Китай не иска търговска война, но в никакъв случай не се страхува от борба

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7467528 Китай не иска търговска война, но в никакъв случай не се страхува от борба Китай не иска търговска война, но в никакъв случай не се страхува от борба www.24chasa.bg

Редовна пресконференция на говорителя на външното министерство Гън Шуан на 14 май 2019 г.

Въпрос: Въпрос за китайско-американската търговска война. Изглежда, че САЩ повишава тарифите за всички китайски продукти. Имате ли увереност, че ще спечелите търговската война?

Отговор: Както изяснихме многократно, повишаването на тарифите няма да разреши никакъв проблем и започването на търговска война ще навреди не само на други, но също и на себе си. Китай не иска търговска война, но в никакъв случай не се страхува от борба. Ако някой доведе войната до прага ни, ще се борим докрай. Китай никога не се поддава на външен натиск. Ние имаме решителността и способността да защитаваме нашите законни права и интереси.

През април миналата година САЩ обявиха за първи път, че ще повишат тарифите за китайските продукти и Китай с твърдост отговори незабавно. Оттогава сме предприели бързи контрамерки с възможно в най-кратък срок срещу всяка допълнителна тарифа от страна на САЩ.

Миналата седмица САЩ заплашиха да повишат тарифите на китайски стоки на стойност от 200 милиарда долара от 10 на 25 процента, като предизвикаха силни международни реакции и колебания на финансовите пазари. Китай каза на света, че не за първи път САЩ отправят такава заплаха. Позицията на Китай е ясна и САЩ са наясно с това. Призовахме САЩ да променят курса си и да се срещнат с китайската страна по средата, за да постигнат сделка, полезна за двете страни. Международната общност високо оцени Китай за хладнокръвието и конструктивно си отношение.

След това, все пак китайската делегация отиде в САЩ за търговски консултации. Подобни отговорни действия говорят много за нашата голяма искреност в търсенето на решение за преодоляване на различията. Въпреки това, някои хора в САЩ, като че ли погрешно оцениха сегашната ситуация и подцениха решителността и волята на Китай да защитава своите права и интереси. Те все още мътят водите и отправят невъзможни искания. Естествено реакция за Китай е да се противопостави на това.

На 10 май САЩ официално обявиха решението си да повишат тарифите на китайски продукти на стойност 200 милиарда долара до 25 процента. На 13 май Комисията по тарифна политика на Държавния съвет публикува мерките, които Китай ще предприеме, което отразява решимостта и волята на Китай да защитава многостранната търговска система и нейните законни права и интереси.

При справянето с капризите и максималения натиск на САЩ, Китай съумя да поддържа спокойствие и хладнокръвие. Съветваме САЩ да се вслушат в призива на международната общност и хора от различни сектори, внимателно да преценят своите печалби и загуби, да разберат ситуацията и да се върнат в правилния път възможно най-скоро. Съветваме САЩ да положат съгласувани усилия с Китай за едно споразумение, което да е от полза и за двете страни въз основа на взаимно уважение

Въпрос: Според съобщения в медиите американският президент Тръмп заяви в Twitter, че търговските преговори са били 95% налице, когато Китай е възвърнал някои от предишните си ангажименти. Някои хора смятат, че американските признаци сочат, че отстъплението на Китай е довело до настоящи неуспехи в търговските преговори. Чудя се дали имате коментар по въпроса?

Отговор: Говорителят на Министерството на търговията отговори на подобни въпроси миналата седмица. Тук бих искал да направя няколко кратки изявления.

Първо, естествено е да имаме различия в преговорите, защото по дефиниция това е процес на дискусии. Различията, които имаме, са точно причината, поради която продължаваме преговорите. Сега, след като преговорите все още продължават и сделката все още предстои да бъде сключена, как така единия обвинява другия за нарушаване на ангажиментите?

Второ, ако се вгледате в предишните медийни репортажи за последните 11 кръга на търговските преговори, ще видите ясно коя страна е правила промени през цялото време. През май миналата година Китай и САЩ постигнаха консенсус по търговията и издадоха съвместно изявление във Вашингтон, САЩ. Само няколко дни след това САЩ се отказаха от споразумението. През декември миналата година двете страни постигнаха консенсус относно стойността на покупки от САЩ от страна на Китай, но в следващите преговори САЩ своеволно отхвърлиха споразумението и поискаха още. Китай никога не е била страната, който се отказва и нарушава ангажиментите.

Трето, нужни са съвместни усилия от двете страни за сключване на сделка. Китай почита обещанията и демонстрира изключителна искреност и добра воля в преговорите. Надяваме се САЩ да ни срещне по средата и да се стреми към споразумение, което да облагодетелства и двете страни в духа на взаимно уважение, равенство и добросъвестност.

Въпрос: Американското правителство заяви, че ще започне да поставя допълнителни тарифи на китайски стоки на стойност 300 млрд. Долара. Ще предприеме ли Китай нови мерки за противодействие?

Отговор: По-рано отговорих на американската заплаха от налагане на допълнителни тарифи на китайски стоки на стойност над 300 милиарда долара. Надяваме се, че американската страна не преценява погрешно ситуацията или не подценява решителността и волята на Китай да пази правата и интересите си. Това, което се случи в миналото доказа един прост факт: Китай не иска търговска война, но в никакъв случай не се страхува от борба. Ако някой доведе войната до прага ни, ще се борим докрай.

Въпрос: Според доклади САЩ твърдят, че Китай ще бъде много лошо засегнат, ако не се сключи сделка, защото компаниите ще бъдат принудени да се преместят в други страни. Съгласни ли сте с това? Загрижени ли сте за това?

Отговор: САЩ не трябва изобщо да се тревожи от името на Китай.

В Китай през последните четири десетилетия на реформи и отваряне се постигнаха огромни постижения в икономическото и социално развитие. Тъй като средата на чуждестранните инвестиции продължава да се подобрява, Китай се превърна в една от най-популярните дестинации за глобални инвестиции в продължение на много поредни години.

Тук имам някои последни статистики. Според доклада на Световната банка „Doing Business 2019“ Китай се е преместил с над 30 позиции в класацията по лекота на правене на бизнес. Според проучването за бизнес климата от 2019 г., публикувано от Американската търговска камара в Китай, около 80% от анкетираните представители на бизнеса заявиха, че инвестиционната среда в Китай се е подобрила или останала същата; 62% от тях са класирали Китай като първа или топ три инвестиционна дестинация в света. Последните статистически данни от съответните китайски власти показват, че броят на чуждестранните компании, създадени в Китай през 2018 г., е над 60 000, което е с 69,8% повече.

По-специално заслужава да се отбележи, че въпреки заплахите от страна на САЩ да наложат допълнителни тарифи на китайските стоки през последната година, най-голямата американска петролна компания Exxon Mobil Corp взе решение през септемвриминалата година година да създаде изцяло собствен мащабен проект за петролни продукти . През януари тази година американската компания Tesla официално стартира строителството на първия си задокеански завод в Шанхай.

При избора на инвестиционни дестинации и бизнес партньори, предприятията вземат решения въз основа на собствените си интереси и пазарни принципи, а не на празни думи от определени лица. Ако искате да знаете дали бизнес климата в Китай е добър и дали е изгодно да правите бизнес тук, просто разгледайте американските и други чуждестранни предприятия в Китай. Те са гласували с доверие посредством конкретни действия.

И накрая, бих искал да подчертая, че чуждестранните предприятия могат да увеличат инвестициите си в Китай, а ние ще продължим да насърчаваме инвестиционна и бизнес среда, която да е по-стабилна, справедлива, прозрачна и предсказуема за тях. На втория форум за международно сътрудничество „Един пояс, Един път”, президентът Си Дзинпин обяви, че Китай ще предприеме поредица от важни стъпки за насърчаване на по-високи стандартни реформи и отваряне. Ще разширим достъпа до пазара за чуждестранни инвестиции, ще увеличим вноса на стоки и услуги и ще го приложим в реална политика на отвореност. Това, със сигурност ще предостави нови възможности на предприятията по целия свят да инвестират и да работят в Китай, както и да допринесат за системата за свободна търговия и растежа в световната търговия.

Въпрос: Вчера един китайски медиен директор заяви в социалните медии, че като противодействие Китай може да спре да купува американски селскостопански продукти, енергия и самолети на Боинг и драстично да намали търговията с американски услуги. Китайските учени обсъждат възможността и подробностите за продажбата на американски държавни облигации. Тези коментари отразяват ли мисленето на китайското правителство?

Отговор: Подобни въпроси често се повдигат на нашата пресконференция. Вярвам, че добре знаете нашата принципна позиция. Като основно правило не отговаряме на мненията или коментарите на експерти, учени, медии и мозъчни тръстове.

Искам само да посоча, че Китай не иска търговска война, но в никакъв случай не се страхува от тази борба. Ние имаме решителността и способността да защитаваме нашите законни права и интереси. Съветваме САЩ да разбе сегашната ситуация, да се върне на правилния път, да ни срещне по средата и да се стреми към взаимноизгодно споразумение на основата на взаимно уважение, равенство и добросъвестност.

Въпрос: На базата на коментарите за тарифите, идващи от американската страна и това, което казахте днес, правилно ли е да се каже, че преговорите са в задънена улица или в патово положение?

Отговор: След 11-ия кръг от търговски консултации издадохме необходимата информация. Моето разбиране е, че и двете страни се съгласиха да водят преговори. В бъдещи консултации ще бъдат решени съответните подходи. За конкретните договорености бих ви насочил към компетентните органи.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Спрете вноса и на старите бензинови коли

Решението е в стимулите при покупка на по-новите автомобили, а не в забраните България също се включва в европейската борба срещу дизеловите автомобили. За първи път в официален документ, в случая в проекта на Национална програма за контрол над замърсяванията на въздуха, се предвиждат мерки за ограничаване на дизеловите коли втора употреба.

Лидери като Орбан печелят от мащабна социална политика

В България сякаш няма никой, който да е заинтересуван да сподели една от основните причини за дългосрочния успех на “дяснопопулистки” лидери като Орбан в Унгария и Качински в Полша. Тя е мащабната и успешна социална политика на тези лидери и техните правителства. Можем да имаме редица резерви към други аспекти на официалната политика на Будапеща

Вотът в Истанбул: този ден ще влезе в историята

Победата на Имамоглу не възвестява края на Ердоган. Човек като него не се предава лесно Опозиционният кандидат Екрем Имамоглу спечели изборите в Истанбул с цели 9%, при това на фона на още по-висока избирателна активност, отколкото на първия вот през март. Затова е вън от съмнение, че 23 юни 2019 г. ще влезе в учебниците по история.

Как София не стана Меката на всички изкуства

Звъни ми оня ден пак Джордж. Клуни, не Сорос. Вика: „Идвам, ма не за мусака, ами на шопинг. Ще ме водиш по галериите в София да си напазаря малко Микеланджело.“ Викам: „Джорджи, май суитхарт, нямаме у нас Микеланджело. Засега поне нямаме. Още само малко модернисти и тук-там авангард продават, ма за сметка на това много изгодно вървят.

Нася Кралевска: Искаме истината! Автори с русофилски убеждения пишат учебници за комунистическия режим

Журналистката Нася Кралевска изпрати своята гражданска позиция, публикувана в desebg.com, относно скандала с опита да се прикриват факти и събития за комунистическия режим в някои от новите учебници по история за 10 клас. Ето какво пише в нея: "Извънредно трудно и едновременно лесно е да се пише за същността на комунистическия режим в България и

Не сечете “Златната липа” на Стара Загора!

Старозагорци, пазете си кинофестивала, ако има от кого, предупреди режисьорът Костадин Бонев Костадин Бонев далеч не е случайно име в българското кино. Ще припомня само, че той е режисьор на документалната лента “Вапцаров. Пет разказа за един разстрел”, а по време на седмия поред кинофестивал за ново европейско кино “Златната липа” в Стара

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Раздвоението на БСП - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Вижте останалите карикатури

Как да се отървем от тъщата и да отидем на почивка без пари

Подарете на маминка бански, тип-палатка и полицията сама ще я вземе Училището най-сетне приключи и е време за летен отдих. Това е най-неприятното време в годината – трябва да спреш да изкарваш пари за десетина дни и да се заемеш само с харченето им. Умните хора знаят обаче, че всяко предизвикателство крие и нови шансове.

Борис Джонсън ги е лъгал както никой друг. Пак ли ще му повярват?

Борис Джонсън иска да стане премиер. И прави това, което умее най-добре - да обещава светло бъдеще. Нима британците отново ще му повярват, макар че ги е лъгал както никой друг? Бил е на фризьор и е свалил някой и друг килограм. Пред обществеността в Лондон Борис Джонсън се показа в нова светлина - не само външно.

Къде сгрешиха службите

Службите не трябваше да огласяват случая с момчето от Пловдив. Категоричен съм, че това беше грешка. Първо, като огласиш такъв факт, при положение че нямаш някаква добавена стойност - не предупреждаваш някого, не изясняваш нещо, ти всъщност разкриваш някакъв инструментариум на службите. В случая нищо особено не разкриват.

Журналисти: Нарушен е пряко законът за детето (Обзор)

Д Е К Л А Р А Ц И Я срещу потъпкване на законодателството на РБ и нарушаване на професионално-етичните стандарти в публикации, разкриващи лични данни на непълнолетен ученик, разследван за радикализация 1. Смятаме, че с публикувани снимки, информация и пряко включване в извънредна емисия “Новини” от двора на училището от 10 юни 2019 година,

Защо “24 часа” никога няма да съобщи името на ученика въпреки сериозните факти за готвен тероризъм

Макар че ни е известно още от събота Това бе първият подобен случай в България. И като такъв бе тест - за службите, за обществото и за медиите “24 часа” няма да съобщи никога името на ученика от Пловдив, задържан заради радикален ислям. Известните ни до момента факти сочат, че подготовката за терористичен акт е била сериозна.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber