Инж. Мердин Байрям: Доволен съм от свършеното, спокоен за настоящето и с план за бъдещето

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7487585 Инж. Мердин Байрям: Доволен съм от свършеното, спокоен за настоящето и с план за бъдещето Инж. Мердин Байрям: Доволен съм от свършеното, спокоен за настоящето и с план за бъдещето www.24chasa.bg

Всеки ден 825 човека получават безплатна топла храна от нашата общинска кухня, казва кметът на Върбица

- Г-н Байрям, вече сте в края на втория си мандат. С какви чувства си спомняте началото и какво се промени до днес?

- Поех кметския пост в края на 2011 г. Финансово общината беше зле - със задължения 1,2 млн. лв., а местните приходи бяха само 250 хил. Най-големите ми тревоги бяха за този огромен дълг и как да оправдая гласуваното ми доверие.

Поведохме дълги съдебни спорове и вече са на ход решенията на съда, задължаващи тези, които са харчили безотговорно общински пари, да започнат да ги връщат.

Мислех си, че трябва да станат чудеса, за да можем един ден да си поемем въздух. И заработихме без почивка!

Днес мога категорично да заявя, че се чувствам удовлетворен от свършеното, спокоен за настоящето и че имам план за бъдещето. Община Върбица вече няма задължения. А приходите ѝ от 250 хил. през 2011-а към настоящия момент възлизат на 2,2 млн. лв. Ръст на събираемостта от почти 2 млн. лв. е успех, който по никакъв начин не тежи на данъкоплатеца, защото общината е една от малкото с най-поносими данъци у нас.

- Как постигнахте този ръст на приходи за краткото време?

- Успехът се дължи на много работа. Създадохме общински предприятия, които в същото време генерират и много нови работни места. Направихме разсадник за цветя и трайни насаждения. Така не влагаме пари за озеленяване, а продаваме разсад и на клиенти. Обновихме почти срутения почивен дом “Еделвайс” в зоната на курортния комплекс Върбица.

Неговата хотелска част и изцяло обновен ресторант вече реализират приходи. От древността градът е известен със своите минерални източници, от чиито доказани лечебни свойства продължават да се възползват стотици хора с проблеми в стомашно чревната област, бъбреци и др.

На площ от 16 дка в курортната зона построихме многофункционален спортен комплекс, както и съответните съоръжения - зали, басейни, фитнес , които днес вече спомагат за увеличаване на местните приходи.

- Успявате ли да включите в проектите си всички селища в общината?

- Изключително много се стараем във всяко от населените места да решаваме проблеми като отводняване на пътища и дворове, павиране и асфалтиране на улици, които никога не са имали настилка, нови бордюри и тротоари, строителство на подпорни стени, мостове, голям стадион, игрища, тенис корт, зали за семейно-битови ритуали, детски площадки, паркове.

Наша гордост са новопостроените площади с фонтани и алеи за отдих в селата Бяла река, Сушина, Маломир, Божурово, единият от които е с лесопарк, създаден върху сметище. В момента строим нов, модерен площад в с. Нова бяла река. Вече е реалност и паметникът на участвалите във войните наши съграждани. Успяхме да завършим първия етап от строителството на покрития пазар във Върбица.

Правим

всичко по

силите си и в

образованието

За да стане приятно място за своите възпитаници, училището в Иваново, както и детската градина, бяха тотално обновени, санирани и с монтирано парно отопление. Освен подобряване на учебната база общината поема разходите за транспортните карти на всички пътуващи средношколци от селата до Върбица.

Ежемесечната помощ за всяко семейство, чието дете посещава детска градина, облекчава всички родители, които вместо 70 лв. за едно дете заплащат 35 лв. Ако и второто им дете е в детска градина, таксата за него е 17,50 лв.  

Всеки ден 825 човека получават безплатна топла храна от нашата общинска кухня. Назначихме 135 лични асистенти, които полагат грижи за неподвижните хора. Решихме и една крайно належаща потребност за гражданите - траурен автомобил, който безплатно е на разположение на опечалените близки. Отделно ги подпомагаме с безплатен ковчег (за християните) и безплатни гробни дъски и хасе (за мюсюлманите). С еднократна финансова помощ подпомагаме съграждани, които са затруднени да си закупят лекарства или им предстои неотложна хирургична интервенция.

- Как живеят на едно място християни и мюсюлмани?

- Празниците ни са общи. Наближи ли Великден, в двора на храма “Св. Димитър” с лични средства организирам раздаване на курбан за здраве, шарени яйца и козунаци. По същия начин изразявам уважение и към мюсюлманите – иде ли Байрам, във всяко населено място отреждам курбан за здраве - ифтар. Тези неща са неделима част от моето разбиране за толерантност и обич към хората.  

- Какви са бъдещите ви проекти?

- Поради отдалечеността ни от областния център и суровите зими

имаме

необходимост

от болница

с поне 10

стационарни

места

Това са част от причините да изготвим проект за обновяване на остарялата болнична сграда във Върбица, която повече от 40 г. се руши. 

С гордост мога да заявя, че вече стартирахме строителните работи и се надявам до година–две жителите от общината да имат болница със стационар, лекари специалисти, различни болнични кабинети, оборудвани с най-съвременна апаратура, малка операционна. Общината подпомага местни младежи, които следват “Медицина”, и по този начин се надяваме първоначално да решим проблема с медицинския персонал.

Предстои ни саниране и инсталиране на парно отопление в сградите на две селски училища и една детска градина. Чака ни нелеката задача да разширим училището във Върбица и построим нов физкултурен салон.

И в бъдеще ще продължаваме да асфалтираме улици и пътища от общинската пътна мрежа във всички селища, както и с изграждане на площади с фонтани, алеи и детски атракции.

Предвижда се завършването на 2-а и 3-а фаза от строителството на покрития пазар, което включва изграждане на малък амфитеатър, паркинг, зона за отдих и атракции, повдигане чрез баражи нивото на река Герила, за да се придобие възможност за водни атракции за децата и развъждането на плаващи птици. 

Предстои реализацията на подготвения от нас 15-годишен план за развитие на курортния комплекс и туристическото дело в община Върбица.

Туризмът е

един от

основните ми

приоритети,

защото това ще даде възможност за откриване на работни места и финансови постъпления в общината.

Най-новата идея е изграждане на гурме ресторант, който ще е на площ от 250 кв. м.

Трудно е, но грижата за хората винаги е била първото нещо, което не ми дава покой. Десетки години хората тук не са виждали нещо да се строи, не са имали помощ от общината. Чувствам се отговорен за тяхното настояще и бъдеще. Длъжен съм да не жаля време и труд, за да живеят в един по-добър и съвременен свят.

Благодаря на съгражданите си за подкрепата и усмивките на удовлетвореност, които ми вдъхват нова сила. Горд съм с новия облик на община Върбица!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Доц. Владислав Миланов

Доц. Владислав Миланов: И езикът ни преболедува, “хвана” нови думи: карантинираме, температурираме, вкъществувам

Имаше изумителни въпроси към щаба. Не трябваше обаче да се говори толкова за ковчези и трупове, казва езиковедът - Доц. Миланов, какво роди в езиково отношение ситуацията с извънредното положение у нас? - Езикът е от онези безценни дадености на човека и на обществото, които изцяло съпътстват неговото развитие: социално, икономическо, културно

Галина Стоянова: Похарчихме допълнително 250 хил. лв. и помогнахме на хора в най-тежка нужда

Галина Стоянова: Похарчихме допълнително 250 хил. лв. и помогнахме на хора в най-тежка нужда

Общината затегна инвестиционната си програма, разчита на външно финансиране, казва кметицата на Казанлък - Г-жо Стоянова, живеем в необичайно време. Какви са уроците, които трябваше да научим в пандемията от коронавирус? - Истината е, че първият урок не е добър. Дори пандемията не може да ни обедини. - Неочакван извод, защо го правите

Д-р Иван Китов

Д-р Иван Китов: Останах лекар в България, но тук е много по-трудно - работил съм и на 4 места

Не исках да се шуми, че съм спасил жената - това не е геройство, всеки би го направил, казва акушер-гинекологът, който извади от клинична смърт паднала жена в двора на болницата Убеден съм - никой не става доктор заради пари - Д-р Китов, преди броени дни спасихте живота на жена, изпаднала в клинична смърт в двора на болницата

Проф. Момяна Гунева:  Идеята пенсиониран суперпрокурор да контролира главния е смешна

Проф. Момяна Гунева: Идеята пенсиониран суперпрокурор да контролира главния е смешна

Още акценти от интервюто на професора по наказателно право и член на Експертния съвет към главния прокурор: Нашият Наказателен кодекс изобилства от примери за законодателство, продиктувано от конюнктурни съображения От толкова много промени в последните 30 г. целият НК е загубил и структурата си, и основната си идея За съжаление, опитът ни сочи

Кристина Лазарова: Енергийните технологии на бъдещето могат да станат реалност и у нас

Кристина Лазарова: Енергийните технологии на бъдещето могат да станат реалност и у нас

Югозападният въгледобивен регион иска да бъде флагман на промените в енергетиката, казва съснователката на платформата Brоwn to green Кристина Лазарова е от новото поколение мениджъри в българската енергетика, отскоро е председател на борда на директорите на ТЕЦ „Бобов Дол” и е съосновател на свободната дигитална платформа за преход към

Безлов: Списъкът на Бобокови е странен и непълен - към 2005 г. 2-3 пъти повече са били българите с над 20 млн. долара

Безлов: Списъкът на Бобокови е странен и непълен - към 2005 г. 2-3 пъти повече са били българите с над 20 млн. долара

Това е времето на “Преходът свърши! Дайте да се преброим” У нас не могат да се правят класации на богатите като на “Форбс” Написаният на ръка списък с имената на 43-ма богати българи и парите им, открит в дома на Атанас Бобоков и пуснат от прокуратурата, отприщи конспирациите. Защо е направен списъкът - разговаряме с Тихомир Безлов

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Флориан Скала

Флориан Скала: Замяната на Слави с Николаос Цитиридис беше успешен ход

Твърденията, че съм ходил в Куршевел с Васил Божков, са абсолютно неверни, казва главният изпълнителен директор на “Би Ти Ви Медия груп” - Г-н Скала, вярно ли е, че г-н Божков ви е водил във френския ски курорт Куршевел? Наскоро бившият му съдружник Цветомир Найденов разказа това пред друга телевизия и така обясни защо нямало как да се оплаче в

Емил Караниколов

Емил Караниколов: Бизнесът не се парализира, а се съюзи с науката и държавата

И в пандемията бяхме интересни, от 20 заявления за инвестиции за над 1 млрд. лв. 9 са след 16 март, казва министърът на икономиката Още акценти Българската икономика е в кондиция, дано европейската навакса бързо, защото сме свързани с нея Сега основната ни грижа е ликвидност на фирмите, трябва да се покрият разходите им от март до юни Европарите

Билалов като мафиот и дявол - кой го прави такъв

Билалов като мафиот и дявол - кой го прави такъв

Ваня Николова е родена в Горна Оряховица  Завършва Историческия факултет на Софийския университет  Репортер и редактор в сп. “Клуб М”  До 2006 г. е сценарист, редактор и изпълнителен продуцент в тв форматитe “Биг Брадър” 1, “Стар Академи” и др. Главен редактор на българската версия на италианското лайфстайл списание МАХ  През 2002 г

Доц. Рачо Стоев

Доц. д-р Рачо Стоев: Децата, родени по време на Виденовата криза, са по-ниски

Веганството се явява много по-нетолерантна форма на идеология от православието, което  освобождава децата от пост, казва ръководителят на секция по антропология към Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей на БАН - Доц. Стоев, как се променя антропологично българинът

Иван Гешев: Конфискация на автомобила при пияни и дрогирани шофьори ще има огромен възпиращ ефект

Иван Гешев: Конфискация на автомобила при пияни и дрогирани шофьори ще има огромен възпиращ ефект

Още акценти от интервюто на главния прокурор пред "24 часа": Прочетох, че НСО чака от нас информация. Колебая се дали това е нахалство, или некомпетентност, или и двете  Ние сме общият враг, който сплотява хора като подсъдимия Василев, подсъдимия Прокопиев и други олигарси Ще дам всичко от себе си, за да направя това

Йордан Цонев: Кризата показа дефектите, пътя за отстраняването им трябва сами да намерим

Йордан Цонев: Кризата показа дефектите, пътя за отстраняването им трябва сами да намерим

Сегашният икономически модел се изчерпва, доколкото увеличи неравенствата. Свят, в който 1% от хората притежават повече от останалите 99%, е обременен с огромни социални конфликти, казва зам.-председателят на ПГ на ДПС ДПС коригира мярката 60/40 и тя стана работеща, също някои от заемите на ББР за хората и за бизнеса ДДС може да се диференцира

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber