Сгънете добре бюлетината, така че да не се разкрие вотът

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7470333 Сгънете добре бюлетината, така че да не се разкрие вотът Сгънете добре бюлетината, така че да не се разкрие вотът www.24chasa.bg

При грешно гласуване с машина, ако вече устройството е издало разписка, няма как да се направи втори опит, казва говорителят на ЦИК Александър Андреев

- Г-н Андреев, готово ли е всичко за изборите в неделя - бюлетини, машини, изборни книжа?

- Към момента процесът по организацията и подготовката на изборите тече нормално при спазването на всички срокове съгласно хронограмата. Днес на секционните избирателни комисии ще бъдат предадени всички книжа и материали, а там, където има машинно гласуване - и машините.

- Премиерът Борисов предупреди, че се готви нов “Костинброд”. Има ли ЦИК такива данни?

- В ЦИК не са постъпвали данни за каквито и да било нарушения във връзка с подготовката и осигуряването на изборните книжа в районните избирателни комисии и секционните избирателни комисии.

- Кои са най-важните неща, които избирателите трябва да знаят за гласуването?

- На първо място, че

изборният ден в неделя започва

в 7 ч и приключва в 20 ч

Ако към 20 ч не са гласували всички избиратели, които чакат пред изборното помещение, те могат да бъдат допуснати да гласуват, но не по-късно от 21 часа.

При влизане в секцията избирателят трябва да предостави документ на комисията, за да се удостовери самоличността му и да се попълнят данните в избирателния списък. В случаите, в които секцията има машинно гласуване, избирателят може да избере как да подаде своя глас - с хартиена или електронна бюлетина. При хартиените бюлетини гласуването става с химикал, пишещ със син цвят, със знак Х или V в квадратчето за съответната партия, коалиция или независим кандидат. Ако избирателят не желае да подкрепи нито една от кандидатските листи, може да използва опцията “Не подкрепям никого”. Когато избирателят е гласувал за партия или коалиция, той може да даде своята преференция за даден кандидат от съответната листа, като отбележи отново с Х или V в кръгчето с номера на кандидата, за да може да бъде правилно отчетено неговото предпочитание.

- Как хората да сгънат така бюлетината, че вотът им да не се покаже и гласът им да не бъде обявен за недействителен?

- ЦИК е приела примерно сгъване на бюлетината, което да не позволи разгъването ѝ при пускането в избирателната кутия и да се опази тайната на вота. Препоръчваме сгъването да е веднъж надолу по вертикала на бюлетината до долната черта, която отделя номера ѝ, и след това още веднъж по вертикала, за да останат видими само двете места (на които се поставят печатите от секционната комисия) и номерът ѝ, за да може този отрязък да бъде откъснат и пуснат в непрозрачната кутия за отрязъците на бюлетините.

Разбира се, избирателят може да сгъне и по друг начин бюлетината. Това примерно указание не е задължително. Но трябва да се сгъне така, че да може на нея да бъдат поставени двата печата и да остане открит номерът ѝ. В противен случай може да се стигне до разгъване и показване на вота, което прави гласа недействителен.

- Обучи ли “Сиела Норма” всички членове на комисии, в които ще има машинно гласуване? Осигурени ли са навсякъде технически лица, които да могат да реагират при проблем с устройствата - колко души са?

- В момента тече обучението на 3000 секционни избирателни комисии, в които ще има машинно гласуване, от представители на изпълнителя, за да може те да придобият умения за боравене с устройствата. До 25 май всички обучения ще приключат. Към момента изпълнителят не е уведомил ЦИК за някакъв проблем с техническите лица, които трябва да осигури за обслужването на устройствата както преди вота, така и в самия изборен ден. Нямаме данни, че не са осигурени достатъчен брой техници.

- Какво би станало, ако избирател гласува с машина, но след вече издадена разписка установи, че е сгрешил? При хартиените бюлетини в тази ситуация той има право на втора, но така ли е и при машините и как ще бъде изтрит от устройството сгрешеният вот?

- При машинното гласуване не е допустимо, в случай че избирател сгреши при отбелязването на вота си, да гласува отново, а сбърканият вот да бъде заличен. Причината е, че самата машина иска потвърждаване на вота от избирателя, преди да издаде разписката, а начинът, по който е гласувано - както за партия, коалиция или независим кандидат, така и ако е отбелязана преференция с името на предпочитания кандидат, се показва на екрана. Тоест презумпцията е, че с искането за потвърждение на вота няма как да се стигне до сгрешено гласуване и затова и няма как да се даде възможност за повторно с машина или с хартиена бюлетина. Освен това гласът на избирателя се записва от машината и той се отчита в крайния протокол за машинното гласуване, който се разпечатва от устройството в края на изборния ден за разлика от сгрешената хартиена бюлетина, която не се пуска в избирателната кутия, а се отделя и се унищожава с надпис “Сгрешено”.

- А ако разписката от машинния вот не е сгъната добре и се разтвори, това недействителен глас ли ще бъде?

- Няма как да бъде недействителен. Разписките след сгъването им се пускат в непрозрачна кутия и няма как да бъде видян вотът на избирателя. Тези случаи са изключени.

- Ами, ако, да речем, човекът демонстративно си покаже разписката на член от комисията как е гласувал?

- Нека да не влизаме в такива предположения. Смятам, че всеки избирател се отнася с необходимата сериозност към процеса на гласуване, знае правата си и не би направил така, че да наруши изборния процес или да злепостави секционната комисия.

- Според решение на ЦИК избирателите с увреждания могат да упражнят правото си на глас и извън своето населено място. Те обаче не са длъжни да представят документ пред СИК за увреждането си. Няма ли опасност така за злоупотреби?

- Към момента не е имало случай избиратели със затруднения в придвижването или с други увреждания, които не им позволяват да упражнят правото си на глас в тяхната секция, да са злоупотребявали с правото да гласуват в друго избрано от тях място, в изборно помещение, оборудвано специално на партерния етаж, когато на едно място има повече секции, или пък да гласуват с придружител. Затова считаме, че не следва да има притеснения. Тези норми в Изборния кодекс са предвидени с цел облекчаване на такива избиратели и създаването на достъпна среда.

- Секционните комисии няма да разполагат с втори екземпляр на протокола, в случай че сгрешат при попълването на резултатите. Грешки обаче със сигурност ще има. Как ще се процедира в тези случаи?

- Ако протоколът е сгрешен по начин, че не може да бъде поправен според предвидения в закона начин - чрез зачертаване, отбелязване, че поправката е извършена от комисията, и подписване от всичките членове, то трябва да се предостави друг от РИК. ЦИК ще приеме специални указания към РИК каква да бъде процедурата в тези случаи.

- Да, но РИК не трябва ли в този момент да се занимават с приемането на изборните книжа, вместо да обикалят да разнасят протоколи из секциите?

- Никой не е казал, че разнасянето ще става от РИК.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Корнелия Нинова: Отказвам разговори за пари и власт с отделни личности в БСП. От това ми идват проблемите

Друга партия не може да събере 50 000 души, водени от идеи, а не от лични интереси и не принудително докарани 50 хиляди показаха на Бузлуджа, че БСП не е разделена. Партията не съм нито аз, нито пленумът - ние сме временно избрани да изпълняваме политиката ѝ Виждаме различно ролята на държавата в управлението на финансите - бихме оставили процент

След арест на румънска банда телефонните измами намаляха с 33 процента

Имаше няколко сигнала за двамата убити край Негован, но не стигнахме до следа, казва заместник-директорът на Главна дирекция "Национална полиция" старши комисар Николай Хаджиев - Старши комисар Хаджиев, в последните дни работите по намерените двамата убити край с. Негован. Какво може да кажете за разследването

Доц. Даниел Вачков: Българо-македонската комисия се обедини за цар Самуил, за Гоце Делчев разговорите не са лесни

Надявам се да стигнем до решения, които да са исторически коректни и същевременно да са приемливи за двете общества, казва директорът на Института за исторически изследвания при БАН - Доц. Вачков, член сте на българо-македонската комисия, която трябва да обсъди общата история и образователните програми.

Проф. Генчо Начев: Предлаганият здравен модел е стъпка в правилната посока, но ако се въведе изведнъж, има риск да фалира цялата система

Без остойностяване на медицинските услуги, въвеждане на критерии за качество и жесток контрол всеки допълнителен лев за здраве само ще потъне, казва директорът на УМБАЛ "Света Екатерина" Още 2005 г. можехме да въведем диагностично свързаните групи. Изчисленията тогава показаха, че разходът ще се качи с 50%, и тази стъпка не се предприе

Шефът на Пътна полиция: Заснехме 10 746 шофьори с превишена скорост над 50 км/ч

Издали сме 950 370 акта, фиша и електронни фиша за първите 7 месеца на годината, казва Росен Рапчев - Комисар Рапчев, август месец традиционно е най-тежък откъм катастрофи. Какви мерки вземате това лято? - Не само август, а трите летни месеца – юни, юли и август, са най-натоварени и с най-сериозен пътен травматизъм. 78 са загиналите през август м

Вероника Имова: Методи Лалов трябва да изготви съдебни актове по 111 дела, преди ВСС да приеме оставката му

Важно е имиджът на магистрата да е чист, ако ще става политик, казва членът на Съдийската колегия на ВСС Вероника Имова - Г-жо Имова, след проваленото заседание на Съдийската колегия на ВСС, на което не беше освободен Методи Лалов като съдия, той упрекна кадровия орган и вас персонално, че не му позволявате да подаде оставка,

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Нанси Шилър: Дарихме 221 млн. долара в 886 проекта

Повече от половината от тези средства са отпуснати от Фондация “Америка за България” за образование в страната, казва президентът на Фондацията Част от екипа на “Америка за България”, отговарящ за проектите на фондацията заедно с президентката Нанси Шилър, разказват за някои от най-успешните ѝ инициативи

Проф. Антоний Тодоров: С Мая Манолова за първи път има условия за пробив в управлението на ГЕРБ в столицата

Още акценти от интервюто: Тя в момента не е изпълнителна власт, за да решава проблеми. Нейната работа като омбудсман е именно да говори И Фандъкова, като е започнала като кмет, не е имала по-голям опит от нея. Хората се учат Нинова развърза ръцете на градската организация да подкрепи кандидатура на обществения защитник в София Резултатите

Марта Вачкова: Баща ми страдаше от Митко Бомбата. А аз се радвам, когато ме сочат: Виж, мамо, сестра Жекова!

Актрисата отпразнува 60-ия си юбилей на морето заобиколена от приятели, както в детството си - Г-жо Вачкова, това лято отпразнувахте 60-ия си юбилеен рожден ден на морето, нали така? - Да, като в детството ми. Когато бях малка, винаги прекарвах рождения си ден на морето. От една страна, като ученичка страдах, че не съм със съучениците си

Асен Александров: Най-сетне на учителя се дава свобода той да е царят в клас, а не учебната програма

Атестирането е добър подход, трябва да се мисли и за стимули на тази база - сега разликата между най-добрия и най-лошия преподавател е до 30 лв. на месец, казва директорът на столичното 51-о средно училище "Елисавета Багряна" - Г-н Александров, защо трябва учителите да бъдат атестирани - за първи път се въвежда редовно оценяване на всеки 4 години

Кирил Добрев: Дребнавостта не отива на БСП и ако нещо е добро за София - като Мая Манолова, няма проблем да го подкрепим

Още акценти от интервюто със зам.-председателя на БСП: Само ние имаме вроден инстинкт да оставяме на заден план тяснопартийните си интереси. Изискваме обаче уважение и принципност В тази кампания ще изненадаме избирателя с изцяло ново поколение политици в БСП, готово да влезе сега в местната власт.

Румяна Коларова: Мая Манолова изчаква септемврийската социология и е нервна - името й се коментира прекалено рано

Още акценти от интервюто: Местните избори са вододелът - оттях зависи както бъдещето на ГЕРБ, така и на лидера на БСП Номинациите ще тръгнат след 15 септември. До тогава може да има промяна в нагласите България има нужда от конструктивна лява алтернатива. Иначе дясното ще започне да предлага социалните решения Слави Трифонов е пред

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber