Проф. Боян Дуранкев: Референдум да каже дали да се разполага чуждо въоръжение у нас и в ЕС

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7458925 Проф. Боян Дуранкев: Референдум да каже дали да се разполага чуждо въоръжение у нас и в ЕС Проф. Боян Дуранкев: Референдум да каже дали да се разполага чуждо въоръжение у нас и в ЕС www.24chasa.bg
Проф. д-р Боян Дуранкев е икономист, специалист по глобалистика, стратегическо планиране и маркетинг. Преподавател в УНСС и член на Съвета на старейшините на УНСС. Член на АС на ВУЗФ и ръководител на катедра “Маркетинг и мениджмънт”, на УС на Българска асоциация за маркетинг, както и на борда на Superbrands Bulgaria. Автор на над 300 книги, статии, студии и доклади на конференции.

Още акценти от интервюто на водача на листата за Европарламент на “Коалиция за България”:

Санкциите на ЕС срещу Русия имат бумерангов ефект 

Трябва да има европейски фонд “Бебе” - 5000 евро за първо дете, при “отговорно родителство”

- Проф. Дуранкев, тръгвате на евроизборите след мощна подкрепа от “Единна Русия” на Путин - русофилите ли ще са основната група, към която насочвате посланията си? На кого разчитате за подкрепа?

- Ценен въпрос по причината, че е важно да се знае какви “фили” сме от “Коалиция за България”. Ако сумираме идеите си, то те са пробългарофилски, проевропейски и проглобални.

В тази пъстра палитра на идеи, които са взаимносвързани, основната е тази за мира. Ние категорично сме против войните, против санкциите (впрочем такъв термин не съществува в ООН, а правилното е да се говори за “незаконни репарации”), против нови военни бази в Европа и против разполагането на ядрени оръжия в ЕС. Като носители на идеята за мир нас ни приветстват и българските граждани, и такива на други европейски страни - в този смисъл и гражданите на Русия. Ние се разграничаваме съществено от войнолюбците и от идеолозите, застъпващи тезата “сигурност чрез ядрени бомби”. Нещо лошо?

- “Коалиция за България” е разпознаваема марка вляво. Очаквате ли да дръпнете избиратели от БСП и каква е прогнозата ви за резултатите от вота?

- Много странно е обвинението, че извънпарламентарните коалиции и партии се забавляват хулигански с “краденето на избиратели”. Илюстрация на дебелашки примитивизъм е мисленето, че избирателите са овче стадо, принадлежащи по крепостното право на някоя друга партия.

“Коалиция за България” обединява 7 партии (“великолепната седморка”), стоящи вляво в политическия спектър. Именно по тази причина към нас започват да гравитират граждани и организации, които са трайно разочаровани както от ГЕРБ, така и от БСП, ДПС и ОП. Всъщност големите партии откраднаха мечтите и надеждите на хората, а ние ги възраждаме. Кой както знае и може!

- Отношенията на ЕС с Русия са основен проблем в последните години. Нееднократно поискахте отмяна на санкциите, но това не се случва. С какво Русия плаши Европа?

- Има една огромна заплаха, с която Русия плаши нашия свят - след “санкциите” руснаците започнаха да развиват “противоимпортни производства” или да търсят внос от други страни. Всъщност санкциите имат бумерангов ефект - те санкционират тези, които са санкциониращи! Това е когато отсъства системно мислене или когато мисленето е на ниво “ние сме най-правилните и сме велики”. Надявам се ЕС - чрез едно по-мъдро наше присъствие - да се съобразява с “другите”.

- Преди дни на срещата си с Андрей Климов заявихте, че трябва да възпитаваме следващите поколения българи, че сигурността в ЕС без Русия не е възможна. Вие лично на какво учите внуците си?

- В няколко университета преподавам “Глобалистика”. Една от тезите, които защитаваме с моите колеги е, че светът има достатъчно глобални проблеми (глобалното затопляне, глобалното въоръжаване, глобалното разрушаване на околната среда и т.н.), които изискват координирани световни решения. Политиката на “изключване” от решенията води до задънена улица.

И себе си, и децата си, и внуците си, и студентите си възпитавам на уважение към историята, културата и гражданите на всички страни. В този контекст

Русия не е страна

на враждебни

марсианци,

а на човешки същества, с които имаме много общи неща.

- Президентът Георги Първанов поиска референдум, на който българите да се произнесат за разполагането на чуждо въоръжение на наша територия и срещу въвличането на страната ни срещу Русия. Ще инициирате ли такъв?

- Разбира се, че ще настояваме за референдум първо в България, и ще инициираме и пръв общ референдум по този въпрос в ЕС. Над 500 млн. граждани от страните - членки на ЕС, са против надпреварата във въоръжаването и за “обща европейска сигурност”, която ще включва и Русия естествено.

Мечтания за ядрено оръжие може да имат само онези, които или печелят от продажбата му, или са откровени скъпо платени лобисти.

- Ако станете евродепутат, кои ще са първите 3 каузи, които ще защитавате в ЕП?

- Каузите ми са взаимносвързани:

1. Активизиране на идеята за “обща европейска сигурност” и динамизиране на участието на страните от ЕС в борбата за световен мир в ООН.

2. Превръщането на ЕС в модел за социално-икономическо развитие, стъпващо върху справедливост и солидарност.

3. Трансформирането на българското участие в Европарламента от присъствие, или “йес”, към активно участие в подготовката, обсъждането и реализирането на решения, изгодни за всички страни, включително и за майка България.

- България е една от най-бедните държави в ЕС. Какво е записано във вашата стратегия за увеличаване на доходите?

- Трите идеи, които ще отстояваме, са взаимносвързани. Първата е за “догонващо икономическо развитие” на най-слаборазвитите страни в ЕС (България и Румъния), което означава Европа на различни скорости: “най-бедните - най-бързо”!

Втората е идеята за “догонващо социално развитие”, която частично произтича от първата. Казано накратко, минимална европейска заплата не по-малка от 1/2 от средната минимална заплата в ЕС, достигане на средното ниво на доходите в ЕС не по-късно от 2025 г. И вътрешно българската задача:

намаляване на

чудовищното

социално

неравенство

Третата е идеята за “преход от демографска катастрофа към демографско развитие”, която е обща както за нас, така и за Литва, Латвия, Естония, Полша, Румъния и т.н. Предлагаме създаването на европейска фонд “Бебе” в размер на 5000 евро за първо дете, 10 хил. евро за второ и 20 хил. за трето, при “отговорно родителство”. Предлагаме у нас да се въведе

5 г. “данъчна

ваканция” за

завършващите

висше

образование. И други свързани идеи.

- Ако станете евродепутат, в коя политическа група ще сте? Как ще работите с президента на ПЕС Сергей Станишев, който лично изключи навремето Първанов и Петков от БСП, ако попаднете в една група в ЕП?

- Самият аз съм извън БСП от момента, когато започна да изповядва ярка дясна политика, а ръководствата ѝ да се обогатяват по интересен начин, да не кажа нещо по-строго... В момента съм номиниран от 7 леви партии, оставам без партиен билет, но който е следил публикациите ми през последните десетилетия, му е станало ясно, че съм откровено “ляв” и защитавам интересите на трудовите хора. Приемам до близки на сърцето и разума ми идеите на Европейската обединена левица, но имам притеснения за другите, наричащи се “леви” от ПЕС, чийто председател трябва да кандидатства за рекордите на “Гинес” - той беше премиер, защитил прословутия “плосък данък”.

- Бихте ли подкрепили инициативи на други български евродепутати - например от ГЕРБ, ако те са полезни за страната?

- Това е най-странният въпрос, задавали са ми го многократно! Когато някой нов отива в Европейския парламент, той се представя на колегите си като “аз съм българин”, “аз съм германец” и т.н. Всеки гражданин на съответната страна

защитава

интересите на

родината си, а

не на партийния

си вожд

Освен ако не е още с мислене от началото на миналия век. Разбира се, че всички български евродепутати трябва да отстояваме както интересите на всички граждани на красивия син космически кораб - Земята, така също и интересите на ЕС, в това число - и интересите на България.

Не ми се иска да го кажа, но се налага - ние, от “Коалиция за България”, ще се опитаме да въведем модерна култура, етика и морал в българското участие в ЕП.

- Как ще убедите и хората, и политиците, че трябва да се направи АЕЦ “Белене” и да се върнем твърдо в играта за “Южен поток”?

- Мисля, че не е нужно да убеждаваме българските граждани. Че кой от тях не разбра, че се превърнахме в послушковци и поцелуйковци на началници, които ни изиграха в егоистичния си интерес?!

Нима “Южен поток” е политически проект (и съответно - трябва да бъде спрян), а “Северен поток-2” е само икономически проект? Нима АЕЦ “Белене” е политически проект (и трябва да се спре за десетилетие), а другите АЕЦ със същата технология - икономически проекти, които в момента се изграждат? Нима нефтопроводът Бургас - Александруполис е политически проект, а газовият хъб от Турция - икономически проект?

Загубихме милиарди евро от тези проекти поради комбинативната игра между глобалните играчи със собствени интереси и послушните им правителства на България, които спряха тези проекти (и от БСП, и от ГЕРБ, и от уж “дистанцираното” ДПС). За една снимка или за една молитвена закуска с някой чужд президент провалиха по-богатото бъдеще.

Затова българските граждани искат нови политики и нови лица, които да реализират успешни стратегически проекти. В името на нашите деца и нашите внуци!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Евроизбори

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Евроизбори

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber