Инж. Мердин Байрям: Доволен съм от свършеното, спокоен за настоящето и с план за бъдещето

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7487585 Инж. Мердин Байрям: Доволен съм от свършеното, спокоен за настоящето и с план за бъдещето Инж. Мердин Байрям: Доволен съм от свършеното, спокоен за настоящето и с план за бъдещето www.24chasa.bg

Всеки ден 825 човека получават безплатна топла храна от нашата общинска кухня, казва кметът на Върбица

- Г-н Байрям, вече сте в края на втория си мандат. С какви чувства си спомняте началото и какво се промени до днес?

- Поех кметския пост в края на 2011 г. Финансово общината беше зле - със задължения 1,2 млн. лв., а местните приходи бяха само 250 хил. Най-големите ми тревоги бяха за този огромен дълг и как да оправдая гласуваното ми доверие.

Поведохме дълги съдебни спорове и вече са на ход решенията на съда, задължаващи тези, които са харчили безотговорно общински пари, да започнат да ги връщат.

Мислех си, че трябва да станат чудеса, за да можем един ден да си поемем въздух. И заработихме без почивка!

Днес мога категорично да заявя, че се чувствам удовлетворен от свършеното, спокоен за настоящето и че имам план за бъдещето. Община Върбица вече няма задължения. А приходите ѝ от 250 хил. през 2011-а към настоящия момент възлизат на 2,2 млн. лв. Ръст на събираемостта от почти 2 млн. лв. е успех, който по никакъв начин не тежи на данъкоплатеца, защото общината е една от малкото с най-поносими данъци у нас.

- Как постигнахте този ръст на приходи за краткото време?

- Успехът се дължи на много работа. Създадохме общински предприятия, които в същото време генерират и много нови работни места. Направихме разсадник за цветя и трайни насаждения. Така не влагаме пари за озеленяване, а продаваме разсад и на клиенти. Обновихме почти срутения почивен дом “Еделвайс” в зоната на курортния комплекс Върбица.

Неговата хотелска част и изцяло обновен ресторант вече реализират приходи. От древността градът е известен със своите минерални източници, от чиито доказани лечебни свойства продължават да се възползват стотици хора с проблеми в стомашно чревната област, бъбреци и др.

На площ от 16 дка в курортната зона построихме многофункционален спортен комплекс, както и съответните съоръжения - зали, басейни, фитнес , които днес вече спомагат за увеличаване на местните приходи.

- Успявате ли да включите в проектите си всички селища в общината?

- Изключително много се стараем във всяко от населените места да решаваме проблеми като отводняване на пътища и дворове, павиране и асфалтиране на улици, които никога не са имали настилка, нови бордюри и тротоари, строителство на подпорни стени, мостове, голям стадион, игрища, тенис корт, зали за семейно-битови ритуали, детски площадки, паркове.

Наша гордост са новопостроените площади с фонтани и алеи за отдих в селата Бяла река, Сушина, Маломир, Божурово, единият от които е с лесопарк, създаден върху сметище. В момента строим нов, модерен площад в с. Нова бяла река. Вече е реалност и паметникът на участвалите във войните наши съграждани. Успяхме да завършим първия етап от строителството на покрития пазар във Върбица.

Правим

всичко по

силите си и в

образованието

За да стане приятно място за своите възпитаници, училището в Иваново, както и детската градина, бяха тотално обновени, санирани и с монтирано парно отопление. Освен подобряване на учебната база общината поема разходите за транспортните карти на всички пътуващи средношколци от селата до Върбица.

Ежемесечната помощ за всяко семейство, чието дете посещава детска градина, облекчава всички родители, които вместо 70 лв. за едно дете заплащат 35 лв. Ако и второто им дете е в детска градина, таксата за него е 17,50 лв.  

Всеки ден 825 човека получават безплатна топла храна от нашата общинска кухня. Назначихме 135 лични асистенти, които полагат грижи за неподвижните хора. Решихме и една крайно належаща потребност за гражданите - траурен автомобил, който безплатно е на разположение на опечалените близки. Отделно ги подпомагаме с безплатен ковчег (за християните) и безплатни гробни дъски и хасе (за мюсюлманите). С еднократна финансова помощ подпомагаме съграждани, които са затруднени да си закупят лекарства или им предстои неотложна хирургична интервенция.

- Как живеят на едно място християни и мюсюлмани?

- Празниците ни са общи. Наближи ли Великден, в двора на храма “Св. Димитър” с лични средства организирам раздаване на курбан за здраве, шарени яйца и козунаци. По същия начин изразявам уважение и към мюсюлманите – иде ли Байрам, във всяко населено място отреждам курбан за здраве - ифтар. Тези неща са неделима част от моето разбиране за толерантност и обич към хората.  

- Какви са бъдещите ви проекти?

- Поради отдалечеността ни от областния център и суровите зими

имаме

необходимост

от болница

с поне 10

стационарни

места

Това са част от причините да изготвим проект за обновяване на остарялата болнична сграда във Върбица, която повече от 40 г. се руши. 

С гордост мога да заявя, че вече стартирахме строителните работи и се надявам до година–две жителите от общината да имат болница със стационар, лекари специалисти, различни болнични кабинети, оборудвани с най-съвременна апаратура, малка операционна. Общината подпомага местни младежи, които следват “Медицина”, и по този начин се надяваме първоначално да решим проблема с медицинския персонал.

Предстои ни саниране и инсталиране на парно отопление в сградите на две селски училища и една детска градина. Чака ни нелеката задача да разширим училището във Върбица и построим нов физкултурен салон.

И в бъдеще ще продължаваме да асфалтираме улици и пътища от общинската пътна мрежа във всички селища, както и с изграждане на площади с фонтани, алеи и детски атракции.

Предвижда се завършването на 2-а и 3-а фаза от строителството на покрития пазар, което включва изграждане на малък амфитеатър, паркинг, зона за отдих и атракции, повдигане чрез баражи нивото на река Герила, за да се придобие възможност за водни атракции за децата и развъждането на плаващи птици. 

Предстои реализацията на подготвения от нас 15-годишен план за развитие на курортния комплекс и туристическото дело в община Върбица.

Туризмът е

един от

основните ми

приоритети,

защото това ще даде възможност за откриване на работни места и финансови постъпления в общината.

Най-новата идея е изграждане на гурме ресторант, който ще е на площ от 250 кв. м.

Трудно е, но грижата за хората винаги е била първото нещо, което не ми дава покой. Десетки години хората тук не са виждали нещо да се строи, не са имали помощ от общината. Чувствам се отговорен за тяхното настояще и бъдеще. Длъжен съм да не жаля време и труд, за да живеят в един по-добър и съвременен свят.

Благодаря на съгражданите си за подкрепата и усмивките на удовлетвореност, които ми вдъхват нова сила. Горд съм с новия облик на община Върбица!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Корнелия Нинова: Отказвам разговори за пари и власт с отделни личности в БСП. От това ми идват проблемите

Друга партия не може да събере 50 000 души, водени от идеи, а не от лични интереси и не принудително докарани 50 хиляди показаха на Бузлуджа, че БСП не е разделена. Партията не съм нито аз, нито пленумът - ние сме временно избрани да изпълняваме политиката ѝ Виждаме различно ролята на държавата в управлението на финансите - бихме оставили процент

Константин Марков: Пак има “Тангра”, но с друг певец и работим върху албум

Навремето взех диплома за инженер, но бях категоричен, че ще стана музикант. Образованието ми обаче много ми помага в работата - Напоследък има възраждане на старите рок групи, на какво се дължи това, г-н Марков? - Преди време музиката се правеше по различен начин, при други условия. Ако говорим за “Тангра”

Доц. Любов Трифонова, климатолог: Повече суша и наводнения ще е ефектът за България

За последните 30 години има 176 случая с температури над 42 градуса, за предишните 90 са само 46 - Доц. Трифонова, как глобалното затопляне ще се отрази на климата у нас? - Понятието “глобално затопляне” е въведено от проф. Брокър от Колумбийския университет през 70-те години на миналия век, но всъщност още в края на XIX век шведският учен

Илия Гърков: Открихме нов рудник на място, където се е добивало злато преди 3500 г.

- “Дънди Прешъс Металс” инвестира в Ада Тепе 164 млн. долара, казва вицепрезидент на “Дънди Прешъс Металс” и изпълнителен директор за България  - 1/3 от работещите в рудника се върнаха от чужбина - Средната работна заплата е 2700 лв., от 238 наети само 9 не са местни   - Г-н Гърков, след колко години работа открихте рудника Ада Тепе?

След арест на румънска банда телефонните измами намаляха с 33 процента

Имаше няколко сигнала за двамата убити край Негован, но не стигнахме до следа, казва заместник-директорът на Главна дирекция "Национална полиция" старши комисар Николай Хаджиев - Старши комисар Хаджиев, в последните дни работите по намерените двамата убити край с. Негован. Какво може да кажете за разследването

Проф. Генчо Начев: Предлаганият здравен модел е стъпка в правилната посока, но ако се въведе изведнъж, има риск да фалира цялата система

Без остойностяване на медицинските услуги, въвеждане на критерии за качество и жесток контрол всеки допълнителен лев за здраве само ще потъне, казва директорът на УМБАЛ "Света Екатерина" Още 2005 г. можехме да въведем диагностично свързаните групи. Изчисленията тогава показаха, че разходът ще се качи с 50%, и тази стъпка не се предприе

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Шефът на Пътна полиция: Заснехме 10 746 шофьори с превишена скорост над 50 км/ч

Издали сме 950 370 акта, фиша и електронни фиша за първите 7 месеца на годината, казва Росен Рапчев - Комисар Рапчев, август месец традиционно е най-тежък откъм катастрофи. Какви мерки вземате това лято? - Не само август, а трите летни месеца – юни, юли и август, са най-натоварени и с най-сериозен пътен травматизъм. 78 са загиналите през август м

Николай Вълканов: За бизнеса е важно да има стабилност в управлението за 4 г. Като правиш 300 млн. лева инвестиции, а се промени рамката, ще настъпи катастрофа

От две години има спад на цените на металите с 30%, въпреки товаинвестираме и увеличаваме заплати, казва председателят на Българската минно-геоложка камара и зам.-председател на КРИБ  Още акценти Слава богу, че правителството на г-н Борисов не се поддаде на спекулативни искания, той обеща, че за целия мандат няма да се увеличат данъците,

Вероника Имова: Методи Лалов трябва да изготви съдебни актове по 111 дела, преди ВСС да приеме оставката му

Важно е имиджът на магистрата да е чист, ако ще става политик, казва членът на Съдийската колегия на ВСС Вероника Имова - Г-жо Имова, след проваленото заседание на Съдийската колегия на ВСС, на което не беше освободен Методи Лалов като съдия, той упрекна кадровия орган и вас персонално, че не му позволявате да подаде оставка,

Нанси Шилър: Дарихме 221 млн. долара в 886 проекта

Повече от половината от тези средства са отпуснати от Фондация “Америка за България” за образование в страната, казва президентът на Фондацията Част от екипа на “Америка за България”, отговарящ за проектите на фондацията заедно с президентката Нанси Шилър, разказват за някои от най-успешните ѝ инициативи

Проф. Антоний Тодоров: С Мая Манолова за първи път има условия за пробив в управлението на ГЕРБ в столицата

Още акценти от интервюто: Тя в момента не е изпълнителна власт, за да решава проблеми. Нейната работа като омбудсман е именно да говори И Фандъкова, като е започнала като кмет, не е имала по-голям опит от нея. Хората се учат Нинова развърза ръцете на градската организация да подкрепи кандидатура на обществения защитник в София Резултатите

Марта Вачкова: Баща ми страдаше от Митко Бомбата. А аз се радвам, когато ме сочат: Виж, мамо, сестра Жекова!

Актрисата отпразнува 60-ия си юбилей на морето заобиколена от приятели, както в детството си - Г-жо Вачкова, това лято отпразнувахте 60-ия си юбилеен рожден ден на морето, нали така? - Да, като в детството ми. Когато бях малка, винаги прекарвах рождения си ден на морето. От една страна, като ученичка страдах, че не съм със съучениците си

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber