Павел Миланов: Общините да контролират блока - може да е по-голям от село

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7456366 Павел Миланов: Общините да контролират блока - може да е по-голям от село Павел Миланов: Общините да контролират блока - може да е по-голям от село www.24chasa.bg

Хората масово не искат да се разправят със съседите си

Всички обитатели трябва да влязат в регистър

Таксите за входа не могат да се прикрепят към местните данъци

Не можеш да осъдиш крадеца, но той ще те осъди после, че си му показал лицето, заснето с видеокамера, казва Павел Миланов, председател на Асоциацията за регулиране на отношенията в етажната собственост

- Господин Миланов, необходими ли са промени в Закона за управление на етажната собственост?

- Промени са необходими и това е ясно за всички, защото законът работи трудно.

Основният проблем е, че контролът върху етажната собственост трябва да се прави от съседите помежду им. Глобите се налагат от кмета на база констативен протокол от етажната собственост, който трудно се връчва и още по-трудно кметът може да е сигурен в неговата коректност.

Ще ви дам пример. Ако някой складира отпадъци в общите части или ги прегради, етажната собственост трябва да изготви констативен протокол – от управителя и двама членове на управителния съвет или двама собственици. Протоколът отива при кмета, той издава акт и после наказателно постановление и глоба. Но и това се случва рядко - ако това постановление бъде обжалвано,

кметът трябва

да доказва, че

коректно е

наложил глобата

на база на констативния протокол на етажната собственост.

Всякакви решения на общи събрания се обжалват по съдебен ред. Не може да разчитаме съдът да ни бъде арбитър в отношенията, това няма как да се получи - делата са скъпи, бавни и с неясен край, т.ел няма никаква гаранция, че етажната собственост ще спечели делото. А ако го загуби, ще трябва да плати разноските. Освен това хората отказват да се контролират едни други, защото са съседи. И анархията надделява над закона.

- Как тогава предлагате да се измени ситуацията?

- В момента се обсъждат много неща, има разнопосочни мнения и интереси. Фирмите за недвижими имоти искат да продават по-лесно поддържани жилища. Има сблъсък между обикновени и професионални домоуправители, трябва ли да има обучения за тях и кой ще ги плати.

За нас като асоциация е съвсем логично да има обучения, както и регистър на професионалните домоуправители и на физическите лица, на които законът дава възможност да изпълняват такава дейност. Новата тема, която коментираме, е застраховката, която да има домоуправителят, тъй като нерядко има злоупотреби. Фалират фирми със средствата на етажната собственост. Без застраховка ще има лоши резултати, друг е въпросът доколко тази застраховка би оскъпила услугата.

Ние предлагаме на първо място общинските и районните администрации да поемат ангажименти към етажната собственост. Един

блок може да е

по-голям от

село, което

избира кмет

Не е редно общинските администрации да приемат етажната собственост като доведено дете, тъй като основните средства от местен данък идват точно от етажните собствености.

- Как смятате, че общинските администрации могат да се включат в регулацията между съседите?

- Те могат да изпратят комисия, която да установява фактическото състояние, да изготви контрол и наложи глоба. А не да се разчита на констативен протокол.

При нас звънят хора и от двете страни - едни са недоволни от домоуправителите, домоуправителите пък са недоволни от собствениците в сградата.

Търсим различни варианти да решим тези проблеми и най-коректно е реферът да е извън етажната собственост.

Ние много държим и на регистър на етажните собствености. Оказва се, че в България

липсва воля да

се преброят

мъртвите души,

да се контролира адресната регистрация по настоящ и по постоянен адрес. Виждаме как хора живеят на различни места, никой не знае, че са там, независимо дали са българи, чужденци или бежанци. Сега общинската администрация чака някой да дойде да се регистрира в служба ГРАО. Кварталният отдавна вече не обикаля да проверява, домоуправителят няма такива функции. А и да даде тази информация, няма кой да дойде да провери. В най-крайните случаи се налагат глоби, които обаче падат в съда.

- Защо настоявате за регистър на обитателите?

- Държим да има регистър, в който не само да се знае по ЕГН кой е регистриран, а и по собственост - да се знае колко хора живеят по настоящ адрес на определено място. Сега ако дойде полиция при проблем и пита кой живее в даден апартамент, домоуправителят вади книга на собствениците, в която на декларативен принцип всеки описва кой е собственик, какви са му идеалните части и т.н. Нерядко откриваме разминавания, но ние нямаме право да им проверяваме документите. Трябва да отидем в службата по кадастър и да чакаме на огромни опашки.

Трябва да е както при регистрацията на автомобил - ако има неправилно спрян, да може в таблета да се провери чий е и собственикът да бъде потърсен, за да премести колата. Така трябва да е и с жилищата.

- Сред измененията, които е изготвила асоциацията ви, има такива, свързани със събирането на таксите, какви са те?

- В момента се прави специална сметка на името на домоуправителя в банка, но ако му наложат запор, хората може да останат без парите си. Ние предлагаме открита система за събиране на таксите - разкрива се сметка на името на етажната собственост. Касиерът ще събира парите както досега, а който желае, да ги внася в банковата сметка. Така ще се вади банково извлечение, за да се види кои са платили и които не са, ще се дават на кмета на общината, който да наложи глоба. Дали глобите ще се повишат с промените в закона, е друг въпрос. В момента те са от 20 до 100 лв.

- Трябва ли да се повишат?

- Нашето предложение е да има

гъвкави глоби за

неплатилите

таксите

- например налага се глоба в рамките на 50 лв., но ако лицето плати таксата към входа в рамките на седмица, глобата ще се намалява с 50%. В закона в момента пише, че всеки е длъжен да плаща таксите, но не пише в какъв срок, а това обезсмисля самото административно наказание.

- Какъв механизъм предлагате да се въведе, за да има събираемост?

- Много хора залитнаха в предложения. Едно такова беше таксите да се прикачат към данъчното задължение. Не може. Таксите вървят по съдебен ред, както си е по закон, но глобите се прикачат към данъчното задължение и се трупат.

Лихвата, която е там, е доста висока. Рано или късно при необходимост от услуги, например данъчна оценка или друго, което извършва общинската администрация, тези глоби и данъчни задължения ще бъдат платени.

- Защо предлагате регламентация на видеонаблюдението?

- Имаме Закон за защита на личните данни, Закон за частната охранителна дейност, където охранителни фирми могат да извършват видеонаблюдение. Но

нямаме никакво

регламентиране

на

видеонаблюдение

в етажна собственост. Какъв е смисълът от купуването и инсталирането на камери, като това не е валидно доказателство в съда, да не говорим колко е удачно да гледаш кой кога влиза и с кого.

Ние апелираме към институциите да регламентират със закон видеонаблюдението в етажната собственост и не само да се знае при какви условия то може да се извършва, но и записите да са валидни доказателства в съда.

В момента ние нямаме право да покажем лицето на крадеца - той влиза с ръце в джобовете и излиза с телевизор. Но може да ни съди да му платим затова, че сме му показали лицето.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Петър Николов: Не може в учебника терорът при комунизма да се замете под килима, нито Османската империя да е мултикултурен рай

Имаме антагонистични разкази за българската история, нека учените постигнат съгласие, казва заместник-министърът на образованието и науката - Г-н Николов, какво спестиха авторските колективи на учебниците по история за 10-и клас от най-новата история на България? - Грешка е, че в оформилия се дебат се слагат под общ знаменател всичките

Проф. Атанас Тасев: Търговете, по които НЕК продава ток, не създават условия за манипулации

Законовото задължение да търгува енергията от малки ВЕИ носи високи финансови рискове за държавната компания - Как ще коментирате обвиненията на работодателските организации, че подготвяният търг за продажба на ток от НЕК буди съмнение за манипулации на пазара? - Смятам, че писмото на Асоциацията на работодателските организации в България

Ангел Джамбазки: БКП и “Демократична България” е едно и също - на тях Македония не им е важна

Още акценти от интервюто: Няма нито една друга комунистическа партия по света освен българската, която да е обявила война на собствения си народ Възможно е и българският еврокомисар да оглави Европейската комисия Опасността за Европейския парламент и Европейската комисия е да има голяма коалиция между ЕНП, крайнолевите Зелени,

Габриела Козарева: Електронните заявления излизат наполовина по-евтино на търговците

Целта ни е да въведем индивидуални партиди на всички имоти, казва изпълнителният директор на Агенцията по вписванията - Г-жо Козарева, преди дни се проведе първото заседание на Консултативния съвет към Агенцията по вписванията, в което влизат представители на различни институции и бизнеса. Чия идея беше създаването му?

Проф. Драгомир Драганов: Каквото и да се напише за соца, все ще има недоволни - и отляво, и отдясно

На младите той трябва да се обясни умно и без емоции - Прикриват ли се факти и събития за комунистическия режим в новите учебници по история за 2019 - 2020 г., както твърдят обвинителите на написаното в тях, проф. Драганов? - Най-напред искам да изкажа съчувствието си към колегите, които е трябвало да описват този период от историята на

Джордж Маргонис: 3 месеца след като преминах на IQOS, моята зъболекарка позна, че съм спрял цигарите

До края на годината ще отворим в София колцентър със 100 души, които ще покриват българския и италианския пазар, а до 2020 г. очакваме броят им да нарасне двойно, казва генералният мениджър на “Филип Морис България” В началото на юни “Филип Морис България” представи националната инициатива “IQOS Отворени врати”.

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Вокалистката на "Гарбидж" Шърли Менсън: Започнах да пея рок, защото той носеше духа на бунтарството

“Гарбидж” е алтернативна рок група, създадена през 1994 г. Неин вокал е певицата Шърли Менсън. Другите членове са Стив Маркър, Дюк Ериксън и Бъч Виг. Бандата има 6 албума, като в момента подготвя 7-и. “Гарбидж” ще има концерт на 30 юни в Пловдив. Те са сред хедлайнерите на фестилава Hills ot Rock 2019,

Кирил Маричков: За първи път съм пропял още когато не съм можел да ходя и да говоря

Като се появиха “Бийтълс” и видях, че Пол Маккартни свири точно на бас китара, бях много горд, че и аз съм на този инструмент - За интервюто излизате директно от студиото, върху какво работите в момента? - Работя върху самостоятелен албум. През 2012 г. щяхме да честваме 45 години “Щурците”. Да направим голямо турне и да запишем албум с 12 нови

Хеми Перес: Не земята, а умът е най-големият капитал днес, затова вярвам, че ще има мир

Като баща си мисля, че оптимистите и песимистите умират по един и същ начин, но живеят различно, казва синът на Шимон Перес - Г-н Перес, през 2010 г. правих интервю с вашия баща, когато беше президент на Израел. Говорихме за случващото се по света и в Близкия изток. Опитах се да го провокирам няколко пъти как действителността се разминава с

Първанов: Подкрепата ни за Македония в ЕС - само под условие! Да отстъпим миналото си ще е най-тежкият провал

Още акценти от интервюто: Антибългарският македонизъм се възражда в най-грубата му форма, но сами го заложихме с този договор Трябва чудо да стане за 3 месеца - обединение на цялата опозиция, за да бъдат отместени кметовете на ГЕРБ Борисов даде урок на левицата - той е силният, но приобщи СДС, земеделците, “Гергьовден” - отвори ветрилото,

Даниела Машева: Няма пречка жена да е главен прокурор, но разговор с политици за наследника на Сотир Цацаров не водим

Водещо за всяка кандидатура е да притежава качества като ръководител и да взема законосъобразни решения, казва в интервю членът на Висшия съдебен съвет и говорител на прокурорската колегия Даниела Машева - Г-жо Машева, кандидатите за нов главен прокурор ще станат ясни между 18 и 29 юли. Вие като член на прокурорската колегия какъв човек сте

Соня Райнова: Богомил нито веднъж не ми каза “Обичам те”, но постоянно ми го доказваше

Той имаше много силна състрадателност, която умееше да прикрива, и не показваше чувствата си - На 19 юни се навършват 100 години от рождението на Богомил Райнов. Соня, кога и как се запознахте с него? - Запознаха ни наши познати. В началото на 60-те години учех в София и с една моя приятелка художничка често посещавахме клуба на журналистите.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber