Гласувайте - има значение

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7457414 Гласувайте - има значение Гласувайте - има значение www.24chasa.bg
Жан-Клод Юнкер

Европа служи на вас, а не обратното. Участието ви във вота е гаранцията за това убеден е председателят на Европейската комисия в коментар специално за “24 часа”

След седмица европейците ще се отправят към избирателните урни в най-голямата транснационална проява на демокрация в света.

427 милиона

души

в 28 държави

ще гласуват

за членовете на Европейския парламент, които ще ги представляват. По този начин те ще определят също посоката на европейската политика през следващите пет години.

Вярно е, че от дълго време изборите за Европейски парламент страдат от апатията на голяма част от избирателите. Често чуваме хора, които оправдават неучастието си с думите: “Какво значение има моят глас сам по себе си?”. Само си представете, ако всеки мислеше така. Когато се отправя към избирателните урни, всеки един европеец следва да гласува така, сякаш всички останали ще гласуват като него — и да поеме отговорност за последиците, които това би имало за нашия континент.

Защото това наистина е от значение. От значение е за нашата планета, ако гласуваме за хора, които ще бъдат в челните редици в борбата с изменението на климата. От значение е за нашите работни места дали гласуваме за хора, които ще работят в защита на правата на работниците в ерата на цифровите технологии. От значение е за нашата сигурност дали гласуваме за хора, които ще се изправят в защита на европейците в свят, в който стари и нови сили са взели решение да действат съвсем сами или да играят по свои собствени правила. Европа служи на вас, а не обратното. Участието ви във вота е гаранцията за това.

Във всяка държава ще има кандидати, които ще крещят, че Европа никога не е отговорът, че тя прояжда нашата национална идентичност. Не смятам, че това е вярно. Съществуват голям брой области, в които европейските народи могат да постигнат повече заедно, отколкото самостоятелно — например когато става въпрос за даването на отпор на технологичните гиганти, гарантирането на сигурността на нашите външни граници, сключването на търговски споразумения или почистването на световните океани от пластмасови отпадъци.

Ето защо

трябва да се борим

с популистите

там, където са слаби: с действия, а не с думи. С надежда, а не със страх. С единство вместо с разделение. И с ясен план за по-добро бъдеще, а не с носталгия по едно минало, което никога не е съществувало.

Когато бях избран за председател на Европейската комисия, моят мандат бе ясен: да се съсредоточа върху нещата, които имат най-голямо значение за европейците. И точно това направихме. В момента 240 милиона европейци имат работа — повече от когато и да било. Безработицата е на рекордно ниско равнище през този век.

Заплатите са се увеличили с 5,7 %. Вече имаме специална европейска гранична и брегова охрана, която да помага за защитата на нашите граници, макар че все още предстои да завършим започнатото и броят на граничните служители на ЕС да достигне 10 000. Днес

можем да

използваме

роуминг

навсякъде в

съюза, все едно

сме у дома,

както и абонаментите за излъчване онлайн дори когато сме в друга държава от ЕС. Нашите дружества могат да търгуват с Япония и Канада, без да плащат мита, благодарение на най-големите в света търговски споразумения.

Когато говорим за Европа обаче, не говорим само за числа и статистика — говорим за споделени ценности. Когато говорим за Европа, говорим за 120 000 млади хора, станали доброволци в Европейския корпус за солидарност, за да помогнат за възстановяването на районите, засегнати от земетресението в Италия. Когато говорим за Европа, говорим за полските пожарникари, приветствани като герои по улиците на Швеция, когато пристигнаха, за да помогнат с гасенето на горските пожари. Когато говорим за Европа, говорим за 30 хил. млади хора, които пътуват с влак по целия континент благодарение на програмата DiscoverEU, за 10 милиона студенти по “Еразъм”, изучаващи нови култури, история и езици.

По нашия път бяхме подлагани на различни изпитания. Винаги излизахме от тях по-силни и по-единни. Направихме необходимото Гърция да остане в еврозоната въпреки всички трудности и прогнози. Намалихме броя на незаконно пристигащите по нашите брегове с 90 % дори когато някои казваха, че няма справяне с миграционната криза. И всички останахме сплотени, когато един от нас, Обединеното кралство, реши да напусне съюза.

Винаги можем да направим повече и по-добре. Всичко това обаче даде нови сили на нашия съюз. То ни припомни, че

съюзът ни не

трябва да се

приема за

даденост - той

трябва да се

извоюва всеки

ден

Одобрението му в общественото мнение е най-високото от 27 години. В България мнозинството от хората смятат, че членството в ЕС е нещо добро, и 64% биха гласували за оставането в него, ако утре има референдум.

Но градежът на Европа никога не спира. Да не забравяме, че са изминали само 30 години, откакто желязната завеса бе дръпната назад и Берлинската стена бе изравнена със земята. Европейците винаги са се борили за своите права, своите свободи, своите ценности, своя суверенитет. И днес не трябва да бъде различно.

Изборите за Европейски парламент на 26 май са вашата възможност гласът ви да бъде чут и да се застъпите за това, в което вярвате. Когато стоим сами в кабината за гласуване, знаем, че всички ние имаме еднаква сила и влияние по отношение на общото ни бъдеще. На този ден всички ние сме Европа. Всички ние държим съдбата си в своите ръце.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Тръмп е продукт на нарцистична медийна епоха

Неотдавна гледах телевизионния дебат от 1980 г. между тогавашния президент демократ Джими Картър и републиканския му съперник и бивш губернатор на Калифорния Роналд Рейгън. От дистанцията на времето този дебат впечатлява, не заради някакви запомнящи се крилати фрази (рейгъновото "Хайде пак почнахте" почти не се класира), а заради тон и съдържание

Адв. Иван Тодоров: При убийствата по особено мъчителен или жесток начин да е необходимо съгласие на прокурора за съкратено съдебно следствие

Няма съмнение, че убиец, който е убил по особено жесток и мъчителен начин и изнасилил жена, а още повече дете, заслужава възможно най-тежкото наказание. А ако убиецът е рецидивист, това показва и безнадеждността на превъзпитанието в затвора. Важен въпрос е дали в подобни случаи да се допуска така нареченото съкратено съдебно следствие.

Днес Кристин. А вчера Виктория, Мирослава, Вероника... Още колко убийци ще помилваме?

Ако започна да пиша с какви глупости се занимават българските депутати, това със сигурност ще е най-дългият и забавен текст в живота ми. Любимото ми е как приемат някакъв закон и после го поправят 50 пъти, като първият поправителен идва месец-два след като са го гласували в пленарната зала. Разбира се, няма да крия, фаворит ми е изборният закон

Матео Салвини - лидерът на италианските суверенисти е повален, но още е в играта

С лозунга си "Италианците на първо място" и тирадите си срещу "нелегалните", които не спира да повтаря в туитове и видеоматериали във Фейсбук, Матео Салвини, ръководителят на крайнодясната "Лига", възнамеряваше да вземе властта в Италия, като взриви управляващата правителствена коалиция. Изглежда обаче, че той загуби

Как можех да направя един измамник политически герой

Технологията на разбунване на либералните духове във фейсбук Представете си малка павирана уличка в широкия център на София в късния следобед, тишина, коли минават все по-рядко, няколко жени пушат и бърборят пред фризьорски салон и козметично студио. По тротоара точно срещу нашия вход върви отблъскваща фигура - двуметров мъж с огромен корем,

Убийството на Кристин: след две присъди - още по-голяма жестокост

Как затворът да променя насилниците, не да ги ожесточава Според прокуратурата заподозреният за убийство Мартин Трифонов е направил пълни самопризнания за изнасилването и убийството по особено жесток и мъчителен начин на Кристин. Което заедно с другите известни обстоятелства в досъдебното производство прави Мартин почти сигурен извършител.

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Защо рокът губи избори

И защо балканската музика ги печели Най-новото проучване на “Тренд” показва, че която политическа сила разчита на рок концертите, няма голям шанс да бие на изборите у нас. В бъдеще шансът още ще се спихва, тъй като младите хора до 30 г. си падат по чалгата, наречена попфолк. А между балканската чалга и американския рок зее пропаст,

Тръмп размахва чука на санкциите, експерти се чудят до какво ще доведе това

Да я наречем дипломация на принудата. Администрацията на Тръмп агресивно прилага икономически санкции като първостепенен инструмент във външната политика до степен, невиждана от десетилетия, или дори може би никога досега. Мнозина изказват съмнения за резултатите, макар че чиновниците настояват, че наказанията постигат целите си.

Коментар на седмицата №1: Мощен износ + автомобилен завод - дали ставаме една нова Словакия?

Трябва ново гориво, за да стане българският експорт солиден двигател на икономиката Износът за полугодието нараства с 6,3% спрямо година по-рано и надхвърли 27,8 млрд. лева, макар през юни да се отчита спад. Данните заслужават поне пет коментара: 1. Износът достигна 27,8 млрд. лева и ако динамиката се запази до края на годината, през 2019 г.

Коментар на седмицата №2: Какво е да си беден в САЩ и в България

Чиновници ползват статистиките за бедност за политики, които водят до повече бедност Понятието бедност е по-скоро чувство, отколкото обективен измерител. Ако сложите американец с 500 000 долара годишна заплата и 3 милиона долара спестявания в Бел Еър, Лос Анджелис, много е вероятно той да ви каже не просто че не се чувства богат и финансово

Коментар на седмицата №3: Стари коли = смърт на пътя

Статистиката продължава да е безмилостна и доказва с всеки изминал месец, че колкото по-стари и неподържани са автомобилите, толкова повече е смъртта на пътя. Близо 1 млн. са автомобилите над 20 г. у нас, показва редовният анализ на Евростат. В същото време над 3000 тежки катастрофи с 328 загинали са станали в страната за първите седем месеца на

Грета, климатът и новата 1968-а

Младите днес се борят точно за обратното, към което се стремяха родителите им. Те искат ограничения, регулации и правила Тези дни западното човечество празнува 50 години от знаменития Уудсток. Фестивалът, който се е превърнал в символ на едно цяло поколение. Поколението на 1968 г. Онова, което въстана срещу родителите си, войната,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber