Ева Майдел: Разговорът за Европа е безсмислен, ако не я виждаш в живота си

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7465415 Ева Майдел: Разговорът за Европа е безсмислен, ако не я виждаш в живота си Ева Майдел: Разговорът за Европа е безсмислен, ако не я виждаш в живота си www.24chasa.bg
ЕВА МАЙДЕЛ

ГЕРБ промени България - вече се строи и се изгражда

С кандидата за евродепутат от ГЕРБ разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА

- Г-жо Майдел, 4-а сте в в листата на ГЕРБ. Какво ще кажете на тези, които смятат, че няма смисъл да гласуват на 26 май?

- Че трябва да си променят решението и да помислят пак. Членството в ЕС е тяхно завоевание, не толкова на политиците, а на хората в България. То е постижение на поколението преди мен - на майка ми и на баща ми. Всички онези хора, които бяха убедени, че мястото на България е в Европа поради културни, икономически, ценностни и човешки причини. Те изкараха кризите от 1991 и 1997 г. на гърба си само за да има една по-нормална България, част от Европа. Това беше една борба с БСП, която никога не е вярвала в този избор и постоянно насочваше България в друга посока. БСП периодично поставя под съмнение мястото на България в Европа. Днес отново е момент, в който трябва да излезем и да защитим тази ориентация на България, тъй като по подобие на демокрацията и ЕС трябва да се отстоява постоянно. Затова смятам, че хората трябва да излязат и да гласуват.

- За какво са тези избори - за Европа или за следващо правителство в България?

- За силна, обединена Европа и за подобаващото място на България в нея. Всички опити на опонентите ни да изместват, подменят, пропускат или опорочават този дебат е признак на невъзможността им да го проведат качествено. България има да взима и отстоява много важни решения в Европа - какви позиции да защитава и как, как да бъде част от ядрото на този съюз, така че членството там да има смисъл за нас, какви теми да повдигаме и как да убеждаваме другите. Моментът може да се окаже истински важен за следващите 15-20 г. В този най-важен момент за Европа и членството ни

нашите опоненти

се интересуват

само и

единствено

от едно: да

раздухват

скандали

и да разклащат правителството. За мен това е ужасно безотговорно.

- Говорите за Европа, но основният въпрос остава - България е държавата с най-ниските доходи в ЕС?

- Да, доходите са болезнена тема за всички. В ГЕРБ сме разбрали това. Затова насочваме всички сили, които имаме, към тази цел - всеки да получава нормално заплащане. Имаме план как да стане това.

Няма как да

стане чрез

утопични идеи

като европейска

минимална

заплата.

Много добре звучи най-ниските заплати в България да са 1000 евро, но да попитаме малкия и средния бизнес в България дали може да плаща такива заплати. Аз зная отговора - не може, повечето предприемачи ще фалират. Това не е смислена социална мярка, както ни я представят от БСП. Това е популистко залитане, което е много притеснително. Нека не бъда разбрана погрешно - ние от ГЕРБ също искаме хората да имат по-високи доходи, но смятаме, че те трябва да отговарят на реалното състояние на икономиката. Изкуствените мерки, предписанията на хартия и непазарното вдигане на доходите са характерни за едни други времена, с които вярвам, че България и Източна Европа се разделиха завинаги.

- Кои са опоненти на ГЕРБ и ЕНП?

- За мен лично опонентите са тези, които постоянно казват, че нищо не става и няма да стане. Които опитват да всяват страх и недоверие. Това е превърнато в политически инструмент в тази кампания - да кaжеш “Европа е виновна, потъваме, българите не можем”. БСП много умело манипулират хората по места с тази риторика. Не живея в илюзии, нито съм затворена в Брюксел, през мандата посетих над 100 населени места в България. Да, на едни места хората живеят по-добре, на други не толкова. Но в България има много талантливи и можещи хора, хора, които не спират всеки ден да работят. Убедена съм и че най-доброто място те да покажат своя талант, без значение дали става въпрос за бизнес, за учители, за IT специалисти, е Европа. Илюзия е, че една изолирана България може да даде повече на своите граждани, измама е, че ограничаването на европейското влияние би ни помогнало. Вярвам, че ние имаме своята култура, ценности и история, знаем кои сме и точно затова няма кой с какво толкова да ни уплаши. Имаме нужда само от повече вяра в собствените си възможности. И търпение, за да постигнем целите си.

- Какво ще кажете на избирателите на ГЕРБ, разколебани след последните скандали?

- Първо, разбирам, че някои от тях са разочаровани. Но да кажа и че ние не сме забравили, че те ни дадоха своето доверие след огромната корупция на тройната коалиция, не сме забравили, че те ни дадоха ясна задача да променим България. И ГЕРБ прави това. В България се гради и се произвежда, за разлика от преди. Преди беше разруха и безвремие. Знаем, че трябва да се справяме по-добре, въпреки че нашите опоненти са на обиколки зад нас. Че сега трябва да покажем на всички хора, които някога са имали доверие в ГЕРБ, че могат да го имат отново. И това може да стане чрез поставяне на нов стандарт за честност в политиката, който да гарантира, че всеки, преминал червената линия, носи отговорност. Българската политика има нужда от такъв стандарт. И ние ще използваме днешната ситуация, за да го наложим. Ще е добре, ако някой ден и другите партии го достигнат.

- За какво ще работите в следващия ЕП?

- Ще работя, както и досега, Европа да променя ежедневието на хората. Защото големият разговор за Европа е безсмислен, ако хората не я виждат в живота си. Затова и в предишния мандат работих по отпадането на роуминга. Така днес всеки българин, като отиде в Париж или Берлин, може да говори спокойно по мобилния си телефон. Работих и по намаляване на ужасно високите банкови такси за преводи. От 2020 г. един баща например, който издържа дъщеря си в чужбина,

ще плаща почти

10 пъти по-ниски

такси за

преводите

до нея. Изправихме се срещу най-големите банки и успяхме. Мисля, че Европа трябва да може и по този начин да променя живота на европейците, а не само с големите неща. И през следващия мандат ще продължа да правя това, защото има и смисъл, и конкретни резултати. Особено важно е и да започне истински процес по намаляването на бюрокрацията в ЕС, най-вече като става въпрос как бизнесът стига до фондовете за подкрепа. За много хора това е болезнена тема и създава лош имидж на ЕС като бавна и закостеняла структура. Европа не може постоянно да подава на хората просто следващия сложен формуляр, когато те се нуждаят от подкрепа. Затова и този мандат направихме първото в Европа звено за помощ при еврофинансиране. И това даде резултат - 10 000 български компании вече са се или ще се възползват от тази възможност по плана “Юнкер”.

През следващия мандат, естествено, не можем да оставим назад и теми като Шенген и еврозоната, защото те са стратегически за нас.

- Кои са важните теми за България в Европа?

- За мен най-важната е къде ще се позиционираме в ЕС. Европа минава на различни скорости и от нашето поведение зависи ние на коя скорост ще бъдем. България има интерес да е на най-бързата скорост, за да може да постига целите си. Това е важно, за да можем да определяме правилата и да получаваме подкрепа за неща като охраната на границата и предпазването от нелегалната миграция. Още по-важно е, за да продължим да получаваме европейска подкрепа, за да съживим най-затруднените региони в България. Тази най-бърза скорост е важна и за да сме ефективна част от Европа, която е голям съюз и спори за интересите на гражданите си със сили като САЩ, Китай, Русия. Времената в света стават сложни и ние имаме нужда да сме част от този силен съюз, въпреки че много партии и политици казват, че това няма значение.

- Как си представяте България след 10 г.?

- Искам България да е спокойна и подредена европейска държава. Искам селата да се съживят, а градовете да се модернизират. За да стане това, трябва всички да се обединим около национален приоритет, за който да работим, без значение от дребните вътрешнополитически и личностни спорове.

Във вътрешен план правителството вече напипа правилния инструмент - качествено образование. Такова, което да изгражда отговорни и борбени личности със сериозни знания и умения, с високи компетентности и отговорни не само към личния си просперитет, но и към средата, която ги заобикаля. Искам след 10 г. България да е в сърцето на Европа - в еврозоната и Шенген, използвала европейските средства за модернизиране на производствата си и създаване на продукти с висока добавена стойност. Това е планът на ГЕРБ и той вече проработва в Южна България. Сега работим за възстановяване и на Северна България, защото Европа трябва да достига до всеки край на страната.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Евроизбори

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Евроизбори

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber