Кметът Атанас Камбитов: Имам самочувствието, че оставям много направено за Благоевград, има още какво да постигнем

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7469112 Кметът Атанас Камбитов: Имам самочувствието, че оставям много направено за Благоевград, има още какво да постигнем Кметът Атанас Камбитов: Имам самочувствието, че оставям много направено за Благоевград, има още какво да постигнем www.24chasa.bg

- Ремонтирахме площада, направен преди 30 години

- Строим най-модерното депо за отпадъци

- Съвсем скоро ще обявим сериозна инвестиция на високотехнологично предприятие - разговорите с известна чужда компания са на финалната права

- Има належаща нужда от още един голям катедрален храм и той ще бъде построен в новия парк “Македония”

- Г-н Камбитов, след 12 г. членство в ЕС мислите ли, че хората са убедени от конкретните ползи за общината?

- Няма смисъл да се убеждаваме от ползата от членството ни в ЕС. Върнете се през 2007 г. и си спомнете какво беше - несравнимо е. Ако може да направим една снимка на цялата държава преди и сега, ще се види разликата. Всичко видимо е направено със средства от еврофондовете. Няма сектор, който да не се е променил положително благодарение на средствата от ЕС - инфраструктура, транспорт, екология, здравеопазване, образование, земеделие и др. Това е резултатът от европейската солидарност, която се изразява в милиарди за България. За Благоевградска област инвестираните средства са над 500 млн. лв., а в общината - над 200 млн. Зад тези цифри стоят конкретни проекти. По този начин европейската солидарност стига до всеки един. Хората го усещат. Ползват парковете, новите улици и магистрали, обновените жилища и сгради, модерните училища и детски градини, новите спортни обекти.

- Общината работи по много европейски проекти, обликът на града се промени изцяло, но кой от проектите е най-важен?

- Всеки проект е важен. Давам пример - пречиствателната станция е важна за екологията. Личният асистент е най-важен за човек в нужда. В този смисъл - от магистралата до подадената чаша с вода - това всичко е резултат от европейската солидарност. Всеки го чувства много лично и засяга всеки един от нас. Иначе, като мащаби, може би най-сериозен и сложен проект е депото за твърди битови отпадъци, което ще е най-модерното в страната, на стойност близо 70 млн. лв. Този проект е

пример как с

национално и

европейско

финансиране се решава

един сериозен проблем

не само на Благоевград и още четири общини, но и национален. Имаше опасност да се провали и да последват тежки санкции. 24 млн. лв. са осигурени от държавата, а надграждането с инсталации за компостиране и анаеробно разграждане ще е с европейско финансиране.

А най-видимите резултати са изцяло обновената градска среда. Направихме ремонт на площадното и подплощадното пространство, построени преди 30 г., крайно амортизирани и дори опасни за минаващите хора. Улиците в четвърти микрорайон, ул. “Марица”, велоалеите, озеленяването, детските площадки и паркове, са малка част от променения облик на Благоевград. Няма как да не спомена и че

над 90% от панелните

блокове са санирани,

което пести от сметките за отопление на хиляди семейства. Преди дни открихме три нови блока със 183 жилища за социално слаби, което се прави за първи път в страната. Всички училища и детски градини са санирани, ремонтирани и с ново обзавеждане и оборудване. В момента сме на 85% изпълнение на проектите по оперативните програми.

- Кои други важни задачи остават за следващия мандат?

- Смея да твърдя, че в града почти няма тежък, сериозен проблем, касаещ много хора, който да не е решен. Улици, кръстовища, депо, пречиствателна станция, образователна и спортна инфраструктура, всичко е обновено. Много се направи, но винаги има какво още.

Сериозен проблем е ВиК мрежата в централната градска част. Това е следващото предизвикателство, защото нямаме възможност за финансиране по ОП “Околна среда” заради липсата на консолидация във ВиК сектора в областта. Има проблеми, но те не са радикални, тежки и жизненоважни. Ще ги решаваме поетапно. Има улици за асфалтиране, защото за човек, който види дупка на неговата улица, това е най-важният проблем.

- Вероятно и заради това подехте инициативата, насочена към отделния гражданин “Ти предложи! Кмете, направи!”.

- Тя е част от диалога ми с гражданите, начин с моя екип да си сверим часовниците с потребностите на хората. Срещнахме се с хората по квартали, с домоуправителите, събрахме предложения и заделихме над 500 хил. лв. от бюджета за реализирането на идеите.

- Често хората питат ще има ли сериозни частни инвестиции в общината.

- Недостатъчният брой големи инвеститори наистина са сериозен проблем. Общината не открива заводи, но трябва да създаде добри условия за инвеститорите. Откъм обслужване в администрацията никой не се е оплакал. Големият проблем е липсата на общински терени, каквито търсят големите инвеститори, а ние не може да им предложим. Другият проблем е, както навсякъде, недостатъчно квалифицираната работна ръка. Общината трябва да създава условия, да има подход към инвеститора.

Досега няма

инвеститор, който

да е казал, че не е

доволен от общината

И ще открехна вратата с една новина. Съвсем в скоро време ще обявим сериозна инвестиция на високотехнологично предприятие. Трябва да съм коректен и да не коментирам предварително, но разговорите с известна чужда компания са на финалната права.

- Благоевград е сред малкото общини, които заделят сериозен финансов ресурс за култура, и определено в последните години много културни прояви вече са традиция и разпознаваеми не само у нас, но и в чужбина.

- Не искам да изреждам колко културни институции са изцяло на общинска издръжка - ансамбъл “Пирин”, камерна опера, бигбенд, художествената галерия, центърът за личностно и творческо развитие, периодично субсидиране на драматичния театър и др. Между 10 и 13% от бюджета се отделя за култура. И тази година гвоздеят в културната ни програма е фестивалът “Франкофоли” през юни, който вече е едно от 100-те най-големи събития в цял свят, популяризиращи френскоезичната култура.

- Фестивалът вече трета година ще се проведе в новия парк “Македония” (бившите казарми). Какви са още плановете за използване на терена там?

- Благоевград има належаща нужда от още един голям катедрален храм и той ще бъде построен в парка. Вече имаме идеен проект от Неврокопската митрополия, прави се работният проект.

Храмът ще е за

2000 миряни, ще има

подземен паркинг,

височината му ще е 53 метра. А в близките дни ще поставим четири параклиса в града. Като говорим по тази тема, не мога да не спомена как бързо изработихме и поставихме 33-метровия кръст над Благоевград, а след това направихме и комплекса “Памет и вяра”. Идеята за този кръст се коментираше от 30 г. За 26 дни успяхме да я реализираме.

А в парк “Македония” предвиждаме изграждане на Експоцентър. Има идеен проект, инвестицията се очаква да е около 60-70 млн. евро и търсим финансиране. Нека не забравяме, че съм кмет от 8 г. От тях 6 г. минаха в процедури по прехвърляне собствеността на бившите казарми на общината. И на мен ми се иска всичко да става от днес за утре, но само който не е работил, не знае, че магическа пръчка няма. Понасям и критики, но другият вариант е да стоя със скръстени ръце и така няма да намират пропуски в работата ми.

- Оценяват ли благоевградчани направеното?

- Човек е така устроен, че бързо забравя. С хубавото се свиква бързо, приемаш го за даденост и не си спомняш какво е било преди. Но това е нормално и не е най-важното. Важното е направеното да се ползва и да създава добри условия за живот. Нашата задача е да припомняме и да казваме как се е стигнало до тази положителна промяна, за да отчитаме важността на евросредствата.

Като цяло хората оценяват направеното, а то не е малко. Някои може да недоволстват, да имат забележки, докато се извършват строително-ремонтни дейности, но след това дават обективна оценка. За мен е важно какво ще оставя след себе си. Реших трупани с години проблеми, които заварих в началото на първия си мандат. Имам самочувствието, че след себе си оставям много направено за града и общината.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Проф. Атанас Тасев: Търговете, по които НЕК продава ток, не създават условия за манипулации

Законовото задължение да търгува енергията от малки ВЕИ носи високи финансови рискове за държавната компания - Как ще коментирате обвиненията на работодателските организации, че подготвяният търг за продажба на ток от НЕК буди съмнение за манипулации на пазара? - Смятам, че писмото на Асоциацията на работодателските организации в България

Ангел Джамбазки: БКП и “Демократична България” е едно и също - на тях Македония не им е важна

Още акценти от интервюто: Няма нито една друга комунистическа партия по света освен българската, която да е обявила война на собствения си народ Възможно е и българският еврокомисар да оглави Европейската комисия Опасността за Европейския парламент и Европейската комисия е да има голяма коалиция между ЕНП, крайнолевите Зелени,

Габриела Козарева: Електронните заявления излизат наполовина по-евтино на търговците

Целта ни е да въведем индивидуални партиди на всички имоти, казва изпълнителният директор на Агенцията по вписванията - Г-жо Козарева, преди дни се проведе първото заседание на Консултативния съвет към Агенцията по вписванията, в което влизат представители на различни институции и бизнеса. Чия идея беше създаването му?

Проф. Драгомир Драганов: Каквото и да се напише за соца, все ще има недоволни - и отляво, и отдясно

На младите той трябва да се обясни умно и без емоции - Прикриват ли се факти и събития за комунистическия режим в новите учебници по история за 2019 - 2020 г., както твърдят обвинителите на написаното в тях, проф. Драганов? - Най-напред искам да изкажа съчувствието си към колегите, които е трябвало да описват този период от историята на

Комисар Росен Рапчев: Между 16 и 19 ч - най-смъртоносното време на пътя

Пътни полицаи с мотоциклети контролират специално мотористите, казва в интервю началникът на отдел “Пътна полиция” в Главна дирекция “Национална полиция” комисар Росен Рапчев - Комисар Рапчев, доста жертви в катастрофи има през последните дни. Виждате ли нещо общо между инцидентите? - Да, в дните от 14 до 20 юни се случиха много инциденти с 24

Вокалистката на "Гарбидж" Шърли Менсън: Започнах да пея рок, защото той носеше духа на бунтарството

“Гарбидж” е алтернативна рок група, създадена през 1994 г. Неин вокал е певицата Шърли Менсън. Другите членове са Стив Маркър, Дюк Ериксън и Бъч Виг. Бандата има 6 албума, като в момента подготвя 7-и. “Гарбидж” ще има концерт на 30 юни в Пловдив. Те са сред хедлайнерите на фестилава Hills ot Rock 2019,

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Кирил Маричков: За първи път съм пропял още когато не съм можел да ходя и да говоря

Като се появиха “Бийтълс” и видях, че Пол Маккартни свири точно на бас китара, бях много горд, че и аз съм на този инструмент - За интервюто излизате директно от студиото, върху какво работите в момента? - Работя върху самостоятелен албум. През 2012 г. щяхме да честваме 45 години “Щурците”. Да направим голямо турне и да запишем албум с 12 нови

Хеми Перес: Не земята, а умът е най-големият капитал днес, затова вярвам, че ще има мир

Като баща си мисля, че оптимистите и песимистите умират по един и същ начин, но живеят различно, казва синът на Шимон Перес - Г-н Перес, през 2010 г. правих интервю с вашия баща, когато беше президент на Израел. Говорихме за случващото се по света и в Близкия изток. Опитах се да го провокирам няколко пъти как действителността се разминава с

Първанов: Подкрепата ни за Македония в ЕС - само под условие! Да отстъпим миналото си ще е най-тежкият провал

Още акценти от интервюто: Антибългарският македонизъм се възражда в най-грубата му форма, но сами го заложихме с този договор Трябва чудо да стане за 3 месеца - обединение на цялата опозиция, за да бъдат отместени кметовете на ГЕРБ Борисов даде урок на левицата - той е силният, но приобщи СДС, земеделците, “Гергьовден” - отвори ветрилото,

Даниела Машева: Няма пречка жена да е главен прокурор, но разговор с политици за наследника на Сотир Цацаров не водим

Водещо за всяка кандидатура е да притежава качества като ръководител и да взема законосъобразни решения, казва в интервю членът на Висшия съдебен съвет и говорител на прокурорската колегия Даниела Машева - Г-жо Машева, кандидатите за нов главен прокурор ще станат ясни между 18 и 29 юли. Вие като член на прокурорската колегия какъв човек сте

Соня Райнова: Богомил нито веднъж не ми каза “Обичам те”, но постоянно ми го доказваше

Той имаше много силна състрадателност, която умееше да прикрива, и не показваше чувствата си - На 19 юни се навършват 100 години от рождението на Богомил Райнов. Соня, кога и как се запознахте с него? - Запознаха ни наши познати. В началото на 60-те години учех в София и с една моя приятелка художничка често посещавахме клуба на журналистите.

Николай Неделчев: Все си мисля дали фалшификатите не са стръв, за да бъда изобличен. Няма как да го докажа

Доброто в лошото е, че това е началото на разговор за българското изкуство, казва колекционерът, който е управляващ директор на рекламната компания "Публисис груп България" Започнах да имам съмнения и за останалите произведения в изложбата, защото ментетата са цяла индустрия Искам да сформирам експертен съвет от реставратори,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber