Андре Каланцопулос: Българите обичат иновациите и не се изненадах колко добре приеха IQOS

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7471210 Андре Каланцопулос: Българите обичат иновациите и не се изненадах колко добре приеха IQOS Андре Каланцопулос: Българите обичат иновациите и не се изненадах колко добре приеха IQOS www.24chasa.bg
Андре Каланцопулос СНИМКА: Йордан Симeонов

Имаме продукт с карбонов чип вместо батерия, който ще задоволи и най-консервативните клиенти - наричаме го Платформа 2 - мина тестовете, но ще го пуснем на пазара след още някои подобрения, казва главният изпълнителен директор на “Филип Морис Интернешънъл”

- Г-н Каланцопулос, да започнем от самото начало. Как момче от Пиргос, Гърция, става шеф на една от най-големите компании в света?

- Като във всяка кариера - много случайности и малко късмет. Баща ми беше банкер и познаваше добре Швейцария. Каза ми: Защо не отидеш там? Завърших инженерни науки в Швейцария. Работих като инженер 3 години, после правих магистратура по бизнес администрация, решавайки да съвместя инженерството с бизнеса. Смятах, че тази комбинация ще ми помогне да имам по-добра кариера. Трябваше да се върна в Гърция, за да отбия военната си служба, но законът се смени и можех да започна веднага работа. Получих предложения от четири големи компании, които към днешна дата не съществуват. Накрая избрах друга компания, за която почти не бях чувал - “Филип Морис”, която ми направи много интересно предложение, което нямаше нищо общо с инженерството - бизнес развитие и планиране. Освен това офертата идваше от Лозана, където бях щастлив да се върна, защото тогавашната ми приятелка живееше там. Това беше случайността, чрез която влязох в тази компания. Останалото се случи по естествен начин. Понякога просто трябва да си на точното място в точното време. Трябва просто да си вършиш работата, без много да се притесняваш за кариерата си - нещо, което често казвам на служителите си. Ако си вършиш работата добре, няма как да не просперираш.

- И така колко време?

- Повече от 30 години. Днес рядко хората остават толкова дълго да работят в една компания. Промените днес се случват бързо. Вижте поведението на младите хора. Ако харесат мисията ти, това, което правиш - идват. И остават според предизвикателствата и докато могат да научат нещо ново. Въпросът е ние какво можем да им дадем. Ако не могат да получат нищо - отиват си.

- Светът наистина се промени драстично. Отраснах във време, в което каубоят на “Марлборо” бе икона, но тази икона сега вече не съществува. През 2014 г. бях сред първите български журналисти, които влязоха във вашата лаборатория в Швейцария, където бе създаден IQOS, тогава все още непознат по света. Нека да поговорим за тази трансформация от цигарите към технологичните продукти. Кога започна всичко това във “Филип Морис”?

- В началото “Филип Морис” работеше известно време за филтриране на най-токсичните субстанции, но редукцията им, макар и да бе значителна - 30 - 35%, не бе достатъчна. Изводът, до който стигнахме, бе, че трябва да преминем от запалителни продукти към такива, в които няма горене. Но тогава все още нямаше нужните технологии. През 90-те да имаш толкова малко устройство с цялата електроника в него, каквото е IQOS днес, бе невъзможно. Мисля, че нашето голямо пътуване започна през 2002-2004 г. с решението да изработим такъв нов продукт, защото технологията вече бе налице. Но самият продукт не бе най-трудното нещо в цялата работа.

- Кое беше най-трудното?

- Най трудният въпрос бе как ще бъде направена оценката. Нямаше модел, никой не го беше правил преди това. Каква е точната редукция на токсичните вещества - 50, 60, 70%? Казахме си, добре, това, което имаме, е епидемиологията, тоест знаем какво се случва в тялото на някого, който спира окончателно никотина и цигарите. Нека да направим продукт, който е възможно най-близо до тези параметри. Как обаче да го постигнем? Предположихме, че ще е фармакологичен процес, допълнен от всички токсикологични системи, които може би си спомняте от нашата лаборатория. Цялостно разбиране за процесите, които протичат на ДНК ниво, и какви са промените в човешкия организъм, когато преминеш от цигари на IQOS. Научните работници, които привлякохме за целта, дойдоха по една причина - защото ще работят по продукт, който ще промени света. Хора, които не биха пожертвали цялата си научна кариера само защото ще получат заплата. Освен това получават огромна възможност за Нобелова награда с тази си работа. Това беше нашето пътуване. Но определящият момент в това пътуване бе, след като имаме продукта, какво да правим с него - готови ли сме да го пуснем на пазара и как точно да стане това. Бяхме сигурни, че имаме достатъчно добър продукт като токсикологични резултати и като цялостна оценка за потребителите. Първо се фокусирахме върху това да убедим хората да преминат от цигари на IQOS, след което си дадохме сметка, че трябва да се фокусираме и върху това да ги задържим да не се върнат обратно към цигарите. За всичко това са нужни съответните инструменти, стартирахме колцентрове, които в началото не бяха автоматизирани. Но не можеш само да наемаш хора, трябва дигитализация, затова въведохме нови технологии, наехме нови експерти... Само за две-три години се промениха много неща.

- Този продукт струва досега 6 милиарда долара, поправете ме, ако греша.

- Точно така е.

- Къде във времето очаквате вложенията ви да се удвоят или утроят като приходи?

- Този продукт има големи приходи. Ако включим към това и устройствата, те са 14% от приходите. Направихме много допълнителни инвестиции, защото трябваше да развием отделните платформи, инфраструктура, магазини, да строим фабрики, да купим оборудване... Но тази инфраструктура може да носи още. Ние създадохме нова марка, наречена IQOS, защото по очевидни причини не можем да използваме “Марлборо”, тъй като веднага ще бъдем обвинени. Новият бранд стартира с тютюневи нагряващи се изделия, най-близък от сензорна гледна точка до пушачите, които биха се отказали от цигарите. Пазарът показа, че сме на прав път, защото IQOS държи най-големия процент на отказали се от цигарите. Но под тази марка могат да бъдат добавяни още различни платформи. Едно устройство, към което могат да се използват както нагреваеми тютюневи изделия, така и вапоризатори, никотинови соли или подобни. Тоест клиентът може да избира сам, без да се налага да носи 4-5 различни устройства със себе си. Това е само началото на една голяма трансформация за компанията. Година след въвеждането на IQOS на пазара той вече бе печеливш продукт и с времето се забелязват подобрение на маржовете. Получих същия въпрос от инвеститорите дали ще има значително подобрение на маржовете. Това предстои.

- Но бездимните продукти са бъдещето на “Филип Морис”?

- Да, такава е визията ни.

- Тоест трябва да очакваме нови и нови подобрени версии на IQOS. Смятате ли да направите толкова тънко устройство, че да се държи между показалеца и средния пръст, както се държи цигара, а не с повече пръсти както сега. Аз самият не пуша, но някои мои приятели, преминали от цигари на бездимно устройство, казват, че това им липсва чисто психологически.

- Един ден вероятно ще го направим, защото всичко е подчинено на някаква физична логика. Трябва ти определен тип батерия, която е достатъчна да загрее устройството. Колкото по-добра батерия, толкова по-малко устройство. Сега, ако искаш по-елегантно устройство, батерията трябва да се зарежда на всеки пет използвания. И аз бих искал да имам електрическа кола, с която да мога да минавам 5 хил. километра без зареждане, но такава още не съществува. Понякога се налага да живеем с известни неудобства. И това е разбираемо. Също така имаме момента с почистването и от гледна точка на клиента това е по-голямото неудобство. Иначе всеки използва различни ритуали. Помните как беше с телефоните едно време, колко големи бяха, как се набираше. След десет години всичко се промени, сега става с едно кликване и ритуалите се промениха. Но когато променяш ритуалите на хората, някои се оплакват, нормално е. Всъщност ние имаме един продукт, който наричаме Платформа 2, който е точно като цигара, но вместо батерия има карбонов чип. Това за най-консервативните пушачи би бил много добър продукт, но след като премина тестовете, трябва да му направим още някои подобрения. Когато сме готови и го пуснем на пазара, това вече ще задоволи всички.

- iQOS вече се продава в повече от 40 страни...

- В 47, добавихме наскоро няколко нови пазара.

- Да поговорим за САЩ и Китай.

- Това са две отделни неща. В САЩ нямаше как да имаме проект, докато наскоро не получихме разрешение от Федералната агенция за храните и лекарствата. Китай е съвсем отделна история. От години сме в разговори с китайския монополист, който в същото време е и регулатор, и той просто не е готов да пусне този продукт не техния пазар. А на този пазар не можеш да влезеш по друг начин освен чрез китайския монополист. И докато те не вземат решение, че искат този продукт на техния пазар, това няма да се случи. Надявам се обаче рано или късно това все пак да стане факт.

- През 2014 г. IQOS предстоеше да бъде пуснат за първи път на два тестови пазара - в Милано и Нагоя. И като човек от България тогава се чудех къде между Италия и Япония би се оказал българският потребител. Географски, ние, българите, сме по-близо до италианците, но в същото време имаме някаква необяснима връзка с японците. Може би на ирационално ниво. В крайна сметка Япония възприе изключително добре iQOS, нещо което години по-късно се случи и в България. Какви са вашите наблюдения?

- Не бях изненадан, защото България е страна, която като цяло обича новите неща, харесва иновациите. Ключовият въпрос тук е дали хората купуват това, защото просто е нов продукт, с който биха искали да бъдат забелязани, или са убедени, че това е по-добрият вариант от цигарите, и затова са преминали към него. Това е феномен, който може да се наблюдава донякъде в Япония. Първите потребители приеха продукта по-бързо, отколкото ние можехме да го изговорим с тях. И после, когато отидохме при по-консервативните клиенти, видяхме, че маркетинговата ни работа не е докрай свършена. Имаше първоначални версии на електронни цигари, които хората бяха пробвали, и някои бяха на мнение, че това не е за тях и ще изчакат, докато технологиите не се развият толкова, че да решат кое в крайна сметка е по-добре. Но в България мисля, че свършихме по-добра работа, отколкото първоначално в Япония, от гледна точка на клиента. Защото тук въведохме много неща, които вече бяхме научили от други пазари. При вас нещата вървят много бързо и въобще не мога да се оплача. Всъщност има растеж навсякъде в Европа.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Габриела Козарева: Електронните заявления излизат наполовина по-евтино на търговците

Целта ни е да въведем индивидуални партиди на всички имоти, казва изпълнителният директор на Агенцията по вписванията - Г-жо Козарева, преди дни се проведе първото заседание на Консултативния съвет към Агенцията по вписванията, в което влизат представители на различни институции и бизнеса. Чия идея беше създаването му?

Проф. Драгомир Драганов: Каквото и да се напише за соца, все ще има недоволни - и отляво, и отдясно

На младите той трябва да се обясни умно и без емоции - Прикриват ли се факти и събития за комунистическия режим в новите учебници по история за 2019 - 2020 г., както твърдят обвинителите на написаното в тях, проф. Драганов? - Най-напред искам да изкажа съчувствието си към колегите, които е трябвало да описват този период от историята на

Комисар Росен Рапчев: Между 16 и 19 ч - най-смъртоносното време на пътя

Пътни полицаи с мотоциклети контролират специално мотористите, казва в интервю началникът на отдел “Пътна полиция” в Главна дирекция “Национална полиция” комисар Росен Рапчев - Комисар Рапчев, доста жертви в катастрофи има през последните дни. Виждате ли нещо общо между инцидентите? - Да, в дните от 14 до 20 юни се случиха много инциденти с 24

Джордж Маргонис: 3 месеца след като преминах на IQOS, моята зъболекарка позна, че съм спрял цигарите

До края на годината ще отворим в София колцентър със 100 души, които ще покриват българския и италианския пазар, а до 2020 г. очакваме броят им да нарасне двойно, казва генералният мениджър на “Филип Морис България” В началото на юни “Филип Морис България” представи националната инициатива “IQOS Отворени врати”.

Вокалистката на "Гарбидж" Шърли Менсън: Започнах да пея рок, защото той носеше духа на бунтарството

“Гарбидж” е алтернативна рок група, създадена през 1994 г. Неин вокал е певицата Шърли Менсън. Другите членове са Стив Маркър, Дюк Ериксън и Бъч Виг. Бандата има 6 албума, като в момента подготвя 7-и. “Гарбидж” ще има концерт на 30 юни в Пловдив. Те са сред хедлайнерите на фестилава Hills ot Rock 2019,

Хеми Перес: Не земята, а умът е най-големият капитал днес, затова вярвам, че ще има мир

Като баща си мисля, че оптимистите и песимистите умират по един и същ начин, но живеят различно, казва синът на Шимон Перес - Г-н Перес, през 2010 г. правих интервю с вашия баща, когато беше президент на Израел. Говорихме за случващото се по света и в Близкия изток. Опитах се да го провокирам няколко пъти как действителността се разминава с

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Първанов: Подкрепата ни за Македония в ЕС - само под условие! Да отстъпим миналото си ще е най-тежкият провал

Още акценти от интервюто: Антибългарският македонизъм се възражда в най-грубата му форма, но сами го заложихме с този договор Трябва чудо да стане за 3 месеца - обединение на цялата опозиция, за да бъдат отместени кметовете на ГЕРБ Борисов даде урок на левицата - той е силният, но приобщи СДС, земеделците, “Гергьовден” - отвори ветрилото,

Даниела Машева: Няма пречка жена да е главен прокурор, но разговор с политици за наследника на Сотир Цацаров не водим

Водещо за всяка кандидатура е да притежава качества като ръководител и да взема законосъобразни решения, казва в интервю членът на Висшия съдебен съвет и говорител на прокурорската колегия Даниела Машева - Г-жо Машева, кандидатите за нов главен прокурор ще станат ясни между 18 и 29 юли. Вие като член на прокурорската колегия какъв човек сте

Соня Райнова: Богомил нито веднъж не ми каза “Обичам те”, но постоянно ми го доказваше

Той имаше много силна състрадателност, която умееше да прикрива, и не показваше чувствата си - На 19 юни се навършват 100 години от рождението на Богомил Райнов. Соня, кога и как се запознахте с него? - Запознаха ни наши познати. В началото на 60-те години учех в София и с една моя приятелка художничка често посещавахме клуба на журналистите.

Николай Неделчев: Все си мисля дали фалшификатите не са стръв, за да бъда изобличен. Няма как да го докажа

Доброто в лошото е, че това е началото на разговор за българското изкуство, казва колекционерът, който е управляващ директор на рекламната компания "Публисис груп България" Започнах да имам съмнения и за останалите произведения в изложбата, защото ментетата са цяла индустрия Искам да сформирам експертен съвет от реставратори,

Росен Иванов: 50% от нарушенията на болниците са свързани с качеството на лечение

Очакваме наши специалисти да заминат за Виена за следващия етап от обучението им за трансплантации на бял дроб, обясни директорът на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" - Г-н Иванов, вече над 2 месеца функционира изцяло новата агенция “Медицински надзор”. Тя обединява функциите на агенциите за одит и по трансплантации.

Кирил Добрев: Нинова отдавна искаше лидерството й да бъде потвърдено с пряк избор, но аз я спрях и сгреших

Още акценти от интервюто със зам.-председателя на БСП: Някои от менторите в БСП ги слушаме вече 30 г. - те се появяват, когато има пожар, но никога, когато трябва да се гаси Нямам никакво съмнение, че оттеглянето на оставката на Нинова беше най-разумното за нашите членове, макар да не се разбира отвън Изненадват ме по-старите апаратчици,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber