Емил Радев: Продължавам битката за здравето на 100 млн. граждани

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7457192 Емил Радев: Продължавам битката за здравето на 100 млн. граждани Емил Радев: Продължавам битката за здравето на 100 млн. граждани www.24chasa.bg
Емил Радев

Ще се боря и занапред за правата на децата и да няма “вечни длъжници”, казва кандидатът на ГЕРБ за евродепутат

- Г-н Радев, какви ще бъдат приоритетите ви, ако пак бъдете избран за евродепутат?

- Оставам ангажиран с темите, по които работих през последния мандат в ЕП, с които се подобрява животът на гражданите. Ще продължа да се боря за отпадането на двойните стандарти спрямо България - това е кауза, която трябва да доведем до успешен край.

В допълнение на извоюваната от мен и колегата ми Андрей Новаков нова европейска програма с бюджет от 1,3 млн. евро, която има за цел да се бори с двойните стандарти при храните и напитките, ще продължа да работя за създаването на общоевропейски орган за контрол върху качеството. Това е битка в името на здравето на 100 млн. граждани в Източна Европа.

През изминалия мандат се борих срещу насилствените осиновявания на българчета в чужбина, за които получих тревожни сигнали. Ще защитавам занапред интересите на децата при международни спорове.

В последните години в Европа има сериозен проблем с насилственото осиновяване на деца от Източна Европа, в това число и България. За година във Великобритания са отнети без съгласието на родителите и дадени за осиновяване на британски двойки над 5000 деца. Близо 90% от потърпевшите са от страни от Източна Европа. Вероятно помните историята на малката Меган - българче, насилствено дадено на английско семейство, въпреки желанието на неговата баба да поеме отглеждането на детето. Тази порочна практика съществува не само във Великобритания, но и в скандинавските държави и по-конкретно в Норвегия. Като адвокат, който се е натъквал на всякакви тежки лични казуси, знам, че няма нищо по-важно от защитата на интересите на децата. В ЕС има повече от 16 млн. семейства, в които родителите са с различна националност, а случаите на международни отвличания от единия родител надхвърлят 1800 годишно. Затова се постарах да допринеса и за сътрудничеството и обмена на информация между съдилищата и социалните служби на държавите членки.

- А какво се прави за намаляване на административната тежест?

- След като извоювахме премахването на апостила и легализацията за официалните документи, ще искам това да стане реалност и за дипломите и други документи за професионална квалификация и за тези, свързани с правния статут и представителството на дружествата.

Улеснихме бизнеса с въведените общи за ЕС правила за онлайн регистрация на фирми. Следващата ми цел е въвеждане на нова ускорена процедура за малките и средните предприятия при търговски спорове, която ще спести време и пари.

Приехме директива за ранно преструктуриране на предприятията и предприемачите. По мое предложение влезе текст, с който се препоръчва на държавите в най-кратки срокове да започнат да прилагат разпоредбите за опрощаване на дългове не само на предприемачите, но и на физическите лица. Ще продължа да се боря окончателно да сложим край на “вечните длъжници” у нас.

- Ще продължите ли битката си за Шенген?

- Ще продължа битката за Шенген, защото това е мисия възможна. България бе включена във всички информационни системи на ЕС за опазване на границите, което стана възможно, след като гарантирах подкрепа за това в рамките на най-голямата политическа група в ЕП - групата на ЕНП. В Брюксел ни дават за пример за опазване на границите, признание, отчетено и от кандидата на ЕНП за председател на ЕК Манфред Вебер. България реално функционира като шенгенска държава, но нашите граждани не могат да се радват на ползите от членството поради вътрешнополитически причини в някои държави членки. Това е недопустимо и аз ще продължа да се боря усилията на страната ни да бъдат признати и да станем официално част от Шенген.

- Но членството ни в Шенген е обвързвано често с Механизма за сътрудничество и проверка. Какво ще направите това да се промени?

- Винаги казвам, че това е неправилно обвързване, което няма основание в европейското законодателство, и реално правилата за нас се променят само защото така се харесва на определени страни. Това е и една от причините да настоявам за отпадането на механизма. Както многократно съм казвал, той трябва да бъде заменен с общоевропейски механизъм за демокрация и върховенство на закона, който да бъде еднакво приложим спрямо всички държави членки въз основа на ясни критерии. Вече предприехме първа стъпка, която подкрепих като докладчик на групата на ЕНП в комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи - при нарушения на върховенството на закона, засягащо изразходването на европейския бюджет, евросредствата за нарушаващата държава ще бъдат спирани.

В контекста на европейското финансиране е важно да отчетем, че в следващия програмен период очакваме за България 4 млрд. лв. повече - договорената в ЕП подкрепа е за развитие на регионите, за нови пътища, водопроводи, пречиствателни станции, за по-конкурентоспособен бизнес, за повече програми за социални услуги и обучение на младите хора. Вярвам, че с подкрепа за номер 12 в бюлетината гражданите ще покажат, че ценят реалните политики и очакват те да продължат да генерират ползи за хората. Защото Европа не е на институциите, нито на политиците, а на хората!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Евроизбори

ЦИК: Предаването на изборните книжа и машини за гласуване е нормално и в срок

В Централната избирателна комисия беше проведена съвместна среща с представители на министерството на вътрешните работи и фирмата изпълнител на обществената поръчка за машинно гласуване „Сиела Норма“ АД във връзка с предаването на изборните книжа и материали, и машините за гласуване до избирателните секции, съобщиха от ЦИК.

Сидеров: Да си вземем от Европа това, което ни отне!

Партия АТАКА връчи специална стипендия на дванайсетокласника Юлиян Парталев, който иска да учи международни отношения в Москва. С дарението младежът ще си помогне за образованието, а след като завърши, ще продължи развитието си в България. Награждаването стана по време на закриването на кампанията на АТАКА в столичната галерия „Стил” 2,

Не потребител на чужди модели, а истински policy maker

БЮЛЕТИНА 17 Петър Клисаров е основател и председател на партия „Пряка демокрация“ Роден в София през 1968 г. Висше образование – бакалавър по философия и магистър по реторика в СУ Бизнес мениджмънт – George Brawn College – hospitality industry Toronto school of Business 2001-2005 – представител на Atomic Energy of Canada при търговете за

Андрей Ковачев: Важно е да гласуваме, за да продължи европейската солидарност да бъде част от живота ни

Важно е да гласуваме, за да продължи европейската солидарност да бъде част от нашия живот. Това заяви кандидатът за евродепутат от листата на ГЕРБ и СДС Андрей Ковачев по време на фолклорен концерт в парк „Герена“, организиран от ГЕРБ-Подуяне, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. На събитието присъстваха народните представители Евгения Алексиева,

Габриел в Димитровград: Гласувайте за ГЕРБ с №12 в бюлетината, за да пребъде силна България в обединена Европа

Нашата кампания е позитивна от самото й начало. Показахме резултатите от нашата работа през годините, но в същото време не бяхме агресивни като политическите си опоненти. Получихме много идеи от хората и начертахме нови цели, към които ще се стремим в бъдеще. Така обобщи изминалата предизборна кампания водачът на листата на ГЕРБ и СДС за

АТАКА ще си сътрудничи с партията на Путин

Заместник-секретарят на Генералния съвет на управляващата партия в Русия Андрей Климов пожела успех на АТАКА на евроизборите Ръководството на партия АТАКА - Волен Сидеров, Десислав Чуколов и Явор Нотев, проведе среща с партията на Путин „Единна Русия”. Тя се състоя в Централния изпълнителен комитет на партията в Москва.

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Евроизбори

Андрей Ковачев: Само ГЕРБ е доказал, че изпълнява дадените обещания

„Отделете по няколко минути на 26 май, за да изпълните своя граждански дълг, като гласувате на европейските избори“, призова в Пловдив кандидатът за евродепутат от ГЕРБ Андрей Ковачев при срещата си с колектива на голяма шивашка фирма. Това съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. „Подкрепете ни в неделя с №12 в интегралната бюлетина.

Андрей Ковачев и Ева Майдел: На 26 май гласувайте за европейска и демократична България

Кандидатите за евродепутати от листата на ГЕРБ и СДС Андрей Ковачев и Ева Майдел се срещнаха с граждани по Главната пешеходна улица на Пловдив. Те призоваха жителите и гостите на града да бъдат активни и да гласуват на 26 май на изборите за членове на Европейския парламент. Това съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Мария Габриел: С висока избирателна активност ще изпратим сигнал за България, задаваща приоритети

Българският бизнес произвежда продукция с високо качество. Инвестициите водят до заетост, а заетостта повишава жизнения стандарт. Ще работим Европа да бъде още по-близо до българските предприятия. Това каза на среща с работниците във вагоноремонтния завод в град Септември водачът на листата на ГЕРБ и СДС Мария Габриел.

Ева Майдел: За нас е важно Европа да достигне до всеки български гражданин

Кандидатите за евродепутати от ГЕРБ Андрей Ковачев и Ева Майдел се срещнаха в Пловдив с екипа на водещо предприятие за обработка на месо и производство на колбаси. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. „Повишаването на доходите и жизнения стандарт, на социалните придобивки и подобряване на градската среда е една от основните ни теми в

Емил Радев във Вълчи дол: Работя за Европа без двойни стандарти

Трябва да доведем до успешен край борбата срещу двойните стандарти при храните. Тя е в името на здравето на 100 млн. граждани на Източна Европа. Настоявам за създаването на общоевропейски контролен орган, който да противодейства адекватно на нелоялните търговски практики. Това заяви кандидатът за евродепутат от листата на ГЕРБ и СДС Емил Радев на

Емил Радев в Девня: Европейското финансиране дава нов облик на училища и детски градини

С европейската солидарност активната местна власт може да направи много за преобразяването на населените места. Девня е отличен пример как чрез европейските програми се създават по-добри условия за образованието на децата, по-добра среда в училищата и градините. Това коментира кандидатът за евродепутат от листата на ГЕРБ и СДС Емил Радев при

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber