Икономиката - ремонт на стария двигател или слагаме нов?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7457422 Икономиката - ремонт на стария двигател или слагаме нов? Икономиката - ремонт на стария двигател или слагаме нов? www.24chasa.bg

Как в България да влизат не само бизнеси за по 20-30 милиона, а и за милиард

Във вчерашния си брой “24 часа” писа за предложенията на Томислав Дончев за реформиране на модела на икономиката, които вицепремиерът публикува в блога си.

Българската икономика расте по-бързо от тази на Европейския съюз през последните над 20 г. България догонва страните от европейското семейство, но проблемът е, че тръгна от много ниска база. Затова още сме на 50% от средното за ЕС. Факторите на българския икономически растеж, на които разчитахме в голяма степен през тези 15-20 г. , постепенно започват да се изчерпват.

Растеж, базиран

на евтини местни

ресурси

- земя, евтин ток и други енергийни източници и най-вече ниска цена на труда - все по-малко ще е възможен.

България вече е част от общия европейски пазар на труда, има неограничена трудова миграция, няма никакъв проблем български граждани да работят в много по- развити страни и с много по-високи номинални доходи. Затова

българските

работодатели

трябва

да са наясно,

че се конкурират наравно с всички останали свои европейски колеги.

Имаме и демографска тенденция, която година след година трайно намалява броя на населението в трудоспособна възраст. А по прогнози на НСИ то ще намалее допълнително с още около 400 000 до 2030 г. В този смисъл единственият начин да се постигне бърз икономически растеж е чрез много по-висока производителност на труда. Казано по-просто

- със същия брой

хора да се

създава много

повече добавена

стойност

Но това означава работниците не просто да работят повече, а да бъдат въоръжени с повече знания и умения, различни и по-добри машини, да използват по-нови и ефективни технологии.

Също така, каквито и машини и технологии да се използват, много важно е и какво се създава с тях - стоки или услуги. Зависи също така на какъв пазар продаваш, доколко си доказал, че продаваш качество, което заслужава по-висока цена, че можеш да правиш “сложни” продукти и да предоставяш “сложни” услуги. Това ще позволи българската икономика да расте дори при намаляваща работна сила.

В противен случай екстензивните модели - т.е. да увеличим производството, като назначим повече хора или като построим още една фабрика, произвеждаща същото, стигат до естествения си таван.

Впрочем

мнозина говореха

как след кризата

износът

ще бъде двигател на растеж. Да, това стана и много бързо няколко години експортните индустрии увеличаваха продажбите си. Но това беше до момента, в който те стигнаха тавана на капацитета за предлагане, и в който разходите за труд започнаха много бързо да растат. От подобен момент нататък трябва да се разширяват възможностите на всяка отделна фирма, а оттам - и на цялата икономика.

Как да стане това? С повече инвестиции, технологии, знания и умения на работната сила.

Вече е съвсем ясно, че чужди инвеститори, които разчитат на подценени местни ресурси, ниски заплати и много труд, вече няма да избират България. Дори да ги привлечем с обещания или някакви форми на държавна подкрепа, те така или иначе след няколко години ще си тръгнат. Съответно и българските институции, които се занимават с привличане на инвестиции, включително

и кметовете,

трябва да

престанат да си

правят илюзии,

че ще привличат такива компании.

Нужно е да се намери подход към компании, които създават много по-висока добавена стойност и които разполагат с най-новите технологии, предлагат най-висока категория или качество на продуктите, независимо дали става дума за стоки, услуги, машини, автомобили или за софтуер, финансови услуги, които се продават на глобалния пазар.

За колко време може да се постигне такава трансформация в икономиката ни? Не е задължително това да стане бавно. В България този процес всъщност вече е започнал. Преди 15 г. автоиндустрията беше някъде на 40-о място в износа на България – сега вече е на 6-о място, при

увеличение

12 пъти на стойността!

През последните 13 г. IT секторът у нас е нараснал тройно.

Но ако България от началото на века е достигнала половината от средното ниво на Европа по БВП, добавяйки малко над 20%, страни като Естония и Литва са се придвижили с 40 пункта нагоре.

Въпросът е дали постигането на бърз икономически растеж е в центъра на една управленска програма. Днес е актуален спорът дали стабилността е добро, или лошо нещо. Но трябва да се прави ясно разграничение - че стабилността е хубаво нещо, когато става дума за политически риск, за регулаторна предвидимост, за публичните финанси, за банковата система. Но ако изостанала страна иска да догонва, не трябва да стои на същото място или да се задоволява с нисък растеж, а да търси бърза и значима промяна. Някои си мислят, че преструктурирането на икономиката ни е свършило с намаляването на работещите в шивашката индустрия и други подобни, разчитащи на евтин труд, и с нарастването на автоиндустрията, електрониката или с разкритите нови 30-40 хил. работни места в аутсорсинга на IТ и финансовите услуги. Сравним ли обаче България например с Чехия или Словакия, ще видим, че там заетостта в тези отрасли е много по-голяма от тази у нас, а например стойността на износа на автомобили, машини и електроника е съответно 13 и 8 пъти по-голяма.

Какво стана, когато “Луфтханза” отвори център у нас? Дръпнаха веднага нагоре заплатите за техници и инженери. А няколко от “елитните” софтуерни компании дадоха пример за създаване на услуги на световно върхово ниво при заплащане, сравнимо с развитите страни, за широк кръг таланти с върхови умения.

Важен знак е какви

бизнеси влизат в България - дали произвеждащи най-евтините компоненти, с най-ниски цена, производствени разходи и заплати. Или такива с амбицията да се развиват с високи технологии и максимално добро заплащане на труда.

Има разлика дали един работодател идва тук, за да наеме 500 слабообразовани работници и да им дава минимални заплати, за да шият или обработват ръчно опаковки, селскостопанска продукция или нещо подобно. Или идва с амбицията да вземе 500 най-добри инженери, на които да плаща над 3000 лв. месечна заплата. Неслучайно в първия тип предприятия се инвестират по 20-30 милиона, а за другите -– по няколкостотин милиона или дори милиард евро. Въпросът в крайна сметка е дали искаме след 15 г. да приличаме на Чехия, Словакия, Естония с високотехнологични производства, машиностроене, електроника, автомобилна индустрия, защо не самолетостроене или поне компоненти за самолети и също висококвалифицирани услуги, при това не само в IT сектора, но и в областта на медицината, биотехнологиите и т.н.

Или същото като сега, но малко повече. Този е всъщност големият въпрос! На него трябва да си отговорят и тези, които ще формират управленските програми и мерките, които ще се прилагат в следващите 10 г.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Санкциите на САЩ срещу Техеран се целят в сърцето на иранската икономика

Петрол, нефтохимия, финансови трансакции, Гвардейци на революцията: САЩ се целят в сърцето на иранската икономика, откакто възобновиха санкциите през 2018 г. в рамките на политика на "максимален натиск" за връщане на Техеран на масата за ядрени преговори. Наказателните мерки имат за цел да затруднят търговския и финансов обмен с Иран.

Защо Плевнелиев каза категорично “не” на фейсбук и как Радев имаше късмет да атакуват 2 г. жена му, а не него

Властта на президента, която е по-скоро символна, минава през контакта с хората, той пък минава през медиите Може би не съм точният човек, който да коментира как един президент работи с медиите и кои са особеностите на тази връзка. Защото всеки президент има прессекретар, който отговаря за работата с медиите.

Дългът с по-ниска лихва спестява половин млрд. лв.

Начинът на обслужване на дълга ще освободи допълнителни средства в бюджета На 19 юни 2019 г. Министерството на финансите проведе два аукциона за продажба на 10,5-годишни и 20-годишни държавни ценни книжа (ДЦК), деноминирани в левове. Бяха пласирани ДЦК в общ обем от 300,6 млн. лв., в т.ч. 200 млн. лв. за 10,5-годишни книжа и 100,6 млн. лв.

Коментар на седмицата №1: Евроизборите засилиха още ГЕРБ пред БСП за кметския вот

Проучване на изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа” показва: При рейтинга на президента се задържа негативната тенденция - Увеличена електорална дистанция между двете основни политически сили; - ВМРО и “Демократична България” с парламентарно представителство при избори днес; - Мнозинството българи не смятат,

Коментар на седмицата №2: За ползата от филма “Чернобил”

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 28 000 прочитания. Отваря очите на заслепените от науката и техническия прогрес Минисериалът “Чернобил” е великолепен. Това е кино от най-високо качество и затова всички говорят за него. Това е цялата тайна - киното вече не е в Холивуд,

Имамоглу - отстраненият кмет на Истанбул, който предизвиква Ердоган

Почти неизвестен само допреди няколко месеца, отстраненият кмет на Истанбул Екрем Имамоглу се наложи като изявена фигура на една опозиция, дълго време неспособна да пробие бронята на президента Реджеп Тайип Ердоган. С правоъгълните си очила, със спокойствието си и белите си ризи, закопчани до врата, Имамоглу няма заплашителен вид.

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Кандидатът за кмет на Истанбул Бинали Йълдъръм - верен помощник на Ердоган

"Един кораб има нужда само от един капитан": верен сред верните, Бинали Йълдъръм - кандидат на президента Реджеп Тайип Ердоган за кмет на Истанбул, се задоволява от четвърт век насам с ролята на помощник. Този 63-годишен бивш премиер, председател на парламента и министър на транспорта изостави блясъка на дворците, за да води трудна кампания,

Има ли край адът за родителите на пребитото бебе Никол

Четири години стигат дори когато заседават български съдии! Единадесет удара с юмрук в главата и тялото за 4 астрономически минути. Така бе посрещната Никол в нашия враждебен свят преди 4 г. Пребита от една акушерка, чието професионално и човешко призвание е да дава живот. Но вместо това в онази фатална нощ излива гнева си (с неясно какъв

За няколко сребърника повече (Видео)

Или на кого пречи бързото отчуждаване Един закон като че ли се превърна в основна мисия на президента Румен Радев през последните седмици - то не бе вето, не бе сезиране на Конституционния съд. Става въпрос за промените в Закона за държавната собственост. Каква е историята накратко - парламентът прие текстове,

Тик-так, тик-так... Великобритания ще има нов премиер, но проблемите остават

Двамата претенденти за наследници на британската премиерка Тереза Мей, Борис Джонсън и Джереми Хънт, обещаха да успеят в това, в което тя се провали: да доведат докрай процеса на Брекзит. Но те ще се сблъскат със същите трудности. Тик-так, тик-так... Датата на Брекзита е определена - 31 октомври. Следващият обитател на Даунинг стрийт номер 10 ще

Как изборите пренаредиха политическата география на Европа

Европейският съюз ще трябва да търси нови коалиции по много нови теми като климат и върховенството на правото в следващия мандат. Изводът е от нов доклад на Европейския съвет за външна политика. Проучването, озаглавено „Как се управлява фрагментиран ЕС: Какво казаха европейците във вота“, разкрива какво казват резултатите от изборите за ЕП по

Защо не намаляване на общата ставка на ДДС?

17 неща, които трябва да знаем, преди да намаляваме диференцирано данъка Различните предложения за сваляне на ДДС засега пораждат само въпроси. Преди те да получат отговори, е безсмислено което и да е от предложенията да се приема на сериозно. Ето само някои от тези въпроси: 1. Придружено ли е всяко предложение с мнения на фискалния съвет на

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber