Чавдарчето поне беше примерно дете (Видео)

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7457138 Чавдарчето поне беше примерно дете (Видео) Чавдарчето поне беше примерно дете (Видео) www.24chasa.bg

Прости хора възпитават още по-прости хора, спешно ни трябва Национална стратегия за родителите

Някои неща пробиват по-бавно в България, отколкото други. Националната стратегия за детето катастрофира челно в мащабна родителска параноя, но пък брадите и татуировките навлязоха от раз, без разгорещени дебати.

Благодарение на пословичния благ и отстъпчив характер на премиера Борисов, концепцията за детското благоденствие беше безславно оттеглена. Обществената реакция, която тя предизвика обаче може да се окаже полезна за бъдещи проекти – чудесна илюстрация за родителските нагласи в родината.

Силно фрустрирани организации излязоха с истерични декларации, сред които се откроява петиция, определяща стратегията като „документ, олицетворяващ буквално чистото зло!“, спуснат от „мафията, търгуваща с детска плът“. Пише също, че истинската цел на властите е „създаването на специализирана полицейска структура по образец на норвежкия Борневарн с цел отвличане и търговия с български деца.“ Отделни граждани пък чистосърдечно си признаха във фейсбук, че не са прочели скандалния проект, но са притеснени държавата да не посегне на здравословното пердашене: „Като почне да ми се лигави и му издърпам ухото, белезници ли ще ми сложат?“ И в момента НК предвижда тежки наказания за домашно насилие, но явно българите имаме повече респект от непрочетени хартии, отколкото от действащото законодателство.

Специално по темата с биенето на непълнолетни европейците отдавна внимават, западните демокрации са силно чувствителни към силовите възпитателни методи. Преди петнайсетина години момченцето на една приятелка учеше във Виена. Тя разказваше как веднъж случайно го хванала да пуши в двора на училището и без да й мигне окото му отвъртяла два класически шамара, а то уплашено се развикало: „Мамо, спри! Ще те арестуват!“

В България обаче проблемът все още е на долното ниво, първо се нуждаем от Национална стратегия за родителите, за да изкореним ужасната тенденция прости хора да възпитават още по-прости хора.

Да вземем за пример новина от недалечното минало - отзвукът от матури, на които се падна стихотворението на Яворов „Ще бъдеш в бяло“. Колеги цитираха покъртителни гневни родителски реакции: предложение Яворов да бъде забранен за изучаване в училище, коментари, че стиховете му са пиянски брътвежи… Косата да ти настръхне от тъпотии.

Верно, че и качеството на преподавателите е силно спаднало, някои се изразяват като кранисти без основно образование, но те никога не са били заместници на родителите. А пък това, че отделни бабаити ходят да ги ритат и бият в класната стая, не допринася особено за изграждането на взаимно уважение и вдигане на образователното ниво. Гамените отглеждат гамени, безпогрешно е.

През социализма на чавдарчетата поне партията им набиваше в главите да се държат прилично в обществото. Всичко живо от първи до трети клас знаеше и на сън да го бутнат, че „чавдарчето учтиво поздравява, то възрастните хора уважава.“ Ясно, че няма да се връщаме към глупостите от масов характер през социализма, но все пак трябва да се намери адекватен начин за проповядване на елементарно социално общуване. Иначе ще изберат Динко за президент накрая.

И големи, и мънички е време да се научат най-сетне да казват „Добър ден“, „Довиждане“, „Благодаря“, „Извинете“… Но щом майката влиза някъде, мълчи и мрачно се пули като безкрила птица ему, на детето откъде да му хрумне да поздравява?

Съвременният български родител има остра нужда от помощ, за да свикне с мъчителната мисъл, че децата са постоянен, а не временен ангажимент. Някак да осъзнае, че те са приоритет в живота му, трябва да бъдат обичани, гушкани, насърчавани, обгрижвани, изслушвани, съветвани. Ако само викаш: „Изчезвай оттук“ и „Млъкни!“, за какво изобщо си станал родител?

Правят се на страшно възмутени, че потомството им кисне нон стоп в интернет и речникът му е колкото на Пената, но не губят от ценното си време да разговарят с хлапето, не търсят алтернативи за задържане на вниманието му. Намират най-разнообразни оправдания да не го водят на тренировки, курсове, кръжоци и клубове по интереси, пестят пари и усилия, не развиват талантите и интересите му. В рекламите на прах за пране малчугани играят на гоненица и си цапат колената, а в реалния живот безброй българчета киснат пред смарт устройства вкъщи, зомбират се и ядат полуфабрикати.

Срещат се, естествено и отговорни родители, истински посветени, мъчещи се да възпитат достойно потомство, което да ги надмине по способности и морални качества. Тяхното старание обаче се сблъсква жестоко със случайния съсед по чин, който псува сочно като татко си когато удари две ракии. Като се прибере и ти каже: „На Митко татко му псува майка му“, ти иде да отговориш, че на Митко техните са пълни простаци. Но се въздържаш, защото на него Митко му е вече най-добър приятел.

Всъщност, не е справедливо учителите да се карат за такива изцепки на децата – родителите да глобяват. За всяка псувня по 100 лева и каруцарският език рязко заглъхва като ехото когато гръм удари.

След като изпусна няколко поколения да пораснат без качествено образование и обществените критерии да се объркат дотолкова, че фризьорката Иванчева да бъде припознавана като новия Робин Худ, днес българските политици са длъжници на нацията. Излишно е да се хабят усилия, за да убеждават коренното население, че „Родител 1“ и „Родител 2“ е по-правилно от „мама“ и „татко“, но има смисъл да насърчават доброто възпитание и традиционните ценности. В противен случай верно вървим към забраняване на Яворов.

Гледайте завещанието на седмицата с Диляна Ценова

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Защо рокът губи избори

И защо балканската музика ги печели Най-новото проучване на “Тренд” показва, че която политическа сила разчита на рок концертите, няма голям шанс да бие на изборите у нас. В бъдеще шансът още ще се спихва, тъй като младите хора до 30 г. си падат по чалгата, наречена попфолк. А между балканската чалга и американския рок зее пропаст,

Тръмп размахва чука на санкциите, експерти се чудят до какво ще доведе това

Да я наречем дипломация на принудата. Администрацията на Тръмп агресивно прилага икономически санкции като първостепенен инструмент във външната политика до степен, невиждана от десетилетия, или дори може би никога досега. Мнозина изказват съмнения за резултатите, макар че чиновниците настояват, че наказанията постигат целите си.

Коментар на седмицата №1: Мощен износ + автомобилен завод - дали ставаме една нова Словакия?

Трябва ново гориво, за да стане българският експорт солиден двигател на икономиката Износът за полугодието нараства с 6,3% спрямо година по-рано и надхвърли 27,8 млрд. лева, макар през юни да се отчита спад. Данните заслужават поне пет коментара: 1. Износът достигна 27,8 млрд. лева и ако динамиката се запази до края на годината, през 2019 г.

Коментар на седмицата №2: Какво е да си беден в САЩ и в България

Чиновници ползват статистиките за бедност за политики, които водят до повече бедност Понятието бедност е по-скоро чувство, отколкото обективен измерител. Ако сложите американец с 500 000 долара годишна заплата и 3 милиона долара спестявания в Бел Еър, Лос Анджелис, много е вероятно той да ви каже не просто че не се чувства богат и финансово

Коментар на седмицата №3: Стари коли = смърт на пътя

Статистиката продължава да е безмилостна и доказва с всеки изминал месец, че колкото по-стари и неподържани са автомобилите, толкова повече е смъртта на пътя. Близо 1 млн. са автомобилите над 20 г. у нас, показва редовният анализ на Евростат. В същото време над 3000 тежки катастрофи с 328 загинали са станали в страната за първите седем месеца на

Новите хора и техните понятия

Свръхактивните деца преди бяха невъзпитани, а на #Metoo им викаха “доячки” Естествено е светът да се променя, за да върви напред, но напоследък нещата неусетно се объркват, вместо да става по-прост, той се усложнява. Има например едни деца, които крещят, правят сцени, зъбят се, раздават ритници, най-нагло лъжат,

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Какво е да си беден в САЩ и в България

Чиновници ползват статистиките за бедност за политики, които водят до повече бедност Понятието бедност е по-скоро чувство, отколкото обективен измерител. Ако сложите американец с 500 000 долара годишна заплата и 3 милиона долара спестявания в Бел Еър, Лос Анджелис, много е вероятно той да ви каже не просто че не се чувства богат и финансово

Партийната система в Русия деградира

Социолози от центъра "Левада" публикуваха данни от допитване през юли. На жители на Русия е бил зададен въпросът за кого ще гласуват, ако следващата неделя бъдат свикани избори за парламент. Най-близката кампания за нова Държавна дума всъщност предстои през 2021 г., но тенденциите от последните година-две се открояват доста ясно и със сигурност ще

Проф. Иван Тодоров: В САЩ провокацията към подкуп е могъщ инструмент срещу средната корупция

Подкрепата за нов НК е много положителна Чисто от правна гледна точка смятам за много положителна подкрепата за нов Наказателен кодекс. И специално за декриминализиране на много на брой незначителни престъпления. Многократно съм писал, че те изяждат времето на прокуратурата и я отклоняват от съществените ѝ задачи

3 неща, които вдигат заплатите във вашия град

Къде са центровете, които издърпват икономически цели региони Какви са условията, за да има високи заплати в едно населено място у нас? Данните на НСИ за заплатите по области за второто тримесечие на 2019 г. позволяват да се направят изводи. (Виж картата.) Прави впечатление, че Враца изпреварва повечето области по заплати

Проф. Георги Близнашки: Концепцията на Гешев е реалистична и прагматична

Няма фантасмагории, а стъпва на закона Концепцията на Иван Гешев беше много приятна изненада и не навлиза в минното поле на политиката. Ако трябва да я характеризирам с две думи - реализъм и прагматизъм. Така си представям начина, по който трябва да се държи потенциалният главен прокурор. Няма фантасмагории, не влиза в полемики.

Мощен износ + автомобилен завод - дали ставаме една нова Словакия?

Трябва ново гориво, за да стане българският експорт солиден двигател на икономиката Износът за полугодието нараства с 6,3% спрямо година по-рано и надхвърли 27,8 млрд. лева, макар през юни да се отчита спад. Данните заслужават поне пет коментара: 1. Износът достигна 27,8 млрд. лева и ако динамиката се запази до края на годината, през 2019 г

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber