Без шегичката 15/15 преференциите лъснаха озъбени

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7487388 Без шегичката 15/15 преференциите лъснаха озъбени Без шегичката 15/15 преференциите лъснаха озъбени www.24chasa.bg

Политиците крият – има много по-добър

начин да гласуваме на евроизбори!

Що ви трябваше, политици мъдри, да махате веселия фактор 15/15 от преференциалния вот? Така поне народът се забавляваше. Без тези шегички на случайността изведнъж лъсна грозното лице на лютите вътрешнопартийни ръфания. Струваше ли си?

Само един човек стана депутат чрез преференциите - режисьорът Андрей Слабаков. Той е много известен от телевизионните светски седенки, но какво общо има с политиката? Нищо, просто е симпатичен. Освен тютюнопушенето не се знае да има някаква кауза.

Но като се замисли човек, главното политическо постижение на патриотите у нас са шатрите за пушачи пред ресторантите. Защо и той като евродепутат да не се опита

да опъне една

такава шатра

пред

Европарламента?

Тъй де, и пушачите са хора. Сега ги набутват в едни малки будки с вентилатори, където хващат клаустрофобия.

Истинската война на преференциите се разрази в БСП и какво постигна? Нищо на квадрат, само скандалът се умножи по себе си.

Ако сложиш една чавка на Станишев, значи хвърляш камък по Нинова. Ако я дадеш на Йончева, значи си за Нинова. А ако удариш едно рамо на Велизар Енчев, значи

всички са

маскари и

да ходят

да търкалят

аспиринчета

По принцип самата дума “преференция” означава предпочитание, положителен избор. Но много хора използваха предпочитанието, за да препънат някой по-преден.

Де юре те гласуваха “за”, но де факто казаха “против”. Едни искаха да изместят Иво Христов със Станишев, други – Станишев с Велизар Енчев, а трети – просто да объркат подреждането.

Това “да”, което означава “не”, води до когнитивен дисонанс. За да се възстанови връзката между словото и смисъла,

редно е

да се въведе и

антипреференция

- “този не го ща”

Така избирателят ще може да дава и предпочитания, и червени картони.

Ако някой получи 5 процента червени картони, отива в дъното на списъка. Ако получи 5 процента преференции и 5 процента антипреференции, остава си, където е.

Както добре знаем, целта на преференциалния вот е да се замажат очите на населението, което пали свещички в храма за чист и свят мажоритарен вот. И за да мине шашмата, говорещите глави започнаха да наричат преференцията “мажоритарен елемент”.

И до днес използват тази напълно фалшифицирана дума, макар че 100 пъти вече обяснявам – “мажоритарен” означава “с мнозинство”. 5 процента от 5,88% за дадена партия не е никакво национално мнозинство, това просто показва, че човекът има много братовчеди.

Например при тези мижави 1 954 291 гласа, които бяха подадени за партии или отделни ентусиасти този път, цената на един мандат би трябвало да е около 115 хиляди гласа (да речем, че като махнем похабените, тя пада до 107 хиляди).

Но пък Слабаков

от ВМРО става

депутат заради

едва 9425

преференции

Кое му е мажоритарното? В листата на ГЕРБ Лиляна Павлова има цели 27 313 преференции, но това се оказва недостатъчно, защото е под 5% от вота за партията. В листата на БСП пък Велизар Енчев има 20 986, но и това не стига. Ето още една аномалия на тези преференции - малкото е много, но многото е малко.

Всъщност това е аномалия в аномалията. По-малката аномалия е, че Слабаков влиза с 9 хиляди, а Лиляна и Велизар не влизат с 27 и 21 хиляди. По-голямата е, че ВМРО получава втори мандат с едва 29 хиляди гласа остатък над 115-те хиляди, колкото би трябвало да струва тази стока.

То е все едно да си купувате автомобил за 40 хиляди лева, да платитите с банкнота от 50 хиляди, но поради липсата на дребни да ви дадат два автомобила!

И пак повтарям, нямам нищо против Слабаков, симпатичен е на всички и вероятно с нищо не е по-лош от другите, само не е ясно за какво ще се бори в Брюксел.

Но може би греша - самият Европарламент, който няма законодателни функции, е едно голямо риалити шоу.

Ще кажете – разбираме това, но как иначе да си избираме евродепутатите? Нали Брюксел не позволява никакъв мажоритарен вот за евроизборите?

Така е, но има и друг вот, който Брюксел разрешава, но у нас политолозите го пазят в дълбока тайна. Става дума за така наречения единичен прехвърляем вот (single transferablle vote), в който

не се гласува за

партии и листи, а

за конкретни

личности

Освен това Брюксел не възразява страната да се раздели на 4 избирателни района. Възможни са различни конфигурации според населението – 4-4-4-5, 4-5-5-3 и така нататък. Великобритания например бе разделена на 12 района, а мандатите в тях варираха от 3 до 10. Системата “единичен прехвърляем вот” бе използвана в Северна Ирландия.

Какво означава “единичен прехвърляем вот”?

Да речем, че в един район има 4 мандата и неизвестен брой кандидати. Всеки избирател получава бюлетина с целия списък. На нея той отбелязва своя първи избор, но освен това посочва на кого прехвърля вота си, ако първият отпадне.

И така – ако някой кандидат събере 50 процента плюс един от раз, значи е избран. Ако не, най-долният се елиминира, а подадените за него бюлетини се преразпределят според втория избор в тях.

И като останат 4, те стават депутати. Така вотът е изцяло персонален, гласува се само за личност, но резултатът е пропорционален и Брюксел го разрешава.

Разбира се, зад личностите стоят партиите, но така е и при мажоритарния вот.

Вместо поне да разделят страната на райони, нашите чорбаджии решиха да предлагат единни национални листи. Така създадоха единна йерархична пирамида, а най-отгоре е София.

Местните хора гледат отдолу и скърцат със зъби. Получава се велико отчуждение, алиенация. Чудно ли е, че са гласували едва 2 милиона?

Кризата в

избирателната

активност се

развива два пъти

по-бързо от

демографската

криза!

Другият проблем е голямата скука. Йончева създаде впечатлението, че отива в Брюксел, за да спре асансьора на Цветанов. Листата на ГЕРБ пък замая народа с най-бюрократичните евроклишета. ДПС първо приспа електората си върху отоманката, но след изборите го събуди със студен душ - първите двама в листата се отказаха от евродепутатството. А тъкмо те двамата събраха и най-много преференции!

Но пък в листата на ДПС се забелязва здрава ръка – преференциите на първите 9 намаляват по низходящ ред и никой никого не изпреварва! Явно в тази партия знаят как да работят с хората.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Защо рокът губи избори

И защо балканската музика ги печели Най-новото проучване на “Тренд” показва, че която политическа сила разчита на рок концертите, няма голям шанс да бие на изборите у нас. В бъдеще шансът още ще се спихва, тъй като младите хора до 30 г. си падат по чалгата, наречена попфолк. А между балканската чалга и американския рок зее пропаст,

Тръмп размахва чука на санкциите, експерти се чудят до какво ще доведе това

Да я наречем дипломация на принудата. Администрацията на Тръмп агресивно прилага икономически санкции като първостепенен инструмент във външната политика до степен, невиждана от десетилетия, или дори може би никога досега. Мнозина изказват съмнения за резултатите, макар че чиновниците настояват, че наказанията постигат целите си.

Коментар на седмицата №1: Мощен износ + автомобилен завод - дали ставаме една нова Словакия?

Трябва ново гориво, за да стане българският експорт солиден двигател на икономиката Износът за полугодието нараства с 6,3% спрямо година по-рано и надхвърли 27,8 млрд. лева, макар през юни да се отчита спад. Данните заслужават поне пет коментара: 1. Износът достигна 27,8 млрд. лева и ако динамиката се запази до края на годината, през 2019 г.

Коментар на седмицата №2: Какво е да си беден в САЩ и в България

Чиновници ползват статистиките за бедност за политики, които водят до повече бедност Понятието бедност е по-скоро чувство, отколкото обективен измерител. Ако сложите американец с 500 000 долара годишна заплата и 3 милиона долара спестявания в Бел Еър, Лос Анджелис, много е вероятно той да ви каже не просто че не се чувства богат и финансово

Коментар на седмицата №3: Стари коли = смърт на пътя

Статистиката продължава да е безмилостна и доказва с всеки изминал месец, че колкото по-стари и неподържани са автомобилите, толкова повече е смъртта на пътя. Близо 1 млн. са автомобилите над 20 г. у нас, показва редовният анализ на Евростат. В същото време над 3000 тежки катастрофи с 328 загинали са станали в страната за първите седем месеца на

Новите хора и техните понятия

Свръхактивните деца преди бяха невъзпитани, а на #Metoo им викаха “доячки” Естествено е светът да се променя, за да върви напред, но напоследък нещата неусетно се объркват, вместо да става по-прост, той се усложнява. Има например едни деца, които крещят, правят сцени, зъбят се, раздават ритници, най-нагло лъжат,

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Какво е да си беден в САЩ и в България

Чиновници ползват статистиките за бедност за политики, които водят до повече бедност Понятието бедност е по-скоро чувство, отколкото обективен измерител. Ако сложите американец с 500 000 долара годишна заплата и 3 милиона долара спестявания в Бел Еър, Лос Анджелис, много е вероятно той да ви каже не просто че не се чувства богат и финансово

Партийната система в Русия деградира

Социолози от центъра "Левада" публикуваха данни от допитване през юли. На жители на Русия е бил зададен въпросът за кого ще гласуват, ако следващата неделя бъдат свикани избори за парламент. Най-близката кампания за нова Държавна дума всъщност предстои през 2021 г., но тенденциите от последните година-две се открояват доста ясно и със сигурност ще

Проф. Иван Тодоров: В САЩ провокацията към подкуп е могъщ инструмент срещу средната корупция

Подкрепата за нов НК е много положителна Чисто от правна гледна точка смятам за много положителна подкрепата за нов Наказателен кодекс. И специално за декриминализиране на много на брой незначителни престъпления. Многократно съм писал, че те изяждат времето на прокуратурата и я отклоняват от съществените ѝ задачи

3 неща, които вдигат заплатите във вашия град

Къде са центровете, които издърпват икономически цели региони Какви са условията, за да има високи заплати в едно населено място у нас? Данните на НСИ за заплатите по области за второто тримесечие на 2019 г. позволяват да се направят изводи. (Виж картата.) Прави впечатление, че Враца изпреварва повечето области по заплати

Проф. Георги Близнашки: Концепцията на Гешев е реалистична и прагматична

Няма фантасмагории, а стъпва на закона Концепцията на Иван Гешев беше много приятна изненада и не навлиза в минното поле на политиката. Ако трябва да я характеризирам с две думи - реализъм и прагматизъм. Така си представям начина, по който трябва да се държи потенциалният главен прокурор. Няма фантасмагории, не влиза в полемики.

Мощен износ + автомобилен завод - дали ставаме една нова Словакия?

Трябва ново гориво, за да стане българският експорт солиден двигател на икономиката Износът за полугодието нараства с 6,3% спрямо година по-рано и надхвърли 27,8 млрд. лева, макар през юни да се отчита спад. Данните заслужават поне пет коментара: 1. Износът достигна 27,8 млрд. лева и ако динамиката се запази до края на годината, през 2019 г

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber