Владимир Каролев: Не е лошо да си ляв, но минимална заплата, по-висока от средната, е пълен абсурд

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7457368 Владимир Каролев: Не е лошо да си ляв, но минимална заплата, по-висока от средната, е пълен абсурд Владимир Каролев: Не е лошо да си ляв, но минимална заплата, по-висока от средната, е пълен абсурд www.24chasa.bg

Няма нито една година у нас след 1999-а без ръст на доходите, и то реален, казва в интервю за "24 часа" икономистът Владимир Каролев 

- Господин Каролев, БСП започна кампанията си за евроизборите с призива на лидера си Корнелия Нинова за европейски заплати и пенсии. Не е ясно за какво точно иде реч – за гарантиран базов минимален доход, за общоевропейска минимална заплата и пенсия или за нещо друго. Но как смятате, какви са възможностите за европейски доходи в днешна България?

- Аз лично по-късно чух Елена Йончева в един дебат да разяснява какво се има предвид –

минималната

заплата в

България

да е 60%

от средната европейска

минимална заплата

По принцип това е невъзможно просто защото 60% от европейската средна работна заплата е повече от 100% от средната работна заплата в България. Пълен абсурд е да искаме минималната работна заплата да надминава средната. Даже математически няма как минимална величина да надвишава средна.

Чувал съм вицепрезидента на Европейската комисия Франс Тимерманс да казва, че се предлага във всяка държава да има минимална работна заплата, определяна от държавата. Защото сега не навсякъде има като у нас. Например в Швеция, Италия, Австрия няма такова понятие, а не съм чувал в тези страни това да е проблем.

- В Швейцария дори имаше референдум за гарантиран минимален базов доход, но не успя – 80% от хората гласуваха против такова нещо.

- Така е, защото хората там осъзнават, че

стандарт на живот не се

постига с определяни

от държавата доходи

Аз, разбира се, нямам нищо против хората да имат високи доходи и висок стандарт на живот. Но високите доходи са свръзани с производителността на труда.

Чух Елена Йончева също да казва, че доходите в България непрекъснато спадали, което изобщо не е вярно. В “24 часа” публикувахте преди няколко дни материал на икономиста Георги Ангелов, който цитирайки данните на Евростат, заключи, че България има един от най-високите в ЕС ръстове на икономиката за последните две десетилетия. Над 80 процента ръст за две десетилетия.

С доходите положението е същото - в България няма нито една година от 1999 г. насам, в която

да няма ръст на доходите,

и то реален

С изключение на 2009 г., когато започна кризата.

Преди 20 години нашият среден доход е бил едва 24% от средния европейски доход, през 2018 г. вече е бил малко над 50% от него.

Не мога да разбера защо БСП говорят такива глупости. Във всяка икономика по всяко време е имало и ще има хора, чиито реални доходи намаляват. Ако моята фирма фалира, и моите доходи ще намалеят. Но аз ще съм малцинство. За мнозинството работещи хора в България има осезаем ръст на доходите в последните години и това се забелязва през много други индикатори – ръст на покупката на стоки с дълготрайна употреба, коли, жилища и т.н., през ръста на ипотечните и потребителските кредити също.

- Добре, но леви икономисти твърдят, опирайки се на едно скорошно изследване на БАН, че за да има осезаем ръст на доходите у нас, трябва устойчив ръст от 5% на БВП за дълъг период от време. Това поне не е ли вярно?

- Да, вярно е, но какво ми казват с това? Аз бих могъл да опонирам, че

ако има 10% ръст на

икономиката всяка година,

ще има още по-осезаем

ръст на доходите,

а представяте ли си, ако е 15%? Това са цифри, извадени извън контекста.

От БАН твърдят, че след 44 г. ще стигнем Европа, но Георги Ангелов изчисли, че методиката им е грешна и всъщност годините, необходими за това, са около 20.

Но за да се постигне всичко това,

трябва да се

направят реформи,

най-вече в енергетиката, в топлофикационния сектор, във водния сектор, а също и в някои обществени системи като образователната, пенсионната и здравната.

Задайте си например въпроса за какво ще ни послужат парите от първата вноска на концесионера на столичното летище – ще отидат в БДЖ. Това ще подобри ли БДЖ? Категорично не. Тези пари ще послужат, за да си платят железниците заемите и след десетина години ще натрупат нови, ако не се направи най-после и там необходимата реформа.

- Гледам, че във фейсбук громите често изказващите се по въпроса за концесионния търг за летището. Наистина ли процедурата е толкова честна и добра и офертите са толкова примамливи?

- Ще ви издам нещо - моята компания в консорциум с голяма глобална инвестиционна банка, технически и правни международни консултанти участвахме в процеса на анализа на летище София като част от екипа на потенциален инвеститор – един от 5-те най-големи оператори на летища в света. Но тъй като този кандидат не подаде оферта, мога да говоря, нямам финансов интерес от процедурата.

Смея да твърдя, че толкова прозрачен процес аз не съм виждал у нас. Цялата информация за конкурса беше онлайн, във всеки момент

всеки можеше да види

всичко, да зададе

всякакви въпроси

и да види онлайн

отговорите им

Махаха само името на задалия въпроса, което е логично. Над 3000 въпроси и отговори бяха постнати онлайн.

Когато бяха подадени офертите, те бяха сложени в охраняема стая с видео и всеки можеше да гледа записите и да види влизал ли е някой в тази стая, или не.

- Добре, но съмненията са, че много евтино си даваме летището в чужди ръце.

- Мога да кажа, че са

надминати

всички очаквания

– и на правителството, и на консултанта – Световната банка. Минималните изисквания, определени от международните консултанти, бяха за 7,7 млн. евро годишни плащания, а най-слабата оферта е за 19 млн. евро. В сравнение с летището в Белград финансовото предложение за софийското летище е почти два и половина пъти по-високо. А двете летища са съизмерими и там също имаше прозрачна процедура.

По отношение на инвестиционната програма всичките 5 предложения, чиито параметри всеки може да види през сайта на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, надминават очакванията. При това получените оферти са от компании, които са публично известни като едни от най-добрите оператори на летища по света. Всеки, който е кацал на летище, управлявано от тях, е видял с очите си за какво става въпрос.

Пък и всеки, който е кацал във Варна и Бургас последните години, може с очите си да види разликата между тези летища и софийското, което се управлява от държавата.

И тъй като атаките срещу процедурата са отляво, мога да кажа, че БСП имат само едно основание да говорят против процедурата. То е много простичко – нека кажат: “Ние сме социалисти и сме против частното, поради което не искаме концесия”. Такова тяхно основание е разбираемо.

- Да, няма лошо да си ляв, лявото изглежда винаги красиво и добро.

- Точно така, има нужда да има и леви хора. Но не е хубаво да лъжат и да говорят как концесионерът щял да заплаши националната сигурност, когато започне да управлява летището. Защото по условие концесионерът трябва да предостави на граничните, митническите, здравните и всички други държавни служби същите условия за работа, каквито има и сега.

По цял свят повечето

големи летища се

управляват от концесионер

– нима там има заплаха за националната сигурност? И каква е “логиката” концесиите на летищата в Бургас и Варна да не са заплаха за националната сигурност, а Софийското да е?

- Да ви питам накрая как ще коментирате взривното увеличение на болничните в случаи, когато няколко почивни дни се събират поради празници?

- Хитринката да си вземеш болнични с цел да си направиш т.нар. дълъг уикенд не е типично българска - тя се прави навсякъде по света, но особено в държавите, в които

законодателството

позволява такова нещо

Също така най-много болнични в такива държави се вземат в петък и понеделник, което също позволява планирането на по-дълга почивка.

Имаше едно работещо според мен предложение на работодателите, което обаче не се възприе от правителството заради отпора, който направиха синдикатите - първите два дни от болничния отпуск не само да не се плащат от работодателя, а и

изобщо да не се плащат,

т.е. да се оформят като неплатен отпуск.

В друг вариант същото това предложение гласеше преоформянето като неплатен отпуск да се отнася поне за първия ден от болничния отпуск.

Разбира се, ако болният влезе за операция в болница или изобщо за нещо, което изисква по-дълъг престой и лечение, това правило няма да се прилага.

Но поне щеше да пресече опитите на хора да си организират отпуски, съчетавайки почивните дни с “болежки” като обикновена настинка или бъбречна криза, или внезапно появили се болки не знам къде си. Така проблемът с решаването на дългите отпуски, постигнати с помощта на болнични, е в ръцете на правителството.

CV

l Роден е на 31 юли 1961 г. във Варна

l Завършил УНСС и университета в Алберта, Канада

l През 1993 г. започва да работи в областта на инвестиционното банкиране

l Управляващ съдружник в Балканска консултантска компания

l Преподава управление на инвестиции и проектно финансиране

l Консултант е на чуждестранни фирми в България

l От 2011 до 2012 г. е общински съветник от квотата на НДСВ

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Габриела Козарева: Електронните заявления излизат наполовина по-евтино на търговците

Целта ни е да въведем индивидуални партиди на всички имоти, казва изпълнителният директор на Агенцията по вписванията - Г-жо Козарева, преди дни се проведе първото заседание на Консултативния съвет към Агенцията по вписванията, в което влизат представители на различни институции и бизнеса. Чия идея беше създаването му?

Проф. Драгомир Драганов: Каквото и да се напише за соца, все ще има недоволни - и отляво, и отдясно

На младите той трябва да се обясни умно и без емоции - Прикриват ли се факти и събития за комунистическия режим в новите учебници по история за 2019 - 2020 г., както твърдят обвинителите на написаното в тях, проф. Драганов? - Най-напред искам да изкажа съчувствието си към колегите, които е трябвало да описват този период от историята на

Комисар Росен Рапчев: Между 16 и 19 ч - най-смъртоносното време на пътя

Пътни полицаи с мотоциклети контролират специално мотористите, казва в интервю началникът на отдел “Пътна полиция” в Главна дирекция “Национална полиция” комисар Росен Рапчев - Комисар Рапчев, доста жертви в катастрофи има през последните дни. Виждате ли нещо общо между инцидентите? - Да, в дните от 14 до 20 юни се случиха много инциденти с 24

Джордж Маргонис: 3 месеца след като преминах на IQOS, моята зъболекарка позна, че съм спрял цигарите

До края на годината ще отворим в София колцентър със 100 души, които ще покриват българския и италианския пазар, а до 2020 г. очакваме броят им да нарасне двойно, казва генералният мениджър на “Филип Морис България” В началото на юни “Филип Морис България” представи националната инициатива “IQOS Отворени врати”.

Вокалистката на "Гарбидж" Шърли Менсън: Започнах да пея рок, защото той носеше духа на бунтарството

“Гарбидж” е алтернативна рок група, създадена през 1994 г. Неин вокал е певицата Шърли Менсън. Другите членове са Стив Маркър, Дюк Ериксън и Бъч Виг. Бандата има 6 албума, като в момента подготвя 7-и. “Гарбидж” ще има концерт на 30 юни в Пловдив. Те са сред хедлайнерите на фестилава Hills ot Rock 2019,

Хеми Перес: Не земята, а умът е най-големият капитал днес, затова вярвам, че ще има мир

Като баща си мисля, че оптимистите и песимистите умират по един и същ начин, но живеят различно, казва синът на Шимон Перес - Г-н Перес, през 2010 г. правих интервю с вашия баща, когато беше президент на Израел. Говорихме за случващото се по света и в Близкия изток. Опитах се да го провокирам няколко пъти как действителността се разминава с

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Първанов: Подкрепата ни за Македония в ЕС - само под условие! Да отстъпим миналото си ще е най-тежкият провал

Още акценти от интервюто: Антибългарският македонизъм се възражда в най-грубата му форма, но сами го заложихме с този договор Трябва чудо да стане за 3 месеца - обединение на цялата опозиция, за да бъдат отместени кметовете на ГЕРБ Борисов даде урок на левицата - той е силният, но приобщи СДС, земеделците, “Гергьовден” - отвори ветрилото,

Даниела Машева: Няма пречка жена да е главен прокурор, но разговор с политици за наследника на Сотир Цацаров не водим

Водещо за всяка кандидатура е да притежава качества като ръководител и да взема законосъобразни решения, казва в интервю членът на Висшия съдебен съвет и говорител на прокурорската колегия Даниела Машева - Г-жо Машева, кандидатите за нов главен прокурор ще станат ясни между 18 и 29 юли. Вие като член на прокурорската колегия какъв човек сте

Соня Райнова: Богомил нито веднъж не ми каза “Обичам те”, но постоянно ми го доказваше

Той имаше много силна състрадателност, която умееше да прикрива, и не показваше чувствата си - На 19 юни се навършват 100 години от рождението на Богомил Райнов. Соня, кога и как се запознахте с него? - Запознаха ни наши познати. В началото на 60-те години учех в София и с една моя приятелка художничка често посещавахме клуба на журналистите.

Николай Неделчев: Все си мисля дали фалшификатите не са стръв, за да бъда изобличен. Няма как да го докажа

Доброто в лошото е, че това е началото на разговор за българското изкуство, казва колекционерът, който е управляващ директор на рекламната компания "Публисис груп България" Започнах да имам съмнения и за останалите произведения в изложбата, защото ментетата са цяла индустрия Искам да сформирам експертен съвет от реставратори,

Росен Иванов: 50% от нарушенията на болниците са свързани с качеството на лечение

Очакваме наши специалисти да заминат за Виена за следващия етап от обучението им за трансплантации на бял дроб, обясни директорът на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" - Г-н Иванов, вече над 2 месеца функционира изцяло новата агенция “Медицински надзор”. Тя обединява функциите на агенциите за одит и по трансплантации.

Кирил Добрев: Нинова отдавна искаше лидерството й да бъде потвърдено с пряк избор, но аз я спрях и сгреших

Още акценти от интервюто със зам.-председателя на БСП: Някои от менторите в БСП ги слушаме вече 30 г. - те се появяват, когато има пожар, но никога, когато трябва да се гаси Нямам никакво съмнение, че оттеглянето на оставката на Нинова беше най-разумното за нашите членове, макар да не се разбира отвън Изненадват ме по-старите апаратчици,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber