Кой ще се натъжи от гладната стачка на Миню Стайков?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7454622 Кой ще се натъжи от гладната стачка на Миню Стайков? Кой ще се натъжи от гладната стачка на Миню Стайков? www.24chasa.bg
Кой ще се натъжи от гладната стачка на Миню Стайков?

Като чух, че Миню Стайков обявява гладна стачка в ареста, се притесних много, но не толкова за физическото, колкото за психическото му състояние.

Когато човек предприема застрашаващи живота му крайни действия, дори и поставен в ситуация на силна безизходица, обикновено е обмислил добре възможните варианти и последствия. А когато си решил да гладуваш до смърт, би трябвало да си се поинтересувал от всички трикове, капани, странично въздействие и маркетингови особености на този опасен спорт.

Но по всичко изглежда, че алкохолният бос, разследван по почти половината точки от Наказателния кодекс, не си е направил достатъчно добре сметката и опасно губи ориентация в ситуацията. Сега ще обясня и защо.

Гладната стачка е стар трик, а неговата родина е Индия. Първите писмени свидетелства за натиск чрез глад идват оттам цели IV века преди Христа. Въобще полуостров Индустан има толкова богата история на всевъзможни стачки без храна, че дори британските колониалисти, които нямат славата на най-хуманните в историята на завоеванията, през 1861 г. са принудени съвсем официално да ги забранят в Индия. Там по онова време са известни няколко форми на гладна стачка - протестна (абходжана) и до смърт (прая).

Неприемането на храна се използвало в Индия много често като крайна, последна мярка на кредитор срещу длъжник. Човекът, дал необмислено заем, дори лягал да гладува директно пред входната врата на къщата на длъжника и ако издъхнел, неиздължилият се индиректно се превръщал в негов убиец, като носел последствията от това.

Ако следваме максимално точно индийската логика, мястото на гладната стачка в случая на Миню Стайков би трябвало да е пред портата на имението му, а на килимчето на смъртта следва да полегнат всички зависими от бюджета български граждани и всички служители на щат в НАП. Защото според прокуратурата Апаша, както е публично известен арестантът, е източвал пари от еврофондове, произвеждал е цигари и алкохол без бандерол, извършвал е данъчни престъпления и е прал пари. И всичко това дълги и спокойни години. Преди внезапното събуждане на държавата през миналата година.

По всичко изглежда индийската схема в протестния глад е неприложима в случая с Миню Стайков. Затова ще потърсим друг силен пример в тази сфера. И отново ще влезем в сблъсък с Великобритания, защото явно, където стъпи британски крак, гладната стачка влиза в ход с най-крайни форми и придобива световна известност и заразителен пример.

Разбира се, ще ви припомня за битката за независимост на Ирландската републиканска армия и движенията, които я предшестват в началото на XX век.

Първата голяма гладна стачка от ония години пламва на кораба “Арджента”, на който британското правителство държи като в затвор 263 бойци от ирландското републиканско движение в ужасяващи условия.

По същото време в затвори на острова са известни единични протести без храна на затворничките суфражетки, които се борят за правото на жените да участват в избори. Още тогава британците им намират цаката, като насила ги нахранвали след известен период на глад, което води до немалко официално описани смъртни случая. Точно захранването става ключов момент и в най-известната гладна стачка в човешката история.

Действието, подробно описано в книги и филми, се развива в северноирландския затвор “Мейз”, където през 1980 г. седем бунтовници от ИРА започват щафетна гладна стачка, за да получат права на политически затворници. И така на 5 май 1981 г., след 66 дни без храна, умира Робър О'Шонеси, известен като Боби Сандс. Той е избран за представител в парламента на Великобритания. Благодарение и на това, смъртта на Боби Сандс привлича световен интерес и подкрепа към каузата на ИРА и негативи към Обединеното кралство. След Сандс в гладната стачка умират още 10 души, като всички те издържат без храна между 46 и 73 денонощия.

Дори Желязната лейди Маргарет Тачър е принудена да направи отстъпки. Дузина смели мъже умират, но каузата им печели позитиви и много влияние.

Може ли обаче 38 години след ирландския успех от тази схема да се възползва нашият Миню Стайков? Чие съчувствие на национално или световно ниво би могъл да предизвика той? Нашите олигарси ги мрази целокупният български народ, като изключим шепата приближени – творци, журналисти, дизайнери..., които хранят егото им срещу заплащане от откраднатите от останалите пари. Колкото и да мисля и анализирам, единствените, които биха могли да му съчувстват, са колегите му олигарси в ареста – Баневи и Арабаджиеви. Но и в това се съмнявам силно. Нали Арабаджиеви и Стайкови бутнаха бараката, децата им се разделиха. А и такива хора по принцип, може и да си се усмихват, като се видят, но всъщност интриганстват непрестанно и се мразят.

Значи след напълното несъответствие с индийската и ирландската схема изглежда неприложима за Миню Апаша. По-добре да не се занимава с глупости и да си пази здравето за по-добрите дни в затвора, където условията са много по-добри.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Нинова направи вярна кампания - не посочи другари за кметове, но точно те бяха избрани

Нинова направи вярна кампания - не посочи другари за кметове, но точно те бяха избрани

БСП обаче се вкара в избори безкрай. Докато всички в партията са един срещу друг, тя никога няма да бие ГЕРБ Още неизлязла от едни избори, БСП влезе в нови. Този път обаче битката няма да е срещу политически опонент, а брат срещу брата. И изненадващо това я направи още по-ожесточена. Знак за това е поредното драматично заседание на Националния

Коментар на седмицата №1 Вече официално - втората ни пенсия изгоря във финансова пирамида*

Коментар на седмицата №1 Вече официално - втората ни пенсия изгоря във финансова пирамида*

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал 1 108 860. Социалният министър и частните фондове 2 г. координирано пазят тишина, вместо да информират хората за дадената от финансовия министър възможност за прехвърляне към НОИ - така всеки бъдещ пенсионер може да избегне опасността парите му от

Румен Радев върна избора на 7 ноември.

Коментар на седмицата №2: Може ли Радев да не назначи Гешев след второто гласуване? Според Конституционния съд - не

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 71 000 прочитания. Най-висшите съдии вече са казали, че “ВСС е оперативно самостоятелен”. Включително и “да гласува повторно, без да се съобразява с неодобрението на държавния глава” Как да постъпи Висшият съдебен съвет (ВСС)

ДИМИТЪР ГАНЕВ

Коментар на седмицата №3: Британски Think tank* съзря предсрочни избори у нас. Политолозите: Грешка

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал близо 30 000 прочитания. Предположенията на “Икономист интелиджънс юнит” вероятно са подадени от сътрудници в София Български експерти: И европейските, и местните избори по-скоро дадоха тласък и прелегитимираха управлението.

1 милион читатели за 1,5 денонощия събра анализ

1 милион читатели за 1,5 денонощия събра анализ

Над 1 милион читатели за 36 часа привлече анализът "Вече официално - втората пенсия изгоря във финансова пирамида" на Виктор Иванов. В него се обяснява защо останаха излъгани надеждите на 200 хил. жени, които трябва да получат вторите си пенсии от частните пенсионни фондове през 2021 г. И защо те ще са само първите с излъгани надежди

КЗК да защити реалните медии от социалните

КЗК да защити реалните медии от социалните

На депутатите статуквото им харесва, плащат на тролове, което е по-евтино Депутатите пак се заеха да поправят Изборния кодекс. Който във Великобритания или САЩ съществува непроменен от векове. У нас все има нещо за доизкусуряване, което вече граничи с безумие. Крайно време е обаче Комисията за защита на конкуренцията да се произнесе по клаузите в

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи


Изгоненият от България офицер на ГРУ Владимир Русяев

Защо Москва не гони реципрочно български дипломат

- Българските служби имали доказателства за шпионската дейност на Владимир Русяев, а Русия мрази провалите в разузнаването - Вместо да скастри София, руският външен министър Лавров обявил на посланика ни в Москва, че чака с нетърпение да дойде в София Два шпионски скандала, свързани с Русия, изгонен първи секретар на посолството на Москва и

Вече официално - втората ни  пенсия изгоря във финансова пирамида*

Вече официално - втората ни пенсия изгоря във финансова пирамида*

Социалният министър и частните фондове 2 г. координирано пазят тишина, вместо да информират хората за дадената от финансовия министър възможност за прехвърляне към НОИ - така всеки бъдещ пенсионер може да избегне опасността парите му от държавата да бъдат намалени с 20%, а частната пенсия да не покрие тази разлика Най-интересните неща

ДИМИТЪР ГАНЕВ

Британски Think tank* съзря предсрочни избори у нас. Политолозите: Грешка

- Предположенията на “Икономист интелиджънс юнит” вероятно са подадени от сътрудници в София - Български експерти: И европейските, и местните избори по-скоро дадоха тласък и прелегитимираха управлението. А и икономиката върви добре. Има вероятност от предсрочни избори в България, прогнозира “Икономист интелиджънс юнит” (ЕИЮ)

Тротинетките на ток с правила, а велосипедите?

Тротинетките на ток с правила, а велосипедите?

Предлага се ограничение от 25 км./час, но много от тротинетките нямат скоростомери В проекта за промени в Закона за движение по пътищата индивидуалното електрическо превозно средство се определя като такова, което може да има всякакъв брой колела и може да развива скорост над 6 км в час. Но никъде не се предвижда каква е максималната му скорост

Румен Радев върна избора на 7 ноември.

Може ли Радев да не назначи Гешев след второто гласуване? Според Конституционния съд - не

Най-висшите съдии вече са казали, че “ВСС е оперативно самостоятелен”. Включително и “да гласува повторно, без да се съобразява с неодобрението на държавния глава” Как да постъпи Висшият съдебен съвет (ВСС), след като държавният глава върна на кадровиците кандидатурата за главен прокурор? Може ли Румен Радев да откаже повторно подписване на указа

Бийте чинелите, революционери!

Бийте чинелите, революционери!

10 ноември беше революция, но наопаки През есента на 1989 г. в Източна Европа станаха 2 принципно противоположни типа революции. В България се случи така наречената революция от горе. Което означава, че промените у нас бяха дело на елита и в полза на елита. И обратното - събитията в Полша, Чехия, Унгария бяха “революции от долу”

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber