Димитър Ганев: Ролята на премиера Борисов за резултата на ГЕРБ на евровота беше ключова

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7472904 Димитър Ганев: Ролята на премиера Борисов за резултата на ГЕРБ на евровота беше ключова Димитър Ганев: Ролята на премиера Борисов за резултата на ГЕРБ на евровота беше ключова www.24chasa.bg

Загубата на БСП на този евровот, изглежда, ще е по-голяма от тази на последния парламентарен вот през 2017 г. Това вероятно ще предизвика трус на “Позитано” 20, смята политологът

Предсрочните парламентарни избори няма да са тема поне няколко месеца

Червените направиха разфокусирана кампания. Пикът им беше преди старта й, а в последния месец не се виждаше силна активност от тяхна страна.

Ако досега ВМРО, “Атака” и НФСБ бяха относително равнопоставени, след евровота политическата тежест на ВМРО се покачва силно

Управляващата партия получава тласък на втората година от мандата си и глътка въздух след множеството скандали

Силно представяне на “Демократична България" - ще даде живот на извънпарламентарната опозиция

- Кои са основните изводи, които могат да се направят към този момент от разпределението на силите, така както ви ги показва екзитполът, г-н Ганев?

- Трябва да направя предварително уточнение, че екзитполът на “Тренд” все още не е приключил и може да има евентуални промени. Но на първо място големи изненади не могат да се отчетат. Последното проучване на “Тренд” през месец май напълно отговаря на структурата на резултатите от екзитпола за първите четири партии – ГЕРБ с преднина пред БСП, на трето място ДПС и на четвърто ВМРО. “Демократична България” засега изглежда се представя по-добре от очакваното. В чисто политически план резултатите от тези избори

недвусмислено

дават вот на

доверие на ГЕРБ

Основната управляваща партия получава тласък на втората година от своя мандат и глътка въздух след множеството скандали. Предсрочните парламентарни избори няма да са тема поне още няколко месеца. ГЕРБ излиза в добра позиция спрямо основния си конкурент само 5 месеца преди местните избори. БСП от своя страна ще регистрира по-голяма загуба от тази на последните парламентарни избори през 2017 г. в процентно съотношение спрямо ГЕРБ. Това вероятно ще предизвика трус на “Позитано” 20. В патриотичното пространство вече се откроява лидер в лицето на ВМРО. ДПС отново връща монопола си над своето поле. ДОСТ няма политически пулс.

- Всички социолози и политолози говорехте, че изборите зависят от активността. Тя каква роля изигра за резултата на ГЕРБ и БСП?

- Засега регистрираме по-ниска избирателна активност от тази през 2014 г. Или ако трябва да обърнем това в числа изглежда по следния начин.

Ако на европейските избори преди 5 години действителните гласове бяха малко над 2 милиона и 200 хиляди, сега активността вероятно ще бъде под 2 милиона. По друг начин казано – това може да са

изборите с най-ниската

активност в модерната

ни демократична

история

Досега този антирекорд се държеше от европейските избори през 2007 г. – малко на 1,9 милиона. За ниската активност на този вот способстват няколко фактора – няма нови политически субекти на терена. Забележете – тези, между които избираме на евровота, са същите, които се явиха и на последните парламентарни избори. Обикновено новите политически формации успяват да мотивират традиционно негласуващи като вот срещу статуквото. Почивните дни също играят роля.

- Оказа ли се личното участие на премиера Бойко Борисов в кампанията на ГЕРБ благотворно за електората на ГЕРБ и изобщо на българите. Ваш колега заяви, че появата му успокоявала хората.

- Ролята на Борисов в кампанията на ГЕРБ беше ключова. Той буквално я пое на ръчно управление в последните 20 дни. Целият фокус беше върху него. Резултатите се видяха ясно по изследванията.

Двете проучвания на “Тренд” по поръчка на “24 часа” през април и през май ясно посочиха това.

“Апартаментгейт” нанесе

имиджова щета

върху ГЕРБ и през април проучването ни показа спад в подкрепата на основната управляваща партия от няколко процента, което даде психологическо предимство на БСП с 0,8%. В проучването ни през май, когато Борисов беше взел кампанията на ръчно управление с масирано публично присъствие, нещата вече изглеждаха с преднина за ГЕРБ от над 1%. Тук не трябва да се подценява и тихата, но много активна работа на терен на Цветан Цветанов.

Да не забравяме, че заради ниската избирателна активност европейските избори са изборите на организациите и мобилизацията на твърдите ядра са от ключово значение. Нашето проучване беше реализирано между 11 и 17 май и по всичко личи, че сме хванали началото на тенденция, която е продължила и до самия изборен ден –

ГЕРБ да мобилизира

подкрепа, а БСП

да се ерозира

Червените направиха разфокусирана кампания. Пикът им беше преди кампанията, а в последния месец не се виждаше силна активност от тяхна страна.

- Доколко се оказа вярна прогнозата, че “Коалиция за България” ще отнеме от резултата на БСП?

- Ако съдим по екзитпола ни, за голяма щета не може да се говори.

В последните проучвания, както на “Тренд”, така и на други колеги се забелязваше необичаен ръст на “Коалиция за България”, когато на респондента се представя лист с всички регистрирани партии и коалиции с подредбата им от ЦИК. В последните дни ми се струва, че БСП взеха сериозни мерки да напомнят, че не се явяват под това име в тези избори, и това явно е дало своя резултат.

- Във вашите прогнози ВМРО бе на ръба, според други - далеч под бариерата. Кое мобилизира привържениците му?

- ВМРО се оказа наследникът на голямата част от електората на “Обединени патриоти”. Този резултат се дължи най-вече на силния водач на листата им в лицето на

Ангел Джамбазки.

Той е разпознаваем и с

високо одобрение особено

сред този електорат

Кампанията му беше активна и резултатът е налице. Тези резултати сами по себе си ще доведат до нова ситуация в патриотичния лагер.

Ако досега ВМРО, “Атака” и НФСБ се брояха за относително равнопоставени, то неформално политическата тежест на ВМРО след тези избори се покачва силно за сметка на другите двама.

- “Воля” защо не успяха? Споменаваха ги като евентуална 5-а сила на евровота.

- Веселин Марешки направи силна и масирана кампания, която обаче не можа да го изстреля достатъчно. Забелязвахме още в проучванията, че електоратът му е “мек”. Не бяха много силно убедени, че ще упражнят правото си на глас.

- “Демократична България” изненада, не мислите ли?

- “Демократична България” изглежда като една от изненадите на тези избори. Към данните ни от следобеда те са по-скоро малко над ръба за представителството. Силно представяне, което ще даде живот на извънпарламентарната опозиция.

Резултатите им в София са много убедителни. В столицата са трета политическа сила. Не смея да правя по-сериозни прогнози и анализи към момента, поради факта, че краят на изборния ден все още не е дошъл.

- Имаше прогнози, че ако ГЕРБ спечели тези евроизбори, няма да има предсрочен парламентарен вот. Вие как мислите?

- Ако въобще има предсрочни парламентарни избори, то със сигурност те се отдалечават. Следващите са местни. От резултатите на тях ще зависи финалната права на третия мандат на Борисов.

Димитър Ганев е роден през 1986 г. във Варна. Завършва френската езикова гимназия в родния си град

Бакалавър и магистър по политология в СУ “Св. Климент Охридски”. Доктор по политология

Интересите му са свързани с проблематиката на българския преход

Има над 100 коментари и статии в периодичния печат

Съосновател е на изследователски център “Тренд”

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Корнелия Нинова: Отказвам разговори за пари и власт с отделни личности в БСП. От това ми идват проблемите

Друга партия не може да събере 50 000 души, водени от идеи, а не от лични интереси и не принудително докарани 50 хиляди показаха на Бузлуджа, че БСП не е разделена. Партията не съм нито аз, нито пленумът - ние сме временно избрани да изпълняваме политиката ѝ Виждаме различно ролята на държавата в управлението на финансите - бихме оставили процент

Константин Марков: Пак има “Тангра”, но с друг певец и работим върху албум

Навремето взех диплома за инженер, но бях категоричен, че ще стана музикант. Образованието ми обаче много ми помага в работата - Напоследък има възраждане на старите рок групи, на какво се дължи това, г-н Марков? - Преди време музиката се правеше по различен начин, при други условия. Ако говорим за “Тангра”

Доц. Любов Трифонова, климатолог: Повече суша и наводнения ще е ефектът за България

За последните 30 години има 176 случая с температури над 42 градуса, за предишните 90 са само 46 - Доц. Трифонова, как глобалното затопляне ще се отрази на климата у нас? - Понятието “глобално затопляне” е въведено от проф. Брокър от Колумбийския университет през 70-те години на миналия век, но всъщност още в края на XIX век шведският учен

Илия Гърков: Открихме нов рудник на място, където се е добивало злато преди 3500 г.

- “Дънди Прешъс Металс” инвестира в Ада Тепе 164 млн. долара, казва вицепрезидент на “Дънди Прешъс Металс” и изпълнителен директор за България  - 1/3 от работещите в рудника се върнаха от чужбина - Средната работна заплата е 2700 лв., от 238 наети само 9 не са местни   - Г-н Гърков, след колко години работа открихте рудника Ада Тепе?

След арест на румънска банда телефонните измами намаляха с 33 процента

Имаше няколко сигнала за двамата убити край Негован, но не стигнахме до следа, казва заместник-директорът на Главна дирекция "Национална полиция" старши комисар Николай Хаджиев - Старши комисар Хаджиев, в последните дни работите по намерените двамата убити край с. Негован. Какво може да кажете за разследването

Проф. Генчо Начев: Предлаганият здравен модел е стъпка в правилната посока, но ако се въведе изведнъж, има риск да фалира цялата система

Без остойностяване на медицинските услуги, въвеждане на критерии за качество и жесток контрол всеки допълнителен лев за здраве само ще потъне, казва директорът на УМБАЛ "Света Екатерина" Още 2005 г. можехме да въведем диагностично свързаните групи. Изчисленията тогава показаха, че разходът ще се качи с 50%, и тази стъпка не се предприе

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Шефът на Пътна полиция: Заснехме 10 746 шофьори с превишена скорост над 50 км/ч

Издали сме 950 370 акта, фиша и електронни фиша за първите 7 месеца на годината, казва Росен Рапчев - Комисар Рапчев, август месец традиционно е най-тежък откъм катастрофи. Какви мерки вземате това лято? - Не само август, а трите летни месеца – юни, юли и август, са най-натоварени и с най-сериозен пътен травматизъм. 78 са загиналите през август м

Николай Вълканов: За бизнеса е важно да има стабилност в управлението за 4 г. Като правиш 300 млн. лева инвестиции, а се промени рамката, ще настъпи катастрофа

От две години има спад на цените на металите с 30%, въпреки товаинвестираме и увеличаваме заплати, казва председателят на Българската минно-геоложка камара и зам.-председател на КРИБ  Още акценти Слава богу, че правителството на г-н Борисов не се поддаде на спекулативни искания, той обеща, че за целия мандат няма да се увеличат данъците,

Вероника Имова: Методи Лалов трябва да изготви съдебни актове по 111 дела, преди ВСС да приеме оставката му

Важно е имиджът на магистрата да е чист, ако ще става политик, казва членът на Съдийската колегия на ВСС Вероника Имова - Г-жо Имова, след проваленото заседание на Съдийската колегия на ВСС, на което не беше освободен Методи Лалов като съдия, той упрекна кадровия орган и вас персонално, че не му позволявате да подаде оставка,

Нанси Шилър: Дарихме 221 млн. долара в 886 проекта

Повече от половината от тези средства са отпуснати от Фондация “Америка за България” за образование в страната, казва президентът на Фондацията Част от екипа на “Америка за България”, отговарящ за проектите на фондацията заедно с президентката Нанси Шилър, разказват за някои от най-успешните ѝ инициативи

Проф. Антоний Тодоров: С Мая Манолова за първи път има условия за пробив в управлението на ГЕРБ в столицата

Още акценти от интервюто: Тя в момента не е изпълнителна власт, за да решава проблеми. Нейната работа като омбудсман е именно да говори И Фандъкова, като е започнала като кмет, не е имала по-голям опит от нея. Хората се учат Нинова развърза ръцете на градската организация да подкрепи кандидатура на обществения защитник в София Резултатите

Марта Вачкова: Баща ми страдаше от Митко Бомбата. А аз се радвам, когато ме сочат: Виж, мамо, сестра Жекова!

Актрисата отпразнува 60-ия си юбилей на морето заобиколена от приятели, както в детството си - Г-жо Вачкова, това лято отпразнувахте 60-ия си юбилеен рожден ден на морето, нали така? - Да, като в детството ми. Когато бях малка, винаги прекарвах рождения си ден на морето. От една страна, като ученичка страдах, че не съм със съучениците си

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber