Инж. Мердин Байрям: Доволен съм от свършеното, спокоен за настоящето и с план за бъдещето

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7487585 Инж. Мердин Байрям: Доволен съм от свършеното, спокоен за настоящето и с план за бъдещето Инж. Мердин Байрям: Доволен съм от свършеното, спокоен за настоящето и с план за бъдещето www.24chasa.bg

Всеки ден 825 човека получават безплатна топла храна от нашата общинска кухня, казва кметът на Върбица

- Г-н Байрям, вече сте в края на втория си мандат. С какви чувства си спомняте началото и какво се промени до днес?

- Поех кметския пост в края на 2011 г. Финансово общината беше зле - със задължения 1,2 млн. лв., а местните приходи бяха само 250 хил. Най-големите ми тревоги бяха за този огромен дълг и как да оправдая гласуваното ми доверие.

Поведохме дълги съдебни спорове и вече са на ход решенията на съда, задължаващи тези, които са харчили безотговорно общински пари, да започнат да ги връщат.

Мислех си, че трябва да станат чудеса, за да можем един ден да си поемем въздух. И заработихме без почивка!

Днес мога категорично да заявя, че се чувствам удовлетворен от свършеното, спокоен за настоящето и че имам план за бъдещето. Община Върбица вече няма задължения. А приходите ѝ от 250 хил. през 2011-а към настоящия момент възлизат на 2,2 млн. лв. Ръст на събираемостта от почти 2 млн. лв. е успех, който по никакъв начин не тежи на данъкоплатеца, защото общината е една от малкото с най-поносими данъци у нас.

- Как постигнахте този ръст на приходи за краткото време?

- Успехът се дължи на много работа. Създадохме общински предприятия, които в същото време генерират и много нови работни места. Направихме разсадник за цветя и трайни насаждения. Така не влагаме пари за озеленяване, а продаваме разсад и на клиенти. Обновихме почти срутения почивен дом “Еделвайс” в зоната на курортния комплекс Върбица.

Неговата хотелска част и изцяло обновен ресторант вече реализират приходи. От древността градът е известен със своите минерални източници, от чиито доказани лечебни свойства продължават да се възползват стотици хора с проблеми в стомашно чревната област, бъбреци и др.

На площ от 16 дка в курортната зона построихме многофункционален спортен комплекс, както и съответните съоръжения - зали, басейни, фитнес , които днес вече спомагат за увеличаване на местните приходи.

- Успявате ли да включите в проектите си всички селища в общината?

- Изключително много се стараем във всяко от населените места да решаваме проблеми като отводняване на пътища и дворове, павиране и асфалтиране на улици, които никога не са имали настилка, нови бордюри и тротоари, строителство на подпорни стени, мостове, голям стадион, игрища, тенис корт, зали за семейно-битови ритуали, детски площадки, паркове.

Наша гордост са новопостроените площади с фонтани и алеи за отдих в селата Бяла река, Сушина, Маломир, Божурово, единият от които е с лесопарк, създаден върху сметище. В момента строим нов, модерен площад в с. Нова бяла река. Вече е реалност и паметникът на участвалите във войните наши съграждани. Успяхме да завършим първия етап от строителството на покрития пазар във Върбица.

Правим

всичко по

силите си и в

образованието

За да стане приятно място за своите възпитаници, училището в Иваново, както и детската градина, бяха тотално обновени, санирани и с монтирано парно отопление. Освен подобряване на учебната база общината поема разходите за транспортните карти на всички пътуващи средношколци от селата до Върбица.

Ежемесечната помощ за всяко семейство, чието дете посещава детска градина, облекчава всички родители, които вместо 70 лв. за едно дете заплащат 35 лв. Ако и второто им дете е в детска градина, таксата за него е 17,50 лв.  

Всеки ден 825 човека получават безплатна топла храна от нашата общинска кухня. Назначихме 135 лични асистенти, които полагат грижи за неподвижните хора. Решихме и една крайно належаща потребност за гражданите - траурен автомобил, който безплатно е на разположение на опечалените близки. Отделно ги подпомагаме с безплатен ковчег (за християните) и безплатни гробни дъски и хасе (за мюсюлманите). С еднократна финансова помощ подпомагаме съграждани, които са затруднени да си закупят лекарства или им предстои неотложна хирургична интервенция.

- Как живеят на едно място християни и мюсюлмани?

- Празниците ни са общи. Наближи ли Великден, в двора на храма “Св. Димитър” с лични средства организирам раздаване на курбан за здраве, шарени яйца и козунаци. По същия начин изразявам уважение и към мюсюлманите – иде ли Байрам, във всяко населено място отреждам курбан за здраве - ифтар. Тези неща са неделима част от моето разбиране за толерантност и обич към хората.  

- Какви са бъдещите ви проекти?

- Поради отдалечеността ни от областния център и суровите зими

имаме

необходимост

от болница

с поне 10

стационарни

места

Това са част от причините да изготвим проект за обновяване на остарялата болнична сграда във Върбица, която повече от 40 г. се руши. 

С гордост мога да заявя, че вече стартирахме строителните работи и се надявам до година–две жителите от общината да имат болница със стационар, лекари специалисти, различни болнични кабинети, оборудвани с най-съвременна апаратура, малка операционна. Общината подпомага местни младежи, които следват “Медицина”, и по този начин се надяваме първоначално да решим проблема с медицинския персонал.

Предстои ни саниране и инсталиране на парно отопление в сградите на две селски училища и една детска градина. Чака ни нелеката задача да разширим училището във Върбица и построим нов физкултурен салон.

И в бъдеще ще продължаваме да асфалтираме улици и пътища от общинската пътна мрежа във всички селища, както и с изграждане на площади с фонтани, алеи и детски атракции.

Предвижда се завършването на 2-а и 3-а фаза от строителството на покрития пазар, което включва изграждане на малък амфитеатър, паркинг, зона за отдих и атракции, повдигане чрез баражи нивото на река Герила, за да се придобие възможност за водни атракции за децата и развъждането на плаващи птици. 

Предстои реализацията на подготвения от нас 15-годишен план за развитие на курортния комплекс и туристическото дело в община Върбица.

Туризмът е

един от

основните ми

приоритети,

защото това ще даде възможност за откриване на работни места и финансови постъпления в общината.

Най-новата идея е изграждане на гурме ресторант, който ще е на площ от 250 кв. м.

Трудно е, но грижата за хората винаги е била първото нещо, което не ми дава покой. Десетки години хората тук не са виждали нещо да се строи, не са имали помощ от общината. Чувствам се отговорен за тяхното настояще и бъдеще. Длъжен съм да не жаля време и труд, за да живеят в един по-добър и съвременен свят.

Благодаря на съгражданите си за подкрепата и усмивките на удовлетвореност, които ми вдъхват нова сила. Горд съм с новия облик на община Върбица!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Кирил Добрев: Нинова отдавна искаше лидерството й да бъде потвърдено с пряк избор, но аз я спрях и сгреших

Още акценти от интервюто със зам.-председателя на БСП: Някои от менторите в БСП ги слушаме вече 30 г. - те се появяват, когато има пожар, но никога, когато трябва да се гаси Нямам никакво съмнение, че оттеглянето на оставката на Нинова беше най-разумното за нашите членове, макар да не се разбира отвън Изненадват ме по-старите апаратчици,

Десислава Танева: Опитват измами със субсидии за лук, моркови и чесън, ще ги спрем

Нова наредба ще каже какво е кренвирш по БДС и какво е екстра качество в месните продукти До края на юни ще завършат проверките на всичките 288 къщи за гости Това е постоянна битка - от една страна, са бенефициентите, които нямат това качество, но искат да бъдат такива, от друга страна - държавата И ловците, и хората, които отглеждат в т.нар.

Златко Живков: Монтана се променя трайно - става по-приветлив град и по-добро място за живеене

По европейска програма вложихме големи инвестиции в образователната инфраструктура, казва кметът на града За 4 години бяха ремонтирани всички обществени сгради в 23-те села на общината - кметства, читалища, църкви Пред старт е площадката за едрогабаритни и опасни отпадъци, започваме изграждане на инсталация за компост - Г-н Живков,

Атанас Добрев: Колкото по-бързо се развие 5G, толкова по-бързо ще се ускори растежът и ще се вдигнат заплатите

Смятаме, че мобилната телевизия е удобна и полезна за  хората, и се опитваме да я превърнем в масова услуга, казва  главният изпълнителен директор на “Виваком” Още акценти Средното потребление на интернет ще се увеличи 10 пъти до 5-7 години Оптимистичният вариант показва, че новото поколение услуги може да ги има в България до не повече от 3-4 г.

Андрей Ковачев: И в Испания имаше арестуван за корупция кмет. Да се извади ли от Шенген?

Още акценти от интервюто: ЕНП няма да отстъпи пред президента на Франция. Вебер трябва да оглави Европейската комисия В Република Северна Македония имат право да се самоопределят. Но живите, а не те да решават за починалите На тази планета в академичния свят няма никъде спор какъв е Гоце Делчев. Самите сърби казват, че е български бандит.

Бойко Атанасов: Ще заложим на превантивен контрол, а не на реакции в кризисни ситуации

Лоши бизнес практики ще се пресичат още в началото, казва новият председател на Комисията за финансов надзор Още акценти: Като финансов регулатор ще бъдем предсказуеми за тези, които спазват законите, и непредсказуеми за склонните съзнателно да ги нарушават След фалита на "Олимпик" променихме правила и изисквания,

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Дракула е с български корени, продължава държавническата традиция на Асеневци

В психологически план ние с румънците сме много близки, кадват преподавателите във ВТУ - Господа историци, защо твърдите, че Дракула е българин? Доц. Николай Кънев: Всъщност ние твърдим, че родът, от който произхожда Дракула, е с български корен. Това е династията, която създава Влашкото княжество в началото на XIV в.

Юрий Асланов: Когато е заплашено идейното оцеляване на БСП, тя няма да се замисли да жертва дори лидера си

Ето акценти от интервюто със социолога и член на Националния съвет на БСП: Атаката за унищожаване на партията върви по много линии, а при Нинова пробиха лесно - невежа е в идеологическо отношение и не разбира какво говори ГЕРБ спечели тези избори благодарение на БСП Отказахме се от разговора за бъдещето и за Европа и отстъпихме терен на Борисов

Пламен Русев: 60 млн. евро е въздействието на Webit върху икономиката на София

е въздействието на “Уебит” върху икономиката на София От институции като логистика получихме страшно много помощ от всички. С министъра на образованието направихме съвместно най-голямото събитие, което вдъхновява децата за бъдещето - 3000 деца от България, най-умните, цветът на нацията, бяха избрани от министерството,

Владимир Губарев: Мислите, че “Чернобил” е приключил? Нищо подобно, радиацията се качва

Филмът за аварията не разкрива мащаба на катастрофата, казва руски журналист очевидец Владимир Губарев е руски журналист, драматург и писател. Като научен редактор във в. “Правда” пръв от пресата пристига в авариралата АЕЦ “Чернобил” 4 дни след катастрофата на 26 април 1986 г. Покрай работата си има контакт с политическата върхушка на СССР и

Сергей Цветарски: Демографският проблем на страната е обезлюдяването, не толкова смъртността

Дълголетието в Кърджали е чисто аритметичен феномен, казва председателят на Националния статистически институт  В градовете се живее по-дълго, отколкото в селата, заради медицинското обслужване - Господин Цветарски, от последните демографски данни на НСИ излиза, че в София и Кърджали хората живеят най-дълго - средната продължителност на

Георги Марков: Загрижен съм! ЕК да види какво става в Белгия, Холандия и Франция

Още акценти от интервюто: Пожелах на социалистите смирение, защото избирателят отреди да сме заедно в този парламент до 2021 година Бавария е кътче рай, защото там от Втората световна война социалист не е управлявал Г-жа Йончева да чуе какво говорят за Бойко Меркел, баварският премиер Маркус Зьодер, Ердоган, Ципрас, Вучич, Заев,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber