Как спечелих надпреварата за кмет на Истанбул и как ще я спечеля пак

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7492369 Как спечелих надпреварата за кмет на Истанбул и как ще я спечеля пак Как спечелих надпреварата за кмет на Истанбул и как ще я спечеля пак www.24chasa.bg
Екрем Имамоглу Снимка: Ройтерс

На 23 юни гражданите на Истанбул отново ще участват в избори за кмет на града - за втори път в рамките само на три месеца. На 31 март аз имах голямата чест да бъда избран за кмет от моите истанбулски съграждани - въпреки един изборен терен, който бе остро настроен срещу нас. Но управляващата партия на президента Реджеп Тайип Ердоган обяви тогава, че оспорва резултата и задейства механизма за повторни избори. Ние ще видим скоро дали това рисковано начинание ще се увенчае с успех за президента и неговите съюзници.

През последните 25 години Истанбул се управлява от политически сили със същия профил като Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ на Ердоган. Когато се включих в кметската надпревара миналата година, аз се изправих срещу един политически опонент с опит, който беше широко известен благодарение на ролята му като бивш министър, председател на парламента и премиер. Въпреки това аз тръгнах с убеждението, че ще спечеля изборите, като привлека хората директно, независимо каква е тяхната идеология, и като покажа по този начин, че разнообразието може да бъде сила, а не слабост.

Като кмет на Бейликдюзю /община на Истанбул, където се смесват различни култури в Турция/ аз бях научил, че е възможно да преодолееш бариерите на недоверие и враждебност, които са създадени от политиката на страх. Съсредоточаването върху доброто градско управление и моята роля като способен на бърза реакция местен представител беше жизненоважно.

Всеки, който избере да се кандидатира за пост в Турция днес, трябва да се справя с атмосфера на крайна поляризация. Аз реших, че ще се изправя пред предизвикателството, като се представя директно на гласоподавателите - огромно предизвикателство в град с 15 милиона души. Въпреки това аз бях решен да следвам своя план. Демонстрирането на моята любов и уважение към жителите на Истанбул стана основата на моята кампания.

Защо? Защото стигнах до заключението, че подобен подход е ключовото средство срещу поляризацията и авторитарния популизъм.

Управляващата ПСР има преобладаващо присъствие в медийния пейзаж в нашата страна, което прави изключително трудно за всеки опонент на партията да се изяви. Подобна среда диктува фокусиране върху хората. Осъзнах, че само по този начин бих могъл да имам някаква надежда за балансиране на предизборния терен. Така че се впуснах в срещи с толкова хора, с колкото можех, от всички политически и културни слоеве. Тъй като водех пряк диалог с граждани, моята кампания превърна тези истински разговори във видеоклипове, които ние разпространихме в социалните мрежи. Правейки това, аз исках да проверя на практика моите демократични убеждения - за това, че ние можем да променим към по-добро Истанбул само като се вслушваме един в друг и действаме заедно. Тези видеоклипове, които често пъти бяха разпространявани на живо, привлякоха голям обществен интерес и ми дадоха възможност да комуникирам с избирателите въпреки пристрастната медийна среда в Турция.

Най-прекият и лесен начин да усетиш пулса на града е като вървиш по неговите булеварди и улици. Това е едно от любимите ми неща и то стана основното комуникационно средство в моята кампания. Аз извървях огромни разстояния по време на кампанията, изграждайки доверие сред общности, които са политически маргинализирани от десетилетия, като се срещах с тях там, където са - в кафенета, паркове и на спортни площадки, по пътя им към работа, училище и джамии.

В днешна Турция всеки политик, който изслушва обикновените хора искрено, бързо вижда реалната ситуация: ако не говориш за това как да се преодолеят икономическите трудности и социалните несправедливости, хората няма да слушат. Гражданите нямат време или интерес за мащабните инженерни проекти или големи инвестиционни стратегии. Вместо това трябва да се съсредоточиш върху градската бедност и несправедливост - върху деца, които нямат достатъчно възможности за образование; млади хора и жени, които се борят с безработицата или неравностойното заплащане; всички групи в неравностойно положение, които много слабо са включени в градския живот.

Моето послание - че Истанбул се нуждае от по-отзивчив и отговорен кмет - бе възнаградено от избирателите. Ние спечелихме нашата победа въпреки безбройните пречки, поставени от управляващата партия, за да попречи точно на такъв резултат. Седемнайсет дни по-късно под натиск на управляващата партия Висшата избирателна комисия анулира резултатите.

Сега нашата кампания - включваща 155 000 доброволци, работещи всеки ден - започна отново, фокусирайки се върху 23 юни. Аз силно вярвам, че ако волята на избирателите може да бъде изразена свободно и честно в Истанбул, без всякаква намеса във върховенството на закона, внушителната енергия на гражданите ще покаже, че е възможно да се протовопоставиш на авторитарната власт. Истинската гъвкавост изисква преодоляване на разделенията чрез диалог и консултация с хората - уроци, които са приложими далеч извън пределите на Турция. Плурализмът не е наш враг, било тук в страната или във външния свят. Ние трябва да го възприемем и да разгърнем силата, която разнообразието дава. (БТА)

* Авторът на материала Екрем Имамоглу бе избран за кмет на Истанбул като кандидат на опозиционните Народнорепубликанска партия (НРП) и "Добра партия" на местните избори на 31 март, които бяха анулирани от Висшата избирателна комисия на страната.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Раздвоението на БСП - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Вижте останалите карикатури

Как да се отървем от тъщата и да отидем на почивка без пари

Подарете на маминка бански, тип-палатка и полицията сама ще я вземе Училището най-сетне приключи и е време за летен отдих. Това е най-неприятното време в годината – трябва да спреш да изкарваш пари за десетина дни и да се заемеш само с харченето им. Умните хора знаят обаче, че всяко предизвикателство крие и нови шансове.

Борис Джонсън ги е лъгал както никой друг. Пак ли ще му повярват?

Борис Джонсън иска да стане премиер. И прави това, което умее най-добре - да обещава светло бъдеще. Нима британците отново ще му повярват, макар че ги е лъгал както никой друг? Бил е на фризьор и е свалил някой и друг килограм. Пред обществеността в Лондон Борис Джонсън се показа в нова светлина - не само външно.

Къде сгрешиха службите

Службите не трябваше да огласяват случая с момчето от Пловдив. Категоричен съм, че това беше грешка. Първо, като огласиш такъв факт, при положение че нямаш някаква добавена стойност - не предупреждаваш някого, не изясняваш нещо, ти всъщност разкриваш някакъв инструментариум на службите. В случая нищо особено не разкриват.

Журналисти: Нарушен е пряко законът за детето (Обзор)

Д Е К Л А Р А Ц И Я срещу потъпкване на законодателството на РБ и нарушаване на професионално-етичните стандарти в публикации, разкриващи лични данни на непълнолетен ученик, разследван за радикализация 1. Смятаме, че с публикувани снимки, информация и пряко включване в извънредна емисия “Новини” от двора на училището от 10 юни 2019 година,

Войни на "Позитано" - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Вижте останалите карикатури

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Повече жени в ръководството на ЕС? Не очаквайте прекалено много!

Когато мъжете, управляващи Европейския съюз, подбират тази година неговите нови лидери те може да назначат повече жени. Но не очаквайте радикална промяна в близко бъдеще. В ЕС започнаха разговори за номинирането на хората, които ще ръководят неговите ключови институции през следващите пет години. Ръководният пост в Европейската централна банка

За правото на собственост и правото на придвижване

Защо трябва споровете за цената на отчуждаване да не спират строежа на пътища Аз съм потомък на хора, пострадали от принудително отчуждаване. Къщата на баба ми бе насилствено съборена, а теренът - отчужден, за да се вдигне върху него отвратителен соцблок. Къщата бе прекрасна - голяма и много красива в стила на късния дунавски необарок.

Игра на президенти

Американският президент Доналд Тръмп се скарал на НАСА. „Стига вече с тая луна, там сме били. Идете малко по-надалеч, примерно на Марс, той нали е част от Луната.“ Написа го и в туитър, та ако не вярвате, вижте го сами. Да, това е, което светът има като президент на най-голямата военна сила. Човек би се посмял на подобни изцепки,

"Телеграф" поиска да затворят фалшив сайт, прокурор скандално отговори със закриване на вестника

Прокурор Тодор Тодоров от Районната прокуратура в град София е разпоредил на патентното ведомство да заличи марката на всекидневника "Телеграф", съобщават от вестника в гневен коментар. Преди месец главният редактор на „Телеграф“ Васил Захариев сезира компетентните органи от МВР за наличие на фалшив сайт с наименование www.telegraf.

5 аргумента срещу данъчните предложения на БСП и ДПС

Предложението на БСП и ДПС за намаляване на данъците е вредно и ще доведе до корупция и спад на приходи, а това на ГЕРБ за намаляване на субсидиите е добър политически и технически ход. Това мнение изрази основателят на Института за пазарна икономика Красен Станчев пред радио "Фокус". Общественото настроение в момента, е,

Как спечелих надпреварата за кмет на Истанбул и как ще я спечеля пак

На 23 юни гражданите на Истанбул отново ще участват в избори за кмет на града - за втори път в рамките само на три месеца. На 31 март аз имах голямата чест да бъда избран за кмет от моите истанбулски съграждани - въпреки един изборен терен, който бе остро настроен срещу нас. Но управляващата партия на президента Реджеп Тайип Ердоган обяви тогава,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber