Гласувайте - има значение

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7457414 Гласувайте - има значение Гласувайте - има значение www.24chasa.bg
Жан-Клод Юнкер

Европа служи на вас, а не обратното. Участието ви във вота е гаранцията за това убеден е председателят на Европейската комисия в коментар специално за “24 часа”

След седмица европейците ще се отправят към избирателните урни в най-голямата транснационална проява на демокрация в света.

427 милиона

души

в 28 държави

ще гласуват

за членовете на Европейския парламент, които ще ги представляват. По този начин те ще определят също посоката на европейската политика през следващите пет години.

Вярно е, че от дълго време изборите за Европейски парламент страдат от апатията на голяма част от избирателите. Често чуваме хора, които оправдават неучастието си с думите: “Какво значение има моят глас сам по себе си?”. Само си представете, ако всеки мислеше така. Когато се отправя към избирателните урни, всеки един европеец следва да гласува така, сякаш всички останали ще гласуват като него — и да поеме отговорност за последиците, които това би имало за нашия континент.

Защото това наистина е от значение. От значение е за нашата планета, ако гласуваме за хора, които ще бъдат в челните редици в борбата с изменението на климата. От значение е за нашите работни места дали гласуваме за хора, които ще работят в защита на правата на работниците в ерата на цифровите технологии. От значение е за нашата сигурност дали гласуваме за хора, които ще се изправят в защита на европейците в свят, в който стари и нови сили са взели решение да действат съвсем сами или да играят по свои собствени правила. Европа служи на вас, а не обратното. Участието ви във вота е гаранцията за това.

Във всяка държава ще има кандидати, които ще крещят, че Европа никога не е отговорът, че тя прояжда нашата национална идентичност. Не смятам, че това е вярно. Съществуват голям брой области, в които европейските народи могат да постигнат повече заедно, отколкото самостоятелно — например когато става въпрос за даването на отпор на технологичните гиганти, гарантирането на сигурността на нашите външни граници, сключването на търговски споразумения или почистването на световните океани от пластмасови отпадъци.

Ето защо

трябва да се борим

с популистите

там, където са слаби: с действия, а не с думи. С надежда, а не със страх. С единство вместо с разделение. И с ясен план за по-добро бъдеще, а не с носталгия по едно минало, което никога не е съществувало.

Когато бях избран за председател на Европейската комисия, моят мандат бе ясен: да се съсредоточа върху нещата, които имат най-голямо значение за европейците. И точно това направихме. В момента 240 милиона европейци имат работа — повече от когато и да било. Безработицата е на рекордно ниско равнище през този век.

Заплатите са се увеличили с 5,7 %. Вече имаме специална европейска гранична и брегова охрана, която да помага за защитата на нашите граници, макар че все още предстои да завършим започнатото и броят на граничните служители на ЕС да достигне 10 000. Днес

можем да

използваме

роуминг

навсякъде в

съюза, все едно

сме у дома,

както и абонаментите за излъчване онлайн дори когато сме в друга държава от ЕС. Нашите дружества могат да търгуват с Япония и Канада, без да плащат мита, благодарение на най-големите в света търговски споразумения.

Когато говорим за Европа обаче, не говорим само за числа и статистика — говорим за споделени ценности. Когато говорим за Европа, говорим за 120 000 млади хора, станали доброволци в Европейския корпус за солидарност, за да помогнат за възстановяването на районите, засегнати от земетресението в Италия. Когато говорим за Европа, говорим за полските пожарникари, приветствани като герои по улиците на Швеция, когато пристигнаха, за да помогнат с гасенето на горските пожари. Когато говорим за Европа, говорим за 30 хил. млади хора, които пътуват с влак по целия континент благодарение на програмата DiscoverEU, за 10 милиона студенти по “Еразъм”, изучаващи нови култури, история и езици.

По нашия път бяхме подлагани на различни изпитания. Винаги излизахме от тях по-силни и по-единни. Направихме необходимото Гърция да остане в еврозоната въпреки всички трудности и прогнози. Намалихме броя на незаконно пристигащите по нашите брегове с 90 % дори когато някои казваха, че няма справяне с миграционната криза. И всички останахме сплотени, когато един от нас, Обединеното кралство, реши да напусне съюза.

Винаги можем да направим повече и по-добре. Всичко това обаче даде нови сили на нашия съюз. То ни припомни, че

съюзът ни не

трябва да се

приема за

даденост - той

трябва да се

извоюва всеки

ден

Одобрението му в общественото мнение е най-високото от 27 години. В България мнозинството от хората смятат, че членството в ЕС е нещо добро, и 64% биха гласували за оставането в него, ако утре има референдум.

Но градежът на Европа никога не спира. Да не забравяме, че са изминали само 30 години, откакто желязната завеса бе дръпната назад и Берлинската стена бе изравнена със земята. Европейците винаги са се борили за своите права, своите свободи, своите ценности, своя суверенитет. И днес не трябва да бъде различно.

Изборите за Европейски парламент на 26 май са вашата възможност гласът ви да бъде чут и да се застъпите за това, в което вярвате. Когато стоим сами в кабината за гласуване, знаем, че всички ние имаме еднаква сила и влияние по отношение на общото ни бъдеще. На този ден всички ние сме Европа. Всички ние държим съдбата си в своите ръце.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Ако не бяха субсидиите, да сме стъпили на Луната

С парите за издръжката на БКП, вместо да сме в ролята на кучето Лайка, можеше да играем Дунавското хоро на най-близкия ни спътник 66 години след Освобождението политическите партии изграждат съвременна България, без да вземат нито лев от субсидии (вж. стр. 3-6). Политически битки, предизборни кампании,

Защо Плевнелиев каза категорично “не” на фейсбук и как Радев имаше късмет да атакуват 2 г. жена му, а не него

Властта на президента, която е по-скоро символна, минава през контакта с хората, той пък минава през медиите Може би не съм точният човек, който да коментира как един президент работи с медиите и кои са особеностите на тази връзка. Защото всеки президент има прессекретар, който отговаря за работата с медиите.

Сянката на Хелзинки и Мълър тегне над предстоящата среща между Тръмп и Путин

Сянката на Хелзинки е надвиснала. Несигурността за минали и бъдещи руски намеси в избори продължава. А напрежението е повишено заради горещи точки - от Иран до Венецуела. Когато президентите Доналд Тръмп и Владимир Путин се срещнат тази седмица в кулоарите на международен форум в Япония, това ще бъде нова глава във внимателно наблюдаваните

Изборите в Истанбул - глътка въздух, но не победа

Новият кмет не е напълно независим от властта, но показа, че Ердоган не е всесилен Осемстотин хиляди гласа. Толкова е разликата между опозиционния кандидат Екрем Имамоглу и кандидата на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието Бинали Йълдъръм. Разликата е толкова голяма, че този път президентът Ердоган се отказа да оспорва

Планът на САЩ за мир в Близкия изток посрещнат с гняв, присмех и скептицизъм

Първият етап от дългоочаквания план на правителството на американския президент Доналд Тръмп за мир между израелците и палестинците беше посрещнат със скептицизъм, гняв и откровен присмех, пише британският в. "Гардиън",  цитиран от БТА. Планът беше представен на конференция в Бахрейн с участието на регионални служители,

Дългът с по-ниска лихва спестява половин млрд. лв.

Начинът на обслужване на дълга ще освободи допълнителни средства в бюджета На 19 юни 2019 г. Министерството на финансите проведе два аукциона за продажба на 10,5-годишни и 20-годишни държавни ценни книжа (ДЦК), деноминирани в левове. Бяха пласирани ДЦК в общ обем от 300,6 млн. лв., в т.ч. 200 млн. лв. за 10,5-годишни книжа и 100,6 млн. лв.

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Коментар на седмицата №1: Евроизборите засилиха още ГЕРБ пред БСП за кметския вот

Проучване на изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа” показва: При рейтинга на президента се задържа негативната тенденция - Увеличена електорална дистанция между двете основни политически сили; - ВМРО и “Демократична България” с парламентарно представителство при избори днес; - Мнозинството българи не смятат,

Коментар на седмицата №2: За ползата от филма “Чернобил”

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 28 000 прочитания. Отваря очите на заслепените от науката и техническия прогрес Минисериалът “Чернобил” е великолепен. Това е кино от най-високо качество и затова всички говорят за него. Това е цялата тайна - киното вече не е в Холивуд,

Коментар на седмицата №3: Долче вита.bg, или защо са тапите по границата с Гърция

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал над 21 000 прочитания. Горещите теми от фейсбук вълнуват само малкия център на столицата, на жителите извън това каре не им дреме Малко суперлативно звучи в първия момент, но като се замислиш по-задълбочено,

Имамоглу - отстраненият кмет на Истанбул, който предизвиква Ердоган

Почти неизвестен само допреди няколко месеца, отстраненият кмет на Истанбул Екрем Имамоглу се наложи като изявена фигура на една опозиция, дълго време неспособна да пробие бронята на президента Реджеп Тайип Ердоган. С правоъгълните си очила, със спокойствието си и белите си ризи, закопчани до врата, Имамоглу няма заплашителен вид.

Кандидатът за кмет на Истанбул Бинали Йълдъръм - верен помощник на Ердоган

"Един кораб има нужда само от един капитан": верен сред верните, Бинали Йълдъръм - кандидат на президента Реджеп Тайип Ердоган за кмет на Истанбул, се задоволява от четвърт век насам с ролята на помощник. Този 63-годишен бивш премиер, председател на парламента и министър на транспорта изостави блясъка на дворците, за да води трудна кампания,

Има ли край адът за родителите на пребитото бебе Никол

Четири години стигат дори когато заседават български съдии! Единадесет удара с юмрук в главата и тялото за 4 астрономически минути. Така бе посрещната Никол в нашия враждебен свят преди 4 г. Пребита от една акушерка, чието професионално и човешко призвание е да дава живот. Но вместо това в онази фатална нощ излива гнева си (с неясно какъв

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber