18-годишните - добре информирани, без идоли, самотни сред фейсбук приятели

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7470058 18-годишните - добре информирани, без идоли, самотни сред фейсбук приятели 18-годишните - добре информирани, без идоли, самотни сред фейсбук приятели www.24chasa.bg

Какво отличава поколението на сегашните абитуриенти

Абитуриентските балове за поредна година ни заливат с шум, красота, купони и немалко кич. Още едно ново поколение млади хора навлиза в живота. Да им пожелаем смелост, дързост, устрем, защото те са нашето бъдеще. Те трябва и ще променят живота ни. А какви са те днес? Различават ли се от нас или от тези преди 10 г. Въпросите и тревогата ни не са неоснователни, нали от тях ще зависи животът ни след 10, 20, 30 г. Да, те са красиви, млади и носят надеждата за бъдещето. Но те са различни.

Да започнем с хубавите неща - никога не сме имали по-информирано и в този смисъл по-образовано поколение от сегашното. Но това е плод на обществените обстоятелства – днес

информацията

влиза през

прозореца,

ако  й затвориш вратата. Освен това голямата сила на съвременния свят е в комуникацията – за броени секунди научаваме какво се случва на другия край на света. Интернет и смартфоните в прекия смисъл на думата превърнаха земното кълбо в световно село.

Една от нашите мечти – да няма граници, за тях е даденост –

всичко е на два

клика разстояние

Лесното обаче винаги има обратна страна – знаят ли съвременните млади как да преработват тази информация. И по-важно - как да я използват, за да вървят достойно в живота си и в крайна сметка да живеят щастливо, да му се радват?

Е, ако нещо изглежда лесно в един смисъл, със сигурност ни носи други трудности, които често дори не осъзнаваме, понесени от течението на новото, модерното, на вечната и неутолима жажда за fun, иначе казано - удоволствия. Е, добре, не можем да им се сърдим... и ние сме били такива. В крайна сметка те не са виновни, че новият свят е така лесен, привлекателен, шарен с неговата визуалност.

Да, сегашните абитуриенти се различават от тези преди 10 г. по това, по което се различава и обществото тогава от обществото днес. Не се променят младите хора, променят се условията, в които те живеят и се развиват. От друга страна, тези условия са създадени от нас - техните родители, баби, дядовци, предшественици.

Ние мечтаехме да няма граници и ето сега ги няма, искахме писмата да не пътуват по две седмици и сега те пристигат за секунди. А младите консумират това, за което ние мечтаехме. Сега възниква въпросът- те ще бъдат ли успешни поне колкото нас?

Първо, това поколение го делят повече от 75 г. от голямата катастрофична драма на XX век - Втората световна война. Въпреки че в съседна Югославия и на различни места по света има и имаше войни, у нас те само отзвучаваха с далечен, почти незабележим тътен. Няма защо да се лъжем - в колективната памет на обществото се е оформила представата, че имаме напълно заслужено право на спокоен живот. През последните 10 г. дори и безработицата падна. Отпаднаха и част от страховете на прехода - инфлация, несигурност за спестяванията, огромна престъпност.

Съвременното младо поколение като цяло расте в спокойна среда. И ето го предизвикателството – откриват ли младите хора за какво да се борят.

Оттук втората опасност - имат ли модели за подражание, към какво се стремят, какво ги вълнува, искат ли да променят света, да го направят по-добро място за живеене? Като че ли в обществото ни има вакуум на модели за подражание. Сякаш за младите няма хора, които да ги вдъхновяват, да ги карат да мечтаят да бъдат като тях. Попитах моите студенти кои са хората, които ги вдъхновяват - от историческото минало, от настоящето, и се оказа, че нямат такива. Което означава, че младите все по-често са заредени с висока доза нихилизъм и негативизъм, което означава преждевременно остаряване. Скептицизмът е “привилегия” на зрялата възраст. Ако младите са заредени с безразличие и апатия, как ще се борят за живота си, как ще променят света?

Трето, натискът на социалните мрежи все по-често убива творческото мислене, емоцията на ежедневното общуване. Много трудно е да привлечеш и задържиш вниманието им. Усещам го с моите студенти и съм сигурна, че всички преподаватели и в училище, и в университета също го забелязват. Дори и преди 10 г. все още по-голямата част от младите гледаха с жадни очи към човека, който ще ги научи на нещо. А човек е щастлив, когато е изработил нещо, когато е положил усилия.

Четвърто, процъфтява крайният индивидуализъм, граничещ с неуважение и неразбиране за съществуването и нуждите на околните. В чиито очи трябва да се оглеждаш.

Често студенти ми казват: “Дайте ми да напиша нещо, защото ми е трудно да чета”. Какво означава да ти е по-лесно да изразиш себе си, отколкото да погледнеш и научиш какво са казали други хора.

И тук възниква още един голям риск, който виждаме навсякъде в развитите индустриални страни - трудно създаване и удържане на устойчиви партньорства, късна биологична реализация (късно раждане на първо дете). Комуникацията от лайкове и хейтване е измамна. Всъщност хейтът, омразата е плод на неудовлетвореността, на страха, че няма да бъдеш харесан, когато не си скрит зад поредното измислено във фейсбук тунинговане. Това безспорно е поколението, създадено от социалните мрежи. Младежи, които може би живеят с измамното усещане, че не са самотни, защото имат смартфон и са свързани с хиляди “приятели”, които ще им лайкнат поредната красива снимка в профила.

 Дано са щастливи и успешни и написаното по-горе са само страховете на човек от друго време.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Младите най-много планират лятна почивка

Дебатът “у нас или в чужбина” се превръща в сравнително централен въпрос, когато говорим за туризма в България Малко над 2 милиона и 300 хиляди от пълнолетните български граждани планират да почиват това лято. Никой не би следвало да се учудва, че това в най-голяма степен са по-младите и тези с по-високи доходи.

2,3 млн. българи ще почиват лятото, 54% на Черно море

53% не планират ваканция, 62 на сто от тях поради липса на финансови възможности. 16% от отпускарите избират планината. Една трета предпочитат отпускът им да е в чужбина, главно в Гърция и Турция. 44% смятат, че България става по-добро място за летен туризъм Малко над 2 милиона и 300 хиляди са пълнолетните граждани, планиращи почивка това лято.

Ако не бяха субсидиите, да сме стъпили на Луната

С парите за издръжката на БКП, вместо да сме в ролята на кучето Лайка, можеше да играем Дунавското хоро на най-близкия ни спътник 66 години след Освобождението политическите партии изграждат съвременна България, без да вземат нито лев от субсидии (вж. стр. 3-6). Политически битки, предизборни кампании,

Защо Плевнелиев каза категорично “не” на фейсбук и как Радев имаше късмет да атакуват 2 г. жена му, а не него

Властта на президента, която е по-скоро символна, минава през контакта с хората, той пък минава през медиите Може би не съм точният човек, който да коментира как един президент работи с медиите и кои са особеностите на тази връзка. Защото всеки президент има прессекретар, който отговаря за работата с медиите.

Сянката на Хелзинки и Мълър тегне над предстоящата среща между Тръмп и Путин

Сянката на Хелзинки е надвиснала. Несигурността за минали и бъдещи руски намеси в избори продължава. А напрежението е повишено заради горещи точки - от Иран до Венецуела. Когато президентите Доналд Тръмп и Владимир Путин се срещнат тази седмица в кулоарите на международен форум в Япония, това ще бъде нова глава във внимателно наблюдаваните

Планът на САЩ за мир в Близкия изток посрещнат с гняв, присмех и скептицизъм

Първият етап от дългоочаквания план на правителството на американския президент Доналд Тръмп за мир между израелците и палестинците беше посрещнат със скептицизъм, гняв и откровен присмех, пише британският в. "Гардиън",  цитиран от БТА. Планът беше представен на конференция в Бахрейн с участието на регионални служители,

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Санкциите на САЩ срещу Техеран се целят в сърцето на иранската икономика

Петрол, нефтохимия, финансови трансакции, Гвардейци на революцията: САЩ се целят в сърцето на иранската икономика, откакто възобновиха санкциите през 2018 г. в рамките на политика на "максимален натиск" за връщане на Техеран на масата за ядрени преговори. Наказателните мерки имат за цел да затруднят търговския и финансов обмен с Иран.

Дългът с по-ниска лихва спестява половин млрд. лв.

Начинът на обслужване на дълга ще освободи допълнителни средства в бюджета На 19 юни 2019 г. Министерството на финансите проведе два аукциона за продажба на 10,5-годишни и 20-годишни държавни ценни книжа (ДЦК), деноминирани в левове. Бяха пласирани ДЦК в общ обем от 300,6 млн. лв., в т.ч. 200 млн. лв. за 10,5-годишни книжа и 100,6 млн. лв.

Коментар на седмицата №1: Евроизборите засилиха още ГЕРБ пред БСП за кметския вот

Проучване на изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа” показва: При рейтинга на президента се задържа негативната тенденция - Увеличена електорална дистанция между двете основни политически сили; - ВМРО и “Демократична България” с парламентарно представителство при избори днес; - Мнозинството българи не смятат,

Коментар на седмицата №2: За ползата от филма “Чернобил”

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 28 000 прочитания. Отваря очите на заслепените от науката и техническия прогрес Минисериалът “Чернобил” е великолепен. Това е кино от най-високо качество и затова всички говорят за него. Това е цялата тайна - киното вече не е в Холивуд,

Коментар на седмицата №3: Долче вита.bg, или защо са тапите по границата с Гърция

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал над 21 000 прочитания. Горещите теми от фейсбук вълнуват само малкия център на столицата, на жителите извън това каре не им дреме Малко суперлативно звучи в първия момент, но като се замислиш по-задълбочено,

Имамоглу - отстраненият кмет на Истанбул, който предизвиква Ердоган

Почти неизвестен само допреди няколко месеца, отстраненият кмет на Истанбул Екрем Имамоглу се наложи като изявена фигура на една опозиция, дълго време неспособна да пробие бронята на президента Реджеп Тайип Ердоган. С правоъгълните си очила, със спокойствието си и белите си ризи, закопчани до врата, Имамоглу няма заплашителен вид.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber