Георги Марков: Загрижен съм! ЕК да види какво става в Белгия, Холандия и Франция

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7493503 Георги Марков: Загрижен съм! ЕК да види какво става в Белгия, Холандия и Франция Георги Марков: Загрижен съм! ЕК да види какво става в Белгия, Холандия и Франция www.24chasa.bg
СНИМКА: Румяна Тонeва

Още акценти от интервюто:

Пожелах на социалистите смирение, защото избирателят отреди да сме заедно в този парламент до 2021 година

Бавария е кътче рай, защото там от Втората световна война социалист не е управлявал

Г-жа Йончева да чуе какво говорят за Бойко Меркел, баварският премиер Маркус Зьодер, Ердоган, Ципрас, Вучич, Заев, Рама

С народния представител от гражданската квота на ГЕРБ, бивш конституционен съдия, разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА

- Г-н Марков, ГЕРБ ви упълномощи да отговорите на обвиненията на БСП за “шамара от ЕК и от външния министър на Холандия”.

- Мисля, че ГЕРБ правилно се спря на мен, тъй като съм представител на гражданската квота. За разлика от премиера Борисов, външния министър Захариева и шефа на ПГ на ГЕРБ г-жа Дариткова мога да си позволя и говорене извън политически коректното. Това ме задължава нашата конституция - да гласувам по съвест, и второ, свободно да формирам политическата си воля. Така че аз в прав текст казвам, че съм загрижен за холандския народ, така както холандският външен министър е загрижен за реформите в България. Имам право като европейски гражданин да съм загрижен за всичко ставащо в Европа. И аз съм загрижен за Холандия, защото в град Утрехт много скоро един ислямистки престъпник разстреля посред бял ден в трамвая невинни граждани. За чест и слава на нашата държава това в България не се е случвало, няма и да се случи. Ние сме сигурна страна. Изразих тревога от холандското правосъдие. Защото, ако “24 часа” се задълбочи в биографията на престъпника, ще види, че той е пуснат само две седмици преди да извърши смъртоносната атака, и то с криминално досие, по-дълго от бул. “Витоша”.

Колкото до Европейската комисия, аз казвам, че ние сме суверенна държава и членството в ЕС не води до пълна загуба на суверенитет. Считам, че ЕК проявява двойни стандарти. И като европейски гражданин, който плаща данъци, за да има заплати за тази ЕК, като човек, който е бил конституционен съдия на страната си, не разбирам защо не се е чуло ЕК да се занимава със ставащото във Франция.

- Какво имате предвид?

- Първото, което стана във Франция, е, че при сблъсъците между “жълтите жилетки” и полицията се стигна до много тежко ранени невинни хора, включително до извадени очи. Това не бива да се случва в една правова държава. И второ, само дни преди евроизборите няколкостотин до хиляда “черни жилетки” окупираха международното летище, като нарушиха правата на много европейски граждани. Но по-страшното - те ревяха, че Франция не е на французите. Аз съм франкофон,

мога да ви изпея

всички песни - от

Tombe la neige на

Адамо до La

femme de mon ami

на Енрико Масиас

и Natalie на

Жилбер Беко.

И считам, че Франция е на французите. Какво чака ЕК? “Черните жилетки” да почнат да викат “Вън французите от Франция!”?

Само за 1 г. са поругани 800 християнски църкви и символи във Франция. Шокиран съм, че вътрешният министър на Франция Жерар Колон хвърли оставка с думите, че Франция не е на девет планини от гражданска война, тъй като в страната има две нации - християнска и ислямска.

И понеже става дума за моето безпокойство, ще ви призная, че ЕК отдавна трябваше да се занимава с Белгия. Как е възможно християнска Европа да има градове, които да забраняват коледните празници и да ги покръстят на зимни?! А на Дядо Коледа да викат Дядо Мраз!

На парламентарните избори тази пролет в Холандия проби ислямска партия. В Белгия също е регистрирана ислямска партия.

Как е възможно критиките на холандския външен министър да се разминават с фанфарите на министър-председателя на Бавария Маркус Зьодер? Само преди 10 дни Зьодер сърдечно похвали България, а Бавария е най-райското и богато кътче в Европа. Кътче - рай, поради това, че нито един път баварците не допуснаха от Втората световна война социалисти да ги управляват.

- Този състав на ЕК скоро е в края на мандата си. Може би следващата ще даде други доклади?

- Аз гласувах на току-що отминалите европейски избори за ГЕРБ, за което не съжалявам, защото нашите евродепутати са много интелигентни, будни, а момичетата - и красиви. Но аз съм много недоволен от Европейския парламент и от отиващата си ЕК. Ще цитирам Орбан: “Тези институции ще се запомнят така: Великобритания - вън, мигрантите - вътре.” Не е ли срамно ЕП с 226 депутати на Сорос на финала да предлага за европейски прокурор Кьовеши - жена, свалена не от Аврам Бакалина, а от Конституционния съд на собствената си страна! И след това уволнена от президента на страната...

- Вашият любимец Орбан каза преди ден, че избира да остане в ЕНП, където членството му е замразено от месец март, след което се очакваше той въобще да не се завърне там...

- В деня преди евровота Орбан даде пространно интервю в “Билд”, в което каза, че подкрепя ЕНП. А дали ще остане в ЕНП, зависи от бъдещите разговори с формацията. И каза буквално: “Ако ЕНП завие наляво и почне договорки с ПЕК, то, естествено, ФИДЕС няма работа там.” Ползвам случая да ви кажа, че така, както прогнозирах пред “24 часа”, Орбан е големият победител с Европа с изумителните 52,3% от гласовете.

- Да се върнем малко и на вътрешната политика. Нямат ли основание от БСП, като говорят, че българите оставаме най-бедните в Европа - критиките към правителството?

- На четвъртия ден след вота на българските избиратели, след като си победен, даже разгромен на изтеклите избори, е много нелепо да правиш анализ на българското правителство. БСП превърна изборите във вот на недоверие за “Борисов 3”, а отговорът на народа беше вот на доверие.

Бойко ще чукне

след една

седмица 60-така

с изумителен

рекорд -

спечелени

4 парламентарни

вота и

4 евровота,

тоест 8 пъти избори за национален и Европейски парламент, в които съревнованието е чисто партийно. 8 на 0 ГЕРБ: БСП.

Поздравих социалистите, че се върнаха в парламента, защото не бива парламентарната опозиция да става извънпарламентарна. Нали затова е избрана - да е в Народното събрание. Те са депутати на всички българи, освен ако има голяма кауза, каквато беше нашата, на 39-имата, във Великото народно събрание - комунизъм или демокрация...

Позволих си в парламента да посоча какво говорят само последните месец и половина европейски лидери за Борисов. Припомних им какво каза Меркел на срещата на Германия с бившите югославски републики. Каза: “Поздравявам Борисов за приноса му в приобщаването на Западните Балкани към Европа.” След това Вучич, президентът на Сърбия, каза: “Държа да присъства и Бойко.” След това Заев каза: “Без Бойко договор Гърция - Македония нямаше да има.” След това Ципрас, който каза: “Бойко, ти може да председателстваш и ООН.” След това албанският премиер Рама, който каза: “Бойко, ти Меркел си на Балканите.” И в заключение Ердоган, който се изповядваше на Бойко и по време на най-критичния период на отношенията на Турция със западноевропейските лидери, заради Бойко дойде във Варна, за да може да се сключи това споразумение и де факто Турция да пази Европа.

Питам аз, след всичко това, възможно ли е, както твърди г-жа Йончева, ГЕРБ да е банда? Затова пожелах на българските социалисти смирение, защото българският избирател отреди да сме заедно в този парламент до 2021 г.

CV

Роден на 20 март 1950 г. в София

Бил е юрисконсулт на Столичната община, адвокат и преподавател по право в СУ “Св. Кл. Охридски”

Депутат на СДС във Великото и в следващото, 36-о народно събрание

През 1994 г. е назначен за конституционен съдия от президента д-р Желю Желев

Председател на УС на ПФК “Левски” от 2000 до 2013 г.

В 44-ото народно събрание сега отново е депутат - от гражданската квота на ГЕРБ

Вдовец, има дъщеря

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Корнелия Нинова: Отказвам разговори за пари и власт с отделни личности в БСП. От това ми идват проблемите

Друга партия не може да събере 50 000 души, водени от идеи, а не от лични интереси и не принудително докарани 50 хиляди показаха на Бузлуджа, че БСП не е разделена. Партията не съм нито аз, нито пленумът - ние сме временно избрани да изпълняваме политиката ѝ Виждаме различно ролята на държавата в управлението на финансите - бихме оставили процент

Константин Марков: Пак има “Тангра”, но с друг певец и работим върху албум

Навремето взех диплома за инженер, но бях категоричен, че ще стана музикант. Образованието ми обаче много ми помага в работата - Напоследък има възраждане на старите рок групи, на какво се дължи това, г-н Марков? - Преди време музиката се правеше по различен начин, при други условия. Ако говорим за “Тангра”

Доц. Любов Трифонова, климатолог: Повече суша и наводнения ще е ефектът за България

За последните 30 години има 176 случая с температури над 42 градуса, за предишните 90 са само 46 - Доц. Трифонова, как глобалното затопляне ще се отрази на климата у нас? - Понятието “глобално затопляне” е въведено от проф. Брокър от Колумбийския университет през 70-те години на миналия век, но всъщност още в края на XIX век шведският учен

Илия Гърков: Открихме нов рудник на място, където се е добивало злато преди 3500 г.

- “Дънди Прешъс Металс” инвестира в Ада Тепе 164 млн. долара, казва вицепрезидент на “Дънди Прешъс Металс” и изпълнителен директор за България  - 1/3 от работещите в рудника се върнаха от чужбина - Средната работна заплата е 2700 лв., от 238 наети само 9 не са местни   - Г-н Гърков, след колко години работа открихте рудника Ада Тепе?

След арест на румънска банда телефонните измами намаляха с 33 процента

Имаше няколко сигнала за двамата убити край Негован, но не стигнахме до следа, казва заместник-директорът на Главна дирекция "Национална полиция" старши комисар Николай Хаджиев - Старши комисар Хаджиев, в последните дни работите по намерените двамата убити край с. Негован. Какво може да кажете за разследването

Проф. Генчо Начев: Предлаганият здравен модел е стъпка в правилната посока, но ако се въведе изведнъж, има риск да фалира цялата система

Без остойностяване на медицинските услуги, въвеждане на критерии за качество и жесток контрол всеки допълнителен лев за здраве само ще потъне, казва директорът на УМБАЛ "Света Екатерина" Още 2005 г. можехме да въведем диагностично свързаните групи. Изчисленията тогава показаха, че разходът ще се качи с 50%, и тази стъпка не се предприе

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Шефът на Пътна полиция: Заснехме 10 746 шофьори с превишена скорост над 50 км/ч

Издали сме 950 370 акта, фиша и електронни фиша за първите 7 месеца на годината, казва Росен Рапчев - Комисар Рапчев, август месец традиционно е най-тежък откъм катастрофи. Какви мерки вземате това лято? - Не само август, а трите летни месеца – юни, юли и август, са най-натоварени и с най-сериозен пътен травматизъм. 78 са загиналите през август м

Николай Вълканов: За бизнеса е важно да има стабилност в управлението за 4 г. Като правиш 300 млн. лева инвестиции, а се промени рамката, ще настъпи катастрофа

От две години има спад на цените на металите с 30%, въпреки товаинвестираме и увеличаваме заплати, казва председателят на Българската минно-геоложка камара и зам.-председател на КРИБ  Още акценти Слава богу, че правителството на г-н Борисов не се поддаде на спекулативни искания, той обеща, че за целия мандат няма да се увеличат данъците,

Вероника Имова: Методи Лалов трябва да изготви съдебни актове по 111 дела, преди ВСС да приеме оставката му

Важно е имиджът на магистрата да е чист, ако ще става политик, казва членът на Съдийската колегия на ВСС Вероника Имова - Г-жо Имова, след проваленото заседание на Съдийската колегия на ВСС, на което не беше освободен Методи Лалов като съдия, той упрекна кадровия орган и вас персонално, че не му позволявате да подаде оставка,

Нанси Шилър: Дарихме 221 млн. долара в 886 проекта

Повече от половината от тези средства са отпуснати от Фондация “Америка за България” за образование в страната, казва президентът на Фондацията Част от екипа на “Америка за България”, отговарящ за проектите на фондацията заедно с президентката Нанси Шилър, разказват за някои от най-успешните ѝ инициативи

Проф. Антоний Тодоров: С Мая Манолова за първи път има условия за пробив в управлението на ГЕРБ в столицата

Още акценти от интервюто: Тя в момента не е изпълнителна власт, за да решава проблеми. Нейната работа като омбудсман е именно да говори И Фандъкова, като е започнала като кмет, не е имала по-голям опит от нея. Хората се учат Нинова развърза ръцете на градската организация да подкрепи кандидатура на обществения защитник в София Резултатите

Марта Вачкова: Баща ми страдаше от Митко Бомбата. А аз се радвам, когато ме сочат: Виж, мамо, сестра Жекова!

Актрисата отпразнува 60-ия си юбилей на морето заобиколена от приятели, както в детството си - Г-жо Вачкова, това лято отпразнувахте 60-ия си юбилеен рожден ден на морето, нали така? - Да, като в детството ми. Когато бях малка, винаги прекарвах рождения си ден на морето. От една страна, като ученичка страдах, че не съм със съучениците си

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber