Проф. Атанас Тасев: На борсата няма манипулации с цената на тока

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7486718 Проф. Атанас Тасев: На борсата няма манипулации с цената на тока Проф. Атанас Тасев: На борсата няма манипулации с цената на тока www.24chasa.bg
Проф. Атанас Тасев: На борсата няма манипулации с цената на тока

Време е бизнесът и енергетиците да потърсят консенсус на базата на експертен диалог

- Как ще коментирате обвиненията от страна на работодателски организации, че пазарът на ток за бизнеса се манипулира, проф. Тасев?

- Нека първо изясним какъв е смисълът на съществуването на работодателските организации. По дефиниция ролята им е да защитават интересите на бизнеса и да съдействат за решаване на неговите проблеми. Това следва да се извършва компетентно, диалогично и уважително към държавните институции, а не от позиция на силата, което поражда напрежение в обществото.

Следва да не се забравя, че ние сме държава от ЕС и нашето законодателство инкорпорира европейските директиви и прилага регламентите на ЕС. Процесът на либерализация в енергетиката, в т.ч. борсовата търговия, е изпълнение на тези документи. Всяко отклонение от европейските директиви и регламенти води до наказателни процедури.

Съгласен съм, че прохождащият борсов електроенергиен пазар на този етап е нестабилен и има висока волатилност. Наблюдават се периоди с относително ниски цени, които се редуват с периоди с високи цени. Този пазар е изключително труден за прогнозиране, но не , както се предполага, поради манипулиране на ликвидността на борсата, а главно поради отказ на потребителите да формират портфейл , базиран на двустранни договори. Те може да са около 80% форуърд сделки и коректор като например около 15% платформа “Пазар ден напред” и 5% платформа “Пазар в рамките на деня”. Това разпределение може да варира около посочените числа, но не повече от 10%.

Цените на пазара се определят от търсенето и предлагането, но когато се нарушат посочените пропорции на потребителския портфейл и борсовите играчи се концентрират в обеми около 70% върху платформата “Ден напред” , привлечени от ниските котировки, цените реагират мигновено и нарастват.

Увеличаването на ликвидността на борсата по силата на изменения на Закона за енергетиката, което извади всички производители на пазара (с изключение на ВЕИ до 1 мвт), не доведе до съществени промени във волатилността. Следователно за стабилизация на цените е необходимо потребителите да преминат към посочения по-горе модел, който масово се прилага в държавите с традиции в условията на либерализиран пазар.

Наблюдавайки дейността на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) повече от две години, не мога да приема обвинението за манипулация. Борсата работи на платформите на норвежкия борсов оператор NORD POOL SPOT. На световните борси по същия начин се търгува злато, петрол, природен газ.

- Смятате ли, че изкуствено се създава дефицит на пазара на електрическа енергия?

- Не виждам как това може да се случи. Ангажиментът на НЕК е главно към доставките на регулирания пазар. На сайта на БНЕБ ежедневно се публикува информация за план-графиците за ремонт и профилактика на основните мощности, определящи ликвидността на борсата, което прави възможно планирането и адаптация на потребителския профил на участниците на пазара. Това е гаранция за избягване възникването на конфликт по графика търсене-предлагане.

Ликвидност на енергийната борса е осигурена от държавните производители “ТЕЦ Марица-изток 2”, АЕЦ “Козлодуй” и НЕК. Общественият доставчик НЕК е задължен да продава всеки час между 500 и 700 мегавата на платформата “Ден напред” с начална цена от 44,10 лв./мвтч. Това правило се спазва стриктно и НЕК не може да се обвинява в нарушение и манипулация.

Публично беше дадена квалификация на държавните структури в енергетиката като организирана престъпна група. Без да коментирам абсурдността на тази квалификация, мога да кажа, че Министерството на енергетиката реагира на обвиненията за ниска ликвидност на борсата. Очаква се НЕК да предостави до 900 мегавата на час. С последното изменение на Закона за енергетиката на пазара допълнително ще бъдат предоставени около 1,5 тераватчаса.

Като едно от държавните дружества, обединени в структурата на Български енергиен холдинг, основният предмет на дейност на НЕК е производство и централизирани покупки и продажби, както и снабдяване с електрическа енергия. С това НЕК се справя добре.

Функцията на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е да осъществява мониторинг и контрол на пазара на електроенергия и да сигнализира, когато констатира нередности. Доколкото знам в момента КЕВР извършва проверка именно по темата с високите цени около почивните дни в началото на май, като от енергийната борса са изискани документи за всички извършени търговски сделки в рамките на коментирания период.

Недопустимо е да се твърди, че точно тези, които представляват държавата, извършват манипулации на пазара.

- Какво смятате за създаването на Българската независима енергийна борса?

- Преди създаването й всички сделки се сключваха на платформите на държавните дружества - АЕЦ “Козлодуй”, “ТЕЦ Марица-изток 2” и НЕК. Несъмнено централизирането на сделките на БНЕБ прави търговията прозрачна.

Енергийната борса представлява организиран пазар на едро на електрическа енергия и на нея имат право да участват единствено регистрирали се дружества, които са потребители, производители и търговци, притежаващи лицензия, която се получава след като са покрили множество критерии, и предоставили сериозни обезпечения.

По мое мнение създаването на енергийната борса в България повлия благоприятно на енергетиката на страната като цяло. Чрез официалния сайт на енергийната борса всеки заинтересован може по всяко време да се информира за продажните цени и количества електрическа енергия, които са изтъргувани. Освен това създаването на БНЕБ беше ангажимент на страната ни пред Европейската комисия, който БЕХ изпълни, за да подобри регулирането на процеса.

- Какво мислите за въвеждането на търговията в рамките на деня и “Ден напред”?

- Борсата стартира активна дейност от 2016 година и считам, че функционира успешно. Несъмнено въвеждането на сегмента “В рамките на деня” спомага за по-добра балансираност на пазара.

Съседните пазари като Румъния, Сърбия и Унгария също предлагат търговия от типа “Ден напред” и “В рамките на деня” и техният опит показва, че въвеждането на този тип търговия се отразява положително на всички участници.

Напоследък се говори и за обединение на пазарите “Ден напред” на държавите на Балканския полуостров, което според мен ще окаже положителен ефект на сектора и се очаква да доведе до стабилизиране на цените на БНЕБ. Това ще увеличи интереса за участие на нея на повече големи международни компании.

В заключение искам да напомня, че българската енергетика е пред решаването на сериозни проблеми, възникващи с решаване съдбата на въгледобива и централите, работещи на въглища и за определянето на оптималния енергиен микс с хоризонт 2030-а и визия до 2050 година. Това изключва острото противопоставяне на потребители срещу производители, на ВЕИ срещу ядрената енергетика и обратно. Необходима е друга култура на потреблението, използване на съвременни методи за планиране и управление на потребление и генерация.

Време е бизнесът и енергетиците да потърсят консенсус на базата на цивилизован и експертен диалог. В противен случай още веднъж ще получи потвърждение моя стара теза относно асиметричната корелация между стабилността на енергетиката и стабилността на държавното управление. Доказано от практиката, за да падне законно избрано правителство, е необходимо съчетание на много и сериозни дестабилизиращи фактори или само един – нестабилна енергетика.

CV

Проф. Атанас Тасев е енергиен експерт, професор по кибернетика и информатика. Завършил е “Автоматика и телемеханика” в Киевския политехнически институт. Участвал е в изготвянето на прогнозите и анализите за най-големите енергийни проекти - АЕЦ “Белене” и ТЕЦ “Марица-изток”. Бил е член на междуведомствения консултативен съвет по проекта АЕЦ “Белене”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Калин Сърменов
Снимки: Личен архив

Калин Сърменов: Ставаме неграмотни, невъзпитани, нетолерантни

Не знам дали икономически бум може да направим, но ако ние културно, образователно или на тема здравеопазване не се съберем за бум, няма да може да сторим и крачка напред, казва директорът на Сатиричния театър - Г-н Сърменов, годината, която изпратихме, беше много тъжна за българския театър... Отидоха си големи звезди..

Емил Кошлуков

Емил Кошлуков: За първи път съм на държавна работа и реагирам остро, тъй като телевизията е банкрутирала

Ако бяхме частна фирма, вече съдът щеше да ни управлява, казва шефът на медията в първото си интервю, откакто е на високия пост До 2-3 месеца ще изхвърля хартията от телевизията, ще направя електронно управление Ако свалим БНТ2 и БНТ3 от мултиплексите, ще паднат милиони от дефицита В онлайн канал на БНТ ще пуснем приложение

Доц. Стефан Левтеров: Казахме на мъж с рак, че е излекуван, след 1,5 г. тумора го нямаше

Доц. Стефан Левтеров: Казахме на мъж с рак, че е излекуван, след 1,5 г. тумора го нямаше

На 80 г. съм и денят ми протича съвсем обикновено: всяка сутрин влизам в операционните на ВМА и давам анестезии, когато съм дежурен, оставам до 20 ч, давам и дежурства като консултант за ВМА и страната. Най-хубавият момент е да видя благодарност в очите на излекуван пациент. Но най-развълнуван съм бил

Сейед Мохаммад Джавад Расули е роден на 23 ноември 1959 г. Магистър по Международни право. Започва работа в Министерството на външните работи на Иран през 1985 г. Работил е иранските мисии в Катар и Филипините, бил е генерален консул в Мюнхен и Хамбург. Първият му мандат като посланик е в Саудитска Арабия (2010 – 2014). От 2018 г. е посланик на Иран у нас.

Иранският посланик: Солеймани няма отношение към атентата в Бургас, това е фалшива новина

Израел се опитва да прикрие своите собствени терористични нападения, като обвинява нас, казва Сейед Мохаммад Джавад Расули - Г-н посланик, познавахте ли лично ген. Солеймани? - Всички го познаваха. Той беше гост във всеки ирански дом. Ген. Солеймани е добре известен не само на всички иранци, но и на хората в региона, много мил

Доц. д-р Лъчезар Иванов

Доц. д-р Лъчезар Иванов: Ако д-р Дечев е забелязал злоупотреби, защо мълча досега? Да не намигва към фармакомпаниите?

С колеги от 4 парламентарни формации внесохме предложение през 2015 г. частните болници да не правят обществени поръчки, защото това ни задължи ЕС - Доц. Иванов, шефът на здравната каса д-р Дечо Дечев съзря лобизъм в закон, внесен от вас, който дал възможност на частните болници да ощетяват НЗОК със 7 пъти по-скъпи лекарства

Иван Нейков

Иван Нейков: Защо ни е 9-часов работен ден? Има 14 вида гъвкаво работно време в кодекса

По-къс работен ден и работна седмица мотивират работника да се труди по-качествено. Това е бъдещето, казва бившият социален министър Още акценти от интервюто с Иван Нейков Никоя от работодателските организации не ще да припознае предложението за вдигането на извънредния труд от 150 на 300 часа годишно Нормално е моделът за работно време

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Николина Ангелкова

Ангелкова: Оттегляме текста за зони за парти и семеен туризъм

Твърдо вярвам и така работя - промените в туризма се правят при доказан очакван ефект и за улеснение на работещите  в сектора, вслушвам се в бранша, казва Николина Ангелкова, министър на туризма - Госпожо Ангелкова, предстои окончателното гледане на промените в Закона за туризма в парламента. Какво мотивира зонирането на курортите и определянето

Георги Харизанов

Георги Харизанов: Преди министъра по водната верига има още 4 нива

Политологът Георги Харизанов говори в интервю за “24 часа” за това кой освен Нено Димов носи отговорност за водата в Перник. Помолихме го да доуточни какво според него е разпределението на отговорността по административната верига. Как местното водно дружество се е притеснявало за нивото на язовира и в същото време е доставяло същите количества на

Милен Керемедчиев е роден на 27 септември 1968 г. Бил е зам.-министър на икономиката в правителството на Симеон Сакскобургготски, генерален консул в Дубай (2005-2007) и зам.-министър на външните работи в правителството на Сергей Станишев (2007-2009). В последните години се занимава с консултантски бизнес.

Милен Керемедчиев: Тръмп печели от кризата с Иран, но бизнесът в Дубай губи

Убийството на ген. Солеймани качи рейтинга на американския президент с 2% и той вече използва това в кампанията за втори мандат, казва анализаторът - Г-н Керемедчиев, след като се разминахме с третата световна война,въпреки апокалиптичните анализи, как ще коментирате събитията, на които бяхме свидетели

Георги Харизанов: Очаквам още обвинения!  Има и по-виновни по веригата!

Георги Харизанов: Очаквам още обвинения! Има и по-виновни по веригата!

Арестът на министъра в оставка Нено Димов е знак, че омертата “докато си на власт, не те закачат”, приключи с идването на Иван Гешев като главен прокурор Не по-малка от тази на министъра, а дори и по-голяма отговорност носят експертите и началниците на басейнови дирекции и РИОСВ за случая с безводието в Перник Твърденията

Тони Димитрова

Тони Димитрова: До септември графикът ми е запълнен - и в страната, и в чужбина

2019 г. беше много натоварена и динамична, сега си мечтая за почивка Приятел композитор пише нова песен за мен, но я пази в тайна, ще бъде изненада - Тони, в какво настроение посрещате рождения си ден? - Изнервено, ако трябва да съм откровена. От сутринта ме почнаха с поздравления във фейсбук, но не смогвам на всички да отговоря

Проф. Пламен Нинов

Проф. д-р Пламен Нинов: 2 пъти по-малко вода има през 2019 г. в сравнение с предишната

Нищо друго няма да напълни язовир “Студена” освен вода от небето, казва заместник генералният директор на НИМХ - Проф. Нинов, с какви водни ресурси разполага България в момента? - В Националния институт по метеорология и хидрология поддържаме мониторингови мрежи за наблюдения на водите, ползваме модерни методики, а когато правим своите анализи

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber