Весела Мирянова: Качество във всеки сантиметър

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7491566 Весела Мирянова: Качество във всеки сантиметър Весела Мирянова: Качество във всеки сантиметър www.24chasa.bg
Изпълнителният директор на АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ Весела Мирянова

С арх. Весела Мирянова, изпълнителен директор на АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ, говорим за бизнеса у нас, за високите сгради и висотата на строителството, без да забравяме ключа за мястото, където е щастието

- Какво е времето сега за АРТЕКС?

- Работно, разбира се. И преди го казахме: теренът на нашия мотивиран екип е строителният, не политическият, макар че всеки ден за нас е своеобразна предизборна борба. От това, което правим днес, зависи дали ще изберат дом от АРТЕКС утре. Избират ни от 1993 г., така че точно сега сме се съсредоточили върху сграда “Авигея” в кв. “Дружба” и “Виделина”-2 на ул. “Тинтява”. Започваме и работа по сграда “Хармония” на булевард “Г. М. Димитров”.

- И все пак ситуацията не може да не е сложна след шума в медиите, в който бе замесено и името на компанията?

- В строителството никога не е лесно, още повече, когато става дума за компания с нашия размах и стандарти. Удари под кръста и опити да те замесят в задкулисни политически игри винаги е имало и се съмнявам, че собственик на голям бизнес искрено би ви казал нещо друго. Още по време на кризата след 2008 г. изпитанията бяха огромни. Доказахме, че за нас качеството е на първо място, и дори увеличихме клиентите си. Тогава си казвахме:

“Щом няма

криза на клиенти,

не можем да

говорим за

криза”

Важи и днес. Винаги сме мислили дългосрочно, не за “удари”. Качеството на продукта не може да има посока надолу при никакви обстоятелства: нито от сграда на сграда, нито във времето. Ангажиментът ни с клиентите е завинаги, осигуряваме и следгаранционно обслужване. Затова имаме второ поколение клиенти – децата на първите от 90-те години. Това намират у нас – постоянство в качеството.

- Най-краткото ви определение за качество в жилищното строителство?

- Качеството е това, което не може да се добави, то е вградено във всеки сантиметър. Качеството в жилищното строителство е неразделимо от почтеността във взаимоотношенията ни с клиента.

- С какво се промениха очакванията на клиентите?

- Клиентите искат само едно нещо: ключа за мястото, където е щастието, скъпоценният дар - техният дом. Естествено е, че винаги очакват най-доброто, за което знаят. Тяхното доверие обаче ни задължава да предложим и най-доброто от това, за което може и да не знаят. Клиентът днес държи и на здравословната среда, и на пестенето на ресурси. Личният комфорт не е за сметка на грижата за екологията. Тази нагласа ни стимулира. Най-важното обаче си остава

ангажиментът

нашите сгради да

бъдат винаги

актуални,

да пазят качествата си във времето, марката АРТЕКС да бъде безсрочна гаранция.

- Тоест най-важното за компанията е стабилността?

- За една строително-инвестиционна компания стабилността е ключова дума във всички смисли. Заедно с нея обаче важен е и растежът. Това, което вече сме правили, бихме могли да го правим още дълго време – и необезпокоявано, и доходно. Но след десетки жилищни кооперации и комплекси, след внедряването на нови продукти, прилагането на нови технологии, след като сме доказали, че в България може и трябва да има най-доброто и най-съвременното от това, което има светът, ние сме избрали този връх: сградата “Златен век” в “Лозенец”.

Строителството на “Златен век” обаче предизвика противоречиви реакции, протести и оспорване на законността.

Всеки има право на свой вкус, но никой няма право на собствени закони. Нито на такова тълкуване на законите, което да “укроти духовете” в деликатен момент. Разрешението за строежа на “Златен век” е законно. Правната материя може да звучи сложно или отегчително за неспециалистите, но очакваме съдебно решение, което да се произнесе окончателно. Както често се случва в България, за закона се заговаря, когато се влезе в политически скандал… и се говори само за избрани промени… на парче, а всъщност 49 са променените членове на ЗУТ! И точно такъв пример е въвличането на АРТЕКС за поправката на чл. 153.

А тази поправка засяга десетки сложни инфраструктурни обекти и други обекти от първа и втора категория.

- Защо точно АРТЕКС получава възможността да построи тази висока сграда точно на това място?

- АРТЕКС не получава никаква възможност, а купува този терен с проект и с разрешение за строеж. Това се отнася до всички наши сгради.

Компанията

никога не е

участвала в

конкурс за

обществени

поръчки,

никога не е вземала пари от еврофондове. Така че на въпроса “Защо точно АРТЕКС?” бих отговорила с “А защо не?”. АРТЕКС е изцяло българска строително-инвестиционна компания, която има опита, експертността, амбицията и упоритостта да направи нещо изключително тук и сега. “Златен век” ще бъде постижение на българското жилищно строителство, уникална сграда, с вградени чисто български символи и писмена.

- Има мнения, че тази сграда е твърде висока за средата си.

- Една столица трябва да има размах. Да бъде дръзка, модерна, да хвърля мостове към бъдещето. Безкрайното повтаряне на вече правени неща е по-опасно от експеримента. Именно големите градове са инкубатори на новаторска естетика, като умело я обвързват с всичко наследено… Има редица примери за това дори в консервативна Швейцария - Базел, Цюрих, Малмьо (Швеция), в Дания. Какво като има крайни мнения за една сграда? Защо трябва всичко да е толкова безобидно, равно, та чак незабележимо? Един град с перспективи не трябва да търси средноаритметичното на вкусовете, а да възпитава естетика, да провокира интерес към различното, да стимулира новото, да има смела визия за бъдещето... И аз не харесвам някои сгради, но не те са нещото, което ме дразни.

- А кое?

- Когато стъпиш на плочка в София, не е сигурно, че няма да се размърда. Но трябва ли изобщо целият обществен интерес, цялата енергия на една европейска столица да отива в поразкрасяване на нещо тук и ремонтиране на нещо там, понякога със съмнителен, меко казано, резултат?

- Това все пак не е аргумент в полза на високите сгради.

- Дори да пренебрегнем приноса на високите сгради за модерната естетика на големия град днес, има и прагматична страна. София трябва да предостави място за милион и половина души. Посоките, както знаем, са две: по хоризонтал и по вертикал. Защо се смята, че първата е единствено “нормалната”?

Защо не се види

колко скъпо

всъщност е

градът да се

разлива и

разлива?

Нали трябва да се осигури инфраструктура, транспортни възможности? Това, че не виждаме с очите си тези разходи, не означава, че не ги плащаме като граждани. Високото строителство в сърцето на града е начин да се оползотвори желана локация за много хора. Към “Златен век” има силен интерес от страна на клиентите.

- Няма ли в България наследен скептицизъм спрямо високите сгради? Реалистично ли е “престижният висок етаж” да се превърне в тенденция тук?

- Най-вълнуващите, най-изобретателните неща в архитектурата сега са във високото строителство именно заради дефицита на земя в градските центрове. Високите сгради нямат особен смисъл в покрайнините на града… От друга страна, в целия свят добрите високи сгради не са някакво натрупване на етажи, а концентрация на качества и придобивки. Освен това в една сграда могат да се внедрят принципи и системи за комфорт на обитаване при спестяване на ресурси. Например рекуператорната система, която въведохме в “Диамант” и “Диамант-2”, не само пречиства въздуха от прах, фини частици и полени, но и използва преработения въздух за регулиране на температурата в помещенията. Соларните панели, качествената дограма, всичко води до енергийна ефективност. Разделното събиране на боклука в “Златен век” е съвсем улеснено, невидимо. Тоест това е сграда, която не само предоставя здравословна среда, но и стимулира екоотговорния начин на живот на хората в нея.

- Кои всъщност са клиентите на “Златен век”?

- Изявени хора в своята област: спортисти, творци, бизнесмени. Подчертано много са IT специалисти – млади и перспективни хора, които в чужбина са живели в такива модерни високи сгради и ги очакват тук. Технологичният комфорт става все по-важен за тези поколения. Говори се за потенциала на София да бъде своеобразна IT столица, така че

високотехно-

логичните сгради

ще стават все

по-актуални

АРТЕКС вече ги прави.

- Да, но какво получават хората извън сградата? Тези от “Лозенец”, където по вашия проект трябва да се появи една внушителна сграда?

- Още едно място за личното време: за срещи, за спорт, за пазаруване. Достъпът до жилищните части ще става с електронни карти, но “Златен век” в първите си две нива ще е отворена среда. Търговски център с кафе зона, ресторант, спортни зали и басейн, озеленена тераса с водно огледало. С проекти като “Златен век” се разширява центърът на София. Впрочем в най-динамичните и най-вълнуващите европейски градове като Лондон има не център, от който в концентрични кръгове всичко интересно стихва, докато се стигне до “спалните”, а поредица от зони със свой облик и интензивен живот… Да не забравя нещо специално, свързано със “Златен век” – т.нар. view point, тоест място на върха на сградата, откъдето всеки да може да се любува на панорамни гледки на София. Именно поради емблематичната сграда жителите на кв. “Лозенец” ще покачат цените на своите имоти в този район.

- Какво ви дава сили и увереност сега?

- Вярата в Бог… Аз съм участвала в поставянето на основите на нашата компания, на АРТЕКС, и знам, че те са много здрави, защото са поставени на най-здравата канара - божиите закони и правила. Сега може да понасяме удари, но това е изпитание, през което ще преминем. Щом нещо е здраво в основата си, щом в него е заложено нещо добро - почтен труд, дарби, грижа за хората, и е заредено с високите вибрации на любовта и светлината, то ще премине през всички бури и турбуленции и ще бъде и още по-силно, и ще работи с още по-голямо благословение! И ще бъде така! Аз вярвам в това!

CV

Aрх. Весела Мирянова е родена през 1965 г. в София. Завършва строителен техникум “Христо Ботев” - специалност “Строителство и архитектура”, със златен медал за отличен успех. През 1990 г. завършва висшето си образование във ВИАС - специалност “Архитектура”, специалност “Жилищни сгради и комплекси” - отново с най-висок успех.

Арх. Мирянова владее перфектно английски и руски език, притежава отлични организационни и лидерски качества, умения за общуване и работа с хора, взимане на бързи и адекватни решения. Носител е на редица отличия: избрана е за Бизнес дама на 2008 г. на националния конкурс, организиран сп. “Ние жените” под патронажа на първата дама - госпожа Зорка Първанова, печели националния приз “Човек на ХХІ век” от престижния национален конкурс “Произведено в България” - 2009 г., както и награда в категория “Строителство и архитектура” за 2011 г. в първите годишни награди на списание Business Lady.

Арх. Весела Мирянова е делегат на Първия конгрес на Съвета на жените предприемачи към Асоциацията на Балканските палати (АВС), проведен в Истанбул на 29.09.2011 г., в качеството си на член на Управителния съвет на Българската асоциация на жените предприемачи. Член е на Управителния съвет на Клуба на жените предприемачи и мениджъри в България, основан на 19.05.2003.

В момента арх. Весела Мирянова е председател на Съвета на директорите на АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ АД – строително-инвестиционна компания с 26-годишна история в проектирането, инвестирането и строителството на жилищни сгради и комплекси. Компанията е построила над 75 сгради в София, много от които през годините са носители на отличия и награди от Национален конкурс “Сграда на годината”, както и от други конкурси в сферата на инвестиционните проекти, строителството и архитектурата.

Майка е на две деца – син на 30 години и дъщеря на 26 години, които умело следват пътя на родителите си и печелят награди и отличия от архитектурни конкурси и фотоизложби. Има и внук на 5 години.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Корнелия Нинова: Отказвам разговори за пари и власт с отделни личности в БСП. От това ми идват проблемите

Друга партия не може да събере 50 000 души, водени от идеи, а не от лични интереси и не принудително докарани 50 хиляди показаха на Бузлуджа, че БСП не е разделена. Партията не съм нито аз, нито пленумът - ние сме временно избрани да изпълняваме политиката ѝ Виждаме различно ролята на държавата в управлението на финансите - бихме оставили процент

Константин Марков: Пак има “Тангра”, но с друг певец и работим върху албум

Навремето взех диплома за инженер, но бях категоричен, че ще стана музикант. Образованието ми обаче много ми помага в работата - Напоследък има възраждане на старите рок групи, на какво се дължи това, г-н Марков? - Преди време музиката се правеше по различен начин, при други условия. Ако говорим за “Тангра”

Доц. Любов Трифонова, климатолог: Повече суша и наводнения ще е ефектът за България

За последните 30 години има 176 случая с температури над 42 градуса, за предишните 90 са само 46 - Доц. Трифонова, как глобалното затопляне ще се отрази на климата у нас? - Понятието “глобално затопляне” е въведено от проф. Брокър от Колумбийския университет през 70-те години на миналия век, но всъщност още в края на XIX век шведският учен

Илия Гърков: Открихме нов рудник на място, където се е добивало злато преди 3500 г.

- “Дънди Прешъс Металс” инвестира в Ада Тепе 164 млн. долара, казва вицепрезидент на “Дънди Прешъс Металс” и изпълнителен директор за България  - 1/3 от работещите в рудника се върнаха от чужбина - Средната работна заплата е 2700 лв., от 238 наети само 9 не са местни   - Г-н Гърков, след колко години работа открихте рудника Ада Тепе?

След арест на румънска банда телефонните измами намаляха с 33 процента

Имаше няколко сигнала за двамата убити край Негован, но не стигнахме до следа, казва заместник-директорът на Главна дирекция "Национална полиция" старши комисар Николай Хаджиев - Старши комисар Хаджиев, в последните дни работите по намерените двамата убити край с. Негован. Какво може да кажете за разследването

Проф. Генчо Начев: Предлаганият здравен модел е стъпка в правилната посока, но ако се въведе изведнъж, има риск да фалира цялата система

Без остойностяване на медицинските услуги, въвеждане на критерии за качество и жесток контрол всеки допълнителен лев за здраве само ще потъне, казва директорът на УМБАЛ "Света Екатерина" Още 2005 г. можехме да въведем диагностично свързаните групи. Изчисленията тогава показаха, че разходът ще се качи с 50%, и тази стъпка не се предприе

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Шефът на Пътна полиция: Заснехме 10 746 шофьори с превишена скорост над 50 км/ч

Издали сме 950 370 акта, фиша и електронни фиша за първите 7 месеца на годината, казва Росен Рапчев - Комисар Рапчев, август месец традиционно е най-тежък откъм катастрофи. Какви мерки вземате това лято? - Не само август, а трите летни месеца – юни, юли и август, са най-натоварени и с най-сериозен пътен травматизъм. 78 са загиналите през август м

Николай Вълканов: За бизнеса е важно да има стабилност в управлението за 4 г. Като правиш 300 млн. лева инвестиции, а се промени рамката, ще настъпи катастрофа

От две години има спад на цените на металите с 30%, въпреки товаинвестираме и увеличаваме заплати, казва председателят на Българската минно-геоложка камара и зам.-председател на КРИБ  Още акценти Слава богу, че правителството на г-н Борисов не се поддаде на спекулативни искания, той обеща, че за целия мандат няма да се увеличат данъците,

Вероника Имова: Методи Лалов трябва да изготви съдебни актове по 111 дела, преди ВСС да приеме оставката му

Важно е имиджът на магистрата да е чист, ако ще става политик, казва членът на Съдийската колегия на ВСС Вероника Имова - Г-жо Имова, след проваленото заседание на Съдийската колегия на ВСС, на което не беше освободен Методи Лалов като съдия, той упрекна кадровия орган и вас персонално, че не му позволявате да подаде оставка,

Нанси Шилър: Дарихме 221 млн. долара в 886 проекта

Повече от половината от тези средства са отпуснати от Фондация “Америка за България” за образование в страната, казва президентът на Фондацията Част от екипа на “Америка за България”, отговарящ за проектите на фондацията заедно с президентката Нанси Шилър, разказват за някои от най-успешните ѝ инициативи

Проф. Антоний Тодоров: С Мая Манолова за първи път има условия за пробив в управлението на ГЕРБ в столицата

Още акценти от интервюто: Тя в момента не е изпълнителна власт, за да решава проблеми. Нейната работа като омбудсман е именно да говори И Фандъкова, като е започнала като кмет, не е имала по-голям опит от нея. Хората се учат Нинова развърза ръцете на градската организация да подкрепи кандидатура на обществения защитник в София Резултатите

Марта Вачкова: Баща ми страдаше от Митко Бомбата. А аз се радвам, когато ме сочат: Виж, мамо, сестра Жекова!

Актрисата отпразнува 60-ия си юбилей на морето заобиколена от приятели, както в детството си - Г-жо Вачкова, това лято отпразнувахте 60-ия си юбилеен рожден ден на морето, нали така? - Да, като в детството ми. Когато бях малка, винаги прекарвах рождения си ден на морето. От една страна, като ученичка страдах, че не съм със съучениците си

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber