законова промяна на председатели на групи в 44-ото НС, на шефа на Парламентарната комисия по културата и медиите Вежди Рашидов и журналисти, които в момента са депутати. Предложението, което получих от репортера Криси Кръстева, е идентично с текста, връчен ми пак от нея в първия работен ден на 44-ото Народно събрание – 19 април.

Историята на неслучилата се законодателна промяна е известна – подготвих я с помощта на юристи и с подкрепата на останалите народни представители от ГЕРБ – Бургас (Благодаря за това!), първоначално правната комисия я одобри, но след това натежаха аргументите против.

И сега напълно споделям мнението, че забраната е остаряла, ненужна и все по-абсурдна. Убедена съм, че неуспешният първи опит изгради няколко стъпала към целта това ограничение да падне. До тази година темата е била дискутирана в неформална среда, за първи път сега тя влезе в пленарната зала и бе обсъждана на парламентарно ниво.

При тези обстоятелства може да се очаква с всеки следващ ход хората по-лесно да приемат аргументацията, че интернет и социалните мрежи промениха коренно възможностите за разпространение на информация и законодателят трябва да се съобрази с тези процеси. Че е безсмислено е да се налага ограничение за т.нар. традиционни медии, а същите данни напълно законно да се огласяват чрез платформи, които са извън обсега на закона.

Другият ми мотив е, че официализирането на проучванията и допитванията

ще ограничи

разпространението

на лъжливи

новини

и дезинформации. Колкото повече официална информация има по една тема, толкова по-свита е зоната на фейкове. Проучванията и допитванията през тези общо 48 часа са факт и самите участници в изборния процес имат достъп до тях. Евентуална промяна

просто ще ги

направи достъпни

за всички, които

искат да бъдат

коректно

информирани

Разликата е, че с падането на забраната данните ще станат негодни за пропаганда, ще бъдат просто информация.

За да се превърне една идея в норма, очевидно не е достатъчно тя да е екстракт от натрупана житейска практика. Дори и да е разумна и логична, ще си остане неприета, ако обществото не е готово за нея. Затова новото внасяне на предлаганите от “24 часа” промени в Изборния кодекс трябва да бъде предшествано от подробно говорене по темата,

ангажиране на

подкрепа от

обществени

организации, професионални общности, политически сили, задълбочено проучване на международната практика.

Това ще редуцира влиянието на контрааргументите, че може да се повлияе на вота, че се узаконява нещо незаконно, че промяната е в интерес единствено на медиите, защото ги спасява от глоби.

Промяната в закона няма да се случи без силен медиен “фронт”. При първото внасяне колегите журналисти приеха това единствено и само като “предложение на депутат от ГЕРБ”, не като тяхното предложение, което един народен представител, журналист по професия, е припознал и е готов да защитава.

Всъщност на тези избори доста от медиите си позволиха далеч преди приключване на вота да жонглират с прогнозни резултати. Изгледайте отново студиата в основните телевизии от 26 май и ще видите как

между 18 и

20 ч свободно

се коментира откъсването на ГЕРБ с над 5 процента пред БСП. В предишни избори коментаторите си позволяваха да споменават само процентите за активност. Говоренето на базата на проучванията де факто се либерализира и това е предвидим процес. Какво може да се очаква, след като в цифровото общество източниците на информация са безброй, при това бързи. След като е обективно невъзможно да се спре течът на данни, нека се постараем те да са точни.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Само хакерите не ваканцуват през лятото

Каквито и конспирации, фалшиви версии и официални разследвания да излизат за атаката срещу НАП, едно е абсолютно сигурно - добрите хакери никога не ваканцуват през лятото*. Щом се затопли, независимо дали в Гърция или в подкрепа на родното Черноморие, всяка година всички намират морския бриз. И не говорим само за почивка, но и за работа.

Д-р Мими Виткова: Демонополизацията не е лошо нещо, важно е как ще я направим

В понеделник здравният министър Кирил Ананиев представи на широка кръгла маса финален вариант за нов здравноосигурителен модел. Той предвижда отдпадане на монопола на здравната каса и включване на частни здравни фондове. “24 часа” потърси мнението на лекари, депутати и здравни експерти за предложения модел.

Д-р Хасан Адемов: Да търсим аргументи в подкрепа на модела

В понеделник здравният министър Кирил Ананиев представи на широка кръгла маса финален вариант за нов здравноосигурителен модел. Той предвижда отдпадане на монопола на здравната каса и включване на частни здравни фондове. “24 часа” потърси мнението на лекари, депутати и здравни експерти за предложения модел.

Д-р Иван Маджаров: Добре е, че се заговори за конкуренция не само между болниците, но и между финансиращите органи

Впонеделник здравният министър Кирил Ананиев представи на широка кръгла маса финален вариант за нов здравноосигурителен модел. Той предвижда отдпадане на монопола на здравната каса и включване на частни здравни фондове. “24 часа” потърси мнението на лекари, депутати и здравни експерти за предложения модел.

Проф. Асен Балтов: Качествените болници и техните пациенти печелят от реформата

Впонеделник здравният министър Кирил Ананиев представи на широка кръгла маса финален вариант за нов здравноосигурителен модел. Той предвижда отдпадане на монопола на здравната каса и включване на частни здравни фондове. “24 часа” потърси мнението на лекари, депутати и здравни експерти за предложения модел. Проф.

Защо толкова се “любим и мразим” със сърбите?

Български разузнавачи работели в Косово? Дай боже, нашето разузнаване да е излязло от летаргията Последните дни сърбите взеха да говорят за нас така, все едно сме се върнали в 1913 година, когато любимата песен на целокупния български народ е “Съюзници - разбойници” Що се отнася до спора на сърбите с албанците и изявленията,

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Йорданка Фандъкова би спечелила изборите в София със или без балотаж (Обзор)

Ако се кандидатира за кмет на София, Йорданка Фандъкова вероятно ще бъде преизбрана. Това показват данни от национално представително проучване на Центъра за анализи и маркетинг (ЦАМ), проведено сред 1014 пълнолетни граждани на Столичната община между 24 юни и 3 юли т.г. На първи тур Фандъкова води с 36% пред евентуална кандидатура на Мая

Търговското споразумение с Меркосур открива огромни възможности и отстоява ценностите на ЕС

На 28 юни, петък, ЕС и четирите държави от Южна Америка, които съставляват Меркосур — Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай, постигнаха историческо споразумение за премахване на пречките пред търговията и за утвърждаване на строги общи правила. Както всички търговски споразумения, то открива за дружествата от ЕС възможността да продават

Да не надценяваме 100-те милиона емигрантски евро - имат и тъмна страна

Трябва ни изпреварващ растеж за дълъг период - как може да стане В междинната прогноза на Европейската комисия за икономиката в ЕС на пръв поглед няма изненади. Очакванията за растежа и ключови показатели през 2019 и 2020 г. са сходни с предишната прогноза от месец май – за 2019 г. се предвижда ръст на БВП от 1,2% за еврозоната и 1,

А защо го въведохте бе, главанаци? Машинното гласуване - една напред, две назад

Изборният ни кодекс е от 2014 г. досега е променян, цифром и словом, 16 пъти!?! По правило - в навечерието на всеки пореден избор. Типично по български. Той въведе и машинното гласуване като “модерен и технологичен” начин за фиксиране волята на избирателя. В последните европейски избори то влезе в действие. И какво се оказа? Било грешка!?!

Часът на истината за германката Урсула фон дер Лайен в Европейския парламент

Кандидатурата на германката Урсула фон дер Лайен, която се надява да стане първата жена председател на Европейската комисия, ще бъде подложена утре на гласуване от евродепутатите в Страсбург, като това ще е една трудна партия, в която евроскептиците може да изиграят решаваща роля. За да стане приемник на Жан-Клод Юнкер от Люксембург, Фон дер Лайен,

Коментар на седмицата №1: Дачич атакува грубо, рязко и остро, но Борисов отигра много бързо

На срещата на лидерите в Сараево българският премиер успя да постигне разбиране по този въпрос, изясниха се позициите между Белград и София и скандалът приключи Темата за Косово е изключително важна, тя е първостепенна за Сърбия. Сръбската държава разглежда всички други приоритети през тази призма.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber