Сгънете добре бюлетината, така че да не се разкрие вотът

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7470333 Сгънете добре бюлетината, така че да не се разкрие вотът Сгънете добре бюлетината, така че да не се разкрие вотът www.24chasa.bg
Сгънете добре бюлетината, така че да не се разкрие вотът

При грешно гласуване с машина, ако вече устройството е издало разписка, няма как да се направи втори опит, казва говорителят на ЦИК Александър Андреев

- Г-н Андреев, готово ли е всичко за изборите в неделя - бюлетини, машини, изборни книжа?

- Към момента процесът по организацията и подготовката на изборите тече нормално при спазването на всички срокове съгласно хронограмата. Днес на секционните избирателни комисии ще бъдат предадени всички книжа и материали, а там, където има машинно гласуване - и машините.

- Премиерът Борисов предупреди, че се готви нов “Костинброд”. Има ли ЦИК такива данни?

- В ЦИК не са постъпвали данни за каквито и да било нарушения във връзка с подготовката и осигуряването на изборните книжа в районните избирателни комисии и секционните избирателни комисии.

- Кои са най-важните неща, които избирателите трябва да знаят за гласуването?

- На първо място, че

изборният ден в неделя започва

в 7 ч и приключва в 20 ч

Ако към 20 ч не са гласували всички избиратели, които чакат пред изборното помещение, те могат да бъдат допуснати да гласуват, но не по-късно от 21 часа.

При влизане в секцията избирателят трябва да предостави документ на комисията, за да се удостовери самоличността му и да се попълнят данните в избирателния списък. В случаите, в които секцията има машинно гласуване, избирателят може да избере как да подаде своя глас - с хартиена или електронна бюлетина. При хартиените бюлетини гласуването става с химикал, пишещ със син цвят, със знак Х или V в квадратчето за съответната партия, коалиция или независим кандидат. Ако избирателят не желае да подкрепи нито една от кандидатските листи, може да използва опцията “Не подкрепям никого”. Когато избирателят е гласувал за партия или коалиция, той може да даде своята преференция за даден кандидат от съответната листа, като отбележи отново с Х или V в кръгчето с номера на кандидата, за да може да бъде правилно отчетено неговото предпочитание.

- Как хората да сгънат така бюлетината, че вотът им да не се покаже и гласът им да не бъде обявен за недействителен?

- ЦИК е приела примерно сгъване на бюлетината, което да не позволи разгъването ѝ при пускането в избирателната кутия и да се опази тайната на вота. Препоръчваме сгъването да е веднъж надолу по вертикала на бюлетината до долната черта, която отделя номера ѝ, и след това още веднъж по вертикала, за да останат видими само двете места (на които се поставят печатите от секционната комисия) и номерът ѝ, за да може този отрязък да бъде откъснат и пуснат в непрозрачната кутия за отрязъците на бюлетините.

Разбира се, избирателят може да сгъне и по друг начин бюлетината. Това примерно указание не е задължително. Но трябва да се сгъне така, че да може на нея да бъдат поставени двата печата и да остане открит номерът ѝ. В противен случай може да се стигне до разгъване и показване на вота, което прави гласа недействителен.

- Обучи ли “Сиела Норма” всички членове на комисии, в които ще има машинно гласуване? Осигурени ли са навсякъде технически лица, които да могат да реагират при проблем с устройствата - колко души са?

- В момента тече обучението на 3000 секционни избирателни комисии, в които ще има машинно гласуване, от представители на изпълнителя, за да може те да придобият умения за боравене с устройствата. До 25 май всички обучения ще приключат. Към момента изпълнителят не е уведомил ЦИК за някакъв проблем с техническите лица, които трябва да осигури за обслужването на устройствата както преди вота, така и в самия изборен ден. Нямаме данни, че не са осигурени достатъчен брой техници.

- Какво би станало, ако избирател гласува с машина, но след вече издадена разписка установи, че е сгрешил? При хартиените бюлетини в тази ситуация той има право на втора, но така ли е и при машините и как ще бъде изтрит от устройството сгрешеният вот?

- При машинното гласуване не е допустимо, в случай че избирател сгреши при отбелязването на вота си, да гласува отново, а сбърканият вот да бъде заличен. Причината е, че самата машина иска потвърждаване на вота от избирателя, преди да издаде разписката, а начинът, по който е гласувано - както за партия, коалиция или независим кандидат, така и ако е отбелязана преференция с името на предпочитания кандидат, се показва на екрана. Тоест презумпцията е, че с искането за потвърждение на вота няма как да се стигне до сгрешено гласуване и затова и няма как да се даде възможност за повторно с машина или с хартиена бюлетина. Освен това гласът на избирателя се записва от машината и той се отчита в крайния протокол за машинното гласуване, който се разпечатва от устройството в края на изборния ден за разлика от сгрешената хартиена бюлетина, която не се пуска в избирателната кутия, а се отделя и се унищожава с надпис “Сгрешено”.

- А ако разписката от машинния вот не е сгъната добре и се разтвори, това недействителен глас ли ще бъде?

- Няма как да бъде недействителен. Разписките след сгъването им се пускат в непрозрачна кутия и няма как да бъде видян вотът на избирателя. Тези случаи са изключени.

- Ами, ако, да речем, човекът демонстративно си покаже разписката на член от комисията как е гласувал?

- Нека да не влизаме в такива предположения. Смятам, че всеки избирател се отнася с необходимата сериозност към процеса на гласуване, знае правата си и не би направил така, че да наруши изборния процес или да злепостави секционната комисия.

- Според решение на ЦИК избирателите с увреждания могат да упражнят правото си на глас и извън своето населено място. Те обаче не са длъжни да представят документ пред СИК за увреждането си. Няма ли опасност така за злоупотреби?

- Към момента не е имало случай избиратели със затруднения в придвижването или с други увреждания, които не им позволяват да упражнят правото си на глас в тяхната секция, да са злоупотребявали с правото да гласуват в друго избрано от тях място, в изборно помещение, оборудвано специално на партерния етаж, когато на едно място има повече секции, или пък да гласуват с придружител. Затова считаме, че не следва да има притеснения. Тези норми в Изборния кодекс са предвидени с цел облекчаване на такива избиратели и създаването на достъпна среда.

- Секционните комисии няма да разполагат с втори екземпляр на протокола, в случай че сгрешат при попълването на резултатите. Грешки обаче със сигурност ще има. Как ще се процедира в тези случаи?

- Ако протоколът е сгрешен по начин, че не може да бъде поправен според предвидения в закона начин - чрез зачертаване, отбелязване, че поправката е извършена от комисията, и подписване от всичките членове, то трябва да се предостави друг от РИК. ЦИК ще приеме специални указания към РИК каква да бъде процедурата в тези случаи.

- Да, но РИК не трябва ли в този момент да се занимават с приемането на изборните книжа, вместо да обикалят да разнасят протоколи из секциите?

- Никой не е казал, че разнасянето ще става от РИК.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Билалов като мафиот и дявол - кой го прави такъв

Билалов като мафиот и дявол - кой го прави такъв

Ваня Николова е родена в Горна Оряховица  Завършва Историческия факултет на Софийския университет  Репортер и редактор в сп. “Клуб М”  До 2006 г. е сценарист, редактор и изпълнителен продуцент в тв форматитe “Биг Брадър” 1, “Стар Академи” и др. Главен редактор на българската версия на италианското лайфстайл списание МАХ  През 2002 г

Доц. Рачо Стоев

Доц. д-р Рачо Стоев: Децата, родени по време на Виденовата криза, са по-ниски

Веганството се явява много по-нетолерантна форма на идеология от православието, което  освобождава децата от пост, казва ръководителят на секция по антропология към Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей на БАН - Доц. Стоев, как се променя антропологично българинът

Иван Гешев: Конфискация на автомобила при пияни и дрогирани шофьори ще има огромен възпиращ ефект

Иван Гешев: Конфискация на автомобила при пияни и дрогирани шофьори ще има огромен възпиращ ефект

Още акценти от интервюто на главния прокурор пред "24 часа": Прочетох, че НСО чака от нас информация. Колебая се дали това е нахалство, или некомпетентност, или и двете  Ние сме общият враг, който сплотява хора като подсъдимия Василев, подсъдимия Прокопиев и други олигарси Ще дам всичко от себе си, за да направя това

Йордан Цонев: Кризата показа дефектите, пътя за отстраняването им трябва сами да намерим

Йордан Цонев: Кризата показа дефектите, пътя за отстраняването им трябва сами да намерим

Сегашният икономически модел се изчерпва, доколкото увеличи неравенствата. Свят, в който 1% от хората притежават повече от останалите 99%, е обременен с огромни социални конфликти, казва зам.-председателят на ПГ на ДПС ДПС коригира мярката 60/40 и тя стана работеща, също някои от заемите на ББР за хората и за бизнеса ДДС може да се диференцира

Георги Марков

Георги Марков: Провал с коронакризата може да помете правителства в Европа

Начинът, по който се справи Борисов, му носи нов мандат, казва депутатът от ГЕРБ Още акценти от интервюто: Няма друг демократ в Европа като Бойко, грижи се и за опозицията От аферата в Костинброд, вдъхновена от Мая Манолова, създаде цял омбудсман Какво е да строши лев да развие и “Да, България” с т.нар

ПЕТЪР КЪНЕВ

Петър Кънев: При всяка криза и бизнесът, и хората се обръщат към държавата - нищо страшно! В целия свят е така

В надзорите на важни компании трябва да доминира опозицията, казва председателят на икономическата комисия в парламента Още акценти Защо само у нас държавата е лош стопанин? И въпреки това по-лош от държавния монопол се оказва частният Лошото е, че не се включиха вестниците и списанията в проекта за намаляване на ДДС

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Нора Гудев е психотерапевт в Лондон.

Нора Гудев, психотерапевт: На хората им е нужен кураж, а не всяване на страх

Има полза от епидемията - интересуваме се повече от здравето си, казва българката, която преболедува К-19 и помага на бездомни в Лондон Българката Нора Гудев е психотерапевт в Лондон. Идва преди 12 г. в британската столица, за да учи журналистика, но още по време на следването си започва да помага на хора, преминаващи през трудни житейски ситуации

Даме Стойков

Даме Стойков: Преживях ужаса COVID-19, имам антитела, ще давам кръв за серум

Мерките срещу коронавируса бяха взети навреме и това смекчи броя на заразените Председателят на Обединени спортни клубове “Локомотив” (Сф) и вицепрезидент на федерацията по джудо Даме Стойков бе заразен с коронавирус през март. След лечение в болница и карантина той се възстанови. През април бившият национал по джудо и участник на олимпийските

МУРАВЕЙ РАДЕВ

Муравей Радев: Свалянето на ДДС и раздаването на пари може да доведе до Виденова катастрофа

Има по-лесно решение – 150 млн. лв. да постъпят в хазната, а този бизнес да ги получи директно по определени правила и ред веднага, казва бившият финансов министър Още акценти: Когато нещо работи добре, не се пипа. Дори и с благородни на пръв поглед цели Повече държава - да, ако може, двойно повече, но в публичния сектор

Екатерина Тупарева

Екатерина Тупарева: Надявам се българските рекламодатели да подкрепят повече българските медии

Фармацията, финансите и магазините са категориите, чиито инвестиции в реклама нарастват, казва главният изпълнителен директор на комуникационната компания “Огилви груп България” - Г-жо Тупарева, има ли голям спад на рекламния пазар у нас заради пандемията от коронавирус? - Очакваната икономическа криза в световен мащаб, за съжаление

Черният сценарий: наесен силна втора  вълна COVID-19, съчетана с грип и морбили

Черният сценарий: наесен силна втора вълна COVID-19, съчетана с грип и морбили

СЗО оценява, че се справяме с коронавируса, но отпускане може да нанесе такъв удар 3 в 1  Сега е добър момент за малко забавяне на темпото на живот и продължаване на внимателното общуване на ръба на физическата изолация Истината е, че никой не може да “види” ясно в бъдещето как ще се държи пандемията България отрано взе мерки

КРИСТИАН КОСТОВ

Кристиан Костов: В Москва излизаме само до супермаркет или аптека

Правя музика за европейския, азиатския и англо-американския пазар Кристиан Костов стана популярен у нас покрай участието си в “Х Фактор” през 2015 и 2016 г., когато се класира втори. През 2017 г. представя страната ни на Евровизия. Миналата година участва в най-голямото тв шоу за професионални световни изпълнители в Китай - Singer

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber