Без шегичката 15/15 преференциите лъснаха озъбени

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7487388 Без шегичката 15/15 преференциите лъснаха озъбени Без шегичката 15/15 преференциите лъснаха озъбени www.24chasa.bg
Без шегичката 15/15 преференциите лъснаха озъбени

Политиците крият – има много по-добър

начин да гласуваме на евроизбори!

Що ви трябваше, политици мъдри, да махате веселия фактор 15/15 от преференциалния вот? Така поне народът се забавляваше. Без тези шегички на случайността изведнъж лъсна грозното лице на лютите вътрешнопартийни ръфания. Струваше ли си?

Само един човек стана депутат чрез преференциите - режисьорът Андрей Слабаков. Той е много известен от телевизионните светски седенки, но какво общо има с политиката? Нищо, просто е симпатичен. Освен тютюнопушенето не се знае да има някаква кауза.

Но като се замисли човек, главното политическо постижение на патриотите у нас са шатрите за пушачи пред ресторантите. Защо и той като евродепутат да не се опита

да опъне една

такава шатра

пред

Европарламента?

Тъй де, и пушачите са хора. Сега ги набутват в едни малки будки с вентилатори, където хващат клаустрофобия.

Истинската война на преференциите се разрази в БСП и какво постигна? Нищо на квадрат, само скандалът се умножи по себе си.

Ако сложиш една чавка на Станишев, значи хвърляш камък по Нинова. Ако я дадеш на Йончева, значи си за Нинова. А ако удариш едно рамо на Велизар Енчев, значи

всички са

маскари и

да ходят

да търкалят

аспиринчета

По принцип самата дума “преференция” означава предпочитание, положителен избор. Но много хора използваха предпочитанието, за да препънат някой по-преден.

Де юре те гласуваха “за”, но де факто казаха “против”. Едни искаха да изместят Иво Христов със Станишев, други – Станишев с Велизар Енчев, а трети – просто да объркат подреждането.

Това “да”, което означава “не”, води до когнитивен дисонанс. За да се възстанови връзката между словото и смисъла,

редно е

да се въведе и

антипреференция

- “този не го ща”

Така избирателят ще може да дава и предпочитания, и червени картони.

Ако някой получи 5 процента червени картони, отива в дъното на списъка. Ако получи 5 процента преференции и 5 процента антипреференции, остава си, където е.

Както добре знаем, целта на преференциалния вот е да се замажат очите на населението, което пали свещички в храма за чист и свят мажоритарен вот. И за да мине шашмата, говорещите глави започнаха да наричат преференцията “мажоритарен елемент”.

И до днес използват тази напълно фалшифицирана дума, макар че 100 пъти вече обяснявам – “мажоритарен” означава “с мнозинство”. 5 процента от 5,88% за дадена партия не е никакво национално мнозинство, това просто показва, че човекът има много братовчеди.

Например при тези мижави 1 954 291 гласа, които бяха подадени за партии или отделни ентусиасти този път, цената на един мандат би трябвало да е около 115 хиляди гласа (да речем, че като махнем похабените, тя пада до 107 хиляди).

Но пък Слабаков

от ВМРО става

депутат заради

едва 9425

преференции

Кое му е мажоритарното? В листата на ГЕРБ Лиляна Павлова има цели 27 313 преференции, но това се оказва недостатъчно, защото е под 5% от вота за партията. В листата на БСП пък Велизар Енчев има 20 986, но и това не стига. Ето още една аномалия на тези преференции - малкото е много, но многото е малко.

Всъщност това е аномалия в аномалията. По-малката аномалия е, че Слабаков влиза с 9 хиляди, а Лиляна и Велизар не влизат с 27 и 21 хиляди. По-голямата е, че ВМРО получава втори мандат с едва 29 хиляди гласа остатък над 115-те хиляди, колкото би трябвало да струва тази стока.

То е все едно да си купувате автомобил за 40 хиляди лева, да платитите с банкнота от 50 хиляди, но поради липсата на дребни да ви дадат два автомобила!

И пак повтарям, нямам нищо против Слабаков, симпатичен е на всички и вероятно с нищо не е по-лош от другите, само не е ясно за какво ще се бори в Брюксел.

Но може би греша - самият Европарламент, който няма законодателни функции, е едно голямо риалити шоу.

Ще кажете – разбираме това, но как иначе да си избираме евродепутатите? Нали Брюксел не позволява никакъв мажоритарен вот за евроизборите?

Така е, но има и друг вот, който Брюксел разрешава, но у нас политолозите го пазят в дълбока тайна. Става дума за така наречения единичен прехвърляем вот (single transferablle vote), в който

не се гласува за

партии и листи, а

за конкретни

личности

Освен това Брюксел не възразява страната да се раздели на 4 избирателни района. Възможни са различни конфигурации според населението – 4-4-4-5, 4-5-5-3 и така нататък. Великобритания например бе разделена на 12 района, а мандатите в тях варираха от 3 до 10. Системата “единичен прехвърляем вот” бе използвана в Северна Ирландия.

Какво означава “единичен прехвърляем вот”?

Да речем, че в един район има 4 мандата и неизвестен брой кандидати. Всеки избирател получава бюлетина с целия списък. На нея той отбелязва своя първи избор, но освен това посочва на кого прехвърля вота си, ако първият отпадне.

И така – ако някой кандидат събере 50 процента плюс един от раз, значи е избран. Ако не, най-долният се елиминира, а подадените за него бюлетини се преразпределят според втория избор в тях.

И като останат 4, те стават депутати. Така вотът е изцяло персонален, гласува се само за личност, но резултатът е пропорционален и Брюксел го разрешава.

Разбира се, зад личностите стоят партиите, но така е и при мажоритарния вот.

Вместо поне да разделят страната на райони, нашите чорбаджии решиха да предлагат единни национални листи. Така създадоха единна йерархична пирамида, а най-отгоре е София.

Местните хора гледат отдолу и скърцат със зъби. Получава се велико отчуждение, алиенация. Чудно ли е, че са гласували едва 2 милиона?

Кризата в

избирателната

активност се

развива два пъти

по-бързо от

демографската

криза!

Другият проблем е голямата скука. Йончева създаде впечатлението, че отива в Брюксел, за да спре асансьора на Цветанов. Листата на ГЕРБ пък замая народа с най-бюрократичните евроклишета. ДПС първо приспа електората си върху отоманката, но след изборите го събуди със студен душ - първите двама в листата се отказаха от евродепутатството. А тъкмо те двамата събраха и най-много преференции!

Но пък в листата на ДПС се забелязва здрава ръка – преференциите на първите 9 намаляват по низходящ ред и никой никого не изпреварва! Явно в тази партия знаят как да работят с хората.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Румен Радев в огледалния свят

Румен Радев в огледалния свят

Президентът няма собствен дневен ред, следва хедлайна в медиитеl Когато напишеш в гугъл president of bulgaria, излиза информация, че сме народна република начело с БКП Президентът Румен Радев е като първа страница на опозиционен таблоид – няма свой дневен ред, разработва редакторски водещите новини в медиите

Нова лисица в курника на НАТО

Нова лисица в курника на НАТО

Най-скандалната среща на алианса отбеляза неговия юбилей Срещата на НАТО в Лондон премина в шеги, закачки и обиди, които накараха президента Тръмп да се фръцне и да си тръгне, без да даде обещаната пресконференция. От друга страна, това изненадващо тръгване е тактически ход, който той самият препоръчва в знаменитата си книга “Изкуството на

Снимка: Ройтерс

НАТО избегна челен сблъсък на срещата си на върха

По всичко изглеждаше, че срещата на върха ще бъде повторение на катастрофалната среща на високо равнище на НАТО през юли 2018 г., когато президентът на САЩ започна тирада срещу европейските съюзници и заплаши да изтегли САЩ от трансатлантическия военен съюз, изграден след Втората световна война. По време на подготовката за срещата в Лондон

Кликни, за да видиш графиката голяма

Вижте кои дипломи за висше дават най-високи заплати (топ 50)

4193 лева - толкова е средният месечен облагаем доход на завършилите "Информатика и компютърни науки" в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Дипломата от "Администрация и управление" в Американския университет в Благоевград пък носи средна заплата от 3531 лева. Това показват данните от новото 9-о поред издание на Рейтинга на висшите

Майкъл Помпео

Майкъл Помпео: Европа трябва да постави сигурността на 5G на първо място

Призивът на САЩ към съюзниците от ЕС: Не се доверявайте на китайски фирми за жизненоважните мрежи Статията на Държавния секретар на САЩ е публикувана в POLITICO.eu и е предоставена на в. “24 часа” от посолството на САЩ. Министрите, отговарящи за телекомуникациите в страните-членки на ЕС, се събраха в Брюксел във вторник

Как да обновим автопарка  без шокове и да сме  отличници с климата

Как да обновим автопарка без шокове и да сме отличници с климата

- България е много напред по намаляването на въглеродни емисии и може да иска достатъчен преходен период и еврофинансиране за енергийния преход - Общините трябва да са с по-развързани ръце за цапащите коли и горива за отопление Започна световната климатична конференция на ООН в Мадрид, а в София температурните инверсии започнаха отново да

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Как пловдивски роми станаха интелигентни шизофреници

Как пловдивски роми станаха интелигентни шизофреници

Тази седмица държавни чиновници ни направиха показно как, докато щедро ги осигуряваме, те си чукат частен бизнес и плетат афери, от които търпим още повече загуби. Не че това е някакво епохално разкритие, но с една дума - ни показаха отново колко вреден вместо полезен може да е служителят на държавна заплата

СНИМКА: Ройтерс

Срещата на върха на НАТО бе предшествана от разногласия между дългогодишни съюзници

Срещата на върха на НАТО в Лондон е сред водещите теми за френски и италиански издания. Вестниците обаче се спират върху разногласията между съюзниците, проличали вчера по време на срещите, предшествали самата среща на върха, предаде БТА.  За 70 години алиансът е изправен пред нови предизвикателства - Китай и кибервойната, пише в

Виж как търсим каузите за новите 30 години (Видео)

Виж как търсим каузите за новите 30 години (Видео)

Може ли България да постигне ускорено развитие през следващите 30 години? Може, ако формулира дневен ред от силни и работещи каузи. Три десетилетия след началото на демократичните промени е време за поглед към хоризонта на новите 30 години. Национални приоритети, които да привлекат и спечелят интереса и енергията на българите и да служат като

Българската Истанбулска конвенция е менте!

Българската Истанбулска конвенция е менте!

Или как дамското вдигане на тежести ще стане мъжки спорт Европейският парламент пак ни притисна да ратифицираме Истанбулската конвенция. И веднага у нас се подновиха призивите да клекнем. Но това, което се сервира на българския парламент, не е истинската Истанбулска конвенция! Като цяло текстът е същият

Левичарите псевдоеколози, които мразят капитализма, но са му партньори

Левичарите псевдоеколози, които мразят капитализма, но са му партньори

Лидерите им са обикновени тарикати като Ленин и Троцки Апокалиптичните прогнози и претенции на крайната левица имат обща логика, обща матрица. Ако политическото поведение на крайнолевите е принципен заложник на непреодолим стремеж за радикална промяна, за унищожение на заварения свят и замяната му с “по-добър”

Нашата сигурност зависи изцяло от достъпа до е-доказателства

Нашата сигурност зависи изцяло от достъпа до е-доказателства

Защо е важно без забавяне да се предостави на съдебните органи в ЕС ефективен инструмент за борба с престъпността и тероризма ЖИЛ ДЕ КЕРКОВ Е КООРДИНАТОР НА ЕС ЗА БОРБАТА С ТЕРОРИЗМА Достъпът до електронни данни, често наричани “електронни доказателства”, придоби извънредно голямо значение в хода на наказателните разследвания — дотолкова

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber