Хайко Маас: Германските фирми са много доволни от условията в България, 90% биха инвестирали отново

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7461228 Хайко Маас: Германските фирми са много доволни от условията в България, 90% биха инвестирали отново Хайко Маас: Германските фирми са много доволни от условията в България, 90% биха инвестирали отново www.24chasa.bg

Страната ви има важна роля на Балканите, казва министърът на външните работи на Германия

- Г-н Маас, предстоят избори за Европейски парламент. Великобритания е заета с Брекзит, във Франция Марин льо Пен става все по-популярна, в Италия Салвини иска да преобърне ЕС, в Унгария Орбан създава грижи на ЕНП. Очакват ли ни тежки времена с новия Европейски парламент? Къде виждате страни като България в тази нелека ситуация?

- Нека не бъдем негативни: изборите тепърва предстоят! Аз съм убеден в това, че преобладаващата част от населението е проевропейски настроена. Предизвикателства като климатичните промени, дигитализацията или миграцията могат в крайна сметка да бъдат преодолени само в една обединена Европа.

Популистите

не предлагат

никакви решения,

но затова пък

издигат

високо глас

Ние, проевропейците, трябва спокойно да се застъпваме по-силно за позициите си – на 26 май ще имаме възможност да го направим както в Германия, така и в България!

- Страните от Източна Европа не се чувстват винаги разбрани и приети в ЕС. Скептично беше и отношението към новото сближаване между Германия и Франция. Опасенията са, че по-малките страни членки ще имат по-малко влияние. Как може да бъде сплотен ЕС с “нова източна политика”?

- Бившият белгийски министър-председател Пол-Анри Спаак беше казал: “Има само два вида страни в Европа: малки държави и малки държави, които все още не са разбрали, че са малки”. Само като обединена Европа бихме могли да имаме достатъчно тежест, за да сме равностойни партньори на световната сцена. Трябва да има съгласуваност, ако искаме да наложим своите ценности и интереси спрямо Китай, Русия и други страни.

- България изигра немалка роля при разговорите с държавите от Западните Балкани. Северна Македония сега ще бъде призната и може да продължи усилията си по пътя на европейската интеграция. Старият спор за езика обаче между България и Северна Македония не е още окончателно решен. И двете страни използват една дипломатична формулировка при подписването на договори, като казват, че това става на “конституционния” език на съответната страна. Трябва ли България да се опасява, че подобна формулировка няма да бъде приета от ЕС и спорът може да бъде възобновен?

- Споразумението между Атина и Скопие по въпроса за името на страната беше исторически успех за дипломацията. Това беше и резултат от общоевропейските усилия. Благодарни сме на всички, които допринесоха за това. Естествено е да има предизвикателства и конкретни технически въпроси при прилагането му. Но съм уверен, че въз основа на постигнатия напредък в българо-северномакедонските отношения и тези въпроси ще намерят отговор, ако всички участници подходят към задачата със същия конструктивен дух, който доведе до споразумението по въпроса за името на страната.

- България се надява на големи германски инвестиции. Една такава инвестиция би могъл да бъде новият завод на “Фолксваген”. Какъв е опитът на германските фирми и на Германия с инвестициите в България и как оценявате взаимоотношенията между двете страни? Не само икономическите, но и дипломатическите, които тази година отбелязват своята 140-а годишнина?

- Връзките между нашите две страни са тесни и в дух на доверие. По повод 140-ия юбилей заедно с българския министър на външните работи Екатерина Захариева

ще положим

заедно основите

на новата сграда

на посолството

на Германия в София. Така ние също показваме, че инвестираме във връзките си с България.

И икономическите ни взаимоотношения са действително тесни. Почти 300 000 българи живеят в Германия, много германци са се установили в България, над 800 хиляди посещават годишно красивата ви страна. Германската индустрия е широко представена в България.

Търговският

обмен се е

увеличил

значително

и надмина

8 милиарда евро

през 2018 г. За решенията за инвестиции рамковите условия са от първостепенно значение. Към тях се числят не само качеството и подготовката на кадрите, но и надеждността на правната система и прозрачността на обществените поръчки. Като цяло германските фирми в България са много доволни от условията. Една актуална анкета на търговската камара показва, че почти 90% от тях биха инвестирали отново в България, ако трябваше да вземат решение днес.

- Връзките между Русия и ЕС не са винаги лесни. Има опасения, че Русия засилва влиянието си в Източна Европа и на Балканите. Каква може да бъде ролята на България в този контекст и как би трябвало да изглеждат взаимоотношенията между Москва и ЕС?

- Отнасяме се критично към много елементи на руската политика. След незаконното анексиране на Крим и дестабилизацията в Източна Украйна ние намерихме ясен европейски отговор чрез наложените санкции и се прегрупирахме в НАТО. Това беше важно. Въпреки това обаче

диалогът

с Москва за

разрешаване на

международни

проблеми остава

необходим

Бихме искали да се придържаме към него и за в бъдеще заедно с България и с всички европейски партньори.

Що се отнася до положението на Балканите, европейската перспектива за тези страни остава важен стимул за реформи и развитие при тях. Ние няма да затворим пред Западните Балкани вратата към Европа, иначе други сили ще си пробият път в това пространство. България играе важна роля в този процес, и то не само поради географското си положение, но и поради историческите си връзки с източните ни съседи.

CV

- Роден на 19 септември 1966 година в Заарлуис

- Най-големият от трима сина. Баща му е военен, а майка му шивачка

- След гимназията работи една година в заводите на “Форд”

- Учи право в университета в Заарланд. Записва се в Германската социалдемократическа партия

- Запален спортист, участва редовно в триатлони

- Бил е министър на правосъдието

- Министър на външните работи от март 2018 година

- Живее разделен от първата си съпруга, с която имат две деца. Партньорка в живота му е актрисата Наталия Вьорнер

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Габриела Козарева: Електронните заявления излизат наполовина по-евтино на търговците

Целта ни е да въведем индивидуални партиди на всички имоти, казва изпълнителният директор на Агенцията по вписванията - Г-жо Козарева, преди дни се проведе първото заседание на Консултативния съвет към Агенцията по вписванията, в което влизат представители на различни институции и бизнеса. Чия идея беше създаването му?

Проф. Драгомир Драганов: Каквото и да се напише за соца, все ще има недоволни - и отляво, и отдясно

На младите той трябва да се обясни умно и без емоции - Прикриват ли се факти и събития за комунистическия режим в новите учебници по история за 2019 - 2020 г., както твърдят обвинителите на написаното в тях, проф. Драганов? - Най-напред искам да изкажа съчувствието си към колегите, които е трябвало да описват този период от историята на

Комисар Росен Рапчев: Между 16 и 19 ч - най-смъртоносното време на пътя

Пътни полицаи с мотоциклети контролират специално мотористите, казва в интервю началникът на отдел “Пътна полиция” в Главна дирекция “Национална полиция” комисар Росен Рапчев - Комисар Рапчев, доста жертви в катастрофи има през последните дни. Виждате ли нещо общо между инцидентите? - Да, в дните от 14 до 20 юни се случиха много инциденти с 24

Джордж Маргонис: 3 месеца след като преминах на IQOS, моята зъболекарка позна, че съм спрял цигарите

До края на годината ще отворим в София колцентър със 100 души, които ще покриват българския и италианския пазар, а до 2020 г. очакваме броят им да нарасне двойно, казва генералният мениджър на “Филип Морис България” В началото на юни “Филип Морис България” представи националната инициатива “IQOS Отворени врати”.

Вокалистката на "Гарбидж" Шърли Менсън: Започнах да пея рок, защото той носеше духа на бунтарството

“Гарбидж” е алтернативна рок група, създадена през 1994 г. Неин вокал е певицата Шърли Менсън. Другите членове са Стив Маркър, Дюк Ериксън и Бъч Виг. Бандата има 6 албума, като в момента подготвя 7-и. “Гарбидж” ще има концерт на 30 юни в Пловдив. Те са сред хедлайнерите на фестилава Hills ot Rock 2019,

Хеми Перес: Не земята, а умът е най-големият капитал днес, затова вярвам, че ще има мир

Като баща си мисля, че оптимистите и песимистите умират по един и същ начин, но живеят различно, казва синът на Шимон Перес - Г-н Перес, през 2010 г. правих интервю с вашия баща, когато беше президент на Израел. Говорихме за случващото се по света и в Близкия изток. Опитах се да го провокирам няколко пъти как действителността се разминава с

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Първанов: Подкрепата ни за Македония в ЕС - само под условие! Да отстъпим миналото си ще е най-тежкият провал

Още акценти от интервюто: Антибългарският македонизъм се възражда в най-грубата му форма, но сами го заложихме с този договор Трябва чудо да стане за 3 месеца - обединение на цялата опозиция, за да бъдат отместени кметовете на ГЕРБ Борисов даде урок на левицата - той е силният, но приобщи СДС, земеделците, “Гергьовден” - отвори ветрилото,

Даниела Машева: Няма пречка жена да е главен прокурор, но разговор с политици за наследника на Сотир Цацаров не водим

Водещо за всяка кандидатура е да притежава качества като ръководител и да взема законосъобразни решения, казва в интервю членът на Висшия съдебен съвет и говорител на прокурорската колегия Даниела Машева - Г-жо Машева, кандидатите за нов главен прокурор ще станат ясни между 18 и 29 юли. Вие като член на прокурорската колегия какъв човек сте

Соня Райнова: Богомил нито веднъж не ми каза “Обичам те”, но постоянно ми го доказваше

Той имаше много силна състрадателност, която умееше да прикрива, и не показваше чувствата си - На 19 юни се навършват 100 години от рождението на Богомил Райнов. Соня, кога и как се запознахте с него? - Запознаха ни наши познати. В началото на 60-те години учех в София и с една моя приятелка художничка често посещавахме клуба на журналистите.

Николай Неделчев: Все си мисля дали фалшификатите не са стръв, за да бъда изобличен. Няма как да го докажа

Доброто в лошото е, че това е началото на разговор за българското изкуство, казва колекционерът, който е управляващ директор на рекламната компания "Публисис груп България" Започнах да имам съмнения и за останалите произведения в изложбата, защото ментетата са цяла индустрия Искам да сформирам експертен съвет от реставратори,

Росен Иванов: 50% от нарушенията на болниците са свързани с качеството на лечение

Очакваме наши специалисти да заминат за Виена за следващия етап от обучението им за трансплантации на бял дроб, обясни директорът на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" - Г-н Иванов, вече над 2 месеца функционира изцяло новата агенция “Медицински надзор”. Тя обединява функциите на агенциите за одит и по трансплантации.

Кирил Добрев: Нинова отдавна искаше лидерството й да бъде потвърдено с пряк избор, но аз я спрях и сгреших

Още акценти от интервюто със зам.-председателя на БСП: Някои от менторите в БСП ги слушаме вече 30 г. - те се появяват, когато има пожар, но никога, когато трябва да се гаси Нямам никакво съмнение, че оттеглянето на оставката на Нинова беше най-разумното за нашите членове, макар да не се разбира отвън Изненадват ме по-старите апаратчици,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber