Андрей Ковачев: Направих в ЕП група за равен достъп до здравни грижи на всички в ЕС

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7467416 Андрей Ковачев: Направих в ЕП група за равен достъп до здравни грижи на всички в ЕС Андрей Ковачев: Направих в ЕП група за равен достъп до здравни грижи на всички в ЕС www.24chasa.bg
Лидерът на делегацията на ГЕРБ/ЕНП в ЕП Андрей Ковачев е заместник на Манфред Вебер, шеф на групата на ЕНП в ЕП и кандидат за председател на Европейската комисия.

При БСП за социална защита се даваха 7% по-малко от сега

С кандидата за евродепутат на ГЕРБ и лидер на групата на ГЕРБ/ЕНП в предишния Европейски парламент разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА

- Г-н Ковачев, с кои свои постижения от изминалия мандат на Европейския парламент се гордеете най-много?

- С признаването на българското малцинство в Албания. Една историческа справедливост беше възстановена. Нашата историческа общност, която е разпръсната в три региона на Албания - Голо бърдо, Мала Преспа и в Гора, чака от 104 г. да получи този статут. Благодарение на общите ни усилия и приемането на моето предложение в доклада на Европейския парламент (ЕП) за Албания това стана факт. Сега сънародниците ни имат достъп до обучение и медии на български език. Българската държава е поела ангажимент и за подобряване на транспортната инфраструктура. Работи и за

изпращането на

български

учители в

Албания.

Не мога да не спомена и подписването на Договора за добросъседство със западната ни съседка, с който беше отворена една нова страница в отношенията между България и Северна Македония. В резолюциите на ЕП с препоръки към Северна Македония многократно съм внасял предложения за съвместно честване на общи исторически събития и подобряване на положението на гражданите с българска идентичност в страната и на транспортната свързаност между двете страни, за отпадане на роуминга и създаването на съвместна комисия за оценка на общата ни история.

Другата тема, по която работих усилено, е проблемът с неравния достъп до здравеопазване и здравни грижи. За съжаление, много пациенти в Европа нямат достъп до качествено здравеопазване там, където живеят. Те не получават навременна диагноза и терапия в родните си страни. Здравните неравенства карат пациентите да мигрират към държави от ЕС, в които могат да намерят нужното лечение. Същото се отнася и до здравните работници, които напускат страните си в търсене на по-добри условия за работа. Затова този проблем представлява общо за Европа предизвикателство. По моя инициатива в началото на 2015 г. в ЕП бе учредена Група на евродепутатите, които работят по проблемите на достъпа на европейските пациенти до качествена медицинска грижа. Към тази неформална платформа за общи действия се присъединиха 30-ина евродепутати от 15 страни. В резултат на това темата за равния достъп до качествено здравеопазване има все по-централно място в дневния ред на евроинституциите.

- Какви са основните приоритети, които ще имате, ако продължите да бъдете евродепутат?

- Националният ни девиз “Съединението прави силата” е валиден повече от всякога сега и за България, и за ЕС. Ще продължа да работя за ефективен ЕС, гарантиращ физическата и социалната сигурност на гражданите. Опазване на външните граници, превенция на тероризма, растеж на икономиката, който от своя страна ще генерира по-високи доходи и социални придобивки, заедно и със защитата на българските исторически общности, останали извън пределите на Родината - това са основните теми, по които ще продължа да работя. Ще положа усилия за повишаването на добавената стойност на ЕС в здравеопазването - подобряването на достъпа, ефикасността и ефективността на предлаганите здравни грижи. В тази област има много какво да се направи по отношение на гарантирането на доставки на иновативни и животоспасяващи медикаменти, като се регулира паралелната търговия, развитието на електронното здравеопазване и привличането на нови инвестиции по европейските структурни и инвестиционни фондове. България е в челната петица на държавите членки с най-голям брой финансирани проекти в здравеопазването през настоящия програмен период. Най-мащабният инфраструктурен проект в здравеопазването е именно в България - за модернизация на спешната медицинска помощ. Инвестицията е за над 71 млн. евро. Ще бъдат купени 400 нови линейки и

преоборудвани

всички 237 звена

на спешната

помощ

в страната. Ще работя за влизането на България в еврозоната и Шенген. Надявам се в близко бъдеще да получим зелена светлина за влизане във валутния механизъм, популярен у нас като “чакалнята за еврозоната”. Убеден съм, че при запазване на сегашния курс на действие скоро ще стане факт и приемането ни в Шенген. Не на последно място акцент в работата ми ще продължи да е темата за изучаване на обективната история за комунистическата диктатура.

- В каква посока трябва да върви европейският проект и какви теми да поставя България в европейския дневен ред?

- Без Западните Балкани европейският проект остава незавършен. Българското председателство на Съвета на ЕС върна тази тема в дневния ред и постигна реални успехи в транспортната и дигиталната свързаност между шестте страни от региона и ЕС. Усилията ще продължат. Не на последно място е сигурността - общо солидарно опазване на границите, намаляване на миграционния натиск и превенция на тероризма чрез обмяна на разузнавателна информация.

- Често различни партии говорят за “Европа на отечествата” или “Социална Европа”. Каква е вашата представа за бъдещето на ЕС?

- За нас в ГЕРБ е важна не формата, а съдържанието. Ние не водим идеологически спорове за различни наименования, а какво ни гарантира Европа. Затова ни е нужна ефективна Европа. Не е важно дали котката е бяла, или черна, важното е да лови мишки. Европа на нациите за някои може би звучи романтично и красиво, но това са думи, изпразнени от всякакво разумно съдържание. Нашите предци са изстрадали тази Европа на нациите в ужасни войни (Балканска, Междусъюзническа, Първа и Втора световна) и това не бива да се повтаря. Нужен ни е силен ЕС. Европа трябва да е силна и единна по големите теми и по-малко да се намесва в теми, които са от компетенциите на националните суверенни държави.

От БСП говорят за “социална Европа”. Но в България през 2008 г. 28,7% от правителствените разходи са били насочени към мерки за социална закрила, а през 2017 г. тази стойност вече е 35,5%. Социалната политика не може да бъде монополизирана от една политическа сила. Абсолютно нелепо е да се твърди, че европейската десница не иска европейска социална политика и левите партии са единствените, които отстояват интересите на европейските граждани.

Заплати и пенсии

не се вдигат с

решение на

Коминтерна или

“Визия” на БСП.

Стандартът на живот се вдига с конкурентоспособна икономика, с експорт, с висока добавена стойност на продуктите и услугите, които произвеждаме в България. Нека припомним, че през 2009 г. минималната заплата беше 240 лв., а средната - 609 лв. За сравнение - сега минималната заплата достига 560 лв., а средната надхвърля 1200 лв. Безработицата достигна рекордно ниски нива и през тази година е под 5%. Това се дължи на добрия инвестиционен климат и разумната икономическа политика на правителството, която подпомага растежа и създаването на работни места. Отборът на ГЕРБ в ЕП защити рекорден бюджет от 18 млрд. лв. за следващия програмен период. Нашите опоненти от БСП поставиха на избираеми места политически аматьори, икономически “експерти по фалити”, както и никога нелипсващите при БСП съпричастни към комунистическата ДС лица, които не знаят как функционират европейските институции.

- Надигащите се национализъм и популизъм заплаха ли са за ЕС?

- До какво води популизмът, може да видим най-добре в Обединеното кралство. Единственото положително следствие от Брекзит е, че днес в нито една друга държава членка дори и най-отявлените критици на ЕС вече не говорят за излизане от съюза. Стана ясно, че ако Великобритания напусне ЕС, това би довело до по-големи загуби за нея и нейните граждани, отколкото за останалите 27 членки. Затова и не очаквам популистите да успеят да разрушат ЕС.

- Защо тези избори са важни за България и за ежедневието на българските граждани?

- Демократична и европейска България трябва да продължи по своя път и ние не трябва да допускаме експерименти, които могат да ни върнат години назад. ЕС ни помага за това България днес да бъде едно по-добро място за живот и правене на бизнес. Ние получаваме 4 пъти повече средства от европейския бюджет, отколкото е нашата вноска. Европейската солидарност ни дава възможност да наваксаме своето изоставане, като инвестираме в повишаване на конкурентоспособността на икономиката ни, по-чиста околна среда и по-добра жизнена среда, създаване на възможности за младите хора да се реализират в страната. По този начин се вдигат доходите и стандартът на живот. За малко повече от 10 г. БВП по паритет на покупателна способност спрямо средното за ЕС се качи от малко над 35% до 51%. Всички искаме доходите да се покачват с бързи темпове, но нека припомним и откъде тръгнахме при предишните управления на БСП, когато 1 долар струваше 3000 лева. Сега БСП ни предлага в листата си същите тези “експерти”, които имат основната заслуга за банковите фалити, ограбването на спестяванията на българските граждани и опашките за хляб. Но ние не сме безпаметни същества. Затова трябва на 26 май да подкрепим европейския и демократичен път на развитие на България с номер 12 в интегралната бюлетина!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Волен Сидеров: Ще бъда принуден, по-скоро призован, да се кандидатирам за кмет на София

Още акценти от интервюто: Комитет предлага да изляза за столицата, за да се справя с подигравката с традиционните ценности И Каракачанов, и Симеонов години ми завиждаха, че пробих и се задържах, след като 10 пъти ме погребваха Как да ви кажа дали подкрепям властта, като аз не съществувам? Аз съм фантом, изтрит от Искрен

Тодор Попов: За последните 4 години в Пазарджик са разкрити 4218 нови работни места

Имаме модерно сметище, изграждаме компостираща и сепарираща инсталация, в края на месеца ще изберем изпълнител за рекултивацията на старото сметище, казва кметът на града - Г-н Попов, на финала сте на третия ви пореден мандат сте като кмет на община Пазарджик. С каква равносметка го завършвате? Изпълнихте ли ангажиментите,

Проф. д-р Мария Иванова: Ваксина против африканска чума можем да изработим, трябва финансиране

Фризерът не унищожава вируса в месо от болно прасе През 1990 г. заради липса на пари унищожихме единствената генна банка на редки породи български свине Трудно ще се справим с тази зараза - разпространява се чрезфураж, вода, контакти, въздух, птици, от движението на човека Човек не може да се зарази от африканска чума - този вирус е специфичен за

Йорданка Фандъкова: Готова съм с проекти за 8 нови парка, за да стане София по-зелена, и с 5 разширения на метрото, за да не спира развитието й

Старите жп линии стават зелен ринг, който ще свързва големите паркове и кварталите, казва в интервю столичният кмет Още акценти от интервюто: Ще има промени не само при общинските съветници от ГЕРБ, но и в структурата на общината. Предлагам София да има зам.-кмет по дигитализацията Длъжници сме на софиянци за Витоша и Борисовата градина - ще

Искрен Веселинов: Минималната пенсия трябва да се изравни с прага на бедност - 340 лева

Пенсионерите ще получават повече, отколкото сега, с ново социално плащане Още акценти от интервюто: Разликата от 100 лева трябва да се покрива от държавата, това би струвало 1 млрд. лв. годишно Не очаквам в края на мандата минималната пенсия да бъде повече от 250-260 лв., защото не сме сами в управлението В случаите на тежки убийства и телесни

Симеон Пешов: Не сме лакоми да изяждаме печалбата, инвестираме в компанията

Спартански съм възпитавал децата си. Минали са от ниските нива до управлението на компанията, казва президентът на "Главболгарстрой" 32 г. работя в тази компания, в 29 от тях съм неин ръководител. Главното в целия ми период на управление е грижа за хората и за младите  - Г-н Пешов, казвали сте, че сте благословен с двама синове и с дъщеря

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Десислава Кръстева: Първолак стоя под чина цял срок, във втория се научи да сяда

Педагози, родители и деца трябва да са един екип, казва учителката вдъхновителка - Гостопожо Кръстева, родители ви определят като педагог вдъхновител. Какви по-различни методи от колегите си използвате, за да запалите интереса на децата към училище? - Всеки един учител е вдъхновител и може да изгради собствена система за работа с децата

Калоян Паргов: Подкрепа за Мая като граждански кандидат дава шанс за първия от 30 г. пробив на БСП в София

Още акценти от интервюто с лидера на БСП - София: Целта ни е да сме решаващ фактор в следващото управление на столицата Този път надпреварата в столицата ще е доста оспорвана - между едни от най-рейтинговите политици в държавата, каквито са и Манолова, и Фандъкова Декларацията на МВнР и  шпионският скандал хвърлят петно върху отношенията ни с

Бетина Жотева: Онлайн медиите ще бъдат регулирани от 2020 г., тогава влиза в сила и европейска директива

Сайтът на “24 часа” е по-добър от БТА Брюксел ще даде алгоритъм за наблюдението в интернет през ноември Когато сайт пуска порнографски снимки, това е въпрос на морал. Няма регулация за това Явно лобитата на телевизията и на радиото са много силни, за да не може сайтовете до този момент да получават евросредства - Г-жо Жотева

Д-р Иван Иванов: С 43 млн. лв. инвестиции променихме Севлиево за 8 г. и това се усеща

Всички училища и детски градини са ремонтирани. Инвестираме в младите, казва кметът на града Общината е без задължения и с рекорден бюджет Имаме 1200 компании, които влагат средства в производствата си и в градската среда - Д-р Иванов, на финала на втория управленски мандат какво отчитате като най-сериозен успех за Севлиево

Димитър Луджев: Чудо е, че извършихме толкова радикални реформи при тази съпротива от страна на старата система

Отговарям в новата си книга “Преходно време” на всички, които през 1990 г. искаха да пометем комунистите: Е, как ще изметеш един милион и двеста хиляди души - Трийсет години стигат ли, г-н Луджев, за да се напише обективен анализ на първите години от демокрацията в България? - В съвременната историография е прието след срок от 25 години

Васил Велев: Кризата е вече тук, не бива да губим време

Някои предприятия минаха на 4-дневна работна седмица, работят с 25% под капацитета си, казва председателят на АИКБ  - Господин Велев, НСИ разпространи миналата седмица доста неблагоприятни, направо песимистични оценки на бизнеса за стопанската конюнктура за август. Има очаквания за влошаване на икономическото състояние на предприятията.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber