Кой ще се натъжи от гладната стачка на Миню Стайков?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7454622 Кой ще се натъжи от гладната стачка на Миню Стайков? Кой ще се натъжи от гладната стачка на Миню Стайков? www.24chasa.bg

Като чух, че Миню Стайков обявява гладна стачка в ареста, се притесних много, но не толкова за физическото, колкото за психическото му състояние.

Когато човек предприема застрашаващи живота му крайни действия, дори и поставен в ситуация на силна безизходица, обикновено е обмислил добре възможните варианти и последствия. А когато си решил да гладуваш до смърт, би трябвало да си се поинтересувал от всички трикове, капани, странично въздействие и маркетингови особености на този опасен спорт.

Но по всичко изглежда, че алкохолният бос, разследван по почти половината точки от Наказателния кодекс, не си е направил достатъчно добре сметката и опасно губи ориентация в ситуацията. Сега ще обясня и защо.

Гладната стачка е стар трик, а неговата родина е Индия. Първите писмени свидетелства за натиск чрез глад идват оттам цели IV века преди Христа. Въобще полуостров Индустан има толкова богата история на всевъзможни стачки без храна, че дори британските колониалисти, които нямат славата на най-хуманните в историята на завоеванията, през 1861 г. са принудени съвсем официално да ги забранят в Индия. Там по онова време са известни няколко форми на гладна стачка - протестна (абходжана) и до смърт (прая).

Неприемането на храна се използвало в Индия много често като крайна, последна мярка на кредитор срещу длъжник. Човекът, дал необмислено заем, дори лягал да гладува директно пред входната врата на къщата на длъжника и ако издъхнел, неиздължилият се индиректно се превръщал в негов убиец, като носел последствията от това.

Ако следваме максимално точно индийската логика, мястото на гладната стачка в случая на Миню Стайков би трябвало да е пред портата на имението му, а на килимчето на смъртта следва да полегнат всички зависими от бюджета български граждани и всички служители на щат в НАП. Защото според прокуратурата Апаша, както е публично известен арестантът, е източвал пари от еврофондове, произвеждал е цигари и алкохол без бандерол, извършвал е данъчни престъпления и е прал пари. И всичко това дълги и спокойни години. Преди внезапното събуждане на държавата през миналата година.

По всичко изглежда индийската схема в протестния глад е неприложима в случая с Миню Стайков. Затова ще потърсим друг силен пример в тази сфера. И отново ще влезем в сблъсък с Великобритания, защото явно, където стъпи британски крак, гладната стачка влиза в ход с най-крайни форми и придобива световна известност и заразителен пример.

Разбира се, ще ви припомня за битката за независимост на Ирландската републиканска армия и движенията, които я предшестват в началото на XX век.

Първата голяма гладна стачка от ония години пламва на кораба “Арджента”, на който британското правителство държи като в затвор 263 бойци от ирландското републиканско движение в ужасяващи условия.

По същото време в затвори на острова са известни единични протести без храна на затворничките суфражетки, които се борят за правото на жените да участват в избори. Още тогава британците им намират цаката, като насила ги нахранвали след известен период на глад, което води до немалко официално описани смъртни случая. Точно захранването става ключов момент и в най-известната гладна стачка в човешката история.

Действието, подробно описано в книги и филми, се развива в северноирландския затвор “Мейз”, където през 1980 г. седем бунтовници от ИРА започват щафетна гладна стачка, за да получат права на политически затворници. И така на 5 май 1981 г., след 66 дни без храна, умира Робър О'Шонеси, известен като Боби Сандс. Той е избран за представител в парламента на Великобритания. Благодарение и на това, смъртта на Боби Сандс привлича световен интерес и подкрепа към каузата на ИРА и негативи към Обединеното кралство. След Сандс в гладната стачка умират още 10 души, като всички те издържат без храна между 46 и 73 денонощия.

Дори Желязната лейди Маргарет Тачър е принудена да направи отстъпки. Дузина смели мъже умират, но каузата им печели позитиви и много влияние.

Може ли обаче 38 години след ирландския успех от тази схема да се възползва нашият Миню Стайков? Чие съчувствие на национално или световно ниво би могъл да предизвика той? Нашите олигарси ги мрази целокупният български народ, като изключим шепата приближени – творци, журналисти, дизайнери..., които хранят егото им срещу заплащане от откраднатите от останалите пари. Колкото и да мисля и анализирам, единствените, които биха могли да му съчувстват, са колегите му олигарси в ареста – Баневи и Арабаджиеви. Но и в това се съмнявам силно. Нали Арабаджиеви и Стайкови бутнаха бараката, децата им се разделиха. А и такива хора по принцип, може и да си се усмихват, като се видят, но всъщност интриганстват непрестанно и се мразят.

Значи след напълното несъответствие с индийската и ирландската схема изглежда неприложима за Миню Апаша. По-добре да не се занимава с глупости и да си пази здравето за по-добрите дни в затвора, където условията са много по-добри.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Механичните турци на българската политика

Вместо да будалкате народа с богове от машина, защо не сложите камери? Трагикомедията с машините за гласуване напомня знаменития през ХVIII и ХIХ век “Механичен турчин” – машина, която майсторски играела шах. Тя обиколила редица кралски дворове и светски салони, като навсякъде пожънала успехи. Сред победените от нея били велики личности като

Каква власт ще получи румънката Кьовеши, ако стане главен прокурор на ЕС

Тя ще може директно да преследва наказателно и да обвинява в 22 страни за престъпления срещу бюджета на ЕС Ще има колегия от прокурори от всички участващи държави Как бившата баскетболистка стигна до финала на това състезание Премиерът Бойко Борисов ще подкрепи кандидатурата на румънката Лаура Кьовеши за поста европейски главен прокурор.

Американски войски в Саудитска Арабия: възможен ли е нов конфликт в Залива?

Това се случва за първи път, откакто те напуснаха Саудитска Арабия през 2003 г.: американските войски ще се завърнат в петролното кралство в Залива на фона на силно напрежение с Иран и нови инциденти в региона. Това ще е първото подобно разполагане от изтеглянето на американските войски от саудитска територия,

Борис Джонсън и Джереми Хънт - 2-ма консерватори готови за Брекзит без сделка

И двамата кандидати за приемник на министър-председателката Тереза Мей - Борис Джонсън и Джереми Хънт, искат процесът на Брекзит да приключи, дори с цената на напускане без споразумение, макар и с някои нюанси. Извън Брекзита обаче вижданията на двамата не са много сходни. Ето кратко обобщение на позициите им: Борис Джонсън ============= Възраст:

Защо хората са за орязана субсидия, като знаят, че така партиите ще са по-зависими

Дори сред червените избиратели доминира одобрение за намалената субсидия Данните от юлската вълна от проучването на “Тренд” по поръчка на вестник “24 часа” не регистрират изненади. Инерцията на резултатите от европейските избори продължава да дава своето отражение, а летният отпускарски сезон ни кара да гледаме и с малко повече оптимизъм.

Борисов с 36% рейтинг, Каракачанов - с 29%, Нинова - с 24%

Убедените, че кабинетът ще изкара мандата, са 3 пъти повече от предвиждащите предсрочен вот, показва проучване на изследователски център "Тренд" по поръчка на "24 часа" Увеличава се делът на убедените, че правителството ще изкара пълен мандат. Борисов продължава да е най-одобряваният партиен лидер.

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Коментар на седмицата №1: Защо толкова се “любим и мразим” със сърбите?

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 38 608прочитания Български разузнавачи работели в Косово? Дай боже, нашето разузнаване да е излязло от летаргията Последните дни сърбите взеха да говорят за нас така, все едно сме се върнали в 1913 година,

Коментар на седмицата №2: Айтитата - млади хора с над 3000 лв. заплата, без да са на висока позиция

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 23 836прочитания Най-динамичният сектор - 8000 нови работни места от 2017 г. насам. Концентриран е в София, Пловдив и Варна През последните 10 години българската икономика търпи сериозни промени. Най-големият ръст на наетите лица в единичен сектор

Коментар на седмицата №3: А защо го въведохте бе, главанаци? Машинното гласуване - една напред, две назад

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал над 22 264 прочитания Изборният ни кодекс е от 2014 г. досега е променян, цифром и словом, 16 пъти!?! По правило - в навечерието на всеки пореден избор. Типично по български. Той въведе и машинното гласуване като “модерен и технологичен” начин за

Как да пътуваме - с кола, самолет или влак

Плюсове и минуси по сигурност и как стоят нещата в България и по света По данни на правителствения Национален център за здравна статистика на САЩ за периода 2000 - 2010 г. на един изминат километър в самолет вероятността да изгубим живота си поради самолетна злополука на самолет на авиокомпания, (без малките въздушни таксита),

Ще рискува ли Ердоган с операция в Сирия?

Кризата между Турция и САЩ заради покупката от Анкара на руски системи за противовъздушна отбрана С-400 може би изтласка в ъгъла за известно време турската заплаха за военно нахлуване в Северна Сирия срещу кюрдските Сили за защита на народа (СЗН). Темата обаче се върна в дневния ред в момент, когато Анкара засилва военното си присъствие по

Ако ще протестирате, защо по сутиен?

Родните феминистки плахо имитират “Фемен”, украинките по цици Тези дами, които протестират срещу “Направи го сега” - кампанията на Иван и Андрей за насърчаване на раждаемостта, – всъщност й помагат да бъде успешна. Обяснявам. Това е кампания с двойно възвратно действие. Тя провокира, за да предизвика мисловен процес Много ясно,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber