Евгения Живкова: Папа Франциск подари камбана специално за децата на България и тя ще бъде поставена на монумента до месец

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7458948 Евгения Живкова: Папа Франциск подари камбана специално за децата на България и тя ще бъде поставена на монумента до месец Евгения Живкова: Папа Франциск подари камбана специално за децата на България и тя ще бъде поставена на монумента до месец www.24chasa.bg
Снимка: Личен архив на Евгения Живкова

Участвах в първата асамблея с рисунка върху асфалт, имам приятели от нея и до днес

- Г-жо Живкова, тази година се навършват 40 г. от първата асамблея “Знаме на мира”. Как ще отбележите годишнината?

- На 8 юни от 10,30 ч на Камбаните организираме детски концерт. Ще се включат групи и танцови състави от много различни училища и школи от страната. Това ще е първото от събитията. От 12 до 26 ноември ще направим изложба си рисунки и фотографии от фонда “Знаме на мира” в галерия “Сезони”.

Фондацията съвместно с Националния учебен комплекс по култура и Българското младежко евро-атлантическо дружество ще награди за изключителни постижения в областта на спорта със званието академия “Бъдещето на България” двата национални отбора по художествена гимнастика - от олимпийските игри в Рио през 2016 г. и тазгодишните, и отделно носителките на медали в индивидуалното класиране – Боряна Калейн, Невяна Владинова и Катрин Тасева.

- През годините нееднократно правихте опити да възстановите асамблеята за постоянно, но това така и не се получи. Защо?

- Възстановихме асамблеята в рамките на възможностите - моите и на хората, които ми помагат като съмишленици. Направили сме 11 събития от 1999 г. насам - в София, Казанлък и Враца. Организирахме конкурси за рисунка, концерти. Канили сме деца от цяла България, както и деца на чужденци, които живеят у нас. Освен това са се включвали ученици от Руското училище, от Американския колеж. През 2000 г. имахме специални гости - деца от манастира Шаолин в Китай.

През годините много хора са идвали при мен с желание да се организира отново по-мащабна асамблея, имало е много инициативи за провеждането на такова събитие. И не е имало проблем за подкрепа от страна на държавата. Но в крайна сметка

разговорите винаги

са стигали до

проблемите -

на първо място

охраната на децата,

които биха се включили в едно такова събитие. Това е сериозен проблем, който трябва да бъде решен първо на институционално ниво.

- В днешните по-рискови времена започвате първо от охраната на децата, така ли?

- Това е основният въпрос, но той не е само от днес. Охрана за децата имаше и при първите асамблеи, които майка ми организира.

Спомням си, че имаше много сериозна полицейска охрана, цялата държавна система беше активирана в реализирането на това събитие. Тук идваха деца от стотици държави - през 1989 г. бяха от рекордните 135 държави, и тяхната сигурност беше много важна.

Представете си - събираха се на едно място по близо 4000 деца от цял свят, за които трябваше да се грижим - храна, транспорт, сигурност. Това изисква много сериозна организация, нужно е и голямо финансиране.

Правени са опити от други организации за подобни мероприятия, но в повечето случаи държат децата в затворени комплекси като на лагер, а не това е идеята на асамблеята. Концертите при нас се изнасяха в НДК, рисунката на асфалт се правеше пред Народната библиотека.

- Вие самата участвали ли сте като дете в асамблеите?

- Участвала съм в първата с рисунка върху асфалт пред Народната библиотека. Имам и друга творба, рисувана за асамблеята, която в момента е във фонда в Италианския лицей. Във втората среща на деца през 1980 г. вече бях в щаба на асамблеята. След това пораснах и бях извън възрастта за участие.

Беше интересно - всички бяхме организирани и живеехме в няколко общежития в Студентски град. Там спяхме, там се хранехме. На едно място българчета и децата от чужбина. Можехме да създаваме много контакти.

- Имате ли приятелства от онези години, които да са ви останали и днес?

- Да, имам. Запазила съм приятелства най-вече в България, продължавам да поддържам връзка с няколко души. И те винаги се включват в моите организации. Иначе

дълги години наред

си пишех с момичета

от Гърция и Мексико.

Даже още си пазя

всичките писма

- Има ли носталгия днес към асамблея “Знаме на мира”? Търсят ли ви хора?

- Да, има носталгия, обаждат се хора. Сега, когато обявихме, че ще има концерт, отново много звънят с желание да се включат деца за участие.

Мислех си, че няма да има интерес, тъй като няколко години не бяхме правили подобни събития, но се оказа, че не е така - хората с желание се включват и подкрепят тази инициатива. В крайна сметка това събитие дава възможност на децата да се изявят.

- Днес децата живеят повече виртуално - непрекъснато с телефони или таблети в ръцете. По-трудно ли проявяват интерес към такъв тип събития като асамблеята?

- Не. С желание се включват. Децата имат нужда от подобна изява - да покажат какво могат не само в рамките на собственото си училище или концертите на близкото читалище.

- Дъщерите ви участвали ли са в асамблеята като малки и имат ли интерес и днес?

- Да, като малки участваха и двете. Людмила изнесе приветствие от името на децата. Андреа участва с бални танци.

А като пораснаха, са ми помагали, дори сега

Людмила ще си

дойде специално

за да ми помага

за годишнината

- Какво стана с камбаните - в какво състояние са днес, кой се грижи за паметника?

- Той е паметник на културата. Стопанисва се от Италианския лицей, поддържат го, доколкото могат. Камбаните са си там, имат нови и по-ярки табелки. Имало е някои откраднати, но са възстановени. А и непрекъснато се подаряват нови камбани. Вече са 107.

Ето например папа Франциск подари камбана специално за децата на България и ще бъде поставена на монумента до месец.

- Лично папата ви я подари?

- Не лично на мен. Той я подари за децата на България и за монумента “Камбаните”, тъй като имал информация, че и папа Йоан Павел II е подарил такава.

- Колко е голяма?

- Не знам точно килограми, но е голяма.

- Къде ще бъде закачена?

- Близо до входа на комплекса.

- Ще бъде ли закачена за концерта?

- Да, ще бъде закачена до края на месеца и хората ще могат да я видят за първи път на концерта.

- Кой друг е подарявал наскоро?

- Много нови камбани има.

Валентина Терешкова

е подарила, също и

космонавтите

от бившите социалистически страни. Има камбана на НАТО от времето, когато имаше сесия у нас.

Има и от нови държави, които досега нямаха - Индонезия, Австралия. Подарявали са и различни организации, които развиват дейност в подкрепа на деца и млади хора.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Петър Николов: Не може в учебника терорът при комунизма да се замете под килима, нито Османската империя да е мултикултурен рай

Имаме антагонистични разкази за българската история, нека учените постигнат съгласие, казва заместник-министърът на образованието и науката - Г-н Николов, какво спестиха авторските колективи на учебниците по история за 10-и клас от най-новата история на България? - Грешка е, че в оформилия се дебат се слагат под общ знаменател всичките

Проф. Атанас Тасев: Търговете, по които НЕК продава ток, не създават условия за манипулации

Законовото задължение да търгува енергията от малки ВЕИ носи високи финансови рискове за държавната компания - Как ще коментирате обвиненията на работодателските организации, че подготвяният търг за продажба на ток от НЕК буди съмнение за манипулации на пазара? - Смятам, че писмото на Асоциацията на работодателските организации в България

Ангел Джамбазки: БКП и “Демократична България” е едно и също - на тях Македония не им е важна

Още акценти от интервюто: Няма нито една друга комунистическа партия по света освен българската, която да е обявила война на собствения си народ Възможно е и българският еврокомисар да оглави Европейската комисия Опасността за Европейския парламент и Европейската комисия е да има голяма коалиция между ЕНП, крайнолевите Зелени,

Габриела Козарева: Електронните заявления излизат наполовина по-евтино на търговците

Целта ни е да въведем индивидуални партиди на всички имоти, казва изпълнителният директор на Агенцията по вписванията - Г-жо Козарева, преди дни се проведе първото заседание на Консултативния съвет към Агенцията по вписванията, в което влизат представители на различни институции и бизнеса. Чия идея беше създаването му?

Проф. Драгомир Драганов: Каквото и да се напише за соца, все ще има недоволни - и отляво, и отдясно

На младите той трябва да се обясни умно и без емоции - Прикриват ли се факти и събития за комунистическия режим в новите учебници по история за 2019 - 2020 г., както твърдят обвинителите на написаното в тях, проф. Драганов? - Най-напред искам да изкажа съчувствието си към колегите, които е трябвало да описват този период от историята на

Джордж Маргонис: 3 месеца след като преминах на IQOS, моята зъболекарка позна, че съм спрял цигарите

До края на годината ще отворим в София колцентър със 100 души, които ще покриват българския и италианския пазар, а до 2020 г. очакваме броят им да нарасне двойно, казва генералният мениджър на “Филип Морис България” В началото на юни “Филип Морис България” представи националната инициатива “IQOS Отворени врати”.

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Вокалистката на "Гарбидж" Шърли Менсън: Започнах да пея рок, защото той носеше духа на бунтарството

“Гарбидж” е алтернативна рок група, създадена през 1994 г. Неин вокал е певицата Шърли Менсън. Другите членове са Стив Маркър, Дюк Ериксън и Бъч Виг. Бандата има 6 албума, като в момента подготвя 7-и. “Гарбидж” ще има концерт на 30 юни в Пловдив. Те са сред хедлайнерите на фестилава Hills ot Rock 2019,

Кирил Маричков: За първи път съм пропял още когато не съм можел да ходя и да говоря

Като се появиха “Бийтълс” и видях, че Пол Маккартни свири точно на бас китара, бях много горд, че и аз съм на този инструмент - За интервюто излизате директно от студиото, върху какво работите в момента? - Работя върху самостоятелен албум. През 2012 г. щяхме да честваме 45 години “Щурците”. Да направим голямо турне и да запишем албум с 12 нови

Хеми Перес: Не земята, а умът е най-големият капитал днес, затова вярвам, че ще има мир

Като баща си мисля, че оптимистите и песимистите умират по един и същ начин, но живеят различно, казва синът на Шимон Перес - Г-н Перес, през 2010 г. правих интервю с вашия баща, когато беше президент на Израел. Говорихме за случващото се по света и в Близкия изток. Опитах се да го провокирам няколко пъти как действителността се разминава с

Първанов: Подкрепата ни за Македония в ЕС - само под условие! Да отстъпим миналото си ще е най-тежкият провал

Още акценти от интервюто: Антибългарският македонизъм се възражда в най-грубата му форма, но сами го заложихме с този договор Трябва чудо да стане за 3 месеца - обединение на цялата опозиция, за да бъдат отместени кметовете на ГЕРБ Борисов даде урок на левицата - той е силният, но приобщи СДС, земеделците, “Гергьовден” - отвори ветрилото,

Даниела Машева: Няма пречка жена да е главен прокурор, но разговор с политици за наследника на Сотир Цацаров не водим

Водещо за всяка кандидатура е да притежава качества като ръководител и да взема законосъобразни решения, казва в интервю членът на Висшия съдебен съвет и говорител на прокурорската колегия Даниела Машева - Г-жо Машева, кандидатите за нов главен прокурор ще станат ясни между 18 и 29 юли. Вие като член на прокурорската колегия какъв човек сте

Соня Райнова: Богомил нито веднъж не ми каза “Обичам те”, но постоянно ми го доказваше

Той имаше много силна състрадателност, която умееше да прикрива, и не показваше чувствата си - На 19 юни се навършват 100 години от рождението на Богомил Райнов. Соня, кога и как се запознахте с него? - Запознаха ни наши познати. В началото на 60-те години учех в София и с една моя приятелка художничка често посещавахме клуба на журналистите.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber