Проф. Атанас Тасев: На борсата няма манипулации с цената на тока

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7486718 Проф. Атанас Тасев: На борсата няма манипулации с цената на тока Проф. Атанас Тасев: На борсата няма манипулации с цената на тока www.24chasa.bg

Време е бизнесът и енергетиците да потърсят консенсус на базата на експертен диалог

- Как ще коментирате обвиненията от страна на работодателски организации, че пазарът на ток за бизнеса се манипулира, проф. Тасев?

- Нека първо изясним какъв е смисълът на съществуването на работодателските организации. По дефиниция ролята им е да защитават интересите на бизнеса и да съдействат за решаване на неговите проблеми. Това следва да се извършва компетентно, диалогично и уважително към държавните институции, а не от позиция на силата, което поражда напрежение в обществото.

Следва да не се забравя, че ние сме държава от ЕС и нашето законодателство инкорпорира европейските директиви и прилага регламентите на ЕС. Процесът на либерализация в енергетиката, в т.ч. борсовата търговия, е изпълнение на тези документи. Всяко отклонение от европейските директиви и регламенти води до наказателни процедури.

Съгласен съм, че прохождащият борсов електроенергиен пазар на този етап е нестабилен и има висока волатилност. Наблюдават се периоди с относително ниски цени, които се редуват с периоди с високи цени. Този пазар е изключително труден за прогнозиране, но не , както се предполага, поради манипулиране на ликвидността на борсата, а главно поради отказ на потребителите да формират портфейл , базиран на двустранни договори. Те може да са около 80% форуърд сделки и коректор като например около 15% платформа “Пазар ден напред” и 5% платформа “Пазар в рамките на деня”. Това разпределение може да варира около посочените числа, но не повече от 10%.

Цените на пазара се определят от търсенето и предлагането, но когато се нарушат посочените пропорции на потребителския портфейл и борсовите играчи се концентрират в обеми около 70% върху платформата “Ден напред” , привлечени от ниските котировки, цените реагират мигновено и нарастват.

Увеличаването на ликвидността на борсата по силата на изменения на Закона за енергетиката, което извади всички производители на пазара (с изключение на ВЕИ до 1 мвт), не доведе до съществени промени във волатилността. Следователно за стабилизация на цените е необходимо потребителите да преминат към посочения по-горе модел, който масово се прилага в държавите с традиции в условията на либерализиран пазар.

Наблюдавайки дейността на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) повече от две години, не мога да приема обвинението за манипулация. Борсата работи на платформите на норвежкия борсов оператор NORD POOL SPOT. На световните борси по същия начин се търгува злато, петрол, природен газ.

- Смятате ли, че изкуствено се създава дефицит на пазара на електрическа енергия?

- Не виждам как това може да се случи. Ангажиментът на НЕК е главно към доставките на регулирания пазар. На сайта на БНЕБ ежедневно се публикува информация за план-графиците за ремонт и профилактика на основните мощности, определящи ликвидността на борсата, което прави възможно планирането и адаптация на потребителския профил на участниците на пазара. Това е гаранция за избягване възникването на конфликт по графика търсене-предлагане.

Ликвидност на енергийната борса е осигурена от държавните производители “ТЕЦ Марица-изток 2”, АЕЦ “Козлодуй” и НЕК. Общественият доставчик НЕК е задължен да продава всеки час между 500 и 700 мегавата на платформата “Ден напред” с начална цена от 44,10 лв./мвтч. Това правило се спазва стриктно и НЕК не може да се обвинява в нарушение и манипулация.

Публично беше дадена квалификация на държавните структури в енергетиката като организирана престъпна група. Без да коментирам абсурдността на тази квалификация, мога да кажа, че Министерството на енергетиката реагира на обвиненията за ниска ликвидност на борсата. Очаква се НЕК да предостави до 900 мегавата на час. С последното изменение на Закона за енергетиката на пазара допълнително ще бъдат предоставени около 1,5 тераватчаса.

Като едно от държавните дружества, обединени в структурата на Български енергиен холдинг, основният предмет на дейност на НЕК е производство и централизирани покупки и продажби, както и снабдяване с електрическа енергия. С това НЕК се справя добре.

Функцията на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е да осъществява мониторинг и контрол на пазара на електроенергия и да сигнализира, когато констатира нередности. Доколкото знам в момента КЕВР извършва проверка именно по темата с високите цени около почивните дни в началото на май, като от енергийната борса са изискани документи за всички извършени търговски сделки в рамките на коментирания период.

Недопустимо е да се твърди, че точно тези, които представляват държавата, извършват манипулации на пазара.

- Какво смятате за създаването на Българската независима енергийна борса?

- Преди създаването й всички сделки се сключваха на платформите на държавните дружества - АЕЦ “Козлодуй”, “ТЕЦ Марица-изток 2” и НЕК. Несъмнено централизирането на сделките на БНЕБ прави търговията прозрачна.

Енергийната борса представлява организиран пазар на едро на електрическа енергия и на нея имат право да участват единствено регистрирали се дружества, които са потребители, производители и търговци, притежаващи лицензия, която се получава след като са покрили множество критерии, и предоставили сериозни обезпечения.

По мое мнение създаването на енергийната борса в България повлия благоприятно на енергетиката на страната като цяло. Чрез официалния сайт на енергийната борса всеки заинтересован може по всяко време да се информира за продажните цени и количества електрическа енергия, които са изтъргувани. Освен това създаването на БНЕБ беше ангажимент на страната ни пред Европейската комисия, който БЕХ изпълни, за да подобри регулирането на процеса.

- Какво мислите за въвеждането на търговията в рамките на деня и “Ден напред”?

- Борсата стартира активна дейност от 2016 година и считам, че функционира успешно. Несъмнено въвеждането на сегмента “В рамките на деня” спомага за по-добра балансираност на пазара.

Съседните пазари като Румъния, Сърбия и Унгария също предлагат търговия от типа “Ден напред” и “В рамките на деня” и техният опит показва, че въвеждането на този тип търговия се отразява положително на всички участници.

Напоследък се говори и за обединение на пазарите “Ден напред” на държавите на Балканския полуостров, което според мен ще окаже положителен ефект на сектора и се очаква да доведе до стабилизиране на цените на БНЕБ. Това ще увеличи интереса за участие на нея на повече големи международни компании.

В заключение искам да напомня, че българската енергетика е пред решаването на сериозни проблеми, възникващи с решаване съдбата на въгледобива и централите, работещи на въглища и за определянето на оптималния енергиен микс с хоризонт 2030-а и визия до 2050 година. Това изключва острото противопоставяне на потребители срещу производители, на ВЕИ срещу ядрената енергетика и обратно. Необходима е друга култура на потреблението, използване на съвременни методи за планиране и управление на потребление и генерация.

Време е бизнесът и енергетиците да потърсят консенсус на базата на цивилизован и експертен диалог. В противен случай още веднъж ще получи потвърждение моя стара теза относно асиметричната корелация между стабилността на енергетиката и стабилността на държавното управление. Доказано от практиката, за да падне законно избрано правителство, е необходимо съчетание на много и сериозни дестабилизиращи фактори или само един – нестабилна енергетика.

CV

Проф. Атанас Тасев е енергиен експерт, професор по кибернетика и информатика. Завършил е “Автоматика и телемеханика” в Киевския политехнически институт. Участвал е в изготвянето на прогнозите и анализите за най-големите енергийни проекти - АЕЦ “Белене” и ТЕЦ “Марица-изток”. Бил е член на междуведомствения консултативен съвет по проекта АЕЦ “Белене”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Корнелия Нинова: Отказвам разговори за пари и власт с отделни личности в БСП. От това ми идват проблемите

Друга партия не може да събере 50 000 души, водени от идеи, а не от лични интереси и не принудително докарани 50 хиляди показаха на Бузлуджа, че БСП не е разделена. Партията не съм нито аз, нито пленумът - ние сме временно избрани да изпълняваме политиката ѝ Виждаме различно ролята на държавата в управлението на финансите - бихме оставили процент

Константин Марков: Пак има “Тангра”, но с друг певец и работим върху албум

Навремето взех диплома за инженер, но бях категоричен, че ще стана музикант. Образованието ми обаче много ми помага в работата - Напоследък има възраждане на старите рок групи, на какво се дължи това, г-н Марков? - Преди време музиката се правеше по различен начин, при други условия. Ако говорим за “Тангра”

Доц. Любов Трифонова, климатолог: Повече суша и наводнения ще е ефектът за България

За последните 30 години има 176 случая с температури над 42 градуса, за предишните 90 са само 46 - Доц. Трифонова, как глобалното затопляне ще се отрази на климата у нас? - Понятието “глобално затопляне” е въведено от проф. Брокър от Колумбийския университет през 70-те години на миналия век, но всъщност още в края на XIX век шведският учен

Илия Гърков: Открихме нов рудник на място, където се е добивало злато преди 3500 г.

- “Дънди Прешъс Металс” инвестира в Ада Тепе 164 млн. долара, казва вицепрезидент на “Дънди Прешъс Металс” и изпълнителен директор за България  - 1/3 от работещите в рудника се върнаха от чужбина - Средната работна заплата е 2700 лв., от 238 наети само 9 не са местни   - Г-н Гърков, след колко години работа открихте рудника Ада Тепе?

След арест на румънска банда телефонните измами намаляха с 33 процента

Имаше няколко сигнала за двамата убити край Негован, но не стигнахме до следа, казва заместник-директорът на Главна дирекция "Национална полиция" старши комисар Николай Хаджиев - Старши комисар Хаджиев, в последните дни работите по намерените двамата убити край с. Негован. Какво може да кажете за разследването

Проф. Генчо Начев: Предлаганият здравен модел е стъпка в правилната посока, но ако се въведе изведнъж, има риск да фалира цялата система

Без остойностяване на медицинските услуги, въвеждане на критерии за качество и жесток контрол всеки допълнителен лев за здраве само ще потъне, казва директорът на УМБАЛ "Света Екатерина" Още 2005 г. можехме да въведем диагностично свързаните групи. Изчисленията тогава показаха, че разходът ще се качи с 50%, и тази стъпка не се предприе

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Шефът на Пътна полиция: Заснехме 10 746 шофьори с превишена скорост над 50 км/ч

Издали сме 950 370 акта, фиша и електронни фиша за първите 7 месеца на годината, казва Росен Рапчев - Комисар Рапчев, август месец традиционно е най-тежък откъм катастрофи. Какви мерки вземате това лято? - Не само август, а трите летни месеца – юни, юли и август, са най-натоварени и с най-сериозен пътен травматизъм. 78 са загиналите през август м

Николай Вълканов: За бизнеса е важно да има стабилност в управлението за 4 г. Като правиш 300 млн. лева инвестиции, а се промени рамката, ще настъпи катастрофа

От две години има спад на цените на металите с 30%, въпреки товаинвестираме и увеличаваме заплати, казва председателят на Българската минно-геоложка камара и зам.-председател на КРИБ  Още акценти Слава богу, че правителството на г-н Борисов не се поддаде на спекулативни искания, той обеща, че за целия мандат няма да се увеличат данъците,

Вероника Имова: Методи Лалов трябва да изготви съдебни актове по 111 дела, преди ВСС да приеме оставката му

Важно е имиджът на магистрата да е чист, ако ще става политик, казва членът на Съдийската колегия на ВСС Вероника Имова - Г-жо Имова, след проваленото заседание на Съдийската колегия на ВСС, на което не беше освободен Методи Лалов като съдия, той упрекна кадровия орган и вас персонално, че не му позволявате да подаде оставка,

Нанси Шилър: Дарихме 221 млн. долара в 886 проекта

Повече от половината от тези средства са отпуснати от Фондация “Америка за България” за образование в страната, казва президентът на Фондацията Част от екипа на “Америка за България”, отговарящ за проектите на фондацията заедно с президентката Нанси Шилър, разказват за някои от най-успешните ѝ инициативи

Проф. Антоний Тодоров: С Мая Манолова за първи път има условия за пробив в управлението на ГЕРБ в столицата

Още акценти от интервюто: Тя в момента не е изпълнителна власт, за да решава проблеми. Нейната работа като омбудсман е именно да говори И Фандъкова, като е започнала като кмет, не е имала по-голям опит от нея. Хората се учат Нинова развърза ръцете на градската организация да подкрепи кандидатура на обществения защитник в София Резултатите

Марта Вачкова: Баща ми страдаше от Митко Бомбата. А аз се радвам, когато ме сочат: Виж, мамо, сестра Жекова!

Актрисата отпразнува 60-ия си юбилей на морето заобиколена от приятели, както в детството си - Г-жо Вачкова, това лято отпразнувахте 60-ия си юбилеен рожден ден на морето, нали така? - Да, като в детството ми. Когато бях малка, винаги прекарвах рождения си ден на морето. От една страна, като ученичка страдах, че не съм със съучениците си

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber