Андрей Новаков: Ще настоявам ЕС да компенсира българите, ощетени от Брекзит

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7467412 Андрей Новаков: Ще настоявам ЕС да компенсира българите, ощетени от Брекзит Андрей Новаков: Ще настоявам ЕС да компенсира българите, ощетени от Брекзит www.24chasa.bg

Европейска минимална заплата? Това е популизъм

С кандидата на ГЕРБ за евродепутат разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА

- Г-н Новаков, в края на кампанията как ви се струва конкуренцията на терена?

- Ако бягаш маратон, имаш конкуренция, ако си на боксовия ринг, имаш противник. В българския политически маратон ГЕРБ сме сами.

Изминалите четири седмици прекарах, посещавайки над 70 населени места. Благодарение на неуморната работа на кметовете отпечатъкът на Европа е неоспорим. В контраст на последното тезата отляво е, че премиерът водел предизборна кампания. Справедливо и нормално е, когато са положени усилия и има резултат, да има и откриване. Ако правителството и общините са положили много усилия и резултатите са всеки ден, ще откриват всеки ден. Пожелавам на всички критици и те да имат какво да откриват.

Няма нищо по-отчайващо от липсата на истинска опозиция в политиката. Липсата на състезатели компенсираме, като си поставяме най-високата цел - да оставяме толкова много, че никога повече да не попадаме в резервната скамейка на Европа.

- От БСП обвиняват ГЕРБ, че парите от Европа не водят до осезаеми икономически и социални резултати.

- Спомням си добре безкрайната надежда, с която милиони българи гледахме към Европейския съюз през 2007 г. Някои дори вярваха, че ще дойдат от Брюксел и ще оправят всичките проблеми на прехода. Реалността бе много по-трезва. Нито Европа имаше безплатен телефон, на който да се обадиш при проблем с жизнения стандарт, нито Европа се вживяваше като надзирател.

В последните 10 г. знаехме, че всяка държава в блока трябва да си напише домашната работа. Не бяхме и сред онези, при които за всичко хубаво е отговорно правителството, а за всичко лошо - Брюксел. Доказахме, че европейската ориентация е ДНК-то на страната ни и че можем сами. Само за десетилетие направихме неща, които почти всички смятаха за невъзможни. Първо, постигнахме 30% ръст на БВП (40% за последните 5 г.), а към това добавихме 40% ръст на търговията. Постигнахме безработица от 4,7% (10% през 2009 г.) и рекордна заетост от 54%. Това позволи

двоен ръст на

доходите и 30%

по-високи пенсии.

Тази година имаше и увеличение на минималната заплата, която към 1 януари 2021 г. ще е 650 лв. Само за последните 2 г. върнахме 40 000 деца в училище и вдигнахме заплатите на учителите. В бъдеще не популистките послания, а тази система ще работи за икономиката. Последното десетилетие доказа, че единствената успешна формула е първо да работим за производството, после то ще работи за доходите, а двете - за икономиката, демографията и всичко останало. За едно правителство да прави социална политика, е може би най-трудното нещо. Със сигурност е сфера, в която популизмът трябва да е сведен до нула. ГЕРБ доказа, че

производството и

произведеното

в България са

новата социална

политика.

Да вземем за пример машиностроенето. То формира до 30% от БВП, а всички нови производства, на които дадохме начало през последните години и на които даваме начало всяка седмица, доказват, че социалната политика и политиката по доходите са следствие от икономиката, а не от червено-розови митове в лъскава опаковка. Това е изпитан модел, който оставя левите критики без почва. Радвам се, че в последните 10 г. ГЕРБ има отговор и за обезлюдяването и бъдещето на Северна България. От една страна, имаме новоизгряващи икономически центрове на чуждестранни инвестиции като Враца, от друга - ангажимент на правителството за изграждане на

магистрала от

Монтана до

Видин и 4-лентов

път от Ботевград

до Мездра.

Към това прибавяме и автомагистрала “Хемус”. Инфраструктурата е кръвоносната система на населените места, която ще докара икономиката и работните места и до най-малкото.

Във всяка кампания има много място за популизъм. Когато нямаш резултати, се осланяш на популизъм. Точно това е идеята за европейска минимална заплата, която социалистите подкрепят безрезервно. Моето виждане е, че българският бизнес няма 9 живота за експерименти. Такъв експеримент само за месец - и стотици хиляди ще останат без работа, защото повишението няма нищо общо с ръста на икономиката. Ще насърчим сив сектор, а различните данъци, валути и обменни курсове ще са непреодолим проблем.

- Отрази ли се вече на българите Брекзит?

- Най-точното описание на външнополитическата реалност около България е хаос. Европа е оазис и усещането за комфорт, сигурност и развитие прави възможно отлагането на външнополитическите решения за утрешния ден. В същото време външната политика не е сладкарница - съюзът е по средата на вечното дерби между Изтока и Запада. Това трябва да ни държи будни. Трябва ни дързост.

Да вземем за пример Брекзит. Опитът ми в Комисията по бюджети на Европейския парламент показва, че това може да е новият супервирус за икономиките в Европа. Несигурността касае пряко свободното движение на хора, работници и услуги. Ако се получи разрив с вътрешния пазар на ЕС, страната ни може да бъде засегната.

Ако неяснотата

около излизането

на Обединеното

кралство от ЕС

продължи, ще

настоявам за

удължаване на

сегашната

многогодишна

финансова рамка.

Регионите ни и потребителите на европейски инвестиции заслужават сигурност и предвидимост. С цел смекчаване последиците от излизането ще предложа европейският бюджет да компенсира и част от разходите на наши сънародници и бизнеса ни, които заради Брекзит губят своята работа и пазар. Така ще улесним завръщането им в България и намирането на нови пазари. Европейският фонд за приспособяване към глобализацията и Европейският социален фонд могат да изпълняват тази роля.

- Както винаги сте настъпателен - така, както бяхте през целия мандат на предишния ЕП, независимо че сте най-младият евродепутат в него. Какво успяхте да свършите за 1600 дни?

- Основни приоритети в работата ми бяха европейското финансиране и регионалното развитие, подкрепа на младежкото предприемачество в България, борбата с двойните стандарти при продуктите и манипулирането на километражите, защитата на интересите на българските превозвачи в процеса на преговорите по пакет “Мобилност”, както и привличането на инвестиции и хора в малките населени места. В резултат на последното създадох и платформата Selovoditel - първата социална мрежа за български села и градове.

Като зам.-координатор в Комисията по регионално развитие бях избран да преговарям по бъдещето на кохезионната политика в ЕС и в страната ни -

съавтор съм на

европейското

законодателство,

определящо

бюджета

и правилата за инвестирането на средствата от европейските фондове за периода 2021-2027 г. ЕП на два пъти потвърждава искането ми за 3,4 млрд. лв. увеличение на бюджета за страната (до общо 18 млрд. лв.).

Работата ми включваше и Комисията по бюджети, като четири поредни години участвах в преговорите за бюджета на ЕС. Чрез комисията стартирах три европейски програми, финансирани от европейския бюджет. A.L.E.C.O. или “Глобален Еразъм за млади предприемачи” предоставя възможност на 120 потенциални млади предприемачи да почерпят опит от свои колеги в Щатите, Сингапур и Израел. За целта програмата покрива разходи до 3800 евро в рамките на 1 до 3 месеца престой.

Програма OREL цели борба с превъртането на километражите чрез изграждането на система за обмен на данните от километропоказателите на пътнически автомобили в ЕС. По този начин всеки, решил да купи кола втора ръка, ще може да направи проверка. Към момента 10 държави, сред които и България, са изявили желание за участие в проекта.

Инициирах и програма за борба с двойните стандарти при продуктите в ЕС. Проектът цели европейски стандарти за тестване на продукти и подобряване капацитета на потребителските организации. Бюджетът на програмата е 1,3 млн. евро, финансиран от ЕК.

В периода 2017-2018 г. станах автор на доклад за оценка на ефекта от инвестициите в транспортна инфраструктура чрез еврофондовете, както и на доклад за баланса между безвъзмездното финансиране и финансовите инструменти в кохезионната политика.

През 2016 г. бях награден с приза на Forbes за най-успешните личности под 30 години в категория “Политика”. През същата година създадох и безплатната платформа “Еврофинансирай” с цел

подкрепа на

младежкото

предприемачество

в България. Инструментът позволява на всеки да открие най-подходящия източник на еврофинансиране за дадена идея.

През 2015 г. бях отговорен за отпуснатите за България средства от фонд “Солидарност” след наводненията у нас. Тогава помощта за страната ни бе 12,5 млн. евро.

Радвам се, че по моя покана 562 души от различни краища на България посетиха ЕП.

- Какви са мисията и хоризонтът ви през следващите1800 дни?

- Винаги съм казвал, че обещанията са за популисти, а листата на ГЕРБ отива в ЕП с мисия. Лично за мен има неотложна работа за довършване. Като съавтор по правилата и бюджета за европейските фондове след 2021 г. трябва да доведа до успешен край тежките преговори между европейските институции, така че страната не само да има достатъчно средства, но и правилата да са опростени и ясни. Успешни преговори ще означават над 3,4 млрд. лв. повече до общо 18 млрд. лв. - най-високия бюджет от присъединяването ни към ЕС. С това свързвам и целта.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Проф. д-р Мария Иванова: Ваксина против африканска чума можем да изработим, трябва финансиране

Фризерът не унищожава вируса в месо от болно прасе През 1990 г. заради липса на пари унищожихме единствената генна банка на редки породи български свине Трудно ще се справим с тази зараза - разпространява се чрезфураж, вода, контакти, въздух, птици, от движението на човека Човек не може да се зарази от африканска чума - този вирус е специфичен за

Йорданка Фандъкова: Готова съм с проекти за 8 нови парка, за да стане София по-зелена, и с 5 разширения на метрото, за да не спира развитието й

Старите жп линии стават зелен ринг, който ще свързва големите паркове и кварталите, казва в интервю столичният кмет Още акценти от интервюто: Ще има промени не само при общинските съветници от ГЕРБ, но и в структурата на общината. Предлагам София да има зам.-кмет по дигитализацията Длъжници сме на софиянци за Витоша и Борисовата градина - ще

Искрен Веселинов: Минималната пенсия трябва да се изравни с прага на бедност - 340 лева

Пенсионерите ще получават повече, отколкото сега, с ново социално плащане Още акценти от интервюто: Разликата от 100 лева трябва да се покрива от държавата, това би струвало 1 млрд. лв. годишно Не очаквам в края на мандата минималната пенсия да бъде повече от 250-260 лв., защото не сме сами в управлението В случаите на тежки убийства и телесни

Кинорежисьорът Милко Лазаров: Ако бизнесът ни подкрепи, “Ага” може и да се пребори за “Оскар”

Успехът зависи от скъпа рекламна кампания - Честита българска номинация за “Оскар”, г-н Лазаров! Има ли “Ага” шансове да вземе наградата за чуждестранен филм, след като спечели толкова много награди на кинофестивали по цял свят - Оскарите са обратно на фестивалите. На фестивалите искат премиери, филмът да не е показван никъде

Симеон Пешов: Не сме лакоми да изяждаме печалбата, инвестираме в компанията

Спартански съм възпитавал децата си. Минали са от ниските нива до управлението на компанията, казва президентът на "Главболгарстрой" 32 г. работя в тази компания, в 29 от тях съм неин ръководител. Главното в целия ми период на управление е грижа за хората и за младите  - Г-н Пешов, казвали сте, че сте благословен с двама синове и с дъщеря

Калоян Паргов: Подкрепа за Мая като граждански кандидат дава шанс за първия от 30 г. пробив на БСП в София

Още акценти от интервюто с лидера на БСП - София: Целта ни е да сме решаващ фактор в следващото управление на столицата Този път надпреварата в столицата ще е доста оспорвана - между едни от най-рейтинговите политици в държавата, каквито са и Манолова, и Фандъкова Декларацията на МВнР и  шпионският скандал хвърлят петно върху отношенията ни с

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Бетина Жотева: Онлайн медиите ще бъдат регулирани от 2020 г., тогава влиза в сила и европейска директива

Сайтът на “24 часа” е по-добър от БТА Брюксел ще даде алгоритъм за наблюдението в интернет през ноември Когато сайт пуска порнографски снимки, това е въпрос на морал. Няма регулация за това Явно лобитата на телевизията и на радиото са много силни, за да не може сайтовете до този момент да получават евросредства - Г-жо Жотева

Д-р Иван Иванов: С 43 млн. лв. инвестиции променихме Севлиево за 8 г. и това се усеща

Всички училища и детски градини са ремонтирани. Инвестираме в младите, казва кметът на града Общината е без задължения и с рекорден бюджет Имаме 1200 компании, които влагат средства в производствата си и в градската среда - Д-р Иванов, на финала на втория управленски мандат какво отчитате като най-сериозен успех за Севлиево

Димитър Луджев: Чудо е, че извършихме толкова радикални реформи при тази съпротива от страна на старата система

Отговарям в новата си книга “Преходно време” на всички, които през 1990 г. искаха да пометем комунистите: Е, как ще изметеш един милион и двеста хиляди души - Трийсет години стигат ли, г-н Луджев, за да се напише обективен анализ на първите години от демокрацията в България? - В съвременната историография е прието след срок от 25 години

Васил Велев: Кризата е вече тук, не бива да губим време

Някои предприятия минаха на 4-дневна работна седмица, работят с 25% под капацитета си, казва председателят на АИКБ  - Господин Велев, НСИ разпространи миналата седмица доста неблагоприятни, направо песимистични оценки на бизнеса за стопанската конюнктура за август. Има очаквания за влошаване на икономическото състояние на предприятията.

Борислав Сарафов: Страхът от Гешев всъщност е страх от институцията Прокуратура

Г-н Сарафов, Прокурорската колегия на ВСС единодушно издигна номинацията на Иван Гешев за главен прокурор. Безалтернативна ли бе неговата кандидатура или кадровиците този път се съобразиха с мнението на гилдията – на прокурорите и следователите? Изборът на главен прокурор е един от най-важните избори в нашата държава и много очи гледат "втренчено"

Здравко Димитров: Ако човек с проблем ме потърси, не го оставям за другия ден

Огромна отговорност е да се ползваш с доверието на Бойко Борисов, казва кандидатът на ГЕРБ за кмет на Пловдив Никога не вземам еднолични решения, винаги питам експерти и граждани - Г-н Димитров, кое ви накара да се кандидатирате за кмет на Пловдив? - Имам добри планове за развитието на Пловдив. Ще ги представя в седмицата след 15 септември.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber