Кметът Атанас Камбитов: Имам самочувствието, че оставям много направено за Благоевград, има още какво да постигнем

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7469112 Кметът Атанас Камбитов: Имам самочувствието, че оставям много направено за Благоевград, има още какво да постигнем Кметът Атанас Камбитов: Имам самочувствието, че оставям много направено за Благоевград, има още какво да постигнем www.24chasa.bg

- Ремонтирахме площада, направен преди 30 години

- Строим най-модерното депо за отпадъци

- Съвсем скоро ще обявим сериозна инвестиция на високотехнологично предприятие - разговорите с известна чужда компания са на финалната права

- Има належаща нужда от още един голям катедрален храм и той ще бъде построен в новия парк “Македония”

- Г-н Камбитов, след 12 г. членство в ЕС мислите ли, че хората са убедени от конкретните ползи за общината?

- Няма смисъл да се убеждаваме от ползата от членството ни в ЕС. Върнете се през 2007 г. и си спомнете какво беше - несравнимо е. Ако може да направим една снимка на цялата държава преди и сега, ще се види разликата. Всичко видимо е направено със средства от еврофондовете. Няма сектор, който да не се е променил положително благодарение на средствата от ЕС - инфраструктура, транспорт, екология, здравеопазване, образование, земеделие и др. Това е резултатът от европейската солидарност, която се изразява в милиарди за България. За Благоевградска област инвестираните средства са над 500 млн. лв., а в общината - над 200 млн. Зад тези цифри стоят конкретни проекти. По този начин европейската солидарност стига до всеки един. Хората го усещат. Ползват парковете, новите улици и магистрали, обновените жилища и сгради, модерните училища и детски градини, новите спортни обекти.

- Общината работи по много европейски проекти, обликът на града се промени изцяло, но кой от проектите е най-важен?

- Всеки проект е важен. Давам пример - пречиствателната станция е важна за екологията. Личният асистент е най-важен за човек в нужда. В този смисъл - от магистралата до подадената чаша с вода - това всичко е резултат от европейската солидарност. Всеки го чувства много лично и засяга всеки един от нас. Иначе, като мащаби, може би най-сериозен и сложен проект е депото за твърди битови отпадъци, което ще е най-модерното в страната, на стойност близо 70 млн. лв. Този проект е

пример как с

национално и

европейско

финансиране се решава

един сериозен проблем

не само на Благоевград и още четири общини, но и национален. Имаше опасност да се провали и да последват тежки санкции. 24 млн. лв. са осигурени от държавата, а надграждането с инсталации за компостиране и анаеробно разграждане ще е с европейско финансиране.

А най-видимите резултати са изцяло обновената градска среда. Направихме ремонт на площадното и подплощадното пространство, построени преди 30 г., крайно амортизирани и дори опасни за минаващите хора. Улиците в четвърти микрорайон, ул. “Марица”, велоалеите, озеленяването, детските площадки и паркове, са малка част от променения облик на Благоевград. Няма как да не спомена и че

над 90% от панелните

блокове са санирани,

което пести от сметките за отопление на хиляди семейства. Преди дни открихме три нови блока със 183 жилища за социално слаби, което се прави за първи път в страната. Всички училища и детски градини са санирани, ремонтирани и с ново обзавеждане и оборудване. В момента сме на 85% изпълнение на проектите по оперативните програми.

- Кои други важни задачи остават за следващия мандат?

- Смея да твърдя, че в града почти няма тежък, сериозен проблем, касаещ много хора, който да не е решен. Улици, кръстовища, депо, пречиствателна станция, образователна и спортна инфраструктура, всичко е обновено. Много се направи, но винаги има какво още.

Сериозен проблем е ВиК мрежата в централната градска част. Това е следващото предизвикателство, защото нямаме възможност за финансиране по ОП “Околна среда” заради липсата на консолидация във ВиК сектора в областта. Има проблеми, но те не са радикални, тежки и жизненоважни. Ще ги решаваме поетапно. Има улици за асфалтиране, защото за човек, който види дупка на неговата улица, това е най-важният проблем.

- Вероятно и заради това подехте инициативата, насочена към отделния гражданин “Ти предложи! Кмете, направи!”.

- Тя е част от диалога ми с гражданите, начин с моя екип да си сверим часовниците с потребностите на хората. Срещнахме се с хората по квартали, с домоуправителите, събрахме предложения и заделихме над 500 хил. лв. от бюджета за реализирането на идеите.

- Често хората питат ще има ли сериозни частни инвестиции в общината.

- Недостатъчният брой големи инвеститори наистина са сериозен проблем. Общината не открива заводи, но трябва да създаде добри условия за инвеститорите. Откъм обслужване в администрацията никой не се е оплакал. Големият проблем е липсата на общински терени, каквито търсят големите инвеститори, а ние не може да им предложим. Другият проблем е, както навсякъде, недостатъчно квалифицираната работна ръка. Общината трябва да създава условия, да има подход към инвеститора.

Досега няма

инвеститор, който

да е казал, че не е

доволен от общината

И ще открехна вратата с една новина. Съвсем в скоро време ще обявим сериозна инвестиция на високотехнологично предприятие. Трябва да съм коректен и да не коментирам предварително, но разговорите с известна чужда компания са на финалната права.

- Благоевград е сред малкото общини, които заделят сериозен финансов ресурс за култура, и определено в последните години много културни прояви вече са традиция и разпознаваеми не само у нас, но и в чужбина.

- Не искам да изреждам колко културни институции са изцяло на общинска издръжка - ансамбъл “Пирин”, камерна опера, бигбенд, художествената галерия, центърът за личностно и творческо развитие, периодично субсидиране на драматичния театър и др. Между 10 и 13% от бюджета се отделя за култура. И тази година гвоздеят в културната ни програма е фестивалът “Франкофоли” през юни, който вече е едно от 100-те най-големи събития в цял свят, популяризиращи френскоезичната култура.

- Фестивалът вече трета година ще се проведе в новия парк “Македония” (бившите казарми). Какви са още плановете за използване на терена там?

- Благоевград има належаща нужда от още един голям катедрален храм и той ще бъде построен в парка. Вече имаме идеен проект от Неврокопската митрополия, прави се работният проект.

Храмът ще е за

2000 миряни, ще има

подземен паркинг,

височината му ще е 53 метра. А в близките дни ще поставим четири параклиса в града. Като говорим по тази тема, не мога да не спомена как бързо изработихме и поставихме 33-метровия кръст над Благоевград, а след това направихме и комплекса “Памет и вяра”. Идеята за този кръст се коментираше от 30 г. За 26 дни успяхме да я реализираме.

А в парк “Македония” предвиждаме изграждане на Експоцентър. Има идеен проект, инвестицията се очаква да е около 60-70 млн. евро и търсим финансиране. Нека не забравяме, че съм кмет от 8 г. От тях 6 г. минаха в процедури по прехвърляне собствеността на бившите казарми на общината. И на мен ми се иска всичко да става от днес за утре, но само който не е работил, не знае, че магическа пръчка няма. Понасям и критики, но другият вариант е да стоя със скръстени ръце и така няма да намират пропуски в работата ми.

- Оценяват ли благоевградчани направеното?

- Човек е така устроен, че бързо забравя. С хубавото се свиква бързо, приемаш го за даденост и не си спомняш какво е било преди. Но това е нормално и не е най-важното. Важното е направеното да се ползва и да създава добри условия за живот. Нашата задача е да припомняме и да казваме как се е стигнало до тази положителна промяна, за да отчитаме важността на евросредствата.

Като цяло хората оценяват направеното, а то не е малко. Някои може да недоволстват, да имат забележки, докато се извършват строително-ремонтни дейности, но след това дават обективна оценка. За мен е важно какво ще оставя след себе си. Реших трупани с години проблеми, които заварих в началото на първия си мандат. Имам самочувствието, че след себе си оставям много направено за града и общината.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Юлиан Вучков на 80 г. пред "24 часа": Човечеството ще се самоубие, ако продължава да е така лакомо

Вижте интервю на проф. Юлиан Вучков пред "24 часа", когато беше на 80 години. Материалът е публикуван на 30 януари 2016 г.: Изумен съм от факта, че представители на правозащитни и правораздавателни органи смятат, че населението няма право да взема отношение към престъпността, казва известният писател и тв водещ Проф

Елина Гаранча, оперна певица: Ние сме като спортистите, тичаме маратон, в който има различни предизвикателства

В София ще представя класически произведения, миксирани с по-модерна музика Истинска звезда на световната оперна сцена ще пее за първи път пред българската публика. Мецосопраното Елина Гаранча ще направи галаконцерт в зала 1 на НДК на 23 септември. В събитието ще участва Софийската филхармония под диригентската палка на Карел Марк Чичон,

Проф. Красимир Калинов: Проучванията преди избори не са социология

Най-достоверни са интервютата “лице в лице” по домовете Слабите места - лош въпросник, непредставителна и/или малка извадка анкетирани - Наближават избори, в които ни предстои да видим и данни от много електорални проучвания. Някои твърдят, че правените месец преди кампанията са най-достоверни, други - обратното, трети казват,

Хамид Хамид: Предсрочното освобождаване също трябва да се преосмисли, пускането на Полфрийман провокира хората

Трябва каталог за престъпленията, при които да се прилага бързият съд. Ако се приеме предложението на ГЕРБ, обвиняемите по някои нашумели висящи дела пак ще може да се възползват от него, казва заместник-председателят на ПГ на ДПС - Г-н Хамид, как ще коментирате предсрочното освобождаване от затвора на Джок Полфрийман

Радина Червенова: Слязох сама от върха с благодарност към Телевизията

Болестта ми не е била тайна. Не съм я крила, но не съм я и афиширала, защото за мен тези неща не са повод за пиар, казва известната тв водеща През всичките тези години бях на върха в новините като водеща на централната емисия, а новините са върхът на телевизията. Оттук нататък трябва да търся нещо друго Най-красивата водеща на “По света и у

Проф. Димитър Попмаринов: Джендър идеологията се прокарва по заобиколни пътища

Църквата да има позиция, когато семейни тенденции стават законодателство, казва преподавателят в Православния богословски факултет във ВТУ Светият синод на БПЦ застана зад писмо на трима богослови от ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” и го оповести публично. В него проф. д-р Димитър Попмаринов, доц. д-р Мариян Стоядинов и доц

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Георги Свиленски: В БСП сме категорични в закона да се запише, че съкратено производство за умишлени престъпления няма да има

Още акценти от интервюто на зам.-шефа на групата на БСП в парламента: Участието на червени депутати в кампанията за кметове показва отговорността, с която БСП подхожда към тези избори и иска да ги спечели Националният съвет не подреди листата във Варна, а даде модела как трябва да изглежда тя - така организацията ще бъде още по-мотивирана В

Райна Кабаиванска: Днес искат главната героиня в “Травиата” да е слаба, за да я съблекат по бикини на сцената

Още не съм видяла случай консерватория да създаде готов певец, казва оперната прима - Госпожо Кабаиванска, позволете първо да ви честитя наградата “Мария Калас”, която ви връчиха наскоро в Италия. - Благодаря. Хубава награда, защото става дума за един връх в оперното изкуство, какъвто беше Калас. - Но вие сте в момента единствената българска

Андрей Иванов: С Бойко Борисов спряхме заменките в София през 2007 г.

Още акценти от интервюто с общинския съветник на ГЕРБ в София: В листите за съветници трябва да има баланс между нови и утвърдени имена Няма място за обиди - ГЕРБ ще реши кого да подкрепи  От 2010 г. правят кампании срещу мен - десетки данъчни и прокурорски проверки отхвърлиха обвиненията - Г-н Иванов

Волен Сидеров: Ще бъда принуден, по-скоро призован, да се кандидатирам за кмет на София

Още акценти от интервюто: Комитет предлага да изляза за столицата, за да се справя с подигравката с традиционните ценности И Каракачанов, и Симеонов години ми завиждаха, че пробих и се задържах, след като 10 пъти ме погребваха Как да ви кажа дали подкрепям властта, като аз не съществувам? Аз съм фантом, изтрит от Искрен

Тодор Попов: За последните 4 години в Пазарджик са разкрити 4218 нови работни места

Имаме модерно сметище, изграждаме компостираща и сепарираща инсталация, в края на месеца ще изберем изпълнител за рекултивацията на старото сметище, казва кметът на града - Г-н Попов, на финала сте на третия ви пореден мандат сте като кмет на община Пазарджик. С каква равносметка го завършвате? Изпълнихте ли ангажиментите,

Проф. д-р Мария Иванова: Ваксина против африканска чума можем да изработим, трябва финансиране

Фризерът не унищожава вируса в месо от болно прасе През 1990 г. заради липса на пари унищожихме единствената генна банка на редки породи български свине Трудно ще се справим с тази зараза - разпространява се чрезфураж, вода, контакти, въздух, птици, от движението на човека Човек не може да се зарази от африканска чума - този вирус е специфичен за

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber