Сгънете добре бюлетината, така че да не се разкрие вотът

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7470333 Сгънете добре бюлетината, така че да не се разкрие вотът Сгънете добре бюлетината, така че да не се разкрие вотът www.24chasa.bg

При грешно гласуване с машина, ако вече устройството е издало разписка, няма как да се направи втори опит, казва говорителят на ЦИК Александър Андреев

- Г-н Андреев, готово ли е всичко за изборите в неделя - бюлетини, машини, изборни книжа?

- Към момента процесът по организацията и подготовката на изборите тече нормално при спазването на всички срокове съгласно хронограмата. Днес на секционните избирателни комисии ще бъдат предадени всички книжа и материали, а там, където има машинно гласуване - и машините.

- Премиерът Борисов предупреди, че се готви нов “Костинброд”. Има ли ЦИК такива данни?

- В ЦИК не са постъпвали данни за каквито и да било нарушения във връзка с подготовката и осигуряването на изборните книжа в районните избирателни комисии и секционните избирателни комисии.

- Кои са най-важните неща, които избирателите трябва да знаят за гласуването?

- На първо място, че

изборният ден в неделя започва

в 7 ч и приключва в 20 ч

Ако към 20 ч не са гласували всички избиратели, които чакат пред изборното помещение, те могат да бъдат допуснати да гласуват, но не по-късно от 21 часа.

При влизане в секцията избирателят трябва да предостави документ на комисията, за да се удостовери самоличността му и да се попълнят данните в избирателния списък. В случаите, в които секцията има машинно гласуване, избирателят може да избере как да подаде своя глас - с хартиена или електронна бюлетина. При хартиените бюлетини гласуването става с химикал, пишещ със син цвят, със знак Х или V в квадратчето за съответната партия, коалиция или независим кандидат. Ако избирателят не желае да подкрепи нито една от кандидатските листи, може да използва опцията “Не подкрепям никого”. Когато избирателят е гласувал за партия или коалиция, той може да даде своята преференция за даден кандидат от съответната листа, като отбележи отново с Х или V в кръгчето с номера на кандидата, за да може да бъде правилно отчетено неговото предпочитание.

- Как хората да сгънат така бюлетината, че вотът им да не се покаже и гласът им да не бъде обявен за недействителен?

- ЦИК е приела примерно сгъване на бюлетината, което да не позволи разгъването ѝ при пускането в избирателната кутия и да се опази тайната на вота. Препоръчваме сгъването да е веднъж надолу по вертикала на бюлетината до долната черта, която отделя номера ѝ, и след това още веднъж по вертикала, за да останат видими само двете места (на които се поставят печатите от секционната комисия) и номерът ѝ, за да може този отрязък да бъде откъснат и пуснат в непрозрачната кутия за отрязъците на бюлетините.

Разбира се, избирателят може да сгъне и по друг начин бюлетината. Това примерно указание не е задължително. Но трябва да се сгъне така, че да може на нея да бъдат поставени двата печата и да остане открит номерът ѝ. В противен случай може да се стигне до разгъване и показване на вота, което прави гласа недействителен.

- Обучи ли “Сиела Норма” всички членове на комисии, в които ще има машинно гласуване? Осигурени ли са навсякъде технически лица, които да могат да реагират при проблем с устройствата - колко души са?

- В момента тече обучението на 3000 секционни избирателни комисии, в които ще има машинно гласуване, от представители на изпълнителя, за да може те да придобият умения за боравене с устройствата. До 25 май всички обучения ще приключат. Към момента изпълнителят не е уведомил ЦИК за някакъв проблем с техническите лица, които трябва да осигури за обслужването на устройствата както преди вота, така и в самия изборен ден. Нямаме данни, че не са осигурени достатъчен брой техници.

- Какво би станало, ако избирател гласува с машина, но след вече издадена разписка установи, че е сгрешил? При хартиените бюлетини в тази ситуация той има право на втора, но така ли е и при машините и как ще бъде изтрит от устройството сгрешеният вот?

- При машинното гласуване не е допустимо, в случай че избирател сгреши при отбелязването на вота си, да гласува отново, а сбърканият вот да бъде заличен. Причината е, че самата машина иска потвърждаване на вота от избирателя, преди да издаде разписката, а начинът, по който е гласувано - както за партия, коалиция или независим кандидат, така и ако е отбелязана преференция с името на предпочитания кандидат, се показва на екрана. Тоест презумпцията е, че с искането за потвърждение на вота няма как да се стигне до сгрешено гласуване и затова и няма как да се даде възможност за повторно с машина или с хартиена бюлетина. Освен това гласът на избирателя се записва от машината и той се отчита в крайния протокол за машинното гласуване, който се разпечатва от устройството в края на изборния ден за разлика от сгрешената хартиена бюлетина, която не се пуска в избирателната кутия, а се отделя и се унищожава с надпис “Сгрешено”.

- А ако разписката от машинния вот не е сгъната добре и се разтвори, това недействителен глас ли ще бъде?

- Няма как да бъде недействителен. Разписките след сгъването им се пускат в непрозрачна кутия и няма как да бъде видян вотът на избирателя. Тези случаи са изключени.

- Ами, ако, да речем, човекът демонстративно си покаже разписката на член от комисията как е гласувал?

- Нека да не влизаме в такива предположения. Смятам, че всеки избирател се отнася с необходимата сериозност към процеса на гласуване, знае правата си и не би направил така, че да наруши изборния процес или да злепостави секционната комисия.

- Според решение на ЦИК избирателите с увреждания могат да упражнят правото си на глас и извън своето населено място. Те обаче не са длъжни да представят документ пред СИК за увреждането си. Няма ли опасност така за злоупотреби?

- Към момента не е имало случай избиратели със затруднения в придвижването или с други увреждания, които не им позволяват да упражнят правото си на глас в тяхната секция, да са злоупотребявали с правото да гласуват в друго избрано от тях място, в изборно помещение, оборудвано специално на партерния етаж, когато на едно място има повече секции, или пък да гласуват с придружител. Затова считаме, че не следва да има притеснения. Тези норми в Изборния кодекс са предвидени с цел облекчаване на такива избиратели и създаването на достъпна среда.

- Секционните комисии няма да разполагат с втори екземпляр на протокола, в случай че сгрешат при попълването на резултатите. Грешки обаче със сигурност ще има. Как ще се процедира в тези случаи?

- Ако протоколът е сгрешен по начин, че не може да бъде поправен според предвидения в закона начин - чрез зачертаване, отбелязване, че поправката е извършена от комисията, и подписване от всичките членове, то трябва да се предостави друг от РИК. ЦИК ще приеме специални указания към РИК каква да бъде процедурата в тези случаи.

- Да, но РИК не трябва ли в този момент да се занимават с приемането на изборните книжа, вместо да обикалят да разнасят протоколи из секциите?

- Никой не е казал, че разнасянето ще става от РИК.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Десислава Танева: Опитват измами със субсидии за лук, моркови и чесън, ще ги спрем

Нова наредба ще каже какво е кренвирш по БДС и какво е екстра качество в месните продукти До края на юни ще завършат проверките на всичките 288 къщи за гости Това е постоянна битка - от една страна, са бенефициентите, които нямат това качество, но искат да бъдат такива, от друга страна - държавата И ловците, и хората, които отглеждат в т.нар.

Златко Живков: Монтана се променя трайно - става по-приветлив град и по-добро място за живеене

По европейска програма вложихме големи инвестиции в образователната инфраструктура, казва кметът на града За 4 години бяха ремонтирани всички обществени сгради в 23-те села на общината - кметства, читалища, църкви Пред старт е площадката за едрогабаритни и опасни отпадъци, започваме изграждане на инсталация за компост - Г-н Живков,

Атанас Добрев: Колкото по-бързо се развие 5G, толкова по-бързо ще се ускори растежът и ще се вдигнат заплатите

Смятаме, че мобилната телевизия е удобна и полезна за  хората, и се опитваме да я превърнем в масова услуга, казва  главният изпълнителен директор на “Виваком” Още акценти Средното потребление на интернет ще се увеличи 10 пъти до 5-7 години Оптимистичният вариант показва, че новото поколение услуги може да ги има в България до не повече от 3-4 г.

Андрей Ковачев: И в Испания имаше арестуван за корупция кмет. Да се извади ли от Шенген?

Още акценти от интервюто: ЕНП няма да отстъпи пред президента на Франция. Вебер трябва да оглави Европейската комисия В Република Северна Македония имат право да се самоопределят. Но живите, а не те да решават за починалите На тази планета в академичния свят няма никъде спор какъв е Гоце Делчев. Самите сърби казват, че е български бандит.

Доц. д-р Георги Н.Николов: Гибелта на Гоце Делчев е на 4 май - това е датата за общо честване

Ако не се правят компромиси от македонска страна, нищо в работата на комисията няма да потръгне Българските учени тръгват от историческите извори, македонските следва идеологически съображения Македонците смятат Гоце Делчев, Яне Сандански, Даме Груев за свои герои. Съхранените до днес техни писма и документи обаче са написани на литературен

Дракула е с български корени, продължава държавническата традиция на Асеневци

В психологически план ние с румънците сме много близки, кадват преподавателите във ВТУ - Господа историци, защо твърдите, че Дракула е българин? Доц. Николай Кънев: Всъщност ние твърдим, че родът, от който произхожда Дракула, е с български корен. Това е династията, която създава Влашкото княжество в началото на XIV в.

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Юрий Асланов: Когато е заплашено идейното оцеляване на БСП, тя няма да се замисли да жертва дори лидера си

Ето акценти от интервюто със социолога и член на Националния съвет на БСП: Атаката за унищожаване на партията върви по много линии, а при Нинова пробиха лесно - невежа е в идеологическо отношение и не разбира какво говори ГЕРБ спечели тези избори благодарение на БСП Отказахме се от разговора за бъдещето и за Европа и отстъпихме терен на Борисов

Пламен Русев: 60 млн. евро е въздействието на Webit върху икономиката на София

е въздействието на “Уебит” върху икономиката на София От институции като логистика получихме страшно много помощ от всички. С министъра на образованието направихме съвместно най-голямото събитие, което вдъхновява децата за бъдещето - 3000 деца от България, най-умните, цветът на нацията, бяха избрани от министерството,

Владимир Губарев: Мислите, че “Чернобил” е приключил? Нищо подобно, радиацията се качва

Филмът за аварията не разкрива мащаба на катастрофата, казва руски журналист очевидец Владимир Губарев е руски журналист, драматург и писател. Като научен редактор във в. “Правда” пръв от пресата пристига в авариралата АЕЦ “Чернобил” 4 дни след катастрофата на 26 април 1986 г. Покрай работата си има контакт с политическата върхушка на СССР и

Сергей Цветарски: Демографският проблем на страната е обезлюдяването, не толкова смъртността

Дълголетието в Кърджали е чисто аритметичен феномен, казва председателят на Националния статистически институт  В градовете се живее по-дълго, отколкото в селата, заради медицинското обслужване - Господин Цветарски, от последните демографски данни на НСИ излиза, че в София и Кърджали хората живеят най-дълго - средната продължителност на

Георги Марков: Загрижен съм! ЕК да види какво става в Белгия, Холандия и Франция

Още акценти от интервюто: Пожелах на социалистите смирение, защото избирателят отреди да сме заедно в този парламент до 2021 година Бавария е кътче рай, защото там от Втората световна война социалист не е управлявал Г-жа Йончева да чуе какво говорят за Бойко Меркел, баварският премиер Маркус Зьодер, Ердоган, Ципрас, Вучич, Заев,

Арх. Лоренцо Дели Еспости: Ако се инвестира в енергийна ефективност на стара сграда в Италия, тя може да се разшири с до 20%

С Питър Айзенман завършваме общ проект в Милано Арх. Лоренцо Дели Еспости е в София по покана на главния архитект на столицата Здравко Здравков. Двамата, както и израелският архитект Амнон Бар Ор участваха във форума “Разговори за града”, посветен на архитектурния модернизъм в четвъртък вечерта. В сряда Еспости представи в София и книгата

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber