Чавдарчето поне беше примерно дете (Видео)

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7457138 Чавдарчето поне беше примерно дете (Видео) Чавдарчето поне беше примерно дете (Видео) www.24chasa.bg

Прости хора възпитават още по-прости хора, спешно ни трябва Национална стратегия за родителите

Някои неща пробиват по-бавно в България, отколкото други. Националната стратегия за детето катастрофира челно в мащабна родителска параноя, но пък брадите и татуировките навлязоха от раз, без разгорещени дебати.

Благодарение на пословичния благ и отстъпчив характер на премиера Борисов, концепцията за детското благоденствие беше безславно оттеглена. Обществената реакция, която тя предизвика обаче може да се окаже полезна за бъдещи проекти – чудесна илюстрация за родителските нагласи в родината.

Силно фрустрирани организации излязоха с истерични декларации, сред които се откроява петиция, определяща стратегията като „документ, олицетворяващ буквално чистото зло!“, спуснат от „мафията, търгуваща с детска плът“. Пише също, че истинската цел на властите е „създаването на специализирана полицейска структура по образец на норвежкия Борневарн с цел отвличане и търговия с български деца.“ Отделни граждани пък чистосърдечно си признаха във фейсбук, че не са прочели скандалния проект, но са притеснени държавата да не посегне на здравословното пердашене: „Като почне да ми се лигави и му издърпам ухото, белезници ли ще ми сложат?“ И в момента НК предвижда тежки наказания за домашно насилие, но явно българите имаме повече респект от непрочетени хартии, отколкото от действащото законодателство.

Специално по темата с биенето на непълнолетни европейците отдавна внимават, западните демокрации са силно чувствителни към силовите възпитателни методи. Преди петнайсетина години момченцето на една приятелка учеше във Виена. Тя разказваше как веднъж случайно го хванала да пуши в двора на училището и без да й мигне окото му отвъртяла два класически шамара, а то уплашено се развикало: „Мамо, спри! Ще те арестуват!“

В България обаче проблемът все още е на долното ниво, първо се нуждаем от Национална стратегия за родителите, за да изкореним ужасната тенденция прости хора да възпитават още по-прости хора.

Да вземем за пример новина от недалечното минало - отзвукът от матури, на които се падна стихотворението на Яворов „Ще бъдеш в бяло“. Колеги цитираха покъртителни гневни родителски реакции: предложение Яворов да бъде забранен за изучаване в училище, коментари, че стиховете му са пиянски брътвежи… Косата да ти настръхне от тъпотии.

Верно, че и качеството на преподавателите е силно спаднало, някои се изразяват като кранисти без основно образование, но те никога не са били заместници на родителите. А пък това, че отделни бабаити ходят да ги ритат и бият в класната стая, не допринася особено за изграждането на взаимно уважение и вдигане на образователното ниво. Гамените отглеждат гамени, безпогрешно е.

През социализма на чавдарчетата поне партията им набиваше в главите да се държат прилично в обществото. Всичко живо от първи до трети клас знаеше и на сън да го бутнат, че „чавдарчето учтиво поздравява, то възрастните хора уважава.“ Ясно, че няма да се връщаме към глупостите от масов характер през социализма, но все пак трябва да се намери адекватен начин за проповядване на елементарно социално общуване. Иначе ще изберат Динко за президент накрая.

И големи, и мънички е време да се научат най-сетне да казват „Добър ден“, „Довиждане“, „Благодаря“, „Извинете“… Но щом майката влиза някъде, мълчи и мрачно се пули като безкрила птица ему, на детето откъде да му хрумне да поздравява?

Съвременният български родител има остра нужда от помощ, за да свикне с мъчителната мисъл, че децата са постоянен, а не временен ангажимент. Някак да осъзнае, че те са приоритет в живота му, трябва да бъдат обичани, гушкани, насърчавани, обгрижвани, изслушвани, съветвани. Ако само викаш: „Изчезвай оттук“ и „Млъкни!“, за какво изобщо си станал родител?

Правят се на страшно възмутени, че потомството им кисне нон стоп в интернет и речникът му е колкото на Пената, но не губят от ценното си време да разговарят с хлапето, не търсят алтернативи за задържане на вниманието му. Намират най-разнообразни оправдания да не го водят на тренировки, курсове, кръжоци и клубове по интереси, пестят пари и усилия, не развиват талантите и интересите му. В рекламите на прах за пране малчугани играят на гоненица и си цапат колената, а в реалния живот безброй българчета киснат пред смарт устройства вкъщи, зомбират се и ядат полуфабрикати.

Срещат се, естествено и отговорни родители, истински посветени, мъчещи се да възпитат достойно потомство, което да ги надмине по способности и морални качества. Тяхното старание обаче се сблъсква жестоко със случайния съсед по чин, който псува сочно като татко си когато удари две ракии. Като се прибере и ти каже: „На Митко татко му псува майка му“, ти иде да отговориш, че на Митко техните са пълни простаци. Но се въздържаш, защото на него Митко му е вече най-добър приятел.

Всъщност, не е справедливо учителите да се карат за такива изцепки на децата – родителите да глобяват. За всяка псувня по 100 лева и каруцарският език рязко заглъхва като ехото когато гръм удари.

След като изпусна няколко поколения да пораснат без качествено образование и обществените критерии да се объркат дотолкова, че фризьорката Иванчева да бъде припознавана като новия Робин Худ, днес българските политици са длъжници на нацията. Излишно е да се хабят усилия, за да убеждават коренното население, че „Родител 1“ и „Родител 2“ е по-правилно от „мама“ и „татко“, но има смисъл да насърчават доброто възпитание и традиционните ценности. В противен случай верно вървим към забраняване на Яворов.

Гледайте завещанието на седмицата с Диляна Ценова

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Не бива да се люшкаме от една в друга крайност за субсидиите

Разбираемо е да се намалят с лев-два, но от 11 да станат 1 лев за глас, показва липса на устойчивост в регулациите Намаляването на субсидията ще се отрази зле на жизнеспособността на партиите у нас. Може би има нужда от известно редуциране - с лев-два е разбираемо, но от 11 да се направи на 1 лев,

Долче вита.bg, или защо са тапите по границата с Гърция

Горещите теми от фейсбук вълнуват само малкия център на столицата, на жителите извън това каре не им дреме Малко суперлативно звучи в първия момент, но като се замислиш по-задълбочено, придобива резон - България е най-щастливата държава на света. Е, айде, да не е баш на първо място, но трябва да е в челните редици,

Провокация към подкуп и полиграф - защо не?

В Наказателния кодекс трябват промени - по-малко състави, но съответстващи на днешната реалност България отдавна е изпълнила всички изисквания за приемане в Шенген. Нещо повече - може би сме държавата, направила такъв уникален пакет от усилия, които да доведат до реални мерки, пазещи отлично границите на ЕС.

Вестникари, защо спите за ДДС-то?

Едно време ние поне бихме тъпана Чърчил бил казал, че българите са единственият народ в Европа, който след баня си казва “честито”. Не знам дали наистина го е казал, но днес ние сме единственият народ в Европа (освен Унгария), който удря вестниците с пълното ДДС! А това е много по-голям резил от ежегодното къпане.

Севда Шишманова: US дистрибуторите дори искаха да инвестират в продължението на “Под прикритие”

Докато бях програмен директор на БНТ 1, финансовите постъпления от тях бяха регулярни След доклада, който Емил Кошлуков - временно изпълняващ длъжността генерален директор на БНТ, представи пред Съвета за електронни медии на 12 юни, “24 часа” потърси Севда Шишманова, бивш програмен директор на обществената телевизия, по повод изказването му,

Коментар на седмицата №1: Тъмният интернет ражда октопода на новата мафия

В списък с разбити пароли в даркнет има над 40 имейла на българското правителство и 10 на фондовата борса Търсиш нещо, проверяваш в гугъл и той бълва милиони резултати. Мислиш ли обаче, че търсачката е прекарала тези няколко милисекунди в запитвания и претърсвания на цялата мрежа? Не, дори не се е докоснала до една трета.

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Коментар на седмицата №2: Връстниците налагат на тийнейджъра: стани уникален, направи нещо да блеснеш

Какво могат да направят родителите, когато открият, че с детето им става нещо тревожно Мнозина се питат дали родителите на 16-годишния ученик от Пловдив са постъпили правилно, като са информирали ДАНС, че с детето им се случва нещо тревожно и че е влязъл в контакт с “Ислямска държава”. Да, разбира се, че са постъпили правилно.

Коментар на седмицата №3: Ученикът "терорист" и комплексарската ни държава

Още като прочетох, че в Пловдив е предотвратен терористичен акт, първото, което си помислих, бе: какъв ли опит за PR стои зад тази новина? За голям наш късмет, като изключим атентата в Сарафово, засега международният тероризъм е обърнал гръб на България. Иначе като човек, който повече от 20 години е наблюдавал работата на полицията и службите,

Летница, Божурище, Аксаково - шампиони по скок на заетост

Голяма част от увеличаването на наетите е в Южна България, но някои от най-добре представящите се пазари на труда са на север. Референдумите срещу инвестиции вървят ръка за ръка с бедността Общият брой на наетите в страната през 2017 г. се увеличава с 2,9% в сравнение с 2011 г. Но на общинско ниво картината е далеч по-интересна,

Иран, САЩ и Заливът: какво следва?

САЩ и Иран вече имат две напълно противоположни оценки за нападенията срещу двата танкера. Американският държавен секретар Майк Помпейо бързо и категорично хвърли вината върху Техеран. "Тази оценка", каза той, се "основава на разузнавателни данни, използваните оръжия, нивото на експертни познания, необходими за извършването на операцията,

През уеб каналите джихадът ловко стигна до децата - вече не вербува на улицата

Радикалните идеи пълзят през мултимедия, компютърни игри, уеб сериали Начинът, по който “Ислямска държава” рекрутира юноши, е показан в един филм - “Пътят към Истанбул”. Сюжетът разказва за пътуването на белгийката Елизабет до Сирия, където търси единствената си дъщеря Елоди, на 18 г. Тя се присъединила към “Ислямска държава”,

Всички се отклониха от пътя и вкупом негодни станаха*

Националният отбор по футбол е точно толкова слаб, колкото заслужават и футболисти, и треньори, и ръководители, и фенове “Днес е хубав ден за българския футбол. Националният отбор няма мач.” Този виц, надничащ от всеки трети мъжки профил във фейсбук от понеделник насам, доста ясно отразява настроенията на българските запалянковци.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber