Павел Миланов: Общините да контролират блока - може да е по-голям от село

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7456366 Павел Миланов: Общините да контролират блока - може да е по-голям от село Павел Миланов: Общините да контролират блока - може да е по-голям от село www.24chasa.bg

Хората масово не искат да се разправят със съседите си

Всички обитатели трябва да влязат в регистър

Таксите за входа не могат да се прикрепят към местните данъци

Не можеш да осъдиш крадеца, но той ще те осъди после, че си му показал лицето, заснето с видеокамера, казва Павел Миланов, председател на Асоциацията за регулиране на отношенията в етажната собственост

- Господин Миланов, необходими ли са промени в Закона за управление на етажната собственост?

- Промени са необходими и това е ясно за всички, защото законът работи трудно.

Основният проблем е, че контролът върху етажната собственост трябва да се прави от съседите помежду им. Глобите се налагат от кмета на база констативен протокол от етажната собственост, който трудно се връчва и още по-трудно кметът може да е сигурен в неговата коректност.

Ще ви дам пример. Ако някой складира отпадъци в общите части или ги прегради, етажната собственост трябва да изготви констативен протокол – от управителя и двама членове на управителния съвет или двама собственици. Протоколът отива при кмета, той издава акт и после наказателно постановление и глоба. Но и това се случва рядко - ако това постановление бъде обжалвано,

кметът трябва

да доказва, че

коректно е

наложил глобата

на база на констативния протокол на етажната собственост.

Всякакви решения на общи събрания се обжалват по съдебен ред. Не може да разчитаме съдът да ни бъде арбитър в отношенията, това няма как да се получи - делата са скъпи, бавни и с неясен край, т.ел няма никаква гаранция, че етажната собственост ще спечели делото. А ако го загуби, ще трябва да плати разноските. Освен това хората отказват да се контролират едни други, защото са съседи. И анархията надделява над закона.

- Как тогава предлагате да се измени ситуацията?

- В момента се обсъждат много неща, има разнопосочни мнения и интереси. Фирмите за недвижими имоти искат да продават по-лесно поддържани жилища. Има сблъсък между обикновени и професионални домоуправители, трябва ли да има обучения за тях и кой ще ги плати.

За нас като асоциация е съвсем логично да има обучения, както и регистър на професионалните домоуправители и на физическите лица, на които законът дава възможност да изпълняват такава дейност. Новата тема, която коментираме, е застраховката, която да има домоуправителят, тъй като нерядко има злоупотреби. Фалират фирми със средствата на етажната собственост. Без застраховка ще има лоши резултати, друг е въпросът доколко тази застраховка би оскъпила услугата.

Ние предлагаме на първо място общинските и районните администрации да поемат ангажименти към етажната собственост. Един

блок може да е

по-голям от

село, което

избира кмет

Не е редно общинските администрации да приемат етажната собственост като доведено дете, тъй като основните средства от местен данък идват точно от етажните собствености.

- Как смятате, че общинските администрации могат да се включат в регулацията между съседите?

- Те могат да изпратят комисия, която да установява фактическото състояние, да изготви контрол и наложи глоба. А не да се разчита на констативен протокол.

При нас звънят хора и от двете страни - едни са недоволни от домоуправителите, домоуправителите пък са недоволни от собствениците в сградата.

Търсим различни варианти да решим тези проблеми и най-коректно е реферът да е извън етажната собственост.

Ние много държим и на регистър на етажните собствености. Оказва се, че в България

липсва воля да

се преброят

мъртвите души,

да се контролира адресната регистрация по настоящ и по постоянен адрес. Виждаме как хора живеят на различни места, никой не знае, че са там, независимо дали са българи, чужденци или бежанци. Сега общинската администрация чака някой да дойде да се регистрира в служба ГРАО. Кварталният отдавна вече не обикаля да проверява, домоуправителят няма такива функции. А и да даде тази информация, няма кой да дойде да провери. В най-крайните случаи се налагат глоби, които обаче падат в съда.

- Защо настоявате за регистър на обитателите?

- Държим да има регистър, в който не само да се знае по ЕГН кой е регистриран, а и по собственост - да се знае колко хора живеят по настоящ адрес на определено място. Сега ако дойде полиция при проблем и пита кой живее в даден апартамент, домоуправителят вади книга на собствениците, в която на декларативен принцип всеки описва кой е собственик, какви са му идеалните части и т.н. Нерядко откриваме разминавания, но ние нямаме право да им проверяваме документите. Трябва да отидем в службата по кадастър и да чакаме на огромни опашки.

Трябва да е както при регистрацията на автомобил - ако има неправилно спрян, да може в таблета да се провери чий е и собственикът да бъде потърсен, за да премести колата. Така трябва да е и с жилищата.

- Сред измененията, които е изготвила асоциацията ви, има такива, свързани със събирането на таксите, какви са те?

- В момента се прави специална сметка на името на домоуправителя в банка, но ако му наложат запор, хората може да останат без парите си. Ние предлагаме открита система за събиране на таксите - разкрива се сметка на името на етажната собственост. Касиерът ще събира парите както досега, а който желае, да ги внася в банковата сметка. Така ще се вади банково извлечение, за да се види кои са платили и които не са, ще се дават на кмета на общината, който да наложи глоба. Дали глобите ще се повишат с промените в закона, е друг въпрос. В момента те са от 20 до 100 лв.

- Трябва ли да се повишат?

- Нашето предложение е да има

гъвкави глоби за

неплатилите

таксите

- например налага се глоба в рамките на 50 лв., но ако лицето плати таксата към входа в рамките на седмица, глобата ще се намалява с 50%. В закона в момента пише, че всеки е длъжен да плаща таксите, но не пише в какъв срок, а това обезсмисля самото административно наказание.

- Какъв механизъм предлагате да се въведе, за да има събираемост?

- Много хора залитнаха в предложения. Едно такова беше таксите да се прикачат към данъчното задължение. Не може. Таксите вървят по съдебен ред, както си е по закон, но глобите се прикачат към данъчното задължение и се трупат.

Лихвата, която е там, е доста висока. Рано или късно при необходимост от услуги, например данъчна оценка или друго, което извършва общинската администрация, тези глоби и данъчни задължения ще бъдат платени.

- Защо предлагате регламентация на видеонаблюдението?

- Имаме Закон за защита на личните данни, Закон за частната охранителна дейност, където охранителни фирми могат да извършват видеонаблюдение. Но

нямаме никакво

регламентиране

на

видеонаблюдение

в етажна собственост. Какъв е смисълът от купуването и инсталирането на камери, като това не е валидно доказателство в съда, да не говорим колко е удачно да гледаш кой кога влиза и с кого.

Ние апелираме към институциите да регламентират със закон видеонаблюдението в етажната собственост и не само да се знае при какви условия то може да се извършва, но и записите да са валидни доказателства в съда.

В момента ние нямаме право да покажем лицето на крадеца - той влиза с ръце в джобовете и излиза с телевизор. Но може да ни съди да му платим затова, че сме му показали лицето.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Волен Сидеров: Ще бъда принуден, по-скоро призован, да се кандидатирам за кмет на София

Още акценти от интервюто: Комитет предлага да изляза за столицата, за да се справя с подигравката с традиционните ценности И Каракачанов, и Симеонов години ми завиждаха, че пробих и се задържах, след като 10 пъти ме погребваха Как да ви кажа дали подкрепям властта, като аз не съществувам? Аз съм фантом, изтрит от Искрен

Тодор Попов: За последните 4 години в Пазарджик са разкрити 4218 нови работни места

Имаме модерно сметище, изграждаме компостираща и сепарираща инсталация, в края на месеца ще изберем изпълнител за рекултивацията на старото сметище, казва кметът на града - Г-н Попов, на финала сте на третия ви пореден мандат сте като кмет на община Пазарджик. С каква равносметка го завършвате? Изпълнихте ли ангажиментите,

Проф. д-р Мария Иванова: Ваксина против африканска чума можем да изработим, трябва финансиране

Фризерът не унищожава вируса в месо от болно прасе През 1990 г. заради липса на пари унищожихме единствената генна банка на редки породи български свине Трудно ще се справим с тази зараза - разпространява се чрезфураж, вода, контакти, въздух, птици, от движението на човека Човек не може да се зарази от африканска чума - този вирус е специфичен за

Йорданка Фандъкова: Готова съм с проекти за 8 нови парка, за да стане София по-зелена, и с 5 разширения на метрото, за да не спира развитието й

Старите жп линии стават зелен ринг, който ще свързва големите паркове и кварталите, казва в интервю столичният кмет Още акценти от интервюто: Ще има промени не само при общинските съветници от ГЕРБ, но и в структурата на общината. Предлагам София да има зам.-кмет по дигитализацията Длъжници сме на софиянци за Витоша и Борисовата градина - ще

Искрен Веселинов: Минималната пенсия трябва да се изравни с прага на бедност - 340 лева

Пенсионерите ще получават повече, отколкото сега, с ново социално плащане Още акценти от интервюто: Разликата от 100 лева трябва да се покрива от държавата, това би струвало 1 млрд. лв. годишно Не очаквам в края на мандата минималната пенсия да бъде повече от 250-260 лв., защото не сме сами в управлението В случаите на тежки убийства и телесни

Симеон Пешов: Не сме лакоми да изяждаме печалбата, инвестираме в компанията

Спартански съм възпитавал децата си. Минали са от ниските нива до управлението на компанията, казва президентът на "Главболгарстрой" 32 г. работя в тази компания, в 29 от тях съм неин ръководител. Главното в целия ми период на управление е грижа за хората и за младите  - Г-н Пешов, казвали сте, че сте благословен с двама синове и с дъщеря

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Десислава Кръстева: Първолак стоя под чина цял срок, във втория се научи да сяда

Педагози, родители и деца трябва да са един екип, казва учителката вдъхновителка - Гостопожо Кръстева, родители ви определят като педагог вдъхновител. Какви по-различни методи от колегите си използвате, за да запалите интереса на децата към училище? - Всеки един учител е вдъхновител и може да изгради собствена система за работа с децата

Калоян Паргов: Подкрепа за Мая като граждански кандидат дава шанс за първия от 30 г. пробив на БСП в София

Още акценти от интервюто с лидера на БСП - София: Целта ни е да сме решаващ фактор в следващото управление на столицата Този път надпреварата в столицата ще е доста оспорвана - между едни от най-рейтинговите политици в държавата, каквито са и Манолова, и Фандъкова Декларацията на МВнР и  шпионският скандал хвърлят петно върху отношенията ни с

Бетина Жотева: Онлайн медиите ще бъдат регулирани от 2020 г., тогава влиза в сила и европейска директива

Сайтът на “24 часа” е по-добър от БТА Брюксел ще даде алгоритъм за наблюдението в интернет през ноември Когато сайт пуска порнографски снимки, това е въпрос на морал. Няма регулация за това Явно лобитата на телевизията и на радиото са много силни, за да не може сайтовете до този момент да получават евросредства - Г-жо Жотева

Д-р Иван Иванов: С 43 млн. лв. инвестиции променихме Севлиево за 8 г. и това се усеща

Всички училища и детски градини са ремонтирани. Инвестираме в младите, казва кметът на града Общината е без задължения и с рекорден бюджет Имаме 1200 компании, които влагат средства в производствата си и в градската среда - Д-р Иванов, на финала на втория управленски мандат какво отчитате като най-сериозен успех за Севлиево

Димитър Луджев: Чудо е, че извършихме толкова радикални реформи при тази съпротива от страна на старата система

Отговарям в новата си книга “Преходно време” на всички, които през 1990 г. искаха да пометем комунистите: Е, как ще изметеш един милион и двеста хиляди души - Трийсет години стигат ли, г-н Луджев, за да се напише обективен анализ на първите години от демокрацията в България? - В съвременната историография е прието след срок от 25 години

Васил Велев: Кризата е вече тук, не бива да губим време

Някои предприятия минаха на 4-дневна работна седмица, работят с 25% под капацитета си, казва председателят на АИКБ  - Господин Велев, НСИ разпространи миналата седмица доста неблагоприятни, направо песимистични оценки на бизнеса за стопанската конюнктура за август. Има очаквания за влошаване на икономическото състояние на предприятията.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber