Димитър Ганев: Ролята на премиера Борисов за резултата на ГЕРБ на евровота беше ключова

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7472904 Димитър Ганев: Ролята на премиера Борисов за резултата на ГЕРБ на евровота беше ключова Димитър Ганев: Ролята на премиера Борисов за резултата на ГЕРБ на евровота беше ключова www.24chasa.bg

Загубата на БСП на този евровот, изглежда, ще е по-голяма от тази на последния парламентарен вот през 2017 г. Това вероятно ще предизвика трус на “Позитано” 20, смята политологът

Предсрочните парламентарни избори няма да са тема поне няколко месеца

Червените направиха разфокусирана кампания. Пикът им беше преди старта й, а в последния месец не се виждаше силна активност от тяхна страна.

Ако досега ВМРО, “Атака” и НФСБ бяха относително равнопоставени, след евровота политическата тежест на ВМРО се покачва силно

Управляващата партия получава тласък на втората година от мандата си и глътка въздух след множеството скандали

Силно представяне на “Демократична България" - ще даде живот на извънпарламентарната опозиция

- Кои са основните изводи, които могат да се направят към този момент от разпределението на силите, така както ви ги показва екзитполът, г-н Ганев?

- Трябва да направя предварително уточнение, че екзитполът на “Тренд” все още не е приключил и може да има евентуални промени. Но на първо място големи изненади не могат да се отчетат. Последното проучване на “Тренд” през месец май напълно отговаря на структурата на резултатите от екзитпола за първите четири партии – ГЕРБ с преднина пред БСП, на трето място ДПС и на четвърто ВМРО. “Демократична България” засега изглежда се представя по-добре от очакваното. В чисто политически план резултатите от тези избори

недвусмислено

дават вот на

доверие на ГЕРБ

Основната управляваща партия получава тласък на втората година от своя мандат и глътка въздух след множеството скандали. Предсрочните парламентарни избори няма да са тема поне още няколко месеца. ГЕРБ излиза в добра позиция спрямо основния си конкурент само 5 месеца преди местните избори. БСП от своя страна ще регистрира по-голяма загуба от тази на последните парламентарни избори през 2017 г. в процентно съотношение спрямо ГЕРБ. Това вероятно ще предизвика трус на “Позитано” 20. В патриотичното пространство вече се откроява лидер в лицето на ВМРО. ДПС отново връща монопола си над своето поле. ДОСТ няма политически пулс.

- Всички социолози и политолози говорехте, че изборите зависят от активността. Тя каква роля изигра за резултата на ГЕРБ и БСП?

- Засега регистрираме по-ниска избирателна активност от тази през 2014 г. Или ако трябва да обърнем това в числа изглежда по следния начин.

Ако на европейските избори преди 5 години действителните гласове бяха малко над 2 милиона и 200 хиляди, сега активността вероятно ще бъде под 2 милиона. По друг начин казано – това може да са

изборите с най-ниската

активност в модерната

ни демократична

история

Досега този антирекорд се държеше от европейските избори през 2007 г. – малко на 1,9 милиона. За ниската активност на този вот способстват няколко фактора – няма нови политически субекти на терена. Забележете – тези, между които избираме на евровота, са същите, които се явиха и на последните парламентарни избори. Обикновено новите политически формации успяват да мотивират традиционно негласуващи като вот срещу статуквото. Почивните дни също играят роля.

- Оказа ли се личното участие на премиера Бойко Борисов в кампанията на ГЕРБ благотворно за електората на ГЕРБ и изобщо на българите. Ваш колега заяви, че появата му успокоявала хората.

- Ролята на Борисов в кампанията на ГЕРБ беше ключова. Той буквално я пое на ръчно управление в последните 20 дни. Целият фокус беше върху него. Резултатите се видяха ясно по изследванията.

Двете проучвания на “Тренд” по поръчка на “24 часа” през април и през май ясно посочиха това.

“Апартаментгейт” нанесе

имиджова щета

върху ГЕРБ и през април проучването ни показа спад в подкрепата на основната управляваща партия от няколко процента, което даде психологическо предимство на БСП с 0,8%. В проучването ни през май, когато Борисов беше взел кампанията на ръчно управление с масирано публично присъствие, нещата вече изглеждаха с преднина за ГЕРБ от над 1%. Тук не трябва да се подценява и тихата, но много активна работа на терен на Цветан Цветанов.

Да не забравяме, че заради ниската избирателна активност европейските избори са изборите на организациите и мобилизацията на твърдите ядра са от ключово значение. Нашето проучване беше реализирано между 11 и 17 май и по всичко личи, че сме хванали началото на тенденция, която е продължила и до самия изборен ден –

ГЕРБ да мобилизира

подкрепа, а БСП

да се ерозира

Червените направиха разфокусирана кампания. Пикът им беше преди кампанията, а в последния месец не се виждаше силна активност от тяхна страна.

- Доколко се оказа вярна прогнозата, че “Коалиция за България” ще отнеме от резултата на БСП?

- Ако съдим по екзитпола ни, за голяма щета не може да се говори.

В последните проучвания, както на “Тренд”, така и на други колеги се забелязваше необичаен ръст на “Коалиция за България”, когато на респондента се представя лист с всички регистрирани партии и коалиции с подредбата им от ЦИК. В последните дни ми се струва, че БСП взеха сериозни мерки да напомнят, че не се явяват под това име в тези избори, и това явно е дало своя резултат.

- Във вашите прогнози ВМРО бе на ръба, според други - далеч под бариерата. Кое мобилизира привържениците му?

- ВМРО се оказа наследникът на голямата част от електората на “Обединени патриоти”. Този резултат се дължи най-вече на силния водач на листата им в лицето на

Ангел Джамбазки.

Той е разпознаваем и с

високо одобрение особено

сред този електорат

Кампанията му беше активна и резултатът е налице. Тези резултати сами по себе си ще доведат до нова ситуация в патриотичния лагер.

Ако досега ВМРО, “Атака” и НФСБ се брояха за относително равнопоставени, то неформално политическата тежест на ВМРО след тези избори се покачва силно за сметка на другите двама.

- “Воля” защо не успяха? Споменаваха ги като евентуална 5-а сила на евровота.

- Веселин Марешки направи силна и масирана кампания, която обаче не можа да го изстреля достатъчно. Забелязвахме още в проучванията, че електоратът му е “мек”. Не бяха много силно убедени, че ще упражнят правото си на глас.

- “Демократична България” изненада, не мислите ли?

- “Демократична България” изглежда като една от изненадите на тези избори. Към данните ни от следобеда те са по-скоро малко над ръба за представителството. Силно представяне, което ще даде живот на извънпарламентарната опозиция.

Резултатите им в София са много убедителни. В столицата са трета политическа сила. Не смея да правя по-сериозни прогнози и анализи към момента, поради факта, че краят на изборния ден все още не е дошъл.

- Имаше прогнози, че ако ГЕРБ спечели тези евроизбори, няма да има предсрочен парламентарен вот. Вие как мислите?

- Ако въобще има предсрочни парламентарни избори, то със сигурност те се отдалечават. Следващите са местни. От резултатите на тях ще зависи финалната права на третия мандат на Борисов.

Димитър Ганев е роден през 1986 г. във Варна. Завършва френската езикова гимназия в родния си град

Бакалавър и магистър по политология в СУ “Св. Климент Охридски”. Доктор по политология

Интересите му са свързани с проблематиката на българския преход

Има над 100 коментари и статии в периодичния печат

Съосновател е на изследователски център “Тренд”

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Проф. Атанас Тасев: Търговете, по които НЕК продава ток, не създават условия за манипулации

Законовото задължение да търгува енергията от малки ВЕИ носи високи финансови рискове за държавната компания - Как ще коментирате обвиненията на работодателските организации, че подготвяният търг за продажба на ток от НЕК буди съмнение за манипулации на пазара? - Смятам, че писмото на Асоциацията на работодателските организации в България

Ангел Джамбазки: БКП и “Демократична България” е едно и също - на тях Македония не им е важна

Още акценти от интервюто: Няма нито една друга комунистическа партия по света освен българската, която да е обявила война на собствения си народ Възможно е и българският еврокомисар да оглави Европейската комисия Опасността за Европейския парламент и Европейската комисия е да има голяма коалиция между ЕНП, крайнолевите Зелени,

Габриела Козарева: Електронните заявления излизат наполовина по-евтино на търговците

Целта ни е да въведем индивидуални партиди на всички имоти, казва изпълнителният директор на Агенцията по вписванията - Г-жо Козарева, преди дни се проведе първото заседание на Консултативния съвет към Агенцията по вписванията, в което влизат представители на различни институции и бизнеса. Чия идея беше създаването му?

Проф. Драгомир Драганов: Каквото и да се напише за соца, все ще има недоволни - и отляво, и отдясно

На младите той трябва да се обясни умно и без емоции - Прикриват ли се факти и събития за комунистическия режим в новите учебници по история за 2019 - 2020 г., както твърдят обвинителите на написаното в тях, проф. Драганов? - Най-напред искам да изкажа съчувствието си към колегите, които е трябвало да описват този период от историята на

Комисар Росен Рапчев: Между 16 и 19 ч - най-смъртоносното време на пътя

Пътни полицаи с мотоциклети контролират специално мотористите, казва в интервю началникът на отдел “Пътна полиция” в Главна дирекция “Национална полиция” комисар Росен Рапчев - Комисар Рапчев, доста жертви в катастрофи има през последните дни. Виждате ли нещо общо между инцидентите? - Да, в дните от 14 до 20 юни се случиха много инциденти с 24

Вокалистката на "Гарбидж" Шърли Менсън: Започнах да пея рок, защото той носеше духа на бунтарството

“Гарбидж” е алтернативна рок група, създадена през 1994 г. Неин вокал е певицата Шърли Менсън. Другите членове са Стив Маркър, Дюк Ериксън и Бъч Виг. Бандата има 6 албума, като в момента подготвя 7-и. “Гарбидж” ще има концерт на 30 юни в Пловдив. Те са сред хедлайнерите на фестилава Hills ot Rock 2019,

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Кирил Маричков: За първи път съм пропял още когато не съм можел да ходя и да говоря

Като се появиха “Бийтълс” и видях, че Пол Маккартни свири точно на бас китара, бях много горд, че и аз съм на този инструмент - За интервюто излизате директно от студиото, върху какво работите в момента? - Работя върху самостоятелен албум. През 2012 г. щяхме да честваме 45 години “Щурците”. Да направим голямо турне и да запишем албум с 12 нови

Хеми Перес: Не земята, а умът е най-големият капитал днес, затова вярвам, че ще има мир

Като баща си мисля, че оптимистите и песимистите умират по един и същ начин, но живеят различно, казва синът на Шимон Перес - Г-н Перес, през 2010 г. правих интервю с вашия баща, когато беше президент на Израел. Говорихме за случващото се по света и в Близкия изток. Опитах се да го провокирам няколко пъти как действителността се разминава с

Първанов: Подкрепата ни за Македония в ЕС - само под условие! Да отстъпим миналото си ще е най-тежкият провал

Още акценти от интервюто: Антибългарският македонизъм се възражда в най-грубата му форма, но сами го заложихме с този договор Трябва чудо да стане за 3 месеца - обединение на цялата опозиция, за да бъдат отместени кметовете на ГЕРБ Борисов даде урок на левицата - той е силният, но приобщи СДС, земеделците, “Гергьовден” - отвори ветрилото,

Даниела Машева: Няма пречка жена да е главен прокурор, но разговор с политици за наследника на Сотир Цацаров не водим

Водещо за всяка кандидатура е да притежава качества като ръководител и да взема законосъобразни решения, казва в интервю членът на Висшия съдебен съвет и говорител на прокурорската колегия Даниела Машева - Г-жо Машева, кандидатите за нов главен прокурор ще станат ясни между 18 и 29 юли. Вие като член на прокурорската колегия какъв човек сте

Соня Райнова: Богомил нито веднъж не ми каза “Обичам те”, но постоянно ми го доказваше

Той имаше много силна състрадателност, която умееше да прикрива, и не показваше чувствата си - На 19 юни се навършват 100 години от рождението на Богомил Райнов. Соня, кога и как се запознахте с него? - Запознаха ни наши познати. В началото на 60-те години учех в София и с една моя приятелка художничка често посещавахме клуба на журналистите.

Николай Неделчев: Все си мисля дали фалшификатите не са стръв, за да бъда изобличен. Няма как да го докажа

Доброто в лошото е, че това е началото на разговор за българското изкуство, казва колекционерът, който е управляващ директор на рекламната компания "Публисис груп България" Започнах да имам съмнения и за останалите произведения в изложбата, защото ментетата са цяла индустрия Искам да сформирам експертен съвет от реставратори,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber