Как спечелих надпреварата за кмет на Истанбул и как ще я спечеля пак

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7492369 Как спечелих надпреварата за кмет на Истанбул и как ще я спечеля пак Как спечелих надпреварата за кмет на Истанбул и как ще я спечеля пак www.24chasa.bg
Екрем Имамоглу Снимка: Ройтерс

На 23 юни гражданите на Истанбул отново ще участват в избори за кмет на града - за втори път в рамките само на три месеца. На 31 март аз имах голямата чест да бъда избран за кмет от моите истанбулски съграждани - въпреки един изборен терен, който бе остро настроен срещу нас. Но управляващата партия на президента Реджеп Тайип Ердоган обяви тогава, че оспорва резултата и задейства механизма за повторни избори. Ние ще видим скоро дали това рисковано начинание ще се увенчае с успех за президента и неговите съюзници.

През последните 25 години Истанбул се управлява от политически сили със същия профил като Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ на Ердоган. Когато се включих в кметската надпревара миналата година, аз се изправих срещу един политически опонент с опит, който беше широко известен благодарение на ролята му като бивш министър, председател на парламента и премиер. Въпреки това аз тръгнах с убеждението, че ще спечеля изборите, като привлека хората директно, независимо каква е тяхната идеология, и като покажа по този начин, че разнообразието може да бъде сила, а не слабост.

Като кмет на Бейликдюзю /община на Истанбул, където се смесват различни култури в Турция/ аз бях научил, че е възможно да преодолееш бариерите на недоверие и враждебност, които са създадени от политиката на страх. Съсредоточаването върху доброто градско управление и моята роля като способен на бърза реакция местен представител беше жизненоважно.

Всеки, който избере да се кандидатира за пост в Турция днес, трябва да се справя с атмосфера на крайна поляризация. Аз реших, че ще се изправя пред предизвикателството, като се представя директно на гласоподавателите - огромно предизвикателство в град с 15 милиона души. Въпреки това аз бях решен да следвам своя план. Демонстрирането на моята любов и уважение към жителите на Истанбул стана основата на моята кампания.

Защо? Защото стигнах до заключението, че подобен подход е ключовото средство срещу поляризацията и авторитарния популизъм.

Управляващата ПСР има преобладаващо присъствие в медийния пейзаж в нашата страна, което прави изключително трудно за всеки опонент на партията да се изяви. Подобна среда диктува фокусиране върху хората. Осъзнах, че само по този начин бих могъл да имам някаква надежда за балансиране на предизборния терен. Така че се впуснах в срещи с толкова хора, с колкото можех, от всички политически и културни слоеве. Тъй като водех пряк диалог с граждани, моята кампания превърна тези истински разговори във видеоклипове, които ние разпространихме в социалните мрежи. Правейки това, аз исках да проверя на практика моите демократични убеждения - за това, че ние можем да променим към по-добро Истанбул само като се вслушваме един в друг и действаме заедно. Тези видеоклипове, които често пъти бяха разпространявани на живо, привлякоха голям обществен интерес и ми дадоха възможност да комуникирам с избирателите въпреки пристрастната медийна среда в Турция.

Най-прекият и лесен начин да усетиш пулса на града е като вървиш по неговите булеварди и улици. Това е едно от любимите ми неща и то стана основното комуникационно средство в моята кампания. Аз извървях огромни разстояния по време на кампанията, изграждайки доверие сред общности, които са политически маргинализирани от десетилетия, като се срещах с тях там, където са - в кафенета, паркове и на спортни площадки, по пътя им към работа, училище и джамии.

В днешна Турция всеки политик, който изслушва обикновените хора искрено, бързо вижда реалната ситуация: ако не говориш за това как да се преодолеят икономическите трудности и социалните несправедливости, хората няма да слушат. Гражданите нямат време или интерес за мащабните инженерни проекти или големи инвестиционни стратегии. Вместо това трябва да се съсредоточиш върху градската бедност и несправедливост - върху деца, които нямат достатъчно възможности за образование; млади хора и жени, които се борят с безработицата или неравностойното заплащане; всички групи в неравностойно положение, които много слабо са включени в градския живот.

Моето послание - че Истанбул се нуждае от по-отзивчив и отговорен кмет - бе възнаградено от избирателите. Ние спечелихме нашата победа въпреки безбройните пречки, поставени от управляващата партия, за да попречи точно на такъв резултат. Седемнайсет дни по-късно под натиск на управляващата партия Висшата избирателна комисия анулира резултатите.

Сега нашата кампания - включваща 155 000 доброволци, работещи всеки ден - започна отново, фокусирайки се върху 23 юни. Аз силно вярвам, че ако волята на избирателите може да бъде изразена свободно и честно в Истанбул, без всякаква намеса във върховенството на закона, внушителната енергия на гражданите ще покаже, че е възможно да се протовопоставиш на авторитарната власт. Истинската гъвкавост изисква преодоляване на разделенията чрез диалог и консултация с хората - уроци, които са приложими далеч извън пределите на Турция. Плурализмът не е наш враг, било тук в страната или във външния свят. Ние трябва да го възприемем и да разгърнем силата, която разнообразието дава. (БТА)

* Авторът на материала Екрем Имамоглу бе избран за кмет на Истанбул като кандидат на опозиционните Народнорепубликанска партия (НРП) и "Добра партия" на местните избори на 31 март, които бяха анулирани от Висшата избирателна комисия на страната.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Коментар на седмицата №2: "Фолксваген" иде - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 54 хил. прочитания Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Вижте останалите карикатури ТУК.

Коментар на седмицата №3: Германските медии: Не правете VW в Турция

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал над 43 хил. прочитания Турски журналист предупреди, че такава стъпка ще укрепи режима на Ердоган Германските медии остро атакуват решението на концерна “Фолксваген” да построи нов завод евентуално в Турция.

България, 51-ият щат

Или как вместо Гренландия Тръмп подари на жена си страната ни Доналд Тръмп поиска да купи Гренландия от Дания, но му отказаха и той се обиди и отмени визитата си в Копенхаген. Сигурно чухте за тая история миналата седмица. Доста подигравки отнесе Тръмп, държал се бил като малко дете. Не е много смешно обаче,

Как да гледаме на миналото си

21 август. Незабравим ден. Моето степенуване: Пучът в Москва 1991-а. Инвазията в Чехословакия 1968-а. Турция затваря границата при Голямата екскурзия 1989-а. Решителни боеве на Шипка 1877-а. Събаряне на мавзолея на Георги Димитров 1999-а...  Мавзолеят. Няма как да се промени миналото. То е в недостъпно измерение, но е част от нас със спомен

Германските медии: Не правете VW в Турция

Турски журналист предупреди, че такава стъпка ще укрепи режима на Ердоган Германските медии остро атакуват решението на концерна “Фолксваген” да построи нов завод евентуално в Турция. Във вестник “Ди Цайт” известният турски журналист Джан Дюндар, който получи убежище в Германия, предупреждава, че подобна сделка ще укрепи силата на диктатора

Наздраве на шегаджиите главни редактори - баща и син, които управляват от масата във Варна!

“24 часа” пожелава “Наздраве!” на шегаджиите - баща и син главни редактори, които управляват медиите си от масата във Варна. В “24 часа” приемаме употребата на алкохол преди 20 часа като нездравословен и остарял тренд. А когато се прибавят и високите августовски температури, това може да обърка сериозно освен поредността на чашите и реалността

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Една четвърт от германците са с чужд произход

25,5% от хората, живеещи в Германия, са с миграционен произход. Повече от половината от тях са и с немски паспорт. Това съобщи статистическата служба на ФРГ, публикувайки данни за 2018 година. Забелязва се леко покачване в сравнение с 2017 г. За гражданин с миграциноен произход се смята всеки, който не е роден или поне един от родителите му не е

Могат ли рокаджиите да управляват чалгаджиите

Като направят “умна” партия, първият въпрос е ще стигне ли 4 на сто, когато кючекчия направи партия, питат веднага с кого ще управлява Всеки втори слуша чалга, а всеки шести - рок. Добре, че не са питали колко слушат Моцарт и Вивалди... Трагедия - скубят си косите интелектуалци и естети - как да живееш нормално в това общество!? Аман!

"Фолксваген" иде - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Вижте останалите карикатури

Вождът на червенокожите, версия 2.0. Или как ДАНС арестува сина ми за нерешени задачи

ДАНС влиза в училищата. Нов закон предвижда цялата информация от дневниците вече да е достояние на полицията и разведката. Аз приветствам този почин! Най-сетне ще разбера какви ги върши синковецът и наистина ли от осем месеца не са правили никакви контролни и класни. Едва изчаках законът да влезе в сила и веднага се възползвах от него.

Народната музика победи чалгата

Проучване на Център "Тренд" по поръчка на "24 часа" - След това идват чалга и поп почти поравно - Всеки трети ходи на концерти - Българските изпълнители по-харесвани от чуждите Каква музика се слуша най-много от българите? Отговора на този въпрос дава национално представително проучване на Изследователския център “Тренд” по поръчка на “24 часа”

Патриарх Неофит: Нека пресветлят образ на Божията майка, прославян днес, бъде всякога пред нас

Българската патриаршия публикува на сайта си официално слово на патриарх Неофит по случай днешния празник "Успение на Пресветата Богородица. Вижте го: "ВАШИ ПРЕОСВЕЩЕНСТВА, БОГОЛЮБИВИ ОТЦИ, ВЪЗЛЮБЕНИ В ГОСПОДА, Събрани в скъпата за сърцата ни Троянска света обител, с едно сърце и една уста възхваляваме и прославяме Пресветата наша Владичица и

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber