Проф. Анастас Герджиков, ректор на СУ: Политиците не познават традицията на 24 май, затова тичаха напред

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7472424 Проф. Анастас Герджиков, ректор на СУ: Политиците не познават традицията на 24 май, затова тичаха напред Проф. Анастас Герджиков, ректор на СУ: Политиците не познават традицията на 24 май, затова тичаха напред www.24chasa.bg
Проф. Анастас Герджиков СНИМКА: Алексей Димитров

Културата и духовността са най-човешкото - това, което не може да ни се даде наготово или да ни се отнеме насила , казва ректорът на Софийския университет

- Проф. Герджиков, казахте на политиците, които се наредиха пред вас на шествието за 24 май, че култура и духовност не се наливат насила и безобразието се превръща в традиция, успяха да ви ядосат за пореден път на празника.

- 24 май е празник на българската писменост, култура и духовност. Затова това е празникът, на който на първо място са учителите, преподавателите, учениците и студентите. Традиционният ред на шествието в продължение на много десетилетия и бил следният -

най-отпред върви

българското духовенство,

след него академичният

съвет на Софийския

университет и след това

българското гражданство,

което почита светлия празник. Всяка година политиците спираха пред университета, за да може академичният съвет да се включи в шествието. Вече втора година това не се случва и ние се озоваваме зад политиците. Затова притеснението ми е, че празникът започва да губи своята същност, връзката с просветата, културата и духовността.

- Какво е обяснението ви да се случва това?

- Не знам каква е причината. Нарушаваме традицията, което показва нейното непознаване. Казах на тържеството в аулата, че според мен това означава, че има политици, които преди да започнат политическата си кариера, не са се включвали в шествието и не познават какъв е традиционният ред.

На шествието Корнелия Нинова крачеше до президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова

- Всъщност гафът е на протокола на президента.

- Чета по медиите, че министрите на образованието и на културата, които са били в групата отпред, са убеждавали останалите да ни изчакат. Видях Явор Нотев да прави същото. Така че политиците не са били непредупредени, просто не са обърнали внимание и са тичали напред.

- Какво друго бихте искали да кажете за празника?

- Образованието днес е на кръстопът, защото светът се промени много и новите технологии не са просто някакви удобства, а променят целия ни живот. Затова по цял свят се води дебат какви знания и умения има смисъл да даваме на младите хора.

Изкуственият

интелект ще измести

много хора в

различни професии,

но не може да измести

духовността –

традиционните човешки ценности, които през вековете никога не са се променяли, независимо какъв е технологичният напредък. Затова казах, че интелектът може да се симулира, но духовността не може. Културата и духовността са най-човешкото, това, което не може да ни се даде наготово или да ни се отнеме насила.

- Спечелихте дело за 70 млн. лв. за център за върхови постижения, но вече 6 месеца парите не идват в университета, каква е причината?

- Един проект на Софийския университет и на Медицинският университет – София, за център за върхови постижения беше класиран с изключително високи точки, близки до максималните.

След това беше отстранен поради това, че в него се предвижда ремонт на сграда, която междувременно Министерският съвет ни отне. Ние обжалвахме това отстраняване в съда, защото смятахме, че тази сграда може да бъде заменена с друга и че проектът има висока научна стойност, а в крайна сметка важни са научните резултати, сградите не са самоцел. Спечелихме на две инстанции. Решението на Върховния съд е окончателно и има задължителен характер. В продължение на 6 месеца Изпълнителна дирекция “Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж” отказва да сключи договор за проекта. Бяха ни изтъкнати различни аргументи. Първоначално, че няма средства. След това, че средства има, но проектът трябва да бъде отново оценяван.

Не виждам защо трябва

отново да бъде оценяван

проект, който вече е

получил близък до

максималния брой точки

- Какво е положението с имотите, които давате под наем?

- Ние традиционно имаме затруднения с финансирането, защото качеството струва скъпо. В продължение на много години това не се отчиташе при субсидията, поради което бяхме натрупали сериозни задължения. Сега тези задължения са почти изцяло изплатени, но това не прави финансовото положение по-леко. Ние отдаваме много помещения под наем, защото това ни помага финансово. Но още преди 15 години Академичният съвет е взел решение, че в помещенията, които даваме под наем, не трябва да се извършва продажба на алкохол. Поради това преди няколко години, когато беше станал поредният скандал в Студентски град, Софийският университет беше единственият, който не можеше да бъде упрекнат в нищо. По никакъв начин не допринасяме за безобразието, което се случва в Студентски град в продължение на десетилетия.

- Как върви кандидатстудентската кампания?

- Първата кампания мина. Имаме доста кандидати, но дори когато мине и втората, не можем да кажем веднага какви са резултатите, защото чак до септември кандидат-студентите избират къде да се запишат.

В последните години имаме повече кандидати, отколкото предишната година, а след това по-малко записали се. Очевидно е, че местата за кандидат-студенти са много, въпреки че министерството вече от 3 години ги намалява. Ние приветстваме усилията на министерството да реформира системата така че тя да стимулира качеството.

- Как ще коментирате идеята студентите от педагогическите специалности да учат безпплатно?

- Аз смятам, че студентите във всички специалности, в които в момента има недостиг на кадри, трябва да бъдат стимулирани. Това важи за педагогическите науки, за природните науки и за някои други области, в които има недостиг. Държавата го прави – със стипендии, с увеличаване на субсидията за университетите. Редно е да го направим и с намаляване на таксите или с премахването им. Ние се опитахме да направим това миналата година, като намалихме рязко таксите за специалностите от областта на физическите науки, и медиите ни упрекнаха, че го правим, за да привлечем студенти. Да, там традиционно има много малко студенти, но това не пречи на Софийския университет. Пречи на икономиката на страната.

Затова смятам, че реформите във висшето образование, които дотук са много успешни, трябва да продължат. Както казах и на 24 май, светът се променя много бързо и ние трябва да внимаваме да не изостанем от тези промени.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Яне Янев: Местните феодали се канят да управляват България. Бойко може да ги отреже

Още акценти от интервюто: Котилото на кмета Котев в Сандански не е оставило нито една позиция за човек извън родата или приятелския кръг Всички го виждат че сутрин излиза от хотела и вечер там се прибира, а вика: “Не е мой хотелът!” Местните феодали утре могат да направят и партия, а чувам, че се замисля подобно нещо.

Проф. д-р Веселин Методиев: “Българското чудо” - англичаните наричат така демократичния модел, роден преди 140 г.

Тримата легендарни премиери на XIX век са Каравелов, Стоилов и Стамболов, а на ХХ век - Малинов, Гешов, Ляпчев. Всички те са милеели за България - Отбелязахме 140 години от създаването на първото българско правителство. Стигат ли на българина почти век и половина опит в управлението на държавата, проф. Методиев?

Зам.-министър Иванов: Само ако всички спазват мерките, може да спрем заболяването

Винаги приканваме стопаните, които гледат прасе в двора да го изследват за това заболяване. Въпросът сега е как да овладеем положението, защото от тук нататък вече нещата стават много, много сериозни, заболяването заема широк фронт. Нашите колеги отиват на проверка единия ден и заварват 200 животни, на другия - умъртвяват 13.

Светлин Наков: Не е лесно да се опази система, до която и лелката на гише в малък град има достъп

Има много начини за изтичане на данни - например през лаптоп, даден за ремонт. А данните във файловете са частични, казва основателят на "СофтУни" - Г-н Наков, как ще коментирате изтичането на толкова много данни от НАП? - Сериозна издънка! Вероятно наистина е хакерска атака. Според мен има неща, които не са направени добре.

Томислав Дончев: След вота наесен трябва да обсъдим общинска надбавка върху данъка на доходите

Така ще им дадем средства да финансират развитието си, казва вицепремиерът Има общини, които дори не могат да си назначат главен архитект Служители посрещнаха реформата с “Така е било, така ще бъде. Тези какво си мислят?” - Г-н Дончев, не ви ли шокираха резултатите от проверката на тайните клиенти в администрацията?

Росен Желязков: Кой ще е първи за концесията на летище София, ще стане ясно тази седмица

Въпреки инвестициите в нови вагони и мотриси не очаквам билетът за влак да поскъпне, казва министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Важни са ни достоверността и изпълнимостта в предложенията на кандидатите за летището Ако имаме хранилка за БДЖ, колкото и да даваме, пак ще даваме Очакваме новите мотриси да влязат в

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Майкъл Болтън: Първият ми хит дойде чак като станах на 34 г.

На концерта в зала 1 на НДК на 18 юли, публиката ще чуе най-известните ми песни, но със симфоничен оркестър - Г-н Болтън, защо избрахте да работите с филхармония за новия си албум А Symphony of Hits? - От много време мечтаех да направя този албум с най-големите си хитове с цял симфоничен оркестър. Може би едно от първите ми и наистина

Иван Бърнев: В Карлови Вари ни аплодираха толкова дълго, че чак ми стана неудобно

Иван Бърнев играе главна роля в победителя от фестивала в Карлови Вари “Бащата”. Образът му е на скептичен фотограф, който се опитва да вразуми баща си. Бърнев има над 20-годишна кариера в киното, като е играл в десетки български и чуждестранни филми. - Г-н Бърнев, как дойде предложението към вас да участвате в “Бащата”?

Проф. Иво Петров: Нищо не ми е дадено наготово – тръгнах от $ 12 заплата, 15 г. сме живели в 1 стая, специализирах със заем и работа на 2 места

В ексклузивно двойно интервю за в. "24 часа" дъщерята на известния лекар д-р Глория Адам казва: Създаваме си поединично живот в розови балони, но ни липсва хъс да направим един голям за всички. Проф. д-р Иво Петров е сред най-утвърдените кардиолози у нас, боготворен от пациентите си. Медицински директор е на “Аджибадем Сити клиник Сърдечно-съдов

Даниела Дариткова: Всяка община ще номинира по 3-ма кандидати за кмет, а Изпълнителната комисия на ГЕРБ ще реши кой от тях да е

Още акценти от интервюто: По-високият членски внос ще замести намалената партийна субсидия. Хората без работа и пенсионерите ще плащат по 50 стотинки на месец, а евродепутатите - по 500 лева на година. Предстои да уточним колко да е вносът за народните представители Имам диалог с хора от БСП, но не и с Нинова.

Кирил Маричков: Извадихме си бележки от Киноцентъра, че ще играем хайдути, за да не ни подстрижат насила

По икономически причини ни прощаваха, защото “Щурците” носехме много пари на Концертна дирекция На 30 октомври в зала 1 на НДК ще има голям концерт “Кирил Маричков на 75 години”. Датата не е избрана случайно, тогава е рожденият ден на популярния български изпълнител. Във връзка с годишнината на страниците на вестник “24 часа” публикуваме

Хасан Улусой: Като баща се притеснявам за децата в училищата на ФЕТО в България

Не знаем какво наливат в главите на учениците и с какви идеи ги тровят, затова родителите им трябва да внимават, казва турският посланик у нас - Г-н посланик, тези дни се навършват 3 години от опита за държавен преврат в Турция. Отърси ли се страната от шока, който преживя през юли 2015 г? - Вярвам,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber